Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok 2024-ben?

2024.01.24.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2024. január 24. 20:10

Egy támogatás könnyebbé teheti egy kétgyermekes család életét. 2024-ben is elérhető számtalan támogatás a kétgyermekes családoknak. Utánajártunk, hogy mik ezek, és megmutatjuk, hogy mindenki tisztában legyen a lehetőségeivel. Részletek a cikkben.

Milyen támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok 2024-ben?

Otthonteremtési támogatás kétgyermekes családoknak – a CSOK Plusz hitel

Az otthonteremtési támogatások talán a legfontosabbak a családtámogatások közül. Ezek közül is kiemelkedi a CSOK Plusz hitel. Íme, a részletek:

2024. január 1-től a CSOK Plusz hitelt igényelhetik azok a házaspárok, akik legalább egy új gyereket vállalnak.

A támogatás új lakás építésére, új lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére ad lehetőséget. A támogatás összege a vállalt gyermekek számától függően az alábbiak szerint alakul: 1 gyermek esetén 15 millió forint. 2 gyermek esetén 30 millió forint. 3 gyermek esetén 50 millió forint.

A támogatást maximum 25 évre, kamattámogatott lakáshitel formájában lehet igénybe venni.

Otthonteremtési támogatás kétgyermekes családoknak – falusi CSOK ÁFA visszatérítéssel

Az otthonteremtési támogatások talán a legfontosabbak a családtámogatások közül. Ezek közül a második legfontosabb az Akölcsön szakértői szerint a falusi CSOK.

A támogatási összege jelentősen emelkedik 2024. január elsejétől az alábbiak szerint. Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén: 1 gyermek esetén a támogatás 600 ezer forintról 1 millió forintra nő. 2 gyermek esetén a támogatás 2,6 millió forintról 4 millió forintra nő. 3 gyermek esetén a támogatás 10 millió forintról 15 millió forintra növekszik.

Meglévő ingatlan korszerűsítése esetén: 1 gyermek esetén a támogatás 300 ezer forintról 500 ezer forintra nő. 2 gyermek esetén a támogatás 1,3 millió forintról 2 millió forintra növekszik. 3 gyermek esetén a támogatás 5 millió forintról 7,5 millió forintra növekszik.

A változás miatt akár 4 millió forint támogatást is lehet igényelni, amikor a falusi CSOK támogatást kérjük két gyermek után.

ÁFA visszatérítési támogatásra is jogosultak, akik a falusi CSOK támogatást megkapták.

A 27 százalékos és az 5 százalékos ÁFA visszatérítési támogatás csak a preferált kistelepülésen érhető el 2024-ben, ahol a falusi CSOK is. 2023-ban még csak a 27 százalékos ÁFA visszatérítési támogatásnál volt maximalizálva az adó-visszatérítési támogatás összege. 2024-ben viszont már az 5 százalékos ÁFA is csak 5 millió forintig igényelhető vissza.

Új építésű ingatlan esetén az ÁFA visszatérítés 2024-ben legfeljebb 300 m2 alapterületű ingatlannál igényelhető.

Otthonteremtési támogatás kétgyermekes családoknak – illetékmentesség

Az illetékmentesség akár 80 millió forintig is elérhető, és az akár 3,2 millió forint megtakarítást hozhat egy kétgyermekes családnak. A kiadás tervezésénél ezt is érdemes figyelembe venni.

Nem csak otthonteremtési támogatások vannak

Az Akölcsön szakértői szerint azt is fontos tudni, hogy nem csak otthonteremtési támogatások vannak. A kétgyermekes családok számára nem csak az otthonteremtés lehet fontos.

2024-ben a kétgyermekesek kaphatnak anyasági támogatást, nyithatnak Babakötvényt, kérhetik a KRESZ-vizsga díjának visszatérítését, az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítését és jár ingyen tankönyv is.

Általánosságban elmondható minden támogatási formáról, hogy csak az tudja igénybe venni, aki tud róla. Ezért rendkívül fontos a tájékozottság.

Érdemes utánajárni annak, hogy pontosan milyen támogatást kaphat az, akinek már van két gyermeke. Ez több tízezer forint is lehet, sőt, egy otthonteremtési támogatásnál akár több tízmillió is.

A támogatások sokrétűek, és ne csak az állami támogatásokra gondoljunk. Több önkormányzat is lehetővé teszi támogatás odaítélését. Az ilyen helyi támogatások általában kisebb összegűek, de egy kisebb összeg is jól jöhet, ha két gyermeket kell felnevelni és taníttatni.

Tájékozódni tehát megéri.

Amiről semmiképpen ne feledkezzünk meg: a Babaváró támogatás

A Babaváró támogatást csak azok a családok vehetik igénybe, akik gyermeket vállalnak. Akik két gyermeket szeretnének öt éven belül, azoknak a Babaváró hitel egy nagy lehetőség.

A Babaváró támogatás maximális összege 11 millió forintra emelkedett 2024.01.01-től. A Babaváró hitel csak 30 év alatti nőtaggal rendelkező házaspároknak igényelhető. 2024.01.01-től 2025.01.01-ig, 40 éves korig még igényelhető lesz a támogatás, ha a várandósság igazolásra kerül.

Összefoglalás

2024-ben a kétgyermekes családok számos támogatást igénybe vehetnek, amelyek megkönnyíthetik az otthonteremtést és a mindennapi életet. Az otthonteremtési támogatások között kiemelkedik a CSOK Plusz hitel, amely új lakás építésére, vásárlására vagy meglévő lakás bővítésére ad lehetőséget. Két gyermek esetén a hitel összege 30 millió forint lehet. A falusi CSOK keretében új ingatlan építése vagy vásárlása esetén két gyermek után 4 millió forint támogatás érhető el, míg a meglévő ingatlan korszerűsítésére 2 millió forintra nő a támogatás. Ezen kívül ÁFA visszatérítés is igényelhető, valamint az illetékmentesség is jelentős megtakarítást jelenthet a családok számára. Emellett nem csak az otthonteremtési támogatások állnak rendelkezésre. Kétgyermekes családok igénybe vehetnek anyasági támogatást, Babakötvényt, KRESZ-vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítését, valamint ingyenes tankönyvet is kapnak. A Babaváró támogatás is fontos lehetőség, amelynek maximális összege 2024-től 11 millió forintra emelkedik. A helyi önkormányzatok által nyújtott támogatások is segíthetnek, bár ezek általában kisebb összegűek. A tájékozottság kulcsfontosságú a rendelkezésre álló támogatások maximális kihasználása érdekében.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel KHR (BAR) lista esetén – lehetséges?

Babaváró hitel KHR (BAR) lista esetén – lehetséges?

2020.03.11.

Ha babaváró hitelt szeretnél igényelni, akkor a szokásosnál jóval több feltételt kell teljesítened annak ellenére, hogy gyakorlatilag ez is csak egyfajta személyi kölcsön. A különbségeket már sokszor taglaltuk, így nem mennénk bele részletesen, hiszen az erre vonatkozó cikkeinket megtalálhatod itt, a blogunkon. Az viszont eddig nem került szóba, hogy a babaváró hitel KHR, vagyis BAR listások igényelhetnek-e; ezt most pótoljuk.

Tovább olvasom
A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben

2022.08.09.

Az igénylési feltételek 2022-ben minimálisan módosultak a Babaváró hitelnél; az alábbiakból mindent megtudhatsz, ami ezzel kapcsolatos.

Tovább olvasom
Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

2019.06.14.

A babaváró hitelről az utóbbi idők egyik legnagyobb szenzációja, ha a hitelpiacot nézzük, így nem csoda, hogy sokan kerestek meg minket a vele kapcsolatos kérdésekkel, amik többnyire az igényléssel kapcsolatosak. Úgy gondoltuk, hogy ideje megkönnyítenünk a dolgotokat, ezért kiválogattuk az öt leggyakoribb kérdést, és kicsit bővebben kifejtjük.

Tovább olvasom
Igényelhetünk egyetemistaként babaváró hitelt?

Igényelhetünk egyetemistaként babaváró hitelt?

2021.08.29.

Egyetemista vagy, és szeretnél babaváró hitelt igényelni? Nincs akadálya, ha teljesíted a feltételeket!

Tovább olvasom