Csoportos életbiztosítás 2024 – Minden, amit érdemes tudni

Különbségek az egyéni és a csoportos életbiztosítás között

Az egyéni és a csoportos életbiztosítás között a különbség annyi, hogy egyéni életbiztosítás esetén a biztosított s és a szerződő ugyanaz, míg a csoportos biztosításnál a biztosítottak egy csoportba tartoznak, és a szerződést nem ők kötik, hanem egy harmadik fél, például egy munkáltató.

Az egyéni életbiztosítás díja magasabb, mint a csoportban kötött életbiztosításé, mert a biztosítótársaságok az egyes biztosítottak kockázatát külön-külön értékelik. A csoportban kötött életbiztosításnál a kockázat szétoszlik a csoport tagjai között, így a biztosítási díja is kedvezőbb lesz.

Az egyéni életbiztosítás rugalmasabb a fedezeti lehetőségek tekintetében, mint a csoportban kötött életbiztosítás.

Az egyéni életbiztosításnál a biztosított választhat a különböző biztosítási fedezetek közül, például haláleseti, baleseti vagy betegségi fedezetet választhat.

A csoportban kötött életbiztosításnál többnyire csak a haláleseti fedezet van, de lehetőség van további fedezetre is, például baleseti vagy betegségi fedezetre.

Az egyéni életbiztosítás díjfizetése havi vagy éves. A csoportos biztosításnál a díjfizetés módja a biztosítótársaságtól és a csoporttól függ. A díjat a biztosított fizeti, de lehet, hogy más fizeti a biztosított személy helyett, például a munkaadó a munkavállaló helyett.

Az egyéni és a csoportban kötött életbiztosítás szerződési feltételei is eltérőek lehetnek. Az egyéni életbiztosítás szerződési feltételei rugalmasabbak, mint a csoportban kötött életbiztosításé. A csoportban kötött életbiztosítás szerződési feltételeit a biztosítótársaság és a csoport közötti megállapodás határozza meg.

Ha fontos a rugalmasság, akkor az egyéni életbiztosítás lehet a jobb választás. Ha a díjfizetés és a szerződési feltételek egyszerűsége a fontos, akkor a csoportban kötött életbiztosítás lehet a megfelelő.

Bármelyik biztosítással is vagyunk biztosítva, lényeges, hogy ismerjük a szerződés részleteit, és az is, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mikor számíthatunk a biztosító segítségére.

A csoportos életbiztosítás egy kockázati közösség

A csoportban kötött életbiztosítás egy kockázati közösség. A biztosítótársaság ilyenkor nem egy személlyel, hanem a csoporttal köt szerződést.

A csoportban kötött életbiztosításnak köszönhetően a biztosítótársaság kockázata alacsonyabb, a költségei csökkennek, így a csoport tagjainak a biztosító nagy kedvezményt adhat.

A biztosító a csoport tagjainak életkorát nem vizsgálja, egységes díjat ajánl fel mindenkinek.

A csoportos biztosítást, végig online, egy-két perc alatt meg lehet kötni.

A csoportos életbiztosítás adózása 2024-ben

A csoportos életbiztosítás adózása Magyarországon 2019-ben megváltozott.

Korábban a csoportos biztosítás díját béren kívüli juttatásként adómentesen lehetett nyújtani a munkavállalók számára, ha annak összege nem haladta meg a minimálbér 30 százalékát.

2019-től a csoportos biztosítás díja már nem adómentes, hanem juttatásnak minősül.

A biztosítási esemény, azaz haláleset esetén a kifizetett összeg azonban továbbra is adómentes a kedvezményezett számára.

A csoportban kötött életbiztosítás azonban továbbra is lehet egy hatékony eszköz a munkavállalók életbiztosítására.

A biztosítás segítségével a munkavállalók hozzájuthatnak egy jelentős összeghez halálesetkor, ami segítséget nyújthat a családjuknak.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

A csoportos életbiztosítás díja

A csoportos életbiztosítás díja függ a csoport létszámától, az átlagéletkortól, az egészségi állapottól és az igényelt fedezet mértékétől.

A biztosítás költséghatékony lehet, mivel a csoportok nagyobb számú embert foglalnak magukban, és ezáltal a kockázatokat szélesebb körben osztják meg.

A díjat az egyéni biztosítási szükségletek és a csoport tagjainak egészségi állapota alapján személyre szabják.

Lényeges hogy a csoportban kötött életbiztosítás többnyire kedvezőbb áron biztosít lehetőséget a biztosítottaknak a megfelelő védelemre.

A csoportos életbiztosítás felmondása

A csoportban kötött életbiztosítást a biztosított és a biztosított munkáltatója is felmondhatja.

A felmondáshoz egy felmondó nyilatkozatot kell kitölteni. A felmondó nyilatkozatnak tartalmaznia kell a következőt: a biztosított nevét, a születési dátumát és az anyja nevét, valamint a biztosítás kötvény számát és a felmondási dátumot is.

A felmondó nyilatkozatot postai úton, személyesen vagy elektronikusan lehet benyújtani a biztosítóhoz.

A felmondás hatályba lépésének dátuma a felmondó nyilatkozat beadásától számított harminc nap.

A csoportban kötött életbiztosítás felmondásakor a biztosítottnak az alábbi következményekkel kell számolnia: a díjfizetési kötelezettség megszűnik, ám az életbiztosítás már nem nyújt védelmet a biztosított halálakor, ezért a biztosítási összeg nem kerül kifizetésre a kedvezményezetteknek.

A csoportban kötött életbiztosítás felmondása előtt érdemes alaposan átgondolni a döntést, mivel a felmondás után az életbiztosítás már nem nyújt védelmet a biztosított halálakor.

Milyen előnyei vannak?

A csoportban kötött biztosítás olyan biztosítási megoldás, amelyet egy csoport vagy szervezet tagjai számára kínálnak.

Ez a csoport lehet például egy vállalat alkalmazottai, egy szakszervezet tagjai vagy másféle szervezeti egység.

A csoportos biztosítás több előnnyel jár mind a munkáltatók, mind a biztosítottak számára.

 • Költséghatékonyság: a csoportban kötött biztosítások kedvezményes díjakat kínálnak a nagyobb létszámú csoportoknak, mivel a kockázatot szélesebb körben osztják meg. Ez a munkáltatóknak és a dolgozóknak egyaránt pénzmegtakarítást eredményezhet.
 • Egyszerűbb adminisztráció: a csoportban kötött biztosításoknál az adminisztráció jelentős része a munkáltatóra hárul, ami könnyebbé és egyszerűbbé teszi a biztosítási ügyek kezelését a dolgozók számára.
 • Szélesebb körű fedezet: a csoportos biztosítások gyakran magukban foglalnak olyan fedezetet, amelyek egyéni biztosítások esetén nem állnának rendelkezésre, vagy csak magasabb költséggel érhetők el.
 • Egészségügyi szűrővizsgálatok és wellness programok: sok csoportos biztosítás tartalmaz olyan kedvezményeket és szolgáltatásokat, mint például ingyenes vagy kedvezményes egészségügyi szűrővizsgálatok, valamint wellness programok, amelyek hozzájárulnak a munkavállalók egészségének megőrzéséhez.
 • Munkavállalói elkötelezettség: a munkáltató által nyújtott csoportos biztosítások segíthetnek a munkavállalói elkötelezettség növelésében, mivel a dolgozók érzik, hogy a munkáltatójuk gondoskodik róluk és az egészségükről.
 • Gyorsabb ellátás: a csoportos biztosítás gyorsabb hozzáférést biztosíthat az orvosi ellátáshoz, ami különösen fontos lehet sürgős esetekben.
 • Csoportos életbiztosítás: a csoportos biztosítások gyakran magukban foglalják az életbiztosítási fedezetet is, ami a munkavállalók és családtagjaik számára védelmet nyújthat a váratlan események ellen.

Mindegy, hogy csoportos vagy egyéni, a lényeg, hogy életbiztosítás

Az életbiztosítás mind csoportos, mind egyéni formában olyan láthatatlan pajzs, ami vészhelyzetekben és váratlan élethelyzetekben védőszárnyakként borulhat ránk.

Nem számít, hogy a sokak által preferált csoportos biztosítást választjuk, amely az egész csapatot átöleli, vagy az egyéni utat választjuk, ahol az egyedi igényeink kerülnek előtérbe.

Az életbiztosítás nem csupán egy papír, hanem a nyugalom és biztonság garanciája, amely kiterjed a váratlan kihívásokra, balesetekre és az élet meghatározó pillanataira.

Egy életbiztosítás lehetőséget teremt a jövő alakítására, ahogy szeretnénk. Védelmet nyújt azokban a pillanatokban, amikor a bizonytalanság és a váratlan események felhői az égre gyűlnek.

Legyen szó családról, karrierről vagy életről, az életbiztosítás segíthet a tervek megvalósításában, és a biztonságosabb jövő kialakításában.

A választás a miénk: csoportos biztosítás, ahol a közösség ereje és a kollektív védelem összefonódik, vagy egyéni biztosítás, ahol az egyedi utakra szabható a védelem. Az életbiztosítás az élet egyik legfontosabb befektetése, amely megőrzi az értékeket, és amelyben bízhatunk, amikor szükség van rá.

A közösség ereje a biztosításokban

A biztosításokban a közösség ereje kétirányú előny.

Először is, a csoportos biztosítások, amelyek több embert foglalnak magukban, lehetőséget teremtenek a kockázatok megosztására és elosztására. Ezáltal a biztosítók számára ez kevésbé kockázatos, ami kedvezőbb díjakat eredményezhet a csoporttagok számára.

Másodszor, a közösség ereje a támogatásban és szolidaritásban is megmutatkozik, amely az egyéni biztosítási fedezetek esetén hiányzik.

A nagyobb csoportokban az egyéni kockázatok elhomályosulnak a kollektív biztosítási rendszerben, ami stabilabb és kiszámíthatóbb védelmet eredményez.

A közösség ereje növelheti a biztosítások elérhetőségét és megfizethetőségét, különösen olyanok számára, akiknek az egyéni fedezetük magasabb költségekkel járna.

Emellett a közösségi biztosítások gyakran rugalmasabbak, és egyéni szükségletre szabhatók, ami további előnyt jelenthet a biztosítottak számára.

A közösség ereje tehát nemcsak a pénzügyi előnyökben rejlik, hanem az egymás iránti támogatás és segítségnyújtás formájában is, ami erősítheti a biztosítottak bizalmát és elégedettségét.

csoportos életbiztosítás kötés

Az életbiztosítás, mint a család jólétének záloga

Az életbiztosítás nem csupán egy pénzügyi eszköz; inkább a családok jólétének záloga.

Ez a biztosítási forma nemcsak pénzügyi védelmet nyújt a váratlan események ellen, hanem egyfajta biztonságot is teremt a szeretteink számára a nehéz időszakokban.

Az életbiztosítás kifejezetten arra tervezték, hogy fedezetet nyújtson a biztosított halála esetén, és ezzel segítse a hozzátartozókat a költségek és egyéb anyagi terhek kezelésében.

A családoknak a gyász mellett nem kelljen aggódniuk az anyagi nehézségek miatt is.

Ezen kívül az életbiztosítás hosszú távon is gondoskodhat a család anyagi stabilitásáról.

Nem várt események esetén, például a főként kereső családtag hirtelen elvesztésekor, az életbiztosítás segíthet a még fennálló kötelezettségek, például lakáshitel vagy gyerekek oktatásának költségeinek fedezésében.

Az életbiztosítás tehát nem csupán egy egyszerű biztosítási termék, hanem egy olyan eszköz, amely által a családok számára biztosított a biztonság és a stabilitás érzése, még a váratlan és nehéz időkben is.

Miért jó, ha van csoportos életbiztosításunk?

Költséghatékonyság: a csoportban kötött életbiztosítás kedvezményes díjakkal jár, mivel a csoporttagok nagy száma csökkenti a kockázatot, és ezt a biztosítótársaságok díjaiban is tükröződik.

Szélesebb fedezet: a csoportban kötött életbiztosítások tartalmazhatnak kiegészítő fedezeteket is, például baleseti biztosítást vagy tartós betegségekre vonatkozó kiegészítőket, amelyek növelhetik a védelem szintjét.

Egyszerű adminisztráció: a csoportos biztosításoknál az adminisztráció a munkáltató feladata, így a csoporttagoknak nem kell foglalkozniuk a biztosítási ügyintézéssel.

Munkavállalói elkötelezettség: a csoportban kötött életbiztosításokat a munkáltatók gyakran alkalmazzák juttatásként, ami növelheti a munkavállalói elkötelezettséget és elégedettséget.

Gyorsabb kifizetés: a csoportos biztosítások esetén a kifizetések gyorsabban történnek, mivel az adminisztrációt a munkáltató végzi, így a kárigények feldolgozása hatékonyabb lehet.

Könnyebb elérhetőség: a csoportban kötött életbiztosítások könnyebben hozzáférhetőek, mivel az egyéni egészségi állapotot kevésbé szigorúan vizsgálják meg, mint az egyéni biztosításoknál.

Családi védelem: a csoportban kötött életbiztosítások gyakran kiterjeszthetőek a családtagokra is, így nemcsak a munkavállaló, hanem az ő családtagjai is részesülhetnek a védelemben.

Ezen előnyök alapján a csoportban kötött életbiztosítás hatékony és gazdaságos eszköz lehet a biztosítottak és a csoporttagok számára.

Csoportos életbiztosítást nem kell kötni – megkötik helyettünk

Csoportos életbiztosításokat gyakran azoknak a szervezeteknek kínálják, amelyeknek tagjai vagy alkalmazottai vannak.

Ebben az esetben a csoportban kötött életbiztosítások nem igényelnek egyéni kötést minden résztvevőtől, mivel azokat a csoport tagjai számára a munkáltató vagy a szervezet köti meg.

Ez a fajta kollektív biztosítás széles körű előnyökkel jár mind a munkáltatók, mind pedig a dolgozók számára.

A munkáltató által megkötött csoportban kötött életbiztosítások szabványos fedezetet nyújtanak, de egyes esetekben a dolgozóknak lehetősége van személyre szabni a biztosítást az egyedi igényeiknek megfelelően.

A csoportban kötött életbiztosítások gazdaságosabbak lehetnek, mivel a csoportok nagyobb létszáma csökkenti a kockázatot, és ez tükröződik a díjakban.

Ezen kívül a csoportban kötött életbiztosítások tartalmazhatnak egyéb kedvezményeket és szolgáltatásokat, például egészségügyi szűrővizsgálatokat vagy baleseti biztosításokat.

Fontos azonban megérteni, hogy a csoportban kötött életbiztosításoknak lehetnek korlátaik és az egyéni igényeket nem minden esetben elégítik ki teljesen.

Ezért ajánlott áttekinteni a biztosítási feltételeket, és szükség esetén egyéni biztosítást is kötni a személyes igények kielégítése érdekében.

Összefoglaló

A csoportban kötött életbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amelyet egy csoport vagy szervezet tagjai számára kínálnak.

Általában munkáltatók vagy szervezetek kötik meg az ilyen típusú biztosítást a dolgozóik, tagjaik vagy alkalmazottaik számára.

A csoportban kötött életbiztosítás előnyei közé tartozik a költséghatékonyság, mivel a csoport nagyobb létszáma csökkenti az egyéni kockázatot.

Ezen biztosítások fedezhetik a váratlan halálesetek okozta pénzügyi veszteségeket, segítve a hozzátartozókat az anyagi teher enyhítésével.

A munkáltatók által nyújtott csoportos életbiztosítások rendszerint rugalmasak, lehetőséget adva a dolgozóknak a biztosítás személyre szabására.

Egy csoportban kötött életbiztosítás kiterjedhet a csoport tagjain kívülre is, például családtagokra is.

Az ilyen típusú biztosítások a munkavállalói elkötelezettséget is növelhetik, mivel a dolgozók érzik, hogy a munkáltatójuk gondoskodik róluk és családjukról.

A csoportos életbiztosítások lehetőséget adhatnak a csoporttagoknak az egészségügyi szűréseken való részvételre, és egyéb egészségmegőrző szolgáltatások igénybevételére.

Az ilyen típusú biztosítások egyszerű adminisztrációt igényelnek a munkáltatóktól és a csoporttagoktól, mivel az adminisztrációt a munkáltató végzi.

Fontos azonban alaposan áttekinteni a biztosítási feltételeket, és szükség esetén egyéni igényekre szabott biztosítás megkötését is mérlegelni a teljes körű védelem érdekében.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A csoportban kötött életbiztosítás egy olyan biztosítási termék, amelyben egy vállalat vagy intézmény munkavállalói vagy tagjai önkéntesen vagy kötelezően részt vesznek. A biztosítás halál esetén fizet, de bizonyos esetekben más kockázatok, például a munkaképtelenség vagy a baleset is fedezet lehet.

A csoportban kötött életbiztosításra a vállalat munkavállalói jogosultak, akik megfelelnek a biztosító által meghatározott feltételeknek. Ezek a feltételek általában a következők:

 • A biztosítottnak legalább 18 évesnek kell lennie.
 • A biztosítottnak jó egészségi állapotban kell lennie.

Olcsóbb, mint az egyéni életbiztosítás.

Könnyebben elérhető, mint az egyéni életbiztosítás.

A biztosító gyakran kedvezményes feltételeket kínál a csoportos biztosítással rendelkező vállalatok vagy intézmények számára.

A csoportban kötött életbiztosítás általában halál esetén fizet. Bizonyos esetekben azonban más kockázatok is fedezetbe vehetők, például a munkaképtelenség vagy a baleset.

 

A csoportban kötött életbiztosítást a vállalat vagy intézmény köti meg a biztosítónál. A biztosítás feltételeit a vállalat vagy intézmény és a biztosító közösen határozza meg.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

6 lényeges tudnivaló, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt

Lakáshitel igényléshez fedezetre van szükség. És ha a megvásárolni kívánt ingatlan nem nyújt megfelelő fedezetet, akkor szükség lehet pótfedezet benyújtására. Mutatunk 6 lényeges tudnivalót, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt.

Tovább olvasom
Nyiss diákszámlát szelfivel csupán pár perc alatt!

A diákszámla gyakran az első bankszámla. És ha már az első, legyen a nyitása egyszerű. És hogy lehetne egyszerűbben megnyitni egy diákszámlát, mint szelfivel? Utánajártunk, hogy mi az a diákszámla, mi az a szelfis bankszámla nyitás, és annak is, hogy mely bankoknál lehetséges ez.

Tovább olvasom
Babaváró hitel, akár jóváírás akcióval – íme, a legjobb banki ajánlatok!

A Babaváró hitel 2024-ben is népszerű lehet. Ráadásul egy millió forinttal többet kaphatunk, mint tavaly. És ez még nem minden! A bankok versenyeznek az ügyfelekért, ezért jóváírási akciókat hirdetnek. Utánajártunk, hogy mennyi jóváírást kaphat, aki most igényel Babavárót, és arról is írnak szakértőink, hogy mire érdemes még figyelni. 

Tovább olvasom
Így választhatod ki a legmegfelelőbb utasbiztosítást

Mi az az utasbiztosítás? Miért lehet fontos? Mikor kössünk? Milyen negatív események esetén nyújt védelmet? Hogyan találhatjuk meg a legmegfelelőbbet? Minden az utasbiztosításról és megkötéséről egy helyen.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával