Magyar Államkötvény (MÁK) – Minden fontos tudnivaló

A Magyar Államkötvény

A Magyar Államkötvény 3, 5, 7, 10, 15 vagy 20 éves futamidejű, fix vagy változó kamatozású, 10 ezer forintos alapcímletű értékpapír.

Az egyes sorozatok félévente vagy évente fizetik ki a kamatot, amelyből az értékpapír számlavezető veszi le a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően a kamatadót.

Az Államkötvény a tőkepiacról szóló törvény szerint hitelviszonyt megtestesítő értékpapír és egyben a magyar állam által kibocsátott, a lakosság, mint befektetői célpiac részére is forgalomba hozott értékpapír mentesül a kamatadó megfizetése alól.

Az Államkötvény forgalomba hozatalának és forgalmazásának minden feltételét, így az adózással kapcsolatos mindenre kiterjedő tájékoztatást a hatályos Ismertető tartalmazza.

Az Államkötvény aukció útján kerül forgalomba hozatalra. Az államkötvény aukciók nyilvános ajánlattétel után kerülnek kihirdetésre.

Az aukció minden második héten csütörtökön van, míg a pénzügyi teljesítésre az aukciót követő hét szerdája. Az aukción csak az Elsődleges forgalmazók vehetnek részt.

A befektetők az Elsődleges forgalmazótól vásárolhatnak kötvényt.

Az Államkötvényt belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek, intézmények is megvásárolhatják.

Amit fontos tudni róla

A MÁK (Magyar Államkincstár) felelős a Magyar Államkötvények kibocsátásáért és kezeléséért, biztosítva a befektetők számára stabil és megbízható lehetőséget a pénzügyi befektetésekre.

A Magyar Államkötvény hozama függ a kibocsátás időpontjától, a kamatperiódustól és a piacon uralkodó kamatkörnyezettől, így befektetési döntés előtt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

A Magyar Államkötvény kamata általában fix és előre meghatározott, ami lehetővé teszi a befektetők számára a kamatbevétel előrejelzését és tervezhetőségét a befektetés időtartama alatt.

A Magyar Államkötvények kamatait adófizetési kötelezettség terhelheti, azonban vannak olyan kivételek és kedvezmények, amelyek csökkenthetik az adóteher mértékét.

A Magyar Államkötvény árfolyama a kamatok és a piaci körülmények változására reagálva ingadozhat, befolyásolva a befektetők vételi és eladási döntéseit.

A Magyar Államkötvény vásárlás során fontos figyelembe venni a kibocsátási feltételeket, az aktuális hozamokat és az adózási szabályokat, hogy az optimális befektetési stratégiát lehessen alkalmazni.

A MÁK, azaz a Magyar Államkincstár fontos szerepet játszik a magyar államkötvények kibocsátásában és kezelésében.

A Magyar Államkötvény hozama a befektetők számára vonzó lehet, mivel többnyire stabil és előre kiszámítható jövedelmet nyújt.

A Magyar Államkötvény kamata a kibocsátás időpontjában rögzített lehet, és az adott időszakra vonatkozik, így segíti a befektetők tervezhetőségét.

A Magyar Államkötvény kamatjövedelme adóköteles jövedelemnek minősülhet, azonban vannak különféle adókedvezmények és adómentességek, amelyek befolyásolhatják az adózást.

Az árfolyama piaci változásoktól függően ingadozhat, ami befolyásolhatja azok értékét és hozamát.

Magyar Államkötvény vásárlás lehetőséget nyújt a befektetőknek arra, hogy biztonságos és stabil befektetést hajtsanak végre a magyar állam részére, miközben kamatot kapnak.

Magyar Államkötvény adózása összetett. Fontos tájékozódni kötvényvásárlás előtt.

Miért fektessünk kötvénybe?

Stabil hozam: A kötvények általában fix vagy előre meghatározott kamatot kínálnak, így biztosítva a stabil jövedelmet a befektetőknek.

Diverzifikáció: A kötvények hozzájárulhatnak a befektetési portfólió diverzifikálásához, mivel más típusú eszközökkel, például részvényekkel vagy ingatlanokkal összehasonlítva alacsonyabb kockázatot jelenthetnek.

Kockázatcsökkentés: A kötvények kevésbé kockázatosak, mint a részvények, mivel azokhoz kevésbé kapcsolódik piaci változatosság vagy vállalati teljesítmény.

Jövedelemforrás: A kötvények rendszeres kamatfizetéseket biztosítanak, így ideálisak lehetnek azok számára, akik passzív jövedelemforrást keresnek.

Biztonság: A magas minősítésű államkötvények vagy vállalati kötvények hátterében álló kiadók megbízható fizetőképességgel rendelkeznek, ami növelheti a befektetők biztonságérzetét.

Infláció elleni védelem: Néhány kötvényfajta, például inflációra indexált kötvények, védettséget nyújthat az infláció ellen, mivel a kamatok az inflációhoz vannak igazítva.

Ezen előnyök figyelembevételével a kötvények befektetők számára stabil jövedelmet és diverzifikációt kínálhatnak a portfólióban.

Azonban minden befektetés előtt fontos alaposan végiggondolni a saját pénzügyi célokat, kockázatvállalási hajlandóságot és a befektetés időtartamát.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Az államkötvénnyel diverzifikálható a befektetés

Az államkötvények befektetési portfólióba való integrálása hatékony diverzifikációs stratégiát jelenthet a befektetők számára.

Az államkötvények különböző típusai, például rövid és hosszú lejáratúak, valamint különböző kamatokkal rendelkeznek, így lehetőséget nyújtanak a portfólió széleskörű diverzifikációjára.

Ezen különféle típusok összeválogatása lehetővé teszi a befektetők számára, hogy alkalmazkodjanak különböző piaci környezetekhez és kamatciklusokhoz.

Az államkötvények stabilitása és megbízhatósága hozzájárul a portfólió kockázatának csökkentéséhez, különösen instabil vagy bizonytalan időkben.

Az államkötvények alacsonyabb kockázatúak, mint a vállalati kötvények, így megfelelő választás lehet a befektetők számára, akik kiegyensúlyozott portfóliót kívánnak kialakítani.

Az államkötvények kamatjövedelme megbízható és előre kiszámítható, ami hozzájárul a portfólió stabil jövedelmének biztosításához.

A diverzifikáció segíthet a portfólió teljesítményének simításában, és a hosszú távú befektetési célok elérésében.

Összességében az államkötvények befektetése lehetővé teszi a befektetők számára, hogy optimalizálják a portfóliójuk kockázatát, és hozamát a különböző piaci feltételekhez igazítva.

A befektetési stratégia kiválasztása

A befektetési stratégia kiválasztása során fontos figyelembe venni több tényezőt is.

Első lépésként érdemes áttekinteni saját pénzügyi helyzetünket, befektetési célokat és a futamidőt.

Ezután érdemes megvizsgálni a különböző befektetési lehetőségeket, például részvényeket, kötvényeket, ingatlanokat vagy alternatív befektetéseket.

A kiválasztott befektetési stratégiát befolyásolhatja az is, hogy mennyire vagyunk hajlandóak vállalni a kockázatot, valamint mennyire vagyunk kényelmesek.

Fontos figyelembe venni a diverzifikációt is, azaz hogy a portfólióban különböző eszközosztályok legyenek jelen, ami segíthet csökkenteni a kockázatot.

Ezenkívül érdemes figyelembe venni a hozamot, azaz hogy milyen jövedelmet várunk el befektetéseinktől, és hogy ez mennyire illeszkedik az adott befektetési stratégiához.

Végül, de nem utolsósorban fontos figyelembe venni a befektetési stratégia hosszú távú fenntarthatóságát, és rendszeresen felülvizsgálni, és szükség esetén módosítani azt az idő múlásával és a piaci változások függvényében.

A befektetési stratégia kiválasztása során a piaci trendek és kilátások elemzése is kulcsfontosságú lehet.

Fontos figyelembe venni a gazdasági és piaci környezet változásait, valamint azoknak a befektetésekre gyakorolt hatását.

Emellett érdemes figyelmet szentelni a likviditásra is, azaz hogy mennyire könnyen lehet átváltani befektetéseket készpénzre szükség esetén.

Az adózási szempontoknak is nagy jelentősége van a befektetési stratégia kialakításában, mivel az adók hatással lehetnek a befektetések hozamára és végösszegére.

Végül pedig fontos, hogy a befektetési stratégia összhangban legyen az egyéni elvárással és kockázatvállalási hajlandósággal, hiszen csak így lehet sikeres és fenntartható a hosszú távon.

Összességében a befektetési stratégia kiválasztása komplex döntés, amely számos tényezőt foglal magában, és mérlegelni kell az egyéni körülményeket és célokat minden lépésnél.

Miért nyissunk értékpapírszámlát?

Számos oka lehet annak, hogy érdemes értékpapírszámlát nyitni:

Befektetési lehetőségek: Állampapír, államkötvény vásárlás.

Részvények: Befektethetünk magyar és külföldi tőzsdéken jegyzett részvényekbe, és részesedhetünk a vállalatok sikeréből.

Kötvények: Kölcsönadhatunk a Magyar Államnak, önkormányzatoknak, vagy cégeknek, és kamatot kaphatunk a befektetett összegre.

Befektetési alapok: Szakemberek által kezelt befektetési alapokba fektethetünk be, amelyek diverzifikáltabb portfóliót nyújtanak.

Egyéb értékpapírok: ETF-ek, származékos ügyletek.

Hozamlehetőség:

 • Az értékpapírpiacon magasabb hozamot érhetünk el, mint a bankbetétek esetében.
 • Hosszú távon az értékpapír-piaci befektetés megvédheti a megtakarításainkat az inflációtól.

Diverzifikáció:

 • Az értékpapír-piaci befektetéssel diverzifikálhatjuk a befektetési portfóliónkat, és csökkenthetjük a kockázatot.

Rugalmasság:

 • Saját magunk dönthetünk arról, hogy mikor és milyen értékpapírokba fektetünk be.
 • Bármikor eladhatjuk az értékpapírjainkat, ha szükségünk van a pénzre.

Egyéb előnyök:

 • Adókedvezmények
 • Hozzáférés online kereskedési platformokhoz
 • Befektetési tanácsadás

Fontos megjegyzés: A befektetés kockázattal jár, és a befektetések hozama nem garantált. Az értékpapírszámla nyitása előtt tájékozódjunk a kockázatokról és a befektetési lehetőségekről.

Magyar Államkötvény vásárlás

Ingyenes értékpapírszámla az Államkincstárnál – mindenkinek

2023 decembere óta minden magyar állampolgárnak lehetősége van ingyenes értékpapírszámlát nyitni a Magyar Államkincstárnál. A számlanyitás egyszerű és gyors, online is elintézhető az Ügyfélkapun keresztül.

Az ingyenes értékpapírszámla előnyei:

 • Díjmentes: A számlanyitás, a számlavezetés és az értékpapír-vásárlás díjmentes.
 • Egyszerű: A számlanyitás online is elintézhető az Ügyfélkapun keresztül.
 • Gyors: A számlanyitás néhány perc alatt megtörténik.
 • Biztonságos: A Magyar Államkincstár 100 százalékos állami garanciát nyújt a befektetésekre.
 • Kényelmes: Az értékpapírokat online is lehet vásárolni és eladni.

Az ingyenes értékpapírszámlával:

 • Magyar Állampapírokat vásárolhatunk, amelyek kockázatmentes befektetést nyújtanak.
 • Befektetési alapokba fektethetünk be, amelyek diverzifikáltabb portfóliót nyújtanak.
 • Részvényekbe fektethetünk be, és részesedhetünk a vállalatok sikeréből.

Az ingyenes értékpapírszámla ideális:

 • Akik szeretnének megtakarítani.
 • Akik kockázatmentesen szeretnének befektetni.
 • Akik diverzifikálni szeretnék a befektetési portfóliójukat.
 • Akik szeretnének részvényekbe fektetni.

A kamaton kívül mi a haszna egy Államkötvény megvásárlásának?

A kamaton kívül számos előnye lehet az Államkötvény megvásárlásának:

Biztonság: Az Államkötvények rendelkeznek a magyar állam fizetőképességével, így alacsonyabb kockázatot jelenthetnek, mint más típusú befektetések.

Stabilitás: Az államkötvények stabil hozamot kínálnak, és kevésbé érzékenyek a piaci változásokra, így segíthetnek a portfólió stabilitásának fenntartásában.

Likviditás: Az Államkötvények általában likvidek, vagyis könnyen eladhatók a piacon, ha szükség van készpénzre.

Adózási előnyök: A kamatjövedelem adóköteles lehet, de vannak olyan államkötvény típusok, amelyek adómentességet élveznek bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Diverzifikáció: Az államkötvények megvásárlása lehetővé teszi a befektetők számára, hogy diverzifikálják portfóliójukat, és így csökkentsék a kockázatot a különböző eszközök közötti elosztással.

Ezek az előnyök együttvéve segíthetnek a befektetőknek abban, hogy stabil jövedelmet generáljanak, miközben csökkentik a kockázatot, és diverzifikálják befektetéseiket.

Milyen állampapírokba fektethetünk még az Államkötvény mellett?

Számos magyar állampapír létezik, amelyek mindegyike más-más kamatozási és futamidővel rendelkezik. A legnépszerűbb magyar állampapírok közé tartoznak:

 • Magyar Államkötvény (MÁK): Ez a leggyakoribb magyar állampapír. Fix vagy változó kamatozású és forintban denominált.
 • Diszkont Kincstárjegy (DKJ): Ez a kincstárjegy névértéken alul kerül kibocsátásra, és a futamidő végén a névértéken vásárolja vissza az állam.
 • Kamatot Fizető Kincstárjegy: Ez a kincstárjegy névértéken kerül kibocsátásra, és a futamidő alatt kamatot kapnak a befektetők.
 • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP): Ez a kamatozó állampapír, hozama meghaladja a referenciakamatot.
 • Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP): Ez egy éves futamidejű, fix kamatozású állampapír.
 • Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz): Ez egy kamatozó állampapír, amelynek hozama az infláció mértékével emelkedik.
 • Euró Magyar Állampapír (EMÁP): Ez egy eurós állampapír.

A magyar állampapírok kockázatmentes befektetések, de a hozamuk is alacsonyabb. Ha magasabb hozamot szeretnénk elérni, akkor kockázatosabb befektetésekbe kell fektetnünk.

Befektetés a jövőbe – tegyük félre a pénzünket

A jövőbe történő befektetés, és a pénz félre tétele hosszú távú pénzügyi biztonságot és stabilitást biztosíthat számunkra.

Ez a fajta befektetés lehetőséget ad arra, hogy előre tervezve felkészüljünk az esetleges váratlan kiadásokra vagy pénzügyi válságokra.

Az ilyen típusú befektetések közé tartozhatnak például az államkötvények vagy nyugdíj számlák, amelyek hosszú távon biztosítják a megtakarításaink növekedését, és jövedelmet generálnak számunkra.

Ezenkívül fontos szempont lehet a pénz félre tétele az oktatásra vagy a szakmai fejlődésre, amely hosszú távon jelentős megtérülést hozhat, növelve így a jövedelmünket és lehetőségeinket a munkaerőpiacon.

A környezetvédelmi vagy társadalmi felelősségvállalási befektetések is lehetnek hatékony eszközök a jövőbe való befektetésre. Ezek olyan cégekbe történő befektetéseket jelentenek, amelyek aktívan részt vesznek környezetvédelmi vagy társadalmi problémák megoldásában.

Mindezek révén a pénzünk félre tétele, és a jövőbe történő befektetés segíthet abban, hogy hosszú távon stabil pénzügyi alapot teremtsünk magunknak és családunknak, valamint elősegítsük a személyes és szakmai fejlődésünket, és hozzájáruljunk a társadalom és a környezet javításához is.

Kinek mi a legjobb befektetés?

Az optimális befektetés mindenki számára eltérő lehet, és számos tényezőtől függ, mint például az egyéni pénzügyi helyzet, a célkitűzések, a kockázatvállalási hajlandóság és a futamidő, vagyis, hogy mikor lesz szükségünk a befektetett összegre.

Nincs egy univerzális „legjobb” befektetés, amely mindenki számára megfelelő lenne, viszont néhány általános szempontot érdemes figyelembe venni:

Pénzügyi célok: Fontos meghatározni, hogy miért szeretnénk befektetni, legyen az rövid távú cél, mint például egy utazás vagy autóvásárlás, vagy hosszabb távú cél, mint például nyugdíj vagy gyermekünk oktatása.

Kockázatvállalási hajlandóság: Mindenki más és más mértékben tolerálja a kockázatot. Fontos tisztában lenni a saját kockázatvállalási hajlandóságunkkal, és ennek megfelelően választani befektetéseinket.

Diverzifikáció: A portfólió diverzifikációja segíthet csökkenteni a kockázatot. Érdemes többféle eszközosztályba, például részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanba vagy alternatív befektetésekbe is befektetni.

Futamidő: A futamidő fontos tényező a befektetési döntésekben. Hosszú távú befektetések esetén magasabb kockázatot vállalhatunk, míg rövid távú célra inkább kockázatmentes vagy kevésbé változékony eszközöket érdemes választani.

Szakmai tanácsadás: Amennyiben nem vagyunk jártasak a befektetések terén, érdemes szakértővel konzultálni, aki segíthet a személyre szabott befektetési stratégia kialakításában.

Végül is minden befektetési döntést egyéni körülmények alapján kell meghozni, és fontos figyelembe venni az egyéni célokat és a pénzügyi helyzetet. Ha mindezeket végiggondoltuk, akkor már csak egy értékpapírszála kell, azt pedig nyithatunk ingyenesen az Államkincstárnál. Az államkötvény csak egy a sokféle befektetési lehetőség közül. Mégis fontos, hogy figyelembe vegyük a döntésünknél.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Magyar Államkötvény (MÁK) – Minden fontos tudnivaló - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Magyar Államkötvény (MÁK) – Minden fontos tudnivaló - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Magyar Államkötvény (MÁK) – Minden fontos tudnivaló - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Magyar Államkötvény (MÁK) – Minden fontos tudnivaló - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az Államkötvény egy olyan értékpapír, amellyel a Magyar Állam kölcsönt vesz fel a befektetőktől. A befektetők a kötvény megvásárlásakor kamatot kapnak, a futamidő végén pedig visszakapják a befektetett összeget.

Két fő típusa létezik az Államkötvényeknek:

Diszkont kincstárjegy: A diszkont kincstárjegyek névértéken alul kerülnek kibocsátásra, és a futamidő végén a névértéken vásárolja vissza őket az Állam.

Kamatot fizető államkötvény: A kamatot fizető államkötvényeket névértéken bocsátják ki, és a futamidő alatt a befektetők kamatot kapnak.

Az Államkötvények kamata változó, és a futamidőtől, a piaci kamatoktól és a kötvény típusától függ.

Az Államkötvények futamideje változó, lehet 3-20 évig terjedő.

Államkötvényt lehet vásárolni bankokon, brókercégeken keresztül.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Repülőgép késés? Az Erste automatikusan kompenzációt fizet!

Nyaralás közben nincs bosszantóbb, mint amikor késik a repülőnk. Főszezonban pedig hangos a sajtó a több órás vagy még hosszabb késésektől. Egy előrelátó utazó biztosítással próbál védekezni a kellemetlenség negatív hatásai ellen. Az Erste most egy nem mindennapi lehetőséget kínál: automatikusan kompenzációt fizet. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mikor érdemes bankszámlát nyitni a gyermekednek?

Gyermekünk pénzügyi tudatosságra nevelése ma egyre fontosabbá válik, hiszen a pénz kezelésének képessége az élet egyik alapvető készsége. Sokan azonban tanácstalanok abban, hogy mikor érdemes elindítani a gyereket ezen az úton. Mikor nyissunk bankszámlát a gyermekünknek? Mutatjuk, hogy miért, mikor és hogyan érdemes belevágni ebbe a kalandba!

Tovább olvasom
Fiatalok pénzügyi helyzete: Óriási különbségek a huszonévesek megtakarításaiban

A fiatalok nagy részének megtakarítása sincs, és csak igazán kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy egy évnél tovább is meg tudjanak élni bevétel nélkül. Miből adódnak ezek a különbségek? Mit tegyen egy fiatal, hogy legyen megtakarítása? És persze miért fontos ez? Szakértőnk ír a helyzetről, és arról is, hogy egy fiatal hogyan növelheti a megtakarításai értékét.

Tovább olvasom
Mennyibe fog kerülni a biztosítás az e-rollerekre?

Az e-rollerek népszerűsége robbanásszerűen nőtt az elmúlt években, különösen a városi közlekedésben. Azonban az e-rollerek használata nem csak kényelmet, hanem kockázatokat is jelent, így a felelősségbiztosítás bevezetése egyre inkább előtérbe kerül. De mennyibe is fog kerülni ez a biztosítás, és miért van rá szükség? Utánajártunk, hogy mi várható az e-rollerek felelősségbiztosításának piacán.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával