Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A 7 leggyakoribb ok, ami miatt meghiúsulhat a vállalkozói hitelfelvétel

2023.03.31.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. március 31. 15:07

Meghiúsulhat a vállalkozói hitelfelvétel, pedig elkerülhető a probléma, ha ismerjük az okokat – az alábbiakban a leggyakrabban előfordulókról lesz szó.

A 7 leggyakoribb ok, ami miatt meghiúsulhat a vállalkozói hitelfelvétel

Több okból is meghiúsulhat a vállalkozói hitelfelvétel, márpedig nem ok nélkül szokás hitelt igényelni, azaz szükség lenne rá, méghozzá minél hamarabb. A források biztosítása ugyanis kritikus fontosságú egy vállalkozás fenntartásában, és, ha valamilyen okból ez nem oldható meg, akkor számos ember megélhetése kerül veszélybe.

A legtöbbször apróságok miatt utasítják el a bankok a vállalkozók hitelkérelmeit, pedig ezek könnyedén kijavíthatóak lennének, csupán egy kis odafigyelésre lenne szükség. Ha Te is vállalkozást vezetsz, és épp egy hitelkérelem beadása előtt állsz, olvasd el alábbi cikkünket, amelyből mindent megtudhatsz a buktatókról!

A leggyakoribb okok, amelyek miatt meghiúsulhat a vállalkozói hitelfelvétel:

  • hiányos üzleti terv,
  • rossz hitelmúlt,
  • nem megfelelően kitöltött hitelkérelmi dokumentáció,
  • nem megfelelően alátámasztott pénzügyi háttér,
  • biztosíték hiánya,
  • cégtulajdonosokkal kapcsolatos bűnügyi történelem,
  • kockázatos iparág.

1. Hiányos üzleti terv

Az üzleti terv bemutatja a céget, a kölcsön felhasználását, és a visszafizetés módjait. Az ágazatra vonatkozó információknak, a haszonkulcsoknak, a lehetséges fogyasztók körének és bizonyos paramétereknek szerepelniük kell az üzleti tervben.

Az elutasítás oka ezek hiányossága, illetve, ha a kitöltése nem felel meg a bank elvárásainak, nem valósak az adatok, vagy a megjelölt hitelcél nem finanszírozható.

2. Rossz hitelmúlt

A hitelmúlt szintén kritikus pont; ha a cégnek, vagy a vezetőinek folt esett a hitelmúltján, az komoly probléma lehet, de az is elutasítást von maga után, ha tartozások, vagy épp egy másik hitel jelenik meg a cég pénzügyeiben, bár ez utóbbi még nem jelent feltétlenül gondot, sőt, akár pozitív is lehet, hiszen látszik belőle, hogy a cég fizetésképes.

3. Nem megfelelően kitöltött hitelkérelmi dokumentáció

A hitelkérelem elbírálása már önmagában is bonyolult és hosszadalmas folyamat, amit egy nem megfelelően kitöltött hitelkérelmi dokumentáció csak tovább hátráltat. Szerencsére ez a probléma könnyedén orvosolható odafigyeléssel és szakértő bevonásával, illetve utólagos javításokkal.

4. Nem megfelelően alátámasztott pénzügyi háttér

Ha egy vállalkozásnak több a kiadása, mint a bevétele, az a banknak is feltűnik majd, és sajnos nagy az esélye annak, hogy emiatt elutasítják a hitelkérelmet, bár természetesen egy üzleti tervvel ez megmagyarázható. A banknak ugyanis biztosítékra van szüksége a visszafizetést illetően, és, ha azt látja, hogy erre viszonylag kevés az esély, akkor elutasítja a hitelkérelmet.

5. Biztosíték hiánya

A pénzintézetek a legtöbb hitelkonstrukció felvételéhez fedezetet, illetve valamilyen biztosítékot kérnek, és ha ezt egy cég nem tudja felmutatni, akkor meghiúsulhat a vállalkozói hitelfelvétel. A megoldás ebben az esetben alternatív finanszírozási források, például a fedezetlen hitelek közül választani.

6. Cégtulajdonosokkal kapcsolatos bűnügyi történelem

A bűnözői háttér, illetve a büntetett előélet automatikus elutasítást jelent minden banknál, kivéve, ha a kérelmező valós indokokkal eléri a felülvizsgálatot. Ez utóbbi esetben lehetséges, hogy egyes bankok folyósítanak vállalkozói hitelt, azonban nem lesz könnyű a folyamat.

7. Kockázatos iparág

Egynémely iparágak kockázatosnak minősülnek a pénzintézetek szemében, mivel külső körülmények nagyban befolyásolhatják a működési képességüket – ilyen például a vendéglátás, és tökéletes példa az elmúlt három-négy év, amikor a koronavírus-járvány miatt számos vendéglátóhely kényszerült bezárásra. Ha egy cég a bank által meghatározott iparágakban tevékenykedik, akkor elutasításra kerül sor, ám ilyenkor érdemes egy, az adott tevékenységi körrel foglalkozó hitelezőt keresni.

Ha vállalkozói hitelfelvételre készülsz, hasonlítsd össze oldalunkon a legjobb ajánlatokat, majd indítsd el az igénylési folyamatot mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Széchenyi Likviditási Hitel GO!: forgóeszközhitel kedvező feltételekkel

Széchenyi Likviditási Hitel GO!: forgóeszközhitel kedvező feltételekkel

2021.12.20.

A Széchenyi Likviditási Hitel GO! a magyar állam által díjtámogatott, rendkívül kedvező feltételekkel igényelhető forgóeszközhitel vállalkozások számára. Utánajártunk, hogy miért előnyös a Széchenyi Likviditási Hitel GO!, és hogyan tudjuk azt igényelni.

Tovább olvasom
Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

2021.08.22.

Hogy banki hitelből, vagy faktoring segítségével finanszírozod-e a vállalkozásodat, elég nehéz kérdés, hiszen mindkettő rendelkezik olyan előnyökkel, amelyeket érdemes kihasználnod. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
A céges egészségbiztosítás típusai: melyiket érdemes választani?

A céges egészségbiztosítás típusai: melyiket érdemes választani?

2023.09.15.

Céges egészségbiztosítás esetén a vállalkozás biztosítja az alkalmazottait. Ez egy vállalkozás jól felfogott érdeke, hiszen a dolgozók általános egészsége, és a betegségből való gyors felgyógyulás befolyásolhatja a cég eredményességét. Részletesen írunk a céges egészségbiztosítás típusairól, és arról, hogy melyiket érdemes választani.

Tovább olvasom
Valósítsd meg terveidet az OTP vállalkozói hitelével - Indítsd be vállalkozásod!

Valósítsd meg terveidet az OTP vállalkozói hitelével - Indítsd be vállalkozásod!

2023.08.16.

Az OTP Bank vállalkozói hitele egy nagy lehetőség. A vállalkozás arra használja és akkor, amire csak akarja. Az igénylése is egyszerű. Fel lehet használni arra, hogy a vállalkozás fejlődjön, és egyre nyereségesebb legyen. És ez a cél. Egy sikeres és profitot termelő vállalkozás. És az OTP vállalkozói hitel hozzájárulhat ehhez. Valósítsd meg terveidet az OTP vállalkozói hitelével! Indítsd be vállalkozásod! Mutatjuk, hogy miért lehet ez jó.

Tovább olvasom