Utasbiztosítás kalkulátor 2024

Az utasbiztosítás

Az utasbiztosítás egy olyan biztosítás, amit az utazók köthetnek az utazásuk során felmerülő váratlan események és kockázatok elleni védelem céljából.

Az utas biztosítás számos előnnyel jár, és segíthet az utazóknak megbirkózni olyan helyzetekkel, mint az egészségügyi problémák, a balesetek, a poggyász elvesztése vagy lopás, az utazás lemondása vagy megszakítása, valamint egyéb váratlan eseményekre is köthető biztosítás.

Az utas biztosítás különböző fedezeti szinteket kínál, amelyek közé tartozhat az egészségügyi költségek fedezése, az orvosi és a baleseti ellátás, a poggyászbiztosítás, a felelősségbiztosítás, az utazás lemondásának és megszakításának fedezése, valamint további opciók speciális tevékenységekhez vagy körülményekhez.

Az utas biztosítás fontos lehet, különösen, ha külföldre utazol, mivel más országokban az egészségügyi költségek magasak lehetnek, és a biztosítás segíthet a váratlan kiadások kezelésében.

Emellett a biztosítás segíthet az utazóknak a biztonságérzet és a nyugalom megőrzésében, hiszen tudják, hogy szükség esetén szakértő segítséget kapnak.

Az utasok és az utazás biztosítása

Az utasbiztosítás egy biztosítási termék, amely fedezi az utazók esetlegesen felmerülő költségeit, ha az utazás során baleset, betegség, poggyász elvesztése vagy késés történik.

Baleset vagy betegség esetén a biztosítás fedezheti a kórházi kezelés, a gyógyszerek és a rehabilitáció költségeit. Ez különösen fontos, ha az utazó külföldre utazik, ahol az egészségügyi ellátás költségei magasak lehetnek.

Poggyász elvesztése vagy késése esetén a biztosítás fedezheti a poggyász pótlásának költségeit. Ez segíthet az utazónak abban, hogy ne maradjon a szükséges tárgyai nélkül.

Késés esetén a biztosítás fedezheti a szállás, az étkezés és a további közlekedési költségeit. Ez segíthet az utazónak abban, hogy ne kerüljön bajba, ha az utazása nem várt módon módosul.

A biztosítás fedezheti az útlemondás költségeit is. Ez különösen fontos, ha az utazó váratlan betegség vagy egyéb esemény miatt nem tud elutazni.

A biztosítás ára

Az utasbiztosítási díjak a biztosítási összegtől, a fedezet mértékétől és az utazás időtartamától függően változnak.

Érdemes összehasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait, hogy megtaláljuk a legjobb lehetőséget.

A biztosítást az utazás előtt kell megkötni, de bizonyos esetekben még az utazás során is megköthető. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ha az utazás már megkezdődött, akkor a biztosítási díj magasabb lehet.

Mire jó az utasbiztosítás?

A biztosítás baj esetén nemcsak az anyagi biztonságodat képes garantálni, hanem olyan problémákra is megoldást kínál, amelyekkel egyébként egyedül kellene megbirkóznod.

Mindez ráadásul csak néhány száz forintba kerül, tehát még egy kéthetes nyaralásnál is csupán néhány ezer forintot jelent fejenként, és ha belegondolsz, hogy egy kórházi kezelés ára akár milliós tétel is lehet, akkor be fogod látni, hogy még ha nem is történik semmi, akkor is megéri megkötni, hiszen biztonságban érezheted magad és a családodat.

Számos ajánlat közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt, így fontos, hogy átlásd a teljes kínálatot.

A biztosítás akkor a legjobb, ha úgy jövünk haza a nyaralásból, hogy nem volt rá szükség.

Ez azt jelenti, hogy nem voltunk betegek, és nem ért bennünket baleset sem. A biztosítás megkötése az előrelátás egyik módja, hiszen így felkészülhetünk egy nem várt esemény negatív anyagi vonzataira.

Az utasbiztosítás a biztosítások között az egyik legelfogadottabb. Külföldön, idegen környezetben kell probléma esetén cselekednünk.

Egy külföldi utazás során felmerülő kórházi kezelés, főleg, ha az az Európai Unión kívül történik, meglehetősen komoly összegbe kerülhet.

Ha egy baleset vagy betegség miatt kórházi kezelésre szorulunk, az egy megfelelően kiválasztott utas biztosítással teljesen fedezhető, így a baj nem lesz még nagyobb.

Baleset és betegség esetén segíthet egy jól megkötött biztosítás, de a csomagunkban esett kárt is megtéríthetik, ha elveszik a repülőtéren vagy ellopják a szállodából.

Az előre nem látott, és nem vágyott esemény bekövetkeztekor a biztosítás több hasznos szolgálatot is tehet nekünk. Segít eligazodni egy idegen ország, talán ismeretlen nyelvű bürokratikus ügyintézésében.

Megtérítheti az orvosi kezelés és szükséges gyógyszer árát.

Utas biztosítást ma már könnyen, akár online is köthetünk, akár néhány napra is. És ha valami történik a biztosítók telefonos szolgáltatása segít neked abban, hogy mit kell tenned.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Mikor fizet az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás akkor fizet, ha az utazó egy biztosítási esemény során kárt szenved.

A biztosítási esemény lehet például baleset, betegség, poggyász elvesztése vagy járatkésés.

A biztosítási szerződések tartalmaznak egy listát azokról a biztosítási eseményekről, amelyekre fedezetet nyújtanak. Ha az utazó egy biztosítási esemény során kárt szenved, akkor a biztosítónak kell megtérítenie a kárt.

A biztosítási kártérítést a biztosító által megadott eljárásban kell igényelni. Az igényléshez szükség van a biztosítási eseményről szóló jegyzőkönyvre, orvosi igazolásra vagy más bizonyítékra.

A biztosítási kártérítés mértéke a biztosítási szerződésben meghatározott. A biztosítónak általában a kár teljes egészét meg kell térítenie, de bizonyos esetekben a kártérítés összege korlátozott lehet.

Baleset esetén a biztosítás fizetheti a kórházi kezelés, a gyógyszerek és a rehabilitáció költségeit.

Betegség esetén a biztosítás fizetheti a kórházi kezelés, a gyógyszerek és a gyógykezelések költségeit.

Poggyász elvesztése vagy késés esetén a biztosítás fizetheti a poggyász pótlásának költségeit.

Késés esetén a biztosítás fizetheti a szállás, az étkezés és a további közlekedési költségeket.

Lényeges tudni, hogy az utasbiztosítás nem minden esetben fizet. A biztosítási szerződések általában kizárnak bizonyos eseményeket, például a háborús vagy politikai zavargások okozta károkat.

Biztosítási szolgáltatások

Poggyászbiztosítás – amikor repülővel utazik valaki, rendkívül fontos a poggyászbiztosítás. Ha elvesznek vagy megsérülnek a bőröndök, az az elszenvedett kár mellett bosszantó is, hiszen nem lesz mit felvenni a nyaralás alatt.

Igaz, hogy a poggyászbiztosítás megtéríti a kárt vagy a kár egy részét, de azt a biztosítottnak meg kell előlegeznie. Fontos megnézni a szerződést, hogy mire is szól pontosan a biztosítás, mert nemesfémre, gyűjteményre, szőrmére, készpénzre és sporteszközre csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem lehet biztosítást kötni.

Életbiztosítás, baleset és betegségbiztosítás – az életbiztosítás, baleset és betegségbiztosítás többnyire együtt jár az asszisztencia szolgáltatással. Amikor megbetegszik valaki vagy baleset éri, akkor a biztosítótársaság értesíti a hozzátartozókat, és kifizetik, ha ők kiutaznak a beteghez.

A biztosítótársaság akkor is fizethet, ha a káresemény miatt előbb hazautazik a biztosított. Az életbiztosítás, baleset és betegségbiztosítás mindig fizet haláleset, rokkantság vagy csonttörés esetén. Extrém sportokat űzők pedig kiegészítő biztosítást köthetnek.

Asszisztencia szolgáltatás – betegség vagy baleset után telefonon kérhet segítséget a biztosított, ha van asszisztencia szolgáltatása. Segítenek, hogy melyik problémával hova érdemes fordulni.

Szintén segít a biztosítótársaság, ha a saját vagy a bérelt autóval történik valami, és a biztosítási csomag tartalmazza az autós asszisztencia szolgáltatást is. Nem kell kutatni az információk után, azonnal rendelkezésre áll a szakszerű segítség, így a probléma gyorsan orvosolható.

A legjobb utasbiztosítás széles körben biztosít. Van utasbiztosítás autóra, köthető utasbiztosítás külföldre utazáskor, és van utasbiztosítás útlemondás esetére is. Az utasbiztosítás kötés ma már egyszerű és gyors folyamat. Ha többen utazunk, van csoportos utasbiztosítás. De síelés utasbiztosítás és utasbiztosítás belföld is van.

Utasbiztosítás online

Az online utasbiztosítás kötés kényelmes megoldás. A biztosítás megkötése lehetséges az interneten, ráadásul alig tart néhány percig. Fontos, hogy még a káresemény megtörténte előtt tedd ezt meg, mert utólag nem fizet a biztosító.

Azonban online biztosításkötés esetén körültekintőnek kell lenned, hiszen nem lesz segítséged, és ha nem olvasol át mindent, könnyen lehet, hogy olyan biztosítást fogsz megkötni, amire nincs szükséged, vagy nem felel meg az igényeidnek.

Feltétlenül nézz utána például annak, hogy milyen eseményekre vonatkozik a biztosításod. Ha repülővel utazol, érdemes ellenőrizni a poggyászra vonatkozó feltételeket, és összevetni a poggyászodat azokkal a tárgyakkal, amiket a biztosítás fedez.

Amennyiben online kötöd meg a biztosítást, meg kell adnod az alábbi adatokat:

 • az utazás típusa (városnézés, tengerparti nyaralás, síelés)
 • az utazáshoz használt jármű típusa
 • az utazás kezdő időpontja és várható befejezése
 • az úti cél (ország, város)

Az utasbiztosítás kalkulátor

Az online utasbiztosítás összehasonlítás lehet az első lépés. Ezt egy kalkulátorral tehetjük meg a legegyszerűbben.

A kalkulátor egy online eszköz, ami segít meghatározni az utazásod során igényelt biztosítás díját és fedezeti szintjét.

A kalkulátorok a következő adatok alapján számolnak:

 • Az utazás időtartama: az utazás hossza jelentős hatással van a biztosítás díjára. Minél hosszabb az időtartam, annál magasabb lehet a díj.
 • Utasok száma: a kalkulátor figyelembe veszi, hogy hány utas lesz biztosítva az utazás során, mivel a csoportos utazások esetén lehetnek csoportos kedvezmények.
 • Utasok életkora: az utasok életkora is fontos tényező lehet, mivel az idősebb utasok esetében a kockázatok magasabbak lehetnek, így a biztosítás díja is emelkedhet.
 • Az utazás célországa: az utazás célországa is meghatározó, mivel egyes országokban magasabb egészségügyi költségek vagy magasabb lopási kockázat lehet.
 • Fedezeti szintek: a kalkulátor általában különböző fedezeti szinteket is kínál, amelyek közül választhatsz. Magasabb fedezeti szintek magasabb díjat jelentenek, de jobb védelmet nyújtanak.
 • Kiegészítő fedezetek: bizonyos esetekben különféle kiegészítő fedezeteket is választhatsz, például sporttevékenységekhez. Ezek is befolyásolják a díjat.

A biztosítás kalkulátor segítségével könnyen összehasonlíthatod különböző biztosítási lehetőségeket, és megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet.

Számos biztosítási szolgáltató weboldalán vagy független biztosítási összehasonlító oldalakon találhatsz ilyen kalkulátorokat, amelyek segítenek az utazásodra személyre szabott biztosítás kiválasztásában.

A biztosítás fontos lehet az utazásod során, mivel védelmet nyújthat egészségi problémák, balesetek vagy más váratlan események ellen.

utasbiztosítás kalkulátor

A kárbejelentés folyamata

A balesetről vagy a káreseményről a lehető leggyorsabban, de maximum egy napon belül értesíteni kell a biztosítótársaságot.

Először el kell hárítani a közvetlen személyi vagy tárgyi veszélyt, aztán hívni kell a mentőket és a rendőrséget, ha az szükséges. Ezután kell felhívni a biztosítótársaság segélyvonalát a kötvényen található a telefonszámot, és el kell mondani részletesen, hogy mi történt.

Azonnal regisztrálják a bejelentést, és az elmondottak alapján megszervezik a megfelelő segítséget, és tájékoztatnak a szükséges teendőkről.

Megadnak egy esetszámot vagy ügyszámot a káreseményről, ez fontos, mert később mindig erre lehet hivatkozni. Ha többször is telefonál valaki egy adott káresemény miatt, az esetszám vagy ügyszám megadásával gyorsabb lesz a beazonosítás.

Mindig követni kell az asszisztencia útmutatását!

Mindig kérni kell másolatot a leletekről, az orvosi dokumentációról és a zárójelentésről. El kell rakni a kezelések számláját. El kell rakni a gyógyszerek számláját.

El kell rakni minden számlát és dokumentumot, igazolást az egyéb felmerülő költségekről, utazásról, szállásról, még a látogatók utazásáról és szállásáról is.

A kárigény bejelentésének határideje. Hazaérkezés után minél előbb, de többnyire 15 napon belül kell beadni a kárigényt. Ennek feltétele, hogy a káreseményt 24 órán belül jelezzük, miután az megtörtént. Ezek fontos határidők. Megsértésük jogvesztéssel jár.

A biztosítás díja – részletesen

A fizetendő biztosítás díját több dolog is befolyásolja.

Fontos lesz, hogy hova utazunk. Az úti célunk befolyásolja a fizetendő díj nagyságát. Minél messzebb utazunk, annál többe kerül a biztosítás.

Biztosítótársaságonként változó, hogy mit tekintenek Európának, és hogy melyik ország melyik biztosítási zónába tartozik. Ezt mindig a biztosítási kötvény tartalmazza. Ezt elutazás előtt fontos megtudni.

Az is fontos, hogy mi az utazás célja. Mindig tájékoztatni kell a biztosítót, hogy mit fogunk csinálni az utazásunk alatt, mik a terveink

A városnézés olcsóbb, mintha egy extrém sportot is űzünk. Bár ebben az esetben a kártérítési díj is magasabb. Ez lényeges, mert baleset vagy sérülés esetén csak a biztosítási kötvényben leírt események után fizet a biztosítótársaság.

A tengerparti üdülésekhez igazított biztosítási csomagok például fizethetnek nem extrém sportnak számító vízi sportokra is, de az olcsó városnéző biztosítás nem biztos, hogy fizetni fog az ilyen eseteknél.

Az is lényeges, hogy milyen hosszú időre utazunk. Vagyis milyen hosszú időre kötjük meg az biztosításunkat. Minél hosszabb ideig utazunk, annál hosszabb időre kell biztosítást kötnünk, és mivel napidíj van, ezért többet is kell majd fizetnünk.

Az utazás időtartama tehát fontos lesz a díj megállapításakor.

Az is fontos, hogy milyen járművel utazunk. Az biztosítás napidíját befolyásolja, hogy mivel járművel utazunk, és milyen mértékben szeretnénk hozzájuk kapcsolódó kiegészítést a biztosításba. Repülőgép esetén légipoggyászra, járatkésésre kérhetünk kiegészítő biztosítást, autó esetén pedig más lehetőségeink is lesznek.

Utasbiztosítással utazzunk vagy nélküle?

A biztosítás szükségessége az utazás jellege és az egyéni körülményektől függ. Ha rövid távú, belföldi utazásról van szó, és már van megfelelő egészségügyi és felelősségbiztosításod, akkor az utas biztosítás lehet felesleges kiadás.

Azonban ha külföldre utazol, különösen hosszabb ideig, az utas biztosítás javasolt lehet. Ez azért fontos, mert segíthet az egészségügyi költségek és sürgősségi ellátások fedezésében olyan országokban, ahol a külföldi egészségügyi szolgáltatások drágák lehetnek.

A biztosítás továbbá védelmet nyújthat a poggyász elvesztése, lopása vagy károsodása esetén is. Ezért, ha értékes vagy fontos tárgyakat viszel magaddal, a biztosítás segíthet a károk pótlásában.

A különleges kockázatokkal járó tevékenységek, például extrém sportok vagy veszélyes területeken való utazás esetén az utas biztosítás szintén ajánlott lehet, mivel a szokásos biztosítások nem minden esetben nyújtanak fedezetet ilyen körülmények között.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az utasbiztosítás baj esetén nemcsak az anyagi biztonságodat képes garantálni, hanem olyan problémákra is megoldást kínál, amelyekkel egyébként egyedül kellene megbirkóznod. Mindez ráadásul napi néhányszáz forintodba kerül, tehát még egy kéthetes nyaralásnál is csupán 6-8.000 forintot jelent fejenként, és ha belegondolsz, hogy egy kórházi kezelés ára akár milliós tétel is lehet, akkor be fogod látni, hogy még ha nem is történik semmi, akkor is megéri megkötni, hiszen biztonságban érezheted magad és a családodat. Számos ajánlat közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt, így fontos, hogy átlásd a teljes kínálatot.
Biztosításokkal kapcsolatos további információt itt találsz.

Utasbiztosítás kötésekor az alábbi szolgáltatásokat választhatod ki a biztosítás mellé:

 • Asszisztencia szolgáltatás

Abban az esetben hasznos, ha váratlan helyzetbe kerülsz egy idegen országban, és segítségre vagy információra van szükséged. Betegség, vagy baleset esetén segítséget kérhetsz a biztosító ügyfélszolgálatától, ahol eligazítanak, hogy merre találod a megoldást, így nem kell kutatnod az információk után, hanem azok a rendelkezésedre állnak.

 • Élet-, baleset- és betegségbiztosítás

Ezek általában együtt járnak az asszisztencia szolgáltatással. Ha megbetegszel, vagy megsérülsz az utazás alatt, akkor a biztosító értesíti a hozzátartozóidat, és azt is kifizeti, ha kiutaznak érted, emellett szükség esetén azt is finanszírozza, ha a káresemény miatt a tervezettnél hamarabb kell hazautaznod.

Az alapszolgáltatás azokat az eseményeket tartalmazza, amiket a hagyományos életbiztosítás, vagyis többek között a halálesetet, a rokkantságot, vagy a csonttörést. Ha már előre tudod, hogy veszélybe kerülhetsz, mert például valamilyen sport miatt utazol, akkor ezt is vedd figyelembe, mert ugyan valamivel többet kell fizetned az erre is vonatkozó utasbiztosításért, cserébe azonban így sem kell attól tartanod, hogy magadra maradsz a bajban.

 • Poggyászbiztosítás

Különösen a repülős utazásoknál gyakori, hogy elvesznek, illetve megsérülnek a poggyászok. Sajnos a bosszúságot a poggyászbiztosítás sem képes feledtetni, és az elvesztett, vagy megrongálódott értékeidet újra meg kell vásárolnod, de az értéküket legalább fedezi.

Érdemes figyelned a szerződéskötésnél, hogy vannak olyan értéktárgyak is, amelyekre nem veheted igénybe ezt a szolgáltatást; ilyen például, ha nemesfémet, valamilyen gyűjteményt, szőrmét, vagy nagyobb összegű készpénzt viszel magaddal, emellett a sporteszközök szállítására is csak korlátozottan lehet poggyászbiztosítást kötni.

 • Jogvédelem

Kerülhetsz olyan helyzetbe is az utazás során, amikor hirtelen jogi szakemberre van szükséged. Ezekre az esetekre kínálják a biztosítók a jogvédelmi szolgáltatást, ami a szerződésben meghatározott összegig fedezi az óvadék, a perköltség és az illeték díját, ha szükséged van rá, viszont tudnod kell, hogy ezt a szolgáltatást nem tartalmazza minden biztosító ilyen típusú terméke, hanem külön kell kérni a biztosítás megkötésénél.

Az utasbiztosítás megkötése természetesen lehetséges az interneten is, ráadásul alig tart néhány percig, így nem kell időt szánnod az ügyintézésre, sem utaznod emiatt. Sőt, az utasbiztosítást akár a repülőtéren is van lehetőséged megkötni, miközben várakozol, így még kevesebb időt pazarolhatsz el a reptéri váróban, de ha még itt sem tudod megoldani, az úti célod elérésekor is megteheted, ám lényeges, hogy még a káresemény megtörténte előtt tedd ezt meg, mert utólag nem fizet a biztosító.

Azonban online biztosításkötés esetén körültekintőnek kell lenned, hiszen nem lesz segítséged, és ha nem olvasol át mindent, könnyen lehet, hogy olyan biztosítást fogsz megkötni, amire nincs szükséged, vagy nem felel meg az igényeidnek. Feltétlenül nézz utána például annak, hogy milyen eseményekre vonatkozik a biztosításod. Ha repülővel utazol, érdemes ellenőrizni a poggyászra vonatkozó feltételeket, és összevetni a poggyászodat azokkal a tárgyakkal, amiket a biztosítás fedez.

Amennyiben online kötöd meg a biztosítást, meg kell adnod az alábbi adatokat:

 • az utazás típusa (városnézés, tengerparti nyaralás, síút, stb.)
 • az utazáshoz használt jármű, vagy járművek típusa
 • az utazás kezdő és végső időpontja
 • az úti cél (ország, város, régió, stb.)

Mivel a légi forgalom folyamatosan növekszik, a repülőjáratok késése gyakorlatilag mindennapossá vált, ám jó, ha tudod, hogy az utasbiztosítás akár erre is vonatkozhat, ha úgy kötöd meg a szerződést. Egy EU rendelet alapján van lehetőséged, hogy kártérítést igényelj a légitársaságtól legalább három órás késés esetén, de olvashattunk már olyan híreket, hogy a légitársaság nem fizetett, tehát érdemes biztosítást kötnöd erre az esetre is, ugyanis a biztosító akkor is fizet, ha törlik a járatodat, vagy nem engedélyezik a számodra a beszállást valamilyen rajtad kívül álló ok miatt.

Ha útlemondás-biztosítást is kötsz az utazás előtt, akkor biztonságban tudhatod magad, mert ebben az esetben nem veszik el a pénzed, hanem a biztosító kártalanít. Viszont tudnod kell, hogy ez nem vonatkozik arra a helyzetre, hogy meggondoltad magad, csak arra, ha az utazás előtt egy váratlan esemény miatt kell lemondanod az utazást. A váratlan esemény lehet betegség, haláleset, válás, vagy akár egy sikertelen vizsga is. Az útlemondás-biztosítás akkor is jól jöhet, ha az úton történik valami, ami miatt meg kell szakítanod az utazást, és emiatt haza kell utaznod.

Az asszisztencia szolgáltatás erre is kiterjed, sőt, alapvetően ezért hozták létre. Ha káresemény történik, akkor hívd a biztosító telefonszámát, és jelentsd be a problémát. Az időpont teljesen mindegy, akár éjszaka is telefonálhatsz, hiszen az ügyfélszolgálatok non-stop működnek.

Magyar állampolgárként (vagy más EU tagállam polgáraként) minden tagállamban jogosult vagy ingyenes orvosi ellátásra, de csak abban az esetben, ha a probléma nem várhat addig, amíg hazaérsz. A sürgősségi betegszállítás és mentőszolgálat szintén térítésmentes, ha indokolt, más esetekben azonban fizetned kell érte.

Ha nincs komoly vészhelyzet, de szeretnél felkeresni egy orvost, akkor tudnod kell, hogy vannak bizonyos alapellátások, amiket ingyenesen is igénybe vehetsz. Ha vényköteles gyógyszerre van szükséged, akkor készülj fel rá, hogy néhány országban ezért receptdíjat kell fizetned. Emellett akkor is a pénztárcádba kell nyúlnod, ha kórházi kezelést kapsz: napidíjat kell fizetned. A fogászati ellátás is csak a sürgős esetekre vonatkozik, az olyanokra nem, amik várhatnak még néhány napot.

Senki sem szeret erre gondolni, de sajnos bárkivel előfordulhat, hogy balesetet szenved egy idegen országban. Ilyenkor gyorsan kell reagálni is, ezért jobb felkészülni rá. Első lépésként – személyi sérülés esetén – a mentőszolgálatot kell értesíteni, majd a rendőrséget, és csak ezek után hívd a biztosítót a káresemény bejelentése miatt!

Ha eltűnik, vagy megsérül a csomagod, akkor elsőként a légitársaság felé jelentsd az ügyet, akik jegyzőkönyvet vesznek fel a problémáról, ami szükséges lesz ahhoz, hogy kárigénnyel élhess a biztosító felé. Ilyenkor fontos tudnod, hogy mi is volt a csomagban egész pontosan, ezért érdemes az utazás előtt összeállítanod egy listát, amin az értékeid szerepelnek.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak komoly vészhelyzetek esetén segít, de nem helyettesíti az utasbiztosítást. Sok esetben egyáltalán nem tudjuk hasznát venni, így például ha megsérül, vagy eltűnik a poggyász, illetve sürgősségi fogászati ellátásnál sem. Emellett ez a kártya nem biztosít asszisztencia szolgáltatást, jogvédelmet, tolmács szolgáltatást, és nem tartalmaz felelősségbiztosítást sem.

Fontos, hogy egészségügyi probléma esetén kizárólag az állami egészségügyi intézményekben fognak ellátni, és az EU-n belül is eltérően működnek az országok egészségbiztosítási rendszerei, tehát az ellátást részben, vagy teljes egészében Neked kell állnod. Az utasbiztosítás megkötésével azonban ezek alól is mentesülsz.

Amennyiben magyarországi biztosítónál kötöttél biztosítást, akkor az asszisztencia szolgáltatás magában foglalja a magyar nyelvű ügyfélszolgálat használatát is. Ha viszont nem szeretnél telefonálni, akkor az online ügyfélszolgálatot is igénybe veheted, és mindössze néhány adatot kell megadnod:

 • a foglalási számot, vagy kötvényszámot
 • az e-mail címedet
 • a nevedet

Valamint azt az üzenetet kell leírnod, ami miatt egyébként hívnád az ügyfélszolgálatot. Arra is van lehetőséged, hogy újabb biztosítást köss online, vagy, hogy lemondd a már megkötött biztosítást.

Alapvetőnek számít, hogy egy utasbiztosítás kötésekor felteszik a kérdést: szeretnél-e extrém sportot űzni az utazásod során. A kérdés fontos, hiszen ezek a sportok balesetveszélyesebbek, és nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen sérülést szerzel sportolás közben. Az extrém sportok listája biztosítónként eltérő lehet, ezért érdemes még szerződéskötés előtt utánanézni, hogy melyikhez milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe. Megkülönböztetnek nyári és téli extrém sportokat, az alábbiakban néhány példa ezekre:

Nyári:

 • windsurf
 • jetski
 • könnyűbúvárkodás
 • rafting
 • vízisí

Téli:

 • hegymászás
 • hótalpas túrázás
 • snowboard
 • síelés

Ha az utazás során bármelyiket is tervbe vetted, mindenképpen érdemes biztosítást kötni rá. Egy hegyi balesetnél több milliós tétel is lehet a végösszeg, ha szükség van speciális mentőfelszerelésre, mentőhelikopterre, kórházi ellátásra és hazaszállításra.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Ezeket a dokumentumokat szerezd be az otthonfelújítási támogatáshoz

Újra lesz otthonfelújítási támogatás. A támogatás része egy kamatmentes hitel is, ennek az igényléséhez pedig, mint minden hiteligénylésnek, feltétele, hogy az igénylő benyújtsa a szükséges dokumentumokat. Szakértőink utánajártak, hogy milyen dokumentumokra kehet szükség, hogy gördülékenyen menjen az igénylés. Mutatjuk, hogy mik is ezek.

Tovább olvasom
Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Így válaszd ki vállalkozóként a megfelelő lakossági hitelt

Vállalkozóként is igényelhető lakossági hitel. Ennek két oka lehet: egy lakossági hitel felhasználható a vállalkozás fejlesztéséhez vagy működéséhez, és egy vállalkozónak is szüksége lehet lakossági hitelre. De mennyire okoz nehézséget a jövedelem igazolása vállalkozóként? A lakossági hitelfelvétel vállalkozóként nehezebb lesz? Utánajártunk.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával