Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

2023.06.16.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. június 16. 11:15

A türelmi idős lakáshitel elnevezés csábító lehet. Utánajártunk, hogy mi van a vonzó elnevezés mögött, milyen előnye lehet a türelmi idős lakáshitel igénylésének, és mi az, amire mindenképpen gondoljunk, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk a részleteket.

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

A türelmi idős lakáshitelek – a bank türelmesen vár

A türelmi idő jól hangzik, de a türelmi idős lakáshitel is lakáshitel. Csak az első évben nem kell még törleszteni a tőkét. Elég a kamatokat fizetni. Ez a türelmi idő lényege. Nincs tőketörlesztés 12 hónapig. A bank türelmesen vár egy évet. A türelmi idős lakáshitel egy új hiteltermék, azért alkották meg, hogy igazodjanak az ügyfelek elvárásaihoz. Hiszen egy ingatlan megvásárlása után több kiadás is várja a vásárlót. Ezeket a kiadásokat pedig könnyebb teljesíteni, ha valaki türelmi idős lakáshitelt igényel.

A türelmi idős lakáshitel igénylésének feltételei

  • rendelkezni kell állandó magyarországi lakcímmel
  • biztosan idősebbnek kell lenni 18 évesnél
  • a jelenlegi munkahelyen legalább 3 hónap munkaviszony
  • nem szerepelhetünk negatív adósként a KHR listán
  • szükség lesz a bank által előírt dokumentumokra is

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

A türelmi idős lakáshitelek egyedülálló módon lehetővé teszik, hogy egy évig csupán a kamatot törlesszék az igénylők. De hogy juthatunk hozzá a türelmi idős lakáshitelhez? A türelmi idős lakáshitel feltételei hasonlóak az általános lakáshitelekéhez. A türelmi idős lakáshitelének azonban több induló díját elengedhetik. Ez a lakáshitel tervezhető, akár végig fix kamattal, akár kamatperiódussal igényli valaki, és online kuponnal többszázezer forint kedvezmény is elérhető. A türelmi idős lakáshitel lakáscélra igényelhető, és 12 hónapig csak a kamatokat kell fizetni. Egy évig alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet. És ha teljesül a két legfontosabb alapfeltétel, az igénylés beadható. Ez a két feltétel egy ingatlan, ami a fedezet lesz, és a rendszeres jövedelem. És húsz százalék önerőre is szükség lesz.

A türelmi idős lakáshitel igényléséhez 20 százalék önerőre lesz szükség. Ez azonban kiváltható pótfedezet bevonásával, így a hitel önerő nélkül is igényelhető lehet. Önerő állami támogatás is lehet. A türelmi idős lakáshitel folyósításához lakásbiztosítást kell kötni a fedezeti ingatlanra, és a lakossági folyószámlán meg kell adni a megbízást a türelmi idős lakáshitel részleteinek fizetésére. A türelmi idős lakáshitelek elbírálása gyorsan megtörténik, akár három héten belül lezáródhat. És az igénylésről telefonon vagy online is érdeklődhetünk.

A türelmi idős lakáshitelhez is lehet hitelfedezeti biztosítást kötni. A türelmi idős lakáshitelek nagy kiadást és terhet jelenthetnek, és ennek a tehernek a biztosítása ugyanolyan fontos lehet, mint egy gépjármű biztosítása. Egy nem várt esemény, ami lehetetlenné teszi a részletek fizetését, olyan anyagi terhet jelenthet, ami akár tönkre is teheti a családot. Ezt pedig mindenképpen el kell kerülni. A türelmi idős lakáshitelek biztosítása nem jelent mást, mint hogy a hitel visszafizetése garantált lesz akkor is, ha egy életesemény miatt ezt a hitelfelvevő nem tudja megoldani. A biztosítás megakadályozhatja, hogy visszafordíthatatlan károk érjék a hiteligénylőt.

Érdemes türelmi idős lakáshitelt igényelni?

Az Akölcsön szakértői szerint a kamat és a futamidő a két leglényegesebb pont türelmi idős lakáshitel igényléskor. Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a törlesztőrészlet ugyanakkora hitelösszegnél. Az alacsony törlesztőrészlet kedvező lehet abból a szempontból, hogy a család havi költségvetését kevésbé terheli meg. Ugyanakkor a hosszabb futamidő miatt jelentősen megnövekedhet a teljes visszafizetendő összeg. Mérlegelnünk kell tehát, hogy a rövidebb futamidőt válasszuk-e, és ezzel kevesebbet fizetünk vissza összességében, vagy a hosszú futamidőt az alacsonyabb törlesztő részlettel és a magasabb összköltséggel. A kamat a hitel legfontosabb mutatószáma. A kamat azt mutatja meg, hogy egy év alatt mennyivel kell többet fizetni a felvett hitelért. A kamatot százalékban határozzák meg, és egy évre vonatkozik. Minél magasabb egy türelmi idős lakáshitel kamata, annál magasabb lesz a részlet, amit havonta fizetni kell. Érdemes tehát alacsonyabb kamatozású hitelt választani.

Érdemes alaposan megfontolni minden érvet igénylés előtt. Így elkerülhetők a buktatók, és a kellemetlen meglepetések.

Összefoglalás

A türelmi idős lakáshitel egy új hiteltermék, amely lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy az első évben csupán a kamatot törlesszék. A hitel igényléséhez állandó magyarországi lakcím, 18 év feletti kor, legalább 3 hónap munkaviszony és a bank által előírt dokumentumok szükségesek. Az igényléshez 20% önerő szükséges, amit pótfedezet bevonásával vagy állami támogatással is meg lehet oldani. A hitel folyósításához lakásbiztosítást kell kötni. A futamidő és a kamat mértéke döntő tényezők, ezért érdemes alaposan megfontolni ezeket a hitel igénylése előtt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank?

Milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank?

2023.09.25.

Ha lakáshitel, akkor Raiffeisen Bank. A Raiffeisen MindigFIX lakáshitelek jó választásnak tűnnek a lakásvásárlás előtt állóknak. De miért jó, ha egy lakáshitel mindig fix? Miért ezt válasszuk? Utánajártunk, hogy milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank. És hogy miért lehetnek ezek a legjobbak nekünk.

Tovább olvasom
Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

2024.02.14.

A CSOK Plusz hitel 2024 sláger családtámogatása lehet. Az igénylésnél, mint minden hitelterméknél, a CSOK Plusz hitelnél is meg kell felelni a feltételeknek. Ehhez pedig a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat is teljesíteni az igénylőnek. Utánajártunk, hogy mik ezek az elvárások.

Tovább olvasom
Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

2023.08.04.

A családtámogatást kiemelt fontossággal kezeli a kormány, ebben az évben is számos lehetőség érhető el. Bár az év végén változások jönnek, addig változatlan feltételekkel igényelhető még számos támogatási forma. Mutatjuk, mik ezek, és a legfontosabbakról a részleteket is eláruljuk.

Tovább olvasom
A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

2024.01.05.

A CSOK támogatás igénybevétele nem zárja ki, hogy CSOK Plusz hitelt is igényeljünk. Bemutatjuk a CSOK Pluszt, és azt is megmutatjuk, milyen esetekben lehetséges a CSOK után felvenni a CSOK Plusz hitelt is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával