Lakáshitel kalkulátor 2024

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Kamatperiódus

Válassz bankot

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
Raiffeisen

Raiffeisen Lakáshitel

Közjegyzői díj visszatérítés max. 50 ezer Ft-ig

Törlesztőrészlet 38137 Ft
THM 7.01 %
Visszafizetendő 9152880 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

magnet

MagNet Stabil Tízes Lakáshitel

Nincs folyósítási díj*

Törlesztőrészlet 38870 Ft
THM 7.20 %
Visszafizetendő 9378400 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

ERSTE

Piaci kamatozású lakáscélú hitel

Induló költségek visszatérítésre kerülnek

Törlesztőrészlet 38715 Ft
THM 7.26 %
Visszafizetendő 9304200 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

K&H

K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel

Induló díjkedvezményekkel

Törlesztőrészlet 38435 Ft
THM 7.27 %
Visszafizetendő 9282720 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

OTP

Végig Fix Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel

Több induló díj is elengedésre kerül

Törlesztőrészlet 38675 Ft
THM 7.30 %
Visszafizetendő 9396550 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Unicredit

Stabil Kamat hitel lakáscélra

Többféle kamatkedvezménnyel elérhető

Törlesztőrészlet 42113 Ft
THM 7.77 %
Visszafizetendő 10122720 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Miért hasznos a lakáshitel?

A lakáshitel több szempontból is hasznos lehet. Egyrészt az emberek jelentős része nem tudja csupán önerőből megoldani különböző ingatlancéljait, lakás vásárlása többször is anyagi gondokba ütközik, másfelől egy kedvező kölcsön segítségével komolyabb terveket is megvalósíthatunk. Egy lakáshitel felvétele persze többféle feltételt is tartalmaz, ezek közül a legfontosabb, hogy rendelkezzünk megfelelő mértékű önerővel, jövedelemmel és fedezet is szükséges. Ezek mellett persze másfajta kritériumok is akadnak, hitelezőtől és terméktől függően ezek változatos képet mutatnak. Mivel a kínálat széles, érdemes alaposan átböngészni a bankok ajánlatait, mielőtt választanánk.

Így kell lakáshitelt igényelni

Térjünk is rá, mi a módja az igénylésnek. Először is hasonlítsuk össze az ajánlatokat (erre oldalunk kiváló lehetőséget kínál), ismerjük meg azok részleteit (ne csak a havi törlesztő értékét nézzük), vegyük igénybe esetleg lakáshitel kalkulátor segítségét, s miután megfontoltuk a döntést és választottunk, elindíthatjuk az ügyintézést. A hitelező számos információt és dokumentumot begyűjt majd, például a jövedelmi helyzetünkkel, hiteltörténetünkkel, valamint a megvásárolandó és fedezetként bevonni kívánt ingatlannal kapcsolatban.

Szükségünk lesz például az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapjára, amelyen minimum széljegyként fel kell, hogy legyen tüntetve a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmünk. Ha családi házról, ikerházról, sorházról vagy építési telekről van szó, akkor egy helyszínrajzot, vagy térképmásolatot is kell kérnünk a földhivatalban. A hitelező ezt követően értékbecslést végeztet az ingatlanon (fontos tudni, hogy pontosan mekkora az ingatlan értéke), amelyet maga a hitelbírálat követ. Ha minden rendben van, megkapjuk a szerződést, és az aláírást követően, a szerződés megkötése után jöhet a folyósítás.

Ezt vizsgálják a hitelezők egy lakáshitel esetében

Jövedelmi helyzet

A hitelezők számára természetesen nem mindegy, hogy a leendő ügyfél milyen jövedelmi helyzetben van. Mekkora havi törlesztő az, amit be tudunk és az állami szabályozásnak megfelelően be lehet vállalni. A szerződés megkötése előtt fontos tehát, hogy milyen mértékű rendszeres, havi nettó jövedelem az, amit tudunk igazolni, a jövedelmünk lehet alkalmazotti munkabér, vállalkozói jövedelem és nyugdíj is. Másodlagos jövedelmi forrásként feltüntethetjük a családi pótlékot, a GYED-et, a GYES-t és társait, de ezek elsődleges jövedelmi forrásként nem állják meg a helyüket, a bankok nem fogadják el őket annak.

Munkaviszony

Szorosan összefügg az előző ponttal, a hitelezők feltételei különböznek, de a legtöbb esetben legalább három hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezni.

Önerő és fedezet

Egy lakáshitel felvétele előtt biztosítanunk kell megfelelő mértékű önerőt, valamint fedezetet is fel kell tudni mutatni. Utóbbi a legtöbb esetben a megvásárolni, vagy felújítani kívánt ingatlan lesz. Amelyet persze a hitelező felbecsültet, hiszen a hitel szempontjából fontos, hogy mekkora a forgalmi értéke.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel kategóriát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozta meg, a minősítést bizonyos feltételek teljesítése alapján viselheti egy lakáshitel termék. A minősítés célja először is az volt, hogy erősödjön a hitelezők közötti piaci verseny, ugyanakkor az adósok dolgának megkönnyítése is fontos szerepet játszott. Az MNB átláthatóbb környezetet szeretett volna teremteni, olyat, amelyben a bankok különböző termékei jól összehasonlíthatóak egymással (például a havi törlesztő, a kamatperiódus, a különböző díjak és egyéb paraméterek alapján). A minősített fogyasztóbarát minősítést azok a lakáshitel termékek kaphatják meg, amelyek maximálisan megfelelnek az MNB által lefektetett feltételeknek.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel legfőbb feltételei a következők:

 • annuitásos törlesztés
 • a kamatperiódus hossza 5, 10, 15 év, vagy a futamidő végéig tart a kamatrögzítés
 • a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított legfeljebb 15 munkanap
 • a folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított két munkanap
 • a hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot
 • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka, legfeljebb 150 000 ft lehet
 • az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg egy százalékát, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes

Kik számára elérhető a minősített fogyasztóbarát lakáshitel?

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetében is meg kell felelni a bank hitelbírálatán, a főbb feltételek is hasonlóak a munkaviszonyra, a jövedelmi helyzetre, az önerőre és a fedezetre vonatkozóan.

Milyen költségekkel kell számolnunk?

A lakáshitel – ahogyan a többi kölcsön termék – különböző költségekkel jár, mielőtt választunk, érdemes felmérnünk ezen költségek nagyságát. Fontos összehasonlítani a bankok kínálatait. Lehet, hogy az egyik termék vonzónak tűnik, de ha utánaszámolunk, akkor egy másik jobban megéri. A költségek között ott van például a közjegyzői díj (van olyan konstrukció, ahol a hitelező átvállalja a közjegyzői okiratba foglalás díját), vagy a földhivatali díjak. A lakáshitel feltétele, hogy legyen lakásbiztosításunk, ez pedig újabb költségeket jelent.

Mi számít önerőnek?

Készpénz

Az önerő sok esetben a készpénz, amelyet az ingatlan értékének bank által meghatározott százalékában biztosítunk.

Megtakarítás, kölcsön, támogatás

Az önerő lehet lakástakarék-pénztári megtakarítás, állami, önkormányzati, munkáltatói támogatás, vagy kölcsön, például lakásépítési támogatás ház építése, vagy lakóingatlan vásárlása esetén.

Elkészült munkák értéke

A lakáshitel mást jelenthet vásárlásnál és építkezésnél. Utóbbi esetében például önerőként be lehet számítani az elkészült munkálatok értékét, a helyszínen tárolt, korábban be nem épített építési anyagokat is. Az elkészült munkákat műszaki szakértő vizsgálja meg és meghatározza értéküket.

Ingatlanfedezet

Egy konstrukcióba sok esetben egyéb ingatlant is be lehet vonni, mint önerőt

A lakáshitel kalkulátor szerepe a lakás hitel igénylés folyamatában

A lakáshitel kalkulátor lehetővé teszi, hogy beírjuk a hitelösszeget, a futamidőt, majd a kalkulátor kiszámolja a havi törlesztőrészletet.

A kalkulátor segít összehasonlítani különböző bankok ajánlatait, így könnyebben választhatjuk ki a számunkra legkedvezőbbet.

A lakáshitel kalkulátor használata előtt érdemes alaposan átgondolni pénzügyi helyzetünket és konzultálni egy pénzügyi szakértővel, hogy biztosak lehessünk a döntésünk helyességében.

A hitelkalkulátor lakáshitel igénylés előtt nagy segítség. A lakás kölcsön kalkulátor használata megkönnyíti a lakáscélú hitel kiválasztását. A lakásvásárlási hitel kalkulátor ráadásul otthonról, egyszerűen használható.

Egy ingatlan hitel kalkulátor igazán jó lehet a kiválasztáskor, hiszen a lakáshitel THM összehasonlítás a legfontosabb lehet. A lakáshitel THM megmutatja, hogy mennyibe kerül a hitel az igénylőnek.

Mennyi lakáshitelt kaphatok?

A lakás hitel összegét több tényező is befolyásolhatja, például a jövedelmed, a hitelképességed, a hitelintézetek kamata és az ingatlan értéke. Általánosságban elmondható, hogy a havi jövedelmed és a meglévő adósságaid befolyásolják a rendelkezésre álló hitelösszeget.

A bankok a havi jövedelem egy bizonyos százalékát engedik csak havi törlesztő részletre kifizetni. (JTM)

A hitelképességed értékelése során a bankok figyelembe veszik a hiteltörténetedet is.

Az ingatlan értéke is szerepet játszik, mivel a pénzintézetek csak az ingatlan bizonyos százalékát finanszírozzák, ami a hitel fedezetéül szolgál.

A kamatok is fontosak, mivel a magasabb kamatok növelhetik a havi törlesztő részletet, és csökkenthetik a rendelkezésre álló hitelösszeget.

Az optimális hitelösszeg meghatározása előtt érdemes egy pénzügyi tanácsadótól vagy hitelügyintézőtől tanácsot kérni, és részletesen megvizsgálni a saját pénzügyi helyzetünket és a bankok ajánlatait.

Mi kell a lakáshitel igényléshez?

Lakás hitel igényléséhez általában szükségesek a következő dokumentumok:

 • Jövedelemigazolás, például munkabér-igazolás vagy vállalkozói bevételi nyilatkozat.
 • Bankszámlakivonatok, hogy igazolják a pénzügyi tranzakciókat és megtakarításokat.
 • Személyazonosság igazolása, például személyi igazolvány vagy útlevél másolata.
 • Adóazonosító szám vagy személyigazolvány.
 • Ingatlan értékbecslés, amely az ingatlan értékét meghatározza.
 • Előző hitelszerződések és adósságok adatai.

Lényeges, hogy a konkrét dokumentumok és követelmények változhatnak a pénzintézettől és a helyi szabályozástól függően. Érdemes előzetesen konzultálni a kiválasztott pénzintézettel vagy pénzügyi tanácsadóval a pontos követelményekről és folyamatról.

A lakáshitel folyósítás folyamata

A lakáshitel folyósítás folyamata a következő lépésekből áll:

Hitelfelvétel előtti tájékozódás

A lakáshitel felvétele előtt érdemes tájékozódni a különböző bankok ajánlatairól és feltételeiről. Ehhez használhatunk online hitelkalkulátort, vagy személyesen is érdeklődhetünk a bankoknál.

Hiteligénylés

A hiteligényléshez szükséges dokumentumokat be kell nyújtani a kiválasztott bankhoz. Ezek a következők:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Munkáltatói igazolás vagy jövedelemigazolás
 • Nyugdíjas esetén nyugdíjigazolás
 • Ingatlan adásvételi szerződés
 • Ingatlan tulajdoni lap
 • Ingatlan energetikai tanúsítvány

Hitelbírálat

A bank a hiteligénylést elbírálja, és döntést hoz arról, hogy a hitelt jóváhagyja-e. A hitelbírálat során a bank figyelembe veszi az igénylő jövedelmét, munkaviszonyának hosszát, hiteltörténetét, és az ingatlan értékét.

Hitelszerződés

A hitel jóváhagyása esetén a bank hitelszerződést küld az igénylőnek. A hitelszerződést gondosan át kell olvasni, és csak akkor kell aláírni, ha az igénylő minden pontjával egyetért.

Ingatlanhitel fedezet biztosítása

A lakás hitel fedezetet igényel, amely az ingatlan tulajdonjoga. A fedezetbe vételhez az ingatlan tulajdoni lapjára kell bejegyeztetni az elidegenítési és terhelési jogot.

Hitel folyósítás

A hitel folyósításával a bank az igénylő rendelkezésére bocsátja a hitel összegét. A hitel folyósítása általában 3-4 hétig tart.

Hitel törlesztés

A lakás hitelt havi törlesztőrészletekben kell visszafizetni. A törlesztőrészlet összege a hitel összegétől, a futamidőtől és a kamattól függ.

A lakás hitel folyósítás folyamata összetett lehet, ezért érdemes szakember segítségét kérni.

Miért előnyös a fix kamatozású lakáshitel?

A fix kamatozású lakáshitel előnyös, mert a kamat az egész hitelfutamidő alatt változatlan marad, így a havi törlesztő részlet is állandó.

Ez biztosítja az igénylő számára a pénzügyi stabilitást és tervezhetőséget, mivel nem kell aggódnia a kamatlábak emelkedése miatt. Ezenkívül a fix kamatozású hitel hosszú távra kiszámíthatóvá teszi a hitelköltségeket, és segít elkerülni a váratlan pénzügyi nehézségeket.

Mitől kedvezményes a kedvezményes lakáshitel?

A kedvezményes lakáshitel olyan lakáshitel, amely alacsonyabb kamattal vagy kedvezőbb egyéb feltételekkel rendelkezik, mint a piaci átlag.

A kedvezményeket általában a kormány, a bankok vagy az ingatlanfejlesztők biztosítják.

A kedvezményes lakáshitel a következők miatt lehet kedvezményes:

Alacsonyabb kamat: a kedvezményes hitelkamat alacsonyabb, mint a piaci átlag. Ez azt jelenti, hogy az igénylőnek kevesebbet kell fizetnie a hitelért.

Hosszabb futamidő: a kedvezményes hitel futamideje hosszabb, mint a piaci átlag. Ez azt jelenti, hogy az igénylőnek kevesebbet kell fizetnie havonta a törlesztőrészletre.

Alacsonyabb hiteldíj mutató (THM): A kedvezményes hitel THM-e alacsonyabb, mint a piaci átlag. Ez azt jelenti, hogy az igénylőnek a hitelfelvétel teljes költsége alacsonyabb.

Egyéb kedvezmények: a kedvezményes hitelhez egyéb kedvezmények is társulhatnak, például a hitelhez kapcsolódó folyószámla kedvezmények vagy a hiteltörlesztési támogatás.

A kedvezményes hitelt az igényelheti, aki megfelel a hitelfelvételi feltételeknek. A feltételek a bankoktól és a kedvezményt nyújtó szervezetektől függően változhatnak.

Általánosságban elmondható, hogy a kedvezményes lakáshitel igényléséhez az igénylőnek rendelkeznie kell jövedelemmel, állandó munkahellyel és jó hiteltörténettel.

A kedvezményes lakáshitel felvétele lehetőséget nyújt arra, hogy az igénylő olcsóbban jusson hozzá a lakáshoz. A kedvezmények azonban többnyire korlátozott ideig állnak rendelkezésre, ezért érdemes időben tájékozódni a lehetőségekről.

A lakáshitel önerő szerepe az igénylés folyamatában

Az önerő egy olyan összeg, amit egy vásárló saját forrásaiból fizet a lakás vásárlásakor, és nem kerül bele a hitelbe.

A lakáshitel önerő jelentős szerepet játszik a vásárlás folyamatában, és több fontos szempontból előnyös lehet:

Az önerő segíthet a hitelminősítési folyamat során. A bankok nagyobb összegű önerő esetén hajlandók kedvezőbb kamatokat vagy hitelfeltételeket kínálni, mivel az azt mutatja, hogy a vásárló pénzügyileg felelősségteljes, és képes a saját forrásból hozzájárulni a lakás vételárához.

Nagyobb önerővel kevesebb hitelt kell felvenni, ami hosszú távon kevesebb kamatköltséget eredményez. Ezáltal a hosszú távú költségek csökkenhetnek.

Az önerő összege meghatározza, milyen mértékű lakáshitelt lehet igényelni. Minél nagyobb az önerő, annál kevesebb hitelt kell felvenni, és ez segíthet abban, hogy a hitelt könnyebben visszafizethető legyen.

Az önerő mértéke befolyásolhatja a bankok által kínált kamatokat és hitelfeltételeket. Minél nagyobb az önerő, annál valószínűbb, hogy kedvezőbb feltételeket kaphatunk.

Az önerő összegét az ingatlan értéke, a pénzintézetek politikája és a vásárló pénzügyi helyzete is befolyásolja. Általában ajánlott minél nagyobb önerőt előteremteni a lakásvásárláshoz, mivel ez segít a pénzügyi stabilitás és a kedvezőbb hitelfeltételek elérésében.

lakáshitel igénylés

A lakáshitel előtörlesztés

A lakáshitel előtörlesztés egy olyan gyakorlat, amikor az igénylő az eredeti hitelszerződésben meghatározott törlesztőrészleten felül további összeget fizet vissza a banknak a hitel teljes visszafizetése előtt.

Ez a többletfizetés a hitel összegének csökkentését eredményezi. A lakáshitel előtörlesztésnek több előnye is lehet:

Az előtörlesztés csökkenti a fennálló hitelösszeget, így a jövőben kevesebb kamatot kell fizetni a hitel teljes futamideje alatt. Ez hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet.

Az előtörlesztés segít abban, hogy a hitel futamideje lerövidüljön. Ez azt jelenti, hogy hamarabb megszabadulhatunk a lakáshiteltől, és kevesebb idő alatt törleszthetjük vissza.

Az előtörlesztés segít csökkenteni a havi törlesztő részletet, mivel a fennálló hitelösszeg kevesebb lesz. Ez könnyebbséget jelenthet a költségvetés szempontjából.

Az előtörlesztés lehetőséget nyújt arra, hogy felgyorsítsuk a hitel visszafizetését, ha például váratlan pénzügyi események vagy extra jövedelem áll rendelkezésre.

Lényeges, hogy a lakáshitel előtörlesztése esetén előfordulhatnak költségek. Ezeket érdemes figyelembe venni az előtörlesztési döntés előtt, és érdemes előzetesen konzultálni a bankkal, hogy pontos információkat kapjunk a lehetőségekről és a költségekről.

A lakáshitel feltételei bár nagyon hasonlóak, bankonként eltérnek. Igaz ez az előtörlesztés és a végtörlesztés díjára is.

És igaz a lakáshitel kamatok meghatározására is. Ahány bank, annyiféle kamat.

A lakáshitel jövedelem függő, és a lakásvásárlás hitel igénylése előtt tudnunk kell, hogy mekkora jövedelemre lesz szükségünk az igényléshez.

A lakásvásárlási hitel igénylése egyszerű, de mint fent már olvasható, a bankok eltérő elvárásokkal dolgoznak, ezért kiemelten fontos, hogy az ingatlan hitel igénylése előtt mindennel tisztában legyünk.

Az előtörlesztés lehetősége, szabályai és díjai mellett minden mással is tisztában kell lennünk már az igénylés beadása előtt.

Ebben szakértő weboldalak blog cikkei is segítséget nyújthatnak, ahol a weboldal szakértői közérthetően írnak a hitelekről és más pénzügyi termékekről. Szükség esetén pedig érdemes személyesen segítséget kérni.

Mikor merülhet fel, hogy ingatlant vásároljak? – a hitelből vett lakás

Az ingatlanvásárlás egy nagy döntés, amelynél számos szempontot figyelembe kell venni. A döntést megelőzően érdemes átgondolni, hogy milyen célból szeretnénk ingatlant vásárolni.

Lakóingatlan. Ha lakóingatlant szeretnénk vásárolni, akkor a döntés leggyakrabban akkor merül fel, amikor elérjük a családalapítási korszakunkat. Ekkor szükségünk lehet egy nagyobb lakásra vagy házra, amelyben elfér a családunk.

Befektetési ingatlan. Ha befektetési ingatlant szeretnénk vásárolni, akkor a döntés leggyakrabban akkor merül fel, amikor rendelkezünk elegendő tőkével, és hosszú távú befektetésre vágyunk. Az ingatlanbefektetésnek számos előnye van, többek között:

 • Az ingatlanok értéke általában hosszú távon növekszik.
 • Az ingatlanok bérbeadása is jövedelemforrás lehet.
 • Az ingatlanok bérbeadása passzív bevételi forrás lehet.

Mik a döntés előtti szempontok? Az ingatlanvásárlás előtt érdemes átgondolni a következő szempontokat:

 • Mi a célunk az ingatlannal? Lakóingatlan vagy befektetési ingatlan?
 • Van-e elegendő tőkénk az ingatlanvásárláshoz és a fenntartásához?
 • Hogy alakul az ingatlanpiac?
 • Hol szeretnénk ingatlant vásárolni?
 • Milyen típusú ingatlant szeretnénk vásárolni?
 • Mennyi pénzt szeretnénk az ingatlanért fizetni?

Az ingatlanvásárlás egy fontos döntés, amelyre alaposan fel kell készülni. A döntés előtt érdemes átgondolni a célunkat, az anyagi helyzetünket, az ingatlanpiaci helyzetet, a helyszínt, az ingatlantípust és az árat.

Az ingatlanvásárlást befolyásoló tényezők – lakást hitelből, de nem minden áron

Az ingatlanvásárlás előtt érdemes figyelembe venni a következő szempontokat is:

Ha van kisgyermeked, akkor fontos, hogy az ingatlan családbarát legyen. Gondolj bele, hogy elég nagy-e a lakás, hogy elférjen benne a családod, és hogy biztonságos-e a környék.

Ha a munkahelyed messze van a jelenlegi lakhelyedtől, akkor fontos, hogy az új ingatlan közel legyen a munkahelyedhez, vagy jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezzen.

Gondolj bele, hogy milyen szolgáltatásokra van szükséged a mindennapi életben. Fontos, hogy az ingatlan közel legyen iskolákhoz, óvodákhoz, boltokhoz, éttermekhez és egyéb szolgáltatásokhoz.

Fontos, hogy az ingatlan jó állapotban legyen. Gondolj bele, hogy mennyi pénzt kell majd költened az ingatlan felújítására.

Első lakás. Ha először vásárolsz ingatlant, akkor valószínűleg lakóingatlant szeretnél vásárolni. Ebben az esetben érdemes figyelembe venni a fenti szempontok mellett azt is, hogy milyen típusú ingatlant szeretnél. Ha családalapításra készülsz, akkor érdemes nagyobb lakást vagy házat vásárolni. Ha pedig egyedül vagy, akkor kisebb lakás is megfelelhet.

Családalapítás. Ha családot szeretnél alapítani, akkor szükséged lesz egy nagyobb lakásra vagy házra. Ebben az esetben érdemes olyan ingatlant vásárolni, amelyben elfér a családod.

Munkahelyváltás. Ha új munkahelyre kerülsz, akkor érdemes közel a munkahelyedhez ingatlant vásárolni. Ebben az esetben érdemes olyan ingatlant vásárolni, amely jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik.

Befektetés. Ha befektetési ingatlant szeretnél vásárolni, akkor érdemes olyan ingatlant vásárolni, amely egy olyan helyen található, ahol a kereslet magas. Ebben az esetben érdemes olyan ingatlant vásárolni, amely jó állapotban van, és amely megfelelő áron vásárolható meg.

Lakást hitelből – de miért vegyek nagyobb lakást?

Nagyobb lakást vásárolni sok előnnyel járhat, azonban a döntést számos tényező befolyásolhatja.

Nagyobb lakás több teret kínál, ami kényelmesebbé teheti mindennapi életedet. Több hely van a bútoroknak, a tárolásra és az élettered kialakítására.

Ha a családalapítás tervben van, vagy a családod már növekszik, szükséged lehet több hálószobára és térre a gyermekeknek.

Nagyobb lakásban több hely van a tárolásra, így könnyebben elrendezheted a dolgaidat, és nem kell mindent zsúfoltan tartanod.

Ha otthonról dolgozol, akkor egy külön iroda vagy munkaterület nagyon hasznos lehet.

Ha gyakran fogadsz vendégeket, nagyobb lakás lehetőséget ad a kényelmes és tágas helyiségek kialakítására.

Nagyobb térbe könnyebben beillesztheted a hobbidat az otthonodba, például egy zenei stúdiót, edzőtermet vagy műhelyt.

Nagyobb lakások több értéknövekedést mutathatnak, ami hosszú távú befektetésként is szolgálhat.

Lényeges, hogy nagyobb lakás vásárlása magasabb költségekkel járhat, mint a kisebb lakásé, és ezeket a költségeket is tervezni kell a hitel törlesztőrészlete mellett. Figyelembe kell venni az ingatlanárakat, a fenntartási költségeket és az esetleges közös költségeket is.

Az is fontos, hogy ne csak a jelenre, hanem a jövőre is gondolj, és mérlegeld, hogy hosszú távon szükséged lesz-e a nagyobb lakásra.

A döntést személyes körülményeid és céljaid is befolyásolhatják, így alaposan mérlegelj minden szempontot, mielőtt nagyobb lakás mellett döntesz.

Miért vegyek nagyobb lakást hitelből? – érvek, ötletek, tippek

Győződj meg arról, hogy megengedheted magadnak a nagyobb lakást. A hitelre vásárlás során ne csak a jelenlegi jövedelmedet, hanem a jövőbeli pénzügyi biztonságodat is vedd figyelembe a tervezésnél. Tervezd meg a költségeket és a hosszú távú kötelezettségeket.

Az ingatlan helyszíne kulcsfontosságú. Ha nagyobb lakást keresel, találj olyat, amely megfelelő távolságra van a munkahelyedtől, iskoláktól, kórházaktól és a napi tevékenységeidhez szükséges helyektől.

Ismerd meg az ingatlanpiac aktuális trendjeit és azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják az ingatlanod értékét a jövőben. Ez segíthet abban, hogy hosszú távon jó befektetés legyen.

Gondolj az életstílusodra és arra, hogy milyen lakás illik hozzá. Például, ha egy egyszerűbb életstílust részesítesz előnyben, egy nagyobb lakás fenntartása felesleges költségekkel járhat.

Nagyobb lakás fenntartása több energiát és erőforrást igényel. Gondolkodj azon, hogy mennyire környezettudatosan tudsz élni a nagyobb ingatlanban, és milyen hatással van ez a környezetre.

Tervezz előre és gondolj a jövőbeni igényeidre. Ha hosszú távú terveid között szerepel a családalapítás vagy az otthoni munka, a nagyobb lakás lehet, hogy idővel még inkább megéri.

Az ingatlanvásárlás hitelből nagy döntés, és sok tényezőt kell figyelembe venni. Fontos, hogy gondosan mérlegelj minden szempontot, és szükség esetén konzultálj egy ingatlanügynökkel vagy egy pénzügyi tanáccsal, hogy segítsenek meghozni a legjobb döntést a számodra.

A jobb elhelyezkedésű ingatlan hatása az életre

Egy jobb elhelyezkedésű ingatlan számos pozitív hatással lehet az életedre.

Az ingatlan helyszíne rendkívül fontos tényező, amely számos területen befolyásolhatja a mindennapi életedet és életminőségedet.

A jobb elhelyezkedésű ingatlanok közelebb vannak olyan helyekhez, mint munkahelyek, iskolák, bevásárlóközpontok és egészségügyi intézmények. Ennek eredményeként csökkentheted az utazási időt és a stresszt, és több időt tölthetsz otthon vagy azokkal a tevékenységekkel, amiket szeretsz.

A jó elhelyezkedésű ingatlanok értékesebbek, és hosszú távon az ingatlan értéke növekedhet. Ez hosszú távú befektetésként is szolgálhat.

A jobb helyszínű ingatlanok csendesebb és tisztább környezetben találhatók, ami hozzájárul az életminőség javításához. Kevesebb zaj és szennyezés az egészségedre is kedvező hatással lehet.

Biztonságosabb környékeken található ingatlanok tulajdonosai kevesebb problémát tapasztalnak, így az ingatlan tulajdonosok biztonságban érzik magukat.

Közelebb lenni a munkahelyhez és más szolgáltatásokhoz csökkentheti az utazási időt, így több szabadidőt nyerhetsz, amit családdal, barátokkal vagy saját hobbiddal tölthetsz.

Jobb elhelyezkedésű ingatlanok közelebb vannak a közösségi eseményekhez, éttermekhez és szórakozóhelyekhez, így könnyebben élvezheted a városi életet és szórakozási lehetőségeket.

Az ilyen ingatlanok könnyebb hozzáférést biztosítanak olyan szolgáltatásokhoz, mint az internet, víz, gáz, villamos energia és szemételszállítás.

Ha gyerekeid vannak vagy családot tervezel alapítani, a jobb elhelyezkedésű ingatlanok a jobb iskolákhoz közel találhatók, ami lehetőséget ad a gyermekeknek jobb oktatáshoz és fejlődéshez.

Lényeges, hogy a jobb elhelyezkedésű ingatlanok általában drágábbak, és a költségek is magasabbak. Ennek ellenére a kényelem, a jobb életminőség és az értéknövekedés lehetősége miatt sok ember számára érdemes lehet beruházni egy jobb elhelyezkedésű ingatlanba.

Az ingatlanvásárlás előtt gondosan mérlegelj minden szempontot és a pénzügyi helyzetedet.

Ingatlanvásárlás hitelből befektetésként

Az ingatlanvásárlás hitelből befektetésként egy jó lehetőség, amelynek sok előnye lehet. Az ingatlanok értéke hosszú távon általában növekszik, ami lehetőséget ad a befektetőknek arra, hogy profitot realizáljanak az ingatlan eladásából.

Emellett az ingatlanok bérbeadása is jövedelemforrás lehet.

Az ingatlanok értéke hosszú távon növekszik (majdnem mindig). Ez annak köszönhető, hogy az ingatlanok iránti kereslet általában magas, és az új ingatlanok építése korlátozott.

Az ingatlanok bérbeadása jövedelemforrás lehet. A bérbeadásból származó bevétel fedezi az ingatlan fenntartási költségeit, és profitot is termelhet.

Az ingatlanok bérbeadása passzív bevételi forrás lehet. Ez azt jelenti, hogy a befektetőnek nem kell aktívan részt vennie az ingatlan kezelésében, hogy jövedelemhez jusson.

Ugyanakkor az ingatlanbefektetés kockázatos lehet. A befektetők szembesülhetnek az ingatlan értékének csökkenésével, a bérbeadási díjak csökkenésével, vagy akár a bérlők nem fizetésével is.

Az ingatlanvásárlás és a bérbeadás költséges lehet. A befektetőknek számolniuk kell az ingatlan vételárával, a hitel kamataival, a bérleti díjak kezelésével, és a fenntartási költségekkel.

Mikor érdemes ingatlanba befektetni?

Az ingatlanbefektetés akkor lehet jó döntés, ha a befektető a következőkre is gondol:

 • Hosszú távú befektetés: az ingatlanbefektetés általában hosszú távon hoz eredményt.
 • Megfelelő mennyiségű tőke: az ingatlanvásárlás és a bérbeadás költséges lehet.
 • Az ingatlanpiac ismerete: a befektetőnek tisztában kell lennie az ingatlanpiac trendjeivel, és képesnek kell lennie megfelelő ingatlant kiválasztani.

Hogyan válasszunk befektetési ingatlant?

Helyszín: a helyszín az egyik legfontosabb szempont. Az ingatlannak egy olyan helyen kell lennie, ahol a kereslet magas.

Ingatlantípus: a befektetőnek el kell döntenie, hogy milyen típusú ingatlant szeretne vásárolni. A lakások általában népszerűbbek a bérlők körében, mint a házak.

Ár: a befektetőnek ki kell választania egy olyan ingatlant, amely megfelelő áron vásárolható meg.

Az ingatlanvásárlás hitelből befektetésként egy népszerű lehetőség, amely számos előnnyel járhat. Lényeges, hogy a befektető tisztában legyen a kockázatokkal is, mielőtt belevágna egy ilyen befektetésbe.

Ingatlanvásárlás hitelből a saját jólétünkért – befektetés önmagunkba

Ingatlanvásárlás hitelből a saját jólétünkért több fontos okból is ésszerű döntés lehet.

Az otthon egy biztonságos, stabil hely, ami hozzájárul a mentális és érzelmi jólétünkhöz. A saját ingatlan tulajdonlása hosszú távú stabilitást nyújthat, ami biztonságérzetet ad.

Az ingatlan értéknövekedése az idő múlásával lehetőséget kínál a vagyon növelésére.

Az otthon egy olyan hely, ahol önmagunkat kifejezhetjük.

A megfelelő ingatlan környezeti tényezői hozzájárulhatnak az egészségünkhöz, például a tiszta levegő és csendes környezet.

Az otthoni tulajdonlás lehetővé teszi, hogy önállóbbak legyünk és saját döntéseket hozzunk az otthonunkkal kapcsolatban. Az ingatlan az örökség részévé válhat, amit továbbadhatunk a családunknak.

A saját otthonban könnyebb egy hosszú távú életre tervezni és terveinket megvalósítani. Az ingatlan a stabil havi törlesztésekkel segíthet a pénzügyi tervezésben és a költségvetés kialakításában.

Az otthoni közösség részese lehetünk, és szociális kapcsolatokat építhetünk a szomszédokkal.

Az ingatlanvásárlás lehetőséget ad arra, hogy szabadon döntsünk a lakás kialakításáról és dekorálásáról. A saját otthonban gyerekeinknek egy stabil és biztonságos helyet teremthetünk.

Az ingatlanvásárlás hosszú távú cél lehet, ami motivációval tölt el és fejlődést hozhat. Az otthon segíthet a stressz csökkentésében, mivel biztos menedéket nyújt a mindennapi kihívásokkal szemben.

Az ingatlanvásárlás hozzájárulhat az életminőség javításához és az otthoni kényelemhez. Az ingatlan saját céljaink megvalósításának helyszíne lehet, például otthoni munka vagy hobbi.

A saját otthonban élhetünk úgy, ahogy szeretnénk, anélkül, hogy másokhoz alkalmazkodnánk.

Az ingatlanvásárlás hosszú távon hozzájárulhat a vagyon felépítéséhez és a gazdasági biztonsághoz.

Az otthonban érzett kényelem és boldogság életünk egyik legfontosabb része lehet.

Az ingatlan saját jólétünk alapját képezheti, és hosszú távú előnyöket hozhat az életünkbe.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Lakáshitel kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Lakáshitel kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Lakáshitel kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A hitelező bankok elméletileg az ingatlan becsült forgalmi értékének nyolcvan százalékát is
biztosíthatják lakáshitel formájában, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy az ingatlan értékének
maximum 50-70 százalékát kaphatjuk meg, azaz 30-50 százalékos önerővel kell számolnunk.

A lakáshitel futamideje választható, akár 30 év alatt is visszafizethejük a hitelt. Ez sok
mindentől függ, például a felvett összeg nagyságától, a hitel típusától, ugyanakkor nekünk is
van mozgási lehetőségünk.

Ez attól függ, milyen típusú hitelt igényeltünk. Vannak kiszámítható és kevésbé kiszámítható
konstrukciók, előbbiek esetében a kamatperiódusok (azon időszakok, amelyek alatt a hitel
kamata változatlan) hosszabbak, míg az utóbbiaknál gyakrabban változik a hitel
törlesztőrészlete. Természetesen ezek díjai között is van különbség, a kiszámítható kölcsön
drágább. De ott van például a minősített fogyasztóbarát lakáshitel, amelynél a teljes futamidőre
lehet fixálni a kamatozást.

Egy lakáshitel igénylésekor szigorú feltételeknek kell megfelelnünk, de nem kell aggódni, ha
valamit nem tudunk felmutatni, elképzelhető ugyanis, hogy akad rá megoldás. Viszont fontos,
hogy ne legyünk rajta a KHR negatív listáján, legyen hosszabb ideje (legalább három hónapja)
tartó, folyamatos munkaviszonyunk, biztos jövedelmünk, illetve tudjuk biztosítani az adott hitel
megkívánta önerőt és fedezetet.

Az önerő általában alapvető, de a kérdésre a válasz nem, azaz létezik nulla százalékos önerős
lakáshitel kondíció is. Ez felújításnál, bővítésnél fordulhat elő, ha a munkálatok költsége nem éri
el a fedezettként bevont ingatlan értékének nyolcvan százalékát.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel minősítéssel rendelkező lakáshitel termékek
kiszámíthatóak és jól összehasonlíthatóak egymással. Az ügyintézés gyorsabb lehet, de
emellett előny, hogy költségeket lehet spórolni. Persze mindez nem jelenti automatikusan azt,
hogy csak minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékben érdemes gondolkodni, itt is érdemes
megnézni a részleteket, akár lakáshitel kalkulátor segítségével és azok megismerését követően
dönteni a különböző lakáshitel termékek között.

Általánosságban elmondható, hogy akkorát, amelyet hosszabb távon is gond nélkül tudunk
fizetni. Ez azt jelenti, hogy érdemes belegondolni, ha történik valami családi, munkahelyi, vagy
egészségügyi probléma, akkor abban az esetben is tudjuk-e a havi törlesztő kötelezettséget
teljesíteni. A havi törlesztő fizetése fontos, ha elmulasztjuk, további költségekbe verhetjük
magunkat, nem beszélve arról, hogy a szerződés felmondása súlyos következményekkel,
például fedezetként bevont ingatlanunk elárverezésével is járhat.

Először is szükség van valamilyen személyazonosító okmányra, kell a lakcímkártya, ezek
mellett jövedelemigazolást, bankszámlakivonatokat, adásvételi szerződést, tulajdoni lapot,
illetve alaprajzot kérhet a hitelező. Továbbá szükség lehet még helyszínrajzra, és építési
engedélyre is, és előfordulhat, hogy a bank költségvetést is kér.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

6 lényeges tudnivaló, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt

Lakáshitel igényléshez fedezetre van szükség. És ha a megvásárolni kívánt ingatlan nem nyújt megfelelő fedezetet, akkor szükség lehet pótfedezet benyújtására. Mutatunk 6 lényeges tudnivalót, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt.

Tovább olvasom
Nyiss diákszámlát szelfivel csupán pár perc alatt!

A diákszámla gyakran az első bankszámla. És ha már az első, legyen a nyitása egyszerű. És hogy lehetne egyszerűbben megnyitni egy diákszámlát, mint szelfivel? Utánajártunk, hogy mi az a diákszámla, mi az a szelfis bankszámla nyitás, és annak is, hogy mely bankoknál lehetséges ez.

Tovább olvasom
Babaváró hitel, akár jóváírás akcióval – íme, a legjobb banki ajánlatok!

A Babaváró hitel 2024-ben is népszerű lehet. Ráadásul egy millió forinttal többet kaphatunk, mint tavaly. És ez még nem minden! A bankok versenyeznek az ügyfelekért, ezért jóváírási akciókat hirdetnek. Utánajártunk, hogy mennyi jóváírást kaphat, aki most igényel Babavárót, és arról is írnak szakértőink, hogy mire érdemes még figyelni. 

Tovább olvasom
Így választhatod ki a legmegfelelőbb utasbiztosítást

Mi az az utasbiztosítás? Miért lehet fontos? Mikor kössünk? Milyen negatív események esetén nyújt védelmet? Hogyan találhatjuk meg a legmegfelelőbbet? Minden az utasbiztosításról és megkötéséről egy helyen.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával