Hirdetés

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2023-ban?

2023.03.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. március 29. 12:47

Személyi kölcsönt 2023-ban milyen feltételekkel lehet igényelni? Az alábbi cikkből megtudhatod a választ!

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2023-ban?

A személyi kölcsön 2023-ban is a legnépszerűbb hiteltípus lesz; ez már jelenleg is jól látható a statisztikákból. A viszonylag alacsony kamatok és a könnyű hozzáférhetőség mellett szabadon felhasználható, azaz bármire költhető a lakásfelújítástól kezdve, egészen egy autó megvásárlásáig, és még ingatlanfedezet sem kell hozzá, így nem véletlen, hogy a legtöbben ezt a konstrukciót választják.

Sajnos azonban a tavalyi és az idei év rengeteg változást is hozott, amelyek nem nevezhetőek pozitívnak; anélkül, hogy mélyebben belemennénk a témába, csak a hitelkamatok drasztikus növekedését említjük meg. De mi a helyzet a feltételekkel? Ennek járunk most utána.

Személyi kölcsönt 2023-ban – feltételek

A minimum 18 éves életkor, a cselekvőképesség, illetve a megfelelő jövedelem továbbra is alapvető elvárás egy személyi kölcsön esetében, ez tehát nem változott. Az igényléshez szükséges jövedelem mértéke azonban az inflációnak „köszönhetően” igen; a legtöbb bank a minimálbér emelésével együtt az elvárt minimális jövedelmet is megnövelte.

Az igazolt jövedelem alapján a bank értékeli a hitelképességet, és annak megfelelően engedélyezi a személyi kölcsön felvételét, a jövedelem pedig leginkább munkából származó lehet – ezt elsődleges jövedelemnek nevezik –, azonban van lehetőség további bevételeket is elfogadtatni – ezek a kiegészítő, vagy másodlagos jövedelmek.

Elsődleges jövedelem lehet az alkalmazottként kapott munkabér, amit egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolással lehet igazolni, ráadásul ez mutatja meg azt is, hogy az igénylő nem áll próbaidő és felmondás alatt.

Vállalkozóként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított igazolás a megfelelő, ami a legalább egy éve fenntartott vállalkozás előző üzleti évének mérlege, vagy éves beszámolója lehet, és emellé kell kiegészítésként csatolni egy olyan igazolást, ami bizonyítja, hogy a vállalkozásnak nincs tartozása a NAV felé.

A nyugdíjasoknak az öregségi nyugdíjra szóló jogosultságukat nyugdíjas igazolvánnyal és nyugdíjszelvénnyel kell igazolniuk, rokkantnyugdíjasoknak pedig a rokkantság megállapításáról szóló véglegesítő iratot is be kell mutatniuk.

Külföldi munkavállalók számára a hiteligénylés feltétele vagy egy jövedelemigazolás a külföldi munkáltatótól, vagy az adóhatóság által kiállított dokumentum.

Másodlagos jövedelem lehet a GYES, a GYED, a rendszeres szociális juttatások, a családi pótlék, az ösztöndíj, az osztalék, illetve valamilyen értékpapír, vagy műkincs, de további másodlagos jövedelemforrások is elképzelhetőek. Közös bennük, hogy önmagukban nem képezhetik a hitel fedezetét, azaz mindenképpen szükség lesz valamilyen igazolt rendszeres jövedelemre, illetve, hogy a másodlagos jövedelmeket is hivatalos irattal – például számlával, vagy csekkel – kell igazolni

Adóstárs, vagy kezes bevonása

Adóstársra, illetve kezesre akkor lehet szükség, ha egymagunkban nem felelünk meg a bank kívánalmainak; ez lehet életkori, vagy jövedelmi hiányosság. A különbség egyszerű: az adóstárs részesül a hitelcélból, míg a kezes nem, azonban mindkettő a teljes vagyonával is felel a hitelért.

A kizáró okok

Természetesen léteznek kizáró okok is, melyek fennállásakor a bank automatikusan elutasítja a hitelkérelmet; ezek a következők:

  • igazolt jövedelem hiánya,
  • KHR listán való, negatív státuszú szereplés,
  • határozott idejű munkaszerződés (nem minden esetben),
  • túl sok, még fennálló hiteltartozás,
  • túl sok rendszeres kiadás,
  • okmányok és dokumentumok hiánya.

A személyi kölcsön igényléséhez szükséges okmányok pedig a következők:

  • érvényes személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány,
  • lakcímkártya,
  • adókártya, vagy egy NAV által igazolt dokumentum az adóazonosító jelről.

Amennyiben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogyan kaphatunk alacsonyabb THM-mel személyi kölcsönt?

Hogyan kaphatunk alacsonyabb THM-mel személyi kölcsönt?

2021.11.05.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb hiteltermék Magyarországon. Szabadon felhasználható és egyszerűen igényelhető. Személyi kölcsönhöz akár néhány óra alatt is hozzájuthatunk. Amikor kiválasztjuk a személyi kölcsönt, elsősorban a kamatot és a THM-et figyeljük. Vannak azonban egyéb kedvezmények is, amikkel érdemes számolni a kiválasztásnál. Mutatjuk, mik ezek.

Tovább olvasom
Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

2023.04.06.

Változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél. A Babaváró hitel rendkívüli népszerűsége töretlen. Egy apró változás is jelentősen befolyásolhatja azonban ezt a népszerűséget. Utánajártunk, hogy milyen változás jöhet a Babaváró kölcsön igénylés folyamatában. Mutatjuk, mi ez a lehetséges változás, és milyen hatása lehet a bevezetésének.

Tovább olvasom
5 érdekesség a hitelkamatokról

5 érdekesség a hitelkamatokról

2021.09.05.

A hitelkamatokról az utóbbi időben rengeteg hír érkezett, és számos érdekességet tudhattunk meg a jelenlegi helyzetről – az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Tovább olvasom
Növekedhet a fogyasztási hitelek kereslete

Növekedhet a fogyasztási hitelek kereslete

2021.09.09.

A fogyasztási hitelek kereslete az év elején csökkent, de a hátralévő időben valószínűsíthetően nőni fog; az alábbi cikkben az okokat fejtjük ki.

Tovább olvasom