Hirdetés

Mire kell figyelni új építésű lakás vásárlása esetén?

2023.03.01.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. március 1. 10:52

Az új építésű lakás vásárlása örömteli esemény, ám fontos figyelni az apró részletekre, nehogy az örömbe üröm is vegyüljön!

Mire kell figyelni új építésű lakás vásárlása esetén?

Új építésű lakás vásárlása során számtalan apró tényezőre kell odafigyelni, hogy a beköltözés valóban örömteli lehessen. Ezzel kapcsolatban azonban a legtöbben tapasztalati úton szerzik be a tudnivalókat, ráadásul sokszor későn, ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A használt és az új építésű lakás vásárlása közti különbségek

A legfontosabb különbség a használt és az új építésű lakás vásárlása között, hogy míg az előbbit a tulajdonostól vásároljuk meg, addig az utóbbit szinte minden esetben a kivitelezőtől, azaz egy cégtől. Ez pedig biztonságosabb, mint az előbbi, hiszen a cég előfinanszírozza az építési munkálatokat, és szerencsés esetben jogilag rendezett állapotban adja át az ingatlant.

A biztonság arra vezethető vissza, hogy a hitelből finanszírozott, új építésű ingatlanok vásárlása során a bank csak akkor folyósít hitelt – vagy közvetíti az állami támogatást –, ha az ingatlan jogilag maradéktalanul rendezett.

Ez persze egyben bizonytalanságot is szül, hiszen a használt ingatlan esetében mindent készen kapunk meg, míg az új építésű ingatlanok többnyire még tervek formájában léteznek csak, amikor elkezdődik az értékesítésük, vagyis nagyfokú bizalomra van szükség egy cég irányába, ami sokszor persze nincs meg – miért is lenne?

Mire kell figyelni a lakás kiválasztásánál és a szerződéskötésnél?

Érdemes alaposan utánanézni a kivitelezőnek, hiszen egy rossz háttér csökkenti a bizalmat, de akár a hitelfelvételt is megakadályozhatja. A következő kérdésekre mindenképp választ kell találni:

 • Veszteséges, vagy nyereséges a kivitelező?
 • Milyen referenciákkal rendelkezik?
 • Milyenek a kivitelezőről született vélemények a partnerek és az ügyfelek oldaláról?
 • Mekkora a cég tőkéje, és az elegendő e a kivitelezéshez?

Ha ezek megvannak, fontos megtudni, hogy a vételár mit tartalmaz, vagyis, hogy milyen készültségi fokon adják majd át az ingatlant. Érdemes például megtudni, hogy az extra burkolatok, a szaniterek, vagy épp a nyílászárók milyenek lehetnek, és a jobb minőségért külön kell-e fizetni.

Lényeges továbbá, hogy a bank csak magát a lakást finanszírozza, egyes, járulékos költségeket a saját megtakarításainkból kell kifizetnünk; ilyen például a fedett kocsibeálló, vagy épp a kerti tároló.

Sokszor találkozni olyan ingatlannal, amit a kivitelező egy lakás két lakásra bontása által úgymond kettéoszt; ennek oka a magasabb megtérülés. Egy ingatlannak azonban meg kell felelnie az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20) rendelet előírásainak, ami azt határozza meg, hogy egy telken mekkora ingatlan épülhet fel az adott mennyiségű lakásszám, parkoló és zöldterület mellett. Fontos erre is figyelni, mivel így az állami támogatást nem lehet felhasználni, de a bankok többsége még a hitelezést is kétszer meggondolja ilyen ingatlanokra.

A pénzügyi kérdésekre is fontos figyelni: az 5%-os áfát azok igényelhetik vissza, akik CSOK-ot is felhasználnak az ingatlan kifizetéséhez, ez pedig csak abban az esetben lehetséges, ha a vállalkozó 5%-os adótartalmú számlát állít ki a vásárlója nevére. Ilyenkor viszont a pénzintézetek elvárják, hogy a bruttó árra és annak nettó ár plusz áfa megbontására külön ki kell térni a telek-felépítményre vonatkozóan. A nem lakhatási célú helyiségek – például a garázs, vagy a tároló – 27%-os áfát kapnak, így azokra a támogatás nem vonatkozik.

Milyen dokumentumokra lesz szükség?

Az alábbi alapdokumentumokra mindenképp szükség lesz a hitel igényléséhez; ezeket a kivitelező segítségével lehet beszerezni:

 • személyi igazolvány,
 • lakcímkártya,
 • adókártya,
 • munkáltatói igazolás,
 • legutolsó 3 havi bankszámlakivonat,
 • támogatás esetén megfelelő TB igazolás,
 • előszerződés,
 • földhivatalnál érkeztetett adásvételi szerződés,
 • önerő megfizetéséről szóló igazolás és az arról kiállított számla,
 • egyszerű bejelentés másolata, vagy készenlétbe helyezett elektronikus építési napló,
 • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap,
 • az eltérő szintek alaprajzai,
 • műszaki leírás,
 • Energetikai Tanúsítvány,
 • a biztosító által kiadott igazolás a felelősségbiztosításra vonatkozóan, amit az építésznek, vagy más szakági tervezőnek, valamint a fővállalkozónak kell megkötnie.

Ha új építésű lakást vásárolnál, és ehhez hitelre lenne szükséged, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A térképmásolat fontossága egy lakáshitelnél

A térképmásolat fontossága egy lakáshitelnél

2021.08.24.

A térképmásolat szerepel a lakáshitelek igényléséhez szükséges dokumentumok listáján, méghozzá kiemelt helyen!

Tovább olvasom
Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

2022.08.01.

A könnyűszerkezetes házak egyre népszerűbbek hazánkban is; lássuk, kaphatunk-e rájuk lakáshitelt!

Tovább olvasom
Tudj meg mindent a statisztikai értékbecslésről!

Tudj meg mindent a statisztikai értékbecslésről!

2022.10.28.

A statisztikai értékbecsléssel akár több tízezer forintot is spórolhatsz egy lakáshitel igénylése során; tudj meg róla mindent alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom
Lakáshitelek - Mit érdemes tudni róla?

Lakáshitelek - Mit érdemes tudni róla?

2018.03.08.

Ha lakást szeretnél vásárolni, akkor többféle lehetőséged van, amik közül választhatsz, de általánosan elmondható, hogy a vásárlók többnyire a lakáshitelek lehetőségét választják, mivel a többi hitelkonstrukcióhoz képest ezek nyújtják a legjobb feltételeket és a legalacsonyabb kamatot.

Tovább olvasom