MBH lakáshitel kalkulátor 2023

MBH

MBH Lakáshitel - Standard konstrukció

Akár kedvezményes kamatozás

THM 8,69% - 10,63%
Futamidő 120 - 360 hó
Hitelösszeg 3.000.000 Ft- 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

MBH lakáshitelek

Az MBH Bankban a lakáshitelek minden fajtáját megtaláljuk. A piaci lakáshitel mellett igényelhetünk MBH lakáshitelt Egyenlítő konstrukcióval, elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, van Lakáshitel Kiváltó hitelkiváltáshoz, rendezhetjük az adósságainkat is, és az MBH lakáshitel elérhető szabad felhasználásra is. És ha állami kamattámogatással keresünk megoldást a céljainkhoz, abban is tudnak segíteni. Lakáshitel MBH. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH lakáshitel Egyenlítő konstrukcióval

Az Egyenlítő konstrukció a lakáshitelhez kapcsolódó bankszámlán tartott összeg után, a hitelkamattal megegyező mértékű kedvezményt ad. Ezt a kamatkedvezményt félévente, ingyenes előtörlesztésként jóváírja, így lecsökkenhet a futamidő, és gyorsabban érhet véget a fizetési kötelezettség. Érdekes és különleges megoldás az Egyenlítő konstrukció. Érdemes megismerni a részleteit. Tájékozódjunk igénylés előtt. Lakáshitel MBH. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Az MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egy igazán speciális termék, olyan, ami ellenőrzött és fogyasztóbarát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeli az előírások betartását, és csak azok a pénzintézetek használhatják a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kifejezést, amik vállalják a követelmények betartását. Ezek a követelmények pedig fogyasztóbaráttá teszik ezt a lakáshitelt. Lakáshitel MBH. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH Lakáshitel Kiváltó – hitelkiváltásra

Hitelkiváltáskor a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több százezer forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük.

MBH adósságrendező hitel

Adósságrendezéssel a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több százezer forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük. Fontos tudnunk, hogy a hitelkiváltást nem feltétlenül egy rossz múltbéli döntésünk eredményezi. Körültekintő kiválasztás, és rendkívül alapos elemzés után meghozott döntésünkön is lehet változtatni. Amikor felveszünk egy kölcsönt, csak a kínált kölcsönök közül tudunk választani. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a pénzintézetek hitelezési gyakorlata is.

Az MBH adósságrendező kölcsönnel több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást. A klasszikus adósságrendezés azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk. Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztő részleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

MBH szabad felhasználású jelzáloghitel

Az MBH szabad felhasználású jelzáloghitel egy szabadon felhasználható fedezetes hitel, ahol a biztosíték egy ingatlan. Amikor szabad felhasználásra keresünk hitelt, többféle lehetőség közül választhatunk. A személyi kölcsön egy egyszerűen és könnyen igényelhető hitel, gyorsan hozzájuthatunk. Személyi kölcsönhöz nincs szükség ingatlanfedezetre, a jövedelmünk elég lesz az igényléshez. Az MBH jelzálog alapú szabad felhasználású hitelhez viszont ingatlanfedezetet kell biztosítanunk. Kell, hogy legyen ingatlanunk, erre pedig a pénzintézet jelzálogjogot jegyeztet majd be. Hitelfelvételnél a pénzintézetek elvárnak egy biztosítékot, és ez az MBH szabad felhasználású jelzáloghitel esetén egy ingatlan lesz.

MBH lakáshitel kalkulátor

Az MBH lakáshitel kalkulátor egy biztos pont, amire számíthatunk. Az MBH Bank lakáshitel kalkulátor igazi segítség, amikor a legjobb lakáshitelt keressük. A használata egyszerű, gyors és kényelmes. Az otthonunkban tudjuk összehasonlítani a konstrukciókat. Melyik lesz a legmegfelelőbb lakáshitel? Melyik kerül kevesebbe? Melyikkel járunk a legjobban a hosszú futamidő alatt? Az MBH Bank lakáshitel kalkulátor működése egyszerű. Meg kell adni a futamidőt és a hitelösszeget, a lakáshitel kalkulátor felsorolja a választható lakáshiteleket, és megadja azok legfontosabb adatait. Mik ezek az adatok? Az MBH lakáshitel kalkulátor megmutatja a kamatot, a THM nagyságát, a teljes visszafizetendő összeget, és azt is, hogy milyen extra kedvezmény járhat az adott konstrukcióhoz. Használni kell az MBH lakáshitel kalkulátort!

MBH ingatlanhitel kalkulátor

Az MBH ingatlanhitel kalkulátor egy program. Ha az ingatlanhitel kalkulátort használjuk, időt és energiát takaríthatunk meg, nem kell utaznunk, és attól sem kell tartanunk, hogy megfeledkezünk egy fontos részletről. Mert az ingatlanhitel kalkulátor gondol, helyettünk is. Minden adat a rendelkezésünkre áll, hogy biztosan a legjobb döntést hozhassuk meg. Az ingatlanhitel kalkulátor egy lakáshitel kalkulátor. Csak az elnevezése más. az ingatlanhitel kalkulátort, hogy egy olyan lakáshitelt igényeljünk, ami a legmegfelelőbb nekünk. A hitelkalkulátor lakáshitel igénylésében segít. Hitelkalkulátor lakáshitel igényléshez: ez az MBH lakáshitel kalkulátor.

MBH lakáshitel igénylés

Bonyolultnak tűnik a lakáshitel igénylés folyamata? Több helyről is kaphatunk segítséget a lakáshitel igénylés végig viteléhez. Már a pénzintézet honlapján is rengeteg információ áll a rendelkezésünkre, de ha valaki nem szeretné ezt használni, az telefonálhat vagy levelet is írhat a banknak. Egyes pénzintézetek lakáshitel szakértői videó hívással is a segítségünkre lesznek. Megtudjuk az alapfeltételeket, és azt is, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség a lakáshitel igénylés beadásához.

MBH ingatlanhitel igénylés

És nem csak a szükséges dokumentumokról tájékoztathatnak. Ingatlanhitel igénylés előtt akár előminősítést is végezhetnek, így nem csak azt tudjuk meg, hogy jogosultak vagyunk-e a hitelre, de azt is, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk. Ez számunkra nagyon fontos, hiszen így tudni fogjuk, hogy meg tudjuk-e vásárolni a kiszemelt ingatlant. És azt is, hogy a törlesztőrészlet belefér-e a család költségvetésébe. Mert ez is fontos szempont.

Az MBH lakáshitel feltételei

Mint minden hitelterméknél, a lakáshitelnél is vannak alapfeltételek, amiknek meg kell felelnünk az igényléskor. Nagykorúnak kell lennünk az igénylés beadásához, és magyar állampolgárnak. Kell egy magyarországi állandó bejelentett lakcím is. A havi nettó jövedelmünket is igazolnunk kell, minimum három hónapos munkaviszony az elvárt, és nem állhatunk próbaidő és felmondás alatt sem. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) sem szerepelhetünk negatív adósként. A lakáshitel igénylése előtt fontos tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e az alapfeltételeknek. A lakáshitel feltételek teljesíthetőek. Járjunk utána, és igényeljünk lakáshitelt.

MBH lakáshitel előtörlesztés

A lakáshitel előtörlesztés bármikor felmerülhet. Lehet, hogy nagyobb összeghez jutunk, de az is lehet, hogy egy kedvezőbb konstrukcióval tudjuk elő vagy végtörleszteni a hitelünket. Azt érdemes kiszámolnunk, hogy valóban megéri-e a lakáshitelünk előtörlesztése. Ehhez tudnunk kell, hogy hány hónap van még hátra a futamidőből, és hogy mekkora a tőketartozásunk. A tőketartozás nagyságából tudhatjuk meg, hogy mi az az összeg, amit vissza kell fizetnünk. Ehhez azonban még más költségek is hozzáadódhatnak, ilyen az előtörlesztés díja is. Az elő és végtörlesztésnek szinte mindig van díja, bár ezt bizonyos esetekben elengedi a bank. Mégsem ez a jellemző, a bankok legtöbbször kifizettetik velünk, ha le akarjuk zárni a lakáshitelünket. Fontos kérdés, hogy megéri-e feláldoznunk erre a megtakarításunkat, mert lehet, hogy jobban járunk, ha befektetjük azt. Lehetséges, hogy a befektetés által elért nyereségünk kiegyenlíti, vagy épp meg is haladja azt a többletkiadást, amit az előtörlesztéssel el szeretnénk kerülni.

MBH lakáshitel előtörlesztés saját tőkéből

Ha hozzájutunk egy nagyobb összeghez egy jutalomból, vagy örökölünk némi pénzt, vagy bármilyen módon pénzhez jutunk, akkor elgondolkodhatunk a lakáshitel előtörlesztésén. A saját forrásból történő előtörlesztésnek az az előnye, hogy ha saját forrást használunk fel, annak nem lesznek kamatköltségei. Az összeg már a rendelkezésünkre áll, nem kell fizetnünk azért, hogy azt megszerezzük. Ilyenkor egyszerűen kiszámolható, hogy megéri-e az előtörlesztés. Az előtörlesztéssel a lakáshitel jövőbeni kamatait takaríthatjuk meg. Ha ez az összeg magas, akkor érdemes megfontolni az az előtörlesztést. Ilyenkor csökken a tőketartozásunk, és mivel a bank erre számolja a kamatot, így a teljes visszafizetendő összeg is alacsonyabb lesz.

MBH lakáshitel előtörlesztés másik lakáshitelből

Egy másik lakáshitelből is elő tudjuk törleszteni a lakáshitelt. A felvett lakáshiteleknek is lesz persze kamata és más költsége, mint a jelenlegi lakáshitelünknek, így előfordulhat, hogy nem lesz kedvező számunkra a hitelkiváltás. Az előtörlesztés szempontjából fontos, hogy a lakáshitel törlesztése annuitásos, vagyis az első hónapokban magasabb a kamat, mint a tőkerész. A futamidő végén ez fordítva van, akkor már a tőkerész a magasabb. Ha hitelkiváltással szeretnénk megoldani a lakáshitel előtörlesztését, előtte mindenképpen számoljunk, és hozzunk jó döntést.

MBH lakáshitel elő és végtörlesztés

Az elő vagy végtörlesztést adósságrendező hitel segítségével is végrehajthatjuk. Ilyenkor nem csak a lakáshitelt, de minden fennálló hitelünket cseréljük le egyetlen hitelre. Bár ilyenkor még bonyolultabb a számítás, a várható megtakarítás, és az egyszerűség, hogy csak egy törlesztőrészletünk lesz, mégis megérheti számunkra. Bármennyire is körültekintően jártunk el a hiteleink hitelfelvételénél, a gazdasági környezet megváltozása miatt elképzelhető, hogy a hitelfelvételünk óta kedvezőbb kamatozású lakáshitelek is elérhetők lettek. Ilyenkor érdemes rászánni az időt, és adósságrendező hitellel kiváltani a hiteleinket.

Az MBH lakáshitel előtörlesztés nem ingyenes

Amikor lakáshitelt igényelünk, és már tudjuk, hogy elő tudunk és akarunk majd törleszteni, fontos, hogy tájékozódjunk az előtörlesztés aktuális díjairól. Vannak olyan konstrukciók, ahol az elő és végtörlesztésért kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetnünk. Ez kiemelten fontos akkor, ha már a lakáshitel felvételekor tudjuk, hogy élni fogunk ezzel a lehetőséggel.

MBH lakáshitel előtörlesztés – néhány fontos részlet

A lakáshitel előterjesztés az időnkbe kerül. Utána kell járnunk annak, hogy mennyit, és hogyan kell fizetnünk, ha elő akarjuk törleszteni a lakáshitelt. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az időnket végtelennek és ingyenesnek gondoljuk, de ahogy a mondás tartja: az idő pénz. Nehezen váltható pénzre az ügyintézéssel töltött idő, de ne feledkezzünk meg arról, hogy azért ez sincs ingyen. Nem kis energia befektetésre is szükségünk lesz, lehet, hogy többször kell telefonálnunk, de akár egy bankfiókba is be kell mennünk, ha lakáshitel előtörlesztés mellett döntöttünk. És persze ott lesz a pénz is. Ha az előtörlesztésnek van díja, azt bizony ki kell fizetnünk. Az előtörlesztés utánajárással, energia-befektetéssel jár, és konkrét kiadásaink is lehetnek. Mérlegeljünk mindent, és ha jól járunk vele, törlesszük elő a lakáshitelünket.

MBH lakáshitel önerő

A lakáshitel önerő egy fontos, lényeges pont az igénylés beadása előtt. A bankok minimum 20 százalék lakáshitel önerőt határoznak meg, de bizonyos esetekben az önerő mértéke ennél is magasabb. Fontos, hogy ezzel az összeggel rendelkeznie kell az igénylőnek, ha lakáshitelt akar igényelni.

MBH lakáshitel igénylése adóstárssal

Lakáshitel igényléskor szükség lehet adóstárs bevonására. Ha az igénylő jövedelme alacsonyabb az elvártnál, akkor bevonásra kerülhet egy adóstárs, és így pozitív lehet a hitelbírálat. Ha az igénylő magasabb hitelösszeget szeretne, vagy magasabb törlesztőrészletet vállalna, mint amit a jövedelme megenged, akkor is segítség lehet az adóstárs bevonása. Adóstárssal történő igénylésnél ugyanis a bank figyelembe veszi az adós és az adóstárs jövedelmét is.

A MBH lakáshitel igénylés költségei

Lakáshitel igényléshez kell egy ingatlan, amit felajánlunk biztosítékként. Ez a legtöbb esetben a megvásárolni kívánt lakás lesz. Ilyenkor arra kell számítani, hogy lakáshitel igénylésekor még a hitelfelvétel előtt lesznek költségeink. Ki kell fizetnünk az értékbecslőt és a közjegyzőt is, aki okiratba foglalja a lakáshitel szerződést. Okiratba kell foglalni a szerződést az ingatlanfedezet miatt. Elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek az ingatlanra, és az ingatlan-nyilvántartási ügyintézésnek is van díja.

A MBH lakáshitel kötelező költségei

A pénzintézet kötelezően előírhatja egy lakásbiztosítás megkötését is, ezt is fizetnünk kell majd havonta a törlesztő részletekkel együtt. Ezeknek a díjaknak változó a mértékük, és az is előfordul, hogy pozitív elbírálás esetén a pénzintézet valamelyiket, vagy akár mindegyiket átvállalja tőlünk. Az induló költségeken felül arra is gondolnunk kell, hogy az elbírálás hosszabb időt vesz igénybe. Bár ez ideális esetben egy hónapon belül megtörténik, fontos lehet, hogy tudjuk, mikor jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez.

A MBH lakáshitel költségei fontosak

A lakáshitel felvétele pénzbe kerül. Ráadásul lesznek a banktól független költségeink is, például a közjegyző díja, a földhivatali ügyintézés költsége, és nem feledkezhetünk meg az értékbecslésről sem. A lakáshitel felvétele előtt tudnunk kell, hogy az mennyibe fog kerülni nekünk, és azt is, hogy ebből mennyit írnak majd jóvá számunkra a bank a lakáshitel folyósítása után.

MBH lakáshitel költségek – befolyásolják a döntést

A lakáshitelnek vannak költségei, de ennek egy részét a pénzintézet beleépíti a törlesztőrészletekbe. Ilyen például a kamat. A hitelbírálati díjat és a folyósítás díját azonban egy összegben is elkérhetik tőlünk, illetve levonhatják a kiutalandó összegből. Lakáshitelnél az ingatlan minden esetben fedezetté válik, és ennek költségei lesznek. Fel kell értékeltetni, be kell jegyeztetni a földhivatalnál, és közjegyző előtt is vállalnunk kell a hitel visszafizetését, ami szintén pénzbe kerül. Azzal is számolhatunk, hogy egy nagyobb előtörlesztést fogunk majd végrehajtani. Ebben az esetben érdemes már előre tudnunk ennek a költségét, hiszen egy előtörlesztés akár több százezer forintos költséget is jelenthet a felvett hitelösszegtől függően. Hitelfelvételkor lesznek egyéb, a lakáshitellel nem szorosan összefüggő kiadásaink is. Érdemes tájékozódnunk az egyéb várható kiadásainkról.

MBH lakáshitel tudnivalói

Lakáshitel igénylése előtt a hitelfelvevő tájékozódik. Ez nem mindig könnyű, hiszen számos tévhit ivódott be a köztudatba, amit szinte lehetetlen kiirtani. A közszájon forgó információk gyakran hiányosak vagy tévesek, és ez kellemetlen meglepetést okozhat nekünk a lakáshitel felvételekor. Ezek ismeretében még alaposabban készülhetünk fel a hitelfelvételre. A bank mindig az általunk igazolt jövedelmet veszi figyelembe a maximális törlesztő részlet megállapításakor.

MBH lakáshitel kalkulátor

MBH lakáshitel csak hivatalos jövedelemből

A nem adózó jövedelmek nem számítanak. Gyakori érvelés, hogy rendelkeznek ők ezzel a jövedelemmel, amit mi sem bizonyít jobban, mint az eddigi kiadásaik. Például az albérletre fizetett összeg, amit eddig is időre, havonta kifizettek. Még ha valóban fizetünk is késedelem nélkül évek óta albérleti díjat, azt a bank nem fogadja el. Csak a hivatalosan bejelentett, leigazolt jövedelmet veszik figyelembe, és annak is csak egy meghatározott százaléka lehet havonta a törlesztőrészlet. Ez a szabály az adósokat védi, mert megakadályozza, hogy a bankok túlterheljék őket, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, legrosszabb esetben maga a lakáshitel is felmondásra kerülhet nemfizetés miatt.

Az MBH lakáshitel összege

A pénzintézet által nyújtott hitelösszeg nagyságát is gyakran tévesen mérik fel az ügyfelek. Azzal többnyire tisztában vannak, hogy a pénzintézetek a becsült forgalmi érték nyolcvan százalékáig hiteleznek. Csakhogy ez az összeg nem egyezik meg a vételárral, és a bank szigorúbban is eljárhat, csak alacsonyabb arányt engedélyezve. Előfordulhat az is, hogy egy ingatlant túláraznak, így a vételár magasabb lesz a becsült forgalmi értéknél, és ebben az esetben nem a vételár, hanem a becsült forgalmi érték százalékában határozza meg a lakáshitel nagyságát. Ez felboríthatja az előzetes terveinket, hiszen kisebb kölcsönösszeghez jutunk.

Sokan hiszik azt is, hogy elő vagy végtörlesztésnél a fennálló összegre ki kell fizetni a kamatokat is. Ez nem így van. Elő vagy végtörlesztés esetén a tőkét és egy előtörlesztési díjat kell csak fizetnünk, ami szinte mindig kevesebb, mint a kamatokkal növelt tartozásunk. Alapos utánajárás esetén is érhetnek bennünket meglepetések, ezért a tervünk végső formába öntése előtt minden esetben konzultáljunk a bankkal. Sok kellemetlenséget előzhetünk meg ezzel.

Az MBH lakáshitel költségei

  • Értékbecslés díja.
  • Helyszíni szemle díja.
  • Közjegyző díja.
  • Jelzálogjog bejegyzés díja.
  • Lakásbiztosítás díja.
  • Számlavezetési díj.
  • Tulajdoni lap díja.
  • Térképmásolat díja.

MBH lakáshitel hitelfedezeti biztosítással

A hitelfedezeti biztosítás hasonló a lakás és gépjármű biztosításokhoz. A biztosított értékét óvja meg egy biztosítási esemény bekövetkeztekor. De kinek érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni? Mindenkinek érdemes, aki védeni akarja a vagyonát. Az ingatlan a legtöbb családban a vagyon legnagyobb része. Ezt egy előrelátó tulajdonos mindenáron igyekszik megvédeni. Aki előrelátó, az tudja, hogy bizony érheti kár az ingatlanát. Erre tökéletes védelem a lakásbiztosítás. De miért kell védeni a lakáshitelt?

MBH lakáshitel hitelfedezeti biztosítás nélkül

Abban az esetben ugyanis, ha a lakáshitel törlesztését nem teljesíti a hiteligénylő, a bank akár el is árverezheti az ingatlant. Ezzel a család legjelentősebb vagyontárgya veszik el, ami a legtöbbször pótolhatatlan veszteség. Ezt pedig meg kell akadályozni. Hitelfedezeti biztosítást kell kötni! A hitelfedezeti biztosítás nem várt, előre nem látható élethelyzetben nyújt segítséget abban, hogy elkerülhető legyen az, hogy az ingatlan tulajdonjoga máshoz kerüljön.

MBH lakáshitel hitelfedezeti biztosítással – szükséges

Hitelfedezeti biztosítást lehet kötni a hitelszerződés aláírásakor. Ahogy fent már írtuk, az ingatlant meg kell védeni. Erre pedig a hitelfedezeti biztosítás alkalmas lehet. Érdemes tehát a lakáshitel szerződés aláírásával egy időben megkötni a hitelfedezeti biztosítást. De mi a helyzet akkor, ha nem kerül megkötésre a hitelfedezeti biztosítás a lakáshitel szerződés aláírásakor? Hitelfedezeti biztosítást bármikor a futamidő alatt is lehet kötni. Ez azt jelenti, hogy ha nem lett kötve hitelfedezeti biztosítás a szerződés aláírásakor, akkor azt a hitelfelvevő egy későbbi időpontban is megteheti.

Hitelfedezeti biztosítás – biztosítás minden MBH lakáshitelhez

A lakáshitel fizetése bármikor okozhat problémát egy hosszú, de akár egy rövid futamidejű hitel alatt is. A lakáshitelt azonban fizetni kell, tartós betegség, táppénz esetén is. Kell a biztonság a családnak. Tökéletes megoldás lehet ilyenkor a hitelfedezeti biztosítás. Egy lakáshitel törlesztő részletének késedelmes fizetése súlyos következményekkel járhat.

MBH lakáshitel lakásbiztosítással – kötelező

A lakásbiztosítás az egyik legismertebb és legelterjedtebb biztosítási forma. Lakásbiztosítás sokféle van, biztosítható vele épület, ingóság, berendezési tárgyak, és felelősségbiztosítás is köthető mellé. Fedezetként bevont ingatlanra lakáshitel mellé mindig kötelező lakásbiztosítást kötni.

A reprezentatív példa fogalma

A pénzintézetek a hitelkonstrukciókat reprezentatív példákon keresztül mutatják be. Mit jelent ez a gyakorlatban? A bankok a reprezentatív példáknál adott paraméterekkel számolják ki a hiteleik adatait. Adott a hitelösszeg, a futamidő, és figyelnek a hitelcélra is. Mindig megadják a számítás dátumát, és figyelembe veszik az aktuális akciókat, kedvezményeket is. Az is fontos, hogy a folyósítás egyösszegű-e. De ha adottak a paraméterek, akkor mire jó a reprezentatív példa? Bár a megadott adatok nem fognak egyezni az igénylő által kértekkel, mégis jó iránymutatást adhat ez a példa. A THM így ugyanis pontosan kiszámítható. A reprezentatív példa olyan, mint egy kiállítási darab a műszaki boltban. Nem azt fogjuk megvenni, mégis segíthet a választásban. És éppen ez a célja. Segíteni, irányt matatni. A THM egy fontos szám, de egy hozzá nem értő számára lehetetlen vállalkozás a kiszámítása. Ez a példa segít eligazodni a rengeteg adat, és a szám között.

A teljes visszafizetendő összeg

A teljes visszafizetendő összegnek a döntés meghozatalakor van jelentősége. Mégpedig nagy jelentősége. Az egyszerűsége és a közérthetősége miatt ez az a szám, ami leginkább befolyásolja a döntéshozatalt. Minél alacsonyabb ez az összeg, annál kedvezőbb a lakáshitel az igénylő számára.

A teljes visszafizetendő összeg az MBH lakáshitel kalkulátorban

Mivel ez a szám megjelenik a kalkulátorokban is, így könnyen hozzáférhető, hiszen akár otthonról is könnyen kideríthető, hogy az aktuálisan elérhető konstrukciók közül melyiknél a legalacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg. Ez alapján úgy hozhat döntést az igénylő, hogy biztosan tudhatja, hogy a legkedvezőbb lehetőséget választotta ki. Erre a kamat nem alkalmas. A kamat egy fontos mutatószáma a lakáshitelnek, de mivel a kamaton kívül is vannak költségei az igénylésnek, így nem alkalmas az összehasonlításra.

A tájékoztatás nem teljes körű

Törvény írja elő, hogy ezek a mondatok le legyenek írva vagy elhangozzanak. Nem kell tehát arra gondolni, hogy a bankok az apróbetűs részben elrejtenek valami fontos információt. A bankok érdeke ugyanis nem az, hogy minél több hitelt helyezzenek ki, hanem az, hogy minél több olyan hitelt helyezzenek ki, amit az ügyfelek vissza is fizetnek. Akkor van értelme ennek a mondatnak? Nagyon is. Azt kell látni, hogy a pénzintézetek honlapján vagy egy hirdetésben szinte lehetetlen minden információt átadni. Ez nem is lehet cél, hiszen ezek gyakran csak a figyelem felkeltését szolgálják. Akkor viszont, amikor az ügyfél már eljut az igénylésig, a bankok biztosítják számára azt, hogy minden, a hitelt érintő lényeges információt megkapjon. Akkor a tájékoztatás már teljes körű lesz. Hiszen akkor már személyre szabott információkat adhatnak át.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM)

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál. A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát.

A kamat nem THM

A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a kötelezően megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni. A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk. A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell venni, hogy jó döntést lehessen hozni.

Központi Hitelinformációs Rendszer – KHR

Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfeleikkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelni tudják, és az adatokat más pénzintézetekkel is megosztják. Ha jól fizető ügyfélnek számít valaki, akkor ez előnyös, de nemfizetéskor az ügyfelek adatai a negatív adóslistára kerülnek. A negatív adóslista pedig negatív hatással van az igénylésre. A listán szereplők igénylését ugyanis elutasítják a pénzintézetek. A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit a rossz adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza. Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével találkozhat, de azzal is, hogy többet egyáltalán nem fog kölcsönhöz jutni. A listán évekig szerepelhet a rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak magasabb kamattal kínálnak majd hitelt a pénzintézetek, mert kockázatos ügyfélnek tartják. Minden lehetőséggel élni kell, hogy elkerülhető legyen a negatív adóslista, mert olyan hátrányokat okoz az igénylésnél, ami később kellemetlen helyzeteket okozhat. Amikor felmerül annak a lehetősége egy nem várt helyzetben, hogy nehézzé válhat a részletek kifizetése, érdemes mindent megtenni ennek elkerülése érdekében, mert így nem jelentkeznek majd a hosszú távú negatív hatások.

Mekkora lehet a törlesztőrészlete egy MBH lakáshitelnek?

A bank mindig pozitívan áll hozzá az ügyfelei kéréseihez, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy bizonyos kérdésekben szabályok kötik. Jogszabály írja elő azt is, hogy egy jövedelem mekkora mértékben terhelhető. Ha a szabályozás negyven százalék terhelhetőséget enged meg, akkor nem is lehet több. Hiába érzi úgy az igénylő, hogy ennél többet is gond nélkül ki tud fizetni, a bank nem engedélyez majd magasabb törlesztőrészletet. Ez a szabály a hiteligénylőt védi a túlzott eladósodottságtól. Az ideális törlesztőrészlet megfelel az előírásoknak, és az ügyfél számára is elfogadható. A részlet nem lehet magasabb annál, amit a család költségvetése gond nélkül elbír, és arra is érdemes gondolni, hogy előre nem látható, nem várt események miatt nehézséget jelenthet kifizetni az aktuális részletet. Az ideális havi törlesztőrészlet kiválasztásakor gondolni kell mindenre. Arra, hogy ez a teher hónapokig vagy évekig minden hónapban jelentkezni fog, és arra is, hogy a nemfizetésnek beláthatatlan következményei lehetnek az igénylőre és szeretteire. Mindenre nem lehet felkészülni. Mégis érdemes végiggondolni a kellemetlenebb forgatókönyveket is. Ha egy váratlan helyzetre kész ötlete van az igénylőnek, akkor könnyebb lehet a probléma megoldása.

Fontos a megfelelő nagyságú törlesztőrészlet

A Magyar Nemzeti Bank is figyelmezteti az ügyfeleket a felelős hitelfelvétel fontosságára. Ez furcsának tűnhet, hiszen a bankok érdeke az, hogy minél több hitelt helyezzenek ki, és így minél több profitot termeljenek. Mégsem az. Egy nemfizetés esetén ugyanis a pénzintézetnek kára keletkezhet, és még ha meg is próbálja csökkenteni a veszteségét, ez időbe, erőforrások felhasználásba, és nem utolsósorban pénzbe kerül neki. A bankoknak az az érdeke, hogy aki felvette a hitelt, az vissza is fizesse azt. És az ügyfélnek is ez az érdeke. Az érdek tehát közös, érdemes megfogadni a bankok tanácsait ebben a kérdésben, hiszen nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek.

Lakás vásárlás hitelre – csak az MBH lakáshitel

Lakás vásárlás hitelre? Csak a lakáshitel a jó megoldás? Számtalan hitelfajtából vásárolhatunk magunknak lakást. Minden szabad felhasználású hitel alkalmas erre, hiszen a szabad felhasználás lehetővé teszi, hogy a kölcsönösszeget bármire költsük. Akár személyi kölcsönből is vásárolhatunk magunknak ingatlant. De megéri ez? Általánosságban elmondható, hogy lakáscél esetén a lakáshitel a legjobb megoldás. A lakáshitel hosszú futamidőre érhető el, és a hitelösszeg is magas. A lakáshitel kamata ráadásul szinte mindig kedvezőbb. mint egy szabad felhasználású hitel kamata. Keressük meg a legjobb megoldást, ha ingatlannal kapcsolatos terveink vannak, és ha az a lakáshitel, akkor igényeljünk lakáshitelt lakásvásárláshoz.

Így kaphatod meg a hitelt

MBH lakáshitel kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

MBH lakáshitel kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

MBH lakáshitel kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

MBH lakáshitel kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Van piaci lakáshitel, van Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel. Van MBH lakáshitel Egyenlítő konstrukcióval, van hitel hitelkiváltáshoz, van adósságrendező hitel, és van MBH lakáshitel szabad felhasználásra is.

Az MBH lakáshitelt valamilyen lakáscélhoz lehet igényelni. Ez lehet vásárlás, építés vagy hitelkiváltás is.

Az, hogy melyik a jobb választás, azt a hitel célja dönti el. Lakáscélra az MBH lakáshitel jobb választás lehet, az MBH személyi kölcsön pedig a szabad felhasználhatóság miatt más célokhoz nyújthat megoldást.

Igen. MBH lakáshitelhez kell ingatlanfedezet. Ez a legtöbb esetben a megvásárolt ingatlan lesz.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Lakáshitel 2023: feltételek és tudnivalók egy helyen

A lakáshitel 2023-ban is a legnépszerűbb hitelek egyike. Ebben a cikkben leírjuk, hogy milyen feltételekkel lehet lakáshitelt igényelni, és milyen tudnivalók vannak. Ezeket jó ismerni, mielőtt lakáshitelt igényelünk. Meglepetések helyett: lakáshitel feltételek és tudnivalók egy helyen.

Tovább olvasom
Hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt?

Az energetikai tanúsítványra ingatlan eladáskor van szükségünk. Vagy ha lakást bérelünk. De mire jó az energetikai tanúsítvány? Miért lehet rá szükségünk? És ami a legfontosabb: hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt ingyen? Utánajártunk.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel előtt állsz? Tudd meg, milyen jövedelmet fogadnak el a bankok!

Hitelfelvételnél az első kérdés, amit a bankok feltesznek: mekkora a jövedelem? A második kérdés: miből származik ez a jövedelem? Rendkívül fontos tudni, hogy milyen jövedelmet fogadnak el a bankok. És azt se felejtsük el, hogy ezt igazolni is kell majd. Mi utánajártunk, hogy milyen jövedelmet fogadnak el a bankok. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Bővülő lakástakarék kínálat: melyiket válasszuk az ajánlatok közül?

A lakástakarék kínálat nem túl nagy. Mindössze két bank kínál jelenleg ilyen pénzügyi terméket. De melyiket válasszuk? Érdemes még lakástakarék szerződést kötni? Utánajártunk, és összehasonlítottuk a két ajánlatot. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom