Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakáshitel kisokos: Rövid vagy hosszú futamidő a jobb választás?

2024.04.12.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. április 12. 14:04

Az otthonvásárlás egyik legnagyobb kihívása az lehet, hogy milyen típusú lakáshitelt válasszunk. Az egyik legfontosabb döntés, amit ebben az összefüggésben kell meghoznunk, az a futamidő hossza. Rövid vagy hosszú futamidővel érdemes-e vállalni a hitelt? Melyik a megfelelő választás? Utánajártunk, és megvizsgáltuk a két lehetőség előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a legjobb döntés meghozatalában. Szakértőnk cikke.

Lakáshitel kisokos: Rövid vagy hosszú futamidő a jobb választás?

Amikor rövid futamidőt választunk

A rövid futamidő választásának vannak előnyei:

  • Kevesebb kamat: A rövid futamidővel rendelkező hitelek alacsonyabb kamatokkal rendelkezhetnek. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon kevesebbet fizetünk kamatként a hitelért.
  • Gyorsabb tartozásmentes állapot: A rövid futamidővel a hitelt hamarabb kifizetjük, így gyorsabban leszünk tartozásmentes állapotban. Ez számos előnnyel jár, például nagyobb pénzügyi biztonságot nyújthat.
  • Hosszabb távú megtakarítás: Bár a havi törlesztőrészlet magasabb lehet rövid futamidő esetén, hosszú távon kevesebb kamatot fizetünk, így hosszabb távon több pénzt takaríthatunk meg.

A rövid futamidő választásának vannak hátrányai:

  • Magasabb havi törlesztő: A rövid futamidővel rendelkező hitelek havi törlesztőrészletei magasabbak, mivel kevesebb idő alatt kell visszafizetni a teljes hitelösszeget.
  • Korlátozott rugalmasság: A magasabb havi törlesztő miatt kevesebb pénz áll rendelkezésre más kiadásokra.

Amikor hosszú futamidőt választunk

A hosszú futamidő választásának vannak előnyei:

  • Alacsonyabb havi törlesztő: A hosszabb futamidővel rendelkező hitelek havi törlesztőrészletei alacsonyabbak.
  • Nagyobb pénzügyi rugalmasság: A kisebb havi törlesztőrészlet lehetővé teszi, hogy több pénz maradjon más kiadásokra vagy akár megtakarításra.
  • Hosszabb ideig élvezhető az alacsonyabb törlesztő: A hosszabb futamidő miatt a havi törlesztőrészletek alacsonyabbak lehetnek, így hosszabb ideig élvezhetjük ezeket az alacsonyabb törlesztőket.

A hosszú futamidő választásának vannak hátrányai:

  • Több kamat: Hosszabb futamidő esetén több kamatot kell fizetni, így hosszú távon több pénzbe kerülhet.
  • Hosszabb tartozási időszak: A hosszabb futamidő miatt hosszabb ideig tartozunk a banknak, ami növelheti a kockázatot, és csökkentheti a pénzügyi biztonságot.

Milyen hatással lehet ránk egy hosszú futamidő?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a hosszú futamidővel rendelkező hitelnek lehet olyan hatása az életünkre, amely néha váratlanul ér bennünket.

Első pillantásra vonzónak tűnhet a hosszabb idejű törlesztés lehetősége, ám ennek megvannak a maga következményei.

Először is, a hosszabb futamidő könnyen azt eredményezheti, hogy hosszú éveken keresztül tartozásban élünk, ami nyomasztó lehet pszichésen.

Emellett a hosszabb időtartam alatt több kamatot fizetünk vissza, ami hosszú távon jelentős összeget lehet.

A hosszabb hitelfelvételi időszak korlátozhatja az egyéni pénzügyi mozgásteret is, hiszen hosszú éveken át kötve vagyunk.

Ezenkívül a hosszú futamidő alatt változhatnak a pénzügyi körülményeink, és egy esetleges váratlan helyzetben nehezebb lehet megfelelően reagálni.

A hosszabb hitel visszafizetésének terhe a párkapcsolatokra is hatással lehet, hiszen hosszú távon is megterheli a családi költségvetést, ami konfliktusforrást jelenthet.

Az egészségre is kihatással lehet a hosszú távú pénzügyi stressz, ami szorongást és alvásproblémákat okozhat.

A hosszú futamidővel járó kötelezettségek miatt kevesebb lehetőségünk van váratlan kiadások fedezésére vagy élményekre, melyek az életünket gazdagítanák.

Ezenkívül a hosszú távú hitelfelvétel arra kényszeríthet, hogy hosszú távon egy adott munkahelyhez vagy karrierhez kössük magunkat, ami korlátozhatja a mobilitást és a fejlődés lehetőségét.

Az élet kiszámíthatatlanságával szemben a hosszú futamidővel járó kötelezettségek merevvé tehetnek minket, nehezítve a rugalmas alkalmazkodást az új helyzetekhez.

A hosszú futamidővel rendelkező hitel visszafizetése az élet különböző szakaszaiban más-más terheket jelenthet, és ez befolyásolhatja az életminőségünket.

Összegzés: Rövid vagy hosszú futamidő? Melyik legyen?

Mind a rövid, mind pedig a hosszú futamidővel rendelkező hiteleknek vannak előnyei és hátrányai.

A döntés meghozatalakor fontos figyelembe venni az egyéni pénzügyi helyzetet, a jövőbeli terveket.

Általánosságban elmondható, hogy ha rövid távon magasabb havi törlesztőrészletet tudunk vállalni, és fontos számunkra a kamatok minimalizálása, akkor a rövid futamidő lehet a jobb választás.

Ha viszont nagyobb pénzügyi rugalmasságra van szükségünk, és hajlandóak vagyunk hosszabb ideig fizetni a hitelért, akkor a hosszú futamidőt érdemes választani.

Bármelyiket is választjuk, mindig járjunk el körültekintően. Mérlegeljük az érveket, és döntsünk úgy, hogy az számunkra a legjobb legyen.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

2024.05.21.

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

2022.09.13.

A lakáshitel felvételéhez szükséges jövedelem mértéke nem csak bankonként változhat, de más tényezők is hatással vannak rá.

Tovább olvasom
Folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön: melyik a jobb választás?

Folyószámlahitel, vagy személyi kölcsön: melyik a jobb választás?

2022.12.26.

Folyószámlahitelt, vagy személyi kölcsönt érdemesebb igényelni a céljaink megvalósításához? Az alábbiakból kiderül!

Tovább olvasom
A 10 legfontosabb hitelezési alapfogalom

A 10 legfontosabb hitelezési alapfogalom

2022.12.06.

Hitelezési alapfogalmakkal érdemes tisztában lenned, ha el szeretnél igazodni a kölcsönök világában – az alábbiakban a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával