Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Tulajdoni lap lekérése – minden tudnivaló egy helyen

2023.09.20.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 20. 13:42

A tulajdoni lap egy dokumentum. Ingatlannal kapcsolatos ügyek intézése közben találkozhatunk vele. Mikor van szükségünk tulajdoni lapra? Mire jó? Mit tartalmaz? Minden tudnivaló egy helyen.

Tulajdoni lap lekérése – minden tudnivaló egy helyen

A tulajdoni lap

A tulajdoni lap egy hivatalos okirat, amely az ingatlan tulajdonjogára vonatkozó adatokat tartalmazza.

A földhivatal vezeti, és bárki megtekintheti, aki igazolja a személyazonosságát.

Az ingatlan legfontosabb adatai találhatók rajta, például a címe, a helyrajzi száma, a tulajdonosok nevei, a tulajdonjog mértéke, a jelzálogjog bejegyzéseinek megnevezése, és a tulajdoni lap érvényességi ideje.

Egy fontos dokumentum, amely számos hivatalos ügyintézésre szükséges, például az ingatlan adásvételéhez, jelzálogszerződés megkötéséhez vagy örökléshez.

Hogy lehet lekérni a tulajdoni lapot?

Kétféleképpen lehet lekérni:

Online

Online a Földhivatal Online rendszeren keresztül lehet lekérni. Ehhez szükség van ügyfélkapus regisztrációra, és a helyrajzi számra vagy címre. A rendszerben egy nem hiteles másolatot lehet letölteni, amely hivatalos ügyintézésre nem használható.

Személyesen

Személyesen is lehet lekérni a területileg illetékes földhivatalban. Ehhez a helyrajzi számra vagy címre, valamint a jogosultság igazolására (pl. személyi igazolvány, lakcímkártya) van szükség. A földhivatalban egy hiteles másolatot lehet kérni, amely hivatalos ügyintézésre használható.

Az ingatlan legfontosabb adatai találhatók rajta, például a címe, a helyrajzi száma, a tulajdonosok nevei, a tulajdonjog mértéke, a jelzálogjog bejegyzéseinek megnevezése és a tulajdoni lap érvényességi ideje.

Mikor lehet rá szükség?

A tulajdoni lapra számos alkalommal lehet szükség.

  • Ingatlan adásvételéhez
  • Jelzálogszerződés megkötéséhez
  • Örökléshez
  • Ingatlan bérléséhez
  • Ingatlan értékbecsléséhez
  • Ingatlanadó befizetéséhez
  • Ingatlan tervezéshez
  • Ingatlan ügyintézéshez

A földhivatal vezeti, és bárki megtekintheti, aki igazolja a személyazonosságát. Online is meg lehet tekinteni a Földhivatal Online rendszeren keresztül.

Egy fontos dokumentum, amely számos hivatalos ügyintézésre szükséges.

Ha bármilyen kérdésünk van, forduljunk a területileg illetékes földhivatalhoz.

Milyen adatokat tartalmaz?

A tulajdoni lap egy hivatalos okirat, amely az ingatlan tulajdonjogára vonatkozó adatokat tartalmazza. A földhivatal vezeti, és bárki megtekintheti, aki igazolja a személyazonosságát.

Az ingatlan legfontosabb adatai találhatók rajta, mint például a címe, a helyrajzi száma, a tulajdonosok nevei, a tulajdonjog mértéke, a jelzálogjog bejegyzéseinek megnevezése és a tulajdoni lap érvényességi ideje.

Három részből áll:

I. rész: Az ingatlan adatai

II. rész: A tulajdonosok adatai

III. rész: A bejegyzések

Az I. részben az ingatlan adatai találhatók, mint például a címe, a helyrajzi száma, a művelési ág, a terület nagysága, a tulajdoni jellege és a földhivatal, amely a tulajdoni lapot vezeti.

A II. részben a tulajdonosok adatai találhatók, mint például a neve, a születési helye és ideje, a személyi azonosítója és a lakcíme.

A III. részben a bejegyzések találhatók, mint például a tulajdonszerzés módja, a tulajdonjog mértéke, a jelzálogjog bejegyzései, a végrehajtási jog bejegyzései és a telekkönyvi zárlat.

A tulajdoni lap a mindennapokban

Az Akölcsön szakértői szerint a tulajdoni lap leggyakrabban ingatlan adásvételnél szükséges. Ilyenkor sincs vele dolga sem a vevőnek, sem az eladónak, mert az adásvételt ellenjegyző ügyvéd elektronikusan lekéri a szerződés elkészítéséhez.

Ez a dokumentum azonban másra is jó. A betekintés lehetőségével élve akár elektronikusan (online), akár személyesen kideríthető belőle egy adott terület vagy ingatlan tulajdonosának neve.

Erre akkor lehet szükségünk, ha egy ingatlant szeretnénk megvásárolni, de nem tudjuk a tulajdonos elérhetőségét.

A hitelszerződésnél is szerepet kaphat abban az esetben, ha valaki jelzáloghitelt igényel. Ilyenkor a lapra bejegyzésre kerül a terhelési és elidegenítési tilalom, ami megakadályozza a hitelező engedélye nélküli eladást.

Összefoglalás

A tulajdoni lap egy hivatalos dokumentum, amely az ingatlanok tulajdonjogára vonatkozó információkat tartalmazza. Ezt az okiratot a földhivatal kezeli, és bárki hozzáférhet, aki igazolja személyazonosságát. A tulajdoni lap tartalmazza az ingatlan címét, helyrajzi számát, a tulajdonosok nevét, tulajdonjoguk mértékét és más fontos információkat. Lekérhető online a Földhivatal Online rendszeren keresztül vagy személyesen a földhivatalban. Sok hivatalos ügyintézés során szükség lehet rá, például ingatlan adásvétel, jelzálog vagy öröklés alkalmával. A tulajdoni lap három részre oszlik: az ingatlan adatai, a tulajdonosok adatai és a bejegyzések.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával