Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hány éves korig kaphatunk hitelt?

2023.06.02.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. június 9. 13:28

Idősebb korban is felmerülhet a hitelfelvétel gondolata. És bár a nyugdíjasok a bankok kedvenc ügyfelei a stabil jövedelmük miatt, az életkoruk hátrány is lehet. Utánajártunk, hogy hány éves korig kaphatunk hitelt.

Hány éves korig kaphatunk hitelt?

Hány éves korig kaphatunk hitelt?

A hitelfelvétel korhatára az adott pénzintézet és a hiteltermék típusától függ. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb pénzintézetnél az alsó korhatár 18 év, és a felső korhatár pedig 70 év körül mozog, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek ennél magasabb korhatárt is meghatároznak. A pénzintézetek azért szabnak korhatárokat, hogy megvédjék magukat a kockázatos hitelügyletektől. Az alsó korhatár esetében azért fontos az 18 éves korhatár, mert ezt követően kezdhető el az önálló gazdasági élet, és van lehetőség a hitelek felvételére. A felső korhatár meghatározásánál a pénzintézetek figyelembe veszik a hitel futamidejét, valamint az adós várható jövedelmét a hitel visszafizetésének időpontjában. Az idősebb korosztály számára is elérhetőek lehetnek bizonyos hiteltermékek, például a nyugdíjasok számára kialakított hiteltermékek. Fontos megemlíteni, hogy az adós jövedelme és hitelképessége is meghatározó szerepet játszik a hitelfelvétel során, nem csak az életkor. A pénzintézetek a hitelképesség értékelése során figyelembe veszik az adós jövedelmét, az adósságot, a kiadásokat, az adós hitelét és a hitelmúltját is.

Egy jó hitelképességgel rendelkező adós akár magasabb összegű hitelt is felvehet, mint az adós, akinek a hitelképessége alacsonyabb. Az adós jövedelme mellett a pénzintézetek az ingatlanfedezet értékét is figyelembe veszik, amikor meghatározzák a hitel összegét és a futamidejét. Az adósnak tisztában kell lennie azzal, hogy minél hosszabb a futamidő, annál magasabbak lesznek a kamatok és a Teljes Hiteldíj Mutatója (THM). Ezért az adósnak érdemes alaposan átgondolni, hogy mennyi idő alatt tudja visszafizetni a hitelt, és milyen összegű hitelt kíván felvenni.

Az, hogy hány éves korig kaphatunk hitelt, az adott banktól függ. Lényeges lesz, hogy a bankok vagy a hitel lejárati dátumát kötik életkorhoz, vagy egy adott életkor felett már nem kötnek szerződést. 60 év felett érdemes előzetesen tájékozódni az adott bankban érvényes szabályokról.

A hitelfelvétel korhatára a pénzintézetek és a hiteltermékek típusától függően változó. A pénzintézetek az adós jövedelmét, a hitelképességét és az ingatlanfedezet értékét is figyelembe veszik a hitelbírálat során. Az adós életkorának nincs kizárólagos hatása a hitelfelvételre, de az idősebb korosztály esetében a hitelfelvétel általában nehezebb.

A nyugdíjasoknak jó – a nyugdíjasoknak nem jó

Az idősebb korosztályt a pénzintézetek számára vonzóvá teszi az a tény, hogy a nyugdíjasok rendszeres, stabil jövedelemmel rendelkeznek, amely biztosítékot nyújthat a hitel visszafizetésére. Emellett az idősebb korosztály tapasztaltabb, magasabb az életvezetési tapasztalata, és gyakran rendelkezik jelentős megtakarításokkal, vagy ingatlanfedezettel. Egyes bankok kifejezetten nyugdíjasok számára kínálnak hiteltermékeket, amelyek a nyugdíjasok különleges igényeit szolgálják. Ezek a termékek általában rugalmasabbak, és figyelembe veszik az idősebb korosztály esetleges egészségügyi problémáit és korlátait is. A pénzintézeteknek ugyanakkor fel kell mérniük a kockázatot is, amely a nyugdíjasok esetében magasabb lehet. Az idősebb korosztály egészségi állapota általában változóbb, és a hitel visszafizetésére vonatkozó tervek is változhatnak az idősebb korosztály esetében. Az idősebb korosztályt ezért a pénzintézetek óvatosan kezelik, és alaposan megvizsgálják a hitelképességüket, a visszafizetési terveket, az esetleges fedezeteket és az egyéb tényezőket is.

A nyugdíjas hiteligénylők számára kialakított hiteltermékek előnyösek lehetnek mind az adós, mind a hitelintézet számára, de mindenképpen érdemes alaposan átgondolni a hitelfelvétel lehetőségét, és előzetesen tájékozódni a hitelintézetek ajánlatairól.

Előnyök és hátrányok az idősebbek hitelezésében

Az idősek számára hitelfelvétel lehetővé teszi, hogy megvalósítsák az álmaikat, például vásároljanak vagy felújítsanak egy ingatlant. A hitel kiegészítő forrásként szolgálhat a nyugdíj mellett, és segíthet a mindennapi kiadások fedezésében is. Emellett a hitelfelvétel idősebb korban is lehetőséget ad a pénzügyi helyzet javítására, és biztosíthatja a megfelelő anyagi hátteret. Azonban fontos figyelembe venni, hogy az idősebb korosztály hitelfelvétele nagyobb kockázatot jelenthet a pénzintézetek számára, mivel az egészségi állapot, az élettartam és a visszafizetési képesség bizonytalanabb. A hitelfelvétel lehetőségei és feltételei az idősebb korosztály számára korlátozottabbak lehetnek, és a kamatok is magasabbak lehetnek.

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint az időseknek alaposan mérlegelniük kell, hogy milyen hitelkonstrukció felel meg nekik leginkább, és megfelelően fel kell készülniük a hitel visszafizetésére is. A hitelfelvétel előnyeit és hátrányait egyénileg kell mérlegelni, és érdemes szakértő tanácsát kérni a hitelfelvétel előtt.

Összefoglalás

A hitelfelvétel korhatára általában 18 évestől 70 éves korig terjed, bár vannak kivételek. Az adós jövedelme, hitelképessége és az ingatlanfedezet értéke is fontos tényező a hitelfelvétel során, nem csak az életkor. Az idősebb korosztály stabil jövedelemmel és életvezetési tapasztalattal rendelkezik, de nagyobb kockázatot jelenthetnek a pénzintézetek számára az egészségi állapotuk és a hitel visszafizetésének bizonytalansága miatt. A nyugdíjasok számára kialakított hiteltermékek előnyösek lehetnek mindkét fél számára, de a hitelfelvételt alaposan át kell gondolni és tájékozódni kell a hitelintézetek ajánlatairól. A hitel segíthet az idősebb korosztálynak a mindennapi kiadások fedezésében, azonban fontos figyelembe venni a kockázatokat is. A hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes szakértő tanácsát kérni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire kell figyelned adóstársként?

Mire kell figyelned adóstársként?

2021.05.06.

Adóstársra nem minden hiteligénylés esetében van szükség, de amikor igen, akkor azzal nem csupán előnyök járnak – mutatjuk, mire kell figyelned!

Tovább olvasom
Mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

Mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

2021.10.05.

A személyi kölcsönök piaca sokszereplős. Szinte mindegyik pénzintézet kínál személyi kölcsönt. Ez a Magyarországon rendkívül népszerű hitelfajta két formában is elérhető. Az úgynevezett klasszikus személyi kölcsön mellett igényelhetünk Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt is. De mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön? Utánajártunk.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk nagy összegű személyi kölcsön igénylésekor?

Mire figyeljünk nagy összegű személyi kölcsön igénylésekor?

2023.11.21.

Többféle oka is lehet annak, hogy gyorsan, nagy összegű hitelre van szükségünk. Ilyenkor jó megoldásnak tűnik a személyi kölcsön. A szabad felhasználás és a gyors hitelbírálat vonzóvá teszi, és akár 12 millió forintot is kaphatunk. Az Akölcsön szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagy összegű személyi kölcsön nem igényelhető online, és egy átlagjövedelem sem lesz elég. A miértek és a részletek a cikkben.

Tovább olvasom
Mennyi a havi törlesztője most 20 millió forint lakáshitelnek?

Mennyi a havi törlesztője most 20 millió forint lakáshitelnek?

2023.06.09.

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a havi törlesztőrészlet nagysága lehet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésénél. Mutatjuk, hogy miért érdemes használni a lakáshitel kalkulátort, és természetesen azt is, hogy mennyi a havi törlesztője most egy 20 millió forintos lakáshitelnek.

Tovább olvasom