Szállítmánybiztosítás 2024 – Részletek és feltételek

Speciális biztosítási fajták

A biztosítások szinte minden területet lefednek ma már, és a gyakorlatban mindenre köthetők: például gépjárműre, ingatlanra, balesetre, egészségre, vagy akár még az emberi létünkre is, életbiztosítás révén. Habár ezeket gyakran egyedi feltételekkel és teljesen személyre szabott módon köthetjük meg, a legtöbb biztosítás a mindennapi élethez kapcsolódó vagyon- és eseménykockázatok fedezésére szolgál.

Ezzel szemben a szállítmánybiztosítás nem annyira közismert, mint például a kötelező biztosítás, de nem számít ritkaságnak. Elsősorban a gazdasági szereplők, különösen a szállítmányozással, gyártással és termék-előállítással foglalkozó vállalatok számára nyújt előnyt ennek használata. A legtöbb biztosítótársaság jelen van a vállalati biztosítások piacán is, mivel a magas értékű biztosítások jellemzőek ebben a szegmensben, ami szintén előnyös a vállalkozások számára.

Szállítmánybiztosítás: előnyös vagy sem?

A legtöbb, piacon elérhető szállítmánybiztosítás rugalmas szerződésformát kínál, lehetővé téve a biztosítás megkötését egy útra szólóan vagy keretszerződés formájában. Keretszerződés esetén általánosságban a tervezett éves forgalom alapján, előzetes díjfizetés mellett lehet szerződést kötni, az évfordulókor pedig a tényleges forgalom alapján történik az elszámolás.

A legtöbb biztosítótársaság belföldi és nemzetközi szállítmánybiztosítások széles palettáját kínálja ügyfelei számára, akár szárazföldi, vízi, vagy légi szállításhoz is. Mind a belföldi, mind a nemzetközi szállítmánybiztosítások jellemzően az ICC – azaz Institute Cargo Clauses – szabályrendszerhez hasonló módosításokat alkalmaznak, beleértve az All Risks (teljes körű) és FPA (részkárok elleni) fedezeteket is.

A biztosítás célja

A szállítmánybiztosítás célja, hogy fedezetet nyújtson az áruszállítás során bekövetkező károk vagy veszteségek ellen, mint például lopás, baleset, természeti katasztrófák vagy más váratlan események. Emellett a szállítmánybiztosítás célja, hogy megvédje az áruk tulajdonosait a szállítás során fellépő kockázatoktól és potenciális pénzügyi veszteségektől. Az ilyen biztosítások általában a szállítás teljes útvonalára vonatkoznak, és a biztosított összeget a szállítmány értéke alapján határozzák meg. A szállítmánybiztosítást általában a szállítmány tulajdonosa, a fuvarozó cég vagy más érdekelt fél köti meg, hogy megvédje a szállított áruk értékét és biztosítsa a vállalkozás folytonosságát.

Miért kössünk szállítmánybiztosítást?

Szállítmánybiztosítást érdemes kötni, mivel átfogó fedezetet nyújt az áruk szállítására a feladási helytől a rendeltetési helyig, beleértve a köztes raktározást, valamint a fel- és lerakodást is. Az áruk károsodása esetén a felelősség kérdése nem mérvadó, így a biztosítás minden helyzetben védelmet nyújt. Emellett sok társaság esetén a szállítmánybiztosítás nem tartalmaz fedezetkorlátozásokat, és lehetőség van a biztosítási összeg felülbiztosításával további költségek fedezésére is – de ez társaságonként eltérő lehet. A biztosítás kiterjedhet saját és idegen tulajdonban lévő árukra vagy vagyontárgyakra is, és a szerződést az kötheti meg, aki érdekelt az események elkerülésében, vagy aki a biztosítást az érdekelt személy javára köti meg.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

A szállítmánybiztosítás hatásköre

Sokszor gondolják úgy a vállalkozások, hogy ha rendelkeznek szállítmánybiztosítással, akkor szinte bármilyen esetben védve van a szállított áru. Ám a gyakorlatban előre meghatározott események vagy károk ellen véd csupán a biztosítás ezen fajtája. Az alábbiakban áttekintjük, hogy általánosságban milyen eseményekre, esetekre terjed ki a szállítmánybiztosítás, és mire nem terjed ki a hatásköre.

Esetek, amire a biztosítás kiterjedhet

Az “all risks” típusú fedezet minden olyan kockázatra kiterjed, amely nincs kizárva a biztosítási szabályzatban. A nevesített kockázatú fedezetek ezzel szemben jellemzően konkrét kockázatokra vonatkoznak, ilyen például tűz, villámcsapás, robbanás. Emellett természeti katasztrófák ellen, valamint a szállítási eszközök felborulásának, hajó esetén elsüllyedésének, zátonyra futásának és egyéb szállítási baleseteknek a kockázataira is kiterjedhet. Továbbá, az ilyen fedezetek magukban foglalják a szállítmányok szükségkikötőben történő kirakásának kockázatát is.

Esetek, amelyekre nem terjed ki a biztosítás hatóköre

A szállítmánybiztosítás számos olyan elemet nem fed le, amelyek jelentős kockázatot jelenthetnek. Nem nyújt fedezetet általánosságban háborús események, harci cselekmények, zavargások és hadi eszközök okozta károkra, valamint a terrorizmus következményeire a legtöbb biztosítótársaságnál.

A szállítmány penészedését, erjedését, belső romlását, valamint kukacok, rágcsálók és rovarok okozta károkat sem fedezik a társaságok jellemzően. Továbbá kizárt a szándékos vagy súlyos gondatlanságból eredő károk fedezete, valamint bármilyen késedelemből eredő kár. Ezek az elemek jelentős kivételeket képeznek a szállítmánybiztosítási fedezet alól, ezért fontos, hogy a biztosítottak tisztában legyenek ezekkel a korlátozásokkal.

Szállítmánybiztosítás fajtái

A szállítmánybiztosítás több különböző fajtáját is megtalálhatjuk a piacon, amelyek a szállított áruk típusától, a szállítás módjától és az ügyfél igényeitől függően eltérőek lehetnek. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb szállítmánybiztosítási típusokat.

Szállítmánybiztosítás a szállítás módja szerint

A szállítmánybiztosítás hatásköre a szállítás módja szerint kiterjed a légi, szárazföldi, közúti, vasúti és vízi szállítmányozásra is. Manapság hatalmas mennyiségű árut szállítanak egyik helyről a másikra, átívelve országhatárokon, országok és kontinensek között. A termékek gyakran több ezer kilométert tesznek meg, ami önmagában számos kockázatot jelent. A kockázat mértéke és jellege sok tényezőtől függhet, például az áruk romlásától, sérülésétől, balesetektől, bűncselekményeken át egészen az egyéb lehetséges problémákig. Ebben az esetben a szállítmánybiztosítás fő célja tehát, hogy védelmet nyújtson a biztosítottak számára ezek következményei ellen.

Belföldi vagy külföldi biztosítás

A szállítás módjától függetlenül megkülönböztethetünk belföldi és külföldi szállítmánybiztosítást is. Ebben a nézőpontban léteznek egyedi szerződések, valamint keretszerződések is. Az egyedi szerződések jellemzően egy adott útra vagy szállítmányra vonatkoznak, és általában azok a vállalkozások használják, akik csak alkalmi biztosítást szeretnének kötni. Fontos, hogy a szállítmányt és az útvonalat 48 órával a szállítás előtt jelezzék a biztosítónak, hogy elegendő idő legyen a fedezet megerősítésére.

Ezzel szemben a keretszerződés jellemzője, hogy az egész éves export-import szállítmányozási tevékenységet fedezi- Emellett fontos jellemzője a keretszerződéseknek, hogy a díjfizetés utólag történik, és minden szállítási módra kiterjed. Nem szükséges minden szállítmány esetén külön fedezetet kérni, ami egyszerűsíti az adminisztrációt és nagyobb kedvezmények igénybevételét is lehetővé teszi. Az egyes szállításokat elegendő közvetlenül az indulás előtt bejelenteni, akár – még napaság is – faxon keresztül.

szállítmánybiztosítás kötés

A szállítmánybiztosítás díja

A biztosítás díjazásának mértékét számos tényező befolyásolhatja. Ide tartozik a csomagolás módja, amely fontos a termékek sérülésének megelőzésében. Az új vagy használt áruk jellege is befolyásolhatja a díjazást, mivel eltérő kockázatokkal járnak. Az útvonal hossza és típusa szintén fontos, mivel hosszabb vagy veszélyesebb útvonalak nagyobb kockázatot jelentenek. A szállítás módja, legyen az légi, közúti, vasúti vagy tengeri, szintén szerepet játszik a díjazás meghatározásában. Végül a szállított áruk értéke alapvető tényező a biztosítási díj kiszámításánál, mivel a nagyobb értékű áruk nagyobb biztosítási fedezetet igényelnek.

Magyarországon a biztosítók a nemzetközi standardoknak megfelelően, például az ICC, az All Risk és az F.P.A. feltételeinek figyelembevételével biztosítják a szállítmányokat. A szállítmánybiztosításnál is lehetőség van kiegészítő biztosítások megkötésére, ahogyan a legtöbb biztosítás esetében is. A biztosítási érték tartalmazhatja nemcsak a szállítmány számla szerinti értékét, hanem a fuvardíjat, a vámköltséget és az elvárt hasznot is, bár a biztosítók általában felső határt állapítanak meg erre az összegre.

Szállítmánybiztosítás kalkulátor használata

Ahhoz, hogy a vállalkozások pontosabb képet kapjanak a biztosítás díjáról, ma már számos szállítmánybiztosítás kalkulátor érhető el, jellemzően online. A kalkulátorok használatának továbbá számos előnye van. A kalkulátorok használata gyors és egyszerű módja a szállítmánybiztosítási költségek és fedezetek kiszámításának, amelyeket általában néhány adat megadásával lehet elérni. Az online elérhető eszközök emellett segít a felhasználóknak megérteni, hogyan változik a biztosítás díja és fedezete a különböző tényezők függvényében, például a szállított áruk értéke, a szállítás módja vagy az útvonal változása szerint.

A kalkulátorok használhatók a különböző biztosítók ajánlatait és feltételeinek összehasonlításához. A vállalkozások és üzleti partnerek megtalálhatják a legmegfelelőbb opciót, hiszen az igényeiknek megfelelően állíthatják be a biztosítási paramétereket, így testre szabott ajánlatokat kaphatnak. Célszerű használni akkor is, ha a vállalkozások szeretnék elkerülni a felesleges kiadásokat. Mivel a kalkulátorok már előzetes kalkulációt adnak a biztosítási költségekre, a személyes szerződéskötéskor a legtöbb esetben már nem érheti a szerződőket meglepetés.

Kinek ajánlott szállítmánybiztosítást kötni?

Szállítmánybiztosítást bárki köthet, aki árut szállít, beleértve a magánszemélyeket, vállalkozásokat és szállítmányozó cégeket. Tehát szerződő lehet bármely magyarországi vállalkozás, illetve vállalkozó, aki az áru állagának megóvásában érdekelt, így az áru tulajdonosa, adott vállalkozás üzleti partnere, vagy szállítmányozó akár.

Különösen ajánlott azoknak, akik rendszeresen szállítanak árut nagy távolságokra, vagy értékes, törékeny termékeket szállítanak. A biztosítás védelmet nyújt az áruk váratlan károsodása vagy elvesztése ellen szállítás közben, így védi a befektetést és biztosítja a nyugodt szállítási folyamatot és megóvja a vállalkozó partnerek közötti kölcsönös bizalmat. Gyártó- és kereskedőcégek, valamint importőrök és exportőrök számára különösen fontos a szállítmánybiztosítás, mivel ők gyakran nagy értékű vagy érzékeny árukat szállítanak országhatárokon belül és kívül.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A szállítmánybiztosítások többféle típusú fedezetet kínálnak, például „all risks”, azaz teljes körű biztosítás, amely szinte minden kockázatra kiterjed. Megkülönböztethetünk még alapfedezetet, valamint nevesített kockázatokra vonatkozó biztosításokat, mint például tűz, robbanás, vagy szállítási balesetek. A biztosítótársaságok különböző csomagokat kínálnak az ügyfeleknek, az igényektől függően.

A szállítmánybiztosítás védi a vállalkozások által szállított árukat a váratlan események és kockázatok ellen, mint például balesetek, lopások vagy károk. Ez segít a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek elkerülni a jelentős veszteségeket és biztosítja az áruk biztonságos célba érkezését.

A szállítmánybiztosítás kalkulátorok lehetővé teszik a szerződni kívánóknak, hogy gyorsan kiszámolják a biztosítás díját és fedezetét azáltal, hogy megadják a szállítási adatokat, például az áruk értékét, a szállítás módját és útvonalát. A kalkulátor általában több ajánlatot kínál a felhasználónak az igények és a preferenciák alapján, így segítségre vannak a megfelelő konstrukció kiválasztásában is.

A biztosítás díját számos tényező befolyásolja, például a szállított áruk értéke, a szállítás módja, legyen az légi, tengeri, közúti vagy vasúti, az útvonal hossza és típusa, valamint az áruk csomagolásának milyensége. A díjat továbbá befolyásolhatja az igényelt fedezet mértéke és típusa is.

Ha káresemény történik, a biztosított félnek a lehető leghamarabb értesítenie kell a biztosítót, és meg kell adnia minden releváns információt a kárról. Az érintett dokumentumokat, például a szállítóleveleket és számlákat is meg kell őriznie. A biztosító ezután kivizsgálja az esetet, és ha jogosult a kártérítésre, akkor megtéríti a károkat a szerződésben meghatározott módon.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Mennyibe fog kerülni a biztosítás az e-rollerekre?

Az e-rollerek népszerűsége robbanásszerűen nőtt az elmúlt években, különösen a városi közlekedésben. Azonban az e-rollerek használata nem csak kényelmet, hanem kockázatokat is jelent, így a felelősségbiztosítás bevezetése egyre inkább előtérbe kerül. De mennyibe is fog kerülni ez a biztosítás, és miért van rá szükség? Utánajártunk, hogy mi várható az e-rollerek felelősségbiztosításának piacán.

Tovább olvasom
Minden, amit érdemes tudni a kisállat biztosításról

A kisállatok családtagokká váltak, és ahogy a családtagok esetében, úgy szeretnénk biztosítani számukra is a legjobb egészségügyi ellátást. A kisállat biztosítás egyre népszerűbb, nem véletlenül: segítségével a nem várt állatorvosi költségek könnyebben kezelhetők. Utánajártunk és bemutatjuk, miért érdemes kisállat biztosítást kötni, hogyan működik, és mire érdemes figyelni.

Tovább olvasom
A tulajdoni lap titkai: ezeket mindenképp ellenőrizd, mielőtt vásárolsz!

Az ingatlanvásárlás mindig izgalmas, és egyben komoly döntés is, ami alapos előkészületeket igényel. Az egyik legfontosabb dokumentum, amelyet érdemes alaposan átnézned, mielőtt bármilyen ingatlant megvásárolsz, a tulajdoni lap. A tulajdoni lap ugyanis sok olyan információt tartalmaz, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy biztos lehess abban, hogy jó döntést hozol. Utánajártunk és bemutatjuk, hogy mikre figyelj oda különösen, amikor a tulajdoni lapot vizsgálod.

Tovább olvasom
Fedezd fel a hitelkártyák világát: 7 alapfogalom, amit ismerned kell

A hitelkártya mindennapjaink elengedhetetlen részévé vált, megkönnyítve a fizetést. Sokan még mindig nem ismerik a hitelkártyák működésének alapvető részleteit. 7 kulcsfontosságú fogalmat járunk körbe, amelyek segítenek jobban megérteni a hitelkártyák világát. Mutatjuk a lényeget.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával