Lakásbiztosítás kalkulátor 2024

A lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás egy olyan biztosítási szerződés, amely a biztosított ingatlan és az ingóságok károsodása esetén megtéríti a kárt.

A biztosítás általában az alábbi kockázatokat fedezi: tűz, vízkár, betörés, lopás, baleset és jogi felelősség.

A lakásbiztosítások általában három fő összetevőből állnak:

 • Ingatlanbiztosítás: ez a biztosítás az ingatlan szerkezeti elemeit védi, például a falakat, a tetőt, az ablakokat és a nyílászárókat.
 • Ingóságbiztosítás: ez a biztosítás az ingatlanban található ingóságokat védi, például a bútorokat, a háztartási gépeket, a ruházatot és a személyes tárgyakat.
 • Kiegészítő biztosítások: ezek a biztosítások olyan további kockázatokat fedezhetnek, amelyek nem tartoznak az alapbiztosításhoz, például a vízkárt, a betörést, a lopást és az elemi kárt.

A biztosítás megkötése előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a különböző lehetőségekről, és olyan biztosítást válasszunk, amely megfelel az egyéni igényeinknek. Érdemes több biztosítótól is ajánlatot kérni, és összehasonlítani a díjakat és a szolgáltatásokat.

A biztosítás egy fontos védelem az ingatlanunk és az ingóságaink számára. Segít abban, hogy a váratlan káresemények esetén ne kelljen anyagi kárt szenvednünk.

Lakásbiztosítás kötés – miért, mire, hogyan

Ez a biztosítás egy olyan pénzügyi termék, amelyet otthonod vagy lakásod védelmére köthetsz.

A biztosítás számos kockázatot és veszélyforrást fedez, például tűz, betörés, árvíz, viharok, lopás vagy más káresemények ellen. A biztosító társaság az ilyen károk esetén térítést nyújt a biztosított személynek vagy cégnek.

Lényeges, hogy a biztosítás egy olyan szerződés, amelynek alapján rendszeresen fizetsz egy díjat a biztosító társaságnak (biztosítási díj), és cserébe a biztosító vállalja, hogy fedezni fogja azokat a veszteségeket vagy károkat, amelyek az otthonodban vagy lakásodban bekövetkezhetnek bizonyos események következtében.

A biztosítás az alábbi területekre terjedhet ki:

Épületbiztosítás: ez a rész fedezheti az otthonodban bekövetkező károkat, például tűz, villámcsapás, vihar, árvíz, földrengés, robbanás vagy más természeti vagy emberi okokból származó károk esetén. Az épületbiztosítás általában magában foglalja az épület szerkezetét, a falakat, az ablakokat, a tetőt és más tartószerkezeteket.

Ingóság biztosítás: ez a rész a lakásodban lévő vagyontárgyakat, például bútorokat, elektronikai eszközöket, ékszereket, ruhákat és más személyes tárgyakat védi. Ha például betörnek és ellopnak dolgokat, vagy megsérülnek a vagyontárgyaid egy káresemény során, a biztosítás segít helyreállítani a veszteségeidet.

Felelősségbiztosítás: ha te vagy családtagjaid okoznak kárt másoknak vagy mások tulajdonában, például ha a kutyád megsebez valakit, a felelősségbiztosítás segíthet fedezni az ilyen helyzetekből származó jogi és anyagi következményeket.

Ideiglenes lakhatás: ha otthonod lakhatatlanná válik egy káresemény miatt, az ideiglenes lakhatás biztosítás révén fedezni lehet az ideiglenes szállás, étkezés és egyéb költségeket, amíg otthonod helyreállításra kerül.

A biztosítás kiválasztásakor fontos figyelembe venni az otthonod értékét, a lakóhelyed kockázatait, valamint az egyedi igényeidet. A biztosítás díja az otthon értékétől, a fedezet méretétől és a kockázati tényezőktől függ.

Fontos megvizsgálni a biztosítási szerződés részleteit, beleértve az önrészt (az összeg, amit te magad vállalsz egy kár esetén), és a biztosítás kivételeit is.

A biztosítás kötése előtt érdemes több biztosító társaságot is összehasonlítani, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb ajánlatot. Ne felejtsd el, hogy az otthonod és a benne lévő értékek megfelelő védelme rendkívül fontos lehet, hogy váratlan helyzetekben ne kelljen nagy anyagi veszteségeket elszenvedned.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Lakásbiztosítás online – online lakásbiztosítás

Az online lakásbiztosítás kötés. A biztosítás megkötésének legegyszerűbb módja az online ügyintézés.

Meg kell adnod néhány alapadatot az ingatlanról, ami csupán néhány percet vesz igénybe. A kívánt adatok általában a következők: az építés éve, a település neve, az utca neve és a házszám, az ingatlan típusa, a falazat típusa, a tetőszerkezet típusa, az ingatlan mérete, és ha volt ilyen, akkor az előző biztosítás díja.

A biztosítások összehasonlítása után egyszerűen kiválaszthatod, hogy melyik biztosítás felel meg a leginkább az igényeidnek. Érdemes arra is figyelned, hogy csak az ingatlant, vagy a benne lévő ingóságokat is szeretnéd-e biztosítani, hiszen alapesetben ez utóbbi nem tartozik bele a szolgáltatások körébe.

Emellett azt is vedd figyelembe, hogy melyik biztosítónál milyen kedvezményeket kaphatsz, ha ugyanis van már biztosításod, akkor az adott biztosító egy másik típus megkötésekor kedvezményes díjakat biztosíthat a számodra.

Ennek ráadásul az az előnye is megvan, hogy nem kell több biztosítóval is kapcsolatban állnod, vagyis egyszerűbb lesz az ügyintézés.

A lakásbiztosítás online kötése egy egyszerű és kényelmes módja annak, hogy megvédjük ingatlanunkat és ingóságainkat.

Az online kalkulátorok segítségével gyorsan és könnyen összehasonlíthatjuk a különböző biztosítók ajánlatait, és kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Az online kalkulátorok segítségével pár perc alatt összehasonlíthatjuk a különböző biztosítók ajánlatait.

Nem kell személyesen elmenni a biztosítóhoz, hogy megkössük a szerződést.

Az online biztosítások gyakran olcsóbbak, mint a hagyományos biztosítások.

Az online biztosítás megkötésének folyamata:

 • válasszuk ki a biztosítót, amelyikkel szeretnénk biztosítást kötni
 • töltsük ki az online kalkulátort, amelyen meg kell adnunk az ingatlanunk és az ingóságaink adatait
 • válasszuk ki a biztosítási csomagot, amely megfelel az igényeinknek
 • fizessük be a biztosítási díjat

Az online biztosítás megkötése előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a különböző lehetőségekről, és olyan biztosítást válasszunk, amely megfelel az egyéni igényeinknek. Érdemes több biztosítótól is ajánlatot kérni, és összehasonlítani a díjakat és a szolgáltatásokat.

 • Olvasd el figyelmesen a biztosítási feltételeket.
 • Kérd ki egy biztosítási szakértő véleményét.
 • Döntsd el, hogy milyen kockázatokat szeretne biztosítani.
 • Készíts listát a biztosítandó ingóságokról.
 • Figyeld a biztosítási díjakat, és havonta fizesd be.

Lakásbiztosítás ingóságra

Lakásbiztosítás ingóságokra olyan pénzügyi védelmet nyújt, amely a lakásban található személyes vagyontárgyakat, például bútorokat, elektronikai eszközöket és értékeket fedezheti.

Az ilyen biztosítás általában káresemények, például tűz, betörés, lopás, árvíz vagy egyéb veszélyek esetén lép életbe. Az ingóságbiztosítás segít helyreállítani vagy pótolni az elveszett vagy sérült tárgyakat.

A biztosított személyeknek rendszeresen kell díjat fizetniük a biztosító társaságnak a fedezetért cserébe. Az ingóságok értékét alaposan fel kell mérni, hogy megfelelő fedezetet lehessen választani. A biztosítás összege általában az ingóságok aktuális értékétől függ, és érdemes időről időre frissíteni az értékeket az esetleges változások miatt.

Az ingóságbiztosítás megóvja a tulajdonosokat a váratlan veszteségektől, és segít egy káresemény után.

Fontos része lehet a teljes biztosítási csomagnak, amely az otthon tulajdonosának nyugodt érzést nyújthat a vagyonának védelmében. A biztosítási szerződés részletei és a kivételek megértése kiemelten fontos a biztosítási fedezet hatékony kihasználásához.

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO)

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egy olyan biztosítási termék, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott egységes szolgáltatási sztenderdeket teljesíti.

Az MFO termékek célja, hogy a fogyasztók számára átláthatóbbá és kényelmesebbé tegyék a biztosítási szerződések megkötését, és a kárrendezést.

Az alapcsomag az alábbi kockázatokat fedezi: tűz, vízkár, betörés. lopás. Az alapcsomaghoz további kiegészítő fedezetek is választhatók: jogi felelősség, baleset és egyéb biztosítható kockázatok.

Az MFO termékekre vonatkozó szolgáltatások a következők:

 • Az termékek díjai egységes módszertan szerint kerülnek meghatározásra, amely biztosítja a versenyképességet.
 • A biztosítási feltételek egyértelműek és átláthatóak, és az ügyfelek számára könnyen hozzáférhetőek.
 • A kárrendezés gyors és hatékony, és a kártérítést az ügyfelek számára a lehető leghamarabb kifizetik.

Az MFO termékekről további információt az MNB honlapján találhat.

Az MFO termékek előnyei:

 • Átlátható és kiszámítható szolgáltatási sztenderdek.
 • Versenyképes díjak.
 • Egyszerű és gyors kárrendezés.
 • Biztosítói garancia.

Az MFO termékek hátrányai:

 • Nem minden biztosító kínál MFO terméket.
 • Az MFO termékek nem biztos, hogy minden igényt kielégítenek.

Az MFO termékek egy jó választást jelentenek azok számára, akik átlátható és kényelmes lakásbiztosítást keresnek.

Mire jó a lakásbiztosítás?

A biztosítás olyan biztonságot nyújt a biztosítottnak, amit ő egyedül nem képes elérni. Egy élet munkájával felépített családi otthont ért nagy kár tönkretehet egy családot anyagilag, ha az ingatlan nincs biztosítva.

A biztosítás az az eszköz, amivel az ingatlan értéke megóvható. Történjen ugyanis bármilyen súlyos káresemény, a helyreállítás költségeit a biztosító kifizeti.

A kár akár akkora is lehet, hogy azt az ingatlan tulajdonosa nem tudná megfizetni saját erőből. Ebben az esetben pedig elveszne az ingatlana, vagy az értéke csökkenne jelentősen.

Az ingóságok is biztonságban vannak. A biztosítás ugyanis kiterjed a berendezési tárgyakra is. Így elemi kár vagy egy lopás esetén is megtérül a biztosított kára.

Egy tűzben vagy egy betöréskor megsemmisülhet vagy megrongálódhat bármilyen berendezési tárgy. Nagy értékű műszaki cikkek és drága bútorok tűnhetnek el vagy sérülhetnek meg. Ezeket a károkat egy megfelelő biztosítás fedezi.

Baleset és életbiztosítás, sőt, felelősségbiztosítás is köthető a biztosítás mellé külön díj ellenében. A felelősségbiztosítás akkor fizet, ha az ingatlan telkén álló fa ága serülést vagy kárt okoz, esetleg valaki elcsúszik a jeges járdán a ház előtt, és megsérül.

Ilyenkor a tulajdonos felelősségét vállalja át a biztosító, és ennek megfelelően téríti meg az okozott kárt.

lakásbiztosítás kalkulátor

Melyik a legjobb lakásbiztosítás? – a lakásbiztosítás kalkulátor

A legjobb lakásbiztosítás megtalálása fontos. A lakásbiztosítás árak összehasonlítása szintén fontos dolog. A lakásbiztosítás összehasonlítás egyszerű a kalkulátorral. Így lakásbiztosítás árak minden részlete megismerhető lesz.

A lakásbiztosítás kalkulátor egy online eszköz, amely segít meghatározni a lakásbiztosítás költségét.

A kalkulátor az otthon értékét, a fedezet méretét, az önrészt és más tényezőket vesz figyelembe. Az alkalmazás elvégzi a számításokat, és kiszámolja a havi vagy éves díjat.

A kalkulátor segíthet összehasonlítani különböző biztosítók ajánlatait is, hogy megtaláljuk a legjobb üzletet. Az információk pontos megadása fontos a pontos kalkulációhoz, beleértve az otthon építési anyagát, a tűz- és betörésbiztonságot, valamint a lakóhely környezetét.

Az online kalkulátorok gyors és kényelmes módja lehet a biztosítás díjának meghatározásának.

Ne felejtsük el rendszeresen frissíteni az adatokat az értékek változásai miatt.

Mire fizet a lakásbiztosítás?

A biztosítás a biztosított ingatlan és az ingóságok károsodása esetén megtéríti a kárt. A biztosítás az alábbi kockázatokat fedezi:

 • tűz
 • vízkár
 • betörés
 • lopás
 • elemi csapás
 • baleset
 • jogi felelősség

Az alapbiztosítás az ingatlan szerkezeti elemeit védi, például a falakat, a tetőt, az ablakokat és a nyílászárókat. Az ingóságbiztosítás az ingatlanban található ingóságokat védi, például a bútorokat, a háztartási gépeket, a ruházatot és a személyes tárgyakat.

A kiegészítő biztosítások olyan további kockázatokat fedezhetnek, amelyek nem tartoznak az alapbiztosításhoz, például a vízkárt, a betörést, a lopást.

A biztosítási szerződésekben az egyes kockázatok és a biztosított összegek pontosan meghatározásra kerülnek. A biztosító a káresemények bekövetkezése esetén a biztosítási összeget, vagy annak arányos részét fizeti ki a biztosítottnak.

A biztosítás megkötése előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a különböző lehetőségekről, és olyan biztosítást válasszunk, amely megfelel az egyéni igényeinknek. Érdemes több biztosítótól is ajánlatot kérni, és összehasonlítani a díjakat és a szolgáltatásokat.

A lakásbiztosítás mit fedez?

Attól függően, hogy milyen kiegészítő szolgáltatásokat veszel igénybe egy biztosítás megkötésekor, többféle lehetőség van, ami szerint fizetni fog a biztosító. Az alapbiztosítás általában a következő esetekben:

 • tűzkár (robbanás, tűz)
 • időjárás okozta károk (beázás, villámcsapás, viharkárok)
 • geológiai károk (földrengés, üregbeomlás, földcsuszamlás)
 • idegen tárgy okozta károk (jármű becsapódás, fa rádőlése)

Az ingatlanban kár számtalan forrásból származhat, így érdemes a lehető legtöbb lehetséges esetre biztosítani az ingatlant. Éppen ezért a legtöbb biztosítónál számtalan kiegészítés kérhető az alapbiztosításhoz, amik a következők lehetnek:

 • lopáskár, rablás, vagy vandalizmus
 • csőtörés vagy vezetékes vízkár
 • üvegkár
 • villámcsapás okozta másodlagos kár
 • oltás, mentés, romeltakarítás
 • kárenyhítés költségei
 • iratok elvesztése esetén pótlás
 • lakáskulcs elhagyása miatt történő zárcsere
 • az ingatlanba bejelentett vállalkozás vagyontárgyai

A biztosítás kiegészülhet felelősség és balesetbiztosítással is, ami a szerződésben megjelölt személyeket ért balesetekre vonatkozik.

Lakásbiztosítás akció – mindig van akció

Biztosítás akciók időszakosan elérhetőek, és különböző kedvezményeket kínálnak az ügyfeleknek.

Ezek az akciók lehetnek például árengedmények, extra fedezetek, vagy ajándékok, mint például biztonsági eszközök.

A biztosítás akciók időszakhoz vagy évfordulóhoz kötöttek, ezért érdemes figyelni a biztosító társaságok ajánlatait. Fontos azonban alaposan megvizsgálni az akciós ajánlatok részleteit, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kínált biztosítás valóban megfelel az egyéni igényeknek, és nem csak az ár a döntés szempontja.

Az akciókhoz kapcsolódó promóciós időszakok lejárhatnak, így érdemes időben cselekedni, ha az akciós ajánlatot szeretnénk kihasználni.

A kárbejelentés menete

Káresemény megtörténte után be kell azt jelenteni a biztosítónál, amit megtehetsz online is, de a megfelelő formanyomtatványt személyesen is beadhatod, emellett abban az esetben, ha bűncselekmény történik, azt a rendőrségen is be kell jelentened, és erről rendőrségi jegyzőkönyvnek is készülnie kell.

Ezek után a biztosító időpontot egyeztet a károk felméréséről, majd megállapítják a kártérítési összeget, és ha elfogadod, akkor átutalják a megadott folyószámlára, ha viszont nem, akkor fellebbezést kell benyújtanod.

Lényeges, hogy többféle bejelentés létezik. Ilyen például a felelősségi kár bejelentése, ami a legtöbbször autóbaleseteknél fordul elő, és az erre vonatkozó bejelentőlapot a felelősségét elismerő károkozó tölti ki.

Ugyanez létezik lakásbiztosításnál is, valamint az ingóságokra is van külön kárbejelentő lap, ahogy a nemesfémből készült értéktárgyakra is. A biztosítótársaságtól függ, hogy pontosan mire kell külön nyilatkozat.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

A biztosítás indexálása – inflációkövetés

A biztosítók minden évben automatikusan indexálják a szerződéseket, ami másképp fogalmazva azt jelenti, hogy felülvizsgálják a biztosítási összegeket és az ehhez kapcsolódó díjakat, majd meg is emelik őket, mert csak így tudják biztosítani, hogy az ingatlan és a biztosításba foglalt ingóságok az inflációt követve legyenek biztosítva, vagyis a tényleges értéküket kapd meg egy esetleges káreseményt követően.

A biztosító legalább hatvan nappal a biztosítási forduló előtt minden évben értesítést küld majd az indexálás megtörténtéről.

Fontos, hogy ha nem értesz vele egyet, akkor az indexálást nem vagy köteles elfogadni, és ha ez az eset áll fenn, akkor erről legalább harminc nappal a forduló előtt írásban kell értesítened a biztosítót.

Lakásbiztosítás hitelhez – egy kötelező elem

A biztosítás megkötése mindenki számára ajánlott, de vannak olyanok, akiknek nem kell gondolkodniuk azon, hogy kössenek-e biztosítást. Ők a lakáshitelesek.

Nekik ugyanis minden esetben kötelező biztosítást kötni a fedezetként bevont ingatlanra. Miért van ez így? A lakáshitel egy ingatlanfedezetes jelzáloghitel, ahol a fedezet a megvásárolt ingatlan.

Erre az ingatlanra a hitelező pénzintézet elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be, és kötelezi hitelfelvevőt, hogy az ingatlanra biztosítást kössön. Az ingatlan ugyanis nem veszhet el, nem semmisülhet meg, hiszen az adott ingatlan szolgál a hitel fedezetéül.

Kötelező megkötni a biztosítást a fedezett ingatlanra, és azt a futamidő lejártáig mindenképpen fizetni kell.

Óriási kockázatot vállal az, aki nem fizeti ezt a biztosítást, mert ha az ingatlanban kár keletkezik, és azáltal csökken az értéke, akkor előfordulhat, hogy már nem nyújt elegendő fedezetet a felvett hitelösszegre.

Ilyenkor a hitel azonnal felmondásra kerül, és komoly jogi és anyagi problémákkal szembesülhet az, aki önhibájából nem fizette a biztosítást.

A biztosítás bár kötelező a lakáshitelek mellé, de a fentiekből már kiderült, hogy ez egyáltalán nem baj. A biztosítás ugyanis nem csak a hitelező bankot, de hitelfelvevőt is védi.

Egy biztosítás jelentősége

A biztosításnak jelentős szerepe van az egyének, családok és vállalkozások pénzügyi stabilitásának és biztonságának fenntartásában.

A biztosítás olyan pénzügyi eszköz, amely segít megvédeni az embereket és vállalkozásokat a váratlan veszteségektől és károktól. Bármilyen váratlan esemény, például baleset, betegség, természeti katasztrófa vagy lopás könnyen okozhat komoly anyagi veszteséget. A biztosítás ezeknek a veszteségeknek fedezetét biztosítja.

A biztosítás megteremti a biztonság érzését. Tudni azt, hogy biztosítva vagyunk, kevesebb stressz és aggodalom éri az embereket a váratlan események esetén. Ez hozzájárul az életminőség javításához és egy szebb élethez.

Az ingatlanok, autók, ékszerek és más értéktárgyak jelentős befektetéseket képviselhetnek. A biztosítás védi ezeket az értékeket, így azok nem vesznek el teljesen egy káresemény következtében.

A felelősségbiztosítás segít abban, hogy az emberek ne kerüljenek pénzügyi nehézségbe, ha másoknak vagy mások tulajdonának kárt okoznak. Például egy baleset esetén a felelősségbiztosítás fizethet a károkozásért.

A vállalkozásoknak is fontos biztosítást kötniük. Az üzleti biztosítások megvédik a vállalkozásokat jogi problémáktól, tulajdonvesztéstől és egyéb kockázatoktól, amelyek akár csődbe is vihetik a vállalkozást.

A biztosítási díjak rendszeres kiadások, amelyeket könnyen tervezhetünk. Ezzel csökkenthető a váratlan kiadások hatása a pénzügyi terveinkre. Inkább sok kicsit előre, mint egy nagy kiadás váratlanul.

Bizonyos típusú biztosítások, például az autóbiztosítás, kötelezővé teheti a törvény. Ezen kötelezettségek betartása fontos a jogi szempontból, és büntetést vonhat maga után azok számára, akik nem kötik meg a kötelező biztosítást.

Sok hitelintézet kéri a hitelfelvételhez biztosítás kötését. Ez segít védeni mind a hitelintézetet, mind a hitelfelvevőt az esetleges kockázatoktól.

Összességében a biztosítás olyan eszköz, amely a pénzügyi biztonság és stabilitás megteremtésében játszik kulcsfontosságú szerepet.

Segít megelőzni a váratlan események okozta pénzügyi válságot, és hozzájárul az emberek és vállalkozások életminőségének javításához.

Lényeges, hogy mindenki gondolja át a személyes és üzleti helyzetét, és megfelelő biztosításokat kössön az egyéni szükségleteknek megfelelően.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

Egy ingatlan egyrészt otthon, másrészt pedig komoly érték is, amire vigyáznunk kell a lehető legtöbb eszközzel. Balesetek esetén kár keletkezhet benne, és ha nem tudjuk ezt megakadályozni, az kiadást jelent – esetenként igen nagyot. A lakásbiztosítás abban segít, hogy tehermentesíti a családi vagyont az ilyen károk fedezésétől, és szinte azonnali segítséget jelent a bajban.

Jó, ha tudod, hogy lakásbiztosítást nem csak tulajdonosként, hanem bérlőként is köthetsz, és meg is éri, hiszen a lakásban esett károkat ugyanúgy megtéríti, mint a vagyontárgyaidban történteket. Mivel ma Magyarországon számos biztosítótársaság kínálja ezt a biztosítástípust, érdemes körültekintőnek lenned, mielőtt aláírod a szerződést, hiszen rengeteg ajánlat közül választhatsz. Nézd át a legfontosabb jellemzőket, és úgy dönts, hogy az a leginkább megfeleljen az adott ingatlannak!

A lakásbiztosítás megkötésének legegyszerűbb módja az online ügyintézés, vagyis igen, lehetséges. Meg kell adnod néhány alapadatot az ingatlanról, ami csupán néhány percet vesz igénybe. A kívánt adatok általában a következők:

 • az építés éve
 • a település
 • az utca neve és a házszám
 • az ingatlan típusa
 • a falazat típusa
 • a tetőszerkezet típusa
 • az ingatlan mérete
 • ha volt ilyen, akkor az előző biztosítás díja

A lakásbiztosítások összehasonlítása után egyszerűen kiválaszthatod, hogy melyik lakásbiztosítás felel meg a leginkább az igényeidnek. Érdemes arra is figyelned, hogy csak az ingatlant, vagy a benne lévő ingóságokat is szeretnéd-e biztosítani, hiszen alapesetben ez utóbbi nem tartozik bele a szolgáltatások körébe. Emellett azt is vedd figyelembe, hogy melyik biztosítónál milyen kedvezményeket kaphatsz, ha ugyanis van már biztosításod, akkor az adott biztosító egy másik típus megkötésekor kedvezményes díjakat biztosíthat a számodra. Ennek ráadásul az az előnye is megvan, hogy nem kell több biztosítóval is kapcsolatban állnod, vagyis egyszerűbb lesz az ügyintézés.

Attól függően, hogy milyen kiegészítő szolgáltatásokat veszel igénybe egy biztosítás megkötésekor, többféle lehetőség van, ami szerint fizetni fog a biztosító. Az alapbiztosítás általában a következő esetekben:

 • tűzkár (robbanás, tűz)
 • időjárás okozta károk (beázás, villámcsapás, viharkárok)
 • geológiai károk (földrengés, üregbeomlás, földcsuszamlás)
 • idegen tárgy okozta károk (jármű becsapódás, fa rádőlése)

Az ingatlanban kár számtalan forrásból származhat, így érdemes a lehető legtöbb lehetséges esetre biztosítani az ingatlant. Éppen ezért a legtöbb biztosítónál számtalan kiegészítés kérhető az alapbiztosításhoz, amik a következők lehetnek:

 • lopáskár, rablás, vagy vandalizmus
 • csőtörés, vagy vezetékes vízkár
 • üvegkár
 • villámcsapás okozta másodlagos kár
 • oltás, mentés, romeltakarítás
 • kárenyhítés költségei
 • iratok elvesztése esetén pótlás
 • lakáskulcs elhagyása miatt történő zárcsere
 • az ingatlanba bejelentett vállalkozás vagyontárgyai

A lakásbiztosítás kiegészülhet felelősség- és balesetbiztosítással is, ami a szerződésben megjelölt személyeket ért balesetekre vonatkozik.

Káresemény megtörténte után be kell azt jelenteni a biztosítónál, amit megtehetsz online is, de a megfelelő formanyomtatványt személyesen is beadhatod, emellett abban az esetben, ha bűncselekmény történik, azt a rendőrségen is be kell jelentened, és erről rendőrségi jegyzőkönyvnek is készülnie kell. Ezek után a biztosító időpontot egyeztet Veled a károk felméréséről, majd megállapítják a kártérítési összeget, és ha elfogadod, akkor átutalják a megadott folyószámládra, ha viszont nem, akkor fellebbezést kell benyújtanod.

Jó, ha tudod, hogy többféle bejelentés létezik. Ilyen például a felelősségi kár bejelentése, ami a legtöbbször autóbaleseteknél fordul elő, és az erre vonatkozó bejelentőlapot a felelősségét elismerő károkozó tölti ki. Ugyanez létezik lakásbiztosításnál is, valamint az ingóságokra is vonatkozik külön kárbejelentő lap, ahogy a nemesfémből készült értéktárgyakra is, és még sorolhatnánk; a biztosítótól függ, hogy pontosan mire vonatkoztat külön nyilatkozatot.

Igen, a legtöbb banknál feltétel egy lakáshitel igénylésekor, hogy lakásbiztosítást kell kötni a hitel mellé, de nem kell aggódnod emiatt, hiszen egyrészt ezzel nagyobb biztonságban lesz az otthonod, és te is, másrészt az összege elenyésző a lakáshitel törlesztése mellett; általában párezer forint. Fontos viszont tudnod, hogy a bank azt is megszabhatja, hogy a biztosítás milyen káreseményeknél nyújtson fedezetet, viszont ezt nem vagy köteles elfogadni. Ha találsz egy kedvezőbb ajánlatot, ami megfelel a bank feltételeinek, akkor máshol is megkötheted a szerződést, csupán arra kell figyelned, hogy a biztosítás kedvezményezettje a bank legyen; ezek után a bank évente ellenőrizni fogja, hogy megkötötted-e újra a biztosítási szerződésedet.

A biztosítók minden évben automatikusan indexálják a szerződéseket, ami másképp fogalmazva azt jelenti, hogy felülvizsgálják a biztosítási összegeket és az ehhez kapcsolódó díjakat, majd meg is emelik őket, mert csak így tudják biztosítani, hogy az ingatlanod és a biztosításba foglalt ingóságaid az inflációt követve legyenek biztosítva, vagyis a tényleges értéküket kapd meg egy esetleges káreseményt követően. A biztosító legalább 60 nappal a biztosítási forduló előtt minden évben értesítést küld majd Neked az indexálás megtörténtéről. Lényeges információ, hogy ha nem értesz vele egyet, akkor az indexálást nem vagy köteles elfogadni, és ha ez az eset áll fenn, akkor erről legalább 30 nappal a forduló előtt írásban kell értesítened a biztosítót.

A lakásbiztosítási szerződés alapesetben egy évre szól, és a biztosító automatikusan hosszabbítja meg további egy évre minden forduló idején, kivéve akkor, ha Te felmondod azt. Előfordulhat, hogy a felmondás után túlfizetés marad a biztosítónál vezetett számládon, ekkor írásban kell kérned a fennmaradó összeg visszafizetését. A szerződés felmondására a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal van lehetőséged, és ehhez szükséged lesz a lakásbiztosítás-felmondó nyilatkozatra, amelyen a következőknek kell szerepelnie:

 • a neved
 • a címed
 • a születési helyed és annak ideje
 • a szerződésszám, vagy kötvényszám
 • a biztosító neve
 • a biztosítás típusa

Fontos, hogy nem bonthatod fel jogszerűen a szerződést, ha csak egyszerűen nem fizeted a díjakat, hiszen amíg a szerződés él, köteles vagy fizetni, és ezt a biztosító be is hajthatja rajtad, méghozzá vagy a fizetési határidőtől számolt 60 napos türelmi időszakra, vagy akár az egész évre vonatkozóan. Emellett azzal is számolhatsz, hogy abban az esetben, ha nem teljesíted a biztosító jogos követelését, akkor az kiadhatja egy követeléskezelő cégnek a tartozásodat, ami csak tovább emeli annak összegét, hiszen számos költséggel jár, és végül így is, úgy is behajtják azt rajtad. Nem érdemes kockáztatnod, inkább figyelj a határidőkre, és mondd fel a szerződésedet a biztosító által megjelölt, szabályos módon.

Fontos tudnod, hogy csakis a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal van lehetőséged a lakásbiztosítás felmondására. Év közben ez akkor sem lehetséges, ha nem éves díjat fizetsz, hanem negyedévente, félévente, vagy akár havonta fizeted be a díjat, hiszen a szerződésed egy évre szól, és ettől nem lehet eltérni. Egyetlen kivétel létezik: ha érdekmúlás történik, ami azt jelenti, hogy például eladtad a szerződésben szereplő ingatlant.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Itt vannak az új otthonfelújítási program végleges feltételei – Ne maradj le!

Az Otthonfelújítási támogatás végleges formát öltött. Utánajártunk, hogy milyen ingatlanra, milyen feltételekkel és főleg, hogy mennyi támogatás igényelhető. A program végleges feltételeiről írunk. Hogy ne maradj le róla!

Tovább olvasom
Minden, amit a jelzálogról érdemes tudnod

Részletesen áttekintjük a jelzáloghitel fogalmát, és annak fontosságát az ingatlanvásárlás folyamatában. Ha tervezel ingatlant vásárolni, vagy csak érdeklődsz a jelzáloghitel iránt, akkor erről tudnod kell. A jelzálog, mint fogalom, minden lakáshitel esetén felmerül. Érdemes sokat tudni róla.

Tovább olvasom
6 lényeges tudnivaló, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt

Lakáshitel igényléshez fedezetre van szükség. És ha a megvásárolni kívánt ingatlan nem nyújt megfelelő fedezetet, akkor szükség lehet pótfedezet benyújtására. Mutatunk 6 lényeges tudnivalót, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt.

Tovább olvasom
Nyiss diákszámlát szelfivel csupán pár perc alatt!

A diákszámla gyakran az első bankszámla. És ha már az első, legyen a nyitása egyszerű. És hogy lehetne egyszerűbben megnyitni egy diákszámlát, mint szelfivel? Utánajártunk, hogy mi az a diákszámla, mi az a szelfis bankszámla nyitás, és annak is, hogy mely bankoknál lehetséges ez.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával