Erste lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek

ERSTE

Piaci kamatozású Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel - 10 éves kamatperiódussal

Induló költségek visszatérítésével

THM 6,76% - 7,25% Kamat: 6,54% - 6,89%
Futamidő 120 - 360 hó
Hitelösszeg 4.000.000 Ft - 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

ERSTE

Piaci kamatozású lakáscélú hitel - 10 éves kamatperiódussal

Induló költségek visszatérítésre kerülnek

THM 6,76% - 7,25% Kamat: 6,54% - 6,89%
Futamidő 120 - 360 hó
Hitelösszeg 4.000.000 Ft - 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Ha lakhatási céljaitokhoz, közös családi fészketekhez, álmaitok otthonához csak egy kicsi hiányzik, vagy egy kicsit több, akkor valószínűleg a hitelfelvétel lesz a megoldás, hogy megvalósítsátok ezeket a terveket. A hitelfelvétel sokak számára ijesztő, félelmetes eljárásnak tűnhet, de ha megismeritek a lehetőségeiteket és a feltételeket, sokkal magabiztosabban, tudatosabban, és felkészültebben vághattok bele a hitel felvételébe. Ismerjétek meg az Erste lakáshitel konstrukcióit, feltételeit és máris tudjátok majd, mire van szükségetek és melyik a legmegfelelőbb számotokra. Az Erste lakáshitel kalkulátor segítségével ki sem kell mozdulnotok otthonról, elég néhány számadatot megadni a „kis számológép” számára és máris megismerhetitek, milyen feltételekkel kaphattok hitelt, milyen összeget igényelhettek, mekkora törlesztőrészletre számíthattok havonta és mennyi lesz a kamat, valamint a THM. Idegen szavak ezek számotokra? Nyugi, az alábbiakban mindent elmagyarázunk.

Fontos tudni, mielőtt belevágunk, hogy a lakáshitel egyik feltétele a fedezet, vagyis kölcsön mellé biztosítékként fel kell ajánlanod egy ingatlant, ez a jelzáloghitel. Egyébként számos kedvezményt, vagy plusz szolgáltatást felajánlhat neked a bank, ha őket választod, és jó ügyfél vagy számára.

Szintén fontos információ, hogy az igényelhető hitelösszeg maximum a jelzálogként felkínált ingatlan értékének a 80%-a lehet. Tehát egy 50 millió forintos ingatlan esetén maximum 40 millió forint kölcsönt igényelhettek az Erste Banktól, de persze ehhez az egyéb kritériumoknak is meg kell felelnetek, ellenőrzi a bank a havi nettó bevételeteket is. Az ingatlanhoz szükséges további pénznek önrészként rendelkezésre kell állnia az igényléshez. Minél magasabb az önrész, annál kedvezőbbek a hitel feltételei számotokra. Ha nem elegendő számotokra a fedezet ingatlan értékének 80%-a, akkor más ingatlanokat is bevonhattok a jelzálogba, ha az adott tulajdonos arra engedélyt ad számotokra, így akár önerő sem szükséges a hitelhez.

Kezdjük az elején. Miért fordul valaki banki hitel igényléshez?

Mert szüksége van egy nagyobb összegre ahhoz, megvegye, kibővítse, felújítsa otthonát. Röviden így fogalmazhatnánk meg a választ. Ennél azonban összetettebb a dolog, ugyanis a lakáshiteleket a lakáshoz kapcsolódó többféle, különböző célokra is fordíthatjuk és számos konstrukcióban, csomagban és feltétellel igényelhetjük. Vannak persze olyan hitelek is, melyeket nem feltétlenül kell lakásra, házra, vagy az ingatlannal kapcsolatos kiadásokra fordítani, ezek a szabad felhasználású hitelek. Ezek általában magasabb kamattal igényelhető és az egyéb feltételek sem olyan kedvezőek, mint a lakáshitelek esetében. Az Erste lakáshitel csomagjai változatosak és sokfélék annak érdekében, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt és a számára legkedvezőbbet.

Igen, a különböző csomagok különböző élethelyzetekre kínálnak megoldást az Erste lakáshitelei között is. Vannak például piaci kamatozású lakáshitelek, a legnépszerűbb és legkedvezőbb, illetve legegységesebb és az ügyfél számára legbarátibb feltételeket kínáló fogyasztóbarát minősítéssel fémjelzett lakáshitel csomagok is. Szintén nagyon közkedveltek az úgynevezett CSOK hitelek is, melyek a családi otthonteremtési kedvezmények és kölcsönök csomagját kínálják a családok számára. Bármelyik konstrukciót választjátok, az Erste lakáshitel kalkulátor segítségetekre lesz a legelső lépésektől.

Milyen célokra fordítható a lakáshitel?

Építkezhettek, vagy vásárolhattok. Újat, vagy használtat. Lakást, vagy, házat, de még üdülőt is. Vehettek építési telket, melyre házat építhettek, vagy üdülőt. Költhetitek az összeget a meglévő otthonotok felújítására, vagy kibővítésére, de mg a korszerűsítésére is, hogy olcsóbb legyen a fenntartása. Vagy akár kiválthattok vele egy korábbi lakáshitelt is.

Mit tud az Erste lakáshitel kalkulátora?

Mindent. Az igényelni kívánt összeg, a havi nettó igazolható jövedelmetek és a futamidő megadásával az Erste lakáshitel kalkulátor kiszámolja számotokra a várható törlesztőrészletet, a kamatot és a THM-et is. Persze, ha időközben végtörlesztést kértek, akkor ezek a számok is csökkenek. Az Erste lakáshitel kalkulátor tehát személyre szabott képet ad arról, hogy milyen feltételekkel igényelhettek lakáshitelt. Ez a számítás azonban nem tekinthető végleges ajánlatnak. Lehet, hogy számos további kedvezményre jogosultak vagytok, melyről még nem is tudtok, illetve sajnos egyéb díjakra is számíthattok, de ez nagyon ritka.

Az Erste lakáshitel kalkulátorában a piaci lakáshitelek, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek konstrukcióit is megtaláljátok és látjátok, hogy milyen nem hivatalos ajánlatot kaptok a banktól a saját adataitokat megadva. Nem a személyes adatokra kíváncsi a bank, hanem a havi bevételetekre és az összegre, amelyre szükségetek van. Az így kapott ajánlat persze sokkal kedvezőbb is lehet, amikor már tudjátok, hogy mekkora értékű(ek) a fedezetként felkínált ingatlan(ok). Hogy ne csak találgatni tudjatok, mire számíthattok, használjátok az Erste Lakáshitel kalkulátort!

Mit tud az Erste, amit más pénzintézet nem?

Az Erste Lakáshitel kalkulátorában nemcsak az adatokat számolhatod ki rátok vonatkozóan, hanem össze is hasonlíthatjátok az ajánlatokat más bankokkal. A kalkulátorban megversenyeztethetitek a pénzintézeteket, így láthatjátok, melyik a legkedvezőbb számotokra, ennek alapján már tudjátok, milyen irányba induljatok el a hitelfelvétel útján.

Akciók és kamatkedvezmények az Erste Banknál

Vannak bizonyos feltételek és lehetőségek, melyeknek megfelelve extra kamatkedvezményeket kaphattok az Erste lakáshitel igénylésénél. Ehhez első és legfontosabb, hogy legyen egy folyószámlád az Erste Banknál, és hogy a fizetésed, vagy jövedelemként érkező pénzed (például nyugdíj, gyes, gyed, cafertéria, stb.) erre a bankszámlára érkezzen a teljes futamidő alatt. Igen, az alapfeltétel. A kedvezményt a hitelösszeg határokra sorolja, így 5-10, 10-20, 20-30 millió forint között, valamint 30 millió forint fölötti sávokban határozza meg a csomagokat. Szintén sávokra sorolja a kedvezményt annak függvényében is, hogy havi jóváírás 600 ezer fölött, 350 ezer forintig, 200, vagy 100 ezer forintig történik meg havonta. Ezeket a feltételeket az Erste Bank félévente ellenőrzi, így a kedvezményt vissza tudja vonni (például, ha három egymást követő hónapban nem teljesíted azokat). Magasabb kamatkedvezményt azonban nem kaphatsz akkor sem, ha a futamidő alatt nagyobb összeg érkezett a számládra.

0,2% extra kamatkedvezményt kapsz az Erste Banktól akkor, ha a lakáshitel mellett az igénylés napján (vagy az azt követő 90 napban) Babaváró hitelt is igényelsz a banktól.

A közjegyzői díjat például 50 ezer forintig visszafizeti neked az Erste Bank hiteligénylésenként. A már említett tulajdoni lap lekérését kétszer vállalja át egy hitelfelvételnél, ha építkezel és térképmásolatot kell lekérned, annak díját pedig egy alkalommal téríti neked vissza. A folyósításra más bankok gyakran felszámolnak valamit, az Erste Banknál ez díjtalan. Az ingatlanszakértő megbízásának díja miatt sem kell aggódnotok, ezt is átvállalja a bank.

Abban az esetben, ha a futamidő első három évében visszafizeted a hitelösszeg felét, vagy teljes egészét végtörleszted, úgy az indulásnál kapott kedvezményeket is vissza kell fizetned az előtörlesztési, vagy végtörlesztési díjjal együtt. Az előtörlesztés díja 2%, ha nem a kamatperiódus váltásánál fizeted vissza, azonban ha akkor, akkor 1,5%-os díja van. Ha időközben módosítanád a szerződésedet, úgy 30 ezer forintot kell fizetned, a fennálló tartozásodat igazoló lapot pedig 5000 forintért kérheted. A tartozásod mértékét a netbankban is nyomon követheted, azonban, ha valamiért hivatalos igazolásra van szükséged a tartozás pontos mértékéről, akkor ennek egyszeri, 5000 forintos

Milyen lakáshitelcsomagok közül választhatunk az Erste Banknál?

A különböző kamatperiódusokkal igényelhető Erste piaci kamatozású lakáshitelek mellett kérhettek végig fix kamatozású hitelt is, mely számotokra is nagyobb biztonságot jelent, hiszen hosszú távra garantálja a kiszámíthatóságot és a stabilitást, ti pedig előre tudtok kalkulálni a futamidő teljes idejére. Arról nem beszélve, hogy a hosszabb kamatperiódusú hitelek jelenleg kedvezőbb feltételekkel igénylehetők, mint más lakáshitelek.

Léteznek minősített fogyasztóbarát címkével ellátott lakáshitelek is, melyek a Magyar Nemzeti Bank minősítésének maximálisan megfelelve kaphatják meg ezt a jelzőt. Az egyik feltétel, hogy a bank hitelcsomagja megkapja ezt a címet, az az, hogy egységesített szabályok vonatkoznak rájuk. Ez azt jelenti, hogy a hitelfelvétellel kapcsolatos költségek nem lehetnek magasabbak a Magyar Nemzeti Bank által megszabottaknál és vannak eljárások, melyeknek a lehető leggyorsabban teljesülniük kell (ilyen a hitelbírálati idő és a szerződés aláírása után a folyósítási idő is). Ezek az egységesített feltételek mind az ügyfelet védik.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek az Erste Banknál is nagyon kedvezőek és alacsony kamatúak, azonban egyáltalán nem biztos, hogy számodra, számotokra is ez a koncepció kínálja a legjobb feltételeket. Az Erste lakáshitel kalkulátor egyébként ezt is kiszámolja neked előre, úgyhogy nem kell azzal időt töltenetek, hogy minden hitelcsomag minden ajánlatát elolvassátok az utolsó betűig, hanem elég azt a konstrukciót alaposan átnéznetek, amelyet magatoknak választottatok.

Vannak továbbá a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) hitelek, melyek nagyon népszerűek a fiatal családok, házaspárok, kisgyermekesek körében, hiszen a szokottnál sokkal kedvezőbb feltételekkel kínálnak hitelt, jóval alacsonyabb kamattal. Nyilván ezeknél a hiteleknél sokkal több feltételnek meg kell felelni az igényléshez. Vannak továbbá a CSOK támogatások is, melyek CSOK hitellel együtt is igénybe vehetők.

Erste lakáshitel kalkulátor

Mit kell tudni az Erste piaci kamatozású hiteleiről?

Ezeket a hiteleket csak bizonyos célokra használhatjátok fel, például vásárolhattok belőle lakást, házat vagy üdülőt is, vagy akár telket, ahol építkezni fogtok, azonban építhettek rá lakóházat, vagy üdülőt is. Építkezésre is igényelhetitek a hitelt, akár ti magatok építkeztek, akár generálkivitelezőt kértek fel a munkákra. A piaci kamatozású hitelt kibővítésre is fordíthatjátok, tehát beépíthetitek tetőteret, vagy kibővíthetitek a meglévő házatokat, hogy nagyobb legyen az alapterület.

Ezt a hitelcsomagot fordíthatjátok arra is, hogy kifizessetek vele egy rosszabb feltételekkel felvett lakáshitelt és kedvezőbbet vegyetek fel helyette az Erste Banknál. Olyan munkálatok elvégzésére is igényelhető az Erste piaci kamatozású lakáshitele, amelyek felújítással járnak ugyan, de nem hatósági engedélykötelesek és nem változik által az ingatlan alapterülete sem.

Fordítható továbbá korszerűsítésre, olyan munkálatokra, melyekkel a komfortfokozat javul, vagy az energetikai minősítés jobb besorolást kap. Ilyen lehet a közművek bevezetése, ha az hiányos, vagy az energiaforrások cseréje, bővítése, alternatív lehetősége, esetleg a tető cseréje, vagy a nyílászárók korszerűbbre cserélése, a ház beszigetelése.

Az építési hiteleknél a folyósítás nem egyösszegben történik meg a bank részéről, hanem szakaszosan. A pénzintézet által megszabott feltételeket lépcsőzetesen teljesítve kapjátok meg az újabb részleteket a teljes kifizetésig, nektek pedig egy meghatározott időtök áll rendelkezésre, hogy az újabb feltételeket teljesítsétek, igazoljátok, tehát készültségi fokonként történik az újabb és újabb folyósítás.

Azután az összeg után, melyet már folyósított felétek a bank, már fizetni kell a törlesztőrészletet, az után, amire még vártok, rendelkezésre tartási jutalékot számít fel a bank.

Ez a hitelcsomag 10 éves kamatperiódussal kérhető, és van 20 éves végig fix kamatozású csomag is, a futamidő maximum 30 év lehet az Erste lakáshitelek esetében, a legkisebb igényelhető összeg 4 millió forint, a legmagasabb pedig 100 millió forint. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárki kaphat 100 millió forintot 30 évre, hiszen az egyénileg meghatározott maximum mindenkinél más, de összességében nem lehet magasabb 100 millió forintnál.

Az Erste minősített fogyasztóbarát lakáshitelei

Ahogy azt már írtuk, ezek a konstrukciók benneteket, ügyfeleket védenek azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank által szabott feltételeknek megfelelően kínálják a csomagjaikat, és a díjak meghatározottak, valamint azok a határidők is, melyek a bankra vonatkoznak, így a hitelbírálat ideje maximum 15 munkanap lehet, a folyósítás pedig maximum 2 munkanap alatt kell, hogy megtörténjen. A hitelfelvétel nem időhöz kötött, azonban az Erste ebben kiemelkedően jó, legfeljebb 3-4 hetet vesz igénybe, míg lezajlik az Erste lakáshitel felvétele, bírálata és igénylése. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek 10 éves kamatperiódussal kérhetők, de lehetnek 20 évig fix törlesztőrészletűek. Ha változtatni szeretnél a kamatperióduson, azt a forduló előtt 30 nappal be kell jelentened a bank felé, a módosításnak azonban semmiféle díja nincsen.

Ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt szeretnétek előtörleszteni, annak díja a befizetni kívánt összeg 1%-a, de ha lakáspénztárból fizetitek, akkor az előtörlesztésnek nincs külön díja.

A tulajdoni lap, vagy a térképmásolat lekérésnek díját szintén elengedi az Erste Bank a fogyasztóbarát minősítésű hitel igénylésekor, és visszatéríti nektek az értékbecslés díját, valamint a közjegyzői költségeket is és nem számít fel folyósítási jutalékot. A földhivatal felé történi ügyintézést, mint a bejegyzést elintézi helyettetek a bank.

A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél szintén érvényesíthetők a fizetésetekkel kapcsolatos kedvezmények és a hitel összegére kérhető kamatkedvezmények is.

Minden, amit a CSOK igénylésről tudnotok kell az Erste Banknál

A CSOK hitel, vagyis a Többgyermekes családok Otthonteremtési Kamattámogatott Lakáshitele az Erste Banknál is elérhető természetesen, sőt a hitel mellé a CSOK-támogatás is igényelhető, az összeg pedig a családban lévő gyermekek számától függ. Ha két gyermeketek van, akkor kérhettek CSOK-támogatást akár 10 millió forint összegben is, míg három gyermek esetén akár 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kérhettek.

A CSOK-hitelt több lakáscélra is igényelhetitek, mint az új, vagy használt lakás vásárlása, új lakás építése, vagy a falusi CSOK mellé kérhető még az a hitel, mely a kedvelt kistelepüléseken lévő lakás, tanya, vagy birtokközpont korszerűsítésére szolgál.

Falusi CSOK-hitelként a fenti hitelösszegek fele igényelhető, tehát 3 gyermeknél 7,5 millió forint, 2 gyermek esetén 5 millió forint kérhető, a minimum hitelösszeg pedig 4 millió forint.

A futamidő a CSOK-hitelek esetén nem lehet hosszabb 25 évnél, a kamat pedig a teljes futamidő alatt változatlanul 3%.

A CSOK hiteleknél a jövedelem mértéke minimum havi 150 ezer forint kell, hogy legyen és itt is érvényesítheted a kamatkedvezményeket és az akciókat is.

Áthidaló hitel az Erste Banknál

Ez a konstrukció segít abban, hogy a jelenleg tulajdonotokban lévő ingatlan eladásáig, az abból származó várható bevétel megelőlegezésével már megvásárolhatjátok az új, kiválasztott ingatlant. Így nem kell azon izgulnotok, hogy a jelenlegi otthonotok eladása nem valósul meg azonnal, vagy a következő adásvételi aláírásáig.

Szabad felhasználású, vagy lakáshitel? Melyik a jobb?

Attól függ, hogy milyen célra igényelnétek a hitelt. A lakáshitel, ahogy azt már mondtuk, csak ingatlanra és ingatlannal kapcsolatos célokra kérhető. Tehát új, vagy használt lakás vásárlására, új lakás, vagy ház építésére, építési telek vásárlására, üdülő vásárlására, vagy építésére, meglévő otthonotok kibővítésére, vagy korszerűsítésére.

Azonban az Erste Bank ajánlatai között megtalálhatók szabad felhasználású jelzáloghitelek is. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanodat terheli a bank a jelzáloggal, de neked nem kell igazolnod, hogy mire költötted el a felvett összeget.

Azt azonban tudnotok kell, hogy a szabad felhasználású hitelek kamata mindig magasabb valamivel, mint a lakáshitelek esetében és a feltételei is szigorúbbak valamivel, mint a lakáshitelek esetén.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek futamideje maximum 20 év lehet, a kamatperiódus pedig csak 5, vagy 10 év lehet, illetve a 15 éves végig fix hitel konstrukciót nem igényelhetitek szabad felhasználás mellett.

Ebben a hitelcsomagban maximum 50 millió forintot igényelhettek, és a jelzálogként bevont ingatlan értékének legfeljebb 70%-ára kérhetitek az összeget.

Mivel a szabad felhasználású hiteleknél nem ingatlancélokra fordítod az összeget, ezért nem szükséges önrész hozzá, és úgyis az ingatlanodat terheled meg a jelzáloggal.

Bár a feltételek szigorúbbak és a kamat is magasabb, ettől függetlenül a hiteligényléssel kapcsolatos akciók itt is elérhetők számotokra, sőt a kamatkedvezmények és a jóváírás is kérhető, ha nyittok egy folyószámlát az Erste Banknál, amire rendszeres havi utalást is vállaltok.

Milyen költségei vannak a hitelfelvételnek?

Sajnos a pénzt sem adják ingyen, így a hitelfelvételnek is vannak bizonyos díjai. Ilyen a tulajdoni lap lekérése, a Takarnet rendszeréből, vagy az ingatlan értékbecslésének díja (több ingatlan bevonása esetén többszöri), a közjegyzői díj és esetenként a folyósításra is díjat számolnak fel (ez általában 1%, de az Erste szintén elengedi ezt). Vannak azonban olyan hitelkonstrukciók és csomagok, ahol ezeket a díjakat elengedik, vagy jóváírják nektek, az első törlesztőrészletnél.

A fogyasztóbarát minősítésű hiteleknél ezeknek a díjaknak maximum határt szabtak és semmilyen körülmény nem indokolja, hogy magasabbak legyenek a megszabottnál. Ezzel is benneteket védenek.

Vannak további díjak is, melyek azonban nem kötelezőek. Ha nagyobb biztonságban érzitek magatokat, kérhettek törlesztési védelmet nyújtó hitelfedezeti biztosítást, mely abban az esetben nyújt segítséget és védelmet, ha valamilyen oknál fogva nem tudjátok fizetni a hitel törlesztőrészleteit. Ennek a díját havonta, a törlesztőrészlettel együtt kell fizetnetek és 0,2%, vagy 0,15% kamatkedvezményt kaphatsz az esetleges keresőképtelenség (munkahely elvesztése, vagy hosszabb táppénz) esetén. Ezeket a biztosítási díjakat a teljes futamidő alatt fizetned kell és ezek mellett életbiztosítást is köthetsz a hitellel együtt, melynek díjat fizetheted havonta, negyed évente, vagy évente is. A lakásbiztosítás megkötése azonban kötelező, és szintén benneteket terhel, legjobban azonban akkor jártok, ha ezt éves díjként fizetitek.

Az értékbecslés díjat jelenleg az Erste jóváírja az akció keretében, a tulajdoni lap lekéréseket is átvállalja kétszer és a térképmásolatért sem kér díjat az Erste Bank, ha lakáshitelt igényeltek.

A jelzálog bejegyezése a földhivatalnál 12.600 forint díjat von maga után.

A késedelmi díjat csak abban az esetben számolja fel neked a bank, ha elmaradsz a rendszeres fizetéssel.

Hogyan kaphatok Erste lakáshitelt?

Nem túl szigorúak a feltételek, inkább átlagosak és mondhatnánk azt is, hogy evidensek. Az Erste lakáshitel felvétel alapfeltétele, hogy betöltöttétek a 18. életéveteket, nagykorúak vagytok már.

Még nem említettük, de az adósok listáján, vagyis a KHR-listán (Központi Hitelinformációs Rendszer) nem szerepelhettek. Ez a lista korábban BAR-listaként volt ismert és azok szerepeltek rajta, akik jelentős tartozással viseltettek valamelyik pénzintézet, vagy szolgáltató felé. Egyébként, aki egyszer felkerült erre a listára, az nem tűnik el onnan azonnal, hogy rendezte az adósságát, egy, vagy 5 évig marad a listán. Erre a rangsorra akkor kerül fel valaki, ha a minimálbér háromszorosát felhalmozta tartozásként és azzal 90 napja tartozik valaki felé. Az is szerepel a KHR-listán, aki valamilyen csalást követett el.

Az Erste lakáshitel kalkulátor használatának fontosságáról – röviden

Számtalan konstrukció közül tudunk választani. Szakértő weboldalak segítenek bennünket ebben, itt percek alatt eldönthetjük, hogy melyik Erste lakáshitel lesz számunkra a megfelelő. A szakértő weboldalakon az Erste jelzáloghitel kalkulátor segít nekünk, csak be kell írnunk az igényelt összeget, és a tervezett futamidőt. Az Erste jelzáloghitel kalkulátor rögtön megmutatja, hogy milyen lehetőségeink vannak. Látni fogjuk az egyes konstrukciók kamatát, azt hogy mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg, és a THM is feltüntetésre kerül. Elképzelhetetlen módon könnyíti meg ez a döntést, mert már nem kell a pénzintézetek végigjárva megkeresnünk a legjobb hitelt. Otthonról, gyorsan választhatunk, és biztosan tudhatjuk, hogy jól döntöttünk. Használjuk az Erste kalkulátor kalkulátort! Érdemes. Lakáshitel kalkulátor Erste. Ezekre a szavakra érdemes rákeresni. Lakáshitel kalkulátor Erste. Ezt kell megjegyezni. És ami még kiemelten fontos: az Erste Bank lakáshitel feltételek ismerete. Lakáshitel Erste. Jó lesz. Erste lakáshitel kalkulátor használatával. Tényleg jó lesz.

A lakásbiztosítás kötelező eleme a lakáshitel szerződéseknek

Amikor lakáshitel-szerződés kötés előtt állunk, azzal is számolnunk kell, hogy a bank előírja nekünk, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanra lakásbiztosítást kössünk. A lakásbiztosítás megkötése a fedezetként bevont ingatlanra kötelező. A szerződőnek nincs választási lehetősége, kötnie kell egy lakásbiztosítást. Miért?

A lakáshitel szerződés egy jelzáloghitel, ahol a bank biztosítéka egy ingatlan. Ez szinte mindig az az ingatlan, amit megveszünk. Már a lakáshitel aláírásakor rendelkeznünk kell lakásbiztosítással, és biztosítási kötvényben kedvezményezettként meg kell jelölni a hitelt nyújtó pénzintézetet.

Nekünk is jó, a banknak is jó – ez a lakásbiztosítás

A bank célja a lakásbiztosítással egyértelmű. Meg akarja óvni a biztosítékát. De mi a helyzet az igénylővel? Számára ez csak egy plusz kiadás? Nagyon nem. A lakásbiztosítás nem csak a bank érdeke, ugyanúgy érdeke a lakáshitel igénylőjének is.

Az ingatlan tulajdonosának, aki hitelből vásárolt ingatlant, gondoskodnia kell arról, hogy a hitelt vissza tudja fizetni, és arról is, hogy a lakás állagát (és az értékét) megóvja. Erre pedig a lakásbiztosítás a legjobb megoldás.

Amennyiben kár keletkezik az ingatlanban, esetleg teljesen megsemmisül, a hitel fedezete megszűnhet, ilyenkor pedig a pénzintézet jogosult a hitel felmondására. Nem csak arról van tehát szó, hogy egy kár esetén az ingatlan értéke csökkenhet, hanem arról is, hogy a bank visszakövetelheti az ingatlant, vagyis az igénylő elveszítheti az otthonát.

Ez a legrosszabb forgatókönyv, és ahogy írtuk, egy lakásbiztosítás ebben az esetben mindkét fél számára a legjobb megoldást nyújtja, hiszen a banknak megmarad a fedezete, a lakáshitel igénylőjének pedig az ingatlana.

A lakásbiztosítás tehát nem csak egy plusz kiadás, amit havonta majd fizetni kell.

Erste Bank lakáshitel

Lakásbiztosítás a belső értékekért – az ingóságok védelme

Ha már kötelező a lakásbiztosítás, hozzuk ki belőle a legtöbbet. A lakásbiztosítás tartalmazhat olyan részt is, ami nem csak az ingatlan állagát védi, hanem az ingóságokat is.

Az ingóságaink védelme pedig ugyanolyan fontos, mint az ingatlan védelme. Ma már egy bútor vagy műszaki cikk is sokat érhet, és lehet más, egyéb értékes ingóságunk is. Ezek biztosítására is van lehetőség, és ha már van rá lehetőség, akkor éljünk vele.

Egy elemi kár vagy egy betörés veszélybe sodorhatja az értékeinket, és mi arra törekszünk, hogy megóvjuk azokat. Lakásbiztosítással ez lehetséges.

A lakásbiztosítás csak egy a biztosítások közül

A lakásbiztosítás megkötésekor van még egy dolog, amire érdemes gondolni. Ez pedig az együttkötés kedvezménye. Sok biztosítótársaság kedvezményes díjakat ajánl nekünk abban az esetben, ha többféle biztosítást is kötünk. Ha van gépjármű a tulajdonunkban, akkor gondolhatunk a kötelező biztosításra és a Cascóra is.

És bár ez a leggyakoribb együttkötés, de biztosítás számtalan van, tájékozódjunk, és ha lehetőségünk van kedvezményes díjjal biztosítást kötni, kössük meg.

Lakásbiztosítás otthonról – online lakásbiztosítás kötés

A lakásbiztosítás megkötése egyszerű. Az online biztosítás kötés korszakában, egyszerű az ajánlatok megkeresése és összehasonlítása is. Az Akölcsön szakértői szerint az online szerződéskötés mindenkinek kedvező. Ügyfélként élvezhetjük annak a kényelmét, hogy otthonról vihetjük végig a folyamatot, a kiválasztástól a szerződéskötésig.

A biztosítók ajánlatának összehasonlítása, és a legjobban tetsző ajánlat kiválasztása után a szerződés megkötése gyorsan és egyszerűen történhet meg egy olyan felületen, ami lépésről lépésre vezeti végig az érdeklődőt a folyamaton, egészen a szerződés aláírásáig.

A legjobb lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás kiválasztása mindig az igénylő feladata. Miért? Azért, mert ő van legjobban tisztában azzal, hogy mi az, amit szeretne. Az igénylő ismeri az élethelyzetét, tudja, hogy mit szeretne védeni az ingatlanán és az ingóságain, és azt hogyan szeretné azokat védeni. Nagy értékű ingóságok vannak? Azt is lehet biztosítani. Felelősségbiztosítás is kell? Azt is lehet.

Szakértő segítségét is lehet kérni, de egy szakértő csak azt tudja elmondani, hogy mik a lehetőségek, a választás mindig az igénylőé. Épp ezért nem lehet kijelenteni egy biztosításról sem, hogy az a legjobb.

A legjobb lakásbiztosítás az igénylő igényeinek leginkább megfelelő biztosítás.

Amikor az igénylő tisztában van azzal, hogy mit szeretne, akkor érdemes foglalkozni a költségekkel. És kiválasztani azt a lakásbiztosítást, ami minden olyan elemet tartalmaz, amit az igénylő szeretne, és a díjai is kedvezőek.

Online hiteligénylés

Az online hiteligénylésnek számos előnye van az hagyományos, személyes hiteligényléshez képest. Az Akölcsön szakértői szerint az alábbiak fontosak lehetnek a döntésben, amikor valaki a részben vagy teljesen online hiteligénylés mellett teszi le a voksát.

Kényelem és időmegtakarítás: az online hiteligénylés lehetővé teszi, hogy otthonról, a munkahelyről vagy bármilyen más helyről, ahol internet-hozzáférés áll rendelkezésre, igényelhessünk hitelt. Nem kell személyesen felkeresni egy bankfiókot vagy pénzintézetet, így megtakarítjuk az utazással járó időt és költséget.

Gyors ügyintézési folyamat: az online hiteligénylés szinte mindig gyorsabb folyamatot eredményez, mint a hagyományos. A kérelem benyújtása után az online felület azonnal elemezi az adatokat, és gyorsan választ ad a hiteligénylőnek. Az elbírálás, jóváhagyás és a hitelösszeg kifizetése is gyorsabban megtörténhet az online rendszereknek köszönhetően.

Rugalmas időbeosztás: az online hiteligénylés lehetővé teszi, hogy bármikor benyújtsuk a hitelkérelmet, akár hétvégén vagy éjszaka is. Nem kell figyelembe vennie a hagyományos banki nyitvatartási időt, így nagyobb rugalmassággal intézhető az igénylés.

Egyszerűbb dokumentációs elvárás: az online hiteligénylés többnyire kevesebb dokumentációt igényel, mint a hagyományos. A digitális formátum lehetővé teszi a könnyű és gyors adatbevitelt, és a rendszer gyakran automatikusan ellenőrzi a benyújtott adatok helyességét.

Hitelkalkulátor online: az online hiteligénylés során könnyen összehasonlíthatjuk a különböző hitelek ajánlatait és feltételeit. Az online felület lehetővé teszi a hitelkalkulátor használatát, így könnyen megtudhatjuk, hogy milyen költségekkel jár majd a hitelünk, és mekkora lesz a törlesztőrészlet.

Az online hiteligénylésnek lehetnek bizonyos kockázatai is, például a biztonsági kérdések vagy a személyes adatok védelme. Ezért fontos olyan megbízható és biztonságos online felületet választani, ami megfelelő védelmet nyújt az adataink számára.

Miért jó a részben online hiteligénylés?

Online hiteligénylésnél megkülönböztetjük a részben és a teljesen online igénylést. Részben online igénylésnél többnyire a szerződés aláírása már nem történhet meg online, ehhez be kell fáradni az igénylőnek a bankfiókba. Teljesen online igényléskor a teljes folyamat online történik, a szerződés aláírása is megtörténhet elektronikusan. A lakáshitel igénylés csak részben online igénylés.

Annak ellenére, hogy a részben online igénylés személyes jelenlétet is igényel, számtalan előnnyel bír a hagyományos igényléssel szemben. Ilyenkor leggyakrabban csak egy alkalommal kell személyesen megjelenni a fiókban, és azért lássuk be, ez is óriási segítség.

A részben online hiteligényléssel élvezhetjük a modern kor vívmányait. Kevesebb utazás, kevesebb sorban állás. A folyamatok világosak és egyszerűek. A program lépésről lépére vezet végig bennünket a folyamaton. És ha eljutunk a szerződéskötésig, csak akkor kell meglátogatnunk a legközelebbi bankfiókot.

A részben online hiteligénylés a pénzintézetek számára is előnyös. Egy automatizált folyamat biztonságos és gyors, és ez a banknak is jobb. Nincs forgalom a bankfiókban, az ügyfelek otthonról, és többnyire bármikor indíthatják el folyamatot.

Azt is tudni kell azonban, hogy a bankok nem kötelezik az ügyfeleiket az online igénylésre. Aki ragaszkodik a személyes ügyintézéshez, azt a bankfiókban is szívesen látják. Mi dönthetjük el, hogy melyik módot választjuk. Részben online igényelünk, vagy hagyományos igénylést indítunk el egy bankfiókban.

A lakásbiztosítás – ami kötelező

A lakáshitel mellé kötelezővé tenni a lakásbiztosítást azért érthető, mert a bankoknak fontos, hogy a hitelt fedezni tudják. A lakásbiztosítás célja, hogy a fedezeti ingatlanban bekövetkezett károkat, például tűz, árvíz, földrengés, lopás vagy más természeti katasztrófa, biztosítsák.

A kötelező lakásbiztosítás segít a banknak csökkenteni a kockázatot. Amennyiben a hitelfelvevő nem köt lakásbiztosítást, és egy káresemény következik be, az ingatlan értéke jelentős mértékben csökkenhet, vagy akár teljesen meg is semmisülhet. Ez a pénzintézet számára komoly veszteséget jelenthet, mivel az ingatlan az általa nyújtott hitel fedezete.

A kötelező lakásbiztosítás védelmet nyújt mind az adós, mind a pénzintézet számára. Az adós számára biztosítja az ingatlant, amelyben él, és a benne lévő értékeket, míg a bank számára garantálja, hogy a fedezet (az ingatlan) védelmet élvez, és esetleges káresemény esetén az értékét megtartja.

A lakásbiztosítás, ami jó a hitelfelvevőnek

A hiteligénylő szempontjából a kötelező lakásbiztosítás megkötése több előnnyel is járhat.

  • a lakásbiztosítás védelmet nyújt a lakóingatlanban bekövetkezett károk ellen, például tűz, árvíz, földrengés vagy lopás esetén. Ha egy ilyen esemény következik be, a biztosító fizeti a helyreállítás költségeit, ami jelentős anyagi terhet vehet le az ügyfél válláról.
  • a lakásbiztosítás nyugalmat és biztonságot adhat az ügyfélnek. Tudva, hogy az ingatlana és a benne lévő értékek védettek, könnyebben alhat éjszaka, anélkül, hogy folyamatosan aggódna a károk esetleges következményei miatt.
  • ha az igénylő nem köt lakásbiztosítást, a banknak jogában áll felmondani a hitelszerződést. A biztosítás kötése az ügyfél számára a lakáshitel megszerzésének feltétele lehet.
  • a lakásbiztosítás nemcsak az ingatlanra vonatkozhat, hanem a benne lévő ingóságokra is. (ezt a biztosítás megkötésekor kell kérni) Ez azt jelenti, hogy a lakásban lévő bútorok, elektronikai eszközök, értéktárgyak is védve lesznek.

Hogyan lehet hatása egy lakásbiztosításnak az életünkre?

Egy lakásbiztosítás jelentős hatással lehet az életünkre több szempontból is.

A lakásbiztosítás segít abban, hogy a vagyonunkat védje a különböző kockázatoktól, például lopástól, tűztől vagy természeti csapásoktól. Ha bekövetkezik egy ilyen esemény, a biztosító kifizeti a kárt. Ez segít csökkenteni a veszteséget.

A lakásbiztosítás tartalmazhat felelősségbiztosítást is, ami akkor fontos, ha valaki sérülést szenved az ingatlanunkban. Például ha valaki elesik az ingatlanban (vagy előtte a járdán), és megsérül, a biztosítás fedezheti az orvosi költségeket, és a jogi költségeket is.

Ha az otthonunk lakhatatlanná válik egy káresemény miatt (pl. tűz vagy vízkár), a lakásbiztosítás segíthet ideiglenes szállást és lakhatást biztosítani számunkra. Ez lehetővé teszi, hogy átmenetileg más helyen éljünk, amíg a lakásunk helyreállításra kerül.

A lakásbiztosítás lélektani biztonságot is nyújthat számunkra. Tudva, hogy vagyonunk és otthonunk védelem alatt áll, nyugodtabban élhetünk. Nem kell aggódnunk egy váratlan esemény miatt, mert tudjuk, hogy a biztosítás segít majd a károk enyhítésében.

Pénzügyi stabilitás és lelki nyugalom lakásbiztosítással

Egy lakásbiztosítás hozzájárulhat a pénzügyi stabilitáshoz is. Ha bekövetkezik egy váratlan esemény, és a lakásunk jelentős károkat szenved, a biztosítás segíthet a helyreállítási költségek fedezésében. Ez megkímélhet minket a hatalmas kiadástól, amelyeket önállóan nehéz lenne fedezni. Így segít megőrizni pénzügyi stabilitásunkat, és megkönnyíti a helyreállítási folyamatát.

Ha tudjuk, hogy lakásunk biztosítva van, nyugodtabban élhetünk otthon. A biztosítás nyújtotta védelem segíthet csökkenteni az aggályainkat, így jobban élvezhetjük a mindennapjainkat. Növelheti a nyugalom és a biztonság érzését, ami pozitív hatással lehet az életminőségünkre.

Egy lakásbiztosítás segíthet abban is, hogy pénzügyileg felkészültek legyünk egy váratlan eseményre. Ahelyett, hogy hirtelen jelentős kiadást kellene vállalnunk az ingatlanunk helyreállítására vagy vagyonunk pótlására, a biztosítás segítségével bizonyos mértékig pénzügyileg biztonságban vagyunk. Ezáltal csökkenthet a stressz, és könnyebben helyreállíthatjuk az életünket egy káresemény után.

Egy lakásbiztosítás számos területen jelentős hatást gyakorolhat az életünkre. Ezért fontos alaposan átgondolni, és megfelelő biztosítást választani az igényeinknek megfelelően. Rendszeresen érdemes átnézni a biztosítási kötvényünket annak érdekében, hogy az életünk változásával lépést tartva mindig megfelelő védelmet nyújtson. És ha szükséges, akkor módosítani is érdemes rajta.

A biztonságos pénz – OBA

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) egy olyan intézmény, ami a betétesek pénzügyi védelmét szolgálja a bankrendszer stabilitásának megőrzése érdekében.

Az OBA egy alapítványi formában működő intézmény, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozott létre. Az OBA létrehozásának célja az volt, hogy biztosítsák a bankrendszer stabilitását, valamint védjék a bankbetétek tulajdonosait az esetleges bankcsődök esetén. Ha egy bank válságba kerül, és nem tudja teljesíteni kötelezettségeit a betétesek felé, akkor az OBA segíthet a kár megtérítésében.

Az OBA által nyújtott betétbiztosítás összege 100 000 euró (vagy az annak megfelelő forintösszeg) bankonként és betétesenként. Ez azt jelenti, hogy ha egy pénzintézet csődbe menne, és a betét az összeghatár alatt van, akkor az OBA kifizeti a betétesnek a megtakarítást azért, hogy megőrizze a bizalmat a bankszektorban.

Az OBA csak a bankbetétekre nyújt védelmet. Más pénzügyi termékek, mint például részvények, kötvények vagy befektetési alapok, nem tartoznak az OBA hatálya alá.

Az Országos Betétbiztosítási Alap egy olyan intézmény, amely a bankbetétek tulajdonosait védi, és a pénzügyi stabilitást szolgálja. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) finanszírozása a bankok feladata. A bankok évente befizetnek egy biztosítási díjat az OBA-nak, amit a betétesek védelme érdekében használnak fel. Az OBA nem csak a hagyományos bankok betéteit biztosítja, hanem a hitelintézetek, takarékszövetkezetek és más pénzügyi intézmények betéteit is.

A biztonságos pénz – az OBA működése

Az OBA működési elve egyszerű: amikor egy pénzintézet nehézségbe ütközik, és nem képes kifizetni a betéteseknek a megtakarításaikat, az OBA beavatkozik. Az OBA átveszi a bank fizetésképtelensége miatt veszélybe került betétek összegét, és megtéríti a betéteseknek az eredeti betétösszeget vagy annak egy részét, a biztosítási határig. Ez a folyamat segít megőrizni a betétesek bizalmát a pénzintézetekben, és csökkenti a pénzügyi rendszer instabilitását.

Az OBA tevékenysége a betétesek számára ingyenes, a betétesek nem kell fizetniük a betétbiztosításért. Az OBA feladata a betétbiztosítás mellett a pénzügyi rendszer stabilitásának és integritásának védelme is. Ennek érdekében az OBA figyelemmel kíséri a pénzügyi intézmények működését, ellenőrzi azok tőke és likviditási helyzetét, és közreműködik a válságkezelési intézkedésekben is.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a bankbetétek tulajdonosainak védelmét szolgálja, és a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásában játszik fontos szerepet. Az OBA az esetleges bankcsődök vagy pénzügyi nehézségek esetén segít kártalanítani a betéteseket, így bizalmat teremt a pénzintézetek és a bankrendszer iránt.

A gyors pénz – AFR

Az Azonnali Fizetési Rendszer egy olyan pénzügyi rendszer, amely lehetővé teszi a gyors és azonnali pénzátutalást a bankok és más pénzintézetek között.

Az Azonnali Fizetési Rendszer elektronikus alapú, és lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy percek vagy akár másodpercek alatt átutalják a pénzüket a bankszámlájukról, akár mobiltelefonos vagy internetes alkalmazások segítségével.

Az Azonnali Fizetési Rendszer több előnyt kínál a hagyományos banki átutaláshoz képest. Míg a hagyományos átutalások néhány órától akár napokig is eltarthatnak, az Azonnali Fizetési Rendszer lehetővé tesz a gyors és azonnali pénzmozgást. Ez különösen hasznos lehet azonnali fizetéshez, sürgős számlafizetésekhez vagy átutalásokhoz a barátok vagy családtagok között.

Az Azonnali Fizetési Rendszer népszerűsége – okok

Az Azonnali Fizetési Rendszer egyre népszerűbbé válik a digitális gazdaság fejlődésével, és több országban már bevezették vagy tervezik bevezetni őket.

Az Azonnali Fizetési Rendszer lehetővé teszi a percek vagy akár másodpercek alatt történő pénzátutalást. Ez gyorsabb és kényelmesebb alternatívát jelent a hagyományos banki átutaláshoz képest, amik hosszabb időt vehetnek igénybe.

A hagyományos banki átutalásokat gyakran csak munkanapokon dolgozzák fel, az Azonnali Fizetési Rendszer lehetővé teszi a pénzátutalást a hétvégén és ünnepnapokon is. Ez különösen hasznos lehet sürgős élethelyzetekben, vagy amikor valamilyen sürgős kifizetést kell végrehajtani.

Az Azonnali Fizetési Rendszer mobilalkalmazásokon vagy digitális platformokon keresztül érhető el. Ez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy bárhol és bármikor könnyedén kezeljék pénzügyeiket, és átutalásokat indítsanak vagy fogadjanak.

Az Azonnali Fizetési Rendszer segítségével könnyedén kifizethető egy számla, például közüzemi számla, hitelkártya-tartozás. Nem kell hosszú várakozási idővel vagy banki adminisztrációval foglalkozni, mivel az összeget azonnal át lehet utalni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Erste lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Erste lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Erste lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Erste lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A bank a jövedelmetekre vonatkozóan határozza meg a havi törlesztőrészletet számotokra, vagyis a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót (JTM-korlát) figyelembe véve dönti el, hogy mekkora az az összeg, amit havonta, biztonsággal be tudtok fizetni a bank felé úgy, hogy az ne zavarja a megélhetéseteket. Így tehát a havi nettó igazolt jövedelmetek csak egy bizonyos részét fordíthatjátok a törlesztőrészlet fizetésére. Ezt a szabályt az ügyfelek védelmében hozták létre, hogy ne kerüljenek komolyabb anyagi veszélybe akkor sem, ha 15-20 évre elköteleződtek egy bankkal. Lehet, hogy így a futamidő hosszabb, e így a bank is nyugodtabb lehet, hogy valóban tudjátok fizetni a költségeket és neked sem kell azon aggódnod minden hónapban, hogy hogyan fogod kifizetni a következő havi törlesztőrészletet.

Az a bizonyos százalék, ami a fizetésed részét érinti a hitelből, csak akkor lehet magasabb, ha a kereseted is eléri a 600 ezer forintot havonta. Ebben az esetben a 10 évnél hosszabb kamatperiódusú hitelnél akár a fizetésed havi 60%-a is lehet a törlesztőrészleted. Ha 600 ezer alatt keresel havonta és 5 évesnél rövidebb kamatperiódusú hitelt kérsz, akkor a fizetésed maximum 25%-át költheted a hitel törlesztőrészletére havonta, és ha van másik hiteled, akkor az össztörlesztést nézik, mely nem lehet magasabb, mint a fizetésed negyede.

Hogy mekkora lehet a maximum hitelösszeg, azt több tényező befolyásolja. Először is az Erste lakáshiteleket 100 millió forint maximumban határozták meg, tehát ennél nagyobb összeget akkor sem igényelhettek, ha a többi feltételnek megfelelnétek. A minimum összeg is meghatározott, az egyebektől függetlenül, ez pedig 4 millió forint.

Tehát a lakáshitel felvehető maximum összegét befolyásolja a kiválasztott ingatlan értéke, a fedezetként bevont további ingatlanok értéke (ha vannak ilyenek), a havi nettó, igazolható jövedelmetek is. Nyilván, minél nagyobb értékű az ingatlan, minél magasabb áron értékesíthető, nektek pedig minél magasabb a keresetetek, annál kisebb kockázatot jelentetek a bank számára, annál alacsonyabb kamattal kínál nektek hitelt.

Nem egyszerű a mai világban spórolni, főleg több tízmillió forintot félretenni, és rendelkezni akkora összeggel, hogy a bank hitelt adjon számunkra. Sok fiatal pár érzi kilátástalannak és reménytelennek a helyzetet, hogy valaha saját ingatlanhoz jusson. Az Erste lakáshitel egyik feltétel, hogy az ingatlan értékének 80%-át meghaladó összegnél nagyobb kölcsönt nem igényelhettek, de ha a maradék 20% nem áll rendelkezésetekre, akkor bevonhattok más ingatlant is a fedezetbe, így az önrész mértéke csökken, esetleg el is engedhető. Persze ehhez a jövedelmetek is megfelelőnek kell lennie, hogy a havi törlesztőrészlet fizetése ne okozzon gondot számotokra. Tehát a bank számára megbízható ügyfeleknek kell lennetek, stabil munkahellyel kell rendelkeznetek, ahonnan rendszeres és stabil jövedelmetek érkezik. Értelemszerűen minél magasabb jövedelmet tudtok a bank felé igazolni, annál kedvezőbb feltételekkel, alacsonyabb kamattal és havi törlesztőrészlettel kell számolnotok. A számotokra kiszabható hitelösszeg plafonja attól függ, hogy mekkora a jövedelmetek. Egyébként ennek függvénye a futamidő hossza is. Ennek átlagos ideje 10 és 15 között van, tehát mindenképpen egy hosszú kapcsolatra és elköteleződésre kell számítani a hitelfelvételnél, úgyhogy fontos, hogy a kölcsönös szimpátia is meglegyen.

A hitelek futamidejét sok tényező határozza meg, így a felvett összeg nagysága, a fedezetként szolgáló ingatlan értéke és a havi jövedelem is, melyet igazolni tudtok. A havi törlesztőrészlet nagyságát szintén befolyásolják ezek a tényezők, illetve nyilván az is, hogy mekkora összeget tudtok bevállalni biztonsággal, ami nem okoz gondot számotokra havi kiadásként éveken keresztül. A kamatperiódus az az időszak, melynek hossza alatt a meghatározott kamat nem változik. Tehát az 5 éves kamatperiódus alatt a havi törlesztőrészlet 5 évig fix marad számotokra, semmilyen külső tényező nem befolyásolhatja azt sem negatív, sem pozitív irányba. Ez egy kiszámítható és megnyugtató dolog az ügyfelek és a bankok számára is.

A lakáshitelt természetesen egyedül is igényelheted, de a hitelösszeg függvényében és a havi jövedelmed figyelembevételével a feltételek természetesen szigorúbbak, mintha egy adóstárssal vennéd fel a kölcsönt. Ha nagyobb összeget igényelnél, a jövedelmednek is magasabbnak kell lenned, különben kénytelen leszel bevonni egy adóstársat, hogy a bank folyósítson neked hitelt.

Amennyiben van férjed, feleséged, úgy a bank szinte kötelezően és automatikusan bevonja őt is a hitelbe.

Amennyiben olyan ingatlant terhelsz meg a jelzáloggal, amely nem a te tulajdonod, úgy őt is be kell vonnod a hiteledbe, mint zálogkötelezettet. Az ingatlannal ő is felel a te hiteledért, de ha te nem fizetsz, őt nem terhelhetik levonásokkal a jövedelméből.

Fontos kérdés.

Fontos, az is, hogy a munkaviszonyodat igazolni tudd, illetve tudjátok, ha ketten vesztek fel hitelt. Leglább három hónapja az adott munkahelyen kell dolgoznotok és a szerződés nem szólhat határozott időre, valamint a próbaidős munkaviszony is kizáró ok az Erste lakáshitel igénylésénél. Határozott munkaidőre szóló munkaviszony esetén csak akkor igényelhetsz hitelt, ha még leglább 12 hónapra szól a szerződésed és már legalább 3 hónapja ott dolgozol az adott helyen, vagy legalább 12 hónapja dolgozol itt és még legalább 3 hónapig itt is fogsz.

A jövedelmedet igazolnod kell a bank felé a munkáltatódtól származó hivatalos igazolással, és munkabérszámla-kivonattal, vagy ha vállalkozó vagy, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolásával, míg nyugdíj esetén NYUFIG igazolással.

Ahogy azt már többször említettük, a hitel összege, az ingatlan értéke, a jelzáloggal terhelt ingatlan és a jövedelmed mértékétől is függ a hiteled havi tölresztőrészlete. Ha egyedül veszel fel hitelt, akkor minimum 150 ezer forint nettó havi jövedelemmel kell rendlekezned, míg ha ketten, adóstárssal vesztek fel kölcsönt, akkor legalább 220 ezer forintot kell igazolnotok, mint jövedelem. Minél alacsonyabb a fizetésetek, annál alacsonyabb a felvehető hitelösszeg és hát sajnos annál magasabb a kamat és a THM is. A futamidő meghosszabbításával trükközhetsz ugyan, de minél hosszabb a futamidő, annál magasabb összeget fizetsz vissza a végösszegként (THM = teljes hiteldíj mutató).

Ez egyébként egy jóval alacsonyabb összegű feltétel, mint más pénzintézetek esetében.

Hogy mit fogad el az Erste Bank, mint jövedelem? Munakbért, vállalkozói jövedelmet, nyugdíjat, családi pótlékot, de GYES-t, GYED-et, GYOD-ot, CSED-et csak az adóstárs esetében vesz figyelembe a bank.

További, kiegészítő jövedelemként elfogadható járandóság lehet még az Erste Bank lakáshiteleinél: a bónusz, a jutalom a prémium, a cafetéria és az osztalék is, de önállóan egyik sem elfogadható, csak kiegészíthető vele a jövedelem.

Amit biztosan nem fogad el igazolt jövedelemként az Erste Bank. az az árvaellátás, az özvegyi nyugdíj, a bérelőleg, a tartásdíj, az alapbér nélküli jutalék, a jogdíj, a munkanélküli segély, az őstermelői tevékenységből származó jövedelem, és a KATA társas vállalkozás és KIVA jövedelmek. Vállalkozóként legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezned kell, de a táppénzt például sehogy nem tudják figyelembe venni.

Ahogy azt már említettük néhányszor, a hitelt számos tényező befolyásolja, így többek között a hitellel terhelt ingatlan értéke is, melyet független értékbecslő állapít meg.

A fedezetként felajánlott ingatlant nem terhelheti más hitel, nem folyhat érte pereskedés és igénymentes is kell, hogy legyen, valamint a forgalomképesség is feltétel.

Ha más ingatlanát vonjátok be fedezetként, nem kell, hogy ő a rokonod legyen – ez is különlegesség az Erste Banknál, mert más pénzintézetek szigorúbbak ebben a tekintetben.

Jelzáloghitellel terhelhető lakás, családi ház, sorház, ikerház, hétvégi ház, üdülő, vagy építési telek és garázs is.

Ahogy azt már szintén említettük, ha több ingatlant ajánlasz fel, az önerő sem feltétel.

Először is használjátok az Erste lakáshitel kalkulátort, ahol kiszámolhatjátok a várható feltételeket. Ha ez megvan és már tudjátok, hogy melyik csomag lesz a legkedvezőbb számotokra, akkor keressétek fel az Erste Bankot. Ha nem mertek elsőre belevágni a hitelbe, kérhettek előminősítést is, melynek során a bank megvizsgálja, a jövedelmeteket és a helyzeteteket. Ezt azonban azelőtt érdemes megtenni, hogy kiválasztjátok a lakást, melyet szeretnétek megvenni.

Ha van előminősítésetek, vagy kiszámoltátok a kalkulátorral a feltételeket, akkor sokkal magabiztosabban és a feltételeket jobban ismerve indulhattok el a hiteligénylés útján.

Az előminősítés hasonlóan zajlik, mint a valós hitelfelvétel és az így kapott ajánlat négy hónapig érvényes számotokra. Ha ebben az időszakban benyújtatok egy adásvételi szerződést a kiválasztott ingatlanra, akkor megkapjátok a hitelt is. Ha előbírálat után igénylitek meg a hitelt, akkor a hitelbírálati díjat is elengedik nektek.

Sose döntsetek egyedül, minden következő lépés előtt egyeztessetek a bankkal!

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Lakáshitel kisokos: Rövid vagy hosszú futamidő a jobb választás?

Az otthonvásárlás egyik legnagyobb kihívása az lehet, hogy milyen típusú lakáshitelt válasszunk. Az egyik legfontosabb döntés, amit ebben az összefüggésben kell meghoznunk, az a futamidő hossza. Rövid vagy hosszú futamidővel érdemes-e vállalni a hitelt? Melyik a megfelelő választás? Utánajártunk, és megvizsgáltuk a két lehetőség előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a legjobb döntés meghozatalában. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Fizetési kérelem küldése mostantól mindenkinek lehetőség!

A fizetési kérelem egy modern és egyszerű pénzügyi megoldás. Kevesen ismerik és használják, pedig már minden banknak elérhetővé kell tennie ezt a szolgáltatást. De mi az a fizetési kérelem? Mire jó? Kinek érdemes használni? Minden felmerülő kérdésre válaszolunk.

Tovább olvasom
Hogyan válasszunk bankszámlát nyugdíjasként?

Nyugdíjasként is jó, ha van bankszámlánk. Egy bankszámla sok mindenre jó lehet. De mire használhatjuk nyugdíjasként a bankszámlánkat? Érdemes nyitni? Hogyan válasszuk ki a legjobbat? Pénzügyi szakértőink cikke.

Tovább olvasom
Hogyan csökkenthetjük a személyi kölcsön költségeit?

A személyi kölcsön gyorsan és egyszerűen igényelhető. De ha már pénzre van szükségünk, hogyan szerezhetünk minél alacsonyabb kamattal? Mire figyeljünk? Mik a lehetőségek? Utánajártunk, és megmutatjuk, hogyan csökkenthetjük a személyi kölcsön költségeit. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával