Életbiztosítás kalkulátor 2024

Az élet biztosítása

Az egyik legismertebb biztosítási forma az életbiztosítás, amelynek számos változata létezik az egyszerű, haláleset után fizetőtől a balesetekre is fizető típuson át a befektetéssel kombináltig.

Minden biztosítónál megtalálható, hiszen népszerű, épp ezért megéri betenni a portfoliónkba, és a másik oldalról is előnyös, hiszen olyan előnyöket nyújt, amikre más pénzügyi termék nem képes: biztonságot és esetenként magas hozamot is ad.

Biztosítást bármikor köthetsz, de természetesen ebben az esetben sem mindegy, hogy milyet választasz, hiszen attól függően, hogy mi a célod, különböző típusok közül választhatsz.

A biztosítás többféle helyzetben nyújt megoldást: balesetnél, műtétnél, tartós betegségnél, vagy halálesetnél segít az anyagiak terén, emellett az öngondoskodáshoz is kiváló eszköz, ha például nyugdíjbiztosítást kötsz, de befektetésként is használhatod.

Milyen életbiztosítások vannak?

Az életbiztosítások széles körben kínálnak különböző lehetőségeket és megoldásokat a biztonság és anyagi stabilitás terén. Ezek a biztosítási termékek többféle formában érhetők el, így mindenki számára lehetőséget biztosítanak az egyéni igények és élethelyzetek figyelembevételével történő választásra. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb típusokat, segítve ezzel a döntést abban, hogy melyik biztosítás felel meg leginkább a személyes igényeidnek és céljaidnak.

A kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás akkor fizet, ha a biztosított személy baleset vagy betegség miatt elhalálozik, de működhet élet, egészség, és balesetbiztosításként is.

Anyagi segítséget nyújt, ha bekövetkezik valamelyik, a szerződésben szereplő biztosítási esemény, megtakarítási és befektetési célra viszont nem használható. A szerződést általában 5-25 évre kötheted meg, a biztosítás megkötése után pedig általában 6 hónap várakozási idővel kell számolni, vagyis ez idő alatt nem fizet a biztosító, ha káresemény történik.

A biztosítók általában felső korhatárt szabnak a biztosítás kötésére, amit nem haladhatsz meg a szerződés lejártakor, ám ez többnyire magas életkort jelent – van olyan biztosító, amelynél 90 éves kor a határ.

Fontos, hogy a kockázati biztosítások esetében a biztosítási díjat havonta kell fizetni, vagyis nem lehetséges ezek összevonása éves, vagy negyedéves díjjá.

Szintén nagyon fontos, hogy ha a szerződés időtartama alatt nem történik káresemény, akkor nem történik kifizetés, hiszen ez nem befektetési célú biztosítás.

Befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítás

A unit-linked biztosításhoz a hagyományos elemek mellett értékpapír számla is kapcsolódik, és a biztosítók által összeállított befektetési alapok közül kell kiválasztani, hogy a befizetéseidet hova fektesse be a biztosító.

A unit-linked biztosítások két csoportja az egyszeri díjas és a folyamatos díjas típus.

Az előbbinél egyszer kell befizetned egy nagyobb összeget befektetési célzattal, az utóbbinál pedig havonta fizetsz be egy meghatározott összeget. Ebben az esetben a befizetett összeg egyik része a befektetési alapokba kerül, másik része pedig a biztosítást fedezi.

Lényeges, hogy a szerződés megszüntetése esetén a befektetésednek csupán egy részét kaphatod vissza. További hátrány, hogy a befektetéseknek járulékos költségei is vannak, amit nem feltétlenül kompenzál a hozam, ráadásul némi hozzáértésre is szükség van az ilyen típusú biztosítások kezeléséhez.

Nyugdíjcélú életbiztosítás

A nyugdíjcélú biztosításnak nevében a célja, és államilag támogatott – 20 százalékos, évente legfeljebb 130 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe rá.

Kétféle nyugdíjbiztosítást köthetsz, hagyományos illetve befektetési egységhez kötött (unit-linked) változatot. A kettő közötti különbség, hogy az előbbinél a hozam alacsonyabb, de fix, míg az utóbbinál határozod meg, hogy milyen befektetési alapba helyezzék a megtakarításodat.

Életbiztosítás kalkulátor

Az életbiztosítás kalkulátor segít életbiztosítás kötés esetén. Az életbiztosítás összehasonlítás és az életbiztosítás adózás ismerete is kiemelten fontos lehet.

Az életbiztosítás kalkulátor egy olyan eszköz, amely segít meghatározni a biztosítás díját és fedezeti összegét az egyéni körülményeinek és igényeinek alapján. A kalkulátor használatához az alábbi információkra van szükség:

Életkor: az életkor alapvető szempont a biztosítás díjának meghatározásában. Általában a fiatalabbaknak alacsonyabb díjat kell fizetniük.

Nem: a nem is befolyásolja a díjat, mivel a biztosítók statisztikai adatok alapján értékelik a kockázatokat.

Egészségi állapot: az egészségi állapotod, beleértve az egészségügyi problémákat és dohányzást, hatással van a díjra. Jobb egészségi állapot esetén alacsonyabb díjat kaphatsz.

Fedezeti összeg: meg kell határoznod, mennyi pénzre lenne szükséged, ha bármi történne veled. Ez lehet például egy megtakarítás a családod jövőjére vagy egy tartalék a hitelképességed megőrzésére.

Fizetési időtartam: kiválaszthatod, hogy mennyi ideig szeretnéd fizetni a díjat, és mennyi ideig legyen érvényes a biztosítás.

Fajták és kiegészítők: különböző típusok vannak, például egyszeri díjas, időszakos vagy élethosszig tartó. Kiválaszthatod az igényeidnek megfelelő típust, valamint kiegészítő opciókat, például balesetbiztosítást vagy betegségbiztosítást.

Hozzátartozók: ha más családtagokat is szeretnél bevonni a biztosításba, figyelembe kell venni az ő igényeiket is.

Éves díj: ha meghatározott éves díjból szeretnél választani, ezt is megadhatod.

Az információk alapján a kalkulátor képes kiszámolni számodra egy ajánlatot, amely tartalmazza a havi vagy éves díjat, valamint a kiválasztott fedezeti összeget. Ezzel segít a legmegfelelőbb biztosítás kiválasztásában az igényeid és pénzügyi helyzeted alapján.

A kalkulátor az online biztosítási szolgáltatók weboldalain vagy független pénzügyi tanácsadóknál is elérhető.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Életbiztosítás online kötés

Az életbiztosítás online kötése egy egyszerű és gyors folyamat, amely néhány lépésből áll.

Válasszunk ki egy biztosítót. Az interneten számos biztosító kínál életbiztosítást, így érdemes összehasonlítani több ajánlatot, mielőtt döntést hoznánk. A biztosítók különböző termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, ezért fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot.

Töltsünk ki egy online kalkulátort. A legtöbb biztosító online kalkulátort kínál, amely segítségével megbecsülhetjük a biztosítás díját. A kalkulátorhoz általában meg kell adnunk a személyes adatainkat, a biztosítási összeget és a díjfizetési időszakot.

Kössük meg a biztosítást. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő biztosítást, akkor online megköthetjük a szerződést. A szerződéskötéshez általában meg kell adnunk a személyes adatainkat, a biztosítási összeget, a díjfizetési időszakot, valamint a kedvezményezettek adatait.

A biztosítás online kötése sok előnnyel jár.

A biztosítás online kötése egyszerű és gyors folyamat, amelyet otthonról is elvégezhetünk.

Az interneten számos biztosító kínál biztosítást, így könnyedén összehasonlíthatjuk a biztosítók ajánlatait.

Az online kalkulátorok segítségével megbecsülhetjük a biztosítás díját, és megtalálhatjuk a számunkra megfelelő biztosítást.

Ötletek a biztosítás online kötéséhez

Válasszunk ki egy megbízható biztosítót. Mielőtt bármilyen biztosítást megkötnénk, fontos, hogy tájékozódjunk a biztosítóról. A biztosítók honlapján találhatunk információkat a biztosító múltjáról, a termékeiről és a szolgáltatásairól.

Hasonlítsuk össze a biztosítók ajánlatait. Az interneten számos biztosító kínál biztosítást, ezért érdemes összehasonlítani több ajánlatot, mielőtt döntést hoznánk. A biztosítók különböző termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, ezért fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot.

Töltsünk ki egy online kalkulátort. A legtöbb biztosító online kalkulátort kínál, amely segítségével megbecsülhetjük a biztosítás díját. A kalkulátorhoz általában meg kell adnunk a személyes adatainkat, a biztosítási összeget és a díjfizetési időszakot.

Mikor fizet az életbiztosítás?

Az életbiztosítás az alábbi esetekben fizethet.

 • Haláleset: a biztosítás akkor fizet, ha a biztosított személy meghal. A kifizetett összeg, amit a kedvezményezett vagy a szerződésben meghatározott személy kap, segíthet fedezni a temetési költségeket, a hiteleket, vagy egyszerűen a család vagy a hozzátartozók megélhetését a biztosított elvesztése után.
 • Tartós betegség vagy rokkantság: bizonyos biztosítások tartalmazhatnak olyan kiegészítőket, amelyek akkor fizetnek, ha a biztosított tartósan beteg vagy rokkant lesz. Ebben az esetben a kifizetett összeg segíthet a kezelési költségek fedezésében, vagy a megváltozott élethelyzet kezelésében.
 • Időskori ellátás: néhány életbiztosítás típus, például a biztosítás és megtakarítás kombinációi, időskori jövedelmet is nyújthatnak, amikor a biztosított eléri a meghatározott életkort. Ebben az esetben a biztosítás kifizetése hozzájárulhat az időskori megélhetéshez.

Mindenképpen fontos, hogy részletesen megismerkedj a választott biztosítás feltételeivel és kifizetési szabályaival, és szükség esetén konzultálj egy pénzügyi tanácsadóval, hogy megértsd, hogy működik a biztosítás.

Mitől függnek az életbiztosítás árak?

A biztosítás árai számos tényezőtől függenek.

A biztosítási összeg az a pénzösszeg, amelyet a biztosító a biztosított halála esetén a kedvezményezettnek kifizet. Minél magasabb a biztosítási összeg, annál magasabb lesz a biztosítás díja.

A biztosított életkora szintén befolyásolja a biztosítás díját. Minél idősebb a biztosított, annál magasabb lesz a biztosítás díja.

A biztosított egészségi állapota is befolyásolja a biztosítás díját. Ha a biztosítottnak egészségügyi problémái vannak, akkor a biztosítás díja magasabb lehet.

Az életbiztosításnak többféle típusa létezik, és az egyes típusok díja eltérő lehet. Például a kockázati életbiztosítások általában olcsóbbak, mint a megtakarításos életbiztosítások.

A díjfizetési időszak azt határozza meg, hogy mennyi ideig kell fizetni a biztosítási díjat. Minél hosszabb a díjfizetési időszak, annál alacsonyabb lesz a biztosítás díja.

Az életbiztosítás árait online kalkulátorokkal is megbecsülhetjük. A kalkulátorokhoz általában meg kell adnunk a személyes adatainkat, a biztosítási összeget és a díjfizetési időszakot.

életbiztosítás kalkulátor

A biztosítás díjának csökkentése – néhány módszer

A biztosítási összeg legyen összhangban a család igényeivel. Ha túl magas a biztosítási összeg, akkor a biztosítás díja is magasabb lesz.

A megbízható biztosítók általában versenyképes árakat kínálnak.

Az interneten számos biztosító kínál biztosítást, ezért érdemes összehasonlítani több ajánlatot, mielőtt döntést hoznánk.

A kockázati életbiztosítások általában olcsóbbak, mint a megtakarításos biztosítások.

A rövid díjfizetési időszakok általában alacsonyabb biztosítási díjakat eredményeznek.

Hogyan válasszunk életbiztosítást?

Az életbiztosítás kiválasztása egy fontos pénzügyi döntés, amely hosszú távra határozza meg a család pénzügyi biztonságát.

Először is, határozd meg, miért szeretnél életbiztosítást. Milyen célokat szeretnél elérni vele? Például a családod anyagi biztonságának megőrzése, a hitelképességed védelme vagy megtakarítások felhalmozása az időskorra?

Fontold meg az aktuális és jövőbeli pénzügyi helyzetedet, és milyen szintű fedezetre van szükséged ezek megvalósításához.

Válaszd ki az igényeidnek megfelelő biztosítás típust. A leggyakoribb típusok közé tartozik a hagyományos biztosítás, az időszakos életbiztosítás (például 10, 20 vagy 30 évig), az élethosszig tartó életbiztosítás és az egyszeri díjas életbiztosítás.

Ha a megtakarítások is fontosak számodra, nézd meg a befektetési életbiztosításokat vagy az egyszerre biztosítást és megtakarítást kínáló termékeket.

Határozd meg, mennyi pénzre lenne szükséged, ha bármi történne veled. Ezt az összeget nevezik haláleseti ellenszolgáltatásnak, és ez az összeg lesz kifizetve, ha meghalsz. Figyelj arra, hogy ez a fedezeti összeg elegendő legyen a hitelek törlesztésére, a család megélhetésének fenntartására és esetleges egyéb költségekre.

Kérj ajánlatokat több különböző biztosítótól, és hasonlítsd össze a díjakat és a fedezeti összegeket.

Ne feledkezz meg a díjrendszer részleteiről, például arról, hogy mennyi ideig terjed a díjfizetés vagy mennyi a havi/éves díj összege.

Az egészségi állapot és az életkor hatással van a díjára és elérhetőségére. A fiatalabb és egészségesebb emberek általában olcsóbb díjakkal számolhatnak.

Fontolj meg olyan kiegészítőket, mint például balesetbiztosítás, betegségbiztosítás vagy időskori jövedelembiztosítás, ha ezek az igényeidhez illeszkednek.

Válassz megbízható és jól ismert biztosítót, és olvasd el alaposan a szerződés feltételeit.

Kérhetsz segítséget egy független pénzügyi tanácsadótól, ha bizonytalan vagy az opciók közötti választásban.

A biztosítási szükségleteid idővel változhatnak. Rendszeresen értékeld át a biztosításodat, és módosítsd az igényeidnek megfelelően.

Miért érdemes életbiztosítást kötni?

Sok oka lehet annak, amiért érdemes életbiztosítást kötni.

Az életbiztosítás egy pénzösszeg, amelyet a biztosító a biztosított halála esetén a kedvezményezettnek kifizet. Ez a pénzösszeg segíthet a családnak fedezni a temetési költségeket, valamint a biztosított hiányából eredő anyagi terheket, például a lakáshitelt, az autóhitelt, a gyermeknevelési költségeket vagy a nyugdíjpénztári megtakarításokat.

Egy jó módja lehet a pénzügyi célok elérésének, például a nyugdíj-előtakarékosságnak, vagy a gyerekek felsőoktatási költségeinek fedezésének. Egyes életbiztosítási termékek megtakarítási funkcióval is rendelkeznek, amely lehetővé teszi a biztosítottak számára, hogy megtakarítsanak.

Az életbiztosítási díjak bizonyos esetekben levonhatók az adóalapból. Ez csökkentheti a család adóterhét.

Az életbiztosítás egy olyan szerződés, amelyben a biztosító vállalja, hogy a biztosított halála esetén a biztosítási összeget a kedvezményezettnek kifizeti. A biztosítási összeg egy pénzösszeg, amelyet a biztosított meghatározhat. A biztosítási összegnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy fedezze a biztosított családjának anyagi szükségleteit a biztosított halála után.

Az életbiztosításnak több típusa létezik, amelyek különböző igényeket szolgálnak ki. A leggyakoribb típusok a következők:

 • Kockázati életbiztosítás: a kockázati életbiztosítások csak a biztosított halála esetén fizetnek.
 • Megtakarításos életbiztosítás: a megtakarításos életbiztosítással a biztosított megtakaríthat. A biztosított a megtakarított pénzt a biztosítási szerződés lejárata után, vagy a biztosított halála esetén a kedvezményezett kapja meg.
 • Egészségügyi életbiztosítás: az egészségügyi életbiztosítások a biztosított betegsége, balesete vagy halála esetén fizetnek ki.
 • Nyugdíj életbiztosítás: a nyugdíj életbiztosítások a biztosított nyugdíjas éveiben fizetnek ki.

Az életbiztosítás megkötése előtt érdemes alaposan átgondolni a biztosítási igényeinket. Fontos figyelembe vennünk a családunk anyagi helyzetét, az anyagi szükségleteinket, a biztosított életkorát és egészségi állapotát.

A biztosítás egyenlő a biztonsággal?

Az élet és egészségbiztosításokkal kapcsolatosan sokan azt az elképzelést táplálják, hogy a biztosítás megegyezik a biztonsággal.

Valójában a biztosítás egy fontos pénzügyi eszköz lehet a biztonság és a kockázatkezelés terén, de fontos megérteni, hogy nem minden biztonság ugyanaz, és a biztosításoknak is korlátai vannak.

A biztosítások segítenek a kockázatok kezelésében, de nem szüntetik meg azokat. A biztosítás lényege, hogy pénzügyi védelmet nyújtson abban az esetben, ha bekövetkezik egy nem várt esemény, például egy betegség, baleset vagy haláleset.

A biztosítás a kockázatot áthelyezi a biztosítottról a biztosítóra, de nem szünteti meg azt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

Életbiztosítást bármikor köthetsz, de természetesen ebben az esetben sem mindegy, hogy milyet választasz, hiszen attól függően, hogy mi a célod, különböző típusok közül választhatsz. Az életbiztosítás többféle helyzetben nyújt megoldást: balesetnél, műtétnél, tartós betegségnél, vagy halálesetnél segít az anyagiak terén, emellett az öngondoskodáshoz is kiváló eszköz, ha például nyugdíjbiztosítást kötsz, de befektetésként is használhatod.

 • kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás akkor fizet, ha a biztosított személy baleset, vagy betegség miatt elhalálozik, de működhet élet-, egészség-, és balesetbiztosításként is. Anyagi segítséget nyújt, ha bekövetkezik valamelyik, a szerződésben szereplő biztosítási esemény, megtakarítási és befektetési célra viszont nem használható. A kockázati életbiztosítási szerződést általában 5-25 évre kötheted meg, a biztosítás megkötése után pedig általában 6 hónap várakozási idővel kell számolni, vagyis ez idő alatt nem fizet a biztosító, ha káresemény történik. A biztosítók általában felső korhatárt szabnak az életbiztosítás kötésére, amit nem haladhatsz meg a szerződés lejártakor, ám ez többnyire magas életkort jelent – van olyan biztosító, amelynél 90 éves kor a határ.

Lényeges, hogy a kockázati életbiztosítások esetében a biztosítási díjat havonta kell fizetni, vagyis nem lehetséges ezek összevonása éves, vagy negyedéves díjjá. Szintén nagyon fontos, hogyha a szerződés időtartama alatt nem történik káresemény, akkor nem történik kifizetés, hiszen ez nem befektetési célú biztosítás!

 • befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítás

A unit-linked életbiztosításhoz a hagyományos elemek mellett értékpapír számla is kapcsolódik, és a biztosítók által összeállított befektetési alapok közül Neked kell kiválasztani, hogy a befizetéseidet hova fektesse be a biztosító.

A unit-linked életbiztosítások két csoportja az egyszeri díjas és a folyamatos díjas típus. Az előbbinél egyszer kell befizetned egy nagyobb összeget befektetési célzattal, az utóbbinál pedig havonta fizetsz be egy meghatározott összeget. Ebben az esetben a befizetett összeg egyik része a befektetési alapokba kerül, másik része pedig az életbiztosítást fedezi.

Tudnod kell, hogy a szerződés megszüntetése esetén a befektetésednek csupán egy részét kaphatod vissza – minél előbb, annál kevesebbet. A másik hátrány, hogy a befektetéseknek járulékos költségei is vannak, amit nem feltétlenül kompenzál a hozam, ráadásul némi hozzáértésre is szükség van az ilyen típusú életbiztosítások kezeléséhez.

 • nyugdíjcélú életbiztosítás

A nyugdíjcélú életbiztosításnak nevében a célja, és államilag támogatott – 20%-os, évente legfeljebb 130.000 forintos adókedvezmény vehető igénybe rá. Kétféle nyugdíjbiztosítást köthetsz: hagyományos, illetve befektetési egységhez kötött (unit-linked) változatot. A kettő közötti különbség, hogy az előbbinél a hozam alacsonyabb, de fix, míg az utóbbinál Te határozod meg, hogy milyen befektetési alapba helyezzék a megtakarításodat.

A kockázati életbiztosítás esetében havi befizetésekkel kell számolnod a szerződés lejártáig, és ha káresemény következik be, akkor a biztosító fizet. Az alapvető káresemények következőek:

 • haláleset
 • baleseti csonttörés
 • baleseti égés
 • baleseti halál
 • kórházi napidíj
 • baleseti műtét térítése
 • baleseti rokkantság
 • egészségkárosodásból származó rokkantság

Ezek biztosítása akár már havi párezer forintért is megoldható, azonban a szerződésben meghatározott káresemények esetében kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehetsz, például kritikus betegségekre, keresőképtelenségre, vagy egy meghatározott kor elérésére. Arról viszont tudnod kell, hogy a kockázati életbiztosításnál nem kapsz vissza semmit a szerződés lejártakor.

A kifizetés általában banki átutalással történik az általad megadott folyószámlára, ám az, hogy mikor és miért, már többféleképpen is megválaszolható:

 • Ha lejár a szerződés, akkor visszakapod a megtakarításodat a hozammal együtt.
 • Ha a biztosított idő előtt elhalálozik, akkor a kedvezményezett az aktuális megtakarítási és a kockázati biztosítási összeget fogja megkapni.
 • Ha visszavásárolod a biztosítást, akkor tulajdonképpen kiveszed az addig összegyűlt összeget, és felmondod a szerződést. Ebben az esetben a biztosító a kivenni kívánt összeg mértékétől függően plusz díjat számol fel.

A kockázati életbiztosítások összehasonlításához érdemes megnézni az éves díjat, illetve azt, hogy milyen biztosítási eseményekre mekkora összeget fizet, majd a kiválasztott típust a személyes igényekhez kell igazítani, és azonos csomagok közül kell kiválasztani a legkedvezőbbet. A befektetési és a megtakarítási életbiztosítások összehasonlításánál a befektetés kamatait, illetve az egyéb költségeket is figyelni kell.

Az összehasonlításban a teljes költség mutató (TKM) segít, ami azt mutatja meg, hogy mennyibe kerül fenntartani egy adott életbiztosítást. A költségek és a hozam minimum kiegyenlítéséhez magas kockázatú portfóliót kell választani, de az inflációt is figyelembe kell venni hozzá. Az MNB ajánlásait és a TKM táblázatot érdemes figyelemmel kísérni, mert itt a legfrissebb adatokat találhatod meg.

A kockázati életbiztosítás havi díja néhányezer forinttól akár több tízezer forintig is terjedhet, díjának számításánál a biztosító figyelembe veszi:

 • a korodat
 • az egészségügyi állapotodat
 • az egészséggel összefüggő rizikófaktorokat, mint például a dohányzást
 • a munkakörülményeidet
 • az esetleges veszélyes tevékenységeidet
 • a betegségeidet
 • az esetlegesen megváltozott munkaképességedet

A befektetéssel kombinált biztosításnál a fentieken túl egyéb költségekkel is kell számolnod, például:

 • eladási és vételi árfolyamkülönbség
 • levonás a kezdeti költségeknél
 • adminisztrációs díj
 • alapváltási díj
 • biztosítási kockázati díj

Szerencsére az életbiztosítás díját többféle módon fizetheted be, így könnyen megtalálhatod azt, amelyik a számodra a legkényelmesebb.

 • bankkártyás fizetéssel
 • online bankkártyás fizetéssel
 • egyedi banki átutalással
 • csoportos beszedési megbízással
 • csekkes befizetéssel

Mivel az életbiztosítások különböző fajtáinak feltételei eltérőek, a felmondás is többféle módon valósítható meg.

 • Kockázati életbiztosítás

Mivel ebben az esetben nincs megtakarítás, csak havidíj, ki kell töltened egy formanyomtatványt, és ezzel lemondani a szolgáltatást. Fontos, hogy a felmondást követő 30 napban még élni fog a szerződésed. Fontos tudni, hogy ha több mint 90 napos elmaradásban vagy a biztosítási díj fizetésével, akkor a szerződést a biztosító is felmondhatja.

 • Megtakarításos életbiztosítás

Fontos szempont, hogy a kötéstől számítva mikor történik a felmondás; ha a kezdeti időszakban, akkor gyakorlatilag a teljes befizetett összeg a biztosítónál marad a költségekre, ha viszont hosszabb idő után, de még a futamidő lejárta előtt, akkor a biztosító a kockázati fedezetre csak az úgynevezett visszavásárlási értéket fizeti ki, ami mellé egyéb díjakat is felszámol, ami lehet, hogy gyakorlatilag negatív eredményre vezet. Ha van rá lehetőséged, a szerződés felmondása helyett inkább csökkentsd a havi befizetést, vagy szüneteltesd a szerződést, mert így jobban jársz.

Az életbiztosítások mellé általában kiegészítő szolgáltatásokat is választhatsz, de ez nem kötelező, ám, ha ezeket együtt kötöd meg, komoly kedvezményeket is kaphatsz.

 • balesetbiztosítással kombinált életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás mellé számos kiegészítő balesetbiztosítás elérhető. A biztosítható események közé a közlekedési balesetek során elszenvedett sérülések, a csonttörés, az égési sérülések és a szükséges műtétek, valamint a kórházi kezelések tartoznak.

 • nyugdíjbiztosítással kombinált életbiztosítás

Az életbiztosítás egyik legnépszerűbb formája a nyugdíjbiztosítás, hiszen egyrészt életbiztosítási védelmet nyújt, másrészt a nyugdíj-előtakarékosság terén is jó lehetőség.

 • egészségbiztosítással kombinált életbiztosítás

Az egészségbiztosítás lényege, hogy havonta befizeted a díját, és ha igénybe kell venned valamilyen egészségügyi szolgáltatást, akkor azt a biztosító fizeti helyetted. A leggyakrabban elérhető kiegészítők között vannak a daganatos és a kritikus betegségekre, a műtétekre vonatkozó, valamint a kifejezetten nők számára kifejlesztett biztosítások.

Igen, több biztosítónál akár 90 éves korig is köthetünk életbiztosítást, amit külön kegyeleti vagy temetési biztosítás néven is megtalálhatunk. Ezek elsősorban a búcsúztatás költségeit fedezik.

Ha a szerződésben van megnevezett kedvezményezett, akkor az összegyűlt megtakarítást ő örökli, ha viszont nincs, akkor az örökösöket a biztosítási összeg akkora hányada illeti meg, amilyen arányban a végrendelet szerint igényt tarthatnak rá.

Az életbiztosítás nem céghez kötött, ezért, ha felmondasz, akkor több lehetőséged is van: vagy fizeted tovább a biztosítást, vagy díjmentesítheted, de a biztosító is visszavásárolja. Az utóbbi esetben adóznod kell utána, hiszen ezt személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás is terheli.

Több biztosítónál is szerepel ez a kategória, és mindenhol változhat a következő felsorolás kis mértékben, ám a legtöbbször a következő kritikus betegségek szerepelnek:

 • jó és rosszindulatú daganatok
 • infarktus
 • agyi érkatasztrófa
 • szervátültetés
 • krónikus veseelégtelenség

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Ezeket a dokumentumokat szerezd be az otthonfelújítási támogatáshoz

Újra lesz otthonfelújítási támogatás. A támogatás része egy kamatmentes hitel is, ennek az igényléséhez pedig, mint minden hiteligénylésnek, feltétele, hogy az igénylő benyújtsa a szükséges dokumentumokat. Szakértőink utánajártak, hogy milyen dokumentumokra kehet szükség, hogy gördülékenyen menjen az igénylés. Mutatjuk, hogy mik is ezek.

Tovább olvasom
Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Így válaszd ki vállalkozóként a megfelelő lakossági hitelt

Vállalkozóként is igényelhető lakossági hitel. Ennek két oka lehet: egy lakossági hitel felhasználható a vállalkozás fejlesztéséhez vagy működéséhez, és egy vállalkozónak is szüksége lehet lakossági hitelre. De mennyire okoz nehézséget a jövedelem igazolása vállalkozóként? A lakossági hitelfelvétel vállalkozóként nehezebb lesz? Utánajártunk.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával