Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 dolog, amire figyelj, ha lakásbiztosítást váltasz

2024.02.27.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. február 27. 11:27

Egy lakásbiztosításon akár sok ezer forintot is megtakaríthatsz, ha jól választasz. Az új szabályok szerint ráadásul egész márciusban lehetőséged van a váltásra, hiszen idéntől rendkívüli felmondási lehetősége is van a biztosítottaknak. Jobb lakásbiztosítás kell? Jobb lenne olcsóbb? Mutatjuk, mire figyelj, ha lakásbiztosítást váltasz.

5 dolog, amire figyelj, ha lakásbiztosítást váltasz

2024-es új szabályok: márciusban rendkívüli felmondási lehetőség

Egy kormányrendelet 2024-től egy érdekes szabályt hozott, ami minden lakásbiztosítással rendelkezőt érint.

A márciusban a biztosítottnak egy hónap áll a rendelkezésére, hogy informálódjon, és döntsön. De mire számíthatunk pontosan?

  • A biztosítótársaságnak az év elején tájékoztatni kell az ügyfelét, hogy márciusban rendkívüli felmondási lehetősége lesz.
  • A felmondás akkor érvényes, ha az március utolsó napjáig beérkezik a biztosítótársasághoz.
  • A felmondás a beérkezés után a harmincadik napon lép érvénybe.
  • A rendkívüli felmondás egyik feltétele, hogy a biztosítás díja rendezve legyen.
  • A biztosítottnak egy teljes hónap áll majd a rendelkezésre a lakásbiztosítás felmondására. (március 1-től március 31-ig)

Mire figyelj, ha lakásbiztosítást váltasz?

Lakásbiztosítás váltásakor érdemes több dolgot is figyelembe venni annak érdekében, hogy megfelelő védelmet kapjunk.

Mutatunk 5 fontos dolog, amire figyelni kell:

Fedezeti összeg: győződj meg róla, hogy az új biztosítási szerződés fedezeti összege megfelelő a lakásnak, és a benne lévő értékeknek. Ellenőrizd, hogy az új biztosítás minden olyan kockázatot fedez, amelyre szükséged van.

Díjak: hasonlítsd össze az új biztosítási díjakat a jelenlegivel, és nézd meg azt is, hogy milyen kedvezményeket kaphatsz. Néha egy másik biztosítónál olcsóbb lehet egy ugyanolyan vagy még jobb biztosítás.

Szolgáltatások és kárbejelentés: vizsgáld meg az új biztosító által nyújtott szolgáltatásokat, például a kárbejelentés menetét, a 24/7 ügyfélszolgálatot és az online ügyintézés lehetőségét. Ezek a tényezők nagyban befolyásolhatják, hogy mennyire zökkenőmentesen zajlik majd az esetleges káresemények kezelése.

Feltételek: Olvasd el alaposan az új biztosítási szerződés feltételeit. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen esetekben nem nyújt fedezetet a biztosítás, és hogy milyen feltételekkel érvényesülnek az esetleges kártérítések.

Értékelések és visszajelzések: Keresd meg az új biztosító értékeléseit és visszajelzéseit. Az elégedett ügyfelek jó útjelzői lehetnek annak, hogy az adott biztosítótársaság megbízható és jó szolgáltatást nyújt. Ellenkező esetben az elégedetlenségre utaló visszajelzések arra figyelmeztethetnek, hogy jobb egy másik biztosítót választani.

Az Akölcsön szakértői szerint ezekre is érdemes figyelni

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a fentieken kívül van még néhány dolog, amire érdemes gondolni lakásbiztosítás váltás előtt.

Önrész és önrészt fizetési feltételek: győződj meg arról, hogy az új biztosítási szerződés önrésze megfelelő. Néhány biztosító lehetőséget kínál az önrész összegének és a fizetési feltételeknek az egyéni igényekhez való igazítására.

Kiegészítő fedezetek és védelem: nézd át az elérhető kiegészítő fedezeteket és opcionális védelmi lehetőségeket. Például, ha lakása olyan területen fekszik, amely veszélyeztetett lehet természeti katasztrófák szempontjából, fontold meg a földrengés- vagy árvízbiztosítást.

Az új biztosító megbízhatósága és stabilitása: fontos, hogy az új biztosító megbízható és stabil legyen. Keress rá az adott biztosító évek óta tartó piaci jelenlétére. Ez bizalmat adhat abban, hogy a biztosító hosszú távon képes lesz fedezni a kártérítéseket, ha szükséges.

Időzítés és átmenet: ne feledkezz meg az időzítés fontosságáról. Győződj meg róla, hogy az új biztosítási szerződés kezdete, és a régi lejárati dátuma közötti időben nincs fedezet nélküli időszak, hogy folyamatos védelmet biztosíts otthonodnak.

A fentiek mind fontosak ahhoz, hogy sikeresen válts lakásbiztosítást, és hogy megfelelő védelmet biztosíts az otthonod számára.

Fontos, hogy alaposan tájékozódj, és ha szükséges, konzultálj egy biztosítási szakértővel, hogy biztos lehess abban, hogy a választott biztosítás megfelel az egyéni igényeidnek és körülményeidnek.

Még a tavalyi évben is csak a lakásbiztosítás megkötésének évfordulóján volt lehetőség arra, hogy valaki biztosítót váltson. Az új szabályok szerint ezt már évente kétszer is megteheted. Egyszer az évfordulókor, egyszer pedig márciusban.

Használd ezt a rendkívüli felmondási lehetőséget arra, hogy alacsonyabb összeget fizess havonta a lakásbiztosításodért.

Összefoglalás

Az új 2024-es szabályok értelmében márciusban rendkívüli lehetőség nyílik a lakásbiztosítás váltására, amivel jelentős megtakarítás érhető el. A váltáskor figyelembe kell venni a fedezeti összeget, díjakat, szolgáltatások minőségét, a szerződés feltételeit és a biztosító piaci hírnevét. Az Akölcsön szakértői további szempontokat is javasolnak, mint az önrész mértéke, kiegészítő fedezetek és a biztosító stabilitása. Fontos, hogy a váltás során ne legyen fedezet nélküli időszak. Az új rendelet lehetővé teszi az évente kétszeri biztosítóváltást, ezáltal optimalizálható a lakásbiztosítás költsége.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

2020.03.23.

A casco megkötése ugyan nem előírás, mégis érdemes, hiszen manapság már igencsak jó feltételekkel lehet szerződni számos biztosító társaságnál. Az, hogy az adott casco mikor és mire fizet, mindig a szerződés tartalmától függ, és ez biztosítónként változik.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

2020.03.24.

Lakásbiztosítás online? Manapság már ez sem lehetetlen, és ha biztonságban szeretnéd tudni az ingatlanod és a benne található ingóságaidat, érdemes is megkötnöd. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választod; alábbi cikkünkben ehhez adunk néhány tanácsot.

Tovább olvasom
Casco biztosítás lényege

Casco biztosítás lényege

2020.03.03.

Aki rendelkezik, vagy rendelkezett valaha saját tulajdonú autóval, az előtt nem ismeretlen a casco biztosítás lényege. De mások is hallhattak már róla, hiszen tulajdonképpen általános kifejezésről van szó. Az alábbiakban összefoglaljuk a főbb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

2020.12.09.

Nem csak a hitelek, de a pénzpiac más termékei is érdekelnek? Nálunk a helyed, hiszen oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, ráadásul mindenből a legjavát válogattuk össze Neked, hogy biztosan jó döntést hozhass meg!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával