Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – Minden, amit tudni kell

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)

Az Egyéves Magyar Állampapír 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10 ezer forintos alapcímletű értékpapír.

Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, vagyis 100 százalékos árfolyamon lehet.

Az egyéves futamidő a jegyzés lezárása utáni második munkanaptól indul.

Futamidő végén a kamat a tőkével együtt a számlán kerül jóváírásra.

A 2019. június 1. után megvásárolt Egyéves Magyar Állampapír kamatadó-mentes befektetés. Ez fontos, hiszen egy átlagos befektetés hozamát 15 százalék adó terheli.

Amit fontos tudni róla

Az Egyéves Magyar Állampapír kamat versenyképes a piacon.

A visszaváltás egyszerű folyamat.

Az Egyéves Magyar Állampapír lejárat előtti eladása esetén figyelembe kell venni a piaci árfolyamot.

A vonatkozó adózási szabályokat alaposan érdemes áttanulmányozni.

Az Egyéves Magyar Állampapír árfolyam változhat a kibocsátástól kezdve a lejáratig.

Az Egyéves Magyar Állampapír vásárlás lehetőséget biztosít a befektetőknek rövid távú megtakarításokra.

A hozama függ a kamatlábaktól és az aktuális piaci helyzettől.

Az Egyéves Magyar Állampapír kamatadó mentes befektetés lehet, ezt érdemes figyelembe venni a befektetés megtérülésének kiszámításakor.

Az Egyéves Magyar Állampapír adózása

A 2019. június 1. után megvásárolt Egyéves Magyar Állampapír kamatadó-mentes befektetés. Ez fontos, hiszen egy átlagos befektetés hozamát 15 százalék adó terheli. A még 2019. június 1. előtt vásárolt Egyéves Magyar Állampapír utáni kamatbevétel adóköteles volt, kamatjövedelem után 15 százalék adót kellett fizetni.

Az értékpapírszámla – akár ingyenes is lehet

Az értékpapírszámla egy olyan számla, amelyen értékpapírokat (részvényeket, kötvényeket) tarthatunk.

A számlavezetésért általában díjat kell fizetni, de léteznek ingyenes értékpapírszámlák is.

Ingyenes értékpapírszámlát nyithatunk:

 • Az Államkincstárnál: ha állampapírt szeretnénk vásárolni, ingyenes értékpapírszámlát nyithatunk az Államkincstárnál.
 • Bizonyos bankoknál: néhány bank ingyenes értékpapírszámlát kínál a lakossági ügyfeleinek.
 • Online brókercégeknél: számos online brókercég ingyenes értékpapírszámlát kínál, de ezeknél a brókereknél a tranzakciókért (pl. vétel, eladás) díjat kell fizetni.

Az ingyenes értékpapírszámla választásakor érdemes figyelembe venni a következőket:

 • A számlavezetés díja és más díjak: még az ingyenes értékpapírszámláknál is lehetnek díjak, pl. tranzakciós díjak, számlazárási díj.
 • A kínált befektetési lehetőségeket: nem minden ingyenes értékpapírszámlán érhető el minden befektetési termék.
 • A brókercég megbízhatóságát: fontos, hogy megbízható brókercéget válasszunk, amelyik rendelkezik a szükséges engedélyekkel.
Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

A befektetési portfólió összeállítása – mit vegyünk az állampapír mellé?

A befektetési portfólió összeállítása során több dolgot érdemes figyelembe venni. Általánosságban elmondható, hogy a diverzifikáció kulcsfontosságú a kockázat csökkentése érdekében.

Néhány gondolat, ami segíthet egy befektetési portfólió összeállításában:

Célok meghatározása: határozzuk meg, hogy miért szeretnénk befektetni, és milyen időtávra tervezünk. Például nyugdíjra, ingatlanvásárlásra vagy gyermekük felsőoktatásának finanszírozására.

Kockázati profil: ismerjük meg a saját kockázatvállalási hajlandóságunkat. Mennyire vagyunk hajlandóak elfogadni a piaci ingadozásokat?

Diverzifikáció: ne tegyünk minden tojását egy kosárba. Válasszunk különböző befektetéseket, például részvényeket, kötvényeket, ingatlanokat.

Részvények: válasszunk részvényeket különböző iparágakból vagy régiókból, hogy minimalizáljuk a kockázatot.

Kötvények, állampapírok: a kötvények stabil hozamot nyújthatnak, és segíthetnek a portfólió kiegyensúlyozásában. Válasszunk különböző típusú kötvényeket, például államkötvényeket, vállalati kötvényeket és kötvényalapokat.

Ingatlan: ha megtehetjük, fontoljuk meg az ingatlanbefektetéseket, például lakóingatlanokat vagy ingatlanalapokat.

Alternatív befektetések: ezek lehetnek nyersanyagok, kockázati tőkealapok vagy művészeti befektetések. Ezek a befektetések segíthetnek a portfólió diverzifikációjában, és a kockázat csökkentésében.

Passzív vagy aktív befektetések: mérlegeljük az aktív és passzív befektetési stratégiák közötti különbséget. Az aktív befektetési alapok menedzselt portfóliót kínálnak, míg a passzív alapok egyszerűen követik egy index teljesítményét alacsonyabb költségek mellett.

Költségek figyelembevétele: ügyeljünk a befektetési költségekre, beleértve a díjakat, az ügyleti költségeket és az adókat. Alacsony költségű befektetéseket válasszunk, hogy növeljük a hosszú távú hozamokat.

Rendszeres felülvizsgálat: ne hagyjuk magára a portfóliót. Rendszeresen vizsgáljuk felül, és igazítsuk a célokhoz és a piaci környezethez.

Egy, az állam által garantált befektetés beillesztése a portfólióba

Az állam által garantált befektetések rendkívül vonzó lehetőséget jelentenek a befektetők számára, mivel a kormány garanciát vállal a tőke és a hozamok biztonságára.

Ezek a befektetések igazán alacsony kockázatúak, és stabil hozamokat nyújtanak, ami ideális a portfólió stabilizálásához, és a kockázat diverzifikálásához.

Az állami garancia hozzájárul a befektetők bizalmához, és segíti a pénzügyi stabilitást piaci bizonytalanságok idején is.

Ezek a befektetések magas likviditással rendelkezhetnek, ami azt jelenti, hogy könnyen megvásárolhatók vagy eladhatók anélkül, hogy ez jelentős veszteségekkel járna.

A kormány által garantált befektetések széles skálája áll rendelkezésre, beleértve az államkötvényeket és állampapírokat.

Fontos megjegyezni, hogy bár az állami garancia csökkenti a kockázatot, de nem biztosít teljes védelmet minden eshetőséggel szemben, így fontos az alapos kutatás és értékelés.

Az állami garanciával rendelkező befektetések alacsonyabb hozamot kínálhatnak, mint más magas kockázatú eszközök, ezért azok számára ideálisak, akik elsősorban a tőkéjük megőrzésére, és a stabil hozamokra törekednek.

Összességében az állami garanciával rendelkező befektetések értékes eszközök lehetnek a portfólióban, különösen azok számára, akiknek fontos a biztonság és a stabilitás.

Fektessünk be, hogy jobban élhessünk? – szakértőnk válaszol

A befektetések révén lehetőségünk van arra, hogy megtakarításunkat növeljük, és jobban élhessünk a jövőben.

Azonban fontos megjegyezni, hogy minden befektetés kockázatokkal jár, és alapos kutatásra és tervezésre van szükség a legjobb eredmények eléréséhez.

A befektetési lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre, például részvények, kötvények, ingatlanok, nyersanyagok és alternatív befektetések.

Az egyik legfontosabb tényező a befektetési célok meghatározása és a futamidő megállapítása.

Rövid távú célokra a likvidebb eszközök, mint a betétek vagy rövid lejáratú kötvények lehetnek megfelelőek, míg hosszú távú célok esetén a részvények vagy ingatlanbefektetések jelenthetnek vonzó lehetőséget.

Emellett fontos figyelembe venni a saját kockázatvállalási hajlandóságunkat és pénzügyi helyzetünket.

Mielőtt bármilyen befektetési döntést hoznánk, érdemes pénzügyi tanácsadótól tanácsot kérni, és alaposan átgondolni az összes lehetséges következményt.

A hosszú távú siker érdekében érdemes diverzifikált portfóliót összeállítani, hogy minimalizáljuk a kockázatokat, és maximalizáljuk a hozamot.

Összességében a megfelelően tervezett, és gondosan megválasztott befektetések segíthetnek abban, hogy jobban éljünk, és pénzügyi céljainkat elérjük.

Egyéves Magyar Állampapír vásárlás

Mit érdemes átgondolni egy állampapír befektetés előtt?

Állampír befektetés: Gondolkodj, mielőtt belevágsz!

Te is álmodozol a nyugdíjas éveidről a Maldív-szigeteken, pezsgőspohárral a kezedben? Vagy csak egy kis extra jövedelemre vágysz a hónap végén? Akármelyik is legyen a célod, az állampapír befektetés csábító lehetőségnek tűnhet. De ne rohanj bele vakon! Előbb gondold át a következőket:

1. Mennyi időre fektetnél be?

Az állampapírok futamideje változó, lehet pár hónapos, de akár 8 éves is. Gondold át, hogy mikor lesz szükséged a pénzre, és ne fektesd be hosszabb időre, mint amennyire nélkülözni tudod.

2. Mennyi kockázatot vállalsz?

Az állampapírok alacsony kockázatú befektetéseknek számítanak, de ez nem jelenti azt, hogy kockázatmentesek. Ha az infláció magasabb, mint az állampapír kamata, akkor a befektetésed valójában veszíteni fog az értékéből.

3. Mennyi kamatra számíthatsz?

Az állampapírok kamata nem túl magas, de stabil. Ne számíts arra, hogy gyorsan meggazdagszol belőle.

4. Milyen költségekkel jár a befektetés?

Az állampapírok vásárlásakor és eladásakor tranzakciós díjat kell fizetni. Ezen kívül számlavezetési díj is lehet. (ezeket elkerülheted, ha értékpapírszámlát nyitsz az Államkincstárnál)

5. Vannak-e jobb befektetési lehetőségek?

Mielőtt állampapírba fektetnél, érdemes összehasonlítani más befektetési lehetőségekkel is, mint amilyenek a részvények, a befektetési alapok vagy az ingatlanok.

6. Megérted-e a befektetést?

Soha ne fektess be olyanba, amit nem értesz! Ha nem vagy biztos benne, hogy az állampapír befektetés megfelelő-e neked, akkor kérd ki egy befektetési tanácsadó véleményét.

És ne feledd:

 • A befektetés mindig kockázattal jár.
 • Ne fektesd be a megélhetésedhez szükséges pénzt.
 • Hosszú távon gondolkodj.
 • Diverzifikáld a befektetéseidet.
 • Tájékozódj, mielőtt befektetnél.

Ha ezeket a tanácsokat követed, akkor az állampapír befektetés lehet egy stabil és megbízható módja annak, hogy gyarapítsd a megtakarításaidat.

Mit tart fontosnak egy pénzügyi tanácsadó az állampapír befektetésnél?

Egy pénzügyi tanácsadó az alábbiakat tartja fontosnak az állampapír befektetésnél:

1. A befektető befektetési céljainak és kockázattűrő képességének megismerése:

A tanácsadónak meg kell ismernie a befektető befektetési céljait (pl. nyugdíj, lakásvásárlás) és kockázattűrő képességét (azaz mennyire hajlandó kockázatot vállalni a befektetésekért cserébe). A befektető céljai és kockázattűrő képessége alapján a tanácsadó javasolni tud megfelelő állampapírt.

2. A befektetés futamidejének megválasztása:

Az állampapírok futamideje változó, lehet pár hónapos, de akár 8 éves is. A tanácsadónak segítenie kell a befektetőnek a megfelelő futamidő kiválasztásában, figyelembe véve a befektető befektetési céljait és kockázattűrő képességét.

3. A kamat mértékének és az inflációnak a figyelembe vétele:

Az állampapírok kamata nem túl magas, de stabil. A tanácsadónak figyelembe kell vennie az inflációt is, és javasolnia kell a befektetőnek, hogy olyan állampapírt válasszon, amelynek kamata meghaladja az inflációt.

4. A befektetési költségek figyelembe vétele:

Az állampapírok vásárlásakor és eladásakor tranzakciós díjat kell fizetni. Ezen kívül számlavezetési díj is lehet. A tanácsadónak figyelembe kell vennie a befektetési költségeket, és javasolnia kell a befektetőnek a legkedvezőbb számlát. (ez jelenleg a teljesen ingyenes értékpapírszámla az Államkincstárnál)

5. A befektetés diverzifikálása:

A tanácsadónak javasolnia kell a befektetőnek, hogy ne fektesse be az összes pénzét egyetlen állampapírba, hanem diverzifikálja a befektetéseit. Ez azt jelenti, hogy a befektetőnek több állampapírba is fektetnie kell, különböző futamidővel és kamatozással.

6. A befektető folyamatos tájékoztatása:

A tanácsadónak folyamatosan tájékoztatnia kell a befektetőt a befektetése alakulásáról, és a befektetési piacon bekövetkező változásokról.

Lényeges, hogy a befektetési tanácsadás egyéni szolgáltatás, és a tanácsadó által adott tanácsok a befektető egyéni befektetési céljaitól és kockázattűrő képességétől függően változnak.

Rövid vagy hosszú idő egy év?

Az egy év rövid vagy hosszú idő, attól függően változik, hogy mihez hasonlítjuk.

Rövid időnek tűnhet, ha az ember élete hosszát vesszük alapul. Egy átlagos emberi élet 70-80 év, így egy év ehhez képest kevesebb, mint 2%.

Ha gyorsan változó dolgokhoz hasonlítjuk, mint a technológia fejlődése, a divat változása, vagy a politikai események.

Ha sürgős céljaink vannak, mint egy lakásvásárlás, egy esküvő vagy gyerekvállalás.

Hosszú időnek tűnhet, ha egy kisgyerek fejlődését figyeljük. Egy év alatt a kisgyerekek sokat fejlődnek, mind fizikailag, mind mentálisan.

Ha egy fontos projekten dolgozunk, ami sok időt és energiát igényel.

Ha nehézségekkel küzdünk, és úgy érezzük, hogy a dolgok soha nem fognak jobbra fordulni.

Végső soron az, hogy egy év rövidnek vagy hosszúnak tűnik-e, a mi perspektívánktól függ. Ha a jövőre fókuszálunk, és a céljaink elérésére törekszünk, akkor egy év rövid időnek tűnhet. Ha a múltra visszatekintve a már elért eredményeket mérlegeljük, akkor egy év hosszú időnek tűnhet.

Ez alatt az egy év alatt a pénz hasznot hozhat – állampapírban

Az állampapírok lehetnek vonzó befektetési lehetőségek, különösen azok számára, akik a biztonságot és a stabil hozamokat keresik.

Az állampapírokhoz való befektetés során fontos figyelembe venni az állam pénzügyi stabilitását és hitelminősítését, mivel ezek befolyásolhatják a befektetés biztonságát és a hozamokat.

Az állampapírok alacsonyabb kockázatúak, mint a részvények vagy más magas kockázatú eszközök, ezért kisebb a potenciális hozam is.

Az egy éves időtávlat alatt az állampapírok garantált hozamot kínálnak, ami lehetővé teszi a befektetők számára, hogy előre tervezhető bevételre számítsanak.

Fontos megjegyezni, hogy az állampapírok hozama alacsonyabb lehet, mint más magasabb kockázatú eszközöké, így azok számára lehet vonzóak, akik elsősorban a tőkéjük megőrzésére, és a kockázat minimalizálására törekednek.

Az egy éves időtávlat alatt az állampapírok stabil hozamot biztosíthatnak, ami lehetővé teszi a befektetők számára, hogy rövid távú pénzügyi célokat is elérjenek.

Összességében az állampapírok egy stabil és biztonságos befektetési lehetőséget jelenthetnek azok számára, akik rövid távú pénzügyi célokat szeretnének elérni, miközben minimalizálják a kockázatokat.

Fektessünk be, és egy év múlva gazdagabbak leszünk – valóban?

Az „egy év múlva gazdagabbak leszünk” felkiáltás egy inspiráló és célorientált kijelentés a befektetésekkel kapcsolatban.

Azonban fontos megérteni, hogy a befektetések eredménye változó és kiszámíthatatlan lehet, és nem mindig garantált a gazdagodás egy év alatt.

A befektetéseknek kockázatokkal járnak, és az eredményeket számos tényező befolyásolhatja, például a piaci ingadozások, a gazdasági környezet, és az egyes befektetések teljesítménye.

Annak érdekében, hogy az egy év múlva gazdagabbak legyünk, fontos alaposan tervezni, és megfontoltan dönteni a befektetésekkel kapcsolatban.

Különféle befektetési lehetőségeket kell mérlegelni, és azokat választani, amelyek összhangban vannak a pénzügyi célokkal.

Továbbá, fontos a rendszeres felülvizsgálat, és az eszközök szükség szerinti módosítása az aktuális piaci körülmények és a személyes pénzügyi helyzet függvényében.

Bár a befektetéseknek hosszú távon lehet pozitív hatása a vagyonnövekedésre, mindig számolni kell a kockázatokkal és a váratlan tényezőkkel.

Az egy év múlva gazdagabbak leszünk cél elérése érdekében azonban kitartásra, és folyamatosan figyelmes pénzügyi tervezésre van szükség.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – Minden, amit tudni kell - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – Minden, amit tudni kell - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – Minden, amit tudni kell - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – Minden, amit tudni kell - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az Egyéves Magyar Állampapír 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10.000 ezer forintos alapcímletű értékpapír, ami jegyzés útján kerül forgalomba.

Futamidő végén a kamat a tőkével együtt kerül az ügyfél számláján jóváírásra.

1MÁP-ot belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatnak értékpapírszámlán keresztül. A jegyzésre bankoknál, brókercégeknél és az Államkincstárnál van lehetőség.

1MÁP-ot 10 ezer forintos címletekben lehet vásárolni, így a minimum befektetés 10 ezer forint.

Az 1MÁP befektetést alacsony kockázatúnak tartják, mivel a magyar állam a kamat és a tőke visszafizetéséért garanciát vállal. De a befektetés reálhozamát befolyásolhatja az infláció.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Repülőgép késés? Az Erste automatikusan kompenzációt fizet!

Nyaralás közben nincs bosszantóbb, mint amikor késik a repülőnk. Főszezonban pedig hangos a sajtó a több órás vagy még hosszabb késésektől. Egy előrelátó utazó biztosítással próbál védekezni a kellemetlenség negatív hatásai ellen. Az Erste most egy nem mindennapi lehetőséget kínál: automatikusan kompenzációt fizet. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mikor érdemes bankszámlát nyitni a gyermekednek?

Gyermekünk pénzügyi tudatosságra nevelése ma egyre fontosabbá válik, hiszen a pénz kezelésének képessége az élet egyik alapvető készsége. Sokan azonban tanácstalanok abban, hogy mikor érdemes elindítani a gyereket ezen az úton. Mikor nyissunk bankszámlát a gyermekünknek? Mutatjuk, hogy miért, mikor és hogyan érdemes belevágni ebbe a kalandba!

Tovább olvasom
Fiatalok pénzügyi helyzete: Óriási különbségek a huszonévesek megtakarításaiban

A fiatalok nagy részének megtakarítása sincs, és csak igazán kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy egy évnél tovább is meg tudjanak élni bevétel nélkül. Miből adódnak ezek a különbségek? Mit tegyen egy fiatal, hogy legyen megtakarítása? És persze miért fontos ez? Szakértőnk ír a helyzetről, és arról is, hogy egy fiatal hogyan növelheti a megtakarításai értékét.

Tovább olvasom
Mennyibe fog kerülni a biztosítás az e-rollerekre?

Az e-rollerek népszerűsége robbanásszerűen nőtt az elmúlt években, különösen a városi közlekedésben. Azonban az e-rollerek használata nem csak kényelmet, hanem kockázatokat is jelent, így a felelősségbiztosítás bevezetése egyre inkább előtérbe kerül. De mennyibe is fog kerülni ez a biztosítás, és miért van rá szükség? Utánajártunk, hogy mi várható az e-rollerek felelősségbiztosításának piacán.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával