OTP lakáshitel kalkulátor 2024 – Minden, amit tudni érdemes

OTP

Végig Fix Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel

Több induló díj is elengedésre kerül

THM 7,3% Kamat: 6,97%
Futamidő 72 - 360 hó
Hitelösszeg 3.000.000 Ft - 130.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Házvásárlás, lakásvásárlás, használt ingatlan, új tulajdon, felújítás, korszerűsítés, építkezés, babavárás, lakás kibővítés, garázsépítés, tetőtérbeépítés – ezek csak néhányak azon okok közül, melyeknél az ember a fejéhez kap és azonnal előveszi a malacperselyt, mert tudja, nem lesz olcsó mulatság. Azonban valószínűleg az élethelyzet úgy hozta, hogy elengedhetetlenek ezek a lépések, és ha anyagilag nem állunk úgy, hogy zsebből kifizessük, akkor sem kell lemondanunk a vágyainkról és a terveinkről, hanem üssük fel az internetet és keressük meg a számunkra legkedvezőbb feltételeket kínáló hitelcsomagot, melynek segítségével megvehetjük az első saját otthonunkat, vagy az egyetemista gyermekünk első saját otthonát, kibővíthetjük a garázst, hogy anya autója is beférjen, ne csak apáé, vagy beépíthetjük a tetőteret, hogy a gyerekeknek legyen külön szobája, esetleg hozzáépíthetünk a házunkhoz egy plusz szobát, mert új családtaggal bővülünk. Az is indokolhatja a hitelfelvételt, ha otthonunkra ráfér egy tatarozás, vagy szeretnénk korszerűsíteni, hogy a megemelkedett energiaárak mellett olcsóbb legyen a fenntartása és kisebb legyen az energiafelhasználása: például beszigetelhetjük a házat, a padlást, cserélhetünk tetőt, válthatunk zöld és okos megoldásokra az otthonunkban, mint a hőszivattyús rendszer, vagy a napelemek annak érdekében, hogy az energetikai tanúsítványon szereplő besorolást is javítsuk.

Ha a fentiek közül bármelyik esedékes nálatok, akkor olvass tovább, mert összegyűjtöttük neked a legjobb megoldásokat kínáló OTP lakáshiteleket, neked pedig csak annyi a dolgod, hogy válassz közülük. Nah jó, ebben is segítünk, nem hagyunk magadra!

Kezdjük ott, hogy miért vesz fel ma valaki lakáshitelt?

Elősorban azért, mert nincs elegendő fedezete ahhoz, hogy megvásároljon egy ingatlant, ezért hitelkérelmet nyújt be a bank felé, aki lakásfedezet fejében át is adja az óhajtott összeget, mi beköltözhetünk álmaink otthonába, csinosítgathatjuk, közben pedig havi rendszerességgel törlesztjük a kölcsön kapott összeget a banktól a megadott futamidő lejártáig. Ha szerencsénk van, és jól gazdálkodtunk a pénzünkkel, akkor előtörlesztésre is folyamodhatunk, hogy a fennálló tartozásunk mértéke csökkenjen.

Persze nemcsak akkor fordulunk a bankhoz, ha az első otthonunkat szeretnénk megvenni, hanem akkor is, ha esetleg friss házasként közös fészket szeretnénk rakni, ahol már a leendő gyerekekre is gondolva nagyobb térre van szükségünk, ezért a családi otthonteremtő kedvezményt is igénybe vesszük. Vagy akkor is fennállhat az esélye, hogy a banktól kérünk kölcsön, ha szeretnénk a meglévő otthonunkban fejlesztéseket, bővítéseket végrehajtani, vagy korszerűbb, fenntarthatóbbá és energiahatékonyabbá tenni, akkor is fordulhatunk a bankhoz lakáshitelért. Persze a mai rohanó világban senki nem ér rá, hogy besétáljon húsz különböző pénzintézethez és ajánlatokat kérjen, hanem vannak ennél sokkal felhasználóbarátabb és gyorsabb megoldások is, nem beszélve a kényelemről.

Ugyanis a mai hitelfelvételek már online zajlanak javarészt a csomag kiválasztásától, az az adatok begyűjtésén át, egyedül a szerződés aláírásához kell személyesen megjelenni a bankban, de a szerződés tervezetét természetesen már otthon elolvashatjuk és csak akkor szükséges bemenni a bankba, amikor a szerződés minden pontjáról megállapodtunk és készenállunk az aláírásra.

Ezek a legnépszerűbb konstrukciók az OTP lakáshitelei között

A mai bizonytalan helyzetben sokan inkább a biztosra mennének, így a végig fix kamattal igényelhető OTP lakáshitelek rendkívül népszerűek, mivel kiszámíthatók és stabilak, állandó biztonságot jelentenek az ügyfél számára. Ezen kívül a családok otthonteremtési kedvezménye, a CSOK hitel is nagyon kedvező feltételekkel segíti a friss házasokat, vagy a kisgyermekes családokat, éppen ezért ezek a konstrukciók is közkedveltek. Az úgynevezett évnyerő csomagok is nagyon népszerűek az OTP lakáshitelei között, melynél az első évben elég a kamatot törlesztened, a teljes futamidő alatt egyszer pedig a hitel kamatát is csökkentheted.

Honnan tudhatom, melyik OTP lakáshitel a legkedvezőbb számomra?

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudd, milyen feltételekkel kaphatsz hitelt, anélkül, hogy bankról-bankra járnál az ajánlatkérésekkel használd az OTP lakáshitel kalkulátort. A gép pillanatok alatt elvégzi nekünk az előzetes számítást a felvenni kívánt összeg, a futamidő és a havi nettó igazolható jövedelmed (illetve a hitelbe bevonni kívánt személyek összes havi nettó igazolható jövedelme) alapján. Az OTP lakáshitel kalkulátor megmutatja, hogy mekkora lenne az igényelt összeghez a THM (teljes hiteldíj mutató), a kamat és a havi törlesztőrészlet. Ebből már kapsz egy képet arról, hogy milyen lehetőségeid vannak az igénylésnél. Igen, a hitelkalkulátor csak egy előzetes képet ad, az így kapott számok nem minősülnek hivatalos ajánlatnak, de számodra már megmutatják, mire készülhetsz.

Nem kell megijedni, mindenben kapsz segítséget!

A lakás, vagy házvásárlás, az építkezés mind-mind nagyon nagy lépések, főleg, ha önállóan vágsz bele. Ha hitelre van szükséged a vásárláshoz, nem szabad félvállról venni az ajánlatokat, mert számos konstrukció közül választhatsz, de nem biztos, hogy elsőre is tudod, melyik lesz a jó irány. Természetesen akkor is legyetek óvatosak és körültekintőek, ha többen veszitek fel a hitelt, hiszen minden szerződő félnek tisztában kell lennie azzal, hogy mit vállal, amikor lakáshitel felvételbe kezd. A nagy összeg, vagy a több évtizedes elköteleződés sokak számára ijesztő lehet elsőre, de a hitelfelvételt megelőző egyeztetések mind azt a célt szolgálják, hogy segítsenek eloszlatni a kételyeket és választ adjanak minden felmerülő kérdésre.

Hogyan kezdj neki az OTP lakáshitel igényléséhez?

Ha már eldöntötted, hogy költözöl, ingatlant vásárolsz, kibővítesz, felújítasz, vagy korszerűsítesz és ehhez hitelre van szükséged, akkor keresd fel az OTP lakáshitel kalkulátort az interneten, végezd el az előzetes számításokat a saját adataiddal, majd kérj online egyeztetőt vagy visszahívást az OTP Banktól. Az egyeztetők után mérlegelj, gondold át a lehetőségeidet, és azt, hogy hogyan tudod vállalni ezt az akár több évtizedes elköteleződést, állandó anyagi terhet hónapról-hónapra, hogy éveken, évtizedeken keresztül fizeted a havi törlesztőrészletet.

Fontos, hogy megbízz a pénzintézetben és tényleg érzed a törődést, a segítő szándékot. Ne csak azt nézd, hogy hol kapod a legkedvezőbb feltételeket, hiszen a bizalomnak is meg kell lennie mindkét fél részéről.

Mikor kell lakáshitelt igényelni?

Akkor, amikor pénzre van szükséged az ingatlannal kapcsolatos terveid megvalósítására. Igen, az ingatlanvásárlás, legyen az lakás vagy ház, életünk (valószínűleg) legnagyobb kiadása, ezért nem csoda, ha sokunknak hitelfelvételre van szüksége hozzá, mivel több tízmillió forintról van szó.

Mit vásárolhatunk lakáscélú hitelből?

Jól olvasod a kérdést, ugyanis a lakáscéllal felvett hitelből nemcsak lakást tudsz vásárolni, hanem házat is, akár újat, akár használtat, de építkezhetsz is, vagy átépítheted a meglévő ingatlanodat, kibővítheted azt, vagy korszerűsítheted és zöldebbé, fentarthatóbbá is teheted. Sőt, ha ezeken már túlvagy, nyaralót is vehetsz az OTP lakáshitel segítségével.

Milyen ingatlant használhatsz fedezetként?

Az OTP lakáshitel fedezete általában maga az az ingatlan, amelyre a hitelt kérjük, de nem kell ennek feltétlenül így lennie. Olyan ingatlant is megterhelhetsz, amelyet nem a hitelből szeretnél megvásárolni, sőt a szükséges önerőt is biztosíthatod egy ingatlanfedezettel. a hitel összege maximum a fedezetként szolgáló ingatlan értékének 80%-a lehet, viszont pótfedezettel akár nagyobb összeget is kérhetsz, mint az ingatlanpiaci ára, így az önerőt sem kell biztosítanod. A fedezet lehet belterületi építési telek, lakás, családi ház, üdülő, nyaraló és akár garázs is. Az sem feltétel a fedezetként, hogy az ingatlan a te neveden legyen, viszont a kiválasztott lakásra kötelező vagyon biztosítást kötnöd, a tulajdoni lapon pedig bejegyzik a jelzálogot.

Ismerd meg az OTP lakáshitel ajánlatait!

1. Fix kamatozású lakáshitel

Ahogy azt már említettük, az OTP Banknál kiemelten fontos a biztonság és a stabilitás, ezért a lakáshitelek csak és kizárólag fix kamatozással érhetők el a kínálatban. Ez azt jelenti, hogy a kamat a futamidő teljes hossza alatt változatlan marad, így nem érheti meglepetés az ügyfelet a törlesztési idő alatt. Akár húsz éven keresztül is biztonságban és tervezhetően alakítható a jelzáloghitel törlesztése.

Mit kell tudni a Végig Fix Kamatozású lakáshitelekről az OTP-nél?

Az OTP Bank olyan konstrukciókban is kínál lakáshiteleket, mely más pénzintézeteknél nem elérhető, ilyen az Évnyerő és a Kamatcsökkentő hitel is.

Az Évnyerő lakáshitel esetében a futamidő elején, az első évben csak a kamatot törleszted vissza, így ebben az időszakban kevesebbet fizetsz a havi törlesztőrészlettel. A Kamatcsökkentő hitel pedig azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt, te, ügyfélként egyoldalúan változtathatod a hitel kamatát, amikor azt szükségesnek látod.

A Végig Fix lakáshiteleknél folyamatosan biztonságban vagy, hiába változik a gazdasági helyzet és a piaci kamatok nőnek, a te kamatod akkor sem fog növekedni. És persze, ha pozitív irányba változik az ország gazdasága, akkor csökkenni sem fog a kamatod, de te csökkentheted egyszeri alkalommal – erről majd picit később részletesebben is írunk.

Mire fordítható a Végig Fix Lakáshitel?

Lakás vásárlására, legyen az új, vagy használt ingatlan. Ház vásárlására, akár új, akár használt. Új ház építésére, az építési telek megvásárlására, a meglévő otthonod felújítására, korszerűsítésére, vagy kibővítésére is elköltheted a hitel összegét, de ha ezeken már túlvagy és üdülőt vásárolnál, netán építenél, abban is segít az OTP lakáshitele. Sőt, a meglévő családi üdülő felújítása, vagy kibővítése, esetleg korszerűsítése, modernizálása, energiahatékonyabbá tétele is belefér a hitelösszegbe. Visszatérve az otthonra, a meglévő házad kibővítése egy garázzsal, szintén kivitelezhető az OTP Bank lakáskölcsönéből. A korábban felvett lakáshitel visszafizetése egy új hitelből szintén elérhető, de az Évnyerő lakáshitelt erre nem tudod használni.

OTP lakáshitel kalkulátor

Mekkora összeget vehetek fel a Végig Fix Lakáshitelből?

Az OTP Bank végig fix kamatozású lakáshiteleinek minimum igényelhető összege félmillió forint, a maximumot pedig 130 millió forintban határozták meg. Ez az összeg persze csak az OTP Bank által meghatározott maximum igénylési keret, személyenként a havi fizetés és a fedezetként meghatározott ingatlan értéke a döntő abban, hogy mekkora maximum összegű lehet a hitel.

Milyen futamidővel igényelhetők az OTP Bank Végig Fix lakáshitelei?

A futamidő szintén az egyéni helyzettől függ, a felvenni kívánt összegtől, az adós, vagy adósóok havi nettó jövedelmétől is, de 11 és 30 év között határozza meg az OTP Bank a lakáshitelek futamidejét. Kivétel ezalól, amikor a hitel folyósítása nem egyösszegben történik meg (például a zöldhiteleknél), hanem szakaszosan folyósítja a bank, tehát a hitelösszeget maximum két évig tartja fenn neked a bank.

2. Beszéljünk bővebben az Évnyerő lakáshitelekről!

Ennél a konstrukciónál tulajdonképpen egy év türelmi időt ad az OTP Bank az ügyfeleknek a lakáshitel szerződés aláírásától számítva. A Végig Fix Évnyerő Lakáshitelek futamideje első évében csak a kamatot fizeted a bank felé havi törlesztőrészletekben, a tőkét pedig csak ezután kezded el törleszteni, tehát a második évben.

Miért jó ez nekem, és mi benne a nehézség?

Bizony, ennek is vannak előnyei és hátrányai is. A Végig Fix Évnyerő Lakáshitel első évében egy alacsonyabb összeget fizetsz havonta, hiszen ekkor még csak a kamatot törleszted a bank felé, a tőketartozás részletet csak a második évtől törleszted. Ez nyilván nagy segítség annak, aki a hitelfelvétel pillanatában nehezebb anyagi helyzetben van, vagy a költözés, építkezés matt több kiadással számol, ám a második évben már a „valós” törlesztés történik a hitelnél, tehát a havi visszafizetendő összeg magasabb lesz, mint az első évben volt. Tehát rizikót jelent annak, aki az első évben ki tudja gazdálkodni a havi fizetendőket, de a következő évben érhetik kellemetlen meglepetések, ha nem jól kalkulál a fizetni valókkal. Tehát ez az ajánlat tényleg azok számára nyújthat csábító és kedvező ajánlatot, akik a hitel törlesztésének első évében több nagyobb kiadással számolnak az ingatlanvásárlás után a felújítás, költözés, bútorvásárlások miatt, azonban biztosak benne, hogy a második évtől, amikor már a teljes összeget, a tőkét és a kamatot is törleszteni kell havi szinten, azt is képesek lesznek kigazdálkodni.

3. Mit jelent az Egyszeri Kamatcsökkentés?

Ez az új lehetőség nemrég jelent meg lehetőségként a banki szolgáltatások között és végre abban segít, hogy te, az ügyfél diktáld az ütemet a hiteltörlesztésben.

Ugyanis régebben a bankok önhatalmúlag megtehették, hogy a futamidő alatt egyoldalúan változtattak a feltételeken és módosítottak a hitel kamatán. Nah, ilyen már nincs, a bankok számára is sokkal szigorúbb a felügyelet, úgyhogy ezt nem tehetik meg, sőt az OTP lakáshitelek Végig fix kamatozású konstrukcióiban főleg nem fordulhat elő ilyen lépes, de te, ügyfélként változtathatsz a kamaton. És nyilván csökkenteni fogod azt, ha lehetőséged nyílik rá. Nemcsak a kamat fordulójakor igényelhető, hanem a futamidő alatt egy általad meghatározott időben. Persze, ha a gazdasági körülmények nem engedik, vagy olyan alacsony kamatot szeretnél beállítani, ami nem vállalható a bank felé, akkor előfordulhat az elutasítás, de ha jól időzíted a kamatcsökkentési kérelmedet, akkor a fennálló tartozásnál, a hátralévő futamidőre csökken a hitelkamatod.

Az egyszeri kamatcsökkentéssel tehát akkor tudsz élni az OTP Végig Fix lakáshitel kínálatában, ha a hiteled referenciakamata is csökkenne. A referenciakamat egyébként az a kamat, amelyhez képest a pénzintézet meghatározza a hiteled kamatát.

Jó hír, hogy a kamatcsökkentésre vonatkozó kérelmed miatt nem kell módosítanod a szerződésen, emiatt nem is számol fel szerződésmódosítási díjat a bank, de a kamatcsökkentés 2%-os díjat von maga után, amit az OTP elengedhet, ha a kamatcsökkentési akció keretében módosítod a feltételeket.

4. Végig fix hitel, egyszeri kamatcsökkentéssel

Nem akarunk összezavarni, sokkal inkább segíteni. Tehát a végig fix jelzáloghitel és az egyszeri kamatcsökkentés akár össze is vonható egy kedvezményként. Ezt a jelzáloghitelt szabadon felhasználhatod, vagy akár egy korábbi hitelt is visszatörleszthetsz belőle. A szabad felhasználású jelzáloghitelek feltételei szigorúbbak, így a hitel összeg alacsonyabb, minimum 3 millió, maximum 50 millió forint igényelhető szabad felhasználású hiteleknél. Ha OTP ügyfél vagy és a jövedelmed is ide érkezik a banknál vezetett folyószámládra, akkor akár 130 millió forintot is igényelhetsz ebben a konstrukcióban. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az határozza meg a hitel összegét, hogy mennyi a havi nettó jövedelmed, és mekkora az ingatlan értéke, melyet fedezetként felkínálsz. Tehát ezek a feltételek nem különböznek a lakáshitelekétől. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is érvényesíthetők különböző kamatkedvezmények, így akár az egyszeri kamatcsökkentést is kérheted. A szabad felhasználású hitelek hátránya, hogy a kamat magasabb, mint a lakás célra felvett hiteleknek.

Milyen kamatkedvezmények vehetők igénybe az OTP lakáshiteleinek igénylésekor?

Bizony, ahogy az élelmiszerboltok is kínálnak tematikus hiteleket, akciókat és kedvezményeket, úgy a bankok is változtatnak a konstrukciókon pozitív irányba, hogy vonzóbbak legyenek az ügyfelek számára. Az időszakos akciókról érdemes folyamatosan tájékozódni. Egyrészt OTP ügyfélként e-mailben, vagy az applikáción keresztül is küldenek értesítést az aktuális akciókról és igényelhető kamatkedvezményekről, másrészt az OTP lakáshitel kalkulátora mindig naprakész információkkal szolgál a számodra elérhető ajánlatokról és te is mindig az aktuális pénzügyi helyzetedhez és lehetőségeidhez tudod igazítani a beállításokat, a kalkulátor pedig pillanatok alatt elvégzi neked az ajánlat kiszámítását, így rögtön látod a lehetőségeidet.

Hűség kedvezmény

Mint minden jó szolgáltató, az OTP Bank is meghálálja, ha hűséges és jó ügyfele vagy. A Hűség szolgáltatás kamatkedvezmény akkor érvényesítheted, ha az OTP-nél kezelt bankszámládra havonta legalább 500 ezer forint munkabér, vagy nyugdíj címen érkező jövedelem érkezik. Még az sem jelent akadályt a kamatkedvezmény érvényesítéséhez, ha a párodnak, vagy az adóstársadnak, akivel a hitelt közösen igényeltétek, más OTP Banknál vezetett számlájára érkezik a fizetése, vagy nyugdíja, az a fontos, hogy kettőtöknek, összesen megérkezzen a 500 ezer forint az OTP-s számlá(k)ra.

Itt persze a jó ügyfélnek megfelelően arra is figyelned kell, hogy a számlád ne legyen mínuszban annál nagyobb mértékben, mint amennyi a havi törlesztőrészleted. Tehát ha 85 ezer forintot törlesztesz havonta, akkor a számládon a levonás, vagy fizetési kötelezettség, tehát az esedékeség napján legyen rajta ez a fedezet úgy, hogy ezt levonva se kerüljön mínuszba az egyenleged.

Egyébként a hűségkedvezmény úgy érvényesíthető, ha a 500.000-899.999 forintos jövedelem megérkezik és 0,2%-ot kapsz kedvezményként a kamatból. Ha legalább 900.000 forint érkezik havonta a számládra, vagy az adóstársaddal közösen, akkor 0,4% kedvezményt kapsz.

A bank számára pedig nagyobb biztonságot, kisebb rizikót jelentő ügyfél vagy, azáltal, hogy magasabb a jövedelmed.

Amennyiben olyan helyen dolgozol, hogy a céged partnere az OTP-nek, egyéni, extra kedvezményeket is kaphatsz, erről érdeklődj a munkahelyeden. De az is lehet, hogy önmagadként is kiemelt ügyfél vagy az OTP-nél, ekkor pedig biztosan több kedvezményt is kínálnak neked.

Az extra engedményért cserébe magasabb elvárásoknak kell megfelelni, a kamatkedvezményre jogosultságodat pedig havonta ellenőrzi a bank. Amennyiben nem teljesíted a feltételeket, úgy a kedvezményedet is elveszíted és csak akkor kapod vissza, amikor újra megfelelsz az elvárásoknak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

OTP lakáshitel kalkulátor 2024 – Minden, amit tudni érdemes - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

OTP lakáshitel kalkulátor 2024 – Minden, amit tudni érdemes - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

OTP lakáshitel kalkulátor 2024 – Minden, amit tudni érdemes - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

OTP lakáshitel kalkulátor 2024 – Minden, amit tudni érdemes - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Igen, sajnos a pénz sincs ingyen, de különböző induló díjkedvezmények is elérhetők az OTP-nél, illetve több visszatérítési és jóváírási kedvezmény is kérhető. Sőt, jár. Először is nyitnod kell egy folyószámlát az OTP Banknál, amennyiben eddig nem voltál az ügyfelük, ennek nincs számlavezetési díja, de ha más típusú számlacsomagot igényelsz, akkor annak lesz havi csomagdíja is, és ezzel is számolnod kell. Az OTP a biztos döntést kínálja számodra, éppen ezért nemcsak az OTP lakáshitel kalkulátor lesz segítségedre, de még a számlacsomag kalkulátor is segít neked, hogy a számodra legmegfelelőbb megoldást válaszd minden téren. A bankszámla kalkulátor segítségével minden számlacsomag pontos tartalmát, feltételét megismered, így az Aktív, a Klasszikus, az OTP Junior, a Bázis, a Smart kínálatát és a speciális kedvezményeket is. Amennyiben nem voltál eddig OTP ügyfél, úgy érdemes a számlacsomag kalkulátor segítségét kérni, hogy megtaláld a neked valót, ha pedig már ügyfele voltál a pénzintézetnek, akkor azért érdemes megnézned, hogy van-e számodra kedvezőbb konstrukció, mint amit eddig használtál, és ha találsz ilyet, érdemes lehet számlacsomagot váltanod a hitelfelvétel előtt, hogy még kedvezőbb feltételekkel vehesd fel a kölcsönt.

Kicsit elkanyarodtunk a témától, tehát térjünk vissza a hitelfelvétellel kapcsolatos díjakhoz.

Az ingatlan értékbecslésének díját, vagy a közjegyzői díjat, és a hitel folyósításának díját is jóváírja, illetve visszatéríti a bank számodra.

A hitel igénylésekor lehet, hogy épp akció van az OTP-nél, és elenged, vagy visszatérít feléd több díjat is, de alapesetben a következő induló díjakkal kell számolnod, amikor felveszed az OTP lakáshitelt. A tulajdoni lapot le kell kérni a Takarnet rendszeréből ellenőrzés céljából, ez például egy ingatlanvásárlás során akár háromszor is előfordulhat, hiszen egyszer lekéri az adásvételi szerződést készítő ügyvéd a tulajdoni lapot a szerződés aláírása előtt, és ha például hitel van az ingatlanon, akkor azt a vételárból köteles visszafizetni az eladó, majd töröltetni a széljegyzékből a bankot. Ennek ellenőrzésére szintén a tulajdoni lap lekérése szükséges. Amikor pedig a teljes kifizetés megtörtént és a birtokátruházás is megvalósult, akkor az új tulajdonos bejegyzése szintén megtörténik, ezt újfent szokták ellenőrizni a tulajdoni lap lekérésével a földhivatal rendszeréből, tehát ezt a háromszor, vagy kétszeri díjat mindenképpen számolni kell a hitelfelvételnél. Ennek egyébként lekérésenként 3000 forint költsége van.

További kiadás, ha az ember hitelt vesz fel a térkép másolat lekérése, ennek összege szintén háromezer forint igénylésenként. Ez leginkább az építkezések során fontos. A hitel felvétele során a megvásárolni kívánt ingatlan értékének becslését szintén ki kell fizetni, ez általában 48.850 forint, de lehet 64.450 forint összegig terjedő kiadás is. Az ingatlan értékbecslése elengedhetetlen, hiszen ez szolgál a hitel biztosítékaként, és a havi nettó jövedelmed mellett ez határozza meg a felvehető hitel összegét, illetve a havi törlesztőrészletet is.

A hitel folyósításának is van díja, ezt akkor számolják fel amikor a számodra megítélt hitelösszeget az OTP bankszámládra elutalják. Ennek mértékét 1 %-ban határozták meg és maximalizálták kettőszázezer forint összegben.

Ahogy arról már írtunk, az egyszeri kamatcsökkentés a hitel teljes futamideje alatt egy alkalommal igényelhető és ehhez a szerződés módosítása sem szükséges, így nincs szerződés módosítási díj. Azonban az egyszeri kamatcsökkentésre számolnak fel díjat, ez legfeljebb 200 ezer forint lehet.

A fedezetkezelésnek is van díja, ez 12.600 forint minden fedezet esetében és annyiszor állapítják meg ezt a díjat, ahány fedezetet bevontok a hitelbe.

Ezek a fix díjak egy hitelfelvétel esetében, de mint mondtuk, az OTP lakáshitel felvételénél különböző akciók és kedvezmények igénylésével ezek közül többet is elengedhet a bank.

Vannak továbbá olyan költségek, melyek felmerülhetnek a hitel felvétele közben, de nem minden esetben. Ez lehet például az építési vagy bővítési céllal igényelt hitel esetén a rendelkezésre tartási díj. Ennek éves költsége 2%, de maximum az ügyleti kamat 50 százaléka. Szintén előfordulhat, hogy szükség van helyszíni szemlére, mely ötvenmillió forint teljes hitelösszeg alatt huszonhétezer forintba kerül, nagyobb hitelösszeg esetén pedig negyvenezer forint a helyszíni szemle díja alkalmanként.

Ha a hitel futamideje alatt nagyobb összeghez jutsz és úgy döntesz hogy előtörleszted a hiteledet, csak abban az esetben kell előtörlesztési díjat fizetned, ha az előtörlesztett összeg nagyobb mint a havi törlesztőrészletet háromszorosa. Ebben az esetben 1,5% előtörlesztési díjat von le tőled a bank.

Ritkán, de előfordul, hogy a futamidő alatt az ügyfél úgy dönt megváltoztatja a fedezetként szolgáló ingatlant. Ebben az esetben a bank egyszeri 6.600 forintos fedezett változtatási költséget számol fel minden fedezet módosítás után.

Minden olyan változtatás, amely a szerződés módosításával jár módosítási díjat von maga után, melynek költsége 15.105 forint.

Nagyon ritka manapság, hogy valaki nem az elektronikus kapcsolattartást kéri, de amennyiben a postai levelezés formáját választod az értesítésre, úgy a hiteddel kapcsolatban felmerülhetnek levelezési díjak is.

Megbízható ügyfélként nem kell aggódnod egyéb téged terhelő kiadásoktól, de ha a törlesztésed határidejét nem tartod be és többször is előfordul, hogy a havi esedékességnél késel vagy nem a teljes összeget fizeted, akkor a bank felszámolhat késedelmes törlesztéssel kapcsolatos díjakat és költségeket is.

Lakáshitel felvételnél lakásbiztosítást is kötnöd kell, melynek külön díja van, de természetesen erre is vonatkoznak akciók, kedvezmények, sőt, ha az éves fizetési ütemezést választod olcsóbb díjat számolnak fel és a csoportos beszedési fizetésnél is kapsz külön kedvezményt. A legtöbb hitel mellé hitelfedezeti biztosítást is kötnöd kell, de ezt általában a havi törlesztőrészletbe belekalkulálja neked a bank. Az OTP lakáshiteleknél a Groupama biztosító kínálja a lakásbiztosításokat, illetve vagyonbiztosításokat és a hitelfedezeti biztosítást is – ezeket Törlesztési Biztosításként találod meg a hiteldíjak között.

Ne ijedj meg! A fenti díjak nagy részét elengedi, átvállalja, vagy a kölcsön folyósítása után visszautalja neked. Ezeket csak azért írtuk le ilyen részletesen, hogy pontosan tudd mivel kell kalkulálnod egy hitel felvételénél.

A teljes hitelösszeg folyósítása azután történik meg, hogy lezajlott a hitelbírálat, minden személyes okmányod, fizetési, munkáltatói papírod rendben van, lezajlott a KHR-lista ellenőrzés, Ellátok a bankkal közösen a számodra legmegfelelőbb konstrukciót és hitelcsomagot, megtörtént a fedezetként szolgáló ingatlan értékbecslése. Ha mindent rendben talált a bank és nincs akadálya a hitel kiutalásának, néhány munkanapon belül megkapod az igényelt hitelösszeget, ezután utalhatod a lakás korábbi tulajdonosainak, vagy a kivitelezőnek annak függvényében, hogy használt vagy új ingatlant vásároltál. A teljes hitelösszeg általában egy összegben érkezik meg a megadott bankszámlaszámra, de ha a hitel céltól függően szakaszosan is utalhat neked a bank. (Ez általában az úgynevezett zöld, vagy okos hitelek esetén történik, építésnél, vagy bővítésnél, ahol meghatározott idő áll rendelkezésre, hogy az építkezés bizonyos szakaszait teljesítsd és Az építkezés készültségi fokától függ a következő pénzösszeg folyósítása. Amikor egy fázis elkészül, a bank elutalja neked a következő részletet is.)

A hitelösszeg szinte minden esetben az OTP Banknál vezetett lakossági folyószámlára érkezik meg, ritka kivétel, amikor készpénzben kapod meg a pénzt mert az eladóidnak esetleg nincs bankszámlája.

A törlesztés egyik alapvető feltétele, hogy csak és kizárólag az OTP-nél vezetett számládról utálhatod, vagy vonhatják le a havi részletet az esedékességkor. Amennyiben az OTP lakáshitel a legmegfelelőbb számodra, de nem vagy az OTP ügyfele akkor feltétele lehet a hitelfelvételnek, hogy hogy náluk is nyiss egy bankszámlát, de nem kell minden tranzakciót erről a számláról intézned, sőt az sem feltétel, hogy a munka béred, vagy nyugdíjad erre a bankszámlára érkezzen. Ha nem használod aktívan, ha az OTP számládat, nem jelent hátrányt számodra, de ha ezt használod a mindennapokban, és a havi jövedelmed is ide érkezik, azt viszont díjazza a bank.

Szintén gyakran felmerülő kérdés, hogy mi alapján dönti el a bank, Hogy a hiteltörlesztése a hónap melyik napjára esik. Az esedékesség minden hónapban ugyanazon a napon lesz a teljes futamidő alatt. Egyébként a bank veled egyeztetve dönti el, hogy a hónap hányadik napja legyen a törlesztés napja, azzal az egy feltétellel, hogy a törlesztésének a hónap 1. és 28. napja közé kell esnie, a hitel folyósításától pedig 31 napon belül meg kell történnie ha az első törlesztésének.

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) rendkívül népszerű a fiatal házaspárok, gyermekvállalás előtt álló párok, és a kisgyermekeket nevelő párok körében is, ugyanis ez a konstrukció nagy segítséget nyújt számukra a lakásvásárlásnál, az építkezésnél, vagy a meglévő ingatlan kibővítésénél, mivel akár 10 millió forint vissza nem térítendő kedvezményt is kaphattok, annak függvényében, hogy hány gyermeketek van, vagy hány gyermeket vállaltok. Azt is meghatározza a bank a CSOk igénylésénél, hogy az ingatlannak mekkora a hasznos alapterülete. A maximum 10 millió forintos támogatás mellé igényelhettek egy nagyon kedvezményes és fix kamatozású 15 millió forintos CSOK-hitelt is, melyet szintén fordíthatsz építésre, vagy vásárlásra is. A kamattámogatott hitelt CSOK és falusi CSOK mellé is igényelheted, a kamata a teljes futamidő alatt változatlanul 3%, a futamidő pedig de akár 25 év is lehet, hogy kényelmesen, ha a családi kasszát havonta nem túlterhelve tudjátok fizetni a részleteket. A mai hitelkínálat legkedvezőbb feltételeit nyújtja a CSOK hitel.

A CSOK hitelek és támogatások 2016 óta elérhetők, viszont a szabályai többször változtak azóta. Jelen állás szerint nincs megkötve, hogy Magyarország melyik településén szeretnétek ingatlant vásárolni CSOK-hitelből, vagy CSOK támogatásból, és a lakás értéke sincs maximalizálva. Ez ezt csak a falusi CSOK esetében megszabott, de erről majd később írunk részletesen.

A CSOK hitelnek van azért néhány feltétele mind a hitelt igénylő párok, mind a vásárolni kívánt ingatlanra vonatkozóan.

A vissza nem térítendő, államtól kapott támogatás összegét csak és kizárólag rmeghatározott ingatlan célokra költheted. Mint lakáshitel támogatást fordíthatod új vagy használt ingatlan vásárlására, új lakás vagy ház építésére esetleg kibővítésére, azonban a CSOK nem használható felújításra.

A CSOK hitelt azok vehetik fel, akik legalább 2 gyermeket nevelnek, vagy vállalnak.

A CSOK-hitelnél, akárcsak a hagyományos hiteleknél, ugyanúgy meg kell felelned a hitelképességnek, és ugyanaz a folyamat megy végbe, mint a hitelfelvételnél: hitelképesség szempontjából ellenőriznek téged is, és a párodat is, felbecsüli az ingatlan értékét, bekérik a munkaáltatói papírjaidat, stb.

Az ingatlanra vonatkozóan az is feltétel, hogy a CSOK támogatott ingatlant 10 évig elidegenítési jog, állami jelzálog és terhelési tilalom terheli, magyarán nem adhatod el, nem adhatod bérbe és, ha új hitelt vennél fel, nem használhatod fedezetként.

Amit a Falusi CSOK-ról tudni kell:

2019 óta létezik ez a konstrukció, és szintén változott már több ízben az indulása óta. Ez a kedvezmény nagyban hasonlít a CSOK-ra, azonban csak bizonyos településekre szóló lakcímen élő személyek igényelhetik. A falusi CSOK azzal a céllal jött létre, hogy visszahozza az elöregedő falvak népszerűségét, és támogassa a fiatalok körében kevésbé népszerű kistelepüléseket. Kistelepüléseken, vagy külterületen fekvő ingatlanok megvásárlására kiválóan alkalmas a falusi CSOK, így Magyarországon közel 2700 kistelepülésen vehető igénybe. Ezt a konstrukciót nem fordíthatod építésre vagy felújításra, kizárólag ingatlan vásárlására. Ez persze nem jelenti azt, hogy kistelepülésen nem építkezhet, vagy nem kapsz ehhez támogatást, de valószínűleg nem a Falusi CSOK, hanem a CSOK konstrukció lesz számodra a megfelelő. A CSOK útmutató – akárcsak az OTP lakáshitel kalkulátor – az általad megadott adatokkal megmutatja személyre szabott ajánlatát. Természetesen ez sem tekinthető hivatalos banki ajánlattételnek, de megismerheted, hogy milyen feltételekkel vághatsz bele a CSOK igénylésbe.

A falusi CSOK-nál nagyon pontosan meghatározták a felújítás és bővítés feltételeit, melyet alapos elszámolás során vizsgálnak és ellenőriznek is.

Macerásnak tűnhet, de olyan adó-visszatérítést, és támogatást kaphattok, mely akár a 35 millió forint összértéket is elérheti, ami lássuk be, elég jelentős segítség mindenki számára, és ehhez a 3-4 gyermek vállalása sem feltétel, de az összeg mindenképpen függ a gyermekek számától és a pénz felhasználásáról is.

Lakásvásárlás, bővítés, korszerűsítés is lehet cél a falusi CSOK-nál, de felújításra nem költheted ezt az összeget. Egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermeknél már 2.600.000, míg három gyermeknél 10 millió forint lehet az igényelhető támogatási összeg. Kettő és három gyermeknél a CSOK-hitel is igényelhető a CSOK-támogatás mellé, melyet összegét szintén a gyermekek számához kötik, két gyermeknél 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint a hitelösszeg plafonja. Így akár 25 millió forintot is kaphattok falusi CSOK-ként, melyből 10 millió forint a támogatás és 15 millió forint a kedvezményes hitel. Van azonban egy kisebb csavar is a falusi CSOK-történetben: a támogatás (tehát a maximum 10 millió forint) nem teljes mértékben szabadon felhasználható, annak csak a felét lehet a lakás, ház értékének kiegyenlítésére fordítani, a másik felét mindenképpen bővítésre, vagy korszerűsítésre kell költened, és ezt igazolnod is tudni kell. Nyilván ezzel a cél, hogy a kistelepülések ne csak újra lakottá váljanak a fiatal családok által, de meg is szépüljenek az ingatlanok.

Ha nem szükséges új ingatlant vásárolnotok, hanem a meglévőt szeretnétek korszerűsíteni a falusi CSOK-ból, akkor a fenti támogatási összegek fele (tehát a korszerűsítésre és bővítésre használható összeg) érhető el számotokra. Egy gyermeknél 300 ezer, kettőnél 1.300.000, három gyermek esetén pedig ötmillió forint összeg kérhető támogatásként és a CSOK-hitel is feleződik 5 millió és 7,5 millió forintra a kettő és három gyermekes családoknál.

A kamattámogatás mértéke minden esetben ugyanannyi, a kamat pedig a futamidő végig fix, 3%.

A falusi CSOK-ot akkor is igényelheted, ha korábban már kértél CSOK-ot. Sőt akkor sem kell kétségbe esni, ha kistelepülésen néztétek ki az ingatlant, de nem szeretnétek felújítani, csak vásárolni, pedig a falusi CSOK összegét fele-fele arányban kell elköltened. Egyszerű a megoldás, attól, hogy faluban van az ingatlan, CSOK-ot is igényelhetsz rá, nem feltétlen kell falusi CSOK.

A falusi CSOK igénylésének határidejét az állam 2024. december 31-ig meghosszabbította.

Hogyan dől el, hogy mekkora CSOK-összeget kaphattok?

Attól függ, hogy vissza nem térítendő CSOK-támogatást, vagy a minimum két gyermek mellé igényelhető kamattámogatott CSOK-hitelt veszitek igénybe. Ha mindent igényeltek és vállaljátok a 3 gyermeket, akkor CSOK-kal 10 millió forint támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt, tehát 25 millió forintot is kaphattok, falusi CSOK-nál pedig 35 millió forint a maximális összeg.

Kedvezmények is kérhetők!

Igen, kamattámogatás, ÁFA-visszaigénylés, adóvisszatérítés és kérhető adóvisszatérítés is a CSOK mellé. Ez sem elhanyagolható segítség. Például: új lakás vásárlása esetén 27%-os áfa helyett 5%-os ÁFA-t határoznak meg, de ha CSOK-ot igényeltek az új lakásra, akkor az adót visszaigényelhetitek. Építéshez és bővítéshez is kérhettek adó-visszatérítést, ah számlákkal igazoltjátok a munkákat.

CSOK-támogatás esetén nincs vagyonátruházási illeték sem, tehát az ingatlan értékének 4%-át nem kell befizetnetek vagyonszerzési illetékként.

A támogatás a gyermekek számától függ és attól is, hogy építésre, vagy használt lakás vásárlására fordítod az összeget. Ha új lakást építtettek, a CSOK-támogatás ugyanakkora 600 ezer, 2.600.000, illetve 10 millió forint 1-2-3 gyermeknél. A CSOK-hitel azonban magasabb összegben is kérhető az építkezésre igénylés esetén is: 2 gyermeknél 10 millió forint, 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint kérhető maximum.

A Babaváró hitel részletei:

A Babaváró hitellel kombinálhatod a CSOK-ot, a lakáshitelt, vagy személyi kölcsönt is, annak függvényében, hogy mekkora összegre van szükséged. Nyilván a havi jövedelmetek (kettőtöké a pároddal) határozza meg az igényelhető összeget, hiszen ettől függ a számotokra meghatározott törlesztőrészlet is.

Kényelmesen és gyorsan, akár otthonról is az e-LAK felületén. Az online hitelügyintézést megkeresheted új vagy használt ingatlan vásárlásakor, illetve szabad felhasználású jelzáloghitel esetén is. amennyiben annak az ingatlannak a tulajdonosa vagy, amelyet fedezetként bevonnátok a hitelbe úgy adósként és adós társként is jelentkezhetsz online hitelkérelemért. további kamat támogatott lakáshiteleket sajnos nem tudsz online igényelni. itt azonban kérheted az OTP től a visszahívást, így az általad megadott időben hív fel téged az OTP munkatársa. ha így igényelsz hitelt de egyrészt nem kell kimozdulnod otthonról, másrészt azon sem kell izgulnod hogy nem érsz oda a bank nyitvatartási idejében. A dokumentumok hitelesítéséhez az AVDH felületet és az ügyfélkaput kell használnod, az így kapott pdf formátumú formanyomtatványokat kitöltve, aláírva scannelve, vagy fotózva is visszaküldheted. a már korábban említett hitelfelvétellel kapcsolatos díjakat (mint az értékbecslés díja, vagy a tulajdoni lap lekérésének díja) otthonról, akár netbankon keresztül elutasítható az ügyintézés alatt. Személyesen elég lesz a szerződés aláírásához besétálnod a bankba, ekkor minden aláírt dokumentum eredeti példányát is vinned kell magaddal.

Ha szeretnéd a személyes ügyintézést, de a bankba nem szeretnél bemenni akkor kérheted a mobilbankár szolgáltatást is az OTP-től, melynek során az OTP egyik szakértő munkatársa az otthonotokba személyesen ellátogatva nyújt információt és válaszol kérdéseitekre a hitel felvétellel kapcsolatban. Ezt szabad felhasználású jelzáloghitel és lakáscélú hitel esetén is kérheted akkor, ha az igényelt összeg minimum tízmillió forint.

Valószínűleg kétszer fogtok találkozni a mobilbankárral, az első alkalommal egyeztettek, a második találkozón pedig a papírok kitöltésében segít majd neked.

A lakáshitel igénylést 18. évet betöltve jelentkezhetsz, de az is fontos hogy a futamidő lejártakor még nem lehetsz 75 éves, ha mégis betöltöd a 75. évet a futamidő közben, előfordulhat hogy a bank extra biztosítékot kér. Szintén feltétele a hitelnek a saját és önálló jövedelem, melynek el kell érnie a mindenkori minimálbér összegét, ugyanarról a munkahelyről érkezik legalább 3 hónapja. A fizetésed pedig érkezhet Ausztriából, Szlovákiából de akár Németországból is. Ha az OTP Banknál van folyószámlád és a fizetésed több mint fél éve ide érkezik, akkor jövedelem igazolás sem szükséges. A hitel igényléshez hitelképesnek kell lenned, nem szerepelhetsz a negatív adósok listáján (KHR). Lehetsz fiatal lehetsz idősebb, a jövedelmed lehet akár nyugdíjból származó is, de lényeg, hogy legyen telefonszámod, milyen a bank elérhet egyeztetés céljából.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Ezeket a dokumentumokat szerezd be az otthonfelújítási támogatáshoz

Újra lesz otthonfelújítási támogatás. A támogatás része egy kamatmentes hitel is, ennek az igényléséhez pedig, mint minden hiteligénylésnek, feltétele, hogy az igénylő benyújtsa a szükséges dokumentumokat. Szakértőink utánajártak, hogy milyen dokumentumokra kehet szükség, hogy gördülékenyen menjen az igénylés. Mutatjuk, hogy mik is ezek.

Tovább olvasom
Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Így válaszd ki vállalkozóként a megfelelő lakossági hitelt

Vállalkozóként is igényelhető lakossági hitel. Ennek két oka lehet: egy lakossági hitel felhasználható a vállalkozás fejlesztéséhez vagy működéséhez, és egy vállalkozónak is szüksége lehet lakossági hitelre. De mennyire okoz nehézséget a jövedelem igazolása vállalkozóként? A lakossági hitelfelvétel vállalkozóként nehezebb lesz? Utánajártunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával