Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

2024.05.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. május 21. 13:17

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

Ha nem jön a baba az igényléstől számított 5 éven belül

A Babaváró hitel esetében, ha nem születik meg a baba az igényléstől számított 5 éven belül, két fő következménnyel kell számolni:

A hitel kamatmentességét elveszíti, és piaci kamattal kell tovább törleszteni a hátralévő futamidőben. Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik.

A már igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni 120 napon belül. A kamattámogatás összege a futamidő alatt felhalmozott kamatnak felel meg.

Mit érdemes még tudni?

Ha a házaspár elválik a futamidő alatt, a kamattámogatás megszűnik, még akkor is, ha már született gyermekük. Ebben az esetben a fennmaradó hitelrészt piaci kamattal kell tovább törleszteni.

A Babaváró hitel igénylése előtt gondoskodni kell a megfelelő tájékozódásról, és a kockázatok mérlegeléséről.

Számos online kalkulátor és tanácsadó weboldal áll rendelkezésre, amelyek segítenek a döntéshozatalban.

A hitelszerződés részletesen tartalmazza a kamattámogatás elvesztésének feltételeit és a visszafizetés módját. Ezt a dokumentumot alaposan át kell olvasni az igénylés előtt.

Amennyiben kérdésünk van a Babaváró hitel feltételeivel vagy a kamattámogatás elvesztésének következményeivel kapcsolatban, forduljunk a bankunkhoz vagy egy pénzügyi tanácsadóhoz.

Mekkora összeg lehet ez? Mennyit kell visszafizetni?

A Babaváró hitel kamattámogatásának visszafizetendő összege egyénenként változik, és függ a következő tényezőktől:

Felvett hitelösszeg: Minél nagyobb összegű hitelt vett fel a pár, annál magasabb lesz a visszafizetendő kamattámogatás.

Igénylés ideje: A kamattámogatás összege az igényléskori ÁKK-hozamok alapján kerül kiszámításra. Ez azt jelenti, hogy a 2023-ban és 2024-ben igényelt hitelek esetében magasabb lehetett a kamattámogatás, mint a korábban igényelt hiteleknél.

Futamidő: Minél hosszabb a futamidő, annál több kamat halmozódik fel, így a visszafizetendő összeg is magasabb lesz.

A pontos összeget a bank fogja kiszámítani a hitelszerződés alapján.

A kamattámogatás visszafizetésén kívül a párnak a hitelrész törlesztését is folytatnia kell piaci kamattal.

Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik a kamattámogatás elvesztése után.

Javasolt, hogy a Babaváró hitel igénylése előtt tájékozódjunk a kamattámogatás elvesztésének lehetséges következményeiről, és számoljuk ki a visszafizetendő összeget.

Ki fizeti a legtöbb büntetést, ha nem teljesíti a Babaváró feltételeit?

Az a pár fizet többet, aki:

Magasabb összegű hitelt vett fel: Minél nagyobb a felvett hitelösszeg, annál magasabb a kamattámogatás, és így a visszafizetendő összeg is.

Hosszabb futamidőre vette fel a hitelt: Minél hosszabb a futamidő, annál több kamat halmozódik fel, így a visszafizetendő összeg is magasabb lesz.

A párnak a hitelrész törlesztését is folytatnia kell piaci kamattal a kamattámogatás elvesztése után

Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik, ami komoly anyagi terhet róhat a családra.

Megemelkedő törlesztőrészlet: A kamattámogatás elvesztése jelentősen megemeli a törlesztőrészlet összegét. Ez azért van, mert a piaci kamatok jóval magasabbak, mint a Babaváró hitelre alkalmazott kamattámogatott kamat, ami nulla.

A magasabb törlesztőrészlet nehezebbé teszi a havi törlesztések teljesítését, ami pénzügyi nehézségekhez vezethet.

Hosszabb futamidő: A piaci kamat alkalmazása meghosszabbíthatja a hitel futamidejét. Ez azt jelenti, hogy a párnak hosszabb ideig kell törlesztenie a hitelt, ami nagyobb kamatterhet jelent.

Váratlan kiadások: A váratlan kiadások, mint például a munkahely elvesztése vagy a betegség, nehezíthetik a megemelkedett törlesztőrészlet fizetését. Ilyen esetekben a párnak felhalmozódhatnak a tartozásai, ami súlyos anyagi következményekkel járhat.

Családi terhek: A megemelkedett törlesztőrészlet nehezíti a megtakarítást és a jövőbeli célok elérését, mint például a lakásvásárlás vagy a gyermeknevelés.

A pénzügyi stressz feszültséget okozhat a párkapcsolatban, és negatívan befolyásolhatja a család mentális jólétét.

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a Babaváró hitel kamattámogatásának elvesztése és a piaci kamat alkalmazása jelentős anyagi terhet róhat a családra, ami számos negatív következményhez vezethet.

A hitelfelvétel előtt fontos alaposan mérlegelni a kockázatokat, és kiszámítani a visszafizetendő összeget, hogy elkerülhetők legyenek a későbbi anyagi nehézségek.

Összefoglalás

A Babaváró hitel népszerűsége mögött álló egyik fő tényező a szabad felhasználhatósága, ám fontos feltétel a gyermek születése az igényléstől számított 5 éven belül. Ha nem jön a baba, akkor a hitel kamatmentessége megszűnik, és a törlesztés piaci kamatokkal folytatódik, ami jelentősen megemelheti a havi törlesztőrészleteket. Ezen felül a már igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni. Ez a változás súlyos anyagi terhet róhat a családokra, ezért érdemes alaposan átgondolni a hitel igénylését és felkészülni minden eshetőségre.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Változott a TB igazolás formája a babaváró hitelnél!

Változott a TB igazolás formája a babaváró hitelnél!

2019.10.01.

Mint minden hitelkonstrukció esetében, így a babaváró hitelnél is számos dokumentumot kell benyújtani ahhoz, hogy a hitelkérelem elbírálásra kerülhessen, és elég, ha csak egy nem felel meg, máris megakad a folyamat. Sajnos van egy dokumentum, ami szinte biztosan ebbe a kategóriába esik, ha már beadtad a kérelmedet. De most változott a TB igazolással kapcsolatos szabályozás, vagyis ezek után már nem lehet vele gond.

Tovább olvasom
Babaváró hitel megszüntetése – hogyan történik?

Babaváró hitel megszüntetése – hogyan történik?

2020.02.28.

Ha érdeklődsz a babaváró hitel iránt, vagy már fel is vetted, akkor biztosan sok cikket olvastál már a témában. Mi is, de számunkra ez úgymond „munkaköri kötelesség”, viszont sehol sem találtunk olyan összefoglalást, ami azt taglalná, hogy hogyan is történik a babaváró hitel megszüntetése. Épp ezért az alábbiakban ennek pótlását olvashatod.

Tovább olvasom
Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

2019.06.14.

A babaváró hitelről az utóbbi idők egyik legnagyobb szenzációja, ha a hitelpiacot nézzük, így nem csoda, hogy sokan kerestek meg minket a vele kapcsolatos kérdésekkel, amik többnyire az igényléssel kapcsolatosak. Úgy gondoltuk, hogy ideje megkönnyítenünk a dolgotokat, ezért kiválogattuk az öt leggyakoribb kérdést, és kicsit bővebben kifejtjük.

Tovább olvasom
Babaváró hitel, akár jóváírás akcióval – íme, a legjobb banki ajánlatok!

Babaváró hitel, akár jóváírás akcióval – íme, a legjobb banki ajánlatok!

2024.06.06.

A Babaváró hitel 2024-ben is népszerű lehet. Ráadásul egy millió forinttal többet kaphatunk, mint tavaly. És ez még nem minden! A bankok versenyeznek az ügyfelekért, ezért jóváírási akciókat hirdetnek. Utánajártunk, hogy mennyi jóváírást kaphat, aki most igényel Babavárót, és arról is írnak szakértőink, hogy mire érdemes még figyelni. 

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával