Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Így válaszd ki vállalkozóként a megfelelő lakossági hitelt

2024.05.10.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. május 10. 18:04

Vállalkozóként is igényelhető lakossági hitel. Ennek két oka lehet: egy lakossági hitel felhasználható a vállalkozás fejlesztéséhez vagy működéséhez, és egy vállalkozónak is szüksége lehet lakossági hitelre. De mennyire okoz nehézséget a jövedelem igazolása vállalkozóként? A lakossági hitelfelvétel vállalkozóként nehezebb lesz? Utánajártunk.

Így válaszd ki vállalkozóként a megfelelő lakossági hitelt

Lakossági hitelfelvétel vállalkozóként – nehezebb?

Vállalkozóként a lakossági hitelfelvételhez való hozzáférés nehezebb lehet, mint egyéni ügyfelek számára, mivel a bankok szigorúbb követelményeket támaszthatnak az önfoglalkoztatóknak vagy kisvállalkozásoknak.

A bankok kockázatosabbnak tekinthetik a vállalkozókat, mivel azok jövedelme és stabilitása változékonyabb lehet, ami megnehezítheti a hitel visszafizetésének garantálását.

A vállalkozóknak részletes pénzügyi dokumentációkat kell bemutatniuk a hitelkérelemhez, amelyek közé tartozhatnak a vállalkozás eredmény-kimutatásai, cash flow elemzések és jövedelemigazolások.

Egyes bankok magasabb kamatokat vagy többletfeltételeket szabnak vállalkozók számára, hogy kompenzálják a kockázatot, ami növelheti a hitelfelvétel összköltségét.

A vállalkozóknak érdemes lehet alternatív finanszírozási lehetőségeket is megfontolniuk, például vállalkozói kölcsönök felvételét, amelyek rugalmasabbak lehetnek, és kevésbé függnek a hagyományos banki jóváhagyástól.

Vállalkozóként a céljaidnak megfelelő lakossági hitel kiválasztása

Az Akölcsön szakértői szerint vállalkozóként a lakossági hitelek széles skálája áll rendelkezésedre, amelyek célja a vállalkozásod finanszírozása és a növekedés elősegítése is lehet.

A megfelelő hitel kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres működéshez.

Mutatunk néhány tippet, hogy hogyan válaszd ki a céljaidnak megfelelő lakossági hitelt:

1. Határozd meg a hiteligényedet:

 • Mennyi pénzre van szükséged?
 • Mire fogod fordítani a hitelt? (pl. beruházás, forgóeszközök finanszírozása, adósságkonszolidáció)
 • Mennyi időre van szükséged a hitel visszafizetésére?

2. Ismerd meg a hitelfajtákat:

 • Szabad felhasználású hitelek: bármilyen célra felhasználhatók, de magasabb lehet a kamatuk.
 • Célhoz kötött hitelek: specifikus célokra fordíthatók, de alacsonyabb kamatozásúak lehetnek.
 • Fedezetlen hitelek: nem szükséges fedezetet nyújtani a hitelhez, de a kamatuk magasabb lehet.
 • Fedezett hitelek: ingatlannal vagy más eszközzel fedezett hitelek, amelyek kamata alacsonyabb lehet.

3. Hasonlítsd össze a hitelajánlatokat:

 • Kamat: Figyeld meg a kamat típusát (fix vagy változó) és mértékét.
 • THM: A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) a hitel teljes költségét tükrözi, beleértve a kamatot és a díjakat is.
 • Díjak: Tájékozódj a hitelfolyósítási díjról, a kezelési költségről és az előtörlesztési díjakról.
 • Felvehető hitelösszeg: Ellenőrizd, hogy a hitelösszeg megfelel-e a hiteligényednek.
 • Visszafizetési feltételek: Győződj meg róla, hogy a törlesztőrészletek illeszkednek a havi bevételedhez.

4. Fordulj hitelszakértőhöz:

Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik hitel lenne a legmegfelelőbb a vállalkozásod számára, fordulj hitelszakértőhöz. A hitelszakértő segít megérteni a hiteltermékeket, összehasonlítani az ajánlatokat, és kiválasztani a céljaidnak leginkább megfelelő hitelt.

További tippek:

 • Olvasd el figyelmesen a hitelszerződést, mielőtt aláírnád.
 • Győződj meg róla, hogy megértetted a hitel visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségeidet.
 • Készíts törlesztési tervet, hogy elkerüld a késedelmes fizetéseket.

11 fontos mondat az Akölcsön pénzügyi szakértőitől

Amikor vállalkozóként tervezed céged fejlesztését vagy új projektek elindítását, fontos szempont lehet a megfelelő lakossági hitel kiválasztása.

Első lépésként érdemes átgondolni, hogy pontosan milyen célokra szeretnéd felhasználni a hitelt, legyen szó beruházásról, készletbővítésről, vagy éppen likviditási problémák megoldásáról.

Ismerd a vállalkozásod pénzügyi helyzetét és jövedelmi forrásait, hogy reálisan meg tudd határozni, mennyi hitelre van szükséged, és milyen visszafizetési képességgel rendelkezel.

Keresd meg a bankok által kínált különböző lakossági hiteltermékeket, és hasonlítsd össze azok kamat- és költségstruktúráját, valamint a hozzájuk kapcsolódó feltételeket.

Ne felejtsd el figyelembe venni a hitelfelvétel hosszú távú következményeit, és a kockázatokat, hogy biztosítsd vállalkozásod stabil növekedését.

Érdemes tájékozódni az állami támogatásokról és kedvezményekről is, melyek segítségével kedvezőbb feltételek mellett juthatsz hitelhez.

Lényeges, hogy a kiválasztott hiteltermék rugalmas legyen, és alkalmazkodjon vállalkozásod változó igényeihez és a piaci környezethez.

Ne hagyd figyelmen kívül a bankok reputációját és az ügyfélélményt sem; olyan bankot válassz, amely megbízható és segítőkész.

Vegyél részt hitelközvetítők által szervezett tájékoztató rendezvényeken, vagy kérj szakértő segítséget, hogy még hatékonyabban dönts a legmegfelelőbb hitel felvétele érdekében.

Az online hitelkalkulátorok és összehasonlító oldalak hasznosak lehetnek a döntés előkészítésében, de ne felejtsd el személyesen is konzultálni a banki tanácsadókkal.

Végül, mielőtt aláírnád a hitelszerződést, alaposan olvasd át a feltételeket, és győződj meg róla, hogy minden részletet megértettél.

Összefoglalás

Vállalkozóként a lakossági hitel felvétele különösen kihívásokkal teli lehet, hiszen a bankok gyakran szigorúbb feltételeket támasztanak az önfoglalkoztatók felé a változékony jövedelem és a magasabb kockázat miatt. Egy vállalkozó számára a hitelfelvétel nemcsak a lakhatás megoldására, hanem a cég működésének finanszírozására is szolgálhat. A megfelelő hitel kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen ez befolyásolhatja a vállalkozás jövőbeli stabilitását és növekedését. Fontos, hogy a vállalkozók alaposan mérlegeljék a különböző hiteltípusokat és kamatfeltételeket, valamint a visszafizetési lehetőségeket, hogy a legjobban illeszkedjenek pénzügyi helyzetükhöz és céljaikhoz.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Egyéni vállalkozóként is igényelhetem az új Széchenyi hiteleket?

Egyéni vállalkozóként is igényelhetem az új Széchenyi hiteleket?

2020.07.24.

Egyéni vállalkozóként szeretnél hitelhez jutni, és a lehető legjobb konstrukciót keresed? Az új Széchenyi hitelekben gondolkodsz, de nem tudod, melyiket válaszd, és azt sem, hogy egyáltalán felveheted-e valamelyiket? Akkor érdemes lesz elolvasnod alábbi írásunkat!

Tovább olvasom
Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

2022.08.23.

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett? Az alábbi írásunkban ezt a kérdést boncolgatjuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával