fbpx

Hitelkiváltás kalkulátor 2023

Mekkora összegre van szükséged?

Hány hónapra?

Nettó jövedelemed?

További Beállítások

Válassz bankot

Hirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
Unicredit

Stabil kamat személyi kölcsön

Akár 50 000 Ft visszatérítés

Törlesztőrészlet 36151 Ft
THM 17.00 %
Visszafizetendő 2169060 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
OTP

OTP Személyi kölcsön

Fixen kamatozik a teljes futamidő alatt

Törlesztőrészlet 43143 Ft
THM 27.70 %
Visszafizetendő 2599830 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Cofidis

Adósságrendező Hitel

Nem kell új számlát nyitnia vagy bankot váltania a hitelért

Törlesztőrészlet 44222 Ft
THM 28.35 %
Visszafizetendő 2653320 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

Mit jelent a hitelkiváltás?

A hitelkiváltás nem bonyolult dolog. Azt jelenti, hogy egy korábban felvett, mára korszerűtlenné, elavulttá vált hitelkonstrukciót egy új kölcsönnel helyettesítjük. Az új hitel azért jó, mert segítségével akár alacsonyabb kamatozást, és más kedvezőbb feltételeket érhetünk el. A hitelkiváltó hitelnek több fajtája van: létezik jelzálog alapú kölcsön, valamint fedezet nélküli termék, azaz személyi kölcsön. A jelzálog alapú hitelkiváltó kölcsön igényléséhez önerő és fedezet is szükséges, a személyi kölcsön nem igényel ilyen feltételeket.

Személyi kölcsön és jelzáloghitel, hitelkiváltásra

A személyi kölcsön egy szabadon felhasználható hiteltípus és a szabad felhasználás azt is jelenti, hogy hitelkiváltást is intézhetünk segítségével. Emellett használhatunk jelzáloghitelt, illetve olyan speciális kölcsönt, amelyet külön hitelkiváltásra hoztak létre. Ami a kiváltandó kölcsönt illeti, szinte bármelyik típus kiváltható, a megfelelő feltételek mellett persze. Ha többféle tartozásunk van, adósságrendezés néven összevonhatjuk őket egy hitellé, és rendezhetjük/kezelhetjük egyszerűbb módon így az adósságunkat. Ha olyan kölcsönt szeretnénk kiváltani, ami jelzálogalapú, az is lehetséges, viszont ebben az esetben az ingatlanfedezet bonyolultabbá teheti a hitel igénylését, a hitelkiváltás folyamatát.

Mi a különbség a különböző hitelkiváltó konstrukciók között?

Ahogy említettük, többféle termék van a piacon, amely alkalmas hitelkiváltásra. A személyi kölcsön mellett használhatunk jelzálog alapú megoldást és egyéb típusokat is. Ezek között a legfontosabb különbséget a felhasználható összeg, a fedezet és a futamidő jelenti. Egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk, azt is mérlegelnünk kell, hogy mekkora összeggel tartozunk, és az elérhető hitelkiváltó kölcsön milyen paraméterekkel rendelkeznek (kamatozás, THM). Talán felesleges külön magyarázni, nem mindegy, hogy a hitelkiváltást követően havonta 30 000 ft, vagy 40 000 ft a törlesztőnk, azonos futamidő mellett. Ha alaposan megvizsgáljuk a kínálatot és összehasonlítjuk a pénzintézetek ajánlatait, ki tudjuk választani a számunkra megfelelő konstrukciót.

Ha jelzáloghitelre van szükségünk

Ha az elképzelt hitelkiváltásra nem megfelelő a személyi kölcsön (mondjuk, nem elég az elérhető összeg), akkor jelzálog alapú hitelkonstrukcióban gondolkodhatunk. Ez persze nehezebb út. Lássuk, mi szükséges hozzá!

Jövedelemigazolás

A hitelező pénzintézet természetesen alaposan megvizsgálja a havi jövedelmeinket és kiadásainkat az új hitel igénylésekor. Ha a kiváltandó hitelnél volt adóstársunk, akkor ezt a helyzetet “örököljük” az új kölcsönnél is. Nagy valószínűséggel ehhez egy 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolást kérnek tőlünk, a bank pedig kiszámítja, hogy mekkora lehet a maximális havi törlesztőrészletünk. Ami a jövedelmünk nagyságát illeti, a legtöbb esetben a minimálbér a minimum, de sokszor ennél magasabb jövedelemre van szükség. Fontos lehet, hogy legalább 3 hónapja dolgozzunk jelenlegi munkahelyünkön, illetve az, hogy ne álljunk felmondás alatt, vagy próbaidő alatt.

Fedezet, önerő

Előfordulhat, hogy a hitelkiváltás fedezet mellett lehetséges csak. A fedezet minimum értékét a pénzintézetek előre meg szokták határozni, általában 6 000 000 ft feletti értékű ingatlan az elfogadható. A fedezetként bevont ingatlan nem állhat végrehajtás alatt és minden bizonnyal tehermentesnek is kell lennie. Ez abban az esetben lehet probléma, ha lakáshitelt szeretnénk kiváltani. Arra az ingatlanra, amelyre a hitelt felvettük ugyanis nem jegyeznek be újabb jelzálogjogot, ilyenkor szükség van egy másik ingatlanra, amely tehermentes és azt be lehet fedezetként vonni az ügyletbe. Ha nekünk nincs ilyen ingatlanunk, akkor kezest kell bevonnunk. A hitelkiváltás ezen módjához újabb értékbecslésre van szükség, valamint egyéb dokumentumokat (tulajdoni lap, térképmásolat, alaprajz, stb.) is be kell szerezzünk, ezek pedig plusz költségekkel járnak.

Egyéb követelmények

Fontos követelmény, hogy a hitelmúltunk rendben legyen, ez azt jelenti, hogy akinek gondja akadt korábban valamely kölcsönének törlesztésével, nagy eséllyel nem kap újabb hitelt. Tudni kell, hogy a bankok nem váltanak ki elmaradt törlesztésű, hátralékos kölcsönt. Ahogy a felmondott, vagy végrehajtás alatt álló kölcsön sem jöhet szóba. A hitelkiváltás elindításához kell egy olyan dokumentum, amely az aktuálisan fennálló tőketartozást tartalmazza, ezt az igazolást a korábbi hitelező állítja ki. A dokumentum a tőketartozás mellett más információkat is tartalmaz korábbi hitelszerződésünkről.

Több, kisebb összegű tartozásból egy olcsóbb hitel

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy az évek során több csatornán keresztül, többféle módon vettek fel hitelt és ezek a jellemzően kis összegű tartozások elég átláthatatlanok és zavaróak. Nos, nemcsak átláthatatlanok, hanem sokszor drágák is. Ilyen például a hitelkártya utáni tartozás, vagy az áruhitel, amelyek kamata 20-40 százalékos is lehet. Érdemes tehát a hitelkiváltás ötletén gondolkodni, azaz összevonni ezeket és egy kedvezőbb konstrukcióba forgatni, mondjuk egy kedvező kamatozású személyi kölcsön segítségével. Ha a korábbi hiteleinket megfelelően törlesztettük, van rendszeres, megfelelő mértékű jövedelmünk és állandó munkahelyünk, nincs akadálya egy olyan személyi kölcsön felvételének, amely képes kiváltani a korábbi, drága konstrukciókat és ezzel mérsékelni a havi törlesztő nagyságát.

Ezért lehet előnyös a hitelkiváltó hitel

A hitelkiváltás több szempontból is előnyt jelenthet. Elsősorban azoknak érdemes elgondolkodniuk rajta, akik több évvel ezelőtt vettek fel kölcsönt, hiszen a kamatok azóta csökkentek, a hitelezők között verseny van, így a kedvezmények is gyakoribbak, illetve nagyobb mértékűek, mint korábban. Az új hitelek kiszámíthatóbbak, hiszen kamatozásuk rögzített, vagy a futamidő végéig fix, vagy éves kamatperiódusok vannak. A hitelkiváltás segítségével tehát spórolhatunk, erre több mód is rendelkezésünkre áll.

A havi törlesztő mérséklése

Ha kiváltjuk a fennálló tartozásunkat egy új hitellel, a futamidőnk nem változik, de az alacsonyabb kamatozás miatt a havi törlesztő kedvezőbb lesz.

A futamidő csökkentése

A futamidőt úgy tudjuk csökkenteni, ha a hitelkiváltás után meghagyjuk a havi törlesztő nagyságát, így előbb jár le a hitelünk.

Jut is, marad is

A hitel kiváltása során akad egy olyan verzió is, hogy sem a havi törlesztő, sem a futamidő nem változik, viszont a hitel teljes törlesztését követően marad szabadon elkölthető pénzünk.

Így kaphatod meg a hitelt

Hitelkiváltás kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Hitelkiváltás kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Hitelkiváltás kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Hitelkiváltás kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Ez attól függ, hogy a kiváltandó hitelünk után mekkora tartozásunk van. A bankok általában
legfeljebb akkora összeget bocsájtanak a rendelkezésünkre hitelkiváltó kölcsönként, amekkora
a kiváltandó kölcsön tőketartozása, plusz az egyéb díjai. Egy személyi kölcsön összege
maximalizálva van, jellemzően 8 000 000 ft-10 000 000 ft a legtöbb, amit igényelhetünk.
Amennyiben ez nem elég a hitelkiváltásra, akkor jelzálog alapú kölcsönben gondolkodhatunk.

Igen, a hitelkiváltó kölcsön nem különbözik más hitelektől, ahogy egy sima személyi kölcsön
esetében, itt is kell rendszeres jövedelmet igazolnunk. Méghozzá a hitelező által megszabott
módokon és paraméterekkel.

A hitelkiváltás sajnos ebben az esetben nem működik, lejárt kölcsönt nem váltanak ki a bankok.
A teendő az, hogy egyeztessünk hitelezőnkkel és próbáljunk meg közös megoldást találni.

A hitelkiváltás költségekkel jár, ahogyan egy átlagos hitel esetében, itt is többféle fizetendő
akad. Például a folyósítási díj, a számlavezetési díj, elő- és végtörlesztési díjak,
szerződésmódosítási kötelezettségek. A jó hír az, hogy ezek közül többet elengedhetnek a
hitelezők. A plusz szolgáltatásokért természetesen külön kell fizetni.

A hitelkiváltás folyamatát követően új kölcsönünk úgy működik, mint az előző, csak a
paraméterei mások. Ahogyan más termékeknél, itt is késedelmi kamatot számolnak fel nekünk,
ha csúszunk a fizetéssel. Egy, a szerződésben meghatározott idő után a hitelező felmondhatja
a kontraktust, ezt mindenképpen érdemes elkerülni, hiszen ilyenkor egy összegben kell kifizetni
a fennálló tartozást. Amennyiben a hitelkiváltó kölcsönünk jelzálog alapú, akkor a bank
értékesítheti a bevont fedezetet.

Egy hitelkiváltás többféle módon történhet. Nem mindegy, hogy melyik hitelező, melyik termékét
választjuk, mi a célunk azzal és mekkora a tartozásunk. Ha személyi kölcsön alapú
hitelkiváltásban gondolkodunk, maximum nyolc év lehet a teljes futamidő, jelzálog alapú
kölcsönöknél pedig akár 30 év is futamidővel is számolhatunk.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mi befolyásolja, hogy megkapod-e a lakáshitelt?

Hogy megkapod-e a lakáshitelt, az számtalan apróságon múlhat – az alábbiakban a banki gyakorlatban előforduló okokat gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom
5 pénzügyi tipp harmincasoknak

A harmincas éveinkben jelentős események történhetnek velünk. Házasságot köthetünk, gyermekünk születhet, vagy megvehetjük az első saját otthonunkat. Ez az az időszak, amikor már nem csak a jelenre, de jövőre is gondolnunk kell. Megmutatjuk, mi a fontos, mire kell figyelni, és hogyan is csináljuk ezt jól.

Tovább olvasom
Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

A kamatcsökkentési szolgáltatásra az ügyfelek igényeinek változása miatt van szükség, és minden ingatlanfedezetű hitelre vonatkozik.

Tovább olvasom
Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-ban ismét megemelkedett – az alábbi cikkből megtudhatod, mennyivel.

Tovább olvasom