Kezdő vállalkozásoknak 2023

OTP

OTP Ritmus Vállalkozásfejlesztési Hitel

Alacsony törlesztőrészlet, hosszú futamidő

Kamat 1 havi BUBOR + 3%
Futamidő 18 - 180 hó
Hitelösszeg 3.000.000 Ft - 250.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

CityLeasing

Pénzügyi lízing vállalkozások részére

Kezdő vállalkozás is igényelheti, akár már 10% önrésszel

Kamat 5% - 8%
Futamidő 12 - 72 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 50.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

Miért kell vállalkozói hitel egy kezdő vállalkozásnak?

Gyakran egy kezdő vállalkozás beindításához szükség van hitelre. Hitel igényelhető a vállalkozás működési költségének fedezésére, pályázathoz önerőnek, vagy alapanyag, készlet megvásárlásához. Egy vállalkozás jövője a fejlődésétől függhet. A fejlesztéshez pedig tőke kell. Ha a tulajdonos vagy a tulajdonosok nem rendelkeznek saját megtakarítással, akkor a hitelből történő fejlesztést választhatják.

A vállalkozó hitelek fajtái – kezdő vállalkozásoknak

A forgóeszközhitel egy áthidaló kölcsön, ami a vállalkozás napi működését támogatja. A vállalkozások többnyire rövid időre veszik igénybe ezt a hiteltípust. A forgóeszközhitel készlet, követelés és értékpapír vásárlására fordítható. Nincs szükség ingatlanfedezetre, de a hitelcélt igazolni kell.

A beruházási hitel fejlesztésre és bővítésre igényelhető. Gépet és berendezést lehet belőle vásárolni. Önerővel és fedezettel kell rendelkezni az igényléshez. Hosszú távú célokhoz ajánlott.

A folyószámlahitel egy szabad felhasználású hitel. Átmeneti likviditási problémák megoldására szolgál. A folyószámlahitelhez nem kell biztosíték.

A projekthitel egy projekt finanszírozására szolgál. A hitel biztosítéka a projekt. A bankok ugyanis számolnak a projekt eszközeivel, szerződéseivel és a tervezett árbevételével.

Hogy kaphat hitelt egy kezdő vállalkozás?

A bankok megvizsgálják a kezdő vállalkozás hitelkérelemét. Megvizsgálják a vállalkozás fő tevékenységét, a vagyonát, az árbevételét. A már lezárt üzleti évek mérlegét, főkönyvi kivonatát, és a vállalkozás, a vállalkozás tulajdonosának hiteleit. Szükség lehet üzleti tervre is.

Ha a kezdő vállalkozásnak még nincs lezárt üzleti éve, az megnehezítheti és megdrágíthatja a hitelfelvételt, de a hitelfelvétel így sem lehetetlen. A kezdő vállalkozásoknak több feltételeknek kell megfelelniük, mint azoknak, akik már legalább egy üzleti évet lezártak. A kezdő vállalkozásoknak épp ezért speciális konstrukciókat ajánlanak a pénzintézetek.

A kezdő vállalkozás akkor vehet fel nagyobb összegű vállalkozói hitelt, ha már legalább egy éve működik. Az államilag támogatott hitelprogramok többnyire két év működés után érhetők el a vállalkozásoknak. A működés első évében, és lezárt üzleti év nélkül is lehet azonban vállalkozói hitelt igényelni.

A kezdő vállalkozás hitelfelvételének nehézsége

A kezdő vállalkozás nehezebben kap hitelt, mint egy legalább két éve működő. Márpedig, ha a kezdő vállalkozásoknak forráshiányuk van, azt meg kell oldani. Több speciális konstrukció és program is van, ami a kezdő vagy induló vállalkozásoknak jó lehet. A bankok finanszírozzák a kezdő vállalkozásokat, de biztosítékként szinte mindig ingatlanfedezetet kérnek.

Mekkora hitelt érdemes felvenni kezdő vállalkozásnak?

Hitelfelvétel előtt el kell dönteni, hogy mekkora összegre van szüksége a vállalkozásnak. És azt is, hogy milyen hosszú futamidőt szeretnénk, mert a törlesztőrészletet ki kell majd gazdálkodni. Fontos lesz, hogy mennyi önerőt tud a vállalkozás biztosítani, és el kell dönteni, hogy az igényelt hitelt pontosan mire akarja a cég fordítani. Kezdő vállalkozásoknak komoly döntés a hitelfelvétel. Tájékozódni kell hiteligénylés előtt, és meg kell találni a legoptimálisabb megoldást.

Kezdő vállalkozás – egy éves működésig

Amíg egy kezdő vállalkozásnak nincs egy lezárt üzleti éve, addig nem tud bevallást csatolni a hitelkérelemhez. Mert nincs neki. Ez pedig megnehezíti az igénylést. A legtöbb államilag támogatott hitelprogram is csak két lezárt év után igényelhető. Ez alól azonban vannak kivételek. Már az első évben, sőt, akár már az alapítás után is lehet kölcsönt igényelni. A kezdő vállalkozások azonban nincsenek könnyű helyzetben, ha hitelt akarnak igényelni. Azért vannak lehetőségek. Szóba jöhet például a mikro hitel vagy a faktoring.

Arra kell számítani, hogy biztosítékként ingatlanfedezetre lesz szükség.

Kezdő vállalkozás – egy és két éves működés között

Ha már van egy lezárt üzleti éve egy vállalkozásnak, könnyebben igényelhet hitelt. Ilyenkor a bankok már látják a mérleget, ezért könnyebben és főleg olcsóbban kaphat hitelt a vállalkozás.

Egy éves működés után is arra kell számítani, hogy biztosítékként ingatlanfedezetre lesz szükség.

Kezdő vállalkozás – két éves működés után

A bankok általában két lezárt üzleti év dokumentumait és bevallásait kérik egy vállalkozói hitel igénylésekor, legyen szó akár piaci, akár államilag támogatott hitelről. Két lezárt üzleti év után már nem beszélünk kezdő vagy induló vállalkozásról.

Miért érdemes hitelt felvenni kezdő vállalkozásként?

A vállalkozás sikere múlhat egy jól időzített és meggondolt hitel felvételén. Azt kell látni, hogy amíg a magánszemélyek fogyasztásra vesznek fel kölcsönt, addig a vállalkozások azért, hogy fejlesszék a vállalkozást. A vállalkozói hitel egy befektetés a jövőbe. Egy jó hitellel gyorsan fejlődhet és növekedhet a vállalkozás. A szakemberek úgy vélik, hogy egy vállalkozás hitelfelvétele jó döntés. A pénz pénzt termel, és éppen ez a cél.

Államilag támogatott hitelek kezdő vállalkozásoknak

A KAVOSZ Zrt által gondozott Széchényi Kártya Program egy állami díjtámogatott konstrukció. Sok vállalkozás vette már igénybe ezt a programot. Sokféle Széchenyi Kártya hitel létezik, és rendkívül sokrétűen használhatók fel beruházásra vagy a napi működési kiadások fedezésére. A Széchenyi Kártya Program hitelei többnyire már működő vállalkozások számára igényelhetőek, de érdemes tájékozódni, hogy kezdő vállalkozásoknak milyen lehetőségeik vannak.

Így kaphatod meg a hitelt

Kezdő vállalkozásoknak 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Kezdő vállalkozásoknak 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Kezdő vállalkozásoknak 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Kezdő vállalkozásoknak 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A beruházási hitelek elsősorban a mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak szólnak. Sokféle feltétel van, és a termék is sokféle lehet. Amit általában elvárnak a pénzintézetek, az a magyarországi telephely, valamint a köztartozás és hiteltartozás mentesség. Sajnos gyakran legalább egy lezárt üzleti év is kell.

A kezdő vállalkozások kategóriájába azokat a cégeket soroljuk, amelyek még nem kezdték meg a működésüket, vagy még nem rendelkeznek egy teljes, lezárt üzleti évvel.

Egy vállalkozói hitel lehet szabad felhasználású is. Gyakran azonban a folyósító pénzintézet (támogatott kölcsönöknél akár az állam) határozza meg azt, hogy a vállalkozás működésével kapcsolatban pontosan mire is költhetjük el az igényelt összeget.

Igen. A bankoknak azonban sok információra van szükségük a hitelbírálathoz, és az induló vállalkozásoknál ez nem áll a rendelkezésükre, ezért előfordulhat, hogy fedezetet kérnek a hitel jóváhagyásához.

A bankok eltérő hitelezési politikája miatt a hitelfelvétel előtt érdemes tájékozódni a feltételekről, és a szükséges dokumentumokról.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mit nyújt egy magán-egészségbiztosítás?

A magán-egészségbiztosítás számos előnyt rejt, ezért érdemes lehet megismerkedned vele – az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat olvashatod.

Tovább olvasom
5+1 tévhit a babakötvényről

Tévhitek a babakötvénnyel kapcsolatban is terjednek; ezek közül gyűjtöttünk össze 5+1-et, és az alábbiakban meg is cáfoljuk őket!

Tovább olvasom
Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

Emelkednek a bankszámladíjak is hamarosan, ami talán nem meglepő, tekintve a rekordmagas inflációt – lássuk, mire lehet számítani!

Tovább olvasom
Milyen lakáshitelek közül választhatunk a Gránit Banknál?

A Gránit Bank lakáshitelei kiemelkedően kedvező kamatozással és akciókkal csábítják az ügyfeleket; ismerkedj meg velük közelebbről!

Tovább olvasom