Zöld hitel kalkulátor 2023

Mekkora összegre van szükséged?

Hány hónapra?

Nettó jövedelemed?

További Beállítások

Válassz bankot

Zöld hitel – klímacél mindenek előtt

2021 augusztus elejétől az országgyűlés új feladattal bízta meg a Magyar Nemzeti Bankot. A jövőben, az eddigi feladatai mellett, a környezeti fenntarthatóságra is kiemelt figyelmet kell fordítania. Igazi újdonságként a bankok jegybanki finanszírozásból kínálhatnak majd jelzáloghiteleket új ingatlanokra, most először lakossági ügyfeleiknek, 

A programban résztvevő magányszemélyek új ingatlan vásárlása esetén akkor válnak jogosulttá a zöld hitel kamattámogatott jelzáloghitelére, ha minimum BB energetikai besorolású ingatlant vásárolnak. A BB besorolású ingatlanok közel nulla energiaigényűek, és a legkorszerűbb energiaosztályoknál is alacsonyabb az energiafelhasználásuk. A BB besorolású ingatlanokban az összes energiafelhasználás negyedét megújuló energiából kell fedezni. Jelenleg az ingatlanok alig több, mint két százaléka éri el ezt a besorolást, van tehát hova fejlődni. Ugyanakkor 2022. június vége után már csak a BB energetikai besorolást elérő új lakás vagy ház kaphat használatbavételi engedélyt, így az MNB tulajdonképpen megelőzi az elvárásokat. 

Az elavult házak és lakások megújulása alapvető a hazai klímacélok eléréséhez. A Zöld otthon program ezért jött létre, ezt a célt támogatva kínál kedvező jelzáloghitel konstrukciót a lakosságnak. Úgy tűnik, a környezettudatos értékek mindennapokba való átemelése jól sikerült, soha nem látott érdeklődés övezi ugyanis a zöld hitel októberi indulását.

A konstrukciónak – nincs ellenfele

A Zöld otthon program 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamatával még az államilag támogatott kölcsönök sem tudnak versenyezni. És nem csak a hetven milliós hitelösszeg miatt. Még a CSOK hitel három százalékos, rendkívül alacsony kamata is magasabb, pedig az az egyik legkedvezőbb lehetőség ma Magyarországon, ami elérhető. A magas hitelösszeg is vonzó, hiszen a kormány Otthonteremtési támogatásaival 10 millió és 15 millió forinthoz juthatunk kedvezménnyel, a 70 millió forint viszont egészen más távlatokat nyit meg előttünk.

Egy piaci jelzáloghitel, még ha fix kamatozású is, többe kerül nekünk, mint a zöld hitel. Változó kamatozásnál még többet kell majd várhatóan fizetnünk, hiszen a gazdasági folyamatok jelenleg a kamatemelés felé hajtják a Magyar Nemzeti Bankot. A szakértők elemzése alapján egy átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsön esetén sok milliós eltérés is lehet a visszafizetendő összegek között. Ez konkrét számokban a közel két milliótól az öt millióig terjed, és azt is tudnunk kell, hogy minél nagyobb a hitelösszeg, és minél hosszabb a futamidő, ez az eltérés annál nagyobb. Minél több hitelt veszünk fel tehát a zöld otthon lakáshitelből, annál jobban járunk. 

Erre van is esély, hiszen ekkora hitelösszeg kamattámogatással eddig nem állt rendelkezésünkre, ezért az elemzők magasabb átlagos hitelösszegre számítanak a zöld hitel igényléseknél. 

Zöld otthon hitel

Ki juthat hitelhez az MNB Zöld otthon programjában?

A kamattámogatott hitelek fő jellemzője, hogy gyermekvállaláshoz vagy házasságkötéshez kötötték a támogatásokat igénylését. A zöld otthon hitelt egyedülállók és gyermektelenek is igényelhetik majd, ami jelentősen kibővíti a felhasználók körét. Az Magyar Nemzeti Bank kétszázmilliárd forintos kerettel hirdeti meg a programot, ami rendkívül magas összeg annak tükrében, hogy az elmúlt évben új lakásra alig több, mint 100 milliárd forint jelzáloghitelt vettünk fel itthon. Emiatt a 200 milliárdos keretösszeg két évre is elegendőnek tűnik, és az előzetes várakozások szerint meghatározó részt fog vállalni az új lakások hitelpiacán. Bár maghatároztak keretösszeget, úgy tűnik, ez nem lesz akadálya a hitelfelvételnek, és mindenki hozzájuthat majd, aki szeretne, még akkor is, ha átlagosan minden bizonnyal többet fogunk igényelni belőle, mint a piaci jelzáloghitelekből. A magas hitelösszeg, és az, hogy nem lesz elvárás, hogy gyermeket neveljünk, gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé teszi majd, hogy hozzájáruljon a klímacélokhoz, miközben új lakást vásárol. A Zöld otthon program október 4-én indul el, és az előzetes várakozások szerint, kiemelkedően jó paraméterekkel kínál majd lehetőséget új lakás és ház vásárlásra. Feltételként határozták meg, hogy a tulajdont szerzőnek 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell majd élnie, ezzel pedig kizárták a befektetési célú vásárlókat a programból. Fontos, hogy az új lakást csak cégtől vásárolhatunk, magánszemélytől nem. A rendelkezésre tartási idő is nagyon hosszú lesz, elérheti a 4 évet. Ez a szokásos gyakorlat kétszerese. A rendelkezésre tartási idő az a szerződéskötést követő időszak, amelyen belül a kölcsönösszeget kifolyósíthatja a bank.  Egy hosszú rendelkezésre tartási idő kedvezőbb lehet a vásárlók számára.

Ahogy azt a kormány már jelezte, CSOK igénybevétele esetén, amennyiben az kiegészül zöld otthon hitellel, a CSOK hitel kamata nulla százalék lesz három százalék helyett. Ez tíz és tizenöt millió forintos kamatmentes kölcsönt jelent két illetve három gyermek esetén. A zöld otthon hitel maximum hetven millió forintig érhető el, és amennyiben a CSOK hitelt is igénybe vettük, a kettő összege nem haladhatja meg ezt az összeget.

A zöld otthon hitel feltételei

  • A kamat futamidő végéig fix 2,5%  
  •  25 év is lehet a futamidő
  • Maximum 70 millió forint a hitelösszeg
  • Kizárólag újépítésű ingatlan vásárlására vagy építésére vehető igénybe (korszerűsítésre nem)
  • Magánszemélyek igényelhetik
  • Minimum BB energetikai besorolású ingatlan vásárlására vagy építésére igényelhető
  • A zöld otthon hitel igénylésének nem feltétele a gyermekvállalás vagy a meglévő gyermek, és házasnak sem kell lennünk
  • 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell élnie az igénylőnek

Jól látható, hogy a részletek ismeretében a legjobb kondíciókkal rendelkező támogatott jelzáloghitel lett a zöld otthon hitel, aminek fontos eleme, hogy nem teszi kötelezővé a gyermekvállalást.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Nem. A zöld hitel csak új ingatlan építésére és vásárlására fordítható, használt ingatlan korszerűsítésére nem, még akkor sem a korszerűsítés után az ingatlan eléri a BB energetikai besorolást.

Bármelyiken. Nincs preferált település lista. Bármelyik településen vásárolhatunk belőle új ingatlant.

Nem kell. A gyermekvállalás nem feltétele a zöld hitelhez jutásnak.

Igen. A zöld hitelt egyedülállók is igényelhetik.

A jelenlegi ismereteink alapján igen. Nem lesz előírás, hogy a vásárolt ingatlanban éljünk a futamidő végéig.

Nem. Zöld hitelt csak magánszemélyek igényelhetnek, vállalkozások nem.

Fix 2,5 százalék a zöld hitel kamata évente. Ezzel a zöld hitel a legkedvezőbb hitelkonstrukció Magyarországon új lakás megvásárlásához.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Lakáshitel kisokos: Rövid vagy hosszú futamidő a jobb választás?

Az otthonvásárlás egyik legnagyobb kihívása az lehet, hogy milyen típusú lakáshitelt válasszunk. Az egyik legfontosabb döntés, amit ebben az összefüggésben kell meghoznunk, az a futamidő hossza. Rövid vagy hosszú futamidővel érdemes-e vállalni a hitelt? Melyik a megfelelő választás? Utánajártunk, és megvizsgáltuk a két lehetőség előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a legjobb döntés meghozatalában. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Fizetési kérelem küldése mostantól mindenkinek lehetőség!

A fizetési kérelem egy modern és egyszerű pénzügyi megoldás. Kevesen ismerik és használják, pedig már minden banknak elérhetővé kell tennie ezt a szolgáltatást. De mi az a fizetési kérelem? Mire jó? Kinek érdemes használni? Minden felmerülő kérdésre válaszolunk.

Tovább olvasom
Hogyan válasszunk bankszámlát nyugdíjasként?

Nyugdíjasként is jó, ha van bankszámlánk. Egy bankszámla sok mindenre jó lehet. De mire használhatjuk nyugdíjasként a bankszámlánkat? Érdemes nyitni? Hogyan válasszuk ki a legjobbat? Pénzügyi szakértőink cikke.

Tovább olvasom
Hogyan csökkenthetjük a személyi kölcsön költségeit?

A személyi kölcsön gyorsan és egyszerűen igényelhető. De ha már pénzre van szükségünk, hogyan szerezhetünk minél alacsonyabb kamattal? Mire figyeljünk? Mik a lehetőségek? Utánajártunk, és megmutatjuk, hogyan csökkenthetjük a személyi kölcsön költségeit. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával