Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hány éves korig kaphatunk hitelt?

2023.06.02.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. június 9. 13:28

Idősebb korban is felmerülhet a hitelfelvétel gondolata. És bár a nyugdíjasok a bankok kedvenc ügyfelei a stabil jövedelmük miatt, az életkoruk hátrány is lehet. Utánajártunk, hogy hány éves korig kaphatunk hitelt.

Hány éves korig kaphatunk hitelt?

Hány éves korig kaphatunk hitelt?

A hitelfelvétel korhatára az adott pénzintézet és a hiteltermék típusától függ. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb pénzintézetnél az alsó korhatár 18 év, és a felső korhatár pedig 70 év körül mozog, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek ennél magasabb korhatárt is meghatároznak. A pénzintézetek azért szabnak korhatárokat, hogy megvédjék magukat a kockázatos hitelügyletektől. Az alsó korhatár esetében azért fontos az 18 éves korhatár, mert ezt követően kezdhető el az önálló gazdasági élet, és van lehetőség a hitelek felvételére. A felső korhatár meghatározásánál a pénzintézetek figyelembe veszik a hitel futamidejét, valamint az adós várható jövedelmét a hitel visszafizetésének időpontjában. Az idősebb korosztály számára is elérhetőek lehetnek bizonyos hiteltermékek, például a nyugdíjasok számára kialakított hiteltermékek. Fontos megemlíteni, hogy az adós jövedelme és hitelképessége is meghatározó szerepet játszik a hitelfelvétel során, nem csak az életkor. A pénzintézetek a hitelképesség értékelése során figyelembe veszik az adós jövedelmét, az adósságot, a kiadásokat, az adós hitelét és a hitelmúltját is.

Egy jó hitelképességgel rendelkező adós akár magasabb összegű hitelt is felvehet, mint az adós, akinek a hitelképessége alacsonyabb. Az adós jövedelme mellett a pénzintézetek az ingatlanfedezet értékét is figyelembe veszik, amikor meghatározzák a hitel összegét és a futamidejét. Az adósnak tisztában kell lennie azzal, hogy minél hosszabb a futamidő, annál magasabbak lesznek a kamatok és a Teljes Hiteldíj Mutatója (THM). Ezért az adósnak érdemes alaposan átgondolni, hogy mennyi idő alatt tudja visszafizetni a hitelt, és milyen összegű hitelt kíván felvenni.

Az, hogy hány éves korig kaphatunk hitelt, az adott banktól függ. Lényeges lesz, hogy a bankok vagy a hitel lejárati dátumát kötik életkorhoz, vagy egy adott életkor felett már nem kötnek szerződést. 60 év felett érdemes előzetesen tájékozódni az adott bankban érvényes szabályokról.

A hitelfelvétel korhatára a pénzintézetek és a hiteltermékek típusától függően változó. A pénzintézetek az adós jövedelmét, a hitelképességét és az ingatlanfedezet értékét is figyelembe veszik a hitelbírálat során. Az adós életkorának nincs kizárólagos hatása a hitelfelvételre, de az idősebb korosztály esetében a hitelfelvétel általában nehezebb.

A nyugdíjasoknak jó – a nyugdíjasoknak nem jó

Az idősebb korosztályt a pénzintézetek számára vonzóvá teszi az a tény, hogy a nyugdíjasok rendszeres, stabil jövedelemmel rendelkeznek, amely biztosítékot nyújthat a hitel visszafizetésére. Emellett az idősebb korosztály tapasztaltabb, magasabb az életvezetési tapasztalata, és gyakran rendelkezik jelentős megtakarításokkal, vagy ingatlanfedezettel. Egyes bankok kifejezetten nyugdíjasok számára kínálnak hiteltermékeket, amelyek a nyugdíjasok különleges igényeit szolgálják. Ezek a termékek általában rugalmasabbak, és figyelembe veszik az idősebb korosztály esetleges egészségügyi problémáit és korlátait is. A pénzintézeteknek ugyanakkor fel kell mérniük a kockázatot is, amely a nyugdíjasok esetében magasabb lehet. Az idősebb korosztály egészségi állapota általában változóbb, és a hitel visszafizetésére vonatkozó tervek is változhatnak az idősebb korosztály esetében. Az idősebb korosztályt ezért a pénzintézetek óvatosan kezelik, és alaposan megvizsgálják a hitelképességüket, a visszafizetési terveket, az esetleges fedezeteket és az egyéb tényezőket is.

A nyugdíjas hiteligénylők számára kialakított hiteltermékek előnyösek lehetnek mind az adós, mind a hitelintézet számára, de mindenképpen érdemes alaposan átgondolni a hitelfelvétel lehetőségét, és előzetesen tájékozódni a hitelintézetek ajánlatairól.

Előnyök és hátrányok az idősebbek hitelezésében

Az idősek számára hitelfelvétel lehetővé teszi, hogy megvalósítsák az álmaikat, például vásároljanak vagy felújítsanak egy ingatlant. A hitel kiegészítő forrásként szolgálhat a nyugdíj mellett, és segíthet a mindennapi kiadások fedezésében is. Emellett a hitelfelvétel idősebb korban is lehetőséget ad a pénzügyi helyzet javítására, és biztosíthatja a megfelelő anyagi hátteret. Azonban fontos figyelembe venni, hogy az idősebb korosztály hitelfelvétele nagyobb kockázatot jelenthet a pénzintézetek számára, mivel az egészségi állapot, az élettartam és a visszafizetési képesség bizonytalanabb. A hitelfelvétel lehetőségei és feltételei az idősebb korosztály számára korlátozottabbak lehetnek, és a kamatok is magasabbak lehetnek.

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint az időseknek alaposan mérlegelniük kell, hogy milyen hitelkonstrukció felel meg nekik leginkább, és megfelelően fel kell készülniük a hitel visszafizetésére is. A hitelfelvétel előnyeit és hátrányait egyénileg kell mérlegelni, és érdemes szakértő tanácsát kérni a hitelfelvétel előtt.

Összefoglalás

A hitelfelvétel korhatára általában 18 évestől 70 éves korig terjed, bár vannak kivételek. Az adós jövedelme, hitelképessége és az ingatlanfedezet értéke is fontos tényező a hitelfelvétel során, nem csak az életkor. Az idősebb korosztály stabil jövedelemmel és életvezetési tapasztalattal rendelkezik, de nagyobb kockázatot jelenthetnek a pénzintézetek számára az egészségi állapotuk és a hitel visszafizetésének bizonytalansága miatt. A nyugdíjasok számára kialakított hiteltermékek előnyösek lehetnek mindkét fél számára, de a hitelfelvételt alaposan át kell gondolni és tájékozódni kell a hitelintézetek ajánlatairól. A hitel segíthet az idősebb korosztálynak a mindennapi kiadások fedezésében, azonban fontos figyelembe venni a kockázatokat is. A hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes szakértő tanácsát kérni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom
Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) - ezt vedd figyelembe, hogy a kívánt hitelösszeget elérhesd

Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) - ezt vedd figyelembe, hogy a kívánt hitelösszeget elérhesd

2023.07.17.

A JTM szabállyal hiteligényléskor szembesülhet az igénylő. Nem vehetsz fel ugyanis annyi hitelt, amennyit szeretnél. Annyit vehetsz fel, amennyit adnak. Ha ez a kettő találkozik, az jó. Van azonban arra is megoldás, ha nem akarnak annyit adni, amennyit szeretnél. Az Akölcsön pénzügyi szakértői megmutatják a megoldást.

Tovább olvasom
Hogyan igényelhetjük az OTP Bank személyi kölcsönét?

Hogyan igényelhetjük az OTP Bank személyi kölcsönét?

2022.09.09.

Személyi kölcsön az OTP Bank kínálatában is található, és az ország egyik legrégebbi bankjához méltóan figyelemreméltó ajánlatokról van szó!

Tovább olvasom
Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

2021.10.18.

A személyi kölcsönöknél megszokott néhány napos vagy akár néhány órás átfutási időre nem számíthatunk ingatlanra felvett jelzáloghitel esetén. A tervezéshez azonban tudnunk kell, hogy mikor kapjuk meg a hitelt.

Tovább olvasom