fbpx

Zöld hitel kalkulátor 2023

Mekkora összegre van szükséged?

Hány hónapra?

Nettó jövedelemed?

További Beállítások

Válassz bankot

Zöld hitel – klímacél mindenek előtt

2021 augusztus elejétől az országgyűlés új feladattal bízta meg a Magyar Nemzeti Bankot. A jövőben, az eddigi feladatai mellett, a környezeti fenntarthatóságra is kiemelt figyelmet kell fordítania. Igazi újdonságként a bankok jegybanki finanszírozásból kínálhatnak majd jelzáloghiteleket új ingatlanokra, most először lakossági ügyfeleiknek, 

A programban résztvevő magányszemélyek új ingatlan vásárlása esetén akkor válnak jogosulttá a zöld hitel kamattámogatott jelzáloghitelére, ha minimum BB energetikai besorolású ingatlant vásárolnak. A BB besorolású ingatlanok közel nulla energiaigényűek, és a legkorszerűbb energiaosztályoknál is alacsonyabb az energiafelhasználásuk. A BB besorolású ingatlanokban az összes energiafelhasználás negyedét megújuló energiából kell fedezni. Jelenleg az ingatlanok alig több, mint két százaléka éri el ezt a besorolást, van tehát hova fejlődni. Ugyanakkor 2022. június vége után már csak a BB energetikai besorolást elérő új lakás vagy ház kaphat használatbavételi engedélyt, így az MNB tulajdonképpen megelőzi az elvárásokat. 

Az elavult házak és lakások megújulása alapvető a hazai klímacélok eléréséhez. A Zöld otthon program ezért jött létre, ezt a célt támogatva kínál kedvező jelzáloghitel konstrukciót a lakosságnak. Úgy tűnik, a környezettudatos értékek mindennapokba való átemelése jól sikerült, soha nem látott érdeklődés övezi ugyanis a zöld hitel októberi indulását.

A konstrukciónak – nincs ellenfele

A Zöld otthon program 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamatával még az államilag támogatott kölcsönök sem tudnak versenyezni. És nem csak a hetven milliós hitelösszeg miatt. Még a CSOK hitel három százalékos, rendkívül alacsony kamata is magasabb, pedig az az egyik legkedvezőbb lehetőség ma Magyarországon, ami elérhető. A magas hitelösszeg is vonzó, hiszen a kormány Otthonteremtési támogatásaival 10 millió és 15 millió forinthoz juthatunk kedvezménnyel, a 70 millió forint viszont egészen más távlatokat nyit meg előttünk.

Egy piaci jelzáloghitel, még ha fix kamatozású is, többe kerül nekünk, mint a zöld hitel. Változó kamatozásnál még többet kell majd várhatóan fizetnünk, hiszen a gazdasági folyamatok jelenleg a kamatemelés felé hajtják a Magyar Nemzeti Bankot. A szakértők elemzése alapján egy átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsön esetén sok milliós eltérés is lehet a visszafizetendő összegek között. Ez konkrét számokban a közel két milliótól az öt millióig terjed, és azt is tudnunk kell, hogy minél nagyobb a hitelösszeg, és minél hosszabb a futamidő, ez az eltérés annál nagyobb. Minél több hitelt veszünk fel tehát a zöld otthon lakáshitelből, annál jobban járunk. 

Erre van is esély, hiszen ekkora hitelösszeg kamattámogatással eddig nem állt rendelkezésünkre, ezért az elemzők magasabb átlagos hitelösszegre számítanak a zöld hitel igényléseknél. 

Zöld otthon hitel

Ki juthat hitelhez az MNB Zöld otthon programjában?

A kamattámogatott hitelek fő jellemzője, hogy gyermekvállaláshoz vagy házasságkötéshez kötötték a támogatásokat igénylését. A zöld otthon hitelt egyedülállók és gyermektelenek is igényelhetik majd, ami jelentősen kibővíti a felhasználók körét. Az Magyar Nemzeti Bank kétszázmilliárd forintos kerettel hirdeti meg a programot, ami rendkívül magas összeg annak tükrében, hogy az elmúlt évben új lakásra alig több, mint 100 milliárd forint jelzáloghitelt vettünk fel itthon. Emiatt a 200 milliárdos keretösszeg két évre is elegendőnek tűnik, és az előzetes várakozások szerint meghatározó részt fog vállalni az új lakások hitelpiacán. Bár maghatároztak keretösszeget, úgy tűnik, ez nem lesz akadálya a hitelfelvételnek, és mindenki hozzájuthat majd, aki szeretne, még akkor is, ha átlagosan minden bizonnyal többet fogunk igényelni belőle, mint a piaci jelzáloghitelekből. A magas hitelösszeg, és az, hogy nem lesz elvárás, hogy gyermeket neveljünk, gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé teszi majd, hogy hozzájáruljon a klímacélokhoz, miközben új lakást vásárol. A Zöld otthon program október 4-én indul el, és az előzetes várakozások szerint, kiemelkedően jó paraméterekkel kínál majd lehetőséget új lakás és ház vásárlásra. Feltételként határozták meg, hogy a tulajdont szerzőnek 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell majd élnie, ezzel pedig kizárták a befektetési célú vásárlókat a programból. Fontos, hogy az új lakást csak cégtől vásárolhatunk, magánszemélytől nem. A rendelkezésre tartási idő is nagyon hosszú lesz, elérheti a 4 évet. Ez a szokásos gyakorlat kétszerese. A rendelkezésre tartási idő az a szerződéskötést követő időszak, amelyen belül a kölcsönösszeget kifolyósíthatja a bank.  Egy hosszú rendelkezésre tartási idő kedvezőbb lehet a vásárlók számára.

Ahogy azt a kormány már jelezte, CSOK igénybevétele esetén, amennyiben az kiegészül zöld otthon hitellel, a CSOK hitel kamata nulla százalék lesz három százalék helyett. Ez tíz és tizenöt millió forintos kamatmentes kölcsönt jelent két illetve három gyermek esetén. A zöld otthon hitel maximum hetven millió forintig érhető el, és amennyiben a CSOK hitelt is igénybe vettük, a kettő összege nem haladhatja meg ezt az összeget.

A zöld otthon hitel feltételei

Jól látható, hogy a részletek ismeretében a legjobb kondíciókkal rendelkező támogatott jelzáloghitel lett a zöld otthon hitel, aminek fontos eleme, hogy nem teszi kötelezővé a gyermekvállalást.

Így kaphatod meg a hitelt

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Nem. A zöld hitel csak új ingatlan építésére és vásárlására fordítható, használt ingatlan korszerűsítésére nem, még akkor sem a korszerűsítés után az ingatlan eléri a BB energetikai besorolást.

Bármelyiken. Nincs preferált település lista. Bármelyik településen vásárolhatunk belőle új ingatlant.

Nem kell. A gyermekvállalás nem feltétele a zöld hitelhez jutásnak.

Igen. A zöld hitelt egyedülállók is igényelhetik.

A jelenlegi ismereteink alapján igen. Nem lesz előírás, hogy a vásárolt ingatlanban éljünk a futamidő végéig.

Nem. Zöld hitelt csak magánszemélyek igényelhetnek, vállalkozások nem.

Fix 2,5 százalék a zöld hitel kamata évente. Ezzel a zöld hitel a legkedvezőbb hitelkonstrukció Magyarországon új lakás megvásárlásához.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mi befolyásolja, hogy megkapod-e a lakáshitelt?

Hogy megkapod-e a lakáshitelt, az számtalan apróságon múlhat – az alábbiakban a banki gyakorlatban előforduló okokat gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom
5 pénzügyi tipp harmincasoknak

A harmincas éveinkben jelentős események történhetnek velünk. Házasságot köthetünk, gyermekünk születhet, vagy megvehetjük az első saját otthonunkat. Ez az az időszak, amikor már nem csak a jelenre, de jövőre is gondolnunk kell. Megmutatjuk, mi a fontos, mire kell figyelni, és hogyan is csináljuk ezt jól.

Tovább olvasom
Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

A kamatcsökkentési szolgáltatásra az ügyfelek igényeinek változása miatt van szükség, és minden ingatlanfedezetű hitelre vonatkozik.

Tovább olvasom
Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-ban ismét megemelkedett – az alábbi cikkből megtudhatod, mennyivel.

Tovább olvasom