Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakáshitel igénylés 10 százalék önerővel: milyen feltételeket kell teljesíteni?

2024.01.19.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. január 19. 13:18

Lakáshitel igényléséhez minden esetben önerőre van szükség. Az önerő mértékét törvény szabályozza, a bankok ennél kisebb önerővel nem hitezhetnek. Az új szabályok szerint egyes esetekben az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék is elég lehet – de nem mindenkinek. Utánajártunk, hogy a 10 százalékos önerős igényléshez milyen feltételeket kell teljesíteni, és hogy ez valóban jó lesz-e az igénylőnek.

Lakáshitel igénylés 10 százalék önerővel: milyen feltételeket kell teljesíteni?

Ami mindenkinek jár – a 10 százalékos önerő feltételei lakáshitel igényléskor

Az új szabályok szerint egyes esetekben lakáshitel igénylésekor az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék is elég lehet. Ehhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • a hiteligénylő nem tölti be igényléskor a 41. életévét. Ugyanez az adóstársra is vonatkozik.
  • az igénylőnek és az adóstársnak sem lehet 50 százalékos tulajdona lakóingatlanban

A CSOK Plusz hitel 10 százalék önerővel is igényelhető

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint akkor a legkedvezőbb a 10 százalékos önerő a lakáshitelt igénylőnek, ha ahhoz még egy otthonteremtési támogatás is kapcsolódik.

A CSOK Plusz hitel is ilyen támogatás, és a fenti feltételek teljesülésekor lehetőség van az igénylést 10 százalékos önerővel elindítani.

Mekkora előnyt jelent, ha csak 10 százalék önerő kell egy lakáshitel igényléséhez a szokásos 20 százalék helyett?

Az önerő mértéke jelentős hatással van a lakáshitel igénylésére és annak feltételeire.

Az önerő az a pénzösszeg, amelyet a vásárló saját forrásból ad a lakás vételárához. Ha csak 10 százalék önerő szükséges a szokásos 20 százalék helyett, akkor ez jelentősen könnyebbé teheti az igénylést. Miért?

  • Alacsonyabb kezdeti költségek: kisebb önerővel arányosan kevesebb saját forrást kell előteremtenie a vevőnek, így alacsonyabb kezdeti költséggel jár a vásárlás.
  • Hozzáférhetőség: az alacsonyabb önerő követelmény lehetővé teszi, hogy több embert bevonjanak a lakásvásárlás folyamatába, mivel kevesebb pénzre van szükség az igényléshez.

Lényeges, hogy minden pénzügyi döntés egyedi körülményeken alapul, és mindenki számára más lehet az ideális megoldás.

Érdemes megfontolni az önerő mértékét, a havi törlesztőrészletet, és a hosszú távú pénzügyi célokat, mielőtt elköteleznénk magunkat egy lakáshitel mellett.

Hátrányai is lehetnek az alacsonyabb önerőnek

A kisebb önerővel rendelkező hiteleknél magasabb lesz a havi törlesztőrészlet, mivel a kölcsön összege nagyobb, és így a kamatköltség is magasabb lesz.

A kisebb önerő azt jelenti, hogy a vásárló több hitelt vesz fel, és ezáltal a banknak magasabb a kockázata. A bankok szigorúbb feltételeket alkalmazhatnak az ilyen típusú hitelek esetén.

Érdemes magasabb önerővel ingatlant vásárolni?

Magasabb önerővel ingatlant vásárolni érdemes, mert ez csökkenti a hitelösszeget és a havi törlesztőrészleteket, így hosszú távon kevesebb kamatot kell fizetni.

A nagyobb önerő növeli a hitelképességet. Emellett a magasabb önerő segíthet elkerülni a pénzügyi nehézségeket váratlan esemény esetén.

A saját forrásból történő nagyobb befektetés stabilitást és bizalmat sugall mind a vásárlónak, mind a pénzintézetnek.

Az alacsonyabb hitelösszeg kevesebb kockázatot jelent, és így könnyebben kezelhető a hiteltörlesztés. A magasabb önerő lehetőséget teremt más befektetésekre is.

Összességében a magasabb önerővel történő ingatlanvásárlás jobb lehet, és hosszú távon stabil alapot teremthet a lakásvásárló számára.

Ha csak 10 százalékot tudunk fizetni, akkor is érdemes lakást venni

Ha csak 10 százalék önerő áll rendelkezésre, még mindig érdemes lakást venni, mivel ez lehetővé teszi, hogy tulajdonos legyen az igénylőből.

A lakásvásárlás hosszú távú befektetést jelenthet, és az ingatlan értéke az idő múlásával nőhet.

Az alacsonyabb önerő lehetőséget teremt a jelenlegi piaci áron történő vásárlásra, miközben a további összeget hitelből finanszírozhatjuk.

Az ingatlanvásárlás segíthet a lakhatási költségek stabilizálásában, hiszen a havi bérleti díj helyett saját otthonban élhetünk.

Fontos azonban a pénzügyi helyzetünk alapos felmérése az alacsonyabb önerővel történő vásárlás esetén. A megfelelő hitel és törlesztési feltételek kiválasztásával, alacsonyabb önerővel is elérhető lehet a megfelelő lakás.

És ami talán a legfontosabb: az alacsonyabb önerővel történő lakásvásárlás lehetőséget teremt a saját tulajdonú otthon megszerzésére.

Összefoglalás

A lakáshitel igényléshez önerő szükséges, ami korábban 20% volt, de az új szabályozás alapján bizonyos esetekben már 10% is elegendő lehet. Ennek feltételei közé tartozik, hogy az igénylő és az adóstárs ne töltse be a 41. életévét és ne rendelkezzenek 50% feletti tulajdonrészzel lakóingatlanban. A CSOK Plusz hitel esetében is elérhető a 10%-os önerő lehetősége. A magasabb önerő hosszú távon kedvezőbb lehet, hiszen csökkenti a hitelösszeget és a kamatterheket. Mindemellett, a 10%-os önerővel is érdemes lakást vásárolni, mivel hosszú távú befektetési lehetőséget biztosít, és segíthet a lakhatási költségek stabilizálásában. Fontos azonban minden esetben figyelembe venni a saját pénzügyi helyzetet és lehetőségeket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

2024.02.14.

A CSOK Plusz hitel 2024 sláger családtámogatása lehet. Az igénylésnél, mint minden hitelterméknél, a CSOK Plusz hitelnél is meg kell felelni a feltételeknek. Ehhez pedig a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat is teljesíteni az igénylőnek. Utánajártunk, hogy mik ezek az elvárások.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

2023.12.22.

A CSOK Plusz egy új támogatási forma, ami mellé még illetékmentességet is kapnak a támogatottak. A CSOK Plusz segítségével vásárolt ingatlan után fizetendő vagyonszerzési illetéket ugyanis 80 millió forintig nem kell megfizetniük. Mutatjuk a részleteket

Tovább olvasom
Milyen támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok 2024-ben?

Milyen támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok 2024-ben?

2024.01.24.

Egy támogatás könnyebbé teheti egy kétgyermekes család életét. 2024-ben is elérhető számtalan támogatás a kétgyermekes családoknak. Utánajártunk, hogy mik ezek, és megmutatjuk, hogy mindenki tisztában legyen a lehetőségeivel. Részletek a cikkben.

Tovább olvasom
Ismerd meg a CSOK Plusz igénylési feltételeit!

Ismerd meg a CSOK Plusz igénylési feltételeit!

2023.12.15.

A 2024-es év nagy lehetősége a CSOK Plusz támogatás. És mint minden támogatásnál, kiemelten fontos, hogy az igénylés előtt ismerjük a pontos feltételeket. Utánajártunk, hogy mi az a CSOK Plusz, és hogy milyen feltételekkel igényelhető. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával