Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

2023.10.24.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. október 24. 09:47

Az értékpapírszámla alapja lehet a befektetéseinknek. Megnéztük, hogy miért érdemes értékpapírszámlát nyitni, és azt is, hogy milyen előnyei lehetnek a használatának. Utánajártunk a lehetőségeknek, a kedvezményeknek és az értékpapír befektetések hasznának – az életünkre.

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

Értékpapírszámla – a befektetési portfóliónk alapja lehet

Az értékpapírszámlánkon az értékpapírjainkat tartják nyilván.

Az értékpapír pénzügyi eszköz, ami tulajdonjogot vagy követelést fejez ki. Értékpapír a részvény, a kötvény, az állampapír és a befektetési jegy.

Az értékpapírszámla lehetővé teszi számunkra, hogy értékpapírt vásároljunk vagy eladjunk, és nyomon követhetjük az értékpapírjaink értékét. Az értékpapírszámlát bankoknál vagy brókercégeknél nyithatunk.

Egy értékpapírszámla nyitása alacsony költséggel jár, de a számla fenntartásának lesz díja.

A megnyitás előtt lényeges, hogy tájékozódjunk az értékpapírba történő befektetés kockázatairól.

Az értékpapírszámla megnyitásához rendelkeznünk kell bankszámlával a pénzintézetnél. Meg kell adnunk az adóazonosító jelünket is, mert az értékpapírszámlán végrehajtott tranzakciók után adófizetési kötelezettségünk keletkezhet.

Előnyök, amiket nem érdemes kihagyni

Az Akölcsön szakértői szerint a legfontosabb 5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitni.

  • Hozam: értékpapírszámla segítségével hozamot érhetünk el befektetéssel. Az értékpapírok (részvények és kötvények) hozamot termelhetnek, amelyek hosszú távon akár jelentős bevételt is jelenthetnek. Emellett a tőkeáttétel lehetősége is rendelkezésre áll, ami növelheti a nyereséget, de fontos tudni, hogy a tőkeáttétel növeli a kockázatot is.
  • Portfólió: az értékpapírok sokféleségének köszönhetően könnyen változatossá tehetjük a befektetést. Különböző típusú értékpapírokba, részvényekbe, kötvényekbe és alapokba is befektethetünk, így csökkentve a kockázatot, ami egy adott típusú eszköztől való túlzott mértékű kitettségből származhatna.
  • Hosszú távú megtakarítás: az értékpapírszámla lehetővé teszi hosszú távú megtakarítások kezelését. Ha nyugdíjra takarékoskodunk vagy egy hosszú távú célra gyűjtünk pénzt, az értékpapírok hatékony eszközök lehetnek a vagyonunk növelésére.
  • Részvénytulajdon: az értékpapírokkal való befektetés lehetőséget ad arra, hogy részt szerezzünk egy vállalatban. Ha részvényekbe fektetünk, részesedésünk van a vállalatban, és jogaink vannak, például a szavazás a részvényesi gyűléseken. Ezáltal befolyásolhatjuk a vállalat döntéseit.
  • Infláció elleni védelem: az értékpapírokkal való befektetés hozzájárulhat az infláció elleni védelemhez. Mivel az értékpapírok hozamot termelhetnek, amely meghaladhatja az inflációt, ezáltal megtartják vagy növelik a pénzünk értékét.
  • + 1 Adókedvezmény TBSZ és NYESZ számlákon: a TBSZ (Tartós Befektetési Számla) és a NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) speciális értékpapírszámlák, amelyeken elért nyereség után kedvezményes adózás érvényesülhet. A TBSZ-en és a NYESZ-en elért nyereség után fizetendő adó mértéke a számlanyitástól eltelt idő hosszától függően változik. Az értékpapírszámlán elért jövedelmek után az Szja tv. szerint kell adózni. A jövedelem típusától függően nyereségadó, kamatadó vagy osztalékadó fizetendő. A külföldi kibocsátótól kapott osztalék után az adózási egyezmény szerinti adót kell fizetni. A TBSZ és a NYESZ speciális számlák, amelyeken elért nyereség után kedvezményes adózás érvényesül.

A befektetés, a jóllét támasza

Befektetés, a jóllét tartós és fenntartható alapja.

Azok számára, akik hosszú távú gazdasági biztonságot és anyagi stabilitást keresnek, az ésszerű befektetési döntések meghatározó jelentőséggel bírnak. A befektetések lehetővé teszik a pénzügyi célkitűzések elérését, például a nyugdíj megalapozását, a gyermekek oktatásának finanszírozását, vagy éppen az anyagi függetlenség elérését.

Az alaposan megtervezett és diverzifikált befektetési portfólió lehetővé teszi a kockázatok hatékony elosztását és a hozamok növelését. A jóllét és a pénzügyi stabilitás elősegítése érdekében fontos az aktív pénzügyi tervezés, és a hosszú távú célkitűzések meghatározása. Azon túl, hogy pénzügyi célokat szolgál, a befektetés hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a tőkepiaci stabilitáshoz is.

Lényeges, hogy a befektetések kockázattal járnak, és a piaci ingadozások befolyásolhatják a befektetett tőkénk értékét. Emiatt kulcsfontosságú a megfelelő döntések meghozatala, a hosszú távú tervezés, és az esetleges kockázatok elleni védelem kialakítása a jóllét és a gazdasági biztonság megőrzése érdekében.

A befektetés a pénzügyi célokat elérve hozzájárul az egyéni és családi jólléthez, valamint a jövőbeli gazdasági jólét biztosításához.

Önmagunk és a szeretteink érdekében fektetünk be. A befektetés egy folyamat. Ennek a folyamatnak lehet az egyik fontos eszköze az értékpapírszámla.

Összefoglalás

Az értékpapírszámla kiváló eszköz lehet a befektetéseink alapjának megteremtésére. Hozamot érhetünk el a befektetéssel, lehetővé teszi a befektetési portfólió diverzifikálását, segít hosszú távú megtakarítások kezelésében és védelmet nyújt az inflációval szemben. A TBSZ és a NYESZ speciális értékpapírszámlák további adókedvezményeket is kínálnak. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a befektetés kockázataival, és gondosan tervezzük meg befektetési portfóliónkat, hogy hosszú távú pénzügyi stabilitást érhessünk el.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

2024.05.15.

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

2023.10.11.

Az Állampapír népszerű a befektetők között a magas hozama, az adómentessége és az ingyenesen elérhető tranzakciók miatt. Sokféle állampapír van, ezek közül csak az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez jó befektetés, és mikor érdemes ezt választani. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Állampapírpiac 2024-ben: ismerd meg a legfrissebb változásokat!

Állampapírpiac 2024-ben: ismerd meg a legfrissebb változásokat!

2023.12.27.

Az állampapírpiac állandó változásban van, ezért ha egy befektető naprakész akar lenni, figyelemmel kell kísérnie ezeket a változásokat. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mi az állampapír, mint befektetési forma, mik a tulajdonságai, és annak is utánajártunk, hogy mire számíthatunk 2024-ben. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

2024.04.25.

Ha befektetéseinket rendszeresen szeretnénk gyarapítani, több lehetőség közül is választhatunk. Részletesen bemutatjuk a bankbetétet, a lakástakarékot és a nyugdíjcélú megtakarításokat. Végül röviden írunk arról, hogy bár az állampapír nem egy rendszeres befektetési lehetőség, de akár az is lehet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával