CSOK Plusz 2024

A CSOK Plusz – CSOK Plusz lakáshitel

Támogatott hitel lesz elérhető 2024-től, ennek kamata legfeljebb 3 százalék lehet, ami lényegesen kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál.

A kedvezményes hitel azonban nem csak a nagyobb településeken lesz igényelhető, ugyanis a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is felvehető lesz.

A támogatott, kedvezményes hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően egy gyermeknél 15 millió forint, két gyermeknél 30 millió forint, 3 gyermeknél pedig 50 millió forint lehet.

A bejelentés alapján elképzelhető, hogy az igényelhető összeg szempontjából a meglévő gyerekek is számítanak majd, tehát akkor is elérhető lehet az 50 millió forintos támogatott hitel, ha két meglévő gyermek mellé vállalunk egy újabbat.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz hitel futamideje 10-25 év.

Lakás házaspároknak akár önerő nélkül is Babaváró hitellel

Amennyiben a család az első lakást vásárolja meg, akkor a hitel 10 százalékos önerővel lesz igényelhető, szemben a másokra érvényes 20 százalékos elvárt önerővel.

Amennyiben tehát egy három gyereket vállaló pár 50 millió forint támogatott hitelt igényel az első lakás megvásárlására, emellé pedig igényel a 11 millió forint Babaváró hitel is, akkor 60 millió forint értékhatárig önerő nélkül vásárolhatnak lakást.

Egy 60 millió forintos ingatlan esetén ugyanis 6 millió forint az önerő összege, a lakáshitellel együtt igényelt Babaváró támogatásnak pedig a 75 százalékát önerőként veszik figyelembe, ami 8,25 millió forintot jelent.

Csak 41 éves korig lesz igényelhető

A hitelt igénylő édesanyák 41 éves korukig igényelhetnek, ám 2 éves átmeneti időszakban azok a várandós nők is megkaphatják a támogatott kölcsönt, akik ennél idősebbek.

A CSOK Plusz hitel feltételei – ami még fontos lehet

Az ingatlanvásárlási lehetőségek és feltételek a következők:

Az ingatlan vásárlási értéke az első közös otthon megvásárlása esetén maximum 80 millió forint lehet, míg azok számára, akik nem az első lakásukat szeretnék megvenni vagy meglévő ingatlanjukat bővítenék, a felső határ 150 millió forint.

Fontos megjegyezni, hogy a kedvezményes hitel nem használható telekvásárlásra.

Az első évben a hitel felvételét követően csak a kamatot kell törleszteni, a tőke visszafizetése ebben az időszakban nem szükséges.

Ha az adósoknak gyermek születik, akkor jogosultak egy éves hitelmoratóriumra. Ebben az esetben a futamidő meghosszabbodik egy évvel, ami a hitel teljes visszafizetési összegének emelkedéséhez vezethet.

Minden megszületett vállalt gyermek után jóváírnak 10 millió forintot a tartozásból.

A CSOK Plusz kedvezményes lakáshitele a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatása mellé is igényelhető, és így a Falusi CSOK mellé járó adó-visszatérítési támogatást is fel lehet majd venni.

CSOK Plusz kalkulátor

Vissza nem térítendő támogatás vagy kamatkedvezményes lakáshitel jóváírással? Melyik a jobb?

Mindkét lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai, és a döntés meghozatalához fontos figyelembe venni a saját igényeket és körülményeket. Nézzük meg a két lehetőséget:

Vissza nem térítendő támogatás:

 • Nem kell visszafizetni: a vissza nem térítendő támogatást nem kell visszafizetni, a támogatás összegét teljes egészében megtarthatjuk.
 • Pénzügyi teher nélkül: nem jár hitelezési kötelezettséggel vagy kamatfizetéssel, így nincs hozzá kapcsolódó pénzügyi terhelés.
 • Korlátozott összeg: a vissza nem térítendő támogatás összege meghatározott, és lehet, hogy nem elegendő a teljes ingatlanvásárláshoz vagy felújításhoz.
 • Szigorú kritériumok: a támogatás igényléséhez bizonyos kritériumoknak (pl. gyermekszám, jövedelem) kell megfelelni.

Kamatkedvezményes lakáshitel jóváírással:

 • Nagyobb finanszírozási lehetőség: a kamatkedvezményes lakáshitel segítségével hosszú távú, nagyobb összegű finanszírozáshoz juthatunk lakáscélhoz.
 • Alacsonyabb kamat: kamatkedvezményes hitel esetén az alacsonyabb kamat miatt hosszú távon kevesebbet kell fizetni a hitel visszafizetése során.
 • Visszafizetési kötelezettség: a hitelt vissza kell fizetni, ami hosszú távú pénzügyi kötelezettséget jelent.
 • Kamatfizetés: bár a kamat alacsonyabb lehet, a kamatfizetés továbbra is jelentős pénzügyi terhet jelenthet.

Melyik a jobb választás, az attól függ, hogy milyen pénzügyi helyzetben vagyunk, milyen lakáscélokat tűztünk ki, és mennyire vagyunk hajlandóak és képesek hosszú távú kötelezettségeket vállalni. A legjobb döntés meghozatalához érdemes pénzügyi szakértővel konzultálni, és részletesen átgondolni a lehetőségeket.

Idén még igényelhető a vissza nem térítendő CSOK, jövőre már csak a kamattámogatott CSOK Plusz hitel lesz elérhető.

Érdemes CSOK Plusz hitelt igényelni 2024-ben?

A hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően 15-30-50 millió forint lehet, ami lényegesen magasabb, mint a jelenlegi CSOK hitel maximális összege.

A hitel kamata 3%, ami lényegesen kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál.

A hitel igénybevétele esetén a hitel összege csökkentheti az önerőt, így akár önerő nélkül is vásárolhat lakást a család.

A hitel igénybevétele esetén a család jogosult a CSOK-hoz kapcsolódó családi kedvezményre, amely jelentősen csökkentheti az adóterhelést.

A egy hitel, így a családnak kötelezettsége lesz.

A hitel futamideje 10-25 év között lehet, így a családnak hosszú távon kell terveznie a hiteltörlesztéssel.

A hitel igénybevételéhez vállalt gyerekekre van szükség, így a családnak a határidőig teljesítenie kell a vállalásokat.

Összefoglalva, a CSOK Plusz igénylése akkor lehet érdemes, ha a család:

 • Önálló otthont szeretne vásárolni, és rendelkezik az önerővel a hitelhez.
 • Magasabb hitelösszegre van szüksége, mint a jelenlegi CSOK hitel maximális összege.
 • Alacsonyabb kamatra vágyik, mint a piaci hitelkamatok.
 • Csökkentené az önerőt.

Lényeges, hogy a döntés meghozatala előtt a család gondosan mérlegelje az előnyöket és a hátrányokat, és kalkuláljon a hiteltörlesztéssel. Ha azonban megszületik a döntés, akkor ez a támogatás komoly segítség lehet egy szebb ingatlan megvásárlásához.

Összefoglaló

A CSOK Plusz kamattámogatott hitel feltételei a következők:

A korábbi vissza nem térítendő támogatás helyett most kamattámogatott hitel lesz elérhető. Ez azt jelenti, hogy a hitel tőkéjének jelentős részét vissza kell fizetni, és a hitelhez banki hitelbírálat is szükséges lesz, tehát rendelkezni kell hitelezhető jövedelemmel.

A már meglévő gyermekek után nem lesz lehetőség igényelni a támogatást. Ez azt jelenti, hogy a legfrissebb statisztikák szerint a korábbi támogatást igénylők kétharmada nem fogja tudni igénybe venni a támogatást. Ugyanakkor a már meglévő gyermekek számítani fognak a felvehető hitelösszeg meghatározásánál. Például, ha van egy meglévő gyermek, és terveznek még egyet, akkor a felvehető hitel legfeljebb 30 millió forint lehet.

2024 januárjától csak házastársak jogosultak a hitel igénylésére; egyedülállók és élettársak nem kaphatnak támogatást.

A felvehető hitelösszeg a gyermekek számával növekszik az alábbi módon:

 • 1 gyermek esetén: 15 millió forint
 • 2 gyermek esetén: 30 millió forint
 • 3 gyermek esetén: 50 millió forint

A 2. (és minden további) gyermek születésekor 10 millió forintos tartozás elengedésre számíthatnak.

A hitel kamatlába végig fix 3 százalék, és a hitelt maximum 25 évre lehet felvenni.

Az első évben türelmi idő jár, a tőketörlesztés csak a második évben kezdődik.

Az első gyermek születését követően egy év hitelmoratórium kérhető.

Az első ingatlan vásárlása esetén az ingatlan értéke maximum 80 millió forint lehet, és elegendő lesz 10 százalék önerő.

Bővítés vagy további ingatlan vásárlása esetén a maximális hitelösszeg 150 millió forint.

A támogatást nem lehet telekvásárlásra felhasználni, de a CSOK programban idén még elérhető lehetőség.

A feleség maximális életkora az igénylés időpontjában 41 év lehet, de 2 éves átmeneti időszakban azok a nők is igényelhetik a hitelt, akik igazoltan várandósak.

A kedvezményes hitelprogram kombinálható a falusi CSOK programmal, ami azt jelenti, hogy az ország bármely területén, beleértve az 5000 fő alatti kistelepüléseket is, igénybe vehető lesz.

Így kaphatod meg a hitelt

CSOK Plusz 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

CSOK Plusz 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

CSOK Plusz 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

CSOK Plusz 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A támogatott, kedvezményes hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően egy gyermeknél 15 millió forint, két gyermeknél 30 millió forint, 3 gyermeknél pedig 50 millió forint lehet.

A hitel kamata végig fix 3 százalék, a futamidő maximum 25 év.

Új lakás vagy használt lakás vásárlására lehet igényelni. Nem lehet igénybe venni nyaraló vásárlására.

Az első ingatlan vásárlása esetén 80 millió forint lehet az ingatlan értéke, 10 százalék önerővel, bővítés vagy újabb ingatlan vásárlása esetén pedig 150 millió forint 20 százalékos önerővel.

A feleség maximális életkora az igényléskor 41 év lehet, de 2 éves átmeneti időszakban felvehetik azok a nők is, akik igazoltan várandósak.

Igen, például a falusi CSOK-kal. Lehetőség van arra, hogy egy ingatlanra, egyszerre vegyük igénybe mindkettőt.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Gyors megoldás a Raiffeisen személyi kölcsön segítségével

A Raiffeisen személyi kölcsön egy kényelmes és gyors megoldást nyújt azok számára, akiknek gyorsan pénzre van szükségük. A kölcsön már 10 millió forintig is igényelhető, szabad felhasználásra, és akár online is elérhető. De miért a személyi kölcsönt válasszuk, ha gyorsan pénzre van szükségünk? És miért a Raiffeisen személyi kölcsönt válasszuk? Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Kiknek érdemes még 2023-ban igényelni a Babaváró hitelt?

A Babaváró hitel egy rendkívül kedvező, kamattámogatott kölcsön, ami akár 10 millió forintig is elérhető házaspárok számára 2023-ban. De a Babaváró hitel feltételei 2024-től jelentősen szigorításra kerülnek. A feleség életkora 41-ről 30 évre csökken, bár a felvehető hitelösszeg 10 millió forintról 11 millió forintra nő. Ezért, ha valaki családalapítást tervez, érdemes még 2023-ban igényelni a Babaváró hitelt. Utánajártunk, hogy kiknek érdemes még idén igényelni a Babaváró hitelt.

Tovább olvasom
Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

A készpénzfelvétel sok pénzbe kerülhet. A díjak nem csak magasak, de összetettek is. Nem mindegy, hogy bankfiókban vagy egy automatából veszünk fel pénzt. Szerencsére egy törvény is segít bennünket, mi pedig mutatunk további trükköket, amikkel spórolhatsz a banki díjakon.

Tovább olvasom
Hogyan teremthetjük elő az önerőt?

Az önerő előteremtése minden ingatlanhitel esetében alapvető követelmény; enélkül a bankok szóba sem állnak az emberrel. Márpedig ez nem egyszerű, hiszen több millió forintról van szó, amit összegyűjteni évek munkája, arról nem is beszélve, hogy a pénz folyamatosan veszít az értékéből – különösen az utóbbi időben –, tehát a kamatoztatását is meg kell oldani; már ha van minek.

Tovább olvasom