Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit jelent az egy év türelmi idő a CSOK Plusznál?

2024.03.08.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. március 8. 14:52

A CSOK Plusz hitel az egyik sláger támogatási forma lehet 2024-ben. A kamatkedvezmény, és gyermekszületés utáni jóváírás mellett van egy kevésbé ismert előnye is ennek a támogatási formának: a türelmi idő. Utánajártunk, hogy pontosan mikor és hogyan kapnak egy év türelmi időt a CSOK Plusz hitelt igénylők.

Mit jelent az egy év türelmi idő a CSOK Plusznál?

A CSOK Plusz hitel – kamattámogatás és jóváírás

2024. január 1-től a CSOK Plusz hitelt igényelhetik azok a házaspárok, akik legalább egy új gyermeket vállalnak.

A támogatás új lakás építésére, új lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére ad lehetőséget.

Építkezés vagy vásárlás CSOK Pluszból: ha vásárolni vagy építkezni szeretnénk a CSOK Pluszból, akkor a következő feltételeknek kell megfelelni:

  • házaspár vagyunk
  • teljesítjük a gyermekvállalás feltételeit
  • a feleség 41 év alatti, vagy ha elmúlt 41 éves, akkor igazoltan várandós

Támogatás összege: a támogatás összege a vállalt gyermekek számától függően az alábbiak szerint alakul:

  • 1 gyermek esetén: 15 millió forint
  • 2 gyermek esetén: 30 millió forint
  • 3 gyermek esetén: 50 millió forint

A támogatást legfeljebb 25 évre, kamattámogatott lakáshitel formájában lehet igénybe venni.

Az építkezés vagy vásárlás CSOK Pluszból egy jó lehetőség, hogy saját lakáshoz jussunk. Azonban fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a feltételekről és a lehetőségekről, mielőtt belevágunk.

Mit jelent az egy év türelmi idő a CSOK Plusznál?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint két türelmi idő is van a CSOK Plusznál.

Első: Az első gyermek születésekor az adós kérheti törlesztési kötelezettsége egy éves szüneteltetését.

Második: A CSOK Plusz különlegessége, hogy a futamidő első 12 hónapjában csak kamatot kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy a hitel törlesztőrészlete kedvezőbb lesz az első évben, de a második évtől már megemelkedik. Lényeges, hogy a CSOK Plusz hitelnél ez a türelmi idő nem választható, ez minden esetben automatikusan jár.

A törlesztés szüneteltetésének feltételei a gyermek születés után

A szakértőik szerint fontos, hogy a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetésére azok az igénylők jogosultak, akiknek a vállalt gyermekük a kölcsönkérelem benyújtását követően születik meg.

A törlesztés szüneteltetését legfeljebb 1 évre lehet kérni.

A gyermekkel rendelkező házaspárnak a CSOK Plusz támogatásra jogosultnak kell lennie.

A gyermeknek a kölcsönkérelem benyújtását követően kell megszületnie.

A törlesztés szüneteltetésének kérelmét a bankhoz kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a következő dokumentumokat:

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonatát
  • a CSOK Plusz támogatásra vonatkozó szerződést

A törlesztés szüneteltetésének kezdő időpontja a kérelem benyújtásától számított 1. hónap első napja.

A törlesztés szüneteltetésének időszaka alatt a tőketartozás nem csökken, a kamat összege a futamidő végén átkerül a tőketartozáshoz. A törlesztés szüneteltetésének lejártát követően a havi törlesztőrészlet a szüneteltetett időszakra vonatkozó kamatokkal növekszik.

A CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetése egy jó lehetőség arra, hogy a gyermeket nevelő családok a baba születése utáni időszakban anyagi támogatást kapjanak.

A szüneteltetéssel a családok akár 1 éven keresztül nem kell törleszteniük a CSOK Plusz hitel tőkéjét.

Miért érdemes CSOK Plusz hitellel ingatlant vásárolni?

A CSOK Plusz hitellel történő ingatlanvásárlás több előnnyel is jár:

Kedvező kamatozás: A CSOK Plusz hitel kamata fix 3 százalék, ami jelentősen alacsonyabb a piaci kamatoknál.

Hosszú futamidő: A hitel futamideje maximum 25 év lehet, így a törlesztőrészletek alacsonyabbak lesznek.

Támogatás összege: A CSOK Plusz hitel összege a gyermekek számától függően 15 millió forinttól 50 millió forintig terjedhet.

Önerő: A CSOK Plusz hitel igényléséhez 10 százalék önerő is elég lehet, ami alacsonyabb a piaci hiteleknél megszokott 20 százalékhoz képest.

Használt lakásra is igényelhető: A CSOK Plusz hitel nem csak új lakás vásárlására, de használt lakás vásárlására is igényelhető.

Meglévő lakás bővítésére is: A CSOK Plusz hitel meglévő lakás bővítésére is felhasználható.

Türelmi idő: Az első évben csak a kamatokat kell fizetni, az első gyermek megszületése után pedig kérhető egy év türelmi idő.

Összességében a CSOK Plusz hitel egy kedvező konstrukció, amellyel jelentősen csökkenthető az ingatlanvásárlás költsége.

Lényeges, hogy a CSOK Plusz hitel igénylésének több feltétele is van, amelyeket érdemes alaposan áttanulmányozni az igénylés benyújtása előtt.

Összefoglalás

A CSOK Plusz hitel jelentős pénzügyi segítséget nyújthat azoknak a házaspároknak, akik gyermekvállalás mellett döntenek. A támogatás nem csak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, hanem meglévő lakás bővítéséhez is igénybe vehető, és a kamatkedvezmény mellett egy különleges előnyt is kínál: egy év türelmi időt biztosít a hitel törlesztésére. Ez a türelmi idő kétféle formában jelenik meg: egyrészt az első gyermek megszületésekor az adós kérheti a törlesztési kötelezettség egy éves szüneteltetését, másrészt a futamidő első 12 hónapjában csak a kamatot kell fizetni. A türelmi idő lehetővé teszi a családok számára, hogy a baba érkezését követően anyagi teher nélkül, könnyebben tudjanak alkalmazkodni az új élethelyzethez.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

2023.10.27.

A CSOK támogatást már csak az év végéig lehet igényelni, de a 2024. január elsején elindul a CSOK Plusz. A kormány bejelentette az új támogatás egyes részleteit, amiből már most látszik, hogy a támogatás összege jelentősen megemelkedik, de az igénylők köre szűkül. Csak házasoknak, csak vállalt gyermekre. Minden, amit már tudunk a CSOK Pluszról.

Tovább olvasom
Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

2024.02.14.

A CSOK Plusz hitel 2024 sláger családtámogatása lehet. Az igénylésnél, mint minden hitelterméknél, a CSOK Plusz hitelnél is meg kell felelni a feltételeknek. Ehhez pedig a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat is teljesíteni az igénylőnek. Utánajártunk, hogy mik ezek az elvárások.

Tovább olvasom
A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

2024.01.05.

A CSOK támogatás igénybevétele nem zárja ki, hogy CSOK Plusz hitelt is igényeljünk. Bemutatjuk a CSOK Pluszt, és azt is megmutatjuk, milyen esetekben lehetséges a CSOK után felvenni a CSOK Plusz hitelt is.

Tovább olvasom
Ismerd meg a CSOK Plusz igénylési feltételeit!

Ismerd meg a CSOK Plusz igénylési feltételeit!

2023.12.15.

A 2024-es év nagy lehetősége a CSOK Plusz támogatás. És mint minden támogatásnál, kiemelten fontos, hogy az igénylés előtt ismerjük a pontos feltételeket. Utánajártunk, hogy mi az a CSOK Plusz, és hogy milyen feltételekkel igényelhető. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával