Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit tegyünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése?

2023.11.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. november 17. 12:56

A törlesztőrészleteket fizetni kell. Ezt vállaltuk a szerződésben. De bárkivel történhet olyan, ami miatt gondot okozhat a részletek kifizetése. Milyen következményei lehetnek ennek? És mit tehetünk, hogy mérsékeljük a károkat? Szakértőnk minden felmerülő kérdésre választ ad.

Mit tegyünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése?

Mi történik, ha nem fizetjük a törlesztőrészleteket?

Ha nem fizetjük a hitel törlesztőrészleteit, az súlyos pénzügyi következményekkel járhat.

A következmények az adott hitel típusától és a hitelező pénzügyi politikájától függenek, de általánosságban elmondható, hogy a következmények a következők lehetnek:

  • Késedelmi kamat: a legtöbb bank rendelkezik késedelmi kamatról, amelyeket minden késedelmes fizetésért felszámolnak. Ezek a díjak növelik az összes adósságot, amit vissza kell fizetni.
  • KHR lista: amennyiben hosszabb ideig nem fizetjük a törlesztőrészleteket, a bank értesítheti a KHR-t, és a fizetési problémák megjelennek az adatbázisban. Ez nehezítheti a jövőbeni hitelfelvételt, sőt, a legtöbb esetben teljesen meg is akadályozza.
  • Behajtás: a bank jogi lépéseket tehet a kölcsön visszafizetése érdekében. Ez magában foglalhatja a behajtási eljárásokat, vagy a peres eljárások indítását.
  • Hitel felmondása: ha továbbra sem fizetünk, a hitelezőnek joga van felmondani a hitelt, és kérheti a teljes összeg visszafizetését. Ha ezt nem tudjuk teljesíteni, akkor a hitelező lefoglalhatja a jelzálogfedezettel rendelkező ingatlanokat.
  • Negatív pénzügyi hatások: a negatív pénzügyi következmények, mint például a hitelminősítés csökkenése (KHR) és a jogi eljárások, hosszú távon negatívan befolyásolhatják a pénzügyi helyzetünket.

A legfontosabb, amit tudni kell, hogy a bankok hajlandók együttműködni, ha pénzügyi nehézségeink vannak, és előzetes kommunikációval próbálnak megoldást találni.

Ha nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket, az első lépés mindig a bankkal való kapcsolatfelvétel legyen.

Előzzük meg a problémát adósságrendező hitellel!

Jó megoldás lehet, ha még a fizetésképtelenség előtt, egy adósságrendező hitel segítségével csökkentjük a havi törlesztőrészleteket.

Az adósságrendező hitel egy olyan pénzügyi termék, amit az emberek akkor vesznek igénybe, ha többféle adósságot szeretnének egyetlen hitelbe összevonni, van a részletet csökkenteni.

Az adósságrendező hitel célja, hogy az ügyfélnek egyszerűsítse az adósság kezelését, csökkentse a havi törlesztőrészleteket, és csökkentse a kamatköltségeket is.

Egy adósságrendező hitel esetén a hitelfelvevő egy új hitelt vesz fel annak érdekében, hogy kifizethesse a meglévő adósságait.

Ez a hitel kedvezőbb feltételekkel rendelkezik, mint a meglévő adósságok összessége, például alacsonyabb kamattal, vagy hosszabb futamidővel.

A meglévő adósságok kifizetése után az ügyfél csak a felvett hitelt törleszti, így egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a hitelek kezelése.

Az adósságrendező hitel lehetőséget nyújt arra, hogy egyetlen havi törlesztőrészletre figyeljen az ügyfél, ami megkönnyítheti a költségvetése tervezését, és a pénzügyi helyzetének rendezését.

Nagyon fontos, hogy az adósságrendező hitel nem jelenti az adósságok eltűnését, csak azok átalakítását és összevonását.

Mit tehetünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése? – szakértőnk válaszol

Az Akölcsön szakértői szerint, ha a törlesztőrészletek fizetése problémát okoz, akkor fontos időben cselekedni annak érdekében, hogy megoldást találjunk.

De mit tegyünk?

Kommunikáció a pénzintézettel: forduljunk az adósságunkat kezelő pénzintézethez, és tájékoztassuk őket a nehézségeinkről. Sok bank hajlandó együttműködni, hogy segítsen megoldani a problémát.

Költségvetés készítése: érdemes áttekinteni a jelenlegi pénzügyi helyzetünket, és készíthetünk egy részletes költségvetést is. Az ilyen költségvetés segíthet megtalálni azokat a területeket, ahol csökkenthetjük a kiadásainkat, hogy több pénz maradjon a hitelek törlesztésére.

Átütemezés vagy újrastrukturálás: számos pénzintézet lehetőséget kínál arra, hogy a meglévő kölcsönt átütemezzük vagy újrastrukturáljuk, hogy a törlesztőrészletek mérséklődjenek, és jobban illeszkedjenek a jelenlegi pénzügyi helyzetünkhöz. Kérjünk információt erről a lehetőségről a bankunktól.

További bevételek: ha lehetséges, keressünk további forrásokat a jelenlegi bevételeink kiegészítésére, például másodállás, online munka vagy más kreatív megoldások révén.

Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a problémát, mert az adósságproblémák idővel csak súlyosbodhatnak!

A gyors lépések és a kommunikáció a bankkal segíthetnek megelőzni a súlyosabb pénzügyi nehézségeket. Azonnal cselekedjünk, ne várjuk meg a teljes fizetésképtelenséget. A bankoknak az az érdekük, hogy a hitel visszafizetésre kerüljön, így számíthatunk arra, hogy együttműködőek lesznek.

Összefoglalás

Ha nem fizetjük a hitel törlesztőrészleteit, komoly pénzügyi következményekkel kell számolnunk, mint például késedelmi kamatok, KHR listára kerülés, behajtás, vagy akár a hitel felmondása. A legjobb megoldás ilyenkor a bankkal való kommunikáció, hogy előre tájékoztassuk őket a nehézségeinkről. Alternatívaként egy adósságrendező hitel is segíthet, amely csökkenti a havi törlesztőrészleteket és összevonja a különböző adósságokat. Az Akölcsön szakértői azt javasolják, hogy készítsünk költségvetést, tájékozódjunk az átütemezési lehetőségekről, és keressünk további bevételi forrásokat. Fontos, hogy időben cselekedjünk, és ne várjuk meg a teljes fizetésképtelenséget.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hiteligénylés feltételei

Hiteligénylés feltételei

2019.04.09.

Attól függően, hogy milyen típusú kölcsönt szeretnénk felvenni, a hiteligénylés feltételei változhatnak, hiszen nem mindegy, hogy fedezet nélküli személyi kölcsönről, vagy ingatlanhitelről van szó. Alapfeltételek természetesen mindkét hiteltípusnál vannak, és meg is egyeznek, de az ingatlanhitelnél valamivel több kritériumot kell teljesíteni. Lássuk, mik ezek!

Tovább olvasom
Adósságod túl sok? Nézzük milyen lehetőségeid vannak.

Adósságod túl sok? Nézzük milyen lehetőségeid vannak.

2018.10.17.

Ha túl sok az adósságod, és már nem bírod fizetni, akkor több lehetőséged is van, de mi most csak azokat nézzük meg, amiket egy bank segítségével tudsz igénybe venni. Természetesen mind a kettő hitel, de még mielőtt bezárnád az oldalt, mert nem akarsz több kölcsönt felvenni, épp ellenkezőleg, hadd szóljunk: mindkettő komoly segítség lehet az anyagi gondjaid megoldásában!

Tovább olvasom
Hiteleket válogatottan, egy oldalon

Hiteleket válogatottan, egy oldalon

2019.05.31.

Egy hitelfelvétel minden esetben nehéz dolog, és nem feltétlenül azért, mert a bankok olyan kemény követelményeket támasztanának; a megfelelő hitelkonstrukció megtalálása az esetek többségében rengeteg időt emészt fel. Szerencsére manapság már nem feltétlenül ez a helyzet, hiszen több lehetőség is kínálkozik arra, hogy a hiteleket válogatottan tudd átnézni, és ehhez nem is feltétlenül kell meglátogatnod egy hitelközvetítő irodát; elég hozzá az internet is!

Tovább olvasom
Adósságrendező hitelt, fedezet nélkül? Van lehetőség!

Adósságrendező hitelt, fedezet nélkül? Van lehetőség!

2019.03.26.

Az adósságrendezés célja a pénzügyek leegyszerűsítése. Ha többfelé törlesztesz, esetenként magas kamattal, és már azt se tudod, kinek mennyit, akkor érdemes elgondolkodnod rajta. Az adósságrendező hitelt fedezet nélkül is igénybe lehet venni, tehát akkor sem kell lemondanod róla, ha nem tudsz ingatlant bevonni a hitelügyletbe!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával