Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

2023.10.24.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. október 24. 09:47

Az értékpapírszámla alapja lehet a befektetéseinknek. Megnéztük, hogy miért érdemes értékpapírszámlát nyitni, és azt is, hogy milyen előnyei lehetnek a használatának. Utánajártunk a lehetőségeknek, a kedvezményeknek és az értékpapír befektetések hasznának – az életünkre.

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

Értékpapírszámla – a befektetési portfóliónk alapja lehet

Az értékpapírszámlánkon az értékpapírjainkat tartják nyilván.

Az értékpapír pénzügyi eszköz, ami tulajdonjogot vagy követelést fejez ki. Értékpapír a részvény, a kötvény, az állampapír és a befektetési jegy.

Az értékpapírszámla lehetővé teszi számunkra, hogy értékpapírt vásároljunk vagy eladjunk, és nyomon követhetjük az értékpapírjaink értékét. Az értékpapírszámlát bankoknál vagy brókercégeknél nyithatunk.

Egy értékpapírszámla nyitása alacsony költséggel jár, de a számla fenntartásának lesz díja.

A megnyitás előtt lényeges, hogy tájékozódjunk az értékpapírba történő befektetés kockázatairól.

Az értékpapírszámla megnyitásához rendelkeznünk kell bankszámlával a pénzintézetnél. Meg kell adnunk az adóazonosító jelünket is, mert az értékpapírszámlán végrehajtott tranzakciók után adófizetési kötelezettségünk keletkezhet.

Előnyök, amiket nem érdemes kihagyni

Az Akölcsön szakértői szerint a legfontosabb 5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitni.

  • Hozam: értékpapírszámla segítségével hozamot érhetünk el befektetéssel. Az értékpapírok (részvények és kötvények) hozamot termelhetnek, amelyek hosszú távon akár jelentős bevételt is jelenthetnek. Emellett a tőkeáttétel lehetősége is rendelkezésre áll, ami növelheti a nyereséget, de fontos tudni, hogy a tőkeáttétel növeli a kockázatot is.
  • Portfólió: az értékpapírok sokféleségének köszönhetően könnyen változatossá tehetjük a befektetést. Különböző típusú értékpapírokba, részvényekbe, kötvényekbe és alapokba is befektethetünk, így csökkentve a kockázatot, ami egy adott típusú eszköztől való túlzott mértékű kitettségből származhatna.
  • Hosszú távú megtakarítás: az értékpapírszámla lehetővé teszi hosszú távú megtakarítások kezelését. Ha nyugdíjra takarékoskodunk vagy egy hosszú távú célra gyűjtünk pénzt, az értékpapírok hatékony eszközök lehetnek a vagyonunk növelésére.
  • Részvénytulajdon: az értékpapírokkal való befektetés lehetőséget ad arra, hogy részt szerezzünk egy vállalatban. Ha részvényekbe fektetünk, részesedésünk van a vállalatban, és jogaink vannak, például a szavazás a részvényesi gyűléseken. Ezáltal befolyásolhatjuk a vállalat döntéseit.
  • Infláció elleni védelem: az értékpapírokkal való befektetés hozzájárulhat az infláció elleni védelemhez. Mivel az értékpapírok hozamot termelhetnek, amely meghaladhatja az inflációt, ezáltal megtartják vagy növelik a pénzünk értékét.
  • + 1 Adókedvezmény TBSZ és NYESZ számlákon: a TBSZ (Tartós Befektetési Számla) és a NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) speciális értékpapírszámlák, amelyeken elért nyereség után kedvezményes adózás érvényesülhet. A TBSZ-en és a NYESZ-en elért nyereség után fizetendő adó mértéke a számlanyitástól eltelt idő hosszától függően változik. Az értékpapírszámlán elért jövedelmek után az Szja tv. szerint kell adózni. A jövedelem típusától függően nyereségadó, kamatadó vagy osztalékadó fizetendő. A külföldi kibocsátótól kapott osztalék után az adózási egyezmény szerinti adót kell fizetni. A TBSZ és a NYESZ speciális számlák, amelyeken elért nyereség után kedvezményes adózás érvényesül.

A befektetés, a jóllét támasza

Befektetés, a jóllét tartós és fenntartható alapja.

Azok számára, akik hosszú távú gazdasági biztonságot és anyagi stabilitást keresnek, az ésszerű befektetési döntések meghatározó jelentőséggel bírnak. A befektetések lehetővé teszik a pénzügyi célkitűzések elérését, például a nyugdíj megalapozását, a gyermekek oktatásának finanszírozását, vagy éppen az anyagi függetlenség elérését.

Az alaposan megtervezett és diverzifikált befektetési portfólió lehetővé teszi a kockázatok hatékony elosztását és a hozamok növelését. A jóllét és a pénzügyi stabilitás elősegítése érdekében fontos az aktív pénzügyi tervezés, és a hosszú távú célkitűzések meghatározása. Azon túl, hogy pénzügyi célokat szolgál, a befektetés hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a tőkepiaci stabilitáshoz is.

Lényeges, hogy a befektetések kockázattal járnak, és a piaci ingadozások befolyásolhatják a befektetett tőkénk értékét. Emiatt kulcsfontosságú a megfelelő döntések meghozatala, a hosszú távú tervezés, és az esetleges kockázatok elleni védelem kialakítása a jóllét és a gazdasági biztonság megőrzése érdekében.

A befektetés a pénzügyi célokat elérve hozzájárul az egyéni és családi jólléthez, valamint a jövőbeli gazdasági jólét biztosításához.

Önmagunk és a szeretteink érdekében fektetünk be. A befektetés egy folyamat. Ennek a folyamatnak lehet az egyik fontos eszköze az értékpapírszámla.

Összefoglalás

Az értékpapírszámla kiváló eszköz lehet a befektetéseink alapjának megteremtésére. Hozamot érhetünk el a befektetéssel, lehetővé teszi a befektetési portfólió diverzifikálását, segít hosszú távú megtakarítások kezelésében és védelmet nyújt az inflációval szemben. A TBSZ és a NYESZ speciális értékpapírszámlák további adókedvezményeket is kínálnak. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a befektetés kockázataival, és gondosan tervezzük meg befektetési portfóliónkat, hogy hosszú távú pénzügyi stabilitást érhessünk el.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Tovább olvasom
Vásárolj állampapírt a Gránit Bank eBank applikációjában pár kattintással!

Vásárolj állampapírt a Gránit Bank eBank applikációjában pár kattintással!

2023.11.15.

Állampapírt vásárolnál? Applikációban vásárolnál állampapírt? Végigvezetünk a folyamaton, és megmutatjuk, hogy hogyan vegyél állampapírt a Gránit Bank eBank appjában, és persze hogy miért vegyél állampapírt a Gránit Bank eBank appjában.

Tovább olvasom
Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

2022.11.02.

A Bónusz Magyar Állampapír a legújabb konstrukció, amelybe fektetheted a pénzedet; lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom
Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

2023.05.10.

Mekkora hozamra számíthatunk állampapír hitelből történő vásárlásakor? Megéri hitelből állampapírt venni? Megvalósul a befektetők álma, a szinte kockázat nélküli befektetés? Számoltunk. Utánajártunk. És mutatjuk, hogy mire jutottunk. 

Tovább olvasom