Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

2023.12.01.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. december 1. 17:04

A készpénzfelvétel sok pénzbe kerülhet. A díjak nem csak magasak, de összetettek is. Nem mindegy, hogy bankfiókban vagy egy automatából veszünk fel pénzt. Szerencsére egy törvény is segít bennünket, mi pedig mutatunk további trükköket, amikkel spórolhatsz a banki díjakon.

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

Van segítség – ingyenes készpénzfelvétel havonta kétszer 150 ezer forintig

Egy közel tíz éve érvényes szabályozás segít bennünket abban, hogy spóroljunk a banki költségeken. Magyarországon ugyanis minden bankszámlánál kötelezően biztosítani kell az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig.

Ez a szabály a hazai bankkártyával végzett készpénzfelvételre vonatkozik, bármely automatából.

A díjmentességet a számlavezető banknál kell igényelni.

Ehhez elegendő egy nyilatkozatot kitölteni, amelyben kérjük az ingyenes készpénzfelvételt.

A kötelezően biztosított ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó szabályok:

  • minden bankszámlához jár, függetlenül attól, hogy milyen konstrukciójú a számla
  • havonta két alkalommal lehet igénybe venni
  • az ingyenes készpénzfelvétel összege összesen 150 ezer forint

Az ingyenes készpénzfelvétel bármely hazai automatából igénybe vehető, amely elfogadja a bank kártyáját.

Bankfiók vagy ATM?

Az, hogy bankfiókot vagy ATM-et használjunk, attól függ, melyik kényelmes és praktikus (vagyis olcsóbb) az adott helyzetben.

Bankfiók: ha nagyobb összeget szeretnénk felvenni, vagy speciális ügyintézésre van szükség (például külföldi tranzakciók, bonyolult banki ügyintézés), akkor érdemesebb bankfiókba menni. Itt személyre szabott tanácsadást kaphatunk a pénzügyeink intézéséhez.

ATM: ha csak kisebb összeget szeretnénk felvenni, vagy egyszerű tranzakciót hajtanánk végre, az ATM gyors és kényelmes lehetőség. Elérhetőek a város különböző pontjain, így könnyen hozzáférhetőek.

Saját vagy idegen ATM? – nem lesz mindegy

A saját vagy idegen ATM használata attól függ, hogy milyen bankkártyával rendelkezünk, és milyen díjakat vagy költségeket vállalunk be.

  • Saját banki ATM: ha saját bank ATM-ét használjuk, olcsóbb vagy akár ingyenes a készpénzfelvétel. Ezért érdemes először a saját bank ATM-ét használni, mivel ez a legköltséghatékonyabb lehetőség.
  • Idegen banki ATM: ha más bank ATM-ét használjuk, akkor valószínűleg díjat kell fizetnünk a készpénzfelvételért. Ezen díjak változhatnak, és magasabbak lehetnek, mint saját bank ATM-énél.
  • Készpénzfelvétel külföldön: ha külföldön vagyunk, az idegen ATM-ek használata magasabb költségekkel járhat a valutaváltási díjak miatt is. A legjobb, ha előzetesen tájékozódunk a bankunknál arról, hogy milyen díjakat számítanak fel a külföldi készpénzfelvételekért.

Lényeges, hogy ellenőrizzük a bank feltételeit és díjszabását a készpénz felvétellel kapcsolatban, valamint az idegen banki ATM-ekkel kapcsolatos díjait is.

A díjak elkerülése érdekében lehet, hogy előre meg kell tervezni a készpénz felvételt, és olyan ATM-eket kell keresni, ahol a tranzakciónak nincs vagy alacsony a díja.

Limitek – nagyobb összeg csak bankfiókból

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint, aki gyakran és nagyobb összegű készpénzt vesz fel, annak a díjak mellett gondolnia kell a korlátozásokra is.

A bankok ugyanis limitet határoznak meg nem csak az automatából történő készpénz felvételre, de a bankfiókban sem vehetünk fel bármekkora összeget, sőt, az is előfordulhat, hogy bizonyos összeghatár felett már az előző napon jelezni kell a szándékot.

Az ATM esetén vannak napi vagy heti korlátozások. Ezek a korlátozások eltérhetnek a különböző bankoknál és ATM hálózatoknál. Ezek a korlátozások azt jelentik, hogy egy adott időszakban csak meghatározott összeget vehetünk fel.

Ha nagyobb összeget szeretnénk felvenni, mint amit az ATM lehetővé tesz, akkor egy bankfiókot kell felkeresni. A bankfiókokban lehetőség van nagyobb összegű készpénzfelvételre.

Lényeges, hogy nagyobb összeg esetén előzetes értesítés is szükséges lehet, különösen, ha szokatlan vagy rendkívüli tranzakcióról van szó.

Ezért érdemes előzetesen kapcsolatba lépni a saját bankkal, hogy tájékozódni a lehetőségekről, a korlátozásokról, és az esetlegesen szükséges előzetes intézkedésekről. Minden esetben az adott bank saját szabályai és eljárásai alapján kell eljárni, ezért érdemes a bankkal konzultálni, mielőtt nagyobb összeget vennénk fel készpénzben.

A készpénzfelvétel nagyobb összegnél nehézkesebb, és többe is kerül. Mindennapi használathoz azonban elegendő, ha két dolgot szem előtt tartunk: használjuk ki a törvény adta havi két ingyenes készpénzfelvételt, és ha lehet, használjuk a saját bankunk automatáit.

Összefoglalás

Magyarországon törvény biztosítja a bankszámlatulajdonosok számára, hogy havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig díjmentesen vehessenek fel készpénzt. Ez minden bankszámlához jár, és bármely hazai ATM-ből igénybe vehető.

A bankfiókban és az ATM-ekben történő készpénzfelvétel közötti választás a felvett összeg nagyságától és a tranzakció jellegétől függ. Nagyobb összegek esetén érdemes a bankfiókot választani, míg kisebb összegekhez az ATM-ek kényelmesebbek lehetnek. Fontos kiemelni, hogy a saját bank ATM-jeit használva általában alacsonyabbak vagy nincsenek díjak, ellentétben az idegen banki ATM-ekkel, ahol magasabb díjakat számíthatnak fel.

A külföldi készpénzfelvételek esetén további díjak merülhetnek fel, így ajánlott előzetesen tájékozódni a banknál. A bankok által meghatározott limitek miatt nagyobb összegek felvételekor szükség lehet előzetes értesítésre, különösen nagyobb vagy szokatlan tranzakciók esetén.

Összefoglalva, a díjak elkerülése érdekében érdemes kihasználni az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, a saját bank ATM-jeit választani, és előre tervezni a nagyobb összegek felvételét.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával