Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit tegyünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése?

2023.11.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. november 17. 12:56

A törlesztőrészleteket fizetni kell. Ezt vállaltuk a szerződésben. De bárkivel történhet olyan, ami miatt gondot okozhat a részletek kifizetése. Milyen következményei lehetnek ennek? És mit tehetünk, hogy mérsékeljük a károkat? Szakértőnk minden felmerülő kérdésre választ ad.

Mit tegyünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése?

Mi történik, ha nem fizetjük a törlesztőrészleteket?

Ha nem fizetjük a hitel törlesztőrészleteit, az súlyos pénzügyi következményekkel járhat.

A következmények az adott hitel típusától és a hitelező pénzügyi politikájától függenek, de általánosságban elmondható, hogy a következmények a következők lehetnek:

  • Késedelmi kamat: a legtöbb bank rendelkezik késedelmi kamatról, amelyeket minden késedelmes fizetésért felszámolnak. Ezek a díjak növelik az összes adósságot, amit vissza kell fizetni.
  • KHR lista: amennyiben hosszabb ideig nem fizetjük a törlesztőrészleteket, a bank értesítheti a KHR-t, és a fizetési problémák megjelennek az adatbázisban. Ez nehezítheti a jövőbeni hitelfelvételt, sőt, a legtöbb esetben teljesen meg is akadályozza.
  • Behajtás: a bank jogi lépéseket tehet a kölcsön visszafizetése érdekében. Ez magában foglalhatja a behajtási eljárásokat, vagy a peres eljárások indítását.
  • Hitel felmondása: ha továbbra sem fizetünk, a hitelezőnek joga van felmondani a hitelt, és kérheti a teljes összeg visszafizetését. Ha ezt nem tudjuk teljesíteni, akkor a hitelező lefoglalhatja a jelzálogfedezettel rendelkező ingatlanokat.
  • Negatív pénzügyi hatások: a negatív pénzügyi következmények, mint például a hitelminősítés csökkenése (KHR) és a jogi eljárások, hosszú távon negatívan befolyásolhatják a pénzügyi helyzetünket.

A legfontosabb, amit tudni kell, hogy a bankok hajlandók együttműködni, ha pénzügyi nehézségeink vannak, és előzetes kommunikációval próbálnak megoldást találni.

Ha nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket, az első lépés mindig a bankkal való kapcsolatfelvétel legyen.

Előzzük meg a problémát adósságrendező hitellel!

Jó megoldás lehet, ha még a fizetésképtelenség előtt, egy adósságrendező hitel segítségével csökkentjük a havi törlesztőrészleteket.

Az adósságrendező hitel egy olyan pénzügyi termék, amit az emberek akkor vesznek igénybe, ha többféle adósságot szeretnének egyetlen hitelbe összevonni, van a részletet csökkenteni.

Az adósságrendező hitel célja, hogy az ügyfélnek egyszerűsítse az adósság kezelését, csökkentse a havi törlesztőrészleteket, és csökkentse a kamatköltségeket is.

Egy adósságrendező hitel esetén a hitelfelvevő egy új hitelt vesz fel annak érdekében, hogy kifizethesse a meglévő adósságait.

Ez a hitel kedvezőbb feltételekkel rendelkezik, mint a meglévő adósságok összessége, például alacsonyabb kamattal, vagy hosszabb futamidővel.

A meglévő adósságok kifizetése után az ügyfél csak a felvett hitelt törleszti, így egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a hitelek kezelése.

Az adósságrendező hitel lehetőséget nyújt arra, hogy egyetlen havi törlesztőrészletre figyeljen az ügyfél, ami megkönnyítheti a költségvetése tervezését, és a pénzügyi helyzetének rendezését.

Nagyon fontos, hogy az adósságrendező hitel nem jelenti az adósságok eltűnését, csak azok átalakítását és összevonását.

Mit tehetünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése? – szakértőnk válaszol

Az Akölcsön szakértői szerint, ha a törlesztőrészletek fizetése problémát okoz, akkor fontos időben cselekedni annak érdekében, hogy megoldást találjunk.

De mit tegyünk?

Kommunikáció a pénzintézettel: forduljunk az adósságunkat kezelő pénzintézethez, és tájékoztassuk őket a nehézségeinkről. Sok bank hajlandó együttműködni, hogy segítsen megoldani a problémát.

Költségvetés készítése: érdemes áttekinteni a jelenlegi pénzügyi helyzetünket, és készíthetünk egy részletes költségvetést is. Az ilyen költségvetés segíthet megtalálni azokat a területeket, ahol csökkenthetjük a kiadásainkat, hogy több pénz maradjon a hitelek törlesztésére.

Átütemezés vagy újrastrukturálás: számos pénzintézet lehetőséget kínál arra, hogy a meglévő kölcsönt átütemezzük vagy újrastrukturáljuk, hogy a törlesztőrészletek mérséklődjenek, és jobban illeszkedjenek a jelenlegi pénzügyi helyzetünkhöz. Kérjünk információt erről a lehetőségről a bankunktól.

További bevételek: ha lehetséges, keressünk további forrásokat a jelenlegi bevételeink kiegészítésére, például másodállás, online munka vagy más kreatív megoldások révén.

Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a problémát, mert az adósságproblémák idővel csak súlyosbodhatnak!

A gyors lépések és a kommunikáció a bankkal segíthetnek megelőzni a súlyosabb pénzügyi nehézségeket. Azonnal cselekedjünk, ne várjuk meg a teljes fizetésképtelenséget. A bankoknak az az érdekük, hogy a hitel visszafizetésre kerüljön, így számíthatunk arra, hogy együttműködőek lesznek.

Összefoglalás

Ha nem fizetjük a hitel törlesztőrészleteit, komoly pénzügyi következményekkel kell számolnunk, mint például késedelmi kamatok, KHR listára kerülés, behajtás, vagy akár a hitel felmondása. A legjobb megoldás ilyenkor a bankkal való kommunikáció, hogy előre tájékoztassuk őket a nehézségeinkről. Alternatívaként egy adósságrendező hitel is segíthet, amely csökkenti a havi törlesztőrészleteket és összevonja a különböző adósságokat. Az Akölcsön szakértői azt javasolják, hogy készítsünk költségvetést, tájékozódjunk az átütemezési lehetőségekről, és keressünk további bevételi forrásokat. Fontos, hogy időben cselekedjünk, és ne várjuk meg a teljes fizetésképtelenséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

BAR listások is igényelhetnek kölcsönt?

BAR listások is igényelhetnek kölcsönt?

2017.11.22.

BAR listások csoportját két részre osztjuk, aktív és passzív státuszú ügyfél, nézzük meg, mikor és hogyan kerülhetünk fel.

Tovább olvasom
Budapest Bank személyi kölcsön, mit kell tudni?

Budapest Bank személyi kölcsön, mit kell tudni?

2018.10.08.

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg hitelt szeretnél felvenni, és a személyi kölcsönök között nézelődsz. Nem csoda, hiszen ez az egyik legnépszerűbb hiteltípus, hiszen könnyen és gyorsan hozzáférhető, és hatalmas a választék belőle. Nálunk is számos bank ajánlatát találhatod meg, de most bővítjük a keretet a Budapest Bank személyi kölcsön termékeivel. Lássuk, mit kell tudni róluk!

Tovább olvasom
Személyi kölcsön utazáshoz? Miért ne?

Személyi kölcsön utazáshoz? Miért ne?

2018.09.22.

Utazni mindig jó, de nyáron a legjobb! Sajnos nem mindig sikerül összespórolni az utazáshoz szükséges összeget, és vannak kihagyhatatlan lehetőségek is, amikre muszáj lecsapni. Szerencsére, lehet kölcsön utazáshoz is. azutazás költségeit könnyedén fedezheted kölcsönből is, amit ráérsz később visszafizetni!

Tovább olvasom
Gyorskölcsön az ünnepek előtt!

Gyorskölcsön az ünnepek előtt!

2017.12.08.

Gyorskölcsön, akár 1 nap alatt elérhető bizonyos bankoknál, videó azonosítással vagy otthoni szolgáltatással.

Tovább olvasom