Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – Minden, amit tudni kell

A Prémium Magyar Állampapír – biztonság és kiszámíthatóság

A Prémium Magyar Állampapír dematerializált (papír alapon nem elérhető), inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír.

A 2022. szeptember 30. után forgalomba hozott sorozatok névértéke 1 forint, a korábbi sorozatok 1 ezer forintos címlettel kerültek forgalomba.

A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból áll (nem mindegyik sorozatnál).

A PMÁP inflációkövető.

A PMÁP esetében a kamat a vásárláskor rögzített kamatbázisra épül, és ehhez adódik hozzá az éves átlagos infláció mértéke.

Kamatfizetés évente történik, a kamat a tőkével együtt a futamidő végén kerül kifizetésre.

A 2019. június 1. után vett Állampapír kamatadó-mentes.

A 2019. június 1-jét megelőzően vásárolt PMÁP utáni kamatbevétel adóköteles, kamatjövedelem után az adó mértéke 15 százalék. A kamatadó csökkenthető, illetve megfizetése alól mentesség érhető el, ha a sorozat tartós befektetési számlán (TBSZ) keresztül került megvásárlásra.

A PMÁP belföldi és külföldi magánszemélyek (devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek) is megvásárolhatják.

A forgalmazók meghatározott feltételek mellett napi vételi árfolyamot jegyeznek a PMÁP sorozataira, így azok a lejáratot megelőzően a forgalmazók üzletszabályzatában leírtak szerint eladhatóak. Fontos azonban tudni, hogy ez a tervezett nyereség csökkenését okozhatja.

Amit a PMÁP-ről tudni érdemes

A PMÁP lehetőséget biztosít a megtakarítások kamatoztatására.

A Prémium Magyar Állampapír visszaváltása rugalmas lehetőséget nyújt a befektetőknek.

Kamata versenyképes lehet más befektetési lehetőségekkel szemben.

A Prémium Magyar Állampapír adózás a befektetők számára fontos szempont lehet.

A Prémium Magyar Állampapír árfolyama a piaci körülmények függvényében változhat.

Az eladása egyszerű és gyors folyamat lehet.

A hozama hosszú távon kedvező lehet a befektetők számára.

Az infláció szembeni ellenálló képessége vonzó lehet a befektetők számára.

A kamatadója befolyásolhatja a befektetés végleges hozamát.

A Prémium Magyar Állampapír vásárlása egyszerű lehetőséget kínál a hosszú távú megtakarításra.

PMÁP – magas hozammal

A PMÁP egy magyar állampapír és egy befektetési lehetőség, amelyet a Magyar Állam a finanszírozási igénye miatt ad ki az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ).

A PMÁP kamatozása fix, és a befektetés futamideje több éves. A kamatfizetés félévente történik, és a futamidő végén a PMÁP visszaváltható az eredeti befektetett összeggel és a kamattal.

A Magyar Állampapír egy befektetési lehetőség, ami magasabb hozamot nyújt, mint a hagyományos betéti kamatok.

A PMÁP befektetési lehetőség az állampapír piac egyik legkedveltebb és legnépszerűbb formája Magyarországon, és lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hosszabb távra tervezzenek, és magasabb hozamot érjenek el a befektetésükkel.

Lényeges, hogy bár a PMÁP Állampapír a biztonságosabb befektetések közé tartozik, minden befektetés kockázatokat is hordoz. Ezért mindig fontos ismerni a saját pénzügyi helyzetünket és céljainkat a befektetés előtt, és konzultálni egy pénzügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa a legmegfelelőbb befektetési stratégiát.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) magasabb hozamot nyújt, de hosszabb lejáratú befektetési lehetőség. A PMÁP több éves futamidejű, kamata fix, és a futamidő végén kifizetik az eredeti befektetett összeget és a kamatot.

Ha hosszabb távra tervez valaki befektetni, és magasabb hozamot elérni, akkor a Magyar Állampapír lehet a jó választás.

Ha rövidebb távra tervez valaki befektetni, és a biztonság fontosabb, akkor a Diszkont Kincstárjegy vagy más befektetési forma lehet az előnyös.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Nem minden állampapír egyforma

A Magyar Állampapír és a PMÁP között vannak különbségek, bár a hasonlóságok is, hiszen mindkettő Állampapír.

A Magyar Állampapír fix kamatozású, míg a PMÁP inflációkövető.

A Magyar Állampapír esetében a kamat a vásárláskor rögzített, és nem változik a futamidő alatt.

A PMÁP esetében a kamat a vásárláskor rögzített kamatbázisra épül, és ehhez adódik hozzá az éves átlagos infláció mértéke.

A Magyar Állampapír kamata évente, a Prémium Magyar Állampapír kamata pedig félévenként fizetődik ki.

A Magyar Állampapír visszavásárlási árfolyama a futamidő végén 100 százalék. A Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási árfolyama a futamidő végén 99 százalék.

Melyik állampapírt válasszuk? Mi alapján válasszunk?

A szakértők szerint A Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír közötti választást a befektetési cél határozza meg.

A két állampapír közötti összehasonlításkor érdemes figyelembe venni a várható hozamot, a kockázatot, a likviditás és a költségeket.

Lényeges, hogy mielőtt bármilyen befektetésbe fektetnénk a pénzt, alaposan tájékozódjunk, és kérjünk szakmai segítséget, ha szükséges.

Az Állampapíroknak, így a Prémium Magyar Állampapírnak is számtalan előnye van más befektetési formákkal szemben. Az állami garancia, az adómenetesség és az ingyenes tranzakciós lehetőségek mind jelentős érvek a vásárlás mellett.

A megvásárlása egyszerű, akár online is vásárolható. Bármekkora összegben elérhető, és a hozama messze meghaladja más könnyen és egyszerűen elérhető befektetések hozamát.

Mint minden nagyobb befektetési döntés előtt, ebben az esetben is kiemelten fontos az alapos tájékozódás. Érdemes szakértőhöz is fordulni, és el lehet olvasni szakértő weboldalak szakértő cikkeit.

Hogyan válasszunk általában befektetési formát?

Befektetési forma kiválasztásakor fontos figyelembe venni minden tényezőt, beleértve a saját pénzügyi helyzetet, a célokat, a futamidőt és kockázatvállalási képességet is.

Mutatunk néhány lépést, amelyek segíthetnek a megfelelő befektetési forma kiválasztásában:

 • Határozzuk meg a célokat: tudjuk meg, hogy miért szeretnénk befektetni. Lehet célja egy nagyobb vásárlás finanszírozása, nyugdíjra való felkészülés, vagy egyszerűen csak megtakarítások növelése.
 • Mérjük fel a kockázatvállalási képességet: legyünk realisták saját kockázatvállalási képességünkkel kapcsolatban. Mennyire vagyunk hajlandóak elveszíteni a befektetés egy részét rövid távon? Mennyire vagyunk hajlandóak vállalni a hosszabb távú kockázatokat?
 • Ismerjünk meg más befektetési lehetőségeket is: tanulmányozzuk a különböző befektetési lehetőségeket, például részvényeket, kötvényeket, ingatlanbefektetéseket vagy nyersanyagokat.
 • Értékeljük a hozamokat és kockázatokat: ismerjük meg a befektetési lehetőségek hozamát és kockázatait, és válasszunk olyan befektetést, amely összhangban van a céljainkkal.
 • Diverzifikálás: ne fektessünk minden pénzt egyetlen befektetési eszközbe. Diverzifikáljuk a portfóliót több különböző eszközosztályba vagy befektetési formába.
 • Tartsuk szem előtt az adózási szempontokat: mielőtt döntést hozunk, gondoljuk át az adózási és jogi következményeket, amelyek befolyásolhatják a befektetést.
 • Konzultáljunk szakértőkkel: amennyiben szükségesnek érezzük, kérjünk tanácsot pénzügyi tanácsadótól vagy befektetési szakértőtől, akik segíthetnek megérteni az egyes befektetési lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Lényeges, hogy türelmesek legyünk, és alaposan mérlegeljük a lehetőségeket, mielőtt döntést hozunk.

Ne feledjük, hogy a befektetések mindig bizonyos kockázatokkal járnak, és a legfontosabb az, hogy a saját pénzügyi helyzethez és célokhoz legmegfelelőbb befektetési formát válasszuk.

A befektetés hatása az életünkre – 14 gondolat, amit jó, ha tudunk

A befektetések lehetővé teszik számunkra, hogy pénzügyi stabilitást és biztonságot építsünk fel hosszú távon.

Megfelelően megválasztott befektetések révén növelhetjük a vagyonunkat, és az anyagi függetlenségünk elérésének esélyeit.

Befektetéseink révén lehetőségünk nyílik a passzív jövedelemszerzésre, ami hozzájárulhat a pénzügyi szabadságunkhoz.

A befektetések révén megtanulhatjuk az időzítés és a pénz kezelésének fontosságát.

A sikeres befektetések önbizalmat adhatnak és ösztönözhetnek minket további pénzügyi célok elérésére.

Jó befektetési döntések meghozatala során fejleszthetjük a pénzügyi tudatosságunkat és pénzügyi intelligenciánkat.

A befektetések lehetővé teszik, hogy aktívan részt vegyünk a pénzügyeink irányításában és tervezésében.

Befektetéseink révén lehetőségünk nyílik arra, hogy hosszú távú célokat tűzzünk ki, és azokat elérjük.

A jó befektetési hozamok segíthetnek megvalósítani álmainkat, például az otthon megvásárlását, utazások finanszírozását, vagy nyugdíjba vonulás utáni biztonságos életvitelt.

A befektetések révén képesek lehetünk javítani életminőségünket, és biztosítani a családunk számára a megfelelő anyagi biztonságot.

Befektetéseink által hozzájárulhatunk az oktatásunkhoz, és az új készségek megszerzéséhez, ami hosszú távon jobb munkalehetőségeket teremthet számunkra.

A befektetések révén lehetőségünk nyílik a társadalmi felelősségvállalásra, például környezetvédelmi vagy társadalmi célok támogatására.

Jól megtervezett befektetések révén csökkenthetjük a pénzügyi stresszt és bizonytalanságot az életünkben.

A befektetések révén hosszú távon fenntartható és stabil jövedelemszerzési forrásokat teremthetünk magunknak és családunknak.

Prémium Magyar Állampapír vásárlás

A szakértők véleménye az állampapír befektetésről

Állampapír befektetés: kell-e venned, ha nem vagy Matolcsy György?

Az állampapír befektetés sokak számára vonzó opciónak tűnik: stabil hozamot ígér, kockázata alacsony, ráadásul a magyar állam garanciát vállal a befektetésre. De vajon tényleg ez a tuti befutó? A szakértők górcső alá vették a témát, és megosztották őszinte véleményüket.

Mi a tuti? Semmi!

Először is szögezzük le: tuti befektetés nem létezik. Az állampapír sem kockázatmentes, bár kétségtelenül az egyik legbiztonságosabb befektetési forma. A kockázat alacsonyabb, mint a részvényeknél, de a hozam is alacsonyabb.

Akkor miért jó az állampapír?

Stabil hozam: az állampapír hozama kiszámítható, nem kell aggódnod a hirtelen árfolyam-ingadozások miatt.

Alacsony kockázat: az állam garanciát vállal a befektetésre, így minimális a veszteség esélye.

Könnyen elérhető: az állampapírokat bankokban, értékpapír-forgalmazóknál, és a Magyar Államkincstár fiókjaiban is megvásárolhatod.

De mi a helyzet az inflációval?

Az infláció felemésztheti a befektetésed értékét, ha a hozam nem éri el az inflációs rátát. Ezért fontos, hogy olyan állampapírt válassz, amelynek kamata inflációkövető.

És mi a helyzet a hozammal?

Az állampapír hozama nem túl magas, de stabilan hoz. Ha gyors meggazdagodásra vágysz, ez nem a te befektetésed.

Akkor kinek éri meg az állampapír befektetés?

Akik kockázatkerülők: az állampapír ideális befektetés azoknak, akik nem akarnak kockáztatni, és stabil hozamra vágynak.

Akik rövid távra fektetnek be: az állampapír jó választás lehet azoknak, akik rövid távra ( 1-3 évre) fektetnek be.

Akik inflációvédelmet keresnek: az inflációkövető állampapírok jó választást jelentenek azoknak, akik meg akarják védeni a befektetéseiket az inflációtól.

És kinek nem éri meg?

Akik magas hozamot akarnak: az állampapír nem ideális befektetés azoknak, akik gyors meggazdagodásra vágynak.

Akik hosszú távra fektetnek be: hosszabb távon (10 év felett) más befektetések (pl. részvények) jobb választásnak tűnnek.

Összességében az állampapír befektetés nem mindenkinek való. Ha kockázatkerülő befektető vagy, aki stabil hozamra és inflációvédelemre vágyik, akkor az állampapír jó választás lehet. Azonban ha magasabb hozamra vágysz, vagy hosszú távra fektetnél be, akkor érdemes más befektetési formákat is megfontolnod.

A legfontosabb tanács: mielőtt befektetnél, tájékozódj alaposan a befektetési lehetőségekről, és gondold át, hogy mi a te befektetési célod és kockázattűrő képességed.

Ne feledd: a befektetés mindig kockázattal jár!

Extra tipp: használd az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÁKK) kalkulátorát a hozam kiszámításához: https://www.allampapir.hu/kamatok/

És ne feledd: a befektetés nem játék! Ne fektess be többet, mint amennyit megengedhetsz magadnak, hogy elveszíts.

A befektetés célja mindig a maximális hozam elérése?

Bár a befektetés célja valóban a maximális hozam elérése lehet, de fontos megérteni, hogy ez a cél nem mindig a legfontosabb vagy leghelyénvalóbb.

A befektetési stratégiát és célokat mindig a saját pénzügyi helyzetéhez, kockázatvállalási hajlandóságához és a futamidőhöz kell igazítani.

Néhány esetben a kiegyensúlyozott portfóliók vagy alacsonyabb kockázatú befektetések, amelyek kisebb hozamot biztosítanak, lehetnek a megfelelőbbek a hosszú távú pénzügyi célok eléréséhez, például a nyugdíj vagy gyermekük oktatásának finanszírozásához.

Más esetekben, például fiatalabb befektetőknél vagy magasabb kockázatvállalási hajlandóságúaknál, a magasabb hozamra törekvés indokolt lehet, még akkor is, ha ez magasabb kockázatot jelent.

Mindenesetre, a befektetési döntéseket mindig alaposan át kell gondolni, figyelembe véve az egyéni körülményeket, és a hosszú távú pénzügyi célokat.

Egyes befektetőknek lehetőségük van arra, hogy a magas hozam elérése érdekében nagyobb kockázatot vállaljanak.

Ezek a befektetők szinte mindig hosszú távú befektetési stratégiát követnek, és megfelelően diverzifikált portfóliókkal rendelkeznek, hogy minimalizálják a kockázatot.

Mások viszont inkább konzervatívabb megközelítést választanak, és kiegyensúlyozott portfóliót építenek fel, amelyben kevésbé spekulatív befektetések is helyet kapnak.

Fontos megérteni, hogy a befektetési döntéseket mindig körültekintően kell meghozni, és a hozam mellett más tényezőket is figyelembe kell venni, például a likviditást, a diverzifikációt és az egyéni kockázatot.

Az egyik legfontosabb szempont az is, hogy a befektetési döntések mennyire illeszkednek az egyéni pénzügyi célokhoz és futamidőhöz.

Bár a maximális hozam elérése fontos szempont lehet a befektetési döntések során, mindig figyelembe kell venni más tényezőket is, és az egyéni körülményekhez és célkitűzésekhez kell igazítani a befektetési stratégiát.

Ennek a befektetési stratégiának pedig része lehet az állampapír, akár a Prémium Magyar Állampapír is. A fentiek figyelembe vételével biztonságosan alakítható ki egy befektetési portfólió. És ha szükségét érezzük, pénzügyi tanácsadóhoz is fordulhatunk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – Minden, amit tudni kell - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – Minden, amit tudni kell - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – Minden, amit tudni kell - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – Minden, amit tudni kell - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A Prémium Magyar Állampapír dematerializált (papír alapon nem elérhető), inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír. A 2022. szeptember 30. után forgalomba hozott sorozatok névértéke 1 forint, a korábbi sorozatok 1 ezer forintos címlettel kerültek forgalomba.

A PMÁP-ot az állam bocsátja ki, így rendkívül biztonságos befektetésnek számít. Az állam garanciát vállal a tőke és a kamatok kifizetésére is.

A PMÁP kamata a futamidő alatt kétszer változik:

 • Kamatbázis: A kamatbázis a kamat megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozó hivatalos éves átlagos infláció.
 • Kamatprémium: A kamatprémium sorozatonként eltérő, és a vásárláskor fixálva lesz a futamidő végéig.

A PMÁP aktuális kamatait az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján találhatjuk meg.

A PMÁP futamideje 8 év.

A PMÁP-ot bankok, értékpapír-forgalmazók, és a Magyar Államkincstár fiókjaiban lehet megvásárolni.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mennyibe fog kerülni a biztosítás az e-rollerekre?

Az e-rollerek népszerűsége robbanásszerűen nőtt az elmúlt években, különösen a városi közlekedésben. Azonban az e-rollerek használata nem csak kényelmet, hanem kockázatokat is jelent, így a felelősségbiztosítás bevezetése egyre inkább előtérbe kerül. De mennyibe is fog kerülni ez a biztosítás, és miért van rá szükség? Utánajártunk, hogy mi várható az e-rollerek felelősségbiztosításának piacán.

Tovább olvasom
Minden, amit érdemes tudni a kisállat biztosításról

A kisállatok családtagokká váltak, és ahogy a családtagok esetében, úgy szeretnénk biztosítani számukra is a legjobb egészségügyi ellátást. A kisállat biztosítás egyre népszerűbb, nem véletlenül: segítségével a nem várt állatorvosi költségek könnyebben kezelhetők. Utánajártunk és bemutatjuk, miért érdemes kisállat biztosítást kötni, hogyan működik, és mire érdemes figyelni.

Tovább olvasom
A tulajdoni lap titkai: ezeket mindenképp ellenőrizd, mielőtt vásárolsz!

Az ingatlanvásárlás mindig izgalmas, és egyben komoly döntés is, ami alapos előkészületeket igényel. Az egyik legfontosabb dokumentum, amelyet érdemes alaposan átnézned, mielőtt bármilyen ingatlant megvásárolsz, a tulajdoni lap. A tulajdoni lap ugyanis sok olyan információt tartalmaz, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy biztos lehess abban, hogy jó döntést hozol. Utánajártunk és bemutatjuk, hogy mikre figyelj oda különösen, amikor a tulajdoni lapot vizsgálod.

Tovább olvasom
Fedezd fel a hitelkártyák világát: 7 alapfogalom, amit ismerned kell

A hitelkártya mindennapjaink elengedhetetlen részévé vált, megkönnyítve a fizetést. Sokan még mindig nem ismerik a hitelkártyák működésének alapvető részleteit. 7 kulcsfontosságú fogalmat járunk körbe, amelyek segítenek jobban megérteni a hitelkártyák világát. Mutatjuk a lényeget.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával