Gránit Bank Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és feltételek

granitbank

GRÁNIT Lakáshitel - 10 éves kamatperiódussal

Díjkedvezmény, akár 100 000 Ft értékben

THM 6,46% Kamat: 6,18%
Futamidő 60 - 420 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

A Gránit Bank lakáshitel több felhasználásban is létezik. Igényelhetitek lakáshitelként, a klasszikus verzióban, amikor a vásárolni kívánt lakást terhelitek a jelzáloggal, vagy létezik olyan verziója is a Gránit Bank hitelnek, hogy a felvett kölcsönt szabadon költitek el, nem lakáscélra, azonban a hitel mellé jelzálogként felajánlatok egy lakást. A Gránit lakáshitel 10 éves kamatperiódussal igényelhető. A Gránit hitel lehet akár CSOK is, mely manapság nagyon népszerű a rendkívül alacsony kamat miatt, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény egyik legcsábítóbb feltétele, hogy a hitelt az igényléstől számított két évig nem kell törlesztenetek mindent, csak a kamatot, tehát a 24 hónap türelmi idő alatt jóval alacsonyabb a törlesztőrészlet. A Gránit Bank lakáshitel igénylés egyik legnagyobb előnye, hogy ki sem kell mozdulnotok otthonról, hiszen az ügyintézés az utolsó pillanatig, vagy a szerződés aláírásáig történet online, otthonról, kényelmesen. Hogy minden tudatosan és részletesen elkészülhessen, hogy ti már a legokosabb döntést hozzátok meg, úgy nagy segítségetekre lesz a Gránit Bank lakáshitel kalkulátor.

Ugye mennyi csábító és érdekes ajánlat merült fel a fentiekben? Akkor hát nézzük részletesebben, mit kell tudni a Gránit Bank lakáshitelekről.

Induljunk az alapoktól és az alapfogalmaktól!

Nem árt tisztában lenni az alapfogalmakkal, melyekkel gyakran találkoztok majd a hitelfelvétel során, hiszen, ha ezekkel nem vagytok tisztában, érhetnek majd meglepetések, vagy nem várt nehézségek, úgyhogy nem árt tisztázni a definíciókat előre.

Mi az a lakáshitel és miért van rá szükség?

A lakáshitel az a kölcsön, melyet a banktól vesztek fel és lakással kapcsolatos céljaitokat valósítjátok meg belőle. Lehet az vásárlás, építés, építési telekvásárlás, felújítás, bővítés, korszerűsítés, energiahatékonyságot növelő beruházás egyaránt. Azonban ezek költséges álmok, így a megvalósításukhoz nem biztos, hogy rendelkeztek kellő tőkével, nah ekkor hívható segítségül a lakáshitel.

A lakáshitel az a banktól kapott kölcsön, melyből a fenti céljaitokat megvalósíthatjátok, az összeget pedig havonta törlesztitek az előzetesen meghatározott feltételekkel és esedékességi időpontban a futamidő végéig. Ha rendszeresen nem fizettek, vagy nagyobb tartozást halmoztok fel, a bank kisajátíthatja a jelzáloggal terhelt ingatlant.

Mivel a lakáshitel egy hosszútávú elköteleződést jelent, szigorú szerződés köt benneteket így fontos, hogy jól válasszatok, legyetek körültekintőek és alaposak. Az is fontos, hogy olyan pénzintézetet válasszatok, ahol megvan a kölcsönös bizalom, ahol érzitek, hogy törődnek veletek, rugalmasak a feltételek, személyre szabott az ajánlat és valóban segítenek nektek.

Mi az a kamat?

A kamat a pénz ára azért cserébe, hogy előbb hozzájutunk az összeghez, mielőtt megkeresnénk azt. Jóval előbb. Fontos tudni, hogy egy hitel esetében nem elég csak a kamat mértékét ismerni, hiszen nem a kamat az egyetlen költsége a hitelfelvételnek, hanem számos egyéb költség is felmerülhet majd, úgyhogy a THM sokkal fontosabb számadat számotokra.

Mi az a THM?

A THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató jelzi azt a számot, amely a teljes hitelösszeget tartalmazza, vagyis minden költséget, amely a hitel felvétele során terhel benneteket. Így egészben látva a teljes összeget, sokkoló lehet, de legalább pontosan látjátok, mire számíthattok, illetve, ha a futamidő lejárta előtt tudtok előtörleszteni, vagy végtörleszteni, akkor jóval kedvezőbb lesz a THM is (bár a végtörlesztésnek is van díja, de erről majd később).

Mit fogad el jövedelemként a bank egy hitel igénylésekor?

Az igazolható jövedelem lehet munkabér, mely eléri a minimálbért, lehet nyugdíj, vagy saját vállalkozásból származó díj. Jövedelemként elfogadhatók a gyermekápolási díjak, mint a GYES, GYED és a családi pótlék, valamint cafeteria, és az életjáradék, mely sportteljesítményhez, vagy állami kitüntetéshez kapcsolódik. Szintén elfogadható jövedelemként a bérbeadásból származó jövedelem, és az osztalék is.

Ha ketten vesztek fel hitelt, az adóstársad jövedelmét is igazolnod kell.

Miben segít a Gránit Bank lakáshitel kalkulátor?

Mindenben. Ez a kis netes hitel számológép segít nektek abban, hogy előzetesen felmérjétek, milyen feltételekkel, vagyis milyen kamattal kapnátok meg a Gránit lakáshitelt, mekkora lesz a teljes összeg (beleszámítva minden hitellel kapcsolatos költséget) és az egyik legfontosabb kérdésre is választ ad számotokra, hogy mekkora havi törlesztőrészlettel számolhattok a Gránit lakáshitel igénylésekor.

Hogyan működik a Gránit Bank lakáshitel kalkulátor?

Egyszerűen, néhány adat megadásával megmutatja nektek azt az előzetes számítást és nagyon közeli becslést, amellyel számolhattok majd, amikor igénylitek a hitelt. Igen, ez csak egy előzetes kalkuláció, nem szabad végleges ajánlatnak tekinteni, ugyanis számos olyan akció és kamatkedvezmény vonatkozhat rátok, melyet a kalkulátor nem tudhat előre, de a hitelfelvételnél a szakértők erről is tájékoztatnak majd benneteket, így a lakáshitel kalkulátor számadataihoz képest személyesen akár jobb ajánlatot is kaphattok. Benne van persze az is, hogy a hiteles ajánlatban rosszabb kalkuláció jön ki számotokra, mert mondjuk kevesebb igazolt jövedelmet fogadnak el számotokra, stb.

A kalkulátor úgy működik, hogy megadjátok a saját adataitokat és egyetlen gombnyomással láthatjátok a várható kalkulációt a hiteletekről. Nem, nem a személyes adatokra kíváncsi a gép, mint a születési hely, hanem arra, hogy mekkora hitelösszegre van szükségetek, mennyit tudtok igazolni havi nettó jövedelemként, és mi lehet az a futamidő, ami alatt vissza tudnátok fizetni a felvett hitelt. Ez alapján a néhány számadat alapján a Gránit lakáshitel kalkulátor kiszámítja, hogy mennyi lesz számotokra a kamat, a THM, vagy a teljes hiteldíj mutató és azt is megmutatja, hogy mekkora lesz várhatóan a havi törlesztőrészletetek. Hangsúlyozzuk, ez csak egy előzetes kalkuláció, de elég közeli képet ad arról, mire számíthattok majd a hitelfelvételnél.

Egyébként a kalkulátor arra is jó, hogy más pénzintézetek ajánlatait is megtekinthessétek, így rögtön látjátok azt is, hogy mennyivel jobb feltételeket kínál a Gránit Bank, mint más bankok. Ne feledjétek, a kalkulátorban megjelölt számok informatív jellegűek és nem minősülnek hivatalos ajánlatnak, vagy ajánlattételnek, továbbá nem tartalmaznak teljes körű tájékoztatást. A személyre szabott ajánlatért forduljatok a Gránit Bank szakértőihez, akár online is.

Nézzünk egy konkrét példát!

Próbáljuk ki konkrétan, hogyan működik a Gránit lakáshitel kalkulátor! Tegyük fel, hogy 15 millió forint hitelre van szükségetek, amit várhatóan 15 év alatt tudnátok visszafizetni, ez lesz tehát a futamidő. Tegyük fel, hogy a nettó, igazolható jövedelmetek, amelyet a Gránit Banknál vezetett számlaszámotokra kaptok meg minden hónapban, arra 500.000 forint nettó jövedelem érkezik.

A Gránit Bank 10 év kamatperiódussal kínál lakáshitelt, 7,14% kamattal 7,50%-os THM-mel, így a havi törlesztőrészlet 136.838 forint. A futamidő 60-420 hónap lehet, tehát 5-35 év és kérhető a két év türelmi idős kedvezménnyel, melyről alább olvashattok majd részletesen.

Ne feledjétek, hogy az így kapott adatok nem számítanak hivatalos ajánlatnak, és nem tartalmaznak minden részletet, személyre szabott kedvezményeket. Ezek a számok kizárólag informatív jellegűek, és egy előzetes képet adnak nektek arról, hogy körülbelül milyen feltétellel kapnátok meg a hitelt. A fenti számítások az aktuális kamatokkal számolnak, nem biztos, hogy számotokra is ugyanez lenne az ajánlat, Hiszen a havi törlesztőrészlet számos egyéb tényezőtől is függ, illetve a bankok kínálata is állandóan változik, új akciók jelennek meg.

Kényelmes és rugalmas ügyintézés – ez a Gránit Bank

A Gránit Bankban rendkívül rugalmasan intézhetik az ügyeket, beleértve a hitelfelvételt is. A Gránit Bank számára kiemelten fontos a digitalizáció, így maximálisan kihasználja a 21. század előnyeit, és az internet kínálta lehetőségeket is. A Gránit Bank a digitális bank. A hitelfelvétel menete az utolsó pillanatig történhet online, kényelmesen, megszabott időpontok nélkül, nyithattok számlát szelfis azonosítással, az egyetlen, ami kötött, az a szerződés aláírása, erre az eseményre mindenképpen személyesen kell megjelennetek a Gránit Bank budapesti központjában. Igen, ez az egyetlen kötöttség, ehhez a fővárosi központba kell eljönnötök.

Mire fordítható a Gránit Bank lakáshitel?

Sokféle ingatlancél létezik, amelyre fordítható a Gránit Bank lakáshitel, így biztosan megtaláljátok a számotokra megfelelő hitelcsomagot. A Gránit lakáshitel fordítható lakásvásárlásra, házvásárlásra, de akár építkezésre is, vagy megvehetitek belőle azt a telket, amelyre később építkezni fogtok. Ha felújítás, bővítés, vagy korszerűsítés a célotok, akkor is kérhettek Gránit lakáshitelt. Ha még nagyobb terveitek vannak, és nyaralót, vagy hétvégi házat szeretnétek venni, akkor is igényelhettek Gránit lakáshitelt. Az építkezés magában foglalja az új családi ház megépítését, a tetőtér beépítését, vagy egy plusz emelet ráépítését, esetleg egy önállóan forgalomképes új lakás építését a meglévő padlástérben, önálló lakás kialakítását és társasházi lakás építését is. Tehát minden olyan építést, amely építési engedélyhez kötött, és növeli az ingatlan alapterületét. Bővítés alatt azt értjük, ha a meglévő ingatlanon terveztek toldaléképítést, vagy tetőtér-beépítést. Gárnit Bank lakáshitel igénylehető továbbá lakásfelújításra is, melyből családi házat, lakást, üdülőt, hétvégi házat is renoválhattok, ide azok a munkálatok tartoznak melyektől nem változik az ingatlan alapterülete, és a munkálatok sem engedélykötelesek.

A korszerűsítés a Gránit Bank lakáshitel igénylés szempontjából azt jelenti, hogy a munkálatok végeztével az ingatlan műszaki állapota jobb lesz, korszerűbb lesz, netán teljes lesz a közművesítés, kicserélitek a nyílászárókat vagy szigetelik az épületet, esetleg a tetőt.

Ha korábban már igényltetek kölcsönt, de ma már nem érzitek megfelelőnek az akkori konstrukciót és a Gránit Bank jobb feltételeket kínál számotokra, akkor hitelkiváltásra is használhatjátok az új, kedvezőbb lakáshitelt.

Milyen ingatlant fogad el fedezetként a Gránit Bank?

Az alábbi feltételeknek kell megfelelnie az ingatlannak, melyet a jelzáloggal terheltek: Magyarország területén álló, magántulajdonú, önállóan is forgalomképes, tehermentes, permentes, igénymentes és lehetőleg jelzálogmentes (kivéve a hitelkiváltó hitelnél) legyen az ingatlan. a fedezet lehet lakóház, társasházi lakás üdülő, hétvégéhez, önállóan forgalomképes garázs, és kiegészítő fedezetként bevonható akár tároló is. Egy hitelbe maximum 3 ingatlant vonhatók be fedezetként, és ingatlanonként minimum ötmillió forintot kell érnie piaci áron, a garázs esetén ez az összeg egymillió forint. Fedezet lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlan is, ebben az esetben viszont a használati jog megosztását igazolni kell.

Milyen feltételekkel igényelhető a Gránit Bank lakáshitel?

Lakáshitel igénylésnél a bank csak akkor áll veled szóba, ha elmúltál már 18 éves, a futamidő végén pedig még nem leszel 75. A bank csak akkor áll veletek szóba, ha nem szerepeltek a negatív adósok listáján, vagyis a KHR-listán (Központi Hitelinformációs Rendszer), Sem aktív sem pedig passzív státuszban. Ez azt jelenti, ha valaha volt már olyan hitel, amit huzamosabb ideig nem fizettetek, és tetemes adósságot halmoztak fel, hiába fizetitek vissza a korábbi adósságot, a listán még hosszú évekig szerepeltek. Ha a mindenkori minimálbér összegénél nagyobb, és legalább 90 napja fennálló hiteltartozással rendelkeztek, netán bizonyíthatóan csaltatok, szinte biztos, hogy nem kaptok hitelt. Ha van házastársad, vagy élettársad, őt kötelezően bevonja a bank a hitelbe.

Amennyiben a fedezetként felajánlott ingatlan nem a ti tulajdonotok, akkor csak a tulajdonos jóváhagyásával és az ő zálogkötelezetti bevonásával terhelhetitek rá a hitelt az ingatlanára.

A lakásbiztosítás megkötése is elvárás a Gránit lakáshitel igénylésnél, valamint életbiztosítást is kötni kell, ha egyedül veszel fel hitelt és a kölcsön összege nagyobb, mint a bevont ingatlan 60%-a.

A hitelfedezeti biztosítás azonban opció, nem kötelező.

Mit kell tudni még a Gránit Bank lakáshitelekről?

A Gránit Bank lakáshitel összegének alsó határa egymillió forint, felső határát pedig a jövedelmetek, és a jelzáloggal terhelt ingatlan piaci értéke adja. A futamidő minimum 5, legfeljebb 35 év. A Gránit Bank lakáshitel 10 éves kamatperiódussal kérhető.

Még nem tisztáztuk, hogy mi az a kamatperiódus. Ez az az időszak, amíg a hitel kamata nem változik, tehát fix marad. Amíg a kamat nem változik, addig a törlesztőrészlet sem fog. Fontos információ és segítség lehet a kamatperiódus kiválasztásához, hogy a 3 havi kamatperiódus változó kamatozású hitelt jelent, ez a jelenlegi gazdasági helyzetben komoly kockázatot jelenthet számotokra, hiszen egy év alatt akár négyszer is változhat a kamat, 10 éves futamidő alatt pedig akár 40 alkalommal is módosulhat. Egyértelmű tehát, hogy minél hosszabb idejű kamatperiódust választatok, annál védettebb a kamat, és annál ritkábban emelkedik a törlesztőrészlet is.

A Gránit Banknál nincsenek végig fix lakáshitelt csomagok, illetve végig fixek nevezhető, ha 10 éves kamatperiódusú hitelt kértek, 10 éves futamidőre.

Gránit lakáshitel kalkulátor

Szabad felhasználású Gránit hitel fedezettel

Ha pénzre van szükségetek, de nem lakáscélokat szeretnétek megvalósítani belőle, akkor elérhetőek a Gránit Bank szabad felhasználású hitelei is, melyek bármire költhetők anélkül, hogy azt a bank felé igazolnátok, azonban ezt tényleg csak akkor ajánljuk, ha valóban nagy szükségetek van a plusz és gyors segítségre, mivel a szabad felhasználású hitelek mindig magasabb kamattal érhetők el, mint a lakáscélúak, azonban a jelzálog így is rákerül az ingatlanra, mivel az nyújt fedezetet a hitelben. A kamatkedvezményeket és a jóváírásokat a szabad felhasználású hiteleknél nem tudjátok érvényesíteni, ha egy másik Gránit Bank lakáshitel kiváltására igénylitek.

A szabad felhasználású hitel összege, a jelzálog akként bevont ingatlan piaci értékének maximum 75%-a lehet, a kamatok pedig magasabbak mint a lakáshitelnél, hiszen kevesebb kedvezmény érvényesíthető.

Szintén szigorítás a szabad felhasználású hiteleknél, hogy nem kérheted az extra kétéves türelmi időt, a törlesztést a kamat és a tőke megfizetésével a folyósítás utáni hónapban már meg kell kezdenetek.

Ne vágjatok hát bele ebbe a konstrukcióba, csak ha feltétlen szükségetek van rá, és nem láttok más megoldást.

CSOK hitelek és támogatások a Gránit Banknál

A Családi otthonteremtési kedvezmények a Gránit Banknál is igényelhetők és kérhetők. A hitel keretében két meglévő, vagy vállalt gyermek mellé 10 millió forint hitelt igényelhettek, három gyermek esetén pedig 15 millió forintot is kérhettek, de a hiteligénylés alsó határa egymillió forint a CSOK és otthonteremtési kölcsönök kapcsán.

A futamidő a CSOK hiteleknél 5-25 év lehet, a kamat pedig a teljes futamidő alatt változatlan, 3%. A kamatperiódusa pedig 5 év, de a végig fix kamat mellett ez csak akkor releváns, ha a kamattámogatás elvész.

A CSOK hiteleknél további kedvezményeket, jóvárási akciókat is érvényesítettek, például a bank nem számítja fel a folyósítási díjat, visszatérít 40 000 forintot a közjegyzői díjból, az értékbecslés pedig negyvenkettőezer forintig visszatéríti számotokra.

A CSOK kölcsönöknél is kérhetitek a 24 hónapos türelmi időt, tehát az első két évben csak a kamatot fizetitek, a tőkét nem. Ezt a kedvezményt egyedülálló módon kínálja a Gránit Bank, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül igénybe kell vennetek, csak akkor ajánljuk, ha valóban nagyon szükségetek van rá, hogy miért, azt később részletesen is kifejtjük.

Kalkulátor a CSOK hitelnek

A CSOK A hiteleket a legtöbb bank hasonló feltételekkel kínálja, de érdemes használni a kalkulátort, hiszen lehetnek különbségek a különböző pénzintézetek ajánlatai között a családi otthonteremtési kedvezmény kapcsán is. A 3%-os kamat törvényi előírás, így ez változatlan minden pénzintézetnél, azonban minden bank máshogy számítja a törlesztőrészletet, a THM-et, és más induló díjakkal kínálják hiteleiket, más kedvezmények vehetők igénybe, valamint más és más az induló díjak visszafizetése is a különböző akciók miatt. Éppen ezért nem nagy mértékben, de lehetnek különbségek a bankok kínálatait között a CSOK hiteleknél, ezért használjátok a kalkulátort akkor is, ha Gránit CSOK hitelt szeretnétek igényelni.

Figyelem! Ne tekintsétek konkrét ajánlatnak a számokat, ez csak egy előzetes kalkuláció, nem pedig hivatalos ajánlat.

Gránit hitel építésre

Ahogy szinte minden bank, így a Gránit Bank is szakaszosan folyósítja az építési hiteleket. Ez azt jelenti, hogy az építkezés folyamatát több szakaszra bontják, és a következő összeget csak akkor kapjátok meg, ha az előző szakaszban kiírt feltételeket maradéktalanul teljesítettétek. Tehát a következő folyósítást akkor kapjátok meg, amikor az ingatlan eléri az adott összeghez hozzárendelt készültségi fokot, melyet a bank a helyszínen ellenőriz. Ezzel egyébként a bank magát védi, hiszen a hitel igénylésekor még nem áll rendelkezésetekre az ingatlan, amelyre a fedezetet kéritek. A még ki nem fizetett összeg után rendelkezésre tartási díjat kell fizetnetek, azt az összeget, amit már szakaszosan folyósított nektek a bank, azt pedig már törlesztenetek kell tőkével és kamattal együtt. A szakaszos folyósítás rendelkezésre tartással kezdődik, ez maximum 2 évet vehet igénybe.

Hogyan vágjatok bele a hiteligénylésbe a digitális Gránit Banknál?

Ahogy, azt már említettük a Gránit Bank egyik kiemelkedő tulajdonsága a többi pénzintézethez képest, hogy gyakorlatilag azt szerződés aláírásáig minden ügyintézés online zajlik. A szerződés aláírásához azonban a Budapesti bankfiókba kell elmennetek. Az online hiteligénylés folyamata pedig a következő: használjátok a Gránit Bank hitelkalkulátort, majd kérjétek előzetes hitelbírálatot a Gránit kiszámítható kalkulátortól, mely néhány kérdés megválaszolásával. A kalkulátor megkérdezi a családi állapotot, a gyermekek számát, a hitelt igénylő iskolai végzettségét, igazolható nyelvtudását, az életkort, ha lesz adós társad akkor pedig az ő adatait is. A kis számológép havi nettó jövedelmedre is kíváncsi, arra, hogy van-e hiteled más pénzintézetnél, használsz-e hitelkártyát, és ugyanezeket a kérdéseket felteszi az adóstársadnak is. A pontos kalkulációhoz azt is meg kell határoznod, hogy körülbelül mekkora összeget tudnál a havi törlesztőrészletként megfizetni. Az előzetes számításokhoz fontos az is, hogy Magyarország melyik településén szeretnétek megvásárolni vagy megépíteni az ingatlant. ne lepődjetek meg, hogy egy listáról kell választanotok, ugyanis a Gránit Bank csak bizonyos településeken lévő ingatlanokhoz nyújt hitelt. Nyilván azokon a településeken folyósít, ahol a piaci helyzet nem jelent különösebb kockázatot számára. de azt is meg kell adnod továbbá, hogy igényled az extra türelmi idős kedvezményt, vagy van-e más olyan támogatás, melyet igénybe tudnál venni. Az előzetes hitelbírálat kalkulátora megadja számotokra az eredményt, hogy mekkora hitelösszegre vagytok jogosultak, és ehhez mekkora értékű ingatlant vásárolhattok vagy építhettek. Az igényelni kívánt hitel, és az ingatlan értéke közötti különbség az önerő, amellyel rendelkeznek kell a hiteligényléshez, ugyanis a Gránit Bank Az ingatlan értékének legfeljebb 80%-áig ad hitelt, ezt az összeget is csak akkor, ha a jövedelem megfelelő.

Ha megvan már a kiválasztott ingatlan vagy építkezni szeretnétek, akkor az ingatlan irányából is kérhettek hitelbírálatot, mivel tudjátok annak az árát. Használjátok a Gránit Otthon Kalkulátort, mely az ingatlan paramétereire rákérdezve kiszámítja nektek a számotokra igényelhető hitelt. Meg kell adnotok, hogy új lakást vagy új házat, használt lakást vagy használt házat szeretnétek vásárolni, mekkora az alapterülete, mekkora tulajdonrészed lesz és melyik településen található az ingatlan. Ha CSOK hitelt kérnétek, a gyermekekre vonatkozó adatokat is meg kell adnotok, illetve bejelölhetitek, hogy milyen kedvezményeket és támogatásokat vennétek igénybe, az így kapott eredmény pedig megmutatja, mekkora hitelösszeget kaphattok az adott ingatlan esetében.

A következő lépésként a bank által kért dokumentumok feltöltését kell elvégeznetek a digitális ügyfél fiókban, itt már kérhettek személyes segítséget is a bank munkatársától, ő lesz a ti szakértők aki a hitelfelvétel alatt végig fogja a kezeteket és minden felmerülő kérdésetekre választ ad, továbbá segít a következő lépések előkészítésében.

Ezután már csak a szerződés megkötése, annak aláírása van hátra, melyhez már személyesen kell bemenetek a budapesti központba.

Milyen dokumentumok szükségesek a Gránit Bank lakáshitel igényléséhez?

Igazolnotok kell a személyes és a jövedelemmel kapcsolatos adatokat, valamint az ingatlan dokumentumait is. Kérni fogják az ingatlan alaprajzát, a lakás biztosítási kötvényt, az utolsó 6 havi bankszámla kivonatot, vagy egyéb jövedelem igazolására szolgáló kivonatot, szükség lesz munkáltatói jövedelemigazolásra, ha vállalkozó vagy akkor pedig az adóhivataltól kell jövedelemigazolást kérned.

Extra kedvezmények a Gránit Bank lakáshiteleknél

Akciók elérhetők időszakosan is, de van egy extra szolgáltatás, amelyet a Gránit Bank kínál. Ez a kétéves türelmi idő. Igen, ezt azt jelenti, hogy a szerződés megkötése utáni két évben csak kisebb összeget kell törleszteni, a tőkét csak két év után kezditek el visszafizetni, tehát a törlesztőrészletek, ha az első két évben alacsonyabb. Bár ez a kedvezmény roppant kellemes, azonban, ha letelik a két év a költségek emelkednek, ti pedig összességében több kamatot fizettek a banknak, szóval ne kényelemből kérjétek ezt a kedvezményt, csak ha valóban szükségetek van rá, hogy a futamidő elején kisebb legyen a teher. Azonban, ha tényleg szükségetek van rá, akkor viszont nagy segítséget nyújt a türelmi idővel igényelt Gránit lakáshitel.

A türelmi idővel igényelt Gránit Bank lakáshitelt a 25. hónaptól fizetitek csak teljes összegben, ekkortól kell a tőkét is fizetni, így az első 24 hónapban csak a kamatot kéri vissza a bank.

Ahogy azt már jeleztük, ezt a csomagot tényleg csak akkor vegyétek igénybe, ha muszáj és nincs más megoldások. Nyilván nektek is az a jobb, ha előbb lejár a futamidő, és már a hitel felvételekor olyan konstrukciót választotok, amelyet a teljes futamidő alatt tudtok fizetni az elejétől.

Extra kedvezmények még!

További kedvezmények járnak, ha a hitel igénylést online indítjátok el, ebben az esetben további tízezer forint egyszeri kedvezményt kaptok a Gránit Banktól. Ennek az a feltétele, hogy készítsetek egy online előbb bírálatot a Gránit kiszámítható kalkulátorával, az így kapott eredményt pedig igazolásként becsatoljátok a hiteligényléshez. Szintén feltétel, hogy regisztráljatok digitális ügyfél fiókot a Gránit Bank felületén, és a következő 30 napban benyújtásátok a hiteligénylést.

Még mindig nincs vége a kedvezményeknek

Ahogy azt már mondtuk a Gránit Bank díjazza az hűséget, és megjutalmazza az új ügyfeleket is. Ha Gránit Bank lakáshitelt igényeltek, a bank visszafizeti számotokra a hitelfelvételhez elengedhetetlen értékbecslés díját 42 000 forintig, a közjegyzői díjat 48 000 forintig, és arra sem számít fel plusz költséget, hogy folyósítja nektek a hitelt. Akkor érvényesíthetitek ezeket a kedvezményeket, ha új hitelt igényeltek, tehát a hitelkiváltásnál, vagy előtörlesztés céljából nem kaphatjátok meg.

Milyen költségei vannak a hiteligénylésnek?

Sajnos a pénzt sem adják ingyen, így a hitelfelvételnek, az igénylésnek vannak díjai, de a Gránit Bank többet elenged, vagy visszatérít számotokra. Ezek a következők.

Értékbecslői díj: az ingatlan értékének meghatározását a jelzálogbejegyzés és a törlesztőrészlet miatt is meg kell határozni, illetve a piaci értékét azért is tudnia kell a banknak, hogy nemfizetés esetén tudja, mekkora értékben értékesítheti majd végszükség esetén. Az értékbecslés tehát feltétele a hiteligénylésnek, ennek díja 42 ezer forint, melyet ugyan nektek kell megfizetni a független szakértő felé, de a Gránit Bank visszatéríti nektek a jelenlegi akció keretében.

Az ügyintézés során szükséges több dokumentum benyújtása is, így a tulajdoni lap, vagy a térképmásolat is, melynek lekérése nincs ingyen. A Takernet rendszerben 3000 forintot számítanak fel minden egyes lekérdezés során, és egy hitelfelvételnél előfordulhat, hogy háromszor is szükség van rá, főleg, ha a megvásárolni kívánt ingatlant eleve hitel terhelte, a tulajdonos pedig a tőlünk kapott pénzből fizeti vissza a fennálló tartozását a bankja felé. Ez a lekérdezés fedezetenként 3000 forint.

Van egy bizonyos adminisztrációs díj is, melyet fizetni kellene, ez fedezetenként 19 ezer forint.

A folyósítási jutalékot a folyósított összeg 1%-ában állapítja meg a bank, de a maximum határa 200 ezer forint lehet. A Gránit Bank ezt is elengedi a jelenlegi induló akció keretében.

A közjegyző díját is meg kell fizetned, ez szintén a felvett hitelösszegtől függő díj, a Gránit Bank pedig átvállal ebből 48 ezer forintot, vagyis ekkora összeget fizet vissza nektek az értékbecslési díjból.

A fedezeti bejegyzés a vármegyei kormányhivatal, vagy a földhivatal felé szintén benneeket terhel a hitelfelvételkor, ennek összege 12.600 forint.

Költsége van az építkezésekre igényelt hiteleknek is, rendelkezésre tartási díj formájában. Ez azt jelenti, hogy a bank több részletben folyósítja számotokra a hitelt, mert építkezés esetén csak az adott szakasz teljesítése után kapjátok meg a következő összeget. A rendelkezésre tartásnak is van díja, ez a teljes hitelösszeg 1%-a.

További költségek is felmerülhetnek a Gránit Bank hiteligénylésekor, mint a postai úton kézbesített kamatértesítő díja, az ingatlan felülvizsgálatának díja, az eseti kimutatások díja, vagy a fedezettörlesztési díj is felmerülhetnek.

Vannak további költségek is, de ezek csak akkor fordulhatnak elő, ha nem a normál menetrendben történik a hitel felvétele és módosítás történik menet közben. Ilyen lehet a szerződés módosítás díja, mely 30 ezer forint és az ügyfelet terheli, az előtörlesztés díja, mely a kifizetni kívánt összeg 2%-a (ez az összeg 1,5%, ha lakástakarékból, vagy saját spórolt, egyéb forrásból meglévő pénzből fizetitek ki). Szintén extra költség lehet a késedelmi kamat, de ugye ezt is csak akkor kell fizetni, ha elmaradtok a törlesztőrészlet fizetésével és nem utaljátok, vagy nem tudja levonni tőletek a bank az esedékességkor. A késedelemnek egyéb extra díjai is lehetnek, mint a felszólítási, vagy felkeresési díj, mely szintén az ügyfelet terheli elmaradás esetén.

Gránit Bank lakáshitel – a jövedelem szerepe az igénylésben

A Gránit Bank jelzáloghitel igényléséhez szükséges jövedelem összegét több tényező befolyásolja. A bankok általában a hitelképesség vizsgálatánál figyelembe veszik az adózott jövedelmet, a meglévő törlesztőrészleteket, valamint a munkaviszony stabilitását és hosszát is. A jövedelem minimum összegét a bankok meghatározzák, amelynek megléte esetén lehetőség van hitel igénylésére. Általánosságban elmondható, hogy a lakáshitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg a havi nettó jövedelem 30-40 százalékát, így ennek megfelelően kell meghatározni a hitelfelvételre jogosultságot biztosító minimális jövedelmet is. A szükséges jövedelem összege eltérő lehet bankonként, így érdemes több bank ajánlatát is összehasonlítani. Általánosságban elmondható, hogy a minimális havi jövedelem összege általában 200 ezer forint körül alakul, azonban ez az összeg nagyban függ a hitelösszegtől és a törlesztőrészlet nagyságától is. A Gránit Bank kalkulátor segíthet a részletek tisztázásában.

A lakáshitel igényléséhez szükséges jövedelemigazolások az adós hitelképességének igazolásához szükségesek. Az igazolásoknak tartalmazniuk kell az adózott jövedelemről szóló igazolást, amely az adóbevallásban szereplő jövedelmet tartalmazza. Emellett szükséges lehet további igazolások bemutatása is, például a munkáltatói igazolásra, amely tartalmazza a havi bruttó és nettó jövedelmet, valamint a munkaviszony típusát és időtartamát. Amennyiben az igénylő más forrásból is rendelkezik jövedelemmel, például bérleti díjból, befektetési jövedelemből illetve egyéb jövedelemből, annak igazolását is be kell mutatni a hitelbírálat során. Ezek az igazolások az adós fizetőképességének meghatározásához szükségesek, hiszen a bankok a törlesztőrészletek megfizetéséhez biztosítékot követelnek a hitelhez. Az ingatlanra vonatkozó igazolások is szükségesek lehetnek, például a tulajdoni lap másolata és az ingatlan értékbecslése, amely alapján meghatározható a hitel összege és a fedezet értéke. Az ingatlanra vonatkozó igazolások segítenek a bankoknak a hitel összegének és futamidejének meghatározásában is. A Gránit Bank kalkulátor segíthet a részletek tisztázásában.

Gránit Bank lakáshitel – az önerő szerepe az igénylésben

A lakáshitel igényléséhez szükséges önerő az ingatlan vételárának egy bizonyos százalékát jelenti, amelyet a bankok előírnak. Az önerő nagysága a hitelösszeg és az ingatlan értékének függvényében változik, általában legalább 20 százalék. Az önerőnek a hitelösszeg kifizetése előtt meg kell lennie. Az önerő azért fontos, mert az adós saját tőkével rendelkezik az ingatlanban, és ez növeli a bankok bizalmát a hitel visszafizetése iránt. Emellett az önerő csökkenti a havi törlesztőrészleteket és az összes hitelköltséget is. Az önerő hiánya esetén a bankok a hitelképesség más tényezőit, például a jövedelmet és a fedezet értékét is szigorúbban vizsgálják. Az önerő nagyságát érdemes előre átgondolni és megfelelő időben előkészíteni a lakásvásárlás előtt, hogy a hitelkérelmet zökkenőmentesen lehessen benyújtani.

A lakáshitel igénylésekor mindig szükség lesz önerőre. Ennek a mértékét a bank egyedileg is meghatározhatja. A sajáterő mértéke függ attól, hogy lakást vagy családi házat szeretnénk vásárolni, és függ az ingatlan elhelyezkedésétől is. A főváros egyes kerületei között is van eltérés, a nagyobb városokat szeretik a bankok, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken pedig nehéz lesz a hitel igénylése. Általában 80 százalékát hitelezik meg a bankok az ingatlan forgalmi értékének, de ez egy hátrányos helyzetű kistelepülésen lemehet akár 50 százalékig is. A bank számára fontos, hogy az ingatlan forgalomképes legyen, ezért még az is előfordulhat, hogy azért utasítják el a hitelkérelmünket, mert a bank eladhatatlannak találja az általunk kiválasztott ingatlant. Az ingatlan mindig biztosíték lesz, ezért egy piacképtelen ingatlan megvásárlását túlzott kockázatúnak ítélhetik.

Gránit Bank lakáshitel

Gránit Bank lakáshitel – a biztosíték szerepe az igénylésben

A lakáshitel igényléséhez szükséges ingatlanfedezet az a biztosíték, amelyet a bank kér az adóstól a hitel folyósításához. Az ingatlan értékét a bank meghatározza, és ebből számolja ki a hitel összegét, a kamatot és a futamidőt. Az ingatlan fedezetként való elfogadásának feltétele, hogy az ingatlan tulajdonjogának tisztázottnak kell lennie, és nem lehet jelzálogjog rajta. Az ingatlanfedezet biztosítja a bankot, így nagyon fontos, hogy az ingatlan értéke legalább a hitelösszeg fedezetére elegendő legyen. Az ingatlan értékbecslése a hitelbírálat része, és az adós költségére történik. A hitelösszeg függ a fedezet értékétől, és az ingatlan tulajdonosának érdemes előre meggyőződnie arról, hogy az ingatlan fedezetként elfogadható, és az értékbecslés eredménye alapján milyen hitelösszeget lehet igényelni. A Gránit Bank kalkulátor segíthet a részletek tisztázásában.

A Gránit Bank lakáshitel költségei – hogy készüljünk fel a kiadásokra?

A lakáshitel igénylése során számos költséggel kell számolni. A legfontosabb költségek közé tartoznak például a hitelbírálati díj, a kezelési költség, az értékbecslési díj, az ingatlan-nyilvántartási díj és a biztosítási díj. Emellett felmerülnek további költségek is, például az ügyvéd díja és az adók. Ezek a költségek jelentős terhet jelenthetnek az adós számára, és a hitelösszeg nagyságától és a hitelintézetektől függően változnak. Fontos előre felmérni ezeket a költségeket, és tájékozódni a banki díjakról, hogy a hitelfelvétel előtt minden költséggel tisztában legyen az adós. Az igénylőnek a hitelfelvétel előtt érdemes tájékozódni nem csak a banki feltételekről, de a díjakról és az összes költségről is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a hitel folyósítása során.

Gránit Bank lakáshitel – amit mindenképpen tudni érdemes

A Gránit Bank lakáshitel akciós kamattal, 5 perces előbírálattal, és akár türelmi idővel is igényelhető. A türelmi idő akár két év is lehet. A türelmi idő alatt csak a kamatot kell fizetni. A türelmi idős Gránit Bank lakáshitel is lakáshitel. Csak az első két évben nem kell még törleszteni a tőkét. Elég a kamatokat fizetni. Ez a türelmi idő lényege. Nincs tőketörlesztés huszonnégy hónapig. A Gránit Bank türelmesen vár két évet. A türelmi idős Gránit Bank lakáshitel egy új hiteltermék, azért alkották meg, hogy igazodjanak az ügyfelek elvárásaihoz. Hiszen egy ingatlan megvásárlása után több kiadás is várja a vásárlót. Ezeket a kiadásokat pedig könnyebb teljesíteni, ha valaki türelmi idős Gránit Bank lakáshitelt igényel. Magas hitelösszeg, rugalmas futamidő, és választható kamatperiódus. Ez a Gránit Bank lakáshitel. A Gránit Bank lakáshitel ingatlannal kapcsolatos célok elérésében segítheti az igénylőt. A Gránit Bank lakáshitelhez minden esetben szükség van fedezetre, ami többnyire a megvásárolt ingatlan. A hitelcél kötött, a Gránit Bank lakáshitel nem használható fel szabadon. Meg kell határozni, mely ingatlant szeretnénk megvásárolni, és a Gránit hitelt csak ennek az ingatlannak a megvásárlására fordíthatjuk. Ahogy a nevében is benne van, a Gránit Bank lakáshitel egy lakásvásárlási hitel. Új és használt ingatlan megvásárlására igényelhető, de felhasználható építéshez és hitelkiváltáshoz is.

A Gránit Bank jelzáloghitel igénylésekor csak 5 perc az előminősítés. A Gránit Bank lakáshitelnél lehetőség van előminősítésre. De mi az az előminősítés? Az előminősítés során a Gránit Bank rövid idő alatt tájékoztat bennünket arról, hogy megkapjuk-e a hitelt, és ha igen, akkor mekkora összegre számíthatunk az általunk megadott adatok alapján. Használjuk ezt a lehetőséget, hiszen fontos tudni, hogy kaphatunk-e hitelt, és azt is tudnunk kell, hogy mekkora összeget költhetünk majd a kiválasztott ingatlan megvásárlására.

A Gránit Bank jelzáloghitel igénylés folyamata szinte azonos minden kölcsönnel. Az igényléshez meg kell felelnünk az alapfeltételeknek. Ha megfelelünk a feltételeknek, és az előzetes, öt perces hitelbírálat alapján jogosultak leszünk a hitelre, akkor be kell nyújtanunk a kért dokumentumokat. A személyes okmányainkat, és a jövedelemigazolásunkat is kérni fogják. Ez lehet munkáltatói igazolás, nyugdíjszelvény vagy NAV jövedelemigazolás. Az utolsó havi bankszámlakivonatunk is kelleni fog. Gránit Bank lakáshitel igénylésénél el fogja várni tőlünk, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant felértékeltessük. Egy a Gránit Bank által kijelölt ingatlan értékbecslő fogja ezt megtenni. Az értékbecslés időbe telik, és a költségét nekünk kell állnunk. Ezután következik az időpont egyeztetés a közjegyzővel, és végül aláírhatjuk a hitelszerződést. Pozitív elbírálás esetén néhány napon belül utalja számunkra az igényelt hitelösszeget.

Amikor a lakásvásárlás befektetés is

Amikor lakást vásárolunk, azt többnyire nem befektetési céllal tesszük. De egy ingatlan megvásárlása lehet befektetés, még akkor is, ha azt azért vásároljuk, hogy benne éljünk a családunkkal. Miért számít befektetésnek egy ingatlanvásárlás? Azért, mert az ingatlan értéke folyamatosan növekszik. Ez az elmúlt időszakra volt jellemző, de fontos tudni, hogy ez nem garancia arra, hogy ezután is így lesz. Ha lakáshitel segítségével vásárolunk ingatlant, azzal szembesülhetünk, hogy megérte lakáshitel segítségével megvenni a lakást, mert az ingatlan értéke jobban növekedett, mint amennyit a lakáshitel után fizetünk. Az ingatlan is lehet tehát befektetés. De mi a fontos egy befektetésnél általában? Mire figyeljünk? Egy hosszú távú befektetés akkor jöhet szóba, ha a befektetett összeget évekig nélkülözni tudjuk. A hosszú távú befektetés magas hozamot hozhat, van azonban néhány dolog, amire oda kell figyelnünk. A hosszú távú befektetések nagy türelmet igényelnek, hiszen gyakran tíz évnél is hosszabb időre kötjük le a pénzünket. A befektetés ideje alatt viszont nem igényelnek napi figyelmet. Mivel hosszabb távon fektetünk be, a piacot jellemző árfolyam-ingadozások nem befolyásolják a hozamot, ami hosszú távú befektetések esetén jellemzően magas. A hosszú távú befektetés kiválasztásához szakértelemre, és tapasztalatra van szükség. Nem lesz könnyű megtalálni a számunkra legmegfelelőbb befektetési formát. Alaposan meg kell fontolnunk a döntésünket, mert évekig nem tudunk majd azon változtatni. A Gránit Bank lakáshitelével tehát nem csak egy csodálatos otthonunk lehet. A Gránit Bank lakáshitelével még pénzt is kereshetünk.

A Gránit Bank lakáshitel folyósítása – miért fontos ez?

A Gránit lakáshitel folyósítása az elbírálás után következik. Pozitív elbírálás után kapjuk meg az igényelt lakáshitel összegét. Miért fontos az ingatlan hitel folyósítása? Az ingatlan hitel folyósítása azért nagyon lényeges, mert tisztában kell lennünk az időpontjával ahhoz, hogy megköthessük az adásvételi szerződést. Az adásvételi szerződésben rögzítik a felek, hogy mikor történik meg a vételár kifizetése, és mikor történik meg az ingatlan birtokba adása. Ezt mindkét félnek tudnia kell a költözés miatt. Gyakori eset, hogy nem csak egy ingatlan adásvételéről van szó, hanem egy láncolatról. Aki elad, az vásárol is ingatlant, így még fontosabb az időpont. Amikor a Gránit Bank lakáshitel folyósítása megtörténik, az nem csak két embert érint, hanem akár hármat, négyet is.

Gránit Bank lakáshitel – felkészülés az igénylésre

A Gránit lakáshitel igénylés összetett folyamat. Mire kell számítanunk egy lakáshitel igénylés elindításakor? Mire készüljünk? Milyen költségek lesznek? Mennyire bonyolult egy lakáshitel igénylés? Egy lakáshitel igénylés jóval bonyolultabb, mint egy személyi kölcsön igénylés. A személyi kölcsön igényléséhez csak egy jövedelemre van szükség. Nem kell ingatlanfedezet, és nem kell meghatározni a hitel célját sem. Amikor lakáshitelt igényelünk, szükség lesz egy ingatlanra, ami fedezetté válik, és az igényelt összeget csak ennek az ingatlannak a megvásárlására fordíthatjuk. Ezt adásvételi szerződéssel kell igazolni. Az ingatlant pedig fel kell értékeltetni, biztosítást kell rá kötni, és közjegyző előtt is okiratba kell foglalni a hitelszerződést. Emiatt egy lakáshitel igénylés átlagosan négy hétig tart, szemben a személyi kölcsön néhány napos elbírálásával. Bár egy lakáshitel igénylés tovább tart, és több teendővel is jár, a bank kollégái végig segíteni fognak, és tájékoztatnak majd a következő lépésekről.

A kiválasztott ingatlanra nem mindig kapunk lakáshitelt. Az ingatlannak belterületen kell állnia, lakhatónak és piacképesnek kell lennie. Előfordulhat, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant annyira piacképtelennek tartja a bank, hogy elutasítja a lakáshitel igénylésünket. Ez főleg vidéki kistelepülésen fordulhat elő. ha ez megtörténik, nem tehetünk mást, másik ingatlant kell keresnünk. Olyat, amit a bank elfogad fedezetként.

A lakáshitel igénylése előtt a felelős hitelfelvevő mindig tájékozódik a feltételekről. Ezek ismeretében még alaposabban készülhetünk fel a hitelfelvételre. A bank mindig az általunk igazolt jövedelmet veszi figyelembe a maximális törlesztő részlet megállapításakor. A zsebbe kapott fizetés, és a nem adózó jövedelmek nem számítanak. Gyakori érvelés, hogy rendelkeznek ők ezzel a jövedelemmel, amit mi sem bizonyít jobban, mint az eddigi kiadásaik. Például az albérletre fizetett összeg, amit eddig is időre, havonta kifizettek. Miért nem jó ez a banknak? Még ha valóban fizetünk is késedelem nélkül évek óta albérleti díjat, azt a bank nem fogadja el. Csak a hivatalosan bejelentett, igazolt jövedelmet nézik, és annak is csak a meghatározott százaléka lehet havonta a törlesztőrészlet. Ez a szabály egyébként az adósokat védi, mert megakadályozza, hogy a bankok túlterheljék őket, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, legrosszabb esetben maga a lakáshitel is felmondásra kerülhet nemfizetés miatt.

A bankok által nyújtott hitelösszeg nagyságát is gyakran tévesen mérik fel az ügyfelek. És az problémát okozhat. Bár azzal többnyire tisztában vannak, hogy a bankok a becsült forgalmi érték nyolcvan százalékáig hiteleznek. Csakhogy ez az összeg nem egyezik meg a vételárral, és a bank szigorúbban is eljárhat, csak alacsonyabb arányt engedélyezve. Előfordulhat az is, hogy egy ingatlant túláraznak, így a vételár magasabb lesz a becsült forgalmi értéknél, és ebben az estben nem a vételár, hanem a becsült forgalmi érték százalékában határozza meg a lakáshitel nagyságát. Ez felboríthatja az előzetes terveinket, hiszen alacsonyabb kölcsönösszeghez jutunk. Sokan hiszik azt is, hogy elő vagy végtörlesztésnél a fennálló összegre ki kell fizetni a kamatokat is. Ez nem így van. Elő vagy végtörlesztés esetén a tőkét és egy előtörlesztési díjat kell csak fizetnünk, ami szinte mindig kevesebb, mint a kamatokkal növelt tartozásunk. Alapos utánajárás esetén is érhetnek bennünket meglepetések, ezért a tervünk végső formába öntése előtt minden esetben konzultáljunk a bankkal. Sok kellemetlenséget előzhetünk meg ezzel.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Gránit Bank Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és feltételek - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Gránit Bank Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és feltételek - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Gránit Bank Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és feltételek - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Gránit Bank Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és feltételek - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A fedezet a garancia a bank számára, ha nem fizetitek a hitelt. Mivel nagy összegről és hosszú futamidőről van szó, ezért a bank számára szükség van valamilyen biztosítékra, ezért terheli jelzáloggal az ingatlant. Ha nem lenne a fedezet, sokkal magasabb kamatra, és THM-re számíthatnátok a lakáshitel igénylésekor. Az ingatlanfedezet biztonságot jelent a banknak, nektek pedig alacsonyabb kamatot, törlesztőrészletet. Hiába kerestek sokat, fedezet nélkül nincs hitel. És fordítva is igaz hiába fedezet, ha nincs állandó jövedelmetek, nem kaphattok hitelt sem a Gránit Banknál, sem más pénzintézetnél. A banknak egyértelműen az az érdeke, hogy minden hónapban megkapja tőletek a törlesztőrészletet, nem pedig az, hogy nem fizetés esetén a fedezetként felajánlott ingatlan értékesítésével, és végrehajtásával, értékesítésével kelljen foglalkoznia.

Ha valamilyen okból nagyobb összeghez jutottatok, sikerült spórolni, értékesíteni valamit, vagy örököltetek, akkor előfordulhat, hogy az előtörlesztést, vagy a végtörlesztést kéritek. Fontos tudni azonban, hogy ezeknek plusz költségei vannak, tehát nemcsak a fennálló tőketartozást kell megfizetni, hanem vannak egyéb díjai is. Például, ha a hitelt a felvétel után négy éven belül visszafizetitek végtörlesztéssel, akkor az indulódíj kedvezményeket maradéktalanul vissza kell fizetnetek. Ha négy éven belül előtörlesztéssel visszafizetitek a felvett összeg 50%-át, vagy valamiért felmondja a bank a hitelt (tőle kívülálló okok miatt) akkor is vissza kell adni az induláskor kapott kedvezményeket.

Igen, a hitelfelvételnek vannak költségei, melyek nagyrészt az ügyfelet terhelik, de különböző kedvezményként vagy elengedi őket a bank, vagy visszatéríti a bank.

A jövedelem a futamidő hosszát és a kamatperiódust így is befolyásolja, nem csak a kiszabható hitelösszeget. Ezt nevezik Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatónak (JTM), melynek korlátozása értelmében a jövedelmeknek csak egy bizonyos százalékát költheted a törlesztő részletre, és ezért szeretné tudni a bank előzetesen, hogy használsz-e hitelkártyát, illetve van-e kölcsönöd más pénzintézetnél.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Itt vannak az új otthonfelújítási program végleges feltételei – Ne maradj le!

Az Otthonfelújítási támogatás végleges formát öltött. Utánajártunk, hogy milyen ingatlanra, milyen feltételekkel és főleg, hogy mennyi támogatás igényelhető. A program végleges feltételeiről írunk. Hogy ne maradj le róla!

Tovább olvasom
Minden, amit a jelzálogról érdemes tudnod

Részletesen áttekintjük a jelzáloghitel fogalmát, és annak fontosságát az ingatlanvásárlás folyamatában. Ha tervezel ingatlant vásárolni, vagy csak érdeklődsz a jelzáloghitel iránt, akkor erről tudnod kell. A jelzálog, mint fogalom, minden lakáshitel esetén felmerül. Érdemes sokat tudni róla.

Tovább olvasom
6 lényeges tudnivaló, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt

Lakáshitel igényléshez fedezetre van szükség. És ha a megvásárolni kívánt ingatlan nem nyújt megfelelő fedezetet, akkor szükség lehet pótfedezet benyújtására. Mutatunk 6 lényeges tudnivalót, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt.

Tovább olvasom
Nyiss diákszámlát szelfivel csupán pár perc alatt!

A diákszámla gyakran az első bankszámla. És ha már az első, legyen a nyitása egyszerű. És hogy lehetne egyszerűbben megnyitni egy diákszámlát, mint szelfivel? Utánajártunk, hogy mi az a diákszámla, mi az a szelfis bankszámla nyitás, és annak is, hogy mely bankoknál lehetséges ez.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával