Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

6 lényeges tudnivaló, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt

2024.06.12.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. június 12. 14:09

Lakáshitel igényléshez fedezetre van szükség. És ha a megvásárolni kívánt ingatlan nem nyújt megfelelő fedezetet, akkor szükség lehet pótfedezet benyújtására. Mutatunk 6 lényeges tudnivalót, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt.

6 lényeges tudnivaló, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt

De mi az a fedezet?

A fedezet lakáshitel igénylésekor az a biztosíték, amelyet a hitelintézet kér az adóstól, hogy biztosítsa a hitel visszafizetését.

Leggyakrabban maga az ingatlan szolgál fedezetül, amelyre a hitelt felveszik.

Ez azt jelenti, hogy ha az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, a bank jogosult elárverezni az ingatlant, hogy a tartozást behajtsa.

A fedezetnek megfelelő értéket kell képviselnie a hitelösszeghez képest, amelyet a bank értékbecslője állapít meg.

A hitelfelvevőnek rendszerint az ingatlan tulajdonosának kell lennie, vagy annak kell lennie, aki rendelkezik az ingatlan felett.

A fedezetnek jogilag tisztának kell lennie, vagyis nem lehet rajta másik jelzálog vagy teher.

A bank a fedezet jogi helyzetét is megvizsgálja, hogy megbizonyosodjon róla, nincs-e rajta olyan jogi akadály, amely befolyásolná az esetleges értékesítést.

A fedezet megléte és értéke nem csak a hitel elbírálásánál, hanem az egyéb feltételek meghatározásánál is fontos szerepet játszhat.

Az ingatlanpiaci árak változása befolyásolhatja a fedezet értékét, így ez kockázatot jelenthet a bank számára is.

Ezenkívül a hitelfelvevőnek biztosítást is kell kötnie a fedezetként szolgáló ingatlanra.

És mi az a pótfedezet?

Az Akölcsön szakértői szerint fontos tudni, hogy a pótfedezet olyan további biztosíték, amelyet a hitelintézet kérhet, ha az eredeti fedezet nem elegendő a hitel biztosítására.

Ez lehet egy másik ingatlan vagy egyéb értéktárgy, amelynek értéke kiegészíti az elsődleges fedezet értékét. (szinte mindig ingatlan)

Pótfedezetre akkor lehet szükség, ha a hitelösszeg magasabb, mint az elsődleges fedezetként szolgáló ingatlan értéke.

A pótfedezet célja, hogy csökkentse a bank kockázatát, és biztosítsa, hogy a hitel visszafizetése biztosítva legyen.

A pótfedezetet ugyanúgy megvizsgálják és értékelik, mint az elsődleges fedezetet, hogy megfelel-e a bank elvárásainak.

A pótfedezet lehet akár egy másik ingatlan, készpénzletét, értékpapír vagy más nagy értékű eszköz.

A pótfedezet megléte kedvezőbb hitelfeltételeket is eredményezhet az adós számára, mivel csökkenti a bank kockázatát.

6 lényeges tudnivaló, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt

1. Értékbecslés szükségessége: A pótfedezetként bevont ingatlan vagy egyéb eszköz értékét a bank értékbecslője megvizsgálja és meghatározza. Ez biztosítja, hogy a pótfedezet elegendő értéket képvisel a hitelösszeg fedezésére.

2. Jogtiszta ingatlan: A pótfedezetként bevont ingatlannak jogilag tisztának kell lennie, azaz nem lehet rajta másik jelzálogjog vagy teher, amely befolyásolná a bank által kért biztosítékot.

3. Több ingatlan bevonása: Ha az elsődleges fedezet és a pótfedezet egyaránt ingatlan, akkor mindkettő értékének elegendőnek kell lennie a hitelfelvételhez. A bank gyakran kéri, hogy mindkét ingatlanra jelzálogjogot jegyezzenek be.

4. Fedezetarányos hitel: A bank által nyújtott hitelösszeg és a fedezetek értéke között megfelelő arányosságot kell fenntartani. A bank csak a fedezetek összértékének bizonyos százalékáig nyújt hitelt.

5. Biztosítás kötése: Mind az elsődleges fedezetre, mind a pótfedezetre biztosítást kell kötni. Ez védi mind az adóst, mind a hitelintézetet esetleges káresemények esetén.

6. Kedvezőbb hitelfeltételek: A pótfedezet bevonása csökkenti a bank kockázatát, így előfordulhat, hogy kedvezőbb hitelfeltételeket kínálnak, például alacsonyabb kamatot vagy kedvezőbb törlesztési feltételeket.

És mi lehet fontos még?

Ha a pótfedezetként bevont ingatlannak több tulajdonosa van, mindegyikük beleegyezésére szükség van a jelzálogjog bejegyzéséhez. Minden tulajdonosnak alá kell írnia a szükséges dokumentumokat.

A pótfedezet bevonása meghosszabbíthatja a hitelbírálati folyamatot, mivel több értékelés és ellenőrzés szükséges. Érdemes előre tájékozódni a folyamat időtartamáról.

A pótfedezet bevonásával további költségek is járhatnak, mint például a második értékbecslés díja, valamint a biztosítás és a jogi költségek. Fontos ezeket előre figyelembe venni a költségvetés tervezésekor.

A pótfedezet bevonása nemcsak a bank számára jelent biztonságot, hanem nagyobb felelősséget is jelent az adós számára.

A törlesztési fegyelem megtartása kiemelten fontos, hogy elkerüljük a fedezet elvesztését.

Összefoglalás

Lakáshitel igénylésekor, ha a megvásárolni kívánt ingatlan nem nyújt megfelelő fedezetet, szükség lehet pótfedezet bevonására. A pótfedezet egy további biztosíték, amely lehet egy másik ingatlan vagy nagy értékű eszköz. Ez csökkenti a bank kockázatát, és kedvezőbb hitelfeltételeket eredményezhet. A pótfedezet bevonása azonban meghosszabbíthatja a hitelbírálati folyamatot és további költségekkel járhat, mint például az értékbecslés és biztosítás díjai.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával