Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mire kell figyelni új építésű lakás vásárlása esetén?

2023.03.01.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. március 1. 10:52

Az új építésű lakás vásárlása örömteli esemény, ám fontos figyelni az apró részletekre, nehogy az örömbe üröm is vegyüljön!

Mire kell figyelni új építésű lakás vásárlása esetén?

Új építésű lakás vásárlása során számtalan apró tényezőre kell odafigyelni, hogy a beköltözés valóban örömteli lehessen. Ezzel kapcsolatban azonban a legtöbben tapasztalati úton szerzik be a tudnivalókat, ráadásul sokszor későn, ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A használt és az új építésű lakás vásárlása közti különbségek

A legfontosabb különbség a használt és az új építésű lakás vásárlása között, hogy míg az előbbit a tulajdonostól vásároljuk meg, addig az utóbbit szinte minden esetben a kivitelezőtől, azaz egy cégtől. Ez pedig biztonságosabb, mint az előbbi, hiszen a cég előfinanszírozza az építési munkálatokat, és szerencsés esetben jogilag rendezett állapotban adja át az ingatlant.

A biztonság arra vezethető vissza, hogy a hitelből finanszírozott, új építésű ingatlanok vásárlása során a bank csak akkor folyósít hitelt – vagy közvetíti az állami támogatást –, ha az ingatlan jogilag maradéktalanul rendezett.

Ez persze egyben bizonytalanságot is szül, hiszen a használt ingatlan esetében mindent készen kapunk meg, míg az új építésű ingatlanok többnyire még tervek formájában léteznek csak, amikor elkezdődik az értékesítésük, vagyis nagyfokú bizalomra van szükség egy cég irányába, ami sokszor persze nincs meg – miért is lenne?

Mire kell figyelni a lakás kiválasztásánál és a szerződéskötésnél?

Érdemes alaposan utánanézni a kivitelezőnek, hiszen egy rossz háttér csökkenti a bizalmat, de akár a hitelfelvételt is megakadályozhatja. A következő kérdésekre mindenképp választ kell találni:

 • Veszteséges, vagy nyereséges a kivitelező?
 • Milyen referenciákkal rendelkezik?
 • Milyenek a kivitelezőről született vélemények a partnerek és az ügyfelek oldaláról?
 • Mekkora a cég tőkéje, és az elegendő e a kivitelezéshez?

Ha ezek megvannak, fontos megtudni, hogy a vételár mit tartalmaz, vagyis, hogy milyen készültségi fokon adják majd át az ingatlant. Érdemes például megtudni, hogy az extra burkolatok, a szaniterek, vagy épp a nyílászárók milyenek lehetnek, és a jobb minőségért külön kell-e fizetni.

Lényeges továbbá, hogy a bank csak magát a lakást finanszírozza, egyes, járulékos költségeket a saját megtakarításainkból kell kifizetnünk; ilyen például a fedett kocsibeálló, vagy épp a kerti tároló.

Sokszor találkozni olyan ingatlannal, amit a kivitelező egy lakás két lakásra bontása által úgymond kettéoszt; ennek oka a magasabb megtérülés. Egy ingatlannak azonban meg kell felelnie az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20) rendelet előírásainak, ami azt határozza meg, hogy egy telken mekkora ingatlan épülhet fel az adott mennyiségű lakásszám, parkoló és zöldterület mellett. Fontos erre is figyelni, mivel így az állami támogatást nem lehet felhasználni, de a bankok többsége még a hitelezést is kétszer meggondolja ilyen ingatlanokra.

A pénzügyi kérdésekre is fontos figyelni: az 5%-os áfát azok igényelhetik vissza, akik CSOK-ot is felhasználnak az ingatlan kifizetéséhez, ez pedig csak abban az esetben lehetséges, ha a vállalkozó 5%-os adótartalmú számlát állít ki a vásárlója nevére. Ilyenkor viszont a pénzintézetek elvárják, hogy a bruttó árra és annak nettó ár plusz áfa megbontására külön ki kell térni a telek-felépítményre vonatkozóan. A nem lakhatási célú helyiségek – például a garázs, vagy a tároló – 27%-os áfát kapnak, így azokra a támogatás nem vonatkozik.

Milyen dokumentumokra lesz szükség?

Az alábbi alapdokumentumokra mindenképp szükség lesz a hitel igényléséhez; ezeket a kivitelező segítségével lehet beszerezni:

 • személyi igazolvány,
 • lakcímkártya,
 • adókártya,
 • munkáltatói igazolás,
 • legutolsó 3 havi bankszámlakivonat,
 • támogatás esetén megfelelő TB igazolás,
 • előszerződés,
 • földhivatalnál érkeztetett adásvételi szerződés,
 • önerő megfizetéséről szóló igazolás és az arról kiállított számla,
 • egyszerű bejelentés másolata, vagy készenlétbe helyezett elektronikus építési napló,
 • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap,
 • az eltérő szintek alaprajzai,
 • műszaki leírás,
 • Energetikai Tanúsítvány,
 • a biztosító által kiadott igazolás a felelősségbiztosításra vonatkozóan, amit az építésznek, vagy más szakági tervezőnek, valamint a fővállalkozónak kell megkötnie.

Ha új építésű lakást vásárolnál, és ehhez hitelre lenne szükséged, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom
20 millió forint lakáshitelt, hol érdemes felvenni?

20 millió forint lakáshitelt, hol érdemes felvenni?

2019.12.11.

Eldöntötted, hogy ingatlant vásárolsz, és hitelre lenne hozzá szükséged? Ha rendelkezel önerővel, akkor viszonylag könnyű dolgod lesz, hiszen 20 millió forint lakáshitelt felvenni manapság számos banktól tudsz. Bár a választás éppen ezért nem is olyan egyszerű. Szerencsére megtaláltad oldalunkat, mi pedig megkönnyítjük a dolgodat, és ajánlunk néhány kihagyhatatlan hitelkonstrukciót!

Tovább olvasom
Mennyibe kerül egy lakáshitel? Vizsgáljuk meg a lakáshitel-ajánlatokat!

Mennyibe kerül egy lakáshitel? Vizsgáljuk meg a lakáshitel-ajánlatokat!

2020.06.10.

Milyen költségei vannak egy lakáshitelnek? A kérdés nem is olyan egyszerű, mint ahogyan az elsőre tűnik. Sokszor ugyanis nem elég megnézni a különböző mutatókat (úgy, mint a kamat, a THM, vagy a törlesztőrészlet nagysága), hanem érdemes átfogóbban, részletesen vizsgálni a különféle lakáshitel-ajánlatokat.

Tovább olvasom
Melyek jelenleg a legnépszerűbb hitelek?

Melyek jelenleg a legnépszerűbb hitelek?

2021.06.09.

A legnépszerűbb hitelek egy csokorba szedve, hogy könnyebb legyen a választás!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával