Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

2024.02.05.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. június 12. 13:44

2024. februárban jön az új Prémium Magyar Állampapír. De a feltételek annyival kedvezőtlenebbek, hogy már a reálhozam is veszélybe kerül. Mi történik, ha csökken egy állampapír kamata? Miért problémás, ha nem lehet reálhozamot realizálni egy befektetésen? Mutatjuk a részleteket.

Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

Az állampapírok mindig megújulnak

Így lesz ez most is. Érkezik a 2032-ben lejáró, J sorozatszámú Prémium Magyar Állampapír. Ez a nyolc éves futamidejű állampapír az első kamatperiódusban évi 7,9 százalék kamatot fizet majd.

Az első kamatperiódus hossza több, mint egy év, ezért a kamat időarányosan 9,50 százalék lesz.

2025 után pedig a 2032/J PMÁP inflációkövetővé válik.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) olyan módon határozta meg a 2032/J PMÁP feltételeit, hogy a befektetőket arra ösztönözze, hogy azt a futamidő végéig megtartsák.

De mire számíthat az, aki így tesz? Az az első 4 évben 0,5 százalékpont kamatprémiumot kap a megelőző naptári év inflációja felett, az utolsó 3 évben pedig már 1 százalékpont lesz a kamatprémium.

Reálhozam – a befektetők szent Grálja

Az alacsonyabb kamatszint, és a még mindig magas infláció miatt elképzelhető, hogy ezzel a befektetéssel nem lehet majd reálhozamot elérni.

Ez mindenképpen kérdésessé teszi ennek a befektetési formának a létjogosultságát. Hiszen abban az esetben, ha egy befektető nem képes reálhozamot elérni, akkor jó eséllyel más befektetési forma után néz.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Miért problémás, ha nem lehet reálhozamot realizálni egy befektetésen?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint reálhozam nélkül befektetni nem érdemes.

Ha nem lehet reálhozamot elérni egy befektetésen, az több kérdést is felvet. Hiszen ha egy befektetés nem hoz reálhozamot, az több szempontból is problémás lehet. Mutatjuk, mik ezek:

  • Infláció miatti veszteség: ha a befektetés hozama nem éri el az infláció mértékét, akkor a befektetett pénz reálértéke csökken. Az infláció miatt növekednek az árak, és ha a befektetés hozama nem követi ezt a növekedést, akkor a vásárlóerő csökkenhet.
  • Veszteség vagy nulla hozam: ha egy befektetés nem hoz reálhozamot, az azt jelenti, hogy vagy veszteséges lesz, vagy csak megtartja az eredeti tőkét, de semmi plusz értéket nem teremt vele. Ez idővel az összvagyon csökkenését eredményezheti.
  • Elmulasztott lehetőségek: a pénz lekötése egy befektetésbe azt jelenti, hogy az adott időszakban más lehetőségekről is lemondunk. Ha a kiválasztott befektetés nem hozza a várt hozamot, akkor elveszíthetjük azokat a lehetőségeket, amelyek más, jövedelmezőbb befektetéseknél álltak volna rendelkezésre.
  • Célkitűzések elérhetetlensége: sokan valamilyen befektetéseket választanak annak érdekében, hogy pénzt gyűjtsenek például nyugdíjas éveikre, egy ház vásárlására vagy gyermekük oktatására. Ha a befektetés nem hozza meg a várt reálhozamot, az elérhetetlenné teheti ezeket a célokat.
  • Befektetési kockázatok figyelmen kívül hagyása: a reálhozam elmaradásakor lehet, hogy a befektető figyelmen kívül hagyta a befektetési kockázatokat, vagy nem megfelelően értékelte azokat. A kockázatok átgondolása és kezelése elengedhetetlen a sikeres befektetéshez, és ha ez elmarad, az jelentős veszteségeket okozhat.

Lényeges, hogy a befektetők körültekintően válasszák meg befektetéseiket, és rendszeresen értékeljék azok hozamát a reálhozam biztosítása érdekében. Hiszen nem azért fektetünk be, hogy a tőkénk értéke csökkenjen.

De mit tehetünk befektetőként?

Részletesen tanulmányozzuk a kiválasztott befektetési lehetőségeket, értékeljük a potenciális hozamot és a kockázatot.

Diverzifikáljuk a portfóliónkat, azaz ne összpontosítsunk csak egyetlen típusú vagy eszközosztályú befektetésre, ez csökkenti a kockázatot.

Kövessük figyelemmel a piaci és gazdasági trendeket, és szükség esetén alkalmazzunk rugalmasan új stratégiákat a változó gazdasági környezetben.

Tartsuk szem előtt hosszú távú pénzügyi céljainkat, és rendszeresen értékeljük befektetéseink teljesítményét a kitűzött célok elérésének biztosítása érdekében.

Az állampapír még alacsonyabb kamattal is jó befektetés lehet. Mindenképpen gondoljunk rá. Körültekintően eljárva megfelelő választás lehet.

Arról azonban nem feledkezhetünk meg, hogy a csökkenő állampapír kamat negatív hatással lesz a befektetésünkre. Fontos lesz a hozam és az infláció mértékének összevetése annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk a befektetésünk reálhozamát.

Összefoglalás

A 2024. februárban érkező új Prémium Magyar Állampapír kamata csökken, ami aggodalomra ad okot a befektetők körében a reálhozam tekintetében. Ez kihívások elé állíthatja a befektetőket, akik reálhozamot szeretnének elérni, azaz olyan hozamot, amely meghaladja az inflációt és növeli a befektetett tőke értékét. Érdemes alaposan megvizsgálni a befektetési lehetőségeket, diverzifikálni portfóliónkat és figyelemmel kísérni a piaci trendeket a sikeres befektetés érdekében. Fontos a befektetések hozamának és az infláció mértékének összevetése a reálhozam biztosítása végett.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

2024.05.15.

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

2023.05.10.

Mekkora hozamra számíthatunk állampapír hitelből történő vásárlásakor? Megéri hitelből állampapírt venni? Megvalósul a befektetők álma, a szinte kockázat nélküli befektetés? Számoltunk. Utánajártunk. És mutatjuk, hogy mire jutottunk. 

Tovább olvasom
Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Tovább olvasom
Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

2023.10.11.

Az Állampapír népszerű a befektetők között a magas hozama, az adómentessége és az ingyenesen elérhető tranzakciók miatt. Sokféle állampapír van, ezek közül csak az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez jó befektetés, és mikor érdemes ezt választani. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával