Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2023-ban?

2023.03.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. március 29. 12:47

Személyi kölcsönt 2023-ban milyen feltételekkel lehet igényelni? Az alábbi cikkből megtudhatod a választ!

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2023-ban?

A személyi kölcsön 2023-ban is a legnépszerűbb hiteltípus lesz; ez már jelenleg is jól látható a statisztikákból. A viszonylag alacsony kamatok és a könnyű hozzáférhetőség mellett szabadon felhasználható, azaz bármire költhető a lakásfelújítástól kezdve, egészen egy autó megvásárlásáig, és még ingatlanfedezet sem kell hozzá, így nem véletlen, hogy a legtöbben ezt a konstrukciót választják.

Sajnos azonban a tavalyi és az idei év rengeteg változást is hozott, amelyek nem nevezhetőek pozitívnak; anélkül, hogy mélyebben belemennénk a témába, csak a hitelkamatok drasztikus növekedését említjük meg. De mi a helyzet a feltételekkel? Ennek járunk most utána.

Személyi kölcsönt 2023-ban – feltételek

A minimum 18 éves életkor, a cselekvőképesség, illetve a megfelelő jövedelem továbbra is alapvető elvárás egy személyi kölcsön esetében, ez tehát nem változott. Az igényléshez szükséges jövedelem mértéke azonban az inflációnak „köszönhetően” igen; a legtöbb bank a minimálbér emelésével együtt az elvárt minimális jövedelmet is megnövelte.

Az igazolt jövedelem alapján a bank értékeli a hitelképességet, és annak megfelelően engedélyezi a személyi kölcsön felvételét, a jövedelem pedig leginkább munkából származó lehet – ezt elsődleges jövedelemnek nevezik –, azonban van lehetőség további bevételeket is elfogadtatni – ezek a kiegészítő, vagy másodlagos jövedelmek.

Elsődleges jövedelem lehet az alkalmazottként kapott munkabér, amit egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolással lehet igazolni, ráadásul ez mutatja meg azt is, hogy az igénylő nem áll próbaidő és felmondás alatt.

Vállalkozóként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított igazolás a megfelelő, ami a legalább egy éve fenntartott vállalkozás előző üzleti évének mérlege, vagy éves beszámolója lehet, és emellé kell kiegészítésként csatolni egy olyan igazolást, ami bizonyítja, hogy a vállalkozásnak nincs tartozása a NAV felé.

A nyugdíjasoknak az öregségi nyugdíjra szóló jogosultságukat nyugdíjas igazolvánnyal és nyugdíjszelvénnyel kell igazolniuk, rokkantnyugdíjasoknak pedig a rokkantság megállapításáról szóló véglegesítő iratot is be kell mutatniuk.

Külföldi munkavállalók számára a hiteligénylés feltétele vagy egy jövedelemigazolás a külföldi munkáltatótól, vagy az adóhatóság által kiállított dokumentum.

Másodlagos jövedelem lehet a GYES, a GYED, a rendszeres szociális juttatások, a családi pótlék, az ösztöndíj, az osztalék, illetve valamilyen értékpapír, vagy műkincs, de további másodlagos jövedelemforrások is elképzelhetőek. Közös bennük, hogy önmagukban nem képezhetik a hitel fedezetét, azaz mindenképpen szükség lesz valamilyen igazolt rendszeres jövedelemre, illetve, hogy a másodlagos jövedelmeket is hivatalos irattal – például számlával, vagy csekkel – kell igazolni

Adóstárs, vagy kezes bevonása

Adóstársra, illetve kezesre akkor lehet szükség, ha egymagunkban nem felelünk meg a bank kívánalmainak; ez lehet életkori, vagy jövedelmi hiányosság. A különbség egyszerű: az adóstárs részesül a hitelcélból, míg a kezes nem, azonban mindkettő a teljes vagyonával is felel a hitelért.

A kizáró okok

Természetesen léteznek kizáró okok is, melyek fennállásakor a bank automatikusan elutasítja a hitelkérelmet; ezek a következők:

  • igazolt jövedelem hiánya,
  • KHR listán való, negatív státuszú szereplés,
  • határozott idejű munkaszerződés (nem minden esetben),
  • túl sok, még fennálló hiteltartozás,
  • túl sok rendszeres kiadás,
  • okmányok és dokumentumok hiánya.

A személyi kölcsön igényléséhez szükséges okmányok pedig a következők:

  • érvényes személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány,
  • lakcímkártya,
  • adókártya, vagy egy NAV által igazolt dokumentum az adóazonosító jelről.

Amennyiben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakáshitel 2023: feltételek és tudnivalók egy helyen

Lakáshitel 2023: feltételek és tudnivalók egy helyen

2023.05.26.

A lakáshitel 2023-ban is a legnépszerűbb hitelek egyike. Ebben a cikkben leírjuk, hogy milyen feltételekkel lehet lakáshitelt igényelni, és milyen tudnivalók vannak. Ezeket jó ismerni, mielőtt lakáshitelt igényelünk. Meglepetések helyett: lakáshitel feltételek és tudnivalók egy helyen.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

2022.09.13.

A lakáshitel felvételéhez szükséges jövedelem mértéke nem csak bankonként változhat, de más tényezők is hatással vannak rá.

Tovább olvasom
5 érdekesség a hitelkamatokról

5 érdekesség a hitelkamatokról

2021.09.05.

A hitelkamatokról az utóbbi időben rengeteg hír érkezett, és számos érdekességet tudhattunk meg a jelenlegi helyzetről – az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Tovább olvasom
Mitől függ a hitelbírálat ideje?

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

2022.10.14.

Amennyiben eldöntöttétek, hogy hitelt vesztek fel, hogy megvalósítsátok terveiteket és álmaitokat, vagy saját lakást, házat vennétek, de nem áll rendelkezésetekre az ehhez szükséges teljes összeg és a családotok sem tud benneteket támogatni, akkor szükségetek lesz a banki kölcsönre. Ennek számos fajtája létezik, igényelhettek személyi, vagy lakáshitelt az esetlegesen felvett támogatások mellé.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával