Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – Minden, amit tudnod kell róla

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) egy rövid lejáratú, 3, 6 és 12 hónapos futamidejű magyar állampapír.

Nem kamatozik, névérték alatti áron, úgynevezett diszkontáron bocsátják ki.

A DKJ-t az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bocsátja ki. A befektetők aukción licitálhatnak a DKJ-ra, és a legmagasabb árat ígérők vásárolhatják meg.

A DKJ névértéken kerül visszaváltásra lejáratkor.

A DKJ hozama a vételár és a névérték közötti különbség. Például, ha egy 10 000 forintos névértékű DKJ-t 9 800 forintért vásárolnak, akkor a hozam 200 forint lesz.

Kockázatmentes befektetésnek számít, mivel az állam garantálja a névérték visszafizetését.

A hozama alacsonyabb lehet, mint más befektetési termékeké, például a részvényeké vagy a kötvényeké.

A DKJ előnyei:

 • kockázatmentes befektetés
 • alacsony a belépési küszöb (10 000 forint)
 • kamatadó-mentes hozam

A DKJ hátrányai:

 • alacsony hozam
 • nem likvid befektetés (nem lehet könnyen eladni lejárat előtt)

A DKJ jó választás lehet azoknak a befektetőknek, akik, kockázatmentes befektetést keresnek, alacsony a kockázattűrő képességük, és rövid távú befektetést keresnek.

A Diszkont Kincstárjegy jellemzői

 • Kibocsátó: Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)
 • Lejárat: 3, 6 és 12 hónap
 • Kamatozás: Nem kamatozik
 • Kibocsátási ár: Diszkontáron
 • Visszaváltási ár: Névértéken
 • Hozam: A vételár és a névérték közötti különbség
 • Kockázat: Kockázatmentes
 • Adózás: Kamatadó-mentes

A Diszkont Kincstárjegy megvásárlása és eladása

A DKJ-t az ÁKK honlapján keresztül, értékpapírszámlán keresztül lehet megvásárolni. A DKJ-t bankok és brókercégek is megvásárolhatják.

A DKJ-t lejárat előtt el lehet adni a másodlagos piacon. Azonban a másodlagos piacon az árfolyamok ingadozhatnak, így a befektetők veszteséget is elszenvedhetnek.

Amiről vásárlás előtt fontos tudni

A Kincstárjegy 3, 6 és 12 hónapos futamidejű, nem kamatozó értékpapír, mely névérték alatt, úgynevezett diszkont áron kerül kibocsátásra 10 ezer forintos alapcímletben.

A magyar kormány feltétel nélkül kötelezettséget vállal rá, hogy a forgalomba hozatali ár megfizetése ellenében a Kincstárjegy névértékét a megjelölt időben és módon kifizeti.

2019. június 1. után forgalomba hozott Kincstárjegy sorozatok esetén nem minősül jövedelemnek a hozam, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól.

A Diszkont Kincstárjegy vásárlói: a Kincstárjegyet belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek, intézmények (devizabelföldi és devizakülföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek) is megvehetik.

Az aukción közvetlenül csak az Elsődleges forgalmazók vehetnek részt. A befektetők az Elsődleges forgalmazókon keresztül vásárolhatnak.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Forgalmazó helyek és visszavásárlás

A Magyar Államkincstár, BNP Pariba, CIB, Citibank Europe, az Erste Befektetési Zrt, a Goldman Sachs International, a K&H, az MBH Befektetési Bank Zrt., az MBH Bank, az OTP, a Raiffeisen és az Unicredit napi vételi és eladási árfolyamot jegyezhetnek a Kincstárjegyek sorozatára. Ezeknél a forgalmazóknál a Kincstárjegy futamidő alatt is eladható és vásárolható.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy? Melyiket válasszuk?

A Prémium Magyar Állampapír és a Diszkont Kincstárjegy mindkettő magyar állampapír befektetési lehetőséget jelent, de eltérő feltételekkel és hozamokkal.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) magasabb hozamot nyújt, de hosszabb lejáratú befektetési lehetőség. A PMÁP általában 5 éves futamidejű, kamata fix, és a futamidő végén kifizetik az eredeti befektetett összeget és a kamatot.

A Kincstárjegy (DKJ) rövid lejáratú befektetési lehetőség, 3, 6 vagy 12 hónapos futamidejű, de a kamat alacsonyabb, mint a PMÁP-nál. A DKJ-t a futamidő végén visszaváltják az eredeti befektetett összeggel, de a kamatot a befektető csak az adott időszakra kapja meg.

Ha hosszabb távra tervezünk befektetni, és magasabb hozamot szeretnénk elérni, akkor a Prémium Magyar Állampapír lehet a jobb választás.

Ha rövidebb távra tervezünk befektetni, és a biztonság fontosabb számunkra, akkor a Kincstárjegy lehet az előnyösebb.

Azonban mindig fontos átgondolni a saját pénzügyi helyzetet és a célokat a befektetés előtt, és konzultálni egy pénzügyi szakemberrel, hogy meghatározhassuk a legmegfelelőbb befektetési stratégiát magunknak.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy – melyik nyújtja a jobb hozamot?

Az első évben szinte mindegy, hogy a Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy az, amit választunk, mert az első évben nincs egyértelműen jobb befektetés.

A második évtől viszont (várhatóan) a Prémium Magyar Állampapír felé billen majd a mérleg nyelve.

Az inflációs előrejelzés alapján arra lehet számítani, hogy a második kamatperiódusban akár jelentősen jobb is lehet a PMÁP kamata.

Ez 2024-ben az infláció mérséklődésének köszönhetően minden bizonnyal számottevő reálhozamot eredményez majd.

A Kincstárjegy hozamok a mostani szintről valószínűleg inkább csökkennek majd, ha az MNB kamatcsökkentésbe kezd.

Összefoglalva: az, hogy a Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy mellett érdemes dönteni, attól függ, hogy éven belül szeretnénk befektetni a pénzünket vagy inkább több évre.

A rövid távú befektetés – 17 gondolat

Elsőként is, a rövid távú befektetések kevésbé kockázatosak lehetnek, mivel a rövid időtávú változások kevésbé hatnak rájuk.

Másodsorban, ezek a befektetések gyors hozamot kínálhatnak, ami különösen vonzó lehet olyan befektetőknek, akik rövid távú pénzügyi célokat kívánnak elérni.

Harmadszor, a rövid távú befektetések rugalmasságot biztosítanak, mivel lehetőséget adnak a gyors likviditásra, ha szükség van rá.

Negyedszer, a rövid távú befektetések segíthetnek diverzifikálni a portfóliót, így csökkentve a kockázatot.

Ötödször, a rövid távú befektetések könnyen hozzáférhetők és kezelhetők, ami segíti a befektetőket az operatív döntésekben.

Hatodszor, ezek a befektetések lehetőséget adnak a gyors reagálásra, ha a piaci változik.

Hetedikként, a rövid távú befektetések kevesebb költséggel járhatnak, mint hosszú távú társaik.

Nyolcadikként, a rövid távú befektetések könnyebben megérthetők és kezelhetők, ami vonzó lehet a kezdő vagy kevésbé tapasztalt befektetők számára.

Kilencedikként, a rövid távú befektetések segíthetnek a készpénzállomány hatékonyabb kezelésében, különösen vállalkozások esetében.

Tízedikként, a rövid távú befektetések gyakran lehetőséget adnak arra, hogy kihasználjuk a rövid távú piaci mozgásokat vagy trendeket.

Tizenegyedikként, ezek a befektetések segíthetnek a likviditási kockázatok csökkentésében.

Tizenkettedikként, a rövid távú befektetések segíthetnek a pénzügyi célok rövid távú elérése érdekében, például vészhelyzetek esetén.

Tizenharmadikként, a rövid távú befektetések lehetőséget adnak arra, hogy kihasználjuk a rövid távú piaci változásokat.

Tizennegyedikként, ezek a befektetések segíthetnek fenntartani a pénzügyi fegyelmet és rendszert a hosszú távú céljaink elérése érdekében.

Tizenötödikként, a rövid távú befektetések nagyobb likviditást biztosíthatnak a befektetők számára, ami fontos lehet a gyors döntéshozatalkor.

Tizenhatodikként, a rövid távú befektetések lehetőséget adnak arra, hogy gyorsan kihasználjuk a piaci lehetőségeket vagy reagáljunk a változásokra.

Végül, a rövid távú befektetések segíthetnek az összpontosításban és a koncentrációban, mivel a befektetők gyorsan láthatják az eredményeket, és reagálhatnak azokra.

A rövid távú befektetés is befektetés? Mit gondoljunk erről?

Abszolút, a rövid távú befektetés is befektetés, és nagy hasznot hozhat a befektetők számára.

Bár rövidebb időtáv áll rendelkezésre, mégis lehetővé teszi a gyors likviditást és gyors hozamot.

Ez segíthet a pénzügyi célok elérésében és a portfólió diverzifikálásában, miközben rugalmasságot biztosít a piaci változásokhoz való alkalmazkodásban.

Ezenkívül a rövid távú befektetések kevésbé kockázatosak lehetnek, mivel kevésbé vannak kitéve hosszabb távú piaci változásoknak.

Emellett könnyebben megérthetők és kezelhetők, ami vonzó lehet kezdő befektetők vagy azok számára, akik kevesebb időt akarnak fordítani a befektetési döntésekre.

Míg hosszabb távú befektetések fontosak a vagyon növelése szempontjából, a rövid távú lehetőségek fontos szerepet játszanak a pénzügyi tervezésben, és a rövid távú célkitűzések elérésében.

Ezért érdemes megfontolni és integrálni ezeket a lehetőségeket a befektetési stratégiába annak érdekében, hogy teljes körűen kihasználjuk a piaci lehetőségeket célok elérése érdekében.

Diszkont Kincstárjegy vásárlás

Válasz a gyorsan változó gazdasági környezetre: a rövid távú befektetés

A gyorsan változó gazdasági környezetben a rövid távú befektetés kiváló választás lehet a befektetők számára.

Ezek a befektetések lehetővé teszik, hogy gyorsan reagáljunk a piaci változásokra és lehetőségekre, minimalizálva ezzel a kockázatokat.

A rövid távú befektetések rugalmasságot biztosítanak, ami lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan alkalmazkodjunk a piaci trendekhez és átalakulásokhoz.

Ezenkívül ezek a befektetések könnyen hozzáférhetők és kezelhetők, ami segít a befektetőknek abban, hogy hatékonyan reagáljanak az aktuális gazdasági helyzetre.

A rövid távú befektetések lehetőséget kínálnak arra, hogy kihasználjuk a gyorsan változó piaci környezetben rejlő rövid távú lehetőségeket.

Emellett ezek a befektetések segíthetnek fenntartani a likviditást és a pénzügyi stabilitást, mivel gyorsan hozzáférhetünk a tőkéhez szükség esetén.

Lényeges, hogy a rövid távú befektetések fontos szerepet játszhatnak a portfólió diverzifikálásában, és a kockázatok elosztásában a változékony gazdasági helyzetben.

A rövid távú befektetéseknek köszönhetően a befektetők gyorsan és hatékonyan reagálhatnak a piaci körülményekre, ezáltal maximalizálva a hozamokat és minimalizálva a kockázatokat.

Összességében a rövid távú befektetés dinamikus és rugalmas választás a gyorsan változó gazdasági környezetben.

A befektetés – bizalom a jövőben

A befektetés nem csupán a tőke gyarapításáról szól, de a jövőbe vetett bizalom megtestesítője is.

Amikor befektetünk, akár egy cégbe, akár egy ingatlanba, akár egy műalkotásba, hitet teszünk abba, hogy a jövő jobb lesz, mint a jelen.

Bízunk abban, hogy a gazdaság fejlődni fog, a cég értéke növekedni fog, az ingatlan ára emelkedni fog, a műalkotás értéke pedig felbecsülhetetlenné válik.

Természetesen a befektetéssel kockázat is jár.

A cég tönkremehet, az ingatlan ára zuhanhat, a műalkotás elveszítheti értékét. De a kockázatvállalás elengedhetetlen a fejlődéshez.

Aki nem kockáztat, az nem nyerhet.

A befektetés a jövőbe vetett bizalom megtestesítője. Aki befektet, az nem csak a tőkéjét gyarapítja, de hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez is.

A befektetés tehát nem csupán egyéni érdek, de társadalmi felelősség is. Amikor befektetünk, nem csak a saját jövőnket, de a közös jövőnket is építjük.

A befektetés:

 • a jövőbe vetett bizalom megtestesítője
 • kockázattal jár, de a fejlődéshez elengedhetetlen
 • nem csak egyéni érdek, de társadalmi felelősség is

A befektetés a jövőbe vetett bizalom megtestesítője. Aki befektet, az nem csak a tőkéjét gyarapítja, de hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez is.

Befektetéssel építhetjük a jövőt!

Minden, ami fontos – összefoglalás

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) egy magyar állampapír és egy befektetési lehetőség, amelyet a Magyar Állam bocsát ki rövid lejáratú finanszírozási igényeinek kielégítése érdekében.

A DKJ kamatozása fix, és a befektetés futamideje általában 3, 6 vagy 12 hónap.

A Kincstárjegy ára az értékesítési ár alatt van, azaz diszkont áron értékesítik.

A DKJ kamata az értékesítési árhoz viszonyítva van meghatározva, és a befektető a futamidő végén visszakapja az eredeti befektetett összeget.

A Kincstárjegy, mint befektetési lehetőség, lehetővé teszi a befektetők számára, hogy rövid távra tervezzenek, és biztonságosan fektessék be a pénzüket.

A DKJ magasabb hozamot nyújthat, mint a hagyományos betéti kamatok, és lehetőséget nyújt arra, hogy a befektetők rövid távon is értékesíthessék az állampapírt, ha szükségük van a befektetett összegre.

Lényeges, hogy bár a Kincstárjegy egy biztonságosabb befektetési lehetőség, egy befektetés mindig kockázatokat is hordoz.

Ezért mindig fontos átgondolni a saját pénzügyi helyzetet és célokat a befektetés előtt, és konzultálni egy pénzügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa a legmegfelelőbb befektetési stratégiát.

A Diszkont kincstárjegy hozam változó a piaci feltételek függvényében. A kincstárjegy árfolyam a kibocsátástól függően változik.

A kincstárjegy vásárlás egyszerű és gyors folyamat lehet. A kincstárjegy adózása a megtakarítási forma adózási szabályainak megfelelően történik.

A kincstárjegy jellemzői közé tartozik a rövid futamidő és a kedvező hozam.

A kamatozása a futamidő végén realizálódik.

A futamideje rövid, ami vonzó lehet a befektetők számára.

A kincstárjegy megéri, ha rövid távú likviditásra van szükség.

A kincstárjegy befektetés stabil hozamot kínálhat rövid távon.

A kincstárjegy visszaváltása egyszerűen intézhető a kibocsátóknál. A kincstárjegy eladása a piaci áraknak megfelelően történik.

5 érv a kincstárjegy mellett

Biztonság: a kincstárjegyeket gyakran tekintik az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőségnek. Mivel a kincstárjegyeket a kormány adja ki, azok hátterében az ország fizetőképessége áll. Ezáltal a kincstárjegyeket rendkívül megbízható befektetésnek tekintik.

Állampapír hozam: a kincstárjegyek általában fix vagy előre meghatározott hozamot kínálnak. Ez azt jelenti, hogy a befektetők előre tudják, hogy milyen hozamra számíthatnak a befektetésükért cserébe.

Eladhatóság: A kincstárjegyek könnyen eladhatók és vásárolhatók a piacon, ami azt jelenti, hogy könnyen hozzáférhetők befektetők számára.

Diverzifikáció: a kincstárjegy egy jó megoldás a portfólió diverzifikálására. Mivel alacsony kockázatúak és stabil hozamot kínálnak, segíthetnek csökkenteni a portfólióban lévő más, magasabb kockázatú eszközök által okozott kockázatot.

Rugalmas befektetési lehetőség: a kincstárjegyek számos különböző lejáratú és típusú lehetnek, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a saját befektetési céljaiknak és kockázati preferenciáiknak megfelelően válasszanak közülük.

Ezen érvek alapján a Diszkont kincstárjegy vonzó lehetőséget jelenthet azoknak, akik stabil és biztonságos befektetést keresnek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – Minden, amit tudnod kell róla - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – Minden, amit tudnod kell róla - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – Minden, amit tudnod kell róla - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – Minden, amit tudnod kell róla - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) egy forintban denominált, kamatszelvény nélküli, névre szóló, dematerializált értékpapír, amelyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bocsát ki. A DKJ-t névérték alatt vásárolhatjuk meg, a hozamunk pedig a névérték és a vásárlási ár közötti különbség.

A DKJ hozama a futamidőtől és a piaci helyzettől függ.

A DKJ minimális befektetés 10 000 forint.

DKJ-t vásárolhatunk bankoknál, brókercégeknél, az ÁKK honlapján keresztül, illetve értékpapír-tőzsdén.

2019. június 1. napját követően forgalomba hozott Diszkont Kincstárjegy sorozatok hozamai nem minősülnek jövedelemnek, és így mentesülnek a kamatadó megfizetése alól.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Repülőgép késés? Az Erste automatikusan kompenzációt fizet!

Nyaralás közben nincs bosszantóbb, mint amikor késik a repülőnk. Főszezonban pedig hangos a sajtó a több órás vagy még hosszabb késésektől. Egy előrelátó utazó biztosítással próbál védekezni a kellemetlenség negatív hatásai ellen. Az Erste most egy nem mindennapi lehetőséget kínál: automatikusan kompenzációt fizet. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mikor érdemes bankszámlát nyitni a gyermekednek?

Gyermekünk pénzügyi tudatosságra nevelése ma egyre fontosabbá válik, hiszen a pénz kezelésének képessége az élet egyik alapvető készsége. Sokan azonban tanácstalanok abban, hogy mikor érdemes elindítani a gyereket ezen az úton. Mikor nyissunk bankszámlát a gyermekünknek? Mutatjuk, hogy miért, mikor és hogyan érdemes belevágni ebbe a kalandba!

Tovább olvasom
Fiatalok pénzügyi helyzete: Óriási különbségek a huszonévesek megtakarításaiban

A fiatalok nagy részének megtakarítása sincs, és csak igazán kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy egy évnél tovább is meg tudjanak élni bevétel nélkül. Miből adódnak ezek a különbségek? Mit tegyen egy fiatal, hogy legyen megtakarítása? És persze miért fontos ez? Szakértőnk ír a helyzetről, és arról is, hogy egy fiatal hogyan növelheti a megtakarításai értékét.

Tovább olvasom
Mennyibe fog kerülni a biztosítás az e-rollerekre?

Az e-rollerek népszerűsége robbanásszerűen nőtt az elmúlt években, különösen a városi közlekedésben. Azonban az e-rollerek használata nem csak kényelmet, hanem kockázatokat is jelent, így a felelősségbiztosítás bevezetése egyre inkább előtérbe kerül. De mennyibe is fog kerülni ez a biztosítás, és miért van rá szükség? Utánajártunk, hogy mi várható az e-rollerek felelősségbiztosításának piacán.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával