MBH lakáshitel kalkulátor 2024

MBH

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel - 10 éves kamatperiódussal

Induló banki díjkedvezményekkel*

THM 6,52% - 6,94% Kamat: 6,29 - 6,69%
Futamidő 120 - 360 hó
Hitelösszeg 3.000.000 Ft - 55.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

MBH

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel - Futamidő végéig fix kamatozással

Induló banki díjkedvezményekkel*

THM 6,49% - 6,92% Kamat: 6,29% - 6,69%
Futamidő 144 - 240 hó
Hitelösszeg 3.000.000 Ft - 55.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

MBH lakáshitelek

Az MBH Bankban a lakáshitelek minden fajtáját megtaláljuk. A piaci lakáshitel mellett igényelhetünk MBH lakáshitelt Egyenlítő konstrukcióval, elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, van Lakáshitel Kiváltó hitelkiváltáshoz, rendezhetjük az adósságainkat is, és az MBH lakáshitel elérhető szabad felhasználásra is. És ha állami kamattámogatással keresünk megoldást a céljainkhoz, abban is tudnak segíteni. Lakáshitel MBH. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH lakáshitel Egyenlítő konstrukcióval

Az Egyenlítő konstrukció a lakáshitelhez kapcsolódó bankszámlán tartott összeg után, a hitelkamattal megegyező mértékű kedvezményt ad. Ezt a kamatkedvezményt félévente, ingyenes előtörlesztésként jóváírja, így lecsökkenhet a futamidő, és gyorsabban érhet véget a fizetési kötelezettség. Érdekes és különleges megoldás az Egyenlítő konstrukció. Érdemes megismerni a részleteit. Tájékozódjunk igénylés előtt. Lakáshitel MBH. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Az MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egy igazán speciális termék, olyan, ami ellenőrzött és fogyasztóbarát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeli az előírások betartását, és csak azok a pénzintézetek használhatják a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kifejezést, amik vállalják a követelmények betartását. Ezek a követelmények pedig fogyasztóbaráttá teszik ezt a lakáshitelt. Lakáshitel MBH. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH Lakáshitel Kiváltó – hitelkiváltásra

Hitelkiváltáskor a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több százezer forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük.

MBH adósságrendező hitel

Adósságrendezéssel a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több százezer forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük. Fontos tudnunk, hogy a hitelkiváltást nem feltétlenül egy rossz múltbéli döntésünk eredményezi. Körültekintő kiválasztás, és rendkívül alapos elemzés után meghozott döntésünkön is lehet változtatni. Amikor felveszünk egy kölcsönt, csak a kínált kölcsönök közül tudunk választani. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a pénzintézetek hitelezési gyakorlata is.

Az MBH adósságrendező kölcsönnel több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást. A klasszikus adósságrendezés azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk. Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztő részleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

MBH szabad felhasználású jelzáloghitel

Az MBH szabad felhasználású jelzáloghitel egy szabadon felhasználható fedezetes hitel, ahol a biztosíték egy ingatlan. Amikor szabad felhasználásra keresünk hitelt, többféle lehetőség közül választhatunk. A személyi kölcsön egy egyszerűen és könnyen igényelhető hitel, gyorsan hozzájuthatunk. Személyi kölcsönhöz nincs szükség ingatlanfedezetre, a jövedelmünk elég lesz az igényléshez. Az MBH jelzálog alapú szabad felhasználású hitelhez viszont ingatlanfedezetet kell biztosítanunk. Kell, hogy legyen ingatlanunk, erre pedig a pénzintézet jelzálogjogot jegyeztet majd be. Hitelfelvételnél a pénzintézetek elvárnak egy biztosítékot, és ez az MBH szabad felhasználású jelzáloghitel esetén egy ingatlan lesz.

MBH lakáshitel kalkulátor

Az MBH lakáshitel kalkulátor egy biztos pont, amire számíthatunk. Az MBH Bank lakáshitel kalkulátor igazi segítség, amikor a legjobb lakáshitelt keressük. A használata egyszerű, gyors és kényelmes. Az otthonunkban tudjuk összehasonlítani a konstrukciókat. Melyik lesz a legmegfelelőbb lakáshitel? Melyik kerül kevesebbe? Melyikkel járunk a legjobban a hosszú futamidő alatt? Az MBH Bank lakáshitel kalkulátor működése egyszerű. Meg kell adni a futamidőt és a hitelösszeget, a lakáshitel kalkulátor felsorolja a választható lakáshiteleket, és megadja azok legfontosabb adatait. Mik ezek az adatok? Az MBH lakáshitel kalkulátor megmutatja a kamatot, a THM nagyságát, a teljes visszafizetendő összeget, és azt is, hogy milyen extra kedvezmény járhat az adott konstrukcióhoz. Használni kell az MBH lakáshitel kalkulátort!

MBH ingatlanhitel kalkulátor

Az MBH ingatlanhitel kalkulátor egy program. Ha az ingatlanhitel kalkulátort használjuk, időt és energiát takaríthatunk meg, nem kell utaznunk, és attól sem kell tartanunk, hogy megfeledkezünk egy fontos részletről. Mert az ingatlanhitel kalkulátor gondol, helyettünk is. Minden adat a rendelkezésünkre áll, hogy biztosan a legjobb döntést hozhassuk meg. Az ingatlanhitel kalkulátor egy lakáshitel kalkulátor. Csak az elnevezése más. az ingatlanhitel kalkulátort, hogy egy olyan lakáshitelt igényeljünk, ami a legmegfelelőbb nekünk. A hitelkalkulátor lakáshitel igénylésében segít. Hitelkalkulátor lakáshitel igényléshez: ez az MBH lakáshitel kalkulátor.

MBH lakáshitel igénylés

Bonyolultnak tűnik a lakáshitel igénylés folyamata? Több helyről is kaphatunk segítséget a lakáshitel igénylés végig viteléhez. Már a pénzintézet honlapján is rengeteg információ áll a rendelkezésünkre, de ha valaki nem szeretné ezt használni, az telefonálhat vagy levelet is írhat a banknak. Egyes pénzintézetek lakáshitel szakértői videó hívással is a segítségünkre lesznek. Megtudjuk az alapfeltételeket, és azt is, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség a lakáshitel igénylés beadásához.

MBH ingatlanhitel igénylés

És nem csak a szükséges dokumentumokról tájékoztathatnak. Ingatlanhitel igénylés előtt akár előminősítést is végezhetnek, így nem csak azt tudjuk meg, hogy jogosultak vagyunk-e a hitelre, de azt is, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk. Ez számunkra nagyon fontos, hiszen így tudni fogjuk, hogy meg tudjuk-e vásárolni a kiszemelt ingatlant. És azt is, hogy a törlesztőrészlet belefér-e a család költségvetésébe. Mert ez is fontos szempont.

Az MBH lakáshitel feltételei

Mint minden hitelterméknél, a lakáshitelnél is vannak alapfeltételek, amiknek meg kell felelnünk az igényléskor. Nagykorúnak kell lennünk az igénylés beadásához, és magyar állampolgárnak. Kell egy magyarországi állandó bejelentett lakcím is. A havi nettó jövedelmünket is igazolnunk kell, minimum három hónapos munkaviszony az elvárt, és nem állhatunk próbaidő és felmondás alatt sem. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) sem szerepelhetünk negatív adósként. A lakáshitel igénylése előtt fontos tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e az alapfeltételeknek. A lakáshitel feltételek teljesíthetőek. Járjunk utána, és igényeljünk lakáshitelt.

MBH lakáshitel előtörlesztés

A lakáshitel előtörlesztés bármikor felmerülhet. Lehet, hogy nagyobb összeghez jutunk, de az is lehet, hogy egy kedvezőbb konstrukcióval tudjuk elő vagy végtörleszteni a hitelünket. Azt érdemes kiszámolnunk, hogy valóban megéri-e a lakáshitelünk előtörlesztése. Ehhez tudnunk kell, hogy hány hónap van még hátra a futamidőből, és hogy mekkora a tőketartozásunk. A tőketartozás nagyságából tudhatjuk meg, hogy mi az az összeg, amit vissza kell fizetnünk. Ehhez azonban még más költségek is hozzáadódhatnak, ilyen az előtörlesztés díja is. Az elő és végtörlesztésnek szinte mindig van díja, bár ezt bizonyos esetekben elengedi a bank. Mégsem ez a jellemző, a bankok legtöbbször kifizettetik velünk, ha le akarjuk zárni a lakáshitelünket. Fontos kérdés, hogy megéri-e feláldoznunk erre a megtakarításunkat, mert lehet, hogy jobban járunk, ha befektetjük azt. Lehetséges, hogy a befektetés által elért nyereségünk kiegyenlíti, vagy épp meg is haladja azt a többletkiadást, amit az előtörlesztéssel el szeretnénk kerülni.

MBH lakáshitel előtörlesztés saját tőkéből

Ha hozzájutunk egy nagyobb összeghez egy jutalomból, vagy örökölünk némi pénzt, vagy bármilyen módon pénzhez jutunk, akkor elgondolkodhatunk a lakáshitel előtörlesztésén. A saját forrásból történő előtörlesztésnek az az előnye, hogy ha saját forrást használunk fel, annak nem lesznek kamatköltségei. Az összeg már a rendelkezésünkre áll, nem kell fizetnünk azért, hogy azt megszerezzük. Ilyenkor egyszerűen kiszámolható, hogy megéri-e az előtörlesztés. Az előtörlesztéssel a lakáshitel jövőbeni kamatait takaríthatjuk meg. Ha ez az összeg magas, akkor érdemes megfontolni az az előtörlesztést. Ilyenkor csökken a tőketartozásunk, és mivel a bank erre számolja a kamatot, így a teljes visszafizetendő összeg is alacsonyabb lesz.

MBH lakáshitel előtörlesztés másik lakáshitelből

Egy másik lakáshitelből is elő tudjuk törleszteni a lakáshitelt. A felvett lakáshiteleknek is lesz persze kamata és más költsége, mint a jelenlegi lakáshitelünknek, így előfordulhat, hogy nem lesz kedvező számunkra a hitelkiváltás. Az előtörlesztés szempontjából fontos, hogy a lakáshitel törlesztése annuitásos, vagyis az első hónapokban magasabb a kamat, mint a tőkerész. A futamidő végén ez fordítva van, akkor már a tőkerész a magasabb. Ha hitelkiváltással szeretnénk megoldani a lakáshitel előtörlesztését, előtte mindenképpen számoljunk, és hozzunk jó döntést.

MBH lakáshitel elő és végtörlesztés

Az elő vagy végtörlesztést adósságrendező hitel segítségével is végrehajthatjuk. Ilyenkor nem csak a lakáshitelt, de minden fennálló hitelünket cseréljük le egyetlen hitelre. Bár ilyenkor még bonyolultabb a számítás, a várható megtakarítás, és az egyszerűség, hogy csak egy törlesztőrészletünk lesz, mégis megérheti számunkra. Bármennyire is körültekintően jártunk el a hiteleink hitelfelvételénél, a gazdasági környezet megváltozása miatt elképzelhető, hogy a hitelfelvételünk óta kedvezőbb kamatozású lakáshitelek is elérhetők lettek. Ilyenkor érdemes rászánni az időt, és adósságrendező hitellel kiváltani a hiteleinket.

Az MBH lakáshitel előtörlesztés nem ingyenes

Amikor lakáshitelt igényelünk, és már tudjuk, hogy elő tudunk és akarunk majd törleszteni, fontos, hogy tájékozódjunk az előtörlesztés aktuális díjairól. Vannak olyan konstrukciók, ahol az elő és végtörlesztésért kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetnünk. Ez kiemelten fontos akkor, ha már a lakáshitel felvételekor tudjuk, hogy élni fogunk ezzel a lehetőséggel.

MBH lakáshitel előtörlesztés – néhány fontos részlet

A lakáshitel előterjesztés az időnkbe kerül. Utána kell járnunk annak, hogy mennyit, és hogyan kell fizetnünk, ha elő akarjuk törleszteni a lakáshitelt. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az időnket végtelennek és ingyenesnek gondoljuk, de ahogy a mondás tartja: az idő pénz. Nehezen váltható pénzre az ügyintézéssel töltött idő, de ne feledkezzünk meg arról, hogy azért ez sincs ingyen. Nem kis energia befektetésre is szükségünk lesz, lehet, hogy többször kell telefonálnunk, de akár egy bankfiókba is be kell mennünk, ha lakáshitel előtörlesztés mellett döntöttünk. És persze ott lesz a pénz is. Ha az előtörlesztésnek van díja, azt bizony ki kell fizetnünk. Az előtörlesztés utánajárással, energia-befektetéssel jár, és konkrét kiadásaink is lehetnek. Mérlegeljünk mindent, és ha jól járunk vele, törlesszük elő a lakáshitelünket.

MBH lakáshitel önerő

A lakáshitel önerő egy fontos, lényeges pont az igénylés beadása előtt. A bankok minimum 20 százalék lakáshitel önerőt határoznak meg, de bizonyos esetekben az önerő mértéke ennél is magasabb. Fontos, hogy ezzel az összeggel rendelkeznie kell az igénylőnek, ha lakáshitelt akar igényelni.

MBH lakáshitel igénylése adóstárssal

Lakáshitel igényléskor szükség lehet adóstárs bevonására. Ha az igénylő jövedelme alacsonyabb az elvártnál, akkor bevonásra kerülhet egy adóstárs, és így pozitív lehet a hitelbírálat. Ha az igénylő magasabb hitelösszeget szeretne, vagy magasabb törlesztőrészletet vállalna, mint amit a jövedelme megenged, akkor is segítség lehet az adóstárs bevonása. Adóstárssal történő igénylésnél ugyanis a bank figyelembe veszi az adós és az adóstárs jövedelmét is.

A MBH lakáshitel igénylés költségei

Lakáshitel igényléshez kell egy ingatlan, amit felajánlunk biztosítékként. Ez a legtöbb esetben a megvásárolni kívánt lakás lesz. Ilyenkor arra kell számítani, hogy lakáshitel igénylésekor még a hitelfelvétel előtt lesznek költségeink. Ki kell fizetnünk az értékbecslőt és a közjegyzőt is, aki okiratba foglalja a lakáshitel szerződést. Okiratba kell foglalni a szerződést az ingatlanfedezet miatt. Elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek az ingatlanra, és az ingatlan-nyilvántartási ügyintézésnek is van díja.

A MBH lakáshitel kötelező költségei

A pénzintézet kötelezően előírhatja egy lakásbiztosítás megkötését is, ezt is fizetnünk kell majd havonta a törlesztő részletekkel együtt. Ezeknek a díjaknak változó a mértékük, és az is előfordul, hogy pozitív elbírálás esetén a pénzintézet valamelyiket, vagy akár mindegyiket átvállalja tőlünk. Az induló költségeken felül arra is gondolnunk kell, hogy az elbírálás hosszabb időt vesz igénybe. Bár ez ideális esetben egy hónapon belül megtörténik, fontos lehet, hogy tudjuk, mikor jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez.

A MBH lakáshitel költségei fontosak

A lakáshitel felvétele pénzbe kerül. Ráadásul lesznek a banktól független költségeink is, például a közjegyző díja, a földhivatali ügyintézés költsége, és nem feledkezhetünk meg az értékbecslésről sem. A lakáshitel felvétele előtt tudnunk kell, hogy az mennyibe fog kerülni nekünk, és azt is, hogy ebből mennyit írnak majd jóvá számunkra a bank a lakáshitel folyósítása után.

MBH lakáshitel költségek – befolyásolják a döntést

A lakáshitelnek vannak költségei, de ennek egy részét a pénzintézet beleépíti a törlesztőrészletekbe. Ilyen például a kamat. A hitelbírálati díjat és a folyósítás díját azonban egy összegben is elkérhetik tőlünk, illetve levonhatják a kiutalandó összegből. Lakáshitelnél az ingatlan minden esetben fedezetté válik, és ennek költségei lesznek. Fel kell értékeltetni, be kell jegyeztetni a földhivatalnál, és közjegyző előtt is vállalnunk kell a hitel visszafizetését, ami szintén pénzbe kerül. Azzal is számolhatunk, hogy egy nagyobb előtörlesztést fogunk majd végrehajtani. Ebben az esetben érdemes már előre tudnunk ennek a költségét, hiszen egy előtörlesztés akár több százezer forintos költséget is jelenthet a felvett hitelösszegtől függően. Hitelfelvételkor lesznek egyéb, a lakáshitellel nem szorosan összefüggő kiadásaink is. Érdemes tájékozódnunk az egyéb várható kiadásainkról.

MBH lakáshitel tudnivalói

Lakáshitel igénylése előtt a hitelfelvevő tájékozódik. Ez nem mindig könnyű, hiszen számos tévhit ivódott be a köztudatba, amit szinte lehetetlen kiirtani. A közszájon forgó információk gyakran hiányosak vagy tévesek, és ez kellemetlen meglepetést okozhat nekünk a lakáshitel felvételekor. Ezek ismeretében még alaposabban készülhetünk fel a hitelfelvételre. A bank mindig az általunk igazolt jövedelmet veszi figyelembe a maximális törlesztő részlet megállapításakor.

MBH lakáshitel kalkulátor

MBH lakáshitel csak hivatalos jövedelemből

A nem adózó jövedelmek nem számítanak. Gyakori érvelés, hogy rendelkeznek ők ezzel a jövedelemmel, amit mi sem bizonyít jobban, mint az eddigi kiadásaik. Például az albérletre fizetett összeg, amit eddig is időre, havonta kifizettek. Még ha valóban fizetünk is késedelem nélkül évek óta albérleti díjat, azt a bank nem fogadja el. Csak a hivatalosan bejelentett, leigazolt jövedelmet veszik figyelembe, és annak is csak egy meghatározott százaléka lehet havonta a törlesztőrészlet. Ez a szabály az adósokat védi, mert megakadályozza, hogy a bankok túlterheljék őket, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, legrosszabb esetben maga a lakáshitel is felmondásra kerülhet nemfizetés miatt.

Az MBH lakáshitel összege

A pénzintézet által nyújtott hitelösszeg nagyságát is gyakran tévesen mérik fel az ügyfelek. Azzal többnyire tisztában vannak, hogy a pénzintézetek a becsült forgalmi érték nyolcvan százalékáig hiteleznek. Csakhogy ez az összeg nem egyezik meg a vételárral, és a bank szigorúbban is eljárhat, csak alacsonyabb arányt engedélyezve. Előfordulhat az is, hogy egy ingatlant túláraznak, így a vételár magasabb lesz a becsült forgalmi értéknél, és ebben az esetben nem a vételár, hanem a becsült forgalmi érték százalékában határozza meg a lakáshitel nagyságát. Ez felboríthatja az előzetes terveinket, hiszen kisebb kölcsönösszeghez jutunk.

Sokan hiszik azt is, hogy elő vagy végtörlesztésnél a fennálló összegre ki kell fizetni a kamatokat is. Ez nem így van. Elő vagy végtörlesztés esetén a tőkét és egy előtörlesztési díjat kell csak fizetnünk, ami szinte mindig kevesebb, mint a kamatokkal növelt tartozásunk. Alapos utánajárás esetén is érhetnek bennünket meglepetések, ezért a tervünk végső formába öntése előtt minden esetben konzultáljunk a bankkal. Sok kellemetlenséget előzhetünk meg ezzel.

Az MBH lakáshitel költségei

  • Értékbecslés díja.
  • Helyszíni szemle díja.
  • Közjegyző díja.
  • Jelzálogjog bejegyzés díja.
  • Lakásbiztosítás díja.
  • Számlavezetési díj.
  • Tulajdoni lap díja.
  • Térképmásolat díja.

MBH lakáshitel hitelfedezeti biztosítással

A hitelfedezeti biztosítás hasonló a lakás és gépjármű biztosításokhoz. A biztosított értékét óvja meg egy biztosítási esemény bekövetkeztekor. De kinek érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni? Mindenkinek érdemes, aki védeni akarja a vagyonát. Az ingatlan a legtöbb családban a vagyon legnagyobb része. Ezt egy előrelátó tulajdonos mindenáron igyekszik megvédeni. Aki előrelátó, az tudja, hogy bizony érheti kár az ingatlanát. Erre tökéletes védelem a lakásbiztosítás. De miért kell védeni a lakáshitelt?

MBH lakáshitel hitelfedezeti biztosítás nélkül

Abban az esetben ugyanis, ha a lakáshitel törlesztését nem teljesíti a hiteligénylő, a bank akár el is árverezheti az ingatlant. Ezzel a család legjelentősebb vagyontárgya veszik el, ami a legtöbbször pótolhatatlan veszteség. Ezt pedig meg kell akadályozni. Hitelfedezeti biztosítást kell kötni! A hitelfedezeti biztosítás nem várt, előre nem látható élethelyzetben nyújt segítséget abban, hogy elkerülhető legyen az, hogy az ingatlan tulajdonjoga máshoz kerüljön.

MBH lakáshitel hitelfedezeti biztosítással – szükséges

Hitelfedezeti biztosítást lehet kötni a hitelszerződés aláírásakor. Ahogy fent már írtuk, az ingatlant meg kell védeni. Erre pedig a hitelfedezeti biztosítás alkalmas lehet. Érdemes tehát a lakáshitel szerződés aláírásával egy időben megkötni a hitelfedezeti biztosítást. De mi a helyzet akkor, ha nem kerül megkötésre a hitelfedezeti biztosítás a lakáshitel szerződés aláírásakor? Hitelfedezeti biztosítást bármikor a futamidő alatt is lehet kötni. Ez azt jelenti, hogy ha nem lett kötve hitelfedezeti biztosítás a szerződés aláírásakor, akkor azt a hitelfelvevő egy későbbi időpontban is megteheti.

Hitelfedezeti biztosítás – biztosítás minden MBH lakáshitelhez

A lakáshitel fizetése bármikor okozhat problémát egy hosszú, de akár egy rövid futamidejű hitel alatt is. A lakáshitelt azonban fizetni kell, tartós betegség, táppénz esetén is. Kell a biztonság a családnak. Tökéletes megoldás lehet ilyenkor a hitelfedezeti biztosítás. Egy lakáshitel törlesztő részletének késedelmes fizetése súlyos következményekkel járhat.

MBH lakáshitel lakásbiztosítással – kötelező

A lakásbiztosítás az egyik legismertebb és legelterjedtebb biztosítási forma. Lakásbiztosítás sokféle van, biztosítható vele épület, ingóság, berendezési tárgyak, és felelősségbiztosítás is köthető mellé. Fedezetként bevont ingatlanra lakáshitel mellé mindig kötelező lakásbiztosítást kötni.

A reprezentatív példa fogalma

A pénzintézetek a hitelkonstrukciókat reprezentatív példákon keresztül mutatják be. Mit jelent ez a gyakorlatban? A bankok a reprezentatív példáknál adott paraméterekkel számolják ki a hiteleik adatait. Adott a hitelösszeg, a futamidő, és figyelnek a hitelcélra is. Mindig megadják a számítás dátumát, és figyelembe veszik az aktuális akciókat, kedvezményeket is. Az is fontos, hogy a folyósítás egyösszegű-e. De ha adottak a paraméterek, akkor mire jó a reprezentatív példa? Bár a megadott adatok nem fognak egyezni az igénylő által kértekkel, mégis jó iránymutatást adhat ez a példa. A THM így ugyanis pontosan kiszámítható. A reprezentatív példa olyan, mint egy kiállítási darab a műszaki boltban. Nem azt fogjuk megvenni, mégis segíthet a választásban. És éppen ez a célja. Segíteni, irányt matatni. A THM egy fontos szám, de egy hozzá nem értő számára lehetetlen vállalkozás a kiszámítása. Ez a példa segít eligazodni a rengeteg adat, és a szám között.

A teljes visszafizetendő összeg

A teljes visszafizetendő összegnek a döntés meghozatalakor van jelentősége. Mégpedig nagy jelentősége. Az egyszerűsége és a közérthetősége miatt ez az a szám, ami leginkább befolyásolja a döntéshozatalt. Minél alacsonyabb ez az összeg, annál kedvezőbb a lakáshitel az igénylő számára.

A teljes visszafizetendő összeg az MBH lakáshitel kalkulátorban

Mivel ez a szám megjelenik a kalkulátorokban is, így könnyen hozzáférhető, hiszen akár otthonról is könnyen kideríthető, hogy az aktuálisan elérhető konstrukciók közül melyiknél a legalacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg. Ez alapján úgy hozhat döntést az igénylő, hogy biztosan tudhatja, hogy a legkedvezőbb lehetőséget választotta ki. Erre a kamat nem alkalmas. A kamat egy fontos mutatószáma a lakáshitelnek, de mivel a kamaton kívül is vannak költségei az igénylésnek, így nem alkalmas az összehasonlításra.

A tájékoztatás nem teljes körű

Törvény írja elő, hogy ezek a mondatok le legyenek írva vagy elhangozzanak. Nem kell tehát arra gondolni, hogy a bankok az apróbetűs részben elrejtenek valami fontos információt. A bankok érdeke ugyanis nem az, hogy minél több hitelt helyezzenek ki, hanem az, hogy minél több olyan hitelt helyezzenek ki, amit az ügyfelek vissza is fizetnek. Akkor van értelme ennek a mondatnak? Nagyon is. Azt kell látni, hogy a pénzintézetek honlapján vagy egy hirdetésben szinte lehetetlen minden információt átadni. Ez nem is lehet cél, hiszen ezek gyakran csak a figyelem felkeltését szolgálják. Akkor viszont, amikor az ügyfél már eljut az igénylésig, a bankok biztosítják számára azt, hogy minden, a hitelt érintő lényeges információt megkapjon. Akkor a tájékoztatás már teljes körű lesz. Hiszen akkor már személyre szabott információkat adhatnak át.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM)

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál. A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát.

A kamat nem THM

A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a kötelezően megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni. A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk. A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell venni, hogy jó döntést lehessen hozni.

Központi Hitelinformációs Rendszer – KHR

Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfeleikkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelni tudják, és az adatokat más pénzintézetekkel is megosztják. Ha jól fizető ügyfélnek számít valaki, akkor ez előnyös, de nemfizetéskor az ügyfelek adatai a negatív adóslistára kerülnek. A negatív adóslista pedig negatív hatással van az igénylésre. A listán szereplők igénylését ugyanis elutasítják a pénzintézetek. A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit a rossz adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza. Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével találkozhat, de azzal is, hogy többet egyáltalán nem fog kölcsönhöz jutni. A listán évekig szerepelhet a rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak magasabb kamattal kínálnak majd hitelt a pénzintézetek, mert kockázatos ügyfélnek tartják. Minden lehetőséggel élni kell, hogy elkerülhető legyen a negatív adóslista, mert olyan hátrányokat okoz az igénylésnél, ami később kellemetlen helyzeteket okozhat. Amikor felmerül annak a lehetősége egy nem várt helyzetben, hogy nehézzé válhat a részletek kifizetése, érdemes mindent megtenni ennek elkerülése érdekében, mert így nem jelentkeznek majd a hosszú távú negatív hatások.

Mekkora lehet a törlesztőrészlete egy MBH lakáshitelnek?

A bank mindig pozitívan áll hozzá az ügyfelei kéréseihez, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy bizonyos kérdésekben szabályok kötik. Jogszabály írja elő azt is, hogy egy jövedelem mekkora mértékben terhelhető. Ha a szabályozás negyven százalék terhelhetőséget enged meg, akkor nem is lehet több. Hiába érzi úgy az igénylő, hogy ennél többet is gond nélkül ki tud fizetni, a bank nem engedélyez majd magasabb törlesztőrészletet. Ez a szabály a hiteligénylőt védi a túlzott eladósodottságtól. Az ideális törlesztőrészlet megfelel az előírásoknak, és az ügyfél számára is elfogadható. A részlet nem lehet magasabb annál, amit a család költségvetése gond nélkül elbír, és arra is érdemes gondolni, hogy előre nem látható, nem várt események miatt nehézséget jelenthet kifizetni az aktuális részletet. Az ideális havi törlesztőrészlet kiválasztásakor gondolni kell mindenre. Arra, hogy ez a teher hónapokig vagy évekig minden hónapban jelentkezni fog, és arra is, hogy a nemfizetésnek beláthatatlan következményei lehetnek az igénylőre és szeretteire. Mindenre nem lehet felkészülni. Mégis érdemes végiggondolni a kellemetlenebb forgatókönyveket is. Ha egy váratlan helyzetre kész ötlete van az igénylőnek, akkor könnyebb lehet a probléma megoldása.

Fontos a megfelelő nagyságú törlesztőrészlet

A Magyar Nemzeti Bank is figyelmezteti az ügyfeleket a felelős hitelfelvétel fontosságára. Ez furcsának tűnhet, hiszen a bankok érdeke az, hogy minél több hitelt helyezzenek ki, és így minél több profitot termeljenek. Mégsem az. Egy nemfizetés esetén ugyanis a pénzintézetnek kára keletkezhet, és még ha meg is próbálja csökkenteni a veszteségét, ez időbe, erőforrások felhasználásba, és nem utolsósorban pénzbe kerül neki. A bankoknak az az érdeke, hogy aki felvette a hitelt, az vissza is fizesse azt. És az ügyfélnek is ez az érdeke. Az érdek tehát közös, érdemes megfogadni a bankok tanácsait ebben a kérdésben, hiszen nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek.

Lakás vásárlás hitelre – csak az MBH lakáshitel

Lakás vásárlás hitelre? Csak a lakáshitel a jó megoldás? Számtalan hitelfajtából vásárolhatunk magunknak lakást. Minden szabad felhasználású hitel alkalmas erre, hiszen a szabad felhasználás lehetővé teszi, hogy a kölcsönösszeget bármire költsük. Akár személyi kölcsönből is vásárolhatunk magunknak ingatlant. De megéri ez? Általánosságban elmondható, hogy lakáscél esetén a lakáshitel a legjobb megoldás. A lakáshitel hosszú futamidőre érhető el, és a hitelösszeg is magas. A lakáshitel kamata ráadásul szinte mindig kedvezőbb. mint egy szabad felhasználású hitel kamata. Keressük meg a legjobb megoldást, ha ingatlannal kapcsolatos terveink vannak, és ha az a lakáshitel, akkor igényeljünk lakáshitelt lakásvásárláshoz.

A lakásbiztosításról részletesen

Ahogy már fent írtuk, a lakásbiztosítás kötelező az MBH jelzáloghitel mellé. Ezért részletesen leírjuk, hogy mi az a lakásbiztosítás, miért érdemes megkötni, és miért védi az ingatlan mellett a hitelünket is.

A lakásbiztosítás MBH Bank jelzáloghitel mellé kötelező. A lakásbiztosítás MBH Bank jelzáloghitel mellé azért kötelező, mert az ingatlan a hitel fedezete lesz, így annak az értékét meg kell óvni. A lakásbiztosítás CSOK mellé is kötelező. A lakásbiztosítás CSOK mellé azért kötelező, mert bár a CSOK egy állami támogatás, a bankok mégis úgy nyújtják, mint egy hitelt. Csak az különbség, hogy szerződés feltételeinek teljesülése esetén a CSOK-ot nem kell visszafizetni. Az ingatlan biztosítás ilyenkor azért jó, mert az ingatlan biztosítás a fedezetet védi. És így az ingatlan biztosítás bennünket is véd. A lakásbiztosítás hitelhez szinte mindig kötelező. De probléma ez? Nem. Jó a lakásbiztosítás hitelhez. A lakásbiztosítás hitelhez azért jó, mert a hatása kettős: nem csak az ingatlant védi, hanem az ingatlanra felvett hitelt is.

Egy ingatlan egyrészt otthon, másrészt pedig komoly érték is, amire vigyáznunk kell a lehető legtöbb eszközzel. Balesetek esetén kár keletkezhet benne, és ha nem tudjuk ezt megakadályozni, az kiadást jelent – esetenként igen nagyot. A lakásbiztosítás abban segít, hogy tehermentesíti a családi vagyont az ilyen károk fedezésétől, és szinte azonnali segítséget jelent a bajban. Jó, ha tudjuk, hogy lakásbiztosítást nem csak tulajdonosként, hanem bérlőként is köthetünk. Meg is éri, hiszen a lakásban esett károkat ugyanúgy megtéríti, mint a vagyontárgyakban történteket. Mivel ma Magyarországon számos biztosítótársaság kínálja ezt a biztosítástípust, érdemes körültekintőnek lenni, mielőtt aláírjuk a szerződést, hiszen rengeteg ajánlat közül választhatunk. Át kell nézni a legfontosabb jellemzőket, és úgy dönteni, hogy az a leginkább megfeleljen az adott ingatlannak!

Milyen biztosítások vannak még? Lakásbiztosításra az ingatlanunk védelmében van szükségünk, de ne feledkezzünk meg más értékeinkről sem. Az ingatlanunkat megvédhetjük lakásbiztosítással, és ha az ingatlant hitelre vettük, köthetünk hitelfedezeti biztosítást. Az autónkra köthetünk Cascót, és persze kell rá kötnünk Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítást is. Váratlan helyzetekre ott van az élet és balesetbiztosítás. Ha utazunk, köthetünk utasbiztosítást. Ha mindezekkel rendelkezünk, nyugodtabban élhetünk.

MBH Bank lakáshitel

Van fogyasztóbarát lakásbiztosítás is

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) megalkotásával a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja az volt, hogy egy körben elérhető, könnyen értelmezhető feltételeket tartalmazó biztosítások legyenek elérhetőek Magyarországon. Az ügyintézés és a kárrendezés gyorsan és egyszerűen történik, ha fogyasztóbarát lakásbiztosítás igénylése mellett döntünk. A fogyasztóbarát lakásbiztosítás magas szintű védelmet nyújt, és a biztosítótársaságok ajánlatait egyszerűen lehet összehasonlítani. A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás jelzáloghitelhez is köthető. A biztosítótársaság a teljes folyamat alatt, a szerződéskötéstől a szerződés megszűnéséig lehetővé teszi az online ügyintézést. Online lehet biztosítási ajánlatot kérni, nyilatkozni, kárt bejelenteni, tájékoztatást kérni, szerződést módosítani vagy felmondani.

Lakásbiztosítás online – egyszerűen és gyorsan megköthető

Ha az online lakásbiztosítás igénylést választjuk, akkor innovatív módon lehet lakásbiztosításunk. Online lakásbiztosítás igényléskor nem kell bemennünk egy biztosító irodájába, az otthonunk kényelméből vihetjük végig a folyamatot. A lakásbiztosítás kiválasztása, az adatok megadása és a dokumentumok benyújtása is online történik. Természetes lett, hogy az ügyfelek otthonról igényelnek lakásbiztosítást, anélkül, hogy bemennének egy biztosítótársaság irodájába. Az online lakásbiztosítás igénylés kényelmes és biztonságos. Mindössze egy megfelelő számítástechnikai eszközre van hozzá szükség, és minden, az igényléstől a szerződés aláírásáig, az interneten történik. Több érv is szól amellett, hogy valaki az online lakásbiztosítás igénylést válassza. Nincs sorban állás, nincs várakozás. Nem kell parkolóhelyet keresni, nem kell órákat tölteni azzal, hogy lebonyolódjon egy lakásbiztosítás igénylés beadása.

Az online lakásbiztosítás igénylésnek vannak alternatívái, és ezeknek is lehetnek előnyei. A személyes ügyintézés sokak számára emberibb, közvetlenebb, és biztonságosabbnak is tűnik. Az ügyintéző ráadásul válaszolni tud a felmerülő kérdésekre, és adott esetben tanáccsal is elláthatja az érdeklődőt. A személyes kapcsolaton kívül, azok is a személyes ügyintézés mellett dönthetnek, akik nem rendelkeznek telefonnal vagy interneteléréssel, vagy azok, akik bár rendelkeznek ezekkel, de idegenkednek a használatuktól. Bár az online lakásbiztosítás ügyintézés elterjedt, a személyes ügyintézés még jó ideig az ügyfelek rendelkezésére áll majd. Az online lakásbiztosítás igénylésnél az igénylési folyamat részben, vagy teljes egészében az interneten történik. A legtöbb esetben az első lépés a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztása, majd ezt követi a megfelelő dokumentumok beszerzése. Ha már az asztalon pihen minden iratunk, akkor a kiválasztott biztosító honlapján kell kérni a lakásbiztosítást. A dolog azonnali, nem kell rá várni, hiszen egy automata rendszer végzi. Meg kell adni a kért adatokat, és már készül is a biztosítási kötvény.

Ha minden rendben van, akkor jöhet a következő lépés. El kell indítani a lakásbiztosítás igénylést, ami csak néhány kattintás. Esetleg a biztosító ügyintézőjével kell beszélni, ami történhet telefonon, vagy videós azonosítás segítségével. Be kell mutatni a személyazonosító iratot, illetve a beszerzett dokumentumokat. Elektronikus aláírással kell hitelesíteni a kérelmet, és ez után már csak a döntés van hátra. Ha ez is pozitív, akkor megtörténik az online lakásbiztosítás megkötése. Fontos megjegyeznünk, hogy vannak biztosítótársaságok, ahol az ügymenet eltérhet a fentiektől. Egyes esetekben kiküldik a szerződést, amit a beszerzett dokumentumokkal együtt vissza kell juttatni, de az is előfordul, hogy semmilyen dokumentumra nincs szükség, és a szerződés aláírása is elektronikusan történik.

Az online lakásbiztosítás igénylés kényelmes és gyors megoldás. A modern technikai megoldásokat felhasználó online lakásbiztosítás igénylés azért népszerűbb, mert nem szükséges az igényléshez a személyes találkozás az ügyintézővel. Az online lakásbiztosítás igénylés feltételei ráadásul kedvezőbbek lehetnek. Az online lakásbiztosítás igénylésnél a folyamat gyors. Az online lakásbiztosítás igénylés nagyon gyors és kedvezőek a feltételei, ráadásul kényelmesebb megoldást is nyújt.

Az online lakásbiztosítás igénylése egyszerű. A folyamat gyors, érthető és könnyen követhető. Az online lakásbiztosítás igényléshez szükség lesz egy megfelelő elektronikai eszközre és internetkapcsolatra. Az online lakásbiztosítás igénylés a biztosító weboldalán történik, és elképzelhető, hogy csak a megfelelő böngésző segítségével tudunk majd igényelni. Megfelelő technikai feltételekkel nincs akadálya az online lakásbiztosítás igénylés benyújtásának. Első lépésként ki kell választanunk a nekünk megfelelő lakásbiztosítást. Ehhez szakértő weboldalak lakásbiztosítás kalkulátora nyújthat segítséget. A konstrukció kiválasztása után a weboldal gyakran átirányít bennünket a választott biztosító oldalára, ahol elkezdhetjük a lakásbiztosítás igénylést. Az adatok egyeztetése után a biztosító rendelkezésére kell bocsátanunk a kért dokumentumokat. Ez is teljesen online, és azonnal történik. A dokumentumok beérkezése után következik a szerződéskötés, ami egy online lakásbiztosítás esetén gyorsan megtörténhet.

Egy fontos kérdés: miért kössünk lakásbiztosítást? A lakásbiztosítás megkötése nem mindig kötelező. Bár vannak olyan esetek, például lakáshitel igényléskor, amikor a hitelező pénzintézet előírja, hogy kössünk lakásbiztosítást. De mi van, ha nem kötelező? Kössünk, vagy ne kössünk lakásbiztosítást? Ha mindig biztosra mehetnénk, nem kellene aggódnunk, hogy megváltozik az életünk. A nem várt negatív változások szorongást okozhatnak, nyugtalanok lehetünk. Mit kezdhetünk ezzel a bizonytalansággal? Leírunk néhány ötletet a bizonytalanság kezelésére. A sikerek fontosak. A saját sikereink utat mutatnak. Életünk folyamán már megküzdöttünk jó néhány problémával. Ebből erőt meríthetünk, hiszen ha egyszer megoldottunk valamit, azt újra megtehetjük. Tanulhatunk a saját hibáinkból is, ha felismerjük, hogy eddig mit nem csináltunk jól, és azon változtatunk. És ha kevesebb az információ, akkor több lehet a nyugalom. A híreket olvasva ránk nehezedhet a világ. Földrengések, tragédiák, katasztrófák, gazdasági válság, infláció, háború. Ezekről olvasva bizonytalannak érezhetjük a jövőnket. A napi hírolvasás, főleg lefekvés előtt, az esti órákba, terhet rak ránk. Olvassuk kevesebbet, és őrizzük meg a nyugalmunkat. És az újdonságok is fontosak az életünkben. Amikor elkezdünk egy új sportot vagy csatlakozunk egy addig nem ismert közösséghez, amihez már régóta szerettünk volna, ez mind jótékonyan hat az önbizalmunkra. Erősebb önbizalommal felvértezve jobban kezelhetjük a változásokat, csökkenthetjük a stresszt. Persze van, ami rajtunk múlik, és van, ami nem. Régi bölcsesség, hogy ne akarjunk azon változtatni, amin nem tudunk. Vannak rajtunk kívülálló események, amikre nincs ráhatásunk. Ezek persze hatnak az életünkre, de ha elfogadjuk a tényt, hogy ezeken nem változtathatunk, az segíthet bennünket abban, hogy elfogadjuk a történéseket. Nem tudunk mindent irányítani. Amit viszont tudunk, azt irányítsuk úgy, hogy a számunkra a legjobb legyen.

A lakásbiztosítás szebbé teheti az életet? Talán igen. De hogyan kell átalakítani az életmódot, hogy boldogok legyünk? A boldogság általános témának tűnik, a róla szóló írások pedig tele vannak közhelyekkel. De mi van, ha ezeket megtöltjük tartalommal? A tudományos pszichológia már a boldogság szolgálatába állt. Évszázadok óta önjelölt guruk, vallási és filozófiai irányzatok próbálják meg definiálni a boldogság fogalmát, és a hozzá vezető egyetlen üdvözítő utat. A tudomány is beállt ebbe a sorba, és konkrét, nem túl meglepő megállapításokat tett közzé a boldogságkutatás eredményiről. Azt mondja, hogy mindenki tudja, hogy lehetünk tartósan boldogok. A számtalan cikk, tanulmány, film, ami a boldogsággal foglalkozik, egy általános tudás érzetét hozta el a mindennapjainkba. Mindannyian tudjuk, hogy lehetünk boldogok, bár a tudásunk gyakran felületes, néhány esetben talán téves is. A pénz, a sport, a szociális kapcsolataink és a céljaink is befolyásolják a boldogságunkat. Életmód témában is fontos a tájékozottság. Minél mélyebb a tudásunk, annál többet tehetünk önmagunkért és a környezetünkért. De mit tehetünk a boldogabb életért? A tudományos kutatások szerint a boldogságunk negyven százalékát befolyásolhatjuk, a többi eleve adott. Ez kevésnek tűnhet, mégis ez az a rész, ahol mi is hozzátehetünk a boldogabb életünkhöz. A testmozgás, a sport, ha heti legalább kétszer egy órás, boldogabbá tesz minket. Ennek hormonális okai is vannak, de a rendszeres testmozgás szükségességével mindenki egyetért. Ha önkéntes munkát végzünk, annak ugyanilyen hatása van. Hasznosnak érezzük magunkat, és szerezhetünk új barátokat is. Mindenféle társas aktivitás, közösségi élet szintén pozitív változásokat hoz. Eljárunk egy klubba? Nagyon jó. A szociális kapcsolatinknak szintén nagy a szerepe, a munkahelyen vagy a focicsapatban szerzett barátok is boldogabbá tesznek bennünket. A család, a párkapcsolat pedig elképzelhetetlenül sokat tesz hozzá egy boldog élethez. A boldog emberek a kutatások szerint egészségesebbek és tovább is élnek. Mi is tehetünk a boldogságunkért. Tegyünk érte. Rendszeres testmozgás, önkéntes munka, társas aktivitás. És ott van a lakásbiztosítás is. Ezt is mérlegelni kell. Kössünk, vagy ne kössünk lakásbiztosítást? Nehéz ez a döntés? Nehéz eldönteni, hogy kössünk-e biztosítást? Nehéz tanácsot adni, ha valaki biztosítás megkötésén gondolkodik. Legyen szó bármilyen biztosításról. Biztosítással védhetjük az életünket, az életvitelünket, a vagyontárgyainkat és megtakarítási formaként is választhatunk biztosítást. A biztosító tanácsadói persze meg akarják győzni a leendő ügyfeleket, de a döntést egyedül kell meghozni. És ez nem egyszerű. A biztosítás kiadással jár, mégpedig rendszeres, akár az életünk végig tartó kiadással. És mit kapunk cserébe? A megtakarítási célú életbiztosításnál egyszerű a válasz. Az életbiztosítási kötvény lejáratakor a biztosító kifizeti az addig felhalmozott összeget és a hozamait. Ez egyszerű. De mi a helyzet egy kockázati életbiztosítással vagy egy lakásbiztosítással? A válasz ilyenkor már jóval összetettebb. A nem megtakarítású célú biztosításokkal ugyanis az a helyzet, hogy csak fizetjük és fizetjük, és bizony könnyen lehet, hogy soha nem lesz rájuk szükség.

Vannak okok, amiért biztosan érdemes lakásbiztosítás kötni. Érv lehet a biztosítás megkötése mellett, hogy a biztosított a saját nyugalmát vásárolja meg. Egy érzést, hogy előrelátó módon gondoskodott magáról és a szeretteiről. Ha bekövetkezik egy előre nem látható, nem várt esemény, és emiatt kár éri, akkor számíthat arra, hogy a biztosító megtéríti a kárát. Ez adhat egy olyan biztonságérzetet, ami miatt a gondolatai nem akörül forognak, hogy mi lesz, ha. Mi lesz, ha baleset éri? Mi lesz, ha elreped a vízvezeték? Mi lesz, ha betörnek hozzá? Ha a biztosított nem, vagy csak ritkán foglalkozik ezzel a kérdéssel vagy ezekkel a kérdésekkel, az nyugodtabb életet biztosíthat számára. Nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, nem fog aggódni és aggodalmaskodni, nem fog szorongani. Egy teljes, boldog élethez pedig szükség van arra, hogy biztonságban érezzük magunkat. És ezt az érzést erősítheti bennünk egy megkötött lakásbiztosítás.

Adhat anyagi biztonságot egy lakásbiztosítás?

A biztosítások lényege, hogy egy káresemény esetén megtérítik a biztosított kárát vagy annak egy részét. Könnyű elképzelni azt, hogy mi történik akkor, ha valakit nagy anyagi veszteség ér. Ha egy családnak nincs elegendő megtakarítása ahhoz, hogy a kárt saját forrásból kifizesse, akkor a lakás akár el is veszhet örökre. Nem lesz hol lakni. Ez egy megfelelően kiválasztott lakásbiztosítással elkerülhető, hiszen a biztosító kifizetheti az elszenvedett kárt. Akinek van megfelelő mértékű megtakarítása, az sem szeretné valószínűleg a kár enyhítésére fordítani. Az évek alatt, kemény munkával megkeresett pénzt ne vigye el egy szerencsétlen esemény. Az látszik tehát, hogy akár van pénze a biztosítottnak, akár nincs arra, hogy a kárát kifizesse, mindkét esetben jobb, ha van lakásbiztosítása.

Egy magát előrelátó és felelős embernek tartó ember arra törekszik, hogy a szeretteit biztonságban tudja. Ezt egy lakásbiztosítással el lehet érni. Biztosítani lehet azt, hogy a család életszínvonala ne változzon meg jelentősen egy nem várt negatív életesemény után. Mégsem lehet egyértelműen azt tanácsolni valakinek, hogy kössön lakásbiztosítást. De az mindenképpen elmondható, hogy meg kell fontolni a biztosításkötést.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

MBH lakáshitel kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

MBH lakáshitel kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

MBH lakáshitel kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

MBH lakáshitel kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Van piaci lakáshitel, van Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel. Van MBH lakáshitel Egyenlítő konstrukcióval, van hitel hitelkiváltáshoz, van adósságrendező hitel, és van MBH lakáshitel szabad felhasználásra is.

Az MBH lakáshitelt valamilyen lakáscélhoz lehet igényelni. Ez lehet vásárlás, építés vagy hitelkiváltás is.

Az, hogy melyik a jobb választás, azt a hitel célja dönti el. Lakáscélra az MBH lakáshitel jobb választás lehet, az MBH személyi kölcsön pedig a szabad felhasználhatóság miatt más célokhoz nyújthat megoldást.

Igen. MBH lakáshitelhez kell ingatlanfedezet. Ez a legtöbb esetben a megvásárolt ingatlan lesz.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Fiatalok pénzügyi helyzete: Óriási különbségek a huszonévesek megtakarításaiban

A fiatalok nagy részének megtakarítása sincs, és csak igazán kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy egy évnél tovább is meg tudjanak élni bevétel nélkül. Miből adódnak ezek a különbségek? Mit tegyen egy fiatal, hogy legyen megtakarítása? És persze miért fontos ez? Szakértőnk ír a helyzetről, és arról is, hogy egy fiatal hogyan növelheti a megtakarításai értékét.

Tovább olvasom
Mennyibe fog kerülni a biztosítás az e-rollerekre?

Az e-rollerek népszerűsége robbanásszerűen nőtt az elmúlt években, különösen a városi közlekedésben. Azonban az e-rollerek használata nem csak kényelmet, hanem kockázatokat is jelent, így a felelősségbiztosítás bevezetése egyre inkább előtérbe kerül. De mennyibe is fog kerülni ez a biztosítás, és miért van rá szükség? Utánajártunk, hogy mi várható az e-rollerek felelősségbiztosításának piacán.

Tovább olvasom
Minden, amit érdemes tudni a kisállat biztosításról

A kisállatok családtagokká váltak, és ahogy a családtagok esetében, úgy szeretnénk biztosítani számukra is a legjobb egészségügyi ellátást. A kisállat biztosítás egyre népszerűbb, nem véletlenül: segítségével a nem várt állatorvosi költségek könnyebben kezelhetők. Utánajártunk és bemutatjuk, miért érdemes kisállat biztosítást kötni, hogyan működik, és mire érdemes figyelni.

Tovább olvasom
A tulajdoni lap titkai: ezeket mindenképp ellenőrizd, mielőtt vásárolsz!

Az ingatlanvásárlás mindig izgalmas, és egyben komoly döntés is, ami alapos előkészületeket igényel. Az egyik legfontosabb dokumentum, amelyet érdemes alaposan átnézned, mielőtt bármilyen ingatlant megvásárolsz, a tulajdoni lap. A tulajdoni lap ugyanis sok olyan információt tartalmaz, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy biztos lehess abban, hogy jó döntést hozol. Utánajártunk és bemutatjuk, hogy mikre figyelj oda különösen, amikor a tulajdoni lapot vizsgálod.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával