Megtakarításos életbiztosítás 2024 – Minden, amit tudni kell

A befektetéssel kombinált életbiztosítás – megtakarítás életbiztosítás segítségével

A megtakarításos életbiztosítás a pénzügyi tervezés egyik kifinomult eszköze, amely ötvözi az életbiztosítás védelmét és a megtakarítási célok elérését.

Ez a típusú biztosítás két fő elemet integrál: az életbiztosítást és a megtakarítási lehetőségeket.

A biztosított személy esetleges halála esetén a hozzátartozók vagy kedvezményezettek részesülnek kifizetésben, ami biztosítja az anyagi biztonságot számunkra.

Az unit-linked életbiztosítás egy másik változata ennek a pénzügyi eszköznek. Ez a forma lehetővé teszi a biztosítottnak, hogy a befektetési részét különböző pénzpiaci eszközökbe, például részvényekbe vagy kötvényekbe helyezze. Ezáltal a biztosított részesülhet a befektetések potenciális hozamaiból, de megtartja az életbiztosítás által nyújtott védelmet is.

A vegyes életbiztosítás további rugalmasságot biztosít a biztosítottaknak. Ebben az esetben az életbiztosítás és a megtakarítási komponens egyidejűen működik, de a biztosított választhatja a kockázati és vegyes portfóliók közötti egyensúlyt is. Ez lehetővé teszi számukra, hogy személyre szabott megoldást válasszanak az egyéni pénzügyi céljaikhoz.

A megtakarítási célú életbiztosítás kifejezetten arra irányul, hogy segítse a biztosítottat pénzügyi céljai elérésében, legyen az gyermeknevelés, oktatás vagy nyugdíj kiegészítése. Ezáltal a biztosított egy célorientált megtakarítás részese lesz, miközben továbbra is élvezheti az életbiztosítás által kínált biztonságot.

A befektetéssel kombinált életbiztosítás egy másik változata ennek a komplex pénzügyi terméknek. Ebben az esetben a biztosított személy befektetéseinek hozamából részesül a biztosítási szerződés élettartama alatt, ami növeli a megtakarítási potenciált. Ezáltal a biztosított nem csupán az életbiztosítás szolgáltatásait élvezi, hanem részesül a befektetések hozamaiból is.

Ezen különféle megtakarítási életbiztosítási formák közötti választásnak alapos megfontolást és személyre szabott tanácsadást kell követnie annak érdekében, hogy a biztosított maximálisan kihasználja az elérhető hozamokat, és megfelelően illeszkedjen egyéni pénzügyi tervéhez.

Melyik a legjobb megtakarításos életbiztosítás?

A legjobb megtakarítási életbiztosítás kiválasztása során fontos figyelembe venni a személyes pénzügyi célokat.

Az első lépés a megtakarítással kombinált életbiztosítás lehetőségeinek átfogó értékelése, és ehhez használható a megtakarításos életbiztosítás kalkulátor.

Ezen kalkulátor segítségével a potenciális biztosítottak képesek pontosan meghatározni, hogy mekkora összeget fizetnek be rendszeresen, és milyen hozamokat várhatnak a megtakarítástól.

Az életbiztosítás megtakarítással kalkulátor alkalmazása a tervezési folyamatot jelentősen megkönnyítheti, lehetővé téve a részletes és személyre szabott megtakarítás kialakítását.

Annak érdekében, hogy eldöntsük, hogy a megtakarításos életbiztosítás megéri-e, érdemes mérlegelni a megtakarítási életbiztosítás előnyeit.

Ezek közül néhány a következők lehet: biztonságos életbiztosítási fedezet a halálesetekre, a megtakarítási rész potenciális hozamai, az adókedvezmények és a rugalmas lehetőségek a fizetési ütemezés és a befektetési portfóliók kiválasztásában.

A megtakarításos életbiztosítás kiválasztásakor érdemes részletesen átgondolni, hogy az adott életbiztosítás mennyire illeszkedik az egyéni pénzügyi célokhoz és kockázatvállalási hajlandósághoz.

Szakértő tanácsadás is segíthet abban, hogy a biztosított optimálisan kihasználja a rendelkezésre álló lehetőségeket, és a megtakarítási életbiztosítás valóban a számára legelőnyösebb megoldás legyen.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Életbiztosítás megtakarítással

Az életbiztosítás megtakarítással kombinált termék, amely egyszerre kínál életbiztosítási védelmet és megtakarítási lehetőséget. Ennek a típusú biztosításnak két fő összetevője van:

Életbiztosítás:

Kifizetés a haláleset esetén: az életbiztosítás része egy kifizetés a biztosított személy halála esetén. Ez az összeg a kedvezményezetteknek vagy a hozzátartozóknak jár, és segít anyagi fedezetet biztosítani a családnak vagy más örökösöknek a biztosított személy elvesztésekor.

Megtakarítási rész:

Befektetési lehetőségek: a megtakarítási rész lehetőséget nyújt arra, hogy a biztosított összeg egy részét befektessék különböző pénzpiaci eszközökbe, mint például részvények, kötvények vagy befektetési alapok. Ennek eredményeként a biztosított pénze hozamot érhet el a befektetéseken keresztül.

Későbbi felhasználás: a megtakarítási rész a jövőbeni pénzügyi célokra is felhasználható, például gyermeknevelésre, oktatásra vagy nyugdíjra.

Az életbiztosítás megtakarítással egyfajta pénzügyi tervezési eszköz, amely egyesíti az életbiztosítás biztonságát a megtakarítások hozamával.

Lényeges, hogy ezek a termékek komplexek lehetnek, és a részletek változhatnak a biztosítótársaságtól függően. Az érdeklődőknek javasolt alaposan megvizsgálni a különböző lehetőségeket, összehasonlítani a különböző ajánlatokat, és szakértő tanácsot kérni a megfelelő döntés meghozatalához.

Gyermeknevelésre, oktatásra vagy nyugdíjra? Bármelyikre jó lehet!

Ha a jövő pénzügyi terveidről van szó, a megtakarítási életbiztosítás olyan eszköz lehet, amely segít a gyermekek nevelésétől kezdve az oktatásukon keresztül egészen a nyugdíjig terjedő pénzügyi célok elérésében.

Ez az eszköz nem csak egy egyszerű biztosítás – ez egy pénzügyi páncél, amelyet bármilyen életszakaszban fel tudunk húzni.

Képzeld el, hogy egyetlen varázsigével a gyermeknevelésre, oktatásra és nyugdíjra is kiterjedő megtakarítási célokat elérheted!

Az életbiztosítás megtakarítással kombinált formája lehetővé teszi, hogy egyetlen befektetéssel egyaránt gondoskodj a családod jelenlegi és jövőbeli szükségleteiről.

A gyermeknevelés során a megtakarítási életbiztosítás segíthet abban, hogy finanszírozni tudd a gyermeked oktatását, hobbiját vagy az első autóját. Egyfajta pénzügyi varázslóként az életbiztosítás megtakarítással kombinált formája összegyűjti és gyarapítja a megtakarításokat, miközben védelmet is nyújt a váratlan események ellen.

Az oktatás időszakában ez a pénzügyi eszköz lehetővé teszi, hogy ne aggódj a tandíjak, könyvek és egyéb költségek miatt. A megtakarítási életbiztosítás hozamaival gyarapíthatod a befektetéseidet, és biztosíthatod, hogy a családodnak ne kelljen kompromisszumokat kötnie az oktatás terén.

Amikor pedig elérkezik a nyugdíjkor, a megtakarítási életbiztosítás olyan örökvarázslat lehet, ami segít fenntartani az életszínvonalat. Az összegyűjtött megtakarításokból élhetsz, utazhatsz, vagy akár teljesülhetnek a korábban el nem ért álmaid is. Tehát, miért ne döntenél úgy, hogy egyszerre gondoskodsz a jelenről és a jövődről is?

Ne feledd, a megtakarítási életbiztosítás nem csak egy pénzügyi termék – ez egy varázslat, amely lehetővé teszi, hogy a pénzügyeid irányítása alatt tartsd az életedet és a jövődet. Engedd meg, hogy a pénzügyi varázsló segítsen elérni a gyermekeidnek szánt álmokat és a nyugdíjas kori boldogságot egyaránt!

megtakarításos életbiztosítás kötés

Egy megtakarítással kombinált életbiztosítás

A unit-linked biztosítás egy megtakarítással kombinált biztosítás, egy pénzügyi megtakarítási forma.

A szerződés végén a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosítótársaság. Ez egy olyan megtakarítás, mint bármely más megtakarítás, annyival több, hogy a biztosítótársaság káresemény esetén is fizethet. Ez egy megtakarítás, de egy kicsit több annál. Több, mert életbiztosítás is egyben.

Életbiztosítás kétféle van. Van kockázati és van megtakarítási célú életbiztosítás. A kockázati életbiztosítás csak abban ez esetben fizet, ha káresemény történik.

Abban az esetben, ha a biztosítás megszűnik, és közben káresemény sem történik, a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül megszűnik.

A befektetéssel kombinált életbiztosítás abban különbözik a kockázati életbiztosításoktól, hogy a kockázati érték mellett értékpapír-számla is kapcsolódik a biztosításhoz.

Ilyenkor biztosító által összeállított alapok közül lehet választani. A befektetési célú életbiztosítás lehet egyszeri díjas vagy folyamatos díjas. Azt mi határozzuk meg, hogy a befizetéseink melyik befektetési alapba kerüljenek.

A folyamatos díjbefizetésnél havonta kell fizetni egy bizonyos, általunk meghatározott összeget. A befizetések egy része a befektetési alapokba kerül, a másik része pedig az életbiztosítás költségeit fedezi.

Az egyszeri befizetésnél egyszer kell fizetni egy nagy összeget, és azt befektethetjük bármelyik alapba. Ilyenkor nincs havi fizetés.

A befektetéssel vagy a megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén is eldönthető, hogy az egyszeri befizetés vagy a havi befizetés felel meg jobban nekünk.

Ha idő előtt szüntetjük meg a befektetési célú életbiztosításunkat, akkor a befektetéseinknek csak egy részét kapjuk vissza.

Ráadásul minél előbb szüntetjük meg a biztosítást, annál kevesebbet kaphatunk vissza. A visszavásárlás költsége eltérő konstrukciónként, de ha idő előtt szüntetjük meg a szerződést, akkor lehet, hogy a befektetési egységeknek csak a felét, vagy a felét sem kapjuk vissza.

A megtakarítási célú biztosítás azoknak ajánlható, akik képesek kockázatot vállalni pénzügyi területen. Ellenkező esetben érdemes egy kockázati életbiztosítás kötni, mellette pedig egy biztonságosabb és átláthatóbb megtakarítási formát választani. Akár az Állampapír is jó befektetés lehet.

Amikor lejár a szerződés, akkor visszakapjuk a megtakarításunkat a hozammal együtt

A rendszeres díjfizetés mellett dönthetünk úgy is, hogy egy időre felfüggesztjük a fizetést.

A másik lehetőség a szerződéses érték leszállítása. Ez végleges, és ilyenkor az életbiztosítás díját nem kell tovább fizetni, ugyanakkor a költségeit ugyanúgy levonják a meglévő megtakarításból.

Ha a biztosított idő előtt meghal? Halál esetén a kedvezményezett az aktuális megtakarítási összeget kapja meg. Ezenkívül a kockázati életbiztosításért is fizethet a biztosító.

Életbiztosítás visszavásárlásakor a biztosítást teljesen szeretnénk felmondani, és kivesszük az addig összegyűlt összeget.

Ebben az esetben számítanunk kell arra, hogy a biztosító a kivenni kívánt összeg mértékétől függően többletdíjat fog felszámolni.

A unit-linked életbiztosítások nem kínálnak garantált hozamot

De van esély arra, hogy akár magasabb hozamot is el tudjunk érni, mivel magát a befektetési portfóliót mi választjuk ki.

A szakértők szerint érdemes konzultálni egy befektetési tanácsadóval, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a döntést magának a befektetőnek kell meghoznia.

Itt nincs egységes befektetési alap, mint más életbiztosítások esetén, itt befektetési eszközalapok vannak, amelyek valamilyen tematika alapján összeválogatott értékpapírok ezreit tartalmazzák.

Az ilyen szintű diverzifikáltság biztonságot adhat, így tulajdonképpen nem kell érteni a befektetésekhez ahhoz, hogy eszközalapot tudjunk választani, ráadásul a kockázat is kicsi egy eszközalapon belül, hiszen nem gyakori, hogy sok értékpapírnak egyszerre csökken az árfolyama.

Biztosítótársaságonként több eszközalap közül választhatunk minden unit-linked életbiztosításnál.

Ezek között kockázati besorolás, régiók, iparágak, nyersanyagok szerint is választhatunk, de vehetünk speciális alapokat is, amiket szakértők elemeznek.

Összefoglaló

A megtakarításos életbiztosítás egy olyan biztosítási termék, amely egyszerre biztosítási fedezetet és megtakarítási lehetőséget is nyújt.

A biztosítási fedezet halál esetén a biztosítottnak kifizetett biztosítási összeg, amely a biztosítási szerződésben meghatározott feltételek szerint kerül kifizetésre.

A megtakarítási lehetőség pedig a biztosított által befizetett díjakból képződött megtakarítás, amely a szerződés lejártakor vagy a biztosított életben maradása esetén a biztosított rendelkezésére áll.

A megtakarításos életbiztosítások két fő típusa a természetes halálra szóló megtakarításos életbiztosítás és az állandó életbiztosítás.

A természetes halálra szóló megtakarításos életbiztosítás esetében a biztosítási fedezet a biztosított halála esetén kerül kifizetésre. A megtakarítási lehetőség pedig a biztosított által befizetett díjakból képződött megtakarítás, amely a szerződés lejártakor a biztosított életben maradása esetén a biztosított rendelkezésére áll.

Az állandó életbiztosítás esetében a biztosítási fedezet a biztosított halála esetén kerül kifizetésre, de a megtakarítási lehetőség is állandó, azaz a szerződés lejártakor a biztosított rendelkezésére álló megtakarítás mértéke a biztosított által befizetett díjak mértékétől függetlenül állandó.

A megtakarításos életbiztosítás előnyei a következők:

 • Biztosítási fedezetet nyújtanak a biztosított halála esetén.
 • Megtakarítási lehetőséget biztosítanak.
 • Adókedvezményeket biztosíthatnak.

A megtakarításos életbiztosítások hátrányai a következők:

 • Költségesek lehetnek.
 • A megtakarítási hozam nem garantált.
 • A szerződés lemondása esetén a megtakarítások elveszhetnek.

A megtakarításos életbiztosítások azok számára lehetnek megfelelőek, akik

 • biztosítási fedezetet szeretnének kötni a családjuk számára a haláluk esetén
 • megtakarítani szeretnének
 • élvezni szeretnék az adókedvezményeket

A megtakarításos életbiztosítások megkötése előtt kiemelten fontos, hogy a biztosított alaposan tájékozódjon a különböző lehetőségekről, és a saját igényeihez és lehetőségeihez leginkább megfelelő terméket válassza.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A megtakarítással kombinált életbiztosítás egy biztosítási termék, amely egyszerre biztosítási fedezetet és megtakarítási lehetőséget is nyújt. A biztosítási fedezet halál esetén a kedvezményezettnek kifizetett biztosítási összeg, amely a biztosítási szerződésben meghatározott feltételek szerint kerül kifizetésre. A megtakarítási lehetőség pedig a biztosított által befizetett díjakból képződött megtakarítás, amely a szerződés lejártakor vagy a biztosított életben maradása esetén a biztosított rendelkezésére áll.

A megtakarítással kombinált életbiztosítások alapvetően két típusra oszthatók:

Természetes halálra szóló megtakarítással kombinált életbiztosítás: ebben az esetben a biztosítási fedezet a biztosított halála esetén kerül kifizetésre. A megtakarítási lehetőség pedig a biztosított által befizetett díjakból képződött megtakarítás, amely a szerződés lejártakor vagy a biztosított életben maradása esetén a biztosított rendelkezésére áll.

Állandó életbiztosítás: ebben az esetben a biztosítási fedezet a biztosított halála esetén kerül kifizetésre, de a megtakarítási lehetőség is állandó, azaz a szerződés lejártakor a biztosított rendelkezésére álló megtakarítás mértéke a biztosított által befizetett díjak mértékétől függetlenül állandó.

Biztosítási fedezetet nyújtanak a biztosított halála esetén. Ez különösen fontos lehet a családfenntartás szempontjából, ha a biztosított halála esetén a családnak nem lenne más jövedelme.

Megtakarítási lehetőséget biztosítanak. A biztosított által befizetett díjakból képződött megtakarítás a szerződés lejártakor vagy a biztosított életben maradása esetén a biztosított rendelkezésére áll.

Adókedvezményeket biztosíthatnak. A megtakarítással kombinált életbiztosítások díjfizetése után bizonyos esetekben adókedvezmény igényelhető.

A megtakarítással kombinált életbiztosítások díjai tartalmazzák a biztosítási fedezetet is, ezért magasabbak lehetnek, mint a hagyományos megtakarítási termékek díjai.

A megtakarítási hozam nem garantált. A megtakarítási hozam a biztosítási szerződésben meghatározott feltételektől függ, ezért nem garantált.

A szerződés lemondása esetén a megtakarítások elveszhetnek. A megtakarításos életbiztosítások szerződései kötöttek, ezért a szerződés lemondása esetén a biztosított által befizetett díjak egy része elveszhet.

A megtakarítással kombinált életbiztosítások azok számára lehetnek megfelelőek, akik

 • biztosítási fedezetet szeretnének a családjuk számára a haláluk esetén
 • megtakarítani szeretnének
 • élvezni szeretnék az adókedvezményeket

A megtakarítással kombinált életbiztosítások megkötése előtt azonban fontos, hogy a biztosított alaposan tájékozódjunk a különböző lehetőségekről, és a saját igényeinkhez és lehetőségeinkhez leginkább megfelelő terméket válasszuk.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

6 lényeges tudnivaló, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt

Lakáshitel igényléshez fedezetre van szükség. És ha a megvásárolni kívánt ingatlan nem nyújt megfelelő fedezetet, akkor szükség lehet pótfedezet benyújtására. Mutatunk 6 lényeges tudnivalót, ha pótfedezet bevonásával igényelsz lakáshitelt.

Tovább olvasom
Nyiss diákszámlát szelfivel csupán pár perc alatt!

A diákszámla gyakran az első bankszámla. És ha már az első, legyen a nyitása egyszerű. És hogy lehetne egyszerűbben megnyitni egy diákszámlát, mint szelfivel? Utánajártunk, hogy mi az a diákszámla, mi az a szelfis bankszámla nyitás, és annak is, hogy mely bankoknál lehetséges ez.

Tovább olvasom
Babaváró hitel, akár jóváírás akcióval – íme, a legjobb banki ajánlatok!

A Babaváró hitel 2024-ben is népszerű lehet. Ráadásul egy millió forinttal többet kaphatunk, mint tavaly. És ez még nem minden! A bankok versenyeznek az ügyfelekért, ezért jóváírási akciókat hirdetnek. Utánajártunk, hogy mennyi jóváírást kaphat, aki most igényel Babavárót, és arról is írnak szakértőink, hogy mire érdemes még figyelni. 

Tovább olvasom
Így választhatod ki a legmegfelelőbb utasbiztosítást

Mi az az utasbiztosítás? Miért lehet fontos? Mikor kössünk? Milyen negatív események esetén nyújt védelmet? Hogyan találhatjuk meg a legmegfelelőbbet? Minden az utasbiztosításról és megkötéséről egy helyen.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával