Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

2024.04.25.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. április 25. 13:36

Ha befektetéseinket rendszeresen szeretnénk gyarapítani, több lehetőség közül is választhatunk. Részletesen bemutatjuk a bankbetétet, a lakástakarékot és a nyugdíjcélú megtakarításokat. Végül röviden írunk arról, hogy bár az állampapír nem egy rendszeres befektetési lehetőség, de akár az is lehet.

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

Bankbetétek – a legegyszerűbb megoldás rendszeres megtakarításhoz

A bankbetét egy olyan alacsony kockázatú megtakarítási forma, ahol a pénzünket a banknál helyezzük el. A bank kamatot fizet a betétben elhelyezett összegre.

A bankbetét főbb jellemzői:

 • Kockázat: A bankbetétek biztonságos befektetéseknek számítanak, mert az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurónak megfelelő összegig védi a betéteket.
 • Hozam: A bankbetétek hozama alacsonyabb lehet, mint a magasabb kockázatú befektetések hozama.
 • Hozzáférés: A bankbetétek különböző lekötési idővel elérhetőek.
 • Látra szóló betét: Bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz, de alacsonyabb a kamata.
 • Lekötött betét: Előre meghatározott időre lekötjük a pénzünket, cserébe magasabb kamatot kapunk.

A bankbetét választásánál érdemes figyelembe venni a következőket:

 • Befektetési cél: Mire szeretnénk használni a pénzt? Ha rövid távon lesz szükségünk a pénzre, akkor egy látra szóló betét lehet a megfelelő választás. Ha hosszabb távra szeretnénk spórolni, akkor egy lekötött betét magasabb hozamot kínálhat.
 • Kamat: érdemes összehasonlítani a különböző bankok ajánlatait, hogy a legmagasabb kamatozású betétet találjuk meg.
 • Lekötési idő: Ha tudjuk, hogy mikor lesz szükségünk a pénzre, akkor választhatunk a számunkra megfelelő lekötési idejű betétet.

Lakástakarék – rendszeres megtakarítás lakáscélra

Van lakástakarék számla ma is, még ha más köntösben is.

Az állami támogatás megszüntetése után, már jelentkezett egy új pénzügyi termékkel az Erste Bank és az OTP Bank, amely bár hasonlít az elődjéhez, mégsem azonos vele.

A régi, elég jól ismert lakástakarék-pénztári termék vonzerejét az állami támogatás adta. Ez azonban megszűnt.

Voltak azonban olyan előnyei is a lakástakaréknak, amik vonzóvá tehetik ma is ezt a terméket. Három dolog is van, ami igazán jóvá teszi ezt a pénzügyi terméket.

 • Kamatbónusz – a kamat mellett magas kamatbónuszt kínál.
 • Rendszeres megtakarítás – erről talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig fontos.
 • Kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége – a mai rendkívül magas lakáshitel kamatok mellett ez egy igazi lehetőség.

Ami régen volt, de ma már nincs: az állam évente hozzájárult a megtakarításokhoz, amely összeg az adott évben befizetett összeg 30%-a, de maximum 72 000 Ft volt. Fontos, hogy az állam jelenleg nem járul hozzá semmilyen módon a lakástakarék megtakarításokhoz.

Ami régen volt, és most is van: kamatbónusz vagy kamatprémium, ami akár 30 százalék is lehet. 4 vagy 8 éves megtakarítási időszak. 20 vagy 50 ezer forintos havi megtakarítás. Kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége – valóban kedvező kamatozással.

Nyugdíjcélú megtakarítások– rendszeres megtakarítás nyugdíj kiegészítéshez

A nyugdíjcélú megtakarítások olyan megtakarítási formák, amelyek kifejezetten az állami nyugdíj kiegészítésére szolgálnak.

Az állam ezeket a formákat adókedvezményekkel támogathatja, így ösztönözve a lakosságot a nyugdíjas évekre való felkészülésre.

Három fő típusú nyugdíjcélú megtakarítás létezik Magyarországon:

Nyugdíjbiztosítás: A nyugdíjbiztosítás egy biztosítási szerződés, amely alapján a biztosító vállalja, hogy nyugdíjba vonuláskor vagy más, a szerződésben meghatározott feltétel bekövetkezésekor járadékot fizet. A nyugdíjbiztosítások számos variációban elérhetőek, eltérő kockázati szintekkel és befektetési stratégiákkal.

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP): Az ÖNYP egy pénzügyi intézmény, amely a befizetett összegeket a tagok nyugdíjszámláján gyűjti, majd befekteti azokat. Nyugdíjba vonuláskor a felhalmozott összeget egy összegben vagy járadék formájában vehetjük fel. Az ÖNYP-k kínálhatnak befektetési alapú szolgáltatásokat is, amelyek magasabb hozamot, de nagyobb kockázatot is hordoznak.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): A NYESZ egy értékpapírszámla, amelyen kifejezetten nyugdíjcélra lehet megtakarítani. A NYESZ-be befizetett összegek után 20 százalék szja-jóváírás igényelhető, a befektetések hozama pedig adómentes. A NYESZ befektetési lehetőségei korlátozottabbak lehetnek, mint a nyugdíjbiztosításoké vagy az ÖNYP-ké.

A megfelelő nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a következőket:

 • Kockázattűrő képesség: Mennyi kockázatot vállalunk szívesen a befektetésekkel?
 • Befektetési idő: Mennyi idő van még hátra a nyugdíjazásig?
 • Várható nyugdíj összege: Mennyi kiegészítésre lesz szükségünk az állami nyugdíján felül?
 • Költségek: Minden nyugdíjcélú megtakarításnak vannak költségei, ezért fontos összehasonlítani a különböző ajánlatokat.

Állampapírok – nem rendszeres megtakarítási forma, de az is lehet

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint az állampapírokat nem rendszeres megtakarításra találták ki.

Érdemes azonban tudni, hogy akár havonta is vásárolhatunk bizonyos állampapírokat, így a megtakarításunk rendszeres lesz, és a kamatok mellett a befektetés biztonságát is élvezhetjük.

Összefoglalás

A rendszeres befektetési lehetőségek felfedezésekor több szempontra kell összpontosítanunk. A bankbetét biztonságos választás lehet alacsony kockázattal, míg a lakástakarék és a nyugdíjcélú megtakarítások hosszú távú célokat szolgálnak. Az állampapírok pedig, bár nem tipikus rendszeres megtakarítási forma, mégis lehetőséget kínálnak a biztonságos befektetésre. Rendszeres befektetéseink kiválasztásakor a kockázatot, a befektetési időt és a hozamokat kell figyelembe vennünk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

2024.02.05.

2024. februárban jön az új Prémium Magyar Állampapír. De a feltételek annyival kedvezőtlenebbek, hogy már a reálhozam is veszélybe kerül. Mi történik, ha csökken egy állampapír kamata? Miért problémás, ha nem lehet reálhozamot realizálni egy befektetésen? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Tovább olvasom
Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

2023.10.11.

Az Állampapír népszerű a befektetők között a magas hozama, az adómentessége és az ingyenesen elérhető tranzakciók miatt. Sokféle állampapír van, ezek közül csak az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez jó befektetés, és mikor érdemes ezt választani. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

2022.11.02.

A Bónusz Magyar Állampapír a legújabb konstrukció, amelybe fektetheted a pénzedet; lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával