Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2024

OTP

Kisvállalkozói E-számlacsomag

Kedvezményes pénzforgalmi kondíciók

Számlavezetési díj 5750 Ft
Választható kártya Mastercard
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

A vállalkozói bankszámla

A vállalkozói bankszámla egy olyan folyószámla, amit vállalkozások, vállalkozók nyithatnak, hogy a céges pénzügyeiket azon intézzék. Működésében nem tér el a lakossági folyószámláktól, lehet róla utalni, és lehet róla készpénzt felvenni. A díjai azonban magasabbak, mint a lakossági számláké. A vállalkozások erről a bankszámláról egyenlíthetik ki az adóterheiket is.

A vállalkozások napi pénzügyeikhez használhatják, de pénzt is köthetnek le, befektethetik a pénzügyi eszközeiket. A vállalkozói bankszámláról csak a céges költéseket finanszírozhatjuk. Pénzt erről a számláról magáncélra csak adózás után vehetünk fel.

A vállalkozói bankszámla megnyitása a legtöbb vállalkozás számára kötelező.

A legjobb vállalkozói bankszámla kiválasztása

A vállalkozói bankszámlák költségei magasak, ezért fontos, hogy megfelelően válasszunk. A számla kiválasztásánál figyelembe kell vennünk az éves (havi) számlavezetési díj mellett az egyéb költségeinket is, például a készpénzfelvétel vagy az utalás díját. A vállalkozó bankszámla kiválasztásában nagy segítséget nyújt a bankszámla kalkulátor.

A bankszámla kalkulátor megmutatja az éves költséginket, olyan módon, hogy könnyen összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat. A kalkulátor használatához nem kell otthonról kimozdulnunk, kényelmesen és gyorsan találhatjuk meg a legjobb ajánlatot. Számtalan pénzintézet számlacsomagja közül választhatunk, és akár azonnal, online is megnyithatjuk a kiválasztott vállalkozói bankszámlát.

Milyen dokumentumok kellenek a vállalkozói bankszámla megnyitásához?

Vállalkozói bankszámla megnyitására a vállalkozást jegyző személy jogosult. Társas vállalkozásoknak (Bt, Kft, Rt, Kkt) a cégkivonat, az aláírási címpéldány és a társasági szerződés lesz szükséges. A vállalkozói számlát az aláírási címpéldányon szereplő személy nyithatja meg azután, hogy a személyazonosságát igazolja. Ehhez érvényes személyazonosító okmányt és lakcímkártyát kell bemutatni. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükség lesz.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozói igazolványunkat, az érvényes személyazonosító okmányunkat és a lakcímkártyánkat fogja kérni a pénzintézet. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükség lesz, ugyanúgy, mint a társas vállalkozásoknál.

Milyen költségeink lesznek?

A vállalkozói bankszámla költsége a havi számlavezetési díjból és egyéb költségekből áll össze. A számlavezetési díj egy havonta jelentkező, fix költség, amit a számlaforgalomtól függetlenül fizetnünk kell. A számlavezetési díjat a bankok gyakran elengedik egy adott időre, például egy évre, ezzel próbálják vonzóbbá tenni a számlacsomagot a pénzintézetek azért, hogy a számla megnyitásakor őket válasszuk.

A készpénzfelvétel és a készpénzbefizetés díja is bennünket terhel majd. Készpénzt vehetünk fel vagy fizethetünk be a bankfiókokban vagy az ATM-ek segítségével. Mindkét esetben lesznek díjak. Az ATM használata esetén ezek a díjak jellemzően alacsonyabbak.

Az utalások díjával is számolnunk kell. Csoportos utalásokért tranzakciónként kell majd fizetnünk. Az utalás díja függ az elutalt összeg nagyságától is.

Céges bankkártya esetén a kártyánknak lesz éves díja, és a kártyás vásárlásoknak is lesz költsége.

Csoportos beszedési megbízást is adhatunk meg. Ezekért a megbízásokért is díjat kell fizetnünk.

Az adófizetési kötelezettségünket a vállalkozói bankszámlánkról tudjuk teljesíteni. Amikor elutaljuk az adókat, a számlavezetőnk ezért is számol fel díjat.

Deviza vállalkozói bankszámla

Deviza alapú vállalkozói számla is nyitható. Erre akkor lehet szükségünk, ha a vállalkozásunknak vannak külföldi üzleti partnerei. Egy euró vagy más deviza alapú számla működése megegyezik a forint alapú vállalkozói bankszámla működésével. A deviza alapú vállalkozói bankszámlánkról utalhatunk, devizát vehetünk fel készpénzben, és fogadhatjuk az általunk kiállított számlák ellenértékét, szintén devizában.

A SEPA utalási rendszerről

A SEPA utalási rendszer az Európai Gazdasági Térségben működik. A Single Euro Payments Area (SEPA), egy elektronikus, euró alapú, automatikus feldolgozású átutalás. Ennek az utalási módnak a népszerűségét a gyorsaság mellett és a biztonság adja. Ráadásul a SEPA utalás költségei tervezhetőek. SEPA utalásnál ugyanis mindkét ügyfélnek csak a saját számlavezető pénzintézete által felszámolt díjat kell kifizetnie. A SEPA-ban történő átutalás alapfeltétele, hogy az utalást indító és fogadó pénzintézet is SEPA tag legyen.

Magasabb költségekkel számoljunk

A lakossági bankszámlánál magasabbak a vállalkozói bankszámla költségei. A költségeink éves szinten a háromszázezer forintot is elérhetik, és ez még csak a számlavezetés éves díja. A költségeinket az akciók igénybevételével csökkenthetjük, illetve választhatunk olyan bankszámlacsomagot, ami testre szabottan alacsonyabb költségek mellett üzemeltethető. Már a kiválasztásnál figyelnünk kell erre, hiszen havi szinten sok tízezer forintot takaríthatunk meg.

Induló vállalkozások lehetőségei

Induló vállalkozásnak is kötelező lehet a vállalkozói bankszámla megnyitása. Az induló vállalkozásokat akciókkal próbálják magukhoz csábítani a pénzintézetek, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy vállalkozás legalább olyan nehezen vált később bankot, mint a magánszemélyek. Így abban az esetben, ha egy pénzintézet már az induláskor elnyeri egy vállalkozás bizalmát, arra számíthat, hogy hosszú távú üzleti kapcsolat jön létre. A pénzintézetek ezért akár a teljes első éves számlavezetési díj elengedésével hirdetik a számlacsomagjaikat az induló vállalkozásoknak, és ezen felül is igyekeznek kedvező feltételeket biztosítani. Vegyük igénybe ezeket a kedvezményeket, ha induló vállalkozásnak szeretnénk számlát nyitni.

Vállalkozói bankszámla váltás

Bár nem túl gyakori, azért előfordul, hogy már egy működő vállalkozás is bankszámla váltás mellett dönt. Ez előfordulhat például hitelfelvételnél, kedvező díjaknál, vagy akkor, ha elégedetlenek vagyunk a számlavezető bankunkkal.

Bankszámlaváltáskor a költségeink optimalizálása az első lesz a szempontok közül. Nem lesz nehéz kedvező ajánlatot találnunk, mert a pénzintézetek nem csak az induló vállalkozásokat látják szívesen. Egy számukra új ügyfelet is kedvezményes díjakkal fogadhatnak. Bankszámlaváltáskor a bankszámla kalkulátor segíthet a döntésben.

Különleges vállalkozásoknak különleges bankszámlacsomagok

A maga módján minden vállalkozás különleges. Azért hozunk létre egy vállalkozást, azért dolgozunk benne, hogy magunknak és az alkalmazottainknak jobb életet biztosítsunk. Vannak olyan vállalkozások, amiknek speciális igenyeik vannak. A bankok ezekhez igazodva alakítottak ki számlacsomagokat.

Az ügyvédek és közjegyzők speciális bankszámlát nyithatnak maguknak, olyat, ami kiszolgálja az igényeiket.

A gyógyszertárak, gyógyszerészek is egyéni bankszámlát nyithatnak, olyat, ami teljesen illeszkedik a vállalkozás igényéhez.

Az őstermelők is kiemelt ügyfélnek számítanak. A mezőgazdaságban vállalkozók is a tevékenységüknek legjobban illő számlacsomagot kaphatják, akár a növénytermesztésben, akár az állattenyésztésben, akár az erdőgazdálkodásban, akár a halászatban működtetik a vállalkozásukat.

A könyvelőirodákat és a könyvvizsgálókat is a tevékenységükhöz legjobb vállalkozói bankszámlacsomagokat kaphatják meg. Ez ráadásul néha kiegészül ingyenes online számlázó programmal és könyvelői felelősségbiztosítással is. Ezek a bankszámlacsomagok az adótanácsadóknak és a pénzügyi tanácsadóknak is jók lehetnek.

Kedvezmények bankszámlanyitáskor

A már említett első éves számlavezetési díj elengedése mellett más kedvezményekre is számíthatunk bankszámlanyitáskor. Kaphatunk kedvezményes díjat az utalásainkra, vagy akár a készpénzfelvételeinkre is.

A kedvezmények kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a vállalkozásunk pénzügyi szokásait, és ez alapján kell választanunk. Ha gyakran és nagy összegű készpénzt használunk a vállalkozásunkban, akkor a kedvezményes készpénzfelvétel lehet számunkra fontos, ha pedig sokat utalunk és magas összegeket, akkor a kedvezményes utalási díjak jelenthetnek komoly megtakarítást a vállalkozásunk számára.

Kinek kötelező vállalakozói bankszámlát nyitni?

A társas vállalkozásoknak kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni. Társas vállalkozás a Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft), a Betéti társaság (Bt), a Közkereseti társaság (Kkt), és a Részvénytársaság (Rt). Kötelező a számlanyitás minden, az általános forgalmi adó (áfa) fizetésére kötelezett vállalkozás részére. Azoknak az egyéni vállalkozásoknak is, akik áfát fizetnek (tehát nem alanyi mentesek), vállalkozói bankszámlával kell rendelkezni, annak ellenére, hogy nem számítanak társas vállalkozásnak. Adószámos magánszemélyként sem használhatjuk a lakossági bankszámlánkat, ha az áfás adózást választjuk. Ha áfát fizetünk, akkor a vállalkozói bankszámla számunkra is kötelező.

Nem kell vállalkozói bankszámlát nyitni az áfa hatályán kívül eső egyéni vállalkozóknak. Ők a vállalkozásuk pénzügyeit a lakossági folyószámlájukon intézhetik.

Vállalkozói bankszámlanyitás online

A vállalkozói bankszámlánkat akár online is megnyithatjuk. Gyorsan és kényelmesen lehet vállalkozói bankszámlánk. Az online számlanyitás előnyeit már régóta élvezhetjük a lakossági számláknál. Ma már a vállalkozói bankszámlánkat is megnyithatjuk ezzel az innovatív, modern módszerrel. Online számlanyitáshoz nem szükséges utaznunk, és még saját bankfiókunk sem lesz. Elektronikus formában azonban éjjel-nappal elérhetőek lesznek számunkra a szolgáltatások. Akkor és ott intézhetjük a vállalkozásunk pénzügyeit, ahol és amikor csak akarjuk.

Vállalkozói bankszámla magas készpénzforgalomhoz

Ha tudjuk, hogy a vállalkozásunk működéséhez kiemelkedő készpénz-forgalomra van szükség, olyan számlát kell nyitnunk, ami képes kielégíteni ezt az igényt. Szükségünk lesz ATM-re, sokáig nyitva tartó bankfiókra, és az is előnyös lehet a számunkra, ha a készpénzmozgások költségei alacsonyak lesznek.

Nagy számlaforgalomhoz megfelelő bankszámlacsomag

Ugyanígy fontos lehet, ha tudjuk, hogy nagy összegű utalásokat fogunk indítani és fogadni. Ehhez is tudunk olyan bankszámla csomagot választani, ahol az utalások díja kedvező. Alacsonyabb jutalékkal, esetleg maximalizált díjjal komoly megtakarítást érhetünk el.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Társas vállalkozásoknak, és az általános forgalmi adó (áfa) hatálya alá eső egyéni vállalkozásoknak és adószámos magánszemélyeknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni.

A vállalkozói bankszámla megnyitásához szükség lesz aláírási címpéldányra, társasági szerződésre és a cégkivonatra is. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet végez, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükség lesz.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozói igazolványunkra, a személyazonosító okmányunkra és a lakcímkártyánkra lesz szükség.

Abban az esetben, ha adószámos magánszemélyként az általános forgalmi adó hatálya alá esünk, akkor kötelező lesz a vállalkozói bankszámla megnyitása.

Igen. A számla megnyitásához be kell mutatni az érkeztetett bejegyzési kérelmet, és egy tanúsítvány, ami tartalmazza a vállalkozás nevét, a székhelyét, az adószámát, a cégjegyzékszámát és a statisztikai számjelét.

A számlavezetési díj mellett fizetni kell a készpénz felvételért és befizetésért, az utalásért, és az igényelt kényelmi szolgáltatásokért.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Ezeket a dokumentumokat szerezd be az otthonfelújítási támogatáshoz

Újra lesz otthonfelújítási támogatás. A támogatás része egy kamatmentes hitel is, ennek az igényléséhez pedig, mint minden hiteligénylésnek, feltétele, hogy az igénylő benyújtsa a szükséges dokumentumokat. Szakértőink utánajártak, hogy milyen dokumentumokra kehet szükség, hogy gördülékenyen menjen az igénylés. Mutatjuk, hogy mik is ezek.

Tovább olvasom
Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Így válaszd ki vállalkozóként a megfelelő lakossági hitelt

Vállalkozóként is igényelhető lakossági hitel. Ennek két oka lehet: egy lakossági hitel felhasználható a vállalkozás fejlesztéséhez vagy működéséhez, és egy vállalkozónak is szüksége lehet lakossági hitelre. De mennyire okoz nehézséget a jövedelem igazolása vállalkozóként? A lakossági hitelfelvétel vállalkozóként nehezebb lesz? Utánajártunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával