Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

2024.05.15.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. május 15. 08:57

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

A jelenleg elérhető állampapír hozamok

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP): Jelenleg 8 százalék körüli kamatot kínál az első kamatperiódusra, majd inflációkövető kamatozásra vált át.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP): 8 százalék körüli éves kamattal.

Kincstári Takarékjegy: 6 százalék körüli kamatot kínál.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP): 6 százalékos fix kamatot kínál 1 éves futamidőre.

Magyar Állampapír Plusz: 4,95 százalékos fix kamatot kínál 5 éves futamidőre.

De mire elég ez? Érdemes magyar állampapírt vásárolni?

Érdemes még állampapírt venni?

Az állampapír vásárlása 2024 májusában egyéni befektetési döntés, amelynek meghozatalához több tényezőt kell figyelembe venni.

Átfogóan nem lehet kijelenteni, hogy érdemes-e állampapírt venni.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe vásárláskor?

  • Befektetési célok: Mit szeretnénk elérni a befektetésével? Rövid távú megtakarítást, hozamot a nyugdíjra, vagy más célt?
  • Kockázattűrő képesség: Mennyire viseljük el a befektetés értékének ingadozását? Az állampapírok alacsony kockázatú befektetésnek számítanak, de árfolyamuk változhat.
  • Befektetési időtartam: Mennyi ideig tervezzük befektetni a pénzt? Bizonyos állampapírokhoz rövidebb, míg másokhoz hosszabb futamidő tartozik.
  • Jelenlegi gazdasági helyzet: A gazdasági környezet befolyásolhatja az állampapírok hozamát és árfolyamát.

Tulajdonképpen mi az az Állampapír? Hogy látják ezt a befektetők?

A befektetők az állampapírokat hitelfelvételi lehetőségként is felfoghatjuk.

Amikor állampapírt vásárolunk, pénzt adunk kölcsön az államnak, cserébe kamatot kapunk.

Az állam ezt a pénzt különböző célokra fordíthatja, például infrastruktúra fejlesztésére, oktatásra vagy egészségügyre.

Az állampapírok előnyei:

  • Biztonságosak: Az állampapírok a legbiztonságosabb befektetések közé tartoznak, mivel az állam garantálja a befektetésünk visszafizetését.
  • Kamatot hoznak: Az állampapírok kamatot fizetnek, ami azt jelenti, hogy a befektetésünk értéke növekszik.
  • Különböző típusok: Számos különböző típusú állampapír létezik, így kiválaszthatjuk a szükségleteinknek és céljainknak legmegfelelőbbet.
  • Likvid: Az állampapírok likvidek, azaz bármikor eladhatók a tőzsdén.

Az állampapírok hátrányai:

  • A hozamuk alacsonyabb lehet, mint más befektetések hozama, például a részvényeké.
  • Az árfolyamuk ingadozhat: Az állampapírok árfolyama változhat a kamatok és a gazdasági feltételek változásával.

Az állampapírok biztonságos és likvid befektetési lehetőséget kínálnak, stabil hozammal. Azonban fontos figyelembe venni a befektetés kockázatait és korlátait is a vásárlás előtt.

Ötletek állampapír vásárláshoz

Mielőtt állampapírt vásárolnánk, tájékozódjunk a különböző típusokról és azok hozamairól.

Válasszuk ki a befektetési céljainak és kockázattűrő képességünknek legmegfelelőbb állampapírt.

Ne fektessük be az összes pénzünket állampapírba.

Forduljunk pénzügyi tanácsadóhoz, ha segítségre van szükségünk az állampapír-befektetés kiválasztásában.

Mi az az Állampapír? Hogy látják ezt a szakértők?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint az állampapír a kormány által kibocsátott kötvény vagy más pénzügyi eszköz, amelyet az állam finanszírozási célokra használ.

Hosszú vagy rövid távú lehet, és lehetőséget ad a befektetőknek arra, hogy pénzüket biztonságosan fektessék be az állam által garantált hozammal.

Az állampapírok fontos eszközök a kormányok számára, hogy finanszírozzák költségvetésüket, és fedezzék a hiányukat.

A szakértők a következőket vizsgálják az állampapírok értékelésekor:

Fontos figyelembe venni a hozamot és a kockázatot. Az állampapírok alacsony kockázatú befektetéseknek számítanak, mivel az állam képes kifizetni a kamatot és visszafizetni a tőkét. Azonban a hozam alacsonyabb is lehet.

Az állampapírok hozama érzékeny lehet a kamatok változásaira. Például, ha a piaci kamatok emelkednek, az állampapírok hozama is növekedhet, ami csökkenti azok értékét a piacon.

Az infláció befolyásolhatja az állampapírok értékét és hozamát. Ha az infláció magasabb, mint a kibocsátott kamat, akkor az állampapírok hozama reálértékben csökkenhet.

Bár az állampapírokat államok bocsátják ki, egyes esetekben az adott ország hitelképessége kérdésessé válhat. Ezért a befektetőknek figyelembe kell venniük a hitelkockázatot is.

Ezen tényezők alapján a szakértők értékelik az állampapírokat, és ajánlásokat tesznek a befektetőknek az optimális portfólió összeállításához, és a kockázatok minimalizálásához.

Összefoglalás

Az állampapírok a befektetők körében az elmúlt évben különösen népszerűek voltak, de idén a hozamok mérséklődtek. A különböző állampapírok közül jelenleg a Prémium Magyar Állampapír és a Bónusz Magyar Állampapír kínálja a legmagasabb hozamot, mindkettő 8 százalék körüli éves kamattal kecsegtet az első kamatperiódusban. A Kincstári Takarékjegy és az Egyéves Magyar Állampapír kevesebb, 6 százalékos fix kamatot kínál, míg a Magyar Állampapír Plusz 4,95 százalékos fix kamatot ígér 5 éves futamidőre. A választás során figyelembe kell venni a befektetési célokat, a kockázattűrő képességet és a befektetési időtartamot, mivel ezek meghatározhatják, hogy melyik állampapír nyújthatja a legmagasabb hozamot az egyéni igényeknek megfelelően.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

2024.02.05.

2024. februárban jön az új Prémium Magyar Állampapír. De a feltételek annyival kedvezőtlenebbek, hogy már a reálhozam is veszélybe kerül. Mi történik, ha csökken egy állampapír kamata? Miért problémás, ha nem lehet reálhozamot realizálni egy befektetésen? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

2023.05.10.

Mekkora hozamra számíthatunk állampapír hitelből történő vásárlásakor? Megéri hitelből állampapírt venni? Megvalósul a befektetők álma, a szinte kockázat nélküli befektetés? Számoltunk. Utánajártunk. És mutatjuk, hogy mire jutottunk. 

Tovább olvasom
Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

2023.10.11.

Az Állampapír népszerű a befektetők között a magas hozama, az adómentessége és az ingyenesen elérhető tranzakciók miatt. Sokféle állampapír van, ezek közül csak az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez jó befektetés, és mikor érdemes ezt választani. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Vásárolj állampapírt a Gránit Bank eBank applikációjában pár kattintással!

Vásárolj állampapírt a Gránit Bank eBank applikációjában pár kattintással!

2023.11.15.

Állampapírt vásárolnál? Applikációban vásárolnál állampapírt? Végigvezetünk a folyamaton, és megmutatjuk, hogy hogyan vegyél állampapírt a Gránit Bank eBank appjában, és persze hogy miért vegyél állampapírt a Gránit Bank eBank appjában.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával