Állampapír 2024 – Minden fontos tudnivaló egy helyen

Állampapír kisokos 2024-re

Az állampapírok, mint befektetési eszközök, 2024-ben is népszerűek a magyar lakosság körében. Számos előnnyel járnak, az egyik legfontosabb pedig az, hogy az állam garanciát vállal az összes állampapír visszafizetésére. Ebben az útmutatóban részletesen megismerheted az előnyeit, hátrányait, megvásárlási módját, kamatait és az adózási szempontokat. De nézzük is a legfontosabb tudnivalókat!

Mi fán terem az állampapír?

Az állampapírok olyan kötvények, amelyek jóformán a kormány által kibocsátott adósságpapírokként szolgálnak. Ezeket az állampolgárok megvásárolhatják, hitelt nyújtva ezzel az államnak. Számtalan, különböző típusa létezik, így különböző időtávokra, kockázati szintekre és kamatfajtákra vonatkoznak. A következőkben részletesen áttekintjük a magyar állampapírokat, összehasonlítjuk őket, és megvizsgáljuk, hogy melyik lehet a legmegfelelőbb választás az egyéni befektetők számára.

Állampapír mint befektetés

Az, aki pénzt kíván befektetni, az tudja, hogy minél gyorsabban szeretné megtéríteni a befektetését, annál nagyobb kockázatot kell vállalnia – remélhetőleg. Ez nem jelent mást, mint, hogy minél nagyobb a várható hozam, annál valószínűbb, hogy veszteséggel jár.

Ezért egy alapvető szabályt mindenképp jegyezzünk meg, ha befektetésre szánnánk magunkat: soha ne tegyük az összes pénzünket egyetlen befektetésbe, mert ha az kudarcot vall, akkor elveszíthetjük minden megtakarításunkat. Illetve adunk még egy tanácsot. Fontos szabály, hogy a mindennapi költségekre szolgáló „konyhapénzt”, azaz a létfenntartáshoz szükséges összeget soha ne kockáztassuk.

A befektetés egy nehéz terep. Éppen ezért ez a folyamat kellő utánajárást, információgyűjtést igényel. Ha nem kívánunk túlzottan elmélyülni a befektetési lehetőségek kutatásában, és emellett olyan lehetőséget keresünk, amellyel minimalizálhatjuk a kockázatot, akkor az állampapírokra érdemes egy pillantást vetni. Ez a pénzpiaci eszköz lesz az, amely számunkra ilyen feltételek mellett megfelelő megoldást kínálhat. Jelenleg a legjobb hozamokat produkáló, ugyanakkor teljesen kockázatmentes befektetési opció hosszú távon. Azonban itt is alapos utánajárást kíván, hogy melyiket választjuk.

Miért választják sokan az állampapírt?

Lényegében egy kockázatmentes befektetési lehetőség, mivel a Magyar Állam létezése garantálja, hogy kamatostól visszakapjuk a befektetett összeget. A kamatozása változatos lehet, fix vagy sávos, sőt, az utóbbi évek gazdasági helyzete miatt népszerű inflációkövető is lehet. Ezen kamatnyereség után nem kell kamatadót vagy szociális hozzájárulási adót fizetni, amely normál esetben 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót jelentene.

Különböző futamidő mellett érhetők el, 3 hónaptól akár 20 évig terjedően, ami lehetővé teszi az egyéni befektetési célokhoz való igazodást. Bár lejárat előtt történő értékesítés költségekkel járhat, mégis lehetőség van visszaváltani őket bármikor, alacsony visszaváltási költség mellett. A kisebb összeget befektetni kívánó egyéneknek is jó megoldás lehet, hiszen akár 1 forintos címletekben is megvásárolható, így teljes mértékben lehetővé teszi a rugalmas befektetési összegek meghatározását. Online egyszerűen vásárolhatók, ráadásul a Magyar Államkincstárnál nyitott számlák teljesen költségmentesek, ami további előnyt jelent a befektetők számára.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Bankbetét vs. állampapír

Az elmúlt években a legtöbb banki betét nem bizonyult jó befektetési eszköznek. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a legtöbb banki betétbe akár 3-6 hónapra is érdemes egy megtakarított összeget félretenni, viszont a legtöbb állampapírt nem erre a lekötési időtávra tervezték, sokkal inkább több évre célszerű befektetési lehetőség.

De mégis, ami mellette szól, kétségtelenül a teljes kockázatmentesség. Míg a lekötött betétekre a biztosítási garancia legfeljebb csak a garanciavédelmi határig, azaz 100 000 euróig – kb. 40 millió forintig – vonatkozik, addig az állampapírok esetén az állam korlátlanul biztosítja azt.

Ha nem kapjuk vissza a befektetett összeget, akkor az az államcsődöt jelentené. Azt azonban kijelenthetjük, hogy ennek a valószínűsége a lehető legkisebb. Az állampapír – függetlenül a befektetett összegtől – a legbiztonságosabb befektetés manapság, amelyet normál körülmények között biztosan nem veszítünk el, szinte kockázatmentesek. Az állami garancia nemcsak a tőkére, hanem a hozamra is kiterjed.

Az állampapír előnyei

Az állampapírok kiváló lehetőséget kínálnak a pénzügyi befektetésre mindenki számára. Ismerd meg részletesen az előnyeit és hogyan lehetnek hasznosak a pénzügyi portfóliód diverzifikálásában.

Kockázat- és adómentes

A kockázatmentesség és az illetékmentesség mellett kamatadó mentesek is, továbbá veszélyhelyzet idején még szociális hozzájárulási adót, azaz szocho-t sem kell fizetni, ha azokat 2019. május 31. után bocsátották ki. Ez a gyakorlatban nem jelent mást, mint hogy a kamatjövedelemből a befektetőket nem terheli személyi jövedelemadó és szocho, míg más típusú befektetések esetén ezeket a kötelezettségeket viselni kell, kivéve, ha tartós befektetési számlán, úgynevezett TBSZ-en 5 évig megőrzik a megtakarításukat.

Tehát az állampapír adózása azért is kedvező, mert azok hozamát nem kell feltüntetni a személyi jövedelemadó bevallásban. Összességében lakossági befektetőként a kamatadót és a szochót sem bevallani, sem megfizetni azokat, ez a kamatkifizető dolga. Egyéb adók sem terhelik, mint például egészségügyi hozzájárulás, az az EHO.

Könnyen hozzáférhető

Emellett a hozzáférhetősége rendkívül egyszerű. A legtöbb kötvény már kis címletben, általában 1 vagy 1 000 forint értékben megvásárolhatóak. Így nincs szükség arra, hogy egy minimális befektetési összeggel rendelkezzünk. Tehát, könnyen és gyoran hozzáférhető befektetések.

Bármikor visszaváltható

Ez azt is jelenti, hogy ha szükségünk van a befektetett összegre, akkor visszaválthatóak lejárat előtt is. Ebben az esetben is elég csak annyi darabot értékesíteni, amekkora összegre szükségünk van. Ilyenkor a többi állampapír változatlan feltételekkel tovább kamatozik. A kisebb címlet az eladásakor is előnyös lehet. Nem kell szétaprózni az állampapír alapú befektetéseket, 1 vagy 10 ezer forintonként bármikor visszaválthatóak. A gyakorlatban tehát minden 1 vagy 10 ezer forint címletű értékpapír önálló befektetésként számít, és külön-külön válthatóak vissza, még abban az esetben is ha egyben vásároltuk meg őket.

Állampapír vásárlása

Nézzük meg, hol és hogyan vásárolhatóak meg könnyedén az állampapírok! Lakossági befektetőként alapvetően három helyen szerezhetjük be: az Államkincstárnál, ahol ez díjmentesen megtehető, a lakossági bankoknál, valamint a postákon. A MÁK mellett a postákon is díjmentesen vásárolhatók.

Értékpapírszámla nyitása

Állampapír vásárlásához minden esetben szükségünk lesz értékpapírszámlára. Korábban csak online igénylésre volt lehetőség, majd személyes ügyfél hitelesítésre volt szükség a Magyar Államkincstár kirendeltségeinek egyikén. 2023. december 11. óta az értékpapírszámla azonnal megnyitható a Magyar Államkincstárnál weboldalán is. Mindössze egy Ügyfélkapu hozzáférés szükséges hozzá, és azonnal létrehozható a kincstári értékpapírszámla. Ráadásul így már azonnal lehetőségünk van állampapír vásárlásra. A kincstári értékpapírszámlát bárki megnyithatja, aki rendelkezik Ügyfélkapuval.

Értékpapír vásárlás bankoknál

Fontos tudni, hogy a bankoknál előfordulhatnak olyan költségek, amelyek az Államkincstárnál nem merülnek fel, például értékpapírszámla nyitás formájában. Az is előfordulhat, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos kedvezmények bankon vagy postán keresztüli állampapír vásárlásnál nem érvényesek, csak abban az esetben, ha az Államkincstárnál szerezzük be. Természetesen a lakosság számára elérhetőek olyan banki ajánlatok, amely keretében biztosított a díjmentes állampapír vásárlás, sőt, sok helyen az értékpapírszámla vezetésért sem kell fizetni. Minden állampapírnál feltüntetik, hogy hol, melyik forgalmazónál érhető el a vásárlás lehetősége. Olyanok is elérhetőek a piacon, amelyek például a Magyar Államkincstárnál nem vásárolhatók meg.

Vásárlási feltételek

Ahhoz, hogy állampapírt vásároljunk, csak néhány egyszerű feltételnek kell teljesülnie. Például devizabelföldi vagy devizakülföldi természetes személyként, azaz magánszemélyként vásárolhatunk magyar értékpapírt. Egyszerűbben fogalmazva minden magyarországi természetes személy megvásárolhatja, beleértve az intézmények számára kibocsátottakat is, csupán néhány feltételnek kell megfelelniük. Magyarországon lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek legyenek, és a befektetni kívánó ügyfél rendelkezzen személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal vagy útlevéllel,

továbbá adóigazolvánnyal és lakcímkártyával. Fontos, hogy ezek okmányok nélkül nincs lehetőség értékpapírszámla nyitására. Külföldi természetes személyként az útlevél vagy a magyarországi tartózkodásra jogosító okmány bemutatása szükséges.

állampapír vásárlás

A megfelelő állampapír kiválasztása

Mielőtt az állampapír kamatokat megvizsgálnánk, végig veszünk néhány szempontot, amit érdemes megfontolni a vásárlás előtt, ugyanis mindig az a legjobb, ami a személyes preferenciáinkhoz, befektetési céljainkhoz leginkább illeszkedik.

Az állampapírok futamideje

Célszerű átgondolni, hogy mennyi időre szeretnénk befektetni a pénzünket, vagy másként, mennyi időre tudunk nélkülözni bizonyos összeget. Ez lehet három hónap, egy év vagy akár hat év is, ám a befektetési futamideje illeszkedjen pénzügyi lehetőségeinkhez és céljainkhoz. A futamidő növekedésével általában a kamat is magasabb, ám ha a lejárat előtt az állampapír eladása mellett döntünk, az költségekkel járhat. Így végső soron lehet, hogy jobb megoldásnak bizonyul adott helyzetben egy alacsonyabb kamatú, rövidebb futamidejű állampapír.

Az állampapírok kamatozása

Kétféle kamatozási típussal találkozhatunk: fix vagy változó kamatozással. A fix kamatozású esetén tudhatjuk előre, hogy mennyi pénzünk lesz a futamidő végén, azonban az infláció esetleges növekedésekor könnyen előfordulhat, hogy ez a fix kamat nem fogja ellensúlyozni a pénzromlást. Ha inflációkövető állampapírt választunk – tehát változó a kamatozása – akkor mindaddig jól járhatunk, amíg magas az infláció. Viszont ebben az esetben – a jelenlegi konstrukciók és gazdasági teljesítmény alapján – legalább 4 éves futamidővel éri meg számolni.

Kamatperiódus

Fontos szempont lehet a kamatperiódus is. Kérdés, hogy negyedévente, félévente vagy évente fizetnek kamatot? A kamatperiódus két dolog miatt fontos. Egyrészt, hogy milyen gyakran számolják újra a kamatot, azaz milyen gyorsan reagál az adott állampapír a kamatkörnyezet változásaira, másrészt milyen sűrűn gyarapodik a félretett összeg, amit akár újra befektethetünk.

A piacon jelenleg elérhető értékpapírok közül találhatunk olyat, ami háromhavonta kamatot fizet, és ugyanilyen gyakran újra is számolja a kamatlábat, de olyat is, ami évente egyszer fizet, és viszonylag nagy késéssel reagál a kamatkörnyezet változásaira.

Állampapír visszaváltás lejárat előtt

Természetesen senki sem úgy készíti elő befektetési stratégiáját, hogy a futamidő lejárta előtt eladja az állampapírt, ám mégis érdemes felkészülni minden eshetőségre, és még vásárlás előtt utánanézni a visszaváltási feltételeknek.

Az állampapír idő előtti eladása minden esetben – igaz, csak minimálisan – veszteséggel jár. A MÁP Pluszból például minden évben, a kamatfizetés utáni 5 munkanapban veszteség nélkül ki lehet szállni, ilyenkor a névértéket, az az a befizetett összeget és az azon felhalmozódott kamatokat is kifizetik. Így hát anyagi gond vagy váratlan esemény bekövetkezésekor sem muszáj megtartani az állampapírunkat lejáratig, mert a futamidő alatt bármikor visszaválthatjuk őket.

Állampapír eladása az Államkincstárnak, vagy az elsődleges forgalmazóknak, mint például bankoknak vagy befektetési szolgáltatóknak, brókercégeknek lehetséges. Az államnak alapvetően csak az a kötelezettsége, hogy az állampapírt lejáratig megőrzött befektetőnek a névérték teljes összegét, beleértve a kamatokat is, kifizesse. Amennyiben a befektető lejárat előtt váltaná vissza, akkor az állam nem köteles a teljes tőkét visszafizetni, hanem megadhat egy alacsonyabb árfolyamot is.

Az államnak az az érdeke, hogy az állampapírokon keresztül kölcsönzött pénzt a futamidő végéig használhassa, így, amikor egy-egy állampapír a lejárat előtt visszaváltásra kerül, úgy újabb forrásokat kell bevonnia. Ezért jellemzően – leginkább csak jelzésértékkel – levonnak 0,5-1 százalékot a visszaváltáskor. Fontos megjegyezni, hogy a bankok és brókercégek saját árfolyamot alkalmaznak, ami általában magasabb levonást jelent, mint az állami, amellyel a MÁK-nál találkozhatunk.

Az az egy-két százalékos levonás nem okoz súlyos veszteséget, ugyanakkor könnyű hozzáférést biztosít a megtakarításainkhoz. Azt azonban még érdemes figyelembe venni, hogy a visszaváltott állampapír árfolyama jelentősen rosszabb lehet, akár közel 50 százalék is, így a visszaváltásnál ezt mindenképp érdemes átgondolni.

Állampapírok összehasonlítása

A tavalyi évben egyre népszerűbbek lettek az inflációkövető megtakarítások, hiszen 2024-ben igen magas kamatok ketyegnek a 2023-as inflációs rátának köszönhetően. Ezért összegyűjtöttük, hogy melyek lehetnek a legjobb állampapírok 2024-ben: melyek azok, amelyek az inflációhoz kötöttek, és mennyi kamatot fizetnek.

Prémium Magyar Állampapír

A PMÁP 2032/J sorozata 2024. február 8-án került piacra, nem sokkal azután, hogy 2023. november 28-án kivezették az utolsó szabályos inflációkövető állampapírt, a tízéves futamidejű 2033/I sorozatot, amelynek idén 17,85 százalékos kamata ketyeg. A PMÁP 2032. április 22-én lejáró értékpapírja is inflációkövető konstrukció. A kamatbázis megegyezik az előző évi infláció százalékos értékével, továbbá +0,5-1 százalék kamatprémiumot fizet. Az első kamatperiódus kivétel ennél a sorozatnál, a kamat évi 7,90 százalék, kamatprémium nélkül. A későbbiekben ez a sorozat az előző évi infláció felett biztosít évi 0,5 százalék, utána évi 1 százalék mértékű kamatprémiumot a 2. és 5. éves kamatperiódusokban.

Magyar Állampapír Plusz

A MÁP Plusz egy fix kamatozású, 1 forint névértékű államkötvény, amely 5 éven át előre meghatározott kamatlábakkal kamatozik. A kamatláb folyamatosan emelkedik az idő múlásával. Az első félévben évi 3,5 százalékot, a második félévben évi 4,0 százalékot, majd ezt követően minden évben fél százalékot emelkedik a kamat. Az ötödik, utolsó évben végül évi 6,0 százalékot fizet. Ez a teljes futamidőre nézve 4,95 százalékos kamatlába, illetve EHM-t eredményez.

Bónusz Magyar Állampapír

A korábbi sorozatok esetében a futamidő 3 év volt, de 2024. január 9-től egyidejűleg 5,5 éves futamidő mellett vásárolhatók. Az állampapírok 1 forintos alapcímmel rendelkeznek.

Minden sorozat kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, súlyozva az elfogadott mennyiségekkel.Minden sorozat 1 százalékos kamatprémiumot biztosít a kamatbázis felett. A kamatfizetés három havonta történik. A 2029/N sorozat kamatlába 2024. január 9-től évi 8,01 százalék, beleértve a kamatprémiumot.

Egyéves Magyar Állampapír

Az Egyéves Magyar Állampapír konstrukciója hasonlít leginkább a lekötött bankbetétekhez. Egy éves futamidejű, és 2024. január 16-tól érvényes éves 6,50 százalékos kamatlábat kínál, melyet az egy éves lejárat végén kapunk meg. A kifizetett kamat újra nem befektetendő automatikusan. Az 1MÁP alapcímlete 10 ezer forint.

A lejárat előtti visszaváltása 99,5 százalékos értéken történik a névértékhez képest. A kamat lehet fix vagy változó, azaz inflációkövető a futamidő alatt, a kamatfizetés az egy éves futamidő végén történik.

Fix Magyar Állampapír

A Fix Magyar Állampapír konstrukció akkor vált elérhetővé a lakosság számára, amikor 2024 elején csökkenni kezdett a korábban magas inflációs ráta. A kamata évi fix 7 százalékon áll, és ezt a kibocsátástól számított 3 éven keresztül biztosítja. Az aktuálisan elérhető sorozatot, a 2027/Q1 sorszámú papírt 2024. március 29-ig értékesítik, ezt követi majd új sorozat. Ebben az időszakban a kamat negyedévente kerül kifizetésre, és az összeg újra befektethető, így akár kamatos kamatot is eredményezhet.

Babakötvény

A Babakötvény 19 éves futamidő mellett vásárolható, 1 forintos alapcímlettel. Az időtől születéséig vagy az elhunyt szülő halálától számítva 19 éven keresztül kamatozik. Amikor a gyermek felnőtté válik, adó- és járulékmentesen felhasználhatja a megtakarítást. A kötvény jellegzetessége, hogy magas, inflációhoz kötött plusz 3 százalékos éves kamat jár, ami a kockázatmentes befektetési lehetőségek között a legjobb jelenleg a piacon. Jelenleg az éves kamatláb 20,60 százalék, és az inflációt követni fogja a következő években is. A kamat jóváírása évente történik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Állampapír 2024 – Minden fontos tudnivaló egy helyen - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Állampapír 2024 – Minden fontos tudnivaló egy helyen - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Állampapír 2024 – Minden fontos tudnivaló egy helyen - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Állampapír 2024 – Minden fontos tudnivaló egy helyen - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az értékpapírszámla nyitása teljesen ingyenes a MÁK-nál. Nincs kezelési díj, állománydíj vagy bármilyen egyéb költség az értékpapírszámla nyitásakor valamint annak vezetésekor. A lakossági fogalmazóknál és bankoknál már egyéb költségek merülhetnek fel.

Annak, hogy állampapírt vásároljunk nincs semmilyen költsége a Magyar Államkincstárnál, valamint a Magyar Posta kijelölt fióktelepein. Ám azt érdemes megjegyezni, hogy az egyéb, lakossági forgalmazók viszont díjat számíthatnak fel a vásárlások után.

Ha az állampapírt a forgalomba hozatala után szeretnénk megvásárolni, akkor a vétel napjáig felhalmozott kamatot ki kell fizetnünk a névérték felett. A gyakorlatban ezt megelőlegezzük, és kamatjóváíráskor ezt az összeget jóváírják az értékpapírszámlánkon is.

Azoknál a magyar állampapíroknál, amelyeket 2019. június 1. után vásároltak, nem kell adót fizetni a hozam után. Az ez előtt megvásárolt állampapírok kamatjövedelme azonban adóköteles, és az adó mértéke pedig a kamatjövedelem 15 százaléka.

Igen, lehetséges. Célszerű is lehet az állampapírok közötti diverzifikáció, hiszen különböző módon, különböző futamidő mellett biztosítanak kamatot.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Ezeket a dokumentumokat szerezd be az otthonfelújítási támogatáshoz

Újra lesz otthonfelújítási támogatás. A támogatás része egy kamatmentes hitel is, ennek az igényléséhez pedig, mint minden hiteligénylésnek, feltétele, hogy az igénylő benyújtsa a szükséges dokumentumokat. Szakértőink utánajártak, hogy milyen dokumentumokra kehet szükség, hogy gördülékenyen menjen az igénylés. Mutatjuk, hogy mik is ezek.

Tovább olvasom
Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Így válaszd ki vállalkozóként a megfelelő lakossági hitelt

Vállalkozóként is igényelhető lakossági hitel. Ennek két oka lehet: egy lakossági hitel felhasználható a vállalkozás fejlesztéséhez vagy működéséhez, és egy vállalkozónak is szüksége lehet lakossági hitelre. De mennyire okoz nehézséget a jövedelem igazolása vállalkozóként? A lakossági hitelfelvétel vállalkozóként nehezebb lesz? Utánajártunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával