fbpx

Piaci zöld hitel kalkulátor 2023

Mekkora összegre van szükséged?

Hány hónapra?

Nettó jövedelemed?

További Beállítások

Válassz bankot

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
K&H

K&H Zöld lakáshitel

Vásárlásra, építésre, felújításra, korszerűsítésre

Törlesztőrészlet 202370 Ft
THM 11.29 %
Visszafizetendő 48627120 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

A piaci zöld hitel

A piaci zöld hitel állami kamattámogatás nélkül érhető el. Mégis hasonló hatása van, mint a támogatott zöld hitelnek, mert a céljaik megegyeznek. Olyan ingatlanokra kapható meg a piaci zöld hitel, amik elérik a megfelelő energetikai besorolást. Ez jó az igénylőnek, és jó a környezetnek is. A kedvező energetikai besorolás eredmény ugyanis az alacsony havi fenntartási költség. Lehet úgy is kényelmesen élni, hogy a kiadások nem lesznek magasak.

A piaci zöld hitel feltételei

A piaci zöld hitelt az alábbi feltételekkel lehet igényelni.

A piaci zöld hitel tehát nem csak új ingatlanokra érhető el. A piaci zöld hitel elérhető vásárlásra, építésre, felújításra és korszerűsítésre is. A piaci zöld hitelt ingatlanvásárlással egybekötött korszerűsítésre is fel lehet használni.

A piaci zöld hitel kondíciói

A piaci zöld hitel jelenleg a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kondícióival érhető el a K&H Bankban az alábbi kedvezményekkel.

A piaci zöld hitelhez jutás feltételei korszerűsítés vagy felújítás esetén

A piaci zöld hitelt akkor kapjuk meg, ha az alábbi feltételekből legalább egy teljesül. (több is teljesíthető)

A felújítást két éven belül kell befejezni, és ezt energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Korszerűsítésnek számít:

A felújítást két éven belük kell befejezni, és a megfelelést műszaki szemlével kell igazolni.

Piaci zöld hitel a K&H Banknál

A piaci zöld hitelt jelenleg csak a K&H Banknál igényelhetjük. A piaci igények miatt várhatóan további pénzintézetek is kínálnak majd hitelt hasonló kondíciókkal.

A piaci zöld hitel megjelenését a kamattámogatott zöld hitel segítette elő. Az MNB zöld hitelének sikere vetekedett a személyi kölcsön népszerűségével. A lakáshitelek között nem volt még egy ilyen kedvező lehetőség. Végig fix, alacsony kamatozású kölcsönből vásárolhattak az igénylők magunknak új ingatlant. Az igényelhető kölcsön összege magas volt, a teljes ingatlanvásárlás finanszírozására elég lehetett. Az állami kamattámogatott hitelekhez hasonlóan itt is voltak megkötések. Az igénylés előtt azt kellett eldönteni, hogy ezek okoznak-e akkora hátrányt, ami miatt inkább a piaci lakáshitelt választotta az ügyfél. A piaci zöld hitelhez nem tartoznak ilyen megkötések.

Piaci zöld hitelből zöld otthon

A zöld otthon kifejezés egy olyan ingatlant takar, ami energiatakarékos, és így kevésbé terheli a környezetet. A program fő célja éppen ez, de más előnye is van egy zöld otthonnak. A megújuló energiaforrások használata alacsonyabb rezsit eredményez, így a lakás tulajdonosának kevesebbet kell fizetni az ingatlan fenntartásáért és működéséért. Kevesebbet kell fizetni az energiáért, bár azt gázzal vagy olajjal működő erőművek állítják elő. A fűtés az egyik legnagyobb kiadás, ami a családokat terheli egy lakóingatlan esetén. A technikai fejlődés már lehetővé teszi, hogy az erre fordított összeg alacsony legyen, és azt is, hogy olyan forrásból származzon, ami nem, vagy kevésbé árt a környezetnek.

piaci zöld lakáshitel kalkulátor

Piaci zöld hitel a környezetért

A környezetünkre figyelni és tenni is érte, jó érzés. Sokan élnek már a Földön, az erőforrások pedig végesek. De nem mindegyik. A napenergia, vagy a szélenergia megújuló energiaforrásnak számít. Ezek használata kisebb környezeti terheléssel jár. Amellett, hogy alacsonyabb kiadásokkal oldható meg a ház energiaellátása, nem csak a környezet védhető így, de a jövő is. A jövő, ahol mi és a gyermekeink élni fognak. És a gyermekeink gyermekei. Egy zöld otthonnal egy szebb világot hagyhatunk rájuk, nem egy végletekig kiszipolyozott és tönkretett bolygót.

Zöld otthon – mindenkinek ilyen lesz

Már a támogatott zöld hitel indulásakor tudni lehetett, hogy a hitel követelményeit rövid időn belül mindenkinek teljesítenie kell majd. A jogszabály szerint ugyanis a használatbavételi engedély kiadásának feltétele lesz ettől az időponttól, hogy az ingatlan környezettudatos legyen. A kormány gyakorlatilag ezzel a programmal előre hozta a törvény hatályát oly módon, hogy közben támogatást is nyújtott a zöld otthonok megvásárlásához. Egy ország hosszú távú célja akkor valósítható meg, ha azt a polgárai is elfogadják, és a jogalkotó is a megfelelő szabályozást vezeti be. A hazai klímacélok elérésének fontos eszköze a piaci zöld hitel is. És a szabályok szerint rövidesen már csak zöld otthonok épülhetnek Magyarországon.

Az ingatlan közel nulla energiaigénye – mit jelent ez?

A modern technológiáknak hála, már közel nulla energiaigényű lakások is vásárolhatóak. A modern, innovatív fűtő és hűtőberendezések alig fogyasztanak energiát, és amit felhasználnak, azt is a leghatékonyabbak teszik. A tudomány így áll a klímavédelem oldalára. Ez tovább csökkenti a környezeti terhelést, és fenntartható, biztonságos jövőt teremt. Megújuló energiaforrásnak számít minden olyan energia, ami nem véges. Ilyen a nap, a szél és a vízenergia.

Sok épületen láthatunk már napelemeket. Ez a megújuló energia népszerű, könnyen kezelhető, és nem szennyezi a környezetet. Sokan a melegvíz-ellátáshoz is a napenergiát használják fel. A napkollektorok meleg vizet állítanak elő, így a meleg víz igény kielégítéséhez nincs szükség nem megújuló energiára.

A BB besorolás nem elég – miért?

A hitelszerződés megkötésénél fontos, hogy jól ismertek legyenek az elvárások. A piaci zöld hitelhez minimum BB energetikai besorolás szükséges. Fontos azonban, hogy BB besorolás a primer energiafelhasználást 80 és 100 között határozza meg (kwh/m2/év). Ebben a sávban az ingatlan jogosult a BB besorolásra, a piaci zöld hitelre azonban nem. A piaci zöld hitellel finanszírozott ingatlan maximum 80 kwh/m2/év energiát használhat fel. Emiatt előfordulhat, hogy bár az ingatlan besorolása BB, a piaci zöld hitel feltételeinek mégsem felel meg. Ha ez csak a hitel felvétele után derül ki, az kellemetlen meglepetést okozhat az igénylőnek. Ezért rendkívül fontos, hogy már a hitelszerződés megkötése előtt biztos legyen az, hogy a kiválasztott ingatlan energiafelhasználása megfelelő.

Az ingatlan energetikai minősége

A piaci zöld hitel igénylése ingatlan vásárlásához kedvező megoldás. Az ingatlannak energetikailag is meg kell felelnie az elvárásoknak. Mit jelent ez pontosan? Az ingatlan energetikai minőségét a primer energiafelhasználása adja meg, amit kwh/m2/év-ben határoznak meg. Minél alacsonyabb ez a szám, az ingatlan annál energiatakarékosabbnak minősül, hiszen annyival kevesebb energiát fogyaszt. A piaci zöld hitelt csak igazán jó minőségű ingatlanokhoz kaphat az igénylő. A bank célja ugyanis, hogy az új építésű ingatlanokkal csökkenjen az energiafelhasználás, csak így teljesül. Az alacsonyabb energiafelhasználás alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár. Ezzel a környezet terhelése csökken.

Piaci zöld hitel igénylés – csak felelősséggel

A túlzott eladósodottságot a Magyar Nemzeti Bank is nagy veszélynek tartja, ezért kiadott egy tájékoztatót, amiben a túlzott eladósodottság kockázataira hívja fel a figyelmet. A nem megfelelően megválasztott konstrukció vagy a túl nagy részlet vállalása a figyelmeztetés szerint negatív hatással lehet nem csak a hitel igénylőjére, de a szeretteire és a családjára is.

A piaci zöld hitel maximálisan igényelhető összege magas, akár több tízmillió forint is lehet. Egy ekkora összeg igénylése különös figyelmet igényel. Az igénylőnek fel kell mérnie a kockázatokat, a lehetőségeit és a céljait. A hiteligénylésnél mindhármat figyelembe kell venni, és felelős döntést kell hozni.

Piaci zöld hitel – nem minden ingatlan lesz megfelelő

A szakértők azt hangsúlyozzák leggyakrabban a piaci zöld hitellel kapcsolatban, hogy bár az előírás szerint ingatlanra lehet igényelni, nem lesz azonban minden ingatlan megfelelő az igényléshez. Az energetikai feltételeknek ugyanis meg kell felelni, és hiába szép az ingatlan, ha a besorolása nem megfelelő. akkor azt nem lehet piaci zöld hitelből megvásárolni. Az ingatlanfejlesztők persze igyekeznek figyelni erre, és a hirdetéseikben is kiemelik, hogy az ingatlan megfelel a piaci zöld hitel támasztotta követelményeknek, de sok olyan új lakás is van, ami bár új, piaci zöld hitelből sem lesz megvásárolható. Mivel eltérés van árazásban a piaci zöld hitel és a piaci kamatozású jelzáloghitelek között, ez még a vásárlási szándékot is befolyásolhatja, hiszen lesznek olyan érdeklődők, akik kizárólag piaci zöld hitellel megvásárolható lakásokat keresnek majd.

A piaci zöld lakáshitel igényléséhez szükséges dokumentumok

A piaci zöld lakáshitel egy jelzálog alapú lakáshitel. A szükséges dokumentumok nem különböznek egy piaci jelzáloghitelnél elvárttól.

A személyazonosság mellett a jövedelmet kell igazolni, és rendelkezni kell telefonnal is.

Az ingatlan adataira, és értékbecslésre is szükség lesz.

A bankok eltérő hitelezési politikája miatt igénylés előtt érdemes tájékozódni arról, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani az igényléskor.

Mitől függ a piaci zöld lakáshitel havi törlesztő részletének összege?

Pontos elképzeléssel rendelkezik egy igényléskor, aki hitelt szeretne. Nem csak a futamidő hossza, de a havi törlesztőrészlet nagysága is konkrét számként jelenik meg. Kétszáznegyven hónapos futamidő, százötvenezer forintos részlet. Ez a terv. De mit szól ehhez a hitelt nyújtó bank? A bankok általában rugalmasan állnak hozzá az ügyfeleik kéréséhez, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy bizonyos kérdésekben szabályok kötik őket. Jogszabály írja elő azt is, hogy egy jövedelem mekkora mértékben terhelhető. Ha a szabály negyven százalék terhelhetőséget engedélyez, akkor egy négyszázezer forintos havi nettó jövedelem esetén a havi részlet nem lehet magasabb százhatvanezer forintnál. Hiába gondolja úgy az igénylő, hogy ennél többet is ki tudna fizetni, a pénzintézet nem engedélyez majd magasabb törlesztőrészletet. Ez a szabályozás az igénylőt védi meg a túlzott eladósodottságtól.

Mekkora az ideális havi törlesztő részlete a piaci zöld lakáshitelnek?

Az ideális törlesztőrészlet megfelel az előírásoknak, és az igénylő számára is elfogadható. A részlet nem lehet magasabb annál, amit a közösség költségvetése megenged, és arra is gondolni kell, hogy előre nem tervezett, váratlan esemény nehézséget okozhat. Pedig a részleteket fizetni kell. Az ideális havi törlesztőrészlet megválasztásakor gondolni kell minderre. Arra, hogy ez a teher hosszú évekig minden hónapban jelentkezni fog, és arra is, hogy egy elkésett befizetésnek súlyos következményei lehetnek az igénylőre és szeretteire. Mindenre persze nem lehet felkészülni. Mégis fontos végiggondolni a legkellemetlenebb forgatókönyvet is. Ha egy váratlan helyzetben kész terve van az igénylőnek, akkor az könnyebbé teheti a probléma gyors megoldását.

A jövő hitele?

A piaci zöld hitelkonstrukció megalkotásakor a cél egyértelmű volt: csökkenteni a káros anyag kibocsátást, védeni a környezetet. Érdekes hatása a K&H zöld lakáshitel igénylésének, hogy a hiteligénylő is jól ját, és az állam is. Olyan konstrukciót sikerült megalkotni, amivel maga az igénylő járul hozzá a környezetvédelemhez. A környezetvédelem a jövő érdekében most kifejtett tevékenység. Arra gondolva cselekedni, hogy a tetteknek következményei vannak, felelős gondolkodásra utal. Aki K&H zöld lakáshitel segítségével vásárol ingatlant, mindannyiunk gyermekeinek teszi jobbá a jövőjét.

Szelektíven gyűjteni a hulladékot jó dolog. És szerencsére divat is. De ha belegondolunk abba, hogy egy lakóingatlan energiafelhasználása lesz alacsonyabb a mi lakásvásárlásunkkal, akkor azt mondhatjuk, hogy sokat tettünk. Az erőműveknek kevesebb energiát kell előállítaniuk, így kevesebb káros anyag jut a légkörbe. Hogy sokáig tisztán láthassuk még a napot.

A szükséges jövedelem a K&H zöld lakáshitel igényléséhez

A K&H zöld lakáshitel bejelentése után máris megindultak a találgatások, hogy mekkora jövedelemre lehet szükség a K&H zöld lakáshitel igényléshez. Egyesek tudni vélték, hogy bizony magas jövedelem kell majd. Ez a félreértés a magas hitelösszegből adódhatott. Egy sok tízmilliós hitel felvételéhez valóban magas jövedelemre van szükség, de ez nem a K&H zöld lakáshitel feltételeivel függ össze. Világos, hogy minél magasabb egy hitelösszeg, annál magasabb lesz a törlesztő részlet, és így az elvárt jövedelem is.

K&H zöld lakáshitel igénylésekor kedvező kamattal kell számolnunk. Az alacsonyabb kamat miatt egy másik jelzáloghitelhez képest alacsonyabb törlesztő részletünk lesz, és az alacsony törlesztő részlet miatt a K&H Bank által elvárt nettó jövedelem is alacsonyabb lesz. Nem elég tehát, hogy pénzt megtakaríthatunk meg a kedvezőbb kamatozás miatt, ráadásul alacsonyabb jövedelem is elég az igényléshez.

Ami még a szükséges jövedelem nagyságát befolyásolja – ingatlan árak

Az ingatlan árak változására nincs ráhatásunk, nem árt azonban felkészülnünk arra, hogy az eddigi trendek szerint az árak emelkedhetnek. Amennyiben a kiválasztott lakás többe kerül, mint az eredetileg tervezett, akkor több hitelre lehet szükségünk. A magasabb hitelösszeg pedig változatlan futamidő mellett megnöveli a havi törlesztő részlet összegét, emiatt pedig magasabb jövedelmet fog számunkra előírni a K&H Bank.

Így kaphatod meg a hitelt

Piaci zöld hitel kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Piaci zöld hitel kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Piaci zöld hitel kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Piaci zöld hitel kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

2022. szeptemberében a csak a K&H Banknál van lehetőség K&H zöld lakáshitel igénylésére.

Mert a hitelösszeg egy százalékát visszakaphatjuk, és az energetikai tanúsítvány költségét is megtérítik.

Igen. Abban az esetben, ha valaki energetikai korszerűsítést tervez, vagy olyan ingatlant vásárolna, ami megfelel a szigorú előírásoknak, annak érdemes, hiszen a K&H zöld lakáshitel kedvezményekkel érhető el.

Az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a BB szintet, vagy minimum egy energia-hatékonysági beruházás szükséges, vagy a felújításnak minimum 30 százalékkal kell csökkentenie az ingatlan energia igényét.

A K&H zöld lakáshitel elérhető új ingatlan vásárlásához vagy építéséhez, ingatlanvásárláshoz és annak felújításához, felújításhoz és korszerűsítéshez.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

5 pénzügyi tipp harmincasoknak

A harmincas éveinkben jelentős események történhetnek velünk. Házasságot köthetünk, gyermekünk születhet, vagy megvehetjük az első saját otthonunkat. Ez az az időszak, amikor már nem csak a jelenre, de jövőre is gondolnunk kell. Megmutatjuk, mi a fontos, mire kell figyelni, és hogyan is csináljuk ezt jól.

Tovább olvasom
Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

A kamatcsökkentési szolgáltatásra az ügyfelek igényeinek változása miatt van szükség, és minden ingatlanfedezetű hitelre vonatkozik.

Tovább olvasom
Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-ban ismét megemelkedett – az alábbi cikkből megtudhatod, mennyivel.

Tovább olvasom
Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

Végig a hitelmoratóriumban maradtál, és aggódsz a következmények miatt? Az alábbi cikkből megtudhatod, mire számíthatsz!

Tovább olvasom