Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan válasszunk bankszámlát nyugdíjasként?

2024.03.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. március 25. 13:26

Nyugdíjasként is jó, ha van bankszámlánk. Egy bankszámla sok mindenre jó lehet. De mire használhatjuk nyugdíjasként a bankszámlánkat? Érdemes nyitni? Hogyan válasszuk ki a legjobbat? Pénzügyi szakértőink cikke.

Hogyan válasszunk bankszámlát nyugdíjasként?

Miért kell egy nyugdíjasnak bankszámla?

Nyugdíjasoknak is érdemes bankszámlát fenntartaniuk. De miért?

Nyugdíj: Ha rendelkezünk bankszámlával, akkor az állami vagy magán nyugdíjunkat közvetlenül átutalhatják a számlára, ami kényelmes és biztonságos módja a pénzkezelésnek.

Költségvetés kezelése: Bankszámla segítségével könnyebb nyomon követni a kiadásokat és bevételeket, amely fontos lehet a nyugdíjasok számára, akiknek korlátozottabb lehet a jövedelmük.

Kényelem és biztonság: A bankszámla lehetővé teszi az elektronikus bankolást és online fizetéseket, ami kényelmesebb és biztonságosabb lehet, mint a készpénz használata.

Automatikus számlafizetések: A bankszámla lehetővé teszi automatikus számlafizetéseket, például a rezsi vagy biztosítási díjak fizetését, ami megkönnyítheti a pénzügyek kezelését, és elkerülhetjük a késedelmeket.

Hitelkártya és kölcsön: Egy bankszámla fenntartása előfeltétel lehet hitelkártya vagy kölcsön igényléséhez, amelyek segíthetnek sürgősebb kiadásoknál, vagy váratlan helyzetek kezelésében.

Jutalékok és kedvezmények: Bizonyos bankok különféle kedvezményeket és jutalékokat kínálnak nyugdíjasoknak, például alacsonyabb díjakat vagy kamatokat, amelyek segíthetnek optimalizálni a pénzügyi helyzetüket.

Összességében a bankszámla használata rengeteg előnnyel járhat a nyugdíjasok számára, segítve őket a pénzügyeik hatékonyabb kezelésében.

Hogyan válasszunk bankszámlát nyugdíjasként?

Nyugdíjasként a bankszámla kiválasztása során fontos figyelembe venni néhány kulcsfontosságú szempontot:

Keressük meg azt a bankszámlát, amely minimális vagy ingyenes díjakat és költségeket kínál. Ismerjük meg az éves számlavezetési díjat, az ATM használat díját, valamint az elektronikus átutalások díjait.

Ha fontos a megtakarítások növelése, akkor válasszunk olyan bankszámlát, amely magas kamatot kínál. Néhány bank speciális nyugdíjszámlákat is kínálhat, amelyek kedvezőbb kamatokkal rendelkeznek.

Keressük meg azt a bankot, amelynek szolgáltatásai és elérhetősége megfelel az igényeinknek. Fontos lehet, hogy a bankfiókok könnyen elérhetők legyenek.

Válasszuk azt a bankszámlát, amely olyan szolgáltatásokat kínál, amelyek fontosak lehetnek, például elektronikus átutalások vagy havi számlakivonatok.

Ellenőrizzük a bank hírnevét és biztonsági intézkedéseit. Győződjünk meg róla, hogy a bank megfelel a szükséges biztonsági előírásoknak, és rendelkezik betét biztosítással, amely védi a betéteket bizonyos összegig.

Lényeges, hogy alaposan megfontoljuk ezeket a szempontokat, és válasszuk azt a bankszámlát, amely a legjobban megfelel az egyedi igényeinek. Ezenkívül érdemes konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval, hogy segítsen az optimális döntés meghozatalában.

A nyugdíjasok számára ideális bankszámla kiválasztása a következő szempontok alapján történjen

Költségek:

 • Havi számlavezetési díj: Vannak bankok, amelyek ingyenes számlavezetést kínálnak nyugdíjasoknak.
 • Bankkártya díj: Egyes bankok ingyenes bankkártyát adnak a nyugdíjas számlákhoz, míg másoknál éves díjat kell fizetni.
 • Utalási díjak: Fontos, hogy megnézzük, mennyibe kerül az online utalás, a bankfiókban történő utalás, és a csoportos beszedési megbízások.
 • ATM használat: Ha gyakran használunk ATM-et, érdemes megnézni, hogy a bankunk ATM-jei ingyenesen használhatók-e, vagy van ATM díj.

Szolgáltatások:

 • Kamatozás: Egyes bankok kamatot adnak a nyugdíjas számlákon tartott összegre.
 • Bankkártya típus: Dönthetünk, hogy Mastercardot, Visát vagy Maestro kártyát szeretnénk.
 • Online bankolás: Fontos, hogy a bankunknak legyen könnyen használható online bankolási felülete.
 • Bankfiókok elérhetősége: Ha gyakran szeretnénk bankfiókban ügyet intézni, érdemes megnézni, hogy a bankunknak van-e fiókja a közelünkben.

Tippek a bankszámla választáshoz

 • Hasonlítsuk össze a különböző bankok ajánlatait.
 • Olvassuk el a bankszámla kondícióit, mielőtt szerződést kötünk.
 • Kérdezzünk rá a banki ügyintézőnél a bankkártya díjakra, a kamatozásra, és az egyéb szolgáltatásokra.
 • Gondoljuk át, hogy milyen bankfióki szolgáltatásokat igénylünk.
 • Válasszunk olyan bankot, amelynek jó az ügyfélszolgálata.

Ha már van bankszámlánk, hozzuk ki belőle a legtöbbet

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint, ha már rendelkezünk bankszámlával, hozzuk ki belőle a legtöbbet.

Állítsuk be az automatikus számlafizetéseket és átutalásokat a rendszeres számlák fizetésére vagy megtakarításokra. Ez segít elkerülni a késedelmeket és biztosítja, hogy minden hónapban időben fizessünk.

Ha rendelkezünk olyan megtakarítási számlával, amely kamatokat kínál, ügyeljünk arra, hogy a pénzt olyan formában helyezzük el, amely a legnagyobb hozamot biztosítja.

Az online és mobilbanki szolgáltatások lehetővé teszik, hogy könnyedén kezelhessük a bankszámlát.

Ha bankszámla éves vagy havi díjat számol fel, akkor érdemes lehet megvizsgálni, hogy a banknál elérhető-e olyan számlatípus, amely díjmentes, és amelynek feltételei megfelelnek az igényeknek.

Nyugdíjasként sem kell csak készpénzt használni. Lehet bankszámlánk, és azt sok mindenre felhasználhatjuk.

Összefoglalás

Bankszámla fenntartása nyugdíjasoknak több előnnyel is jár: lehetővé teszi az állami vagy magán nyugdíj közvetlen átutalását, segít a költségvetés kezelésében, kényelmes és biztonságos fizetési módot kínál, automatizálja a számlafizetéseket, és lehetőséget ad hitelkártya vagy kölcsön igénylésére. A nyugdíjasoknak érdemes olyan bankszámlát választaniuk, amely alacsony vagy ingyenes díjakat kínál, magas kamatot nyújt megtakarításaik növelésére, könnyen hozzáférhető banki szolgáltatásokat biztosít, és számos további szolgáltatást nyújt, mint az elektronikus átutalások vagy havi számlakivonatok. Fontos figyelembe venni a bank hírnevét és biztonságát is. A bankszámla választása során érdemes összehasonlítani a különböző bankok ajánlatait, és tájékozódni a díjakról, kamatokról, és szolgáltatásokról.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 érv a MagNet Csillag számlacsomag mellett

5 érv a MagNet Csillag számlacsomag mellett

2023.05.03.

Amikor valaki bankszámlát szeretne nyitni, a MagNet Csillag számlacsomag jó választás lehet. Egy különleges számlacsomag egy különleges banktól. Nem mindegy, hogy milyen bakszámlát választunk magunknak. Nem mindegy, választani mégsem könnyű a sok ajánlat közül. De miért jó ez a bankszámla? Miért érdemes ezt választani? Íme, 5 érv a MagNet Csillag számlacsomag mellett.

Tovább olvasom
A digitális bankolás új dimenziója: fedezd fel az MBH netbankot!

A digitális bankolás új dimenziója: fedezd fel az MBH netbankot!

2023.10.31.

Az MBH Bank. A netbank. Az MBH netbank. Három kifejezés. Az MBH Bank egy magyarországi nagybank. A netbank egy interneten elérhető kezelő felület a bankszámlához. Az MBH netbank egy magyarországi nagybank interneten elérhető kezelő felülete a bankszámlához. Mutatjuk a részleteket. Minden az MBH netbankról egy helyen, közérthetően.

Tovább olvasom
Olcsó bankszámlát keresel? Adunk pár tippet!

Olcsó bankszámlát keresel? Adunk pár tippet!

2021.06.08.

Olcsó bankszámlát találni nem könnyű, de nehéznek se mondanánk! Ha szeretnél spórolni a banki költségeiden, érdemes elolvasnod alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Állandó átutalás, vagy csoportos beszedés – mikor melyiket érdemes használnunk?

Állandó átutalás, vagy csoportos beszedés – mikor melyiket érdemes használnunk?

2022.12.19.

Az állandó átutalás, vagy a csoportos beszedés képes megoldani, hogy anyagilag jobban járjunk? Van-e más lehetőség? Az alábbiakból minden kiderül!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával