Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Állampapírpiac 2024-ben: ismerd meg a legfrissebb változásokat!

2023.12.27.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. január 16. 13:18

Az állampapírpiac állandó változásban van, ezért ha egy befektető naprakész akar lenni, figyelemmel kell kísérnie ezeket a változásokat. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mi az állampapír, mint befektetési forma, mik a tulajdonságai, és annak is utánajártunk, hogy mire számíthatunk 2024-ben. Mutatjuk, mit találtunk.

Állampapírpiac 2024-ben: ismerd meg a legfrissebb változásokat!

Az állampapír, mint befektetés

A magyar állampapírt a Magyar Államkincstár bocsátja ki, állami kezességvállalással.

Az állampapír a legbiztonságosabb befektetési lehetőség ma Magyarországon, mert a befektetések mögött a hazai pénzügyi piacok legnagyobb és legstabilabb szereplője, maga az állam áll.

Az állampapír jellemzői:

Biztonság: az állampapír az egyik legbiztonságosabb befektetési forma, mivel visszafizetése államilag garantált (állami garancia a névértékre és a kamatra is, és a követelés nem évül el).

Hozam: az állampapírok hozama alacsonyabb lehet, mint a kockázatosabb befektetési formáké, de biztonságos befektetést kínálnak.

Futamidő: az állampapírok futamideje változó, vannak rövid (1-2 év), közepes (3-10 év) vagy hosszú (10 év feletti) futamidejűek.

Kamatozás: az állampapírok kamatozási módja is változó lehet. Lehetnek fix kamatozásúak, amikor a kamat mértéke a futamidő alatt nem változik, vagy változó kamatozásúak, amikor a kamat mértéke a futamidő alatt változhat.(inflációkövető állampapírok)

Az Akölcsön szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a Magyar Államkincstár különböző típusú állampapírokat forgalmaz, nem csak egyfélét.

A leggyakrabban forgalmazott típusok a következők:

Egyéves Magyar Állampapír: fix kamatozású, 1 éves futamidejű állampapír.

Kincstári Takarékjegy: fix kamatozású, rövid futamidejű állampapír.

Magyar Állampapír Plusz: fix, sávos kamatozású, több éves futamidejű állampapír.

Bónusz Magyar Állampapír: változó kamatozású, a Diszkont Kincstárjegy hozamát meghaladó kamatozású, több éves futamidejű állampapír.

Prémium Magyar Állampapír: változó kamatozású, az inflációt meghaladó kamatozású, több éves futamidejű állampapír.

Babakötvény: változó kamatozású, az inflációt meghaladó kamatozású, 19 éves futamidejű állampapír.(mert a Babakötvény is egy állampapír)

Kiknek ajánlott az állampapír?

Az állampapír olyan befektetők számára ajánlott, akik a következőket keresik:

 • biztonságos befektetést
 • alacsony kockázatot
 • fix vagy változó kamatot (inflációkövetést)

Az állampapír jó befektetés lehet nyugdíjcélú megtakarításhoz is, vagy olyan befektetők számára, akiknek alacsony a kockázattűrő képességük.

Az állampapír megvásárlása

Az állampapírokat a Magyar Államkincstárnál vagy a bankoknál lehet megvásárolni. A vásárláshoz szükséges dokumentumok a személyi igazolvány és a lakcímkártya.

Az állampapír vásárlása egyszerű folyamat, amelyet a banki ügyintéző is segíthet lebonyolítani, de elektronikus formában is elérhető.

Az állampapír egy biztonságos és megbízható befektetési forma, amely jó választás lehet akár nyugdíjcélú megtakarításhoz vagy olyan befektetők számára, akiknek alacsony a kockázattűrő képességük.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Az állampapír vásárlása egyszerű folyamat

Az állampapír vásárlása egy egyszerű folyamat, amelyet a Magyar Államkincstárnál vagy a bankoknál lehet lebonyolítani.

A vásárláshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya.

A vásárlás menete:

 • A vásárlást megelőzően tájékozódjunk az állampapírok típusairól és a jelenlegi hozamokról.
 • Válasszuk ki a megfelelő állampapírt az igényeinknek megfelelően.
 • Menjünk el a Magyar Államkincstárhoz vagy egy bankhoz.
 • Adjuk át a személyi igazolványt és a lakcímkártyát az ügyintézőnek.
 • Az ügyintéző segíthet kiválasztani a megfelelő állampapírt, és megtervezni a vásárlást.
 • A vásárlást követően az ügyintéző átadja az állampapírokat.

Az állampapír vásárlása online is lehetséges:

A Magyar Államkincstárnál és a bankoknál is lehetőség van online állampapírt vásárolni. Ehhez szükségünk van egy értékpapírszámlára, amelyet a Magyar Államkincstárnál vagy egy banknál nyithatunk meg, akár ingyenesen is.

Az online állampapír vásárlás menete a következő:

 • Nyissuk meg az értékpapírszámlát.
 • Válasszuk ki a megfelelő állampapírt.
 • Töltsük ki a megrendelést.
 • Fizessük be a vételárat.
 • Az értékpapírszámlán jóváírják az állampapírokat.

Az állampapír vásárlása egyszerű folyamat, amelyet a Magyar Államkincstárnál vagy a bankoknál lehet lebonyolítani. A vásárláshoz szükséges dokumentumok a személyi igazolvány és a lakcímkártya. Az állampapír vásárlása online is lehetséges.

Mire számíthatunk 2024-ben? – megszűnések, új papírok

2024. januárjában a jelenleginél hosszabb, 5 éves futamidejű, az utolsó két évben nagyobb kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) vezethetnek be.

2024. januárjában érkezhet egy fix kamatozású, 3 éves állampapír is.

2024. júniusában megszüntetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP).

Érdemes követni a változásokat, és állampapír vásárlás esetén ingyenes értékpapírszámlát nyitni az Államkincstárnál.

Összefoglalás

Az állampapírpiac 2024-ben számos újítást és változást hoz. Az állampapírok, mint megbízható és biztonságos befektetési formák, továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Állami garanciával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a befektetett tőke és a kamatok visszafizetése az állam által garantált. Az állampapírok különböző futamidejűek és kamatozási módúak lehetnek, például rövid, közepes és hosszú futamidejű, valamint fix vagy változó kamatozású változatokban érhetők el.

A Magyar Államkincstár kínálatában többféle állampapír-típus található, mint például az Egyéves Magyar Állampapír, Kincstári Takarékjegy, Magyar Állampapír Plusz, Bónusz Magyar Állampapír, Prémium Magyar Állampapír és a Babakötvény. Ezek közül többek között 2024 januárjában új, 5 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) vezetnek be, mely az utolsó két évben nagyobb kamatprémiumot kínál. Ezenfelül egy 3 éves fix kamatozású állampapír is megjelenik, míg az Egyéves Magyar Állampapír megszűnik.

Az állampapírok vásárlása egyszerű folyamat, amely a Magyar Államkincstárnál vagy a bankoknál bonyolítható le. A vásárláshoz személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges. Online vásárlás is lehetséges, ehhez értékpapírszámla nyitása szükséges. Az állampapírok jó befektetési lehetőséget kínálnak és nyugdíjcélú megtakarításhoz is ideálisak lehetnek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

2024.05.15.

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

2023.10.24.

Az értékpapírszámla alapja lehet a befektetéseinknek. Megnéztük, hogy miért érdemes értékpapírszámlát nyitni, és azt is, hogy milyen előnyei lehetnek a használatának. Utánajártunk a lehetőségeknek, a kedvezményeknek és az értékpapír befektetések hasznának – az életünkre.

Tovább olvasom
Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Tovább olvasom
Vásárolj állampapírt a Gránit Bank eBank applikációjában pár kattintással!

Vásárolj állampapírt a Gránit Bank eBank applikációjában pár kattintással!

2023.11.15.

Állampapírt vásárolnál? Applikációban vásárolnál állampapírt? Végigvezetünk a folyamaton, és megmutatjuk, hogy hogyan vegyél állampapírt a Gránit Bank eBank appjában, és persze hogy miért vegyél állampapírt a Gránit Bank eBank appjában.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával