Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani?

2023.12.13.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. január 16. 13:19

A nyugdíjas éveinkre több módon is takaríthatunk meg pénzt. Választhatjuk a nyugdíjbiztosítást, az önkéntes nyugdíjpénztárt vagy a Nyugdíj Előtakarékossági Számlát. De melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani? Előnyök és érvek közérthetően a cikkben.

Melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani?

Ha a nyugdíjbiztosítást választjuk – előnyök, érvek

A nyugdíjbiztosítás az egyik legnépszerűbb nyugdíj előtakarékossági forma.

Mutatjuk, miért:

 • Adójóváírás: a nyugdíjbiztosítási díjak 20 százaléka adójóváírásra jogosít. Ez azt jelenti, hogy ha 100 000 forintot fizetünk nyugdíjbiztosításra, akkor az állam 20 000 forintot visszatérít. Ez jelentősen növeli a megtakarításunk értékét.
 • Biztonság: a nyugdíjbiztosítás egy biztosítási termék, így a megtakarításunk biztosított. Ez azt jelenti, hogy ha valami történik velünk, a megtakarításunk nem vész el.
 • Átláthatóság: a nyugdíjbiztosítások részletes szerződési feltételei ismertek, így könnyen átlátható, hogy mire számíthatunk.
 • Rugalmasság: a nyugdíjbiztosítások rugalmasan kezelhetők. A díjakat bármikor módosíthatjuk, vagy akár megszüntethetjük a szerződést is.

A nyugdíjbiztosítás mellett szóló érvek:

A nyugdíjbiztosítás segíthet megvédeni a megtakarításunkat az inflációtól. A nyugdíjbiztosításokhoz befektetési alapok kapcsolódnak, amelyek növelhetik a megtakarításunk értékét. A nyugdíjbiztosítás segíthet biztosítani a nyugdíjas éveink anyagi biztonságát.

Az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé lesz képes biztosítani a nyugdíjasok számára a megfelelő megélhetést. A nyugdíjbiztosítás segítségével saját magunk is tehetünk azért, hogy nyugdíjas éveink anyagi biztonságban telhessenek.

A nyugdíjbiztosítás megkötése előtt érdemes alaposan tájékozódni a különböző lehetőségekről, és mérlegelni a saját igényeinket és lehetőségeinket.

Ha az önkéntes nyugdíjpénztárt választjuk – előnyök, érvek

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) is a nyugdíj-előtakarékosság egyik népszerű formája.

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnyei a következők:

 • Adójóváírás: az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések 20 százaléka adójóváírásra jogosít. Ez azt jelenti, hogy ha 100 000 forintot fizetünk önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjat, akkor az állam 20 000 forintot visszatérít. Ez jelentősen növeli a megtakarításunk mértékét.
 • Hozam: az önkéntes nyugdíjpénztárak a befizetett pénzt befektetik, így a megtakarításunk hozamot is termelhet.
 • Portfólió választás: az önkéntes nyugdíjpénztárak különböző befektetési portfóliókat kínálnak, így mindenki megtalálhatja a kockázatvállalási hajlandóságának és hozamelvárásának megfelelőt.
 • Rugalmasság: az önkéntes nyugdíjpénztár tagdíját bármikor módosíthatjuk, vagy akár megszüntethetjük a tagságot is.
 • Öröklés: az önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtött megtakarítást az örökös adó és illetékmentesen örökölheti.

Az önkéntes nyugdíjpénztár mellett szóló érvek:

A befektetési alapok növelhetik a megtakarításunk értékét, így az infláció ellenére is megőrizhetjük a megtakarításunk vásárlóértékét. Az önkéntes nyugdíjpénztár segíthet biztosítani a nyugdíjas éveink anyagi biztonságát.

Az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé lesz képes biztosítani a nyugdíjasok számára a megfelelő megélhetést. Az önkéntes nyugdíjpénztár segítségével saját magunk is tehetünk azért, hogy nyugdíjas éveink anyagi biztonságban telhessenek.

Az önkéntes nyugdíjpénztár megkötése előtt érdemes alaposan tájékozódni a különböző lehetőségekről, és mérlegelni a saját igényeinket és lehetőségeinket.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Ha a NYESZ-t választjuk – előnyök, érvek

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan nyugdíj-előtakarékossági forma, amelyben a befizető maga dönti el, hogy milyen befektetési alapokba helyezi a pénzét.

A NYESZ előnyei között a következők:

 • Adójóváírás: a NYESZ befizetések 20 százaléka adójóváírásra jogosít. Ez azt jelenti, hogy ha 100 000 forintot fizetünk NYESZ-re, akkor az állam 20 000 forintot visszatérít. Ez jelentősen növeli a megtakarításunk értékét.
 • Hozam: a NYESZ-számlán a befizetett összegeket befektetési alapokba helyezhetjük, így a megtakarításunk hozamot is termelhet. A befektetési alapok különböző kockázati szintűek, így mindenki megtalálhatja a kockázatvállalási hajlandóságának és hozamelvárásának megfelelőt.
 • Rugalmasság: a NYESZ-számlát bármikor megszüntethetjük.

A NYESZ mellett szóló érvek:

A befektetési alapok növelhetik a megtakarításunk értékét, így az infláció ellenére is megőrizhetjük a megtakarításunk vásárlóértékét. A NYESZ is segíthet biztosítani a nyugdíjas éveink anyagi biztonságát.

Az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé lesz képes biztosítani a nyugdíjasok számára a megfelelő megélhetést. A NYESZ segítségével saját magunk is tehetünk azért, hogy nyugdíjas éveink anyagi biztonságban telhessenek.

A NYESZ megkötése előtt érdemes alaposan tájékozódni a különböző lehetőségekről, és mérlegelni a saját igényeinket és lehetőségeinket.

Az Akölcsön szakértői szerint az adókedvezmény az, amiről mindenkinek tudnia kell

Mindegyik nyugdíj-megtakarítási forma esetén az éves befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítésben részesülhetünk. Mutatjuk a részleteket:

A nyugdíjbiztosítás után legfeljebb 130 ezer forint, ha befizettünk 650 ezer forintot.

Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés után legfeljebb 150 ezer forint. Ehhez 750 ezer forintot kell befizetni.

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla után 100 ezer forint a legnagyobb adó-visszatérítés.

És a lényeg: az összes támogatott nyugdíjcélú megtakarítás után egy adóévben összesen maximum 280 ezer forint adó-visszatérítést kaphatunk.

Összefoglalás

A nyugdíj előtakarékossági forma kiválasztása során számos tényezőt kell figyelembe venni, mint az adójóváírás, a biztonság és a befektetési lehetőségek. A nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) különböző előnyökkel rendelkeznek, mint például az adókedvezmények, amelyek jelentősen növelhetik a megtakarítások értékét.

A nyugdíjbiztosítás biztonságot nyújt, míg az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ magasabb hozampotenciállal bírhatnak a különböző befektetési alapoknak köszönhetően. Mindhárom forma rugalmas, lehetővé téve a befizetések módosítását vagy a szerződés megszüntetését. Az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé képes biztosítani a nyugdíjasok számára a megélhetést, így ezek a megtakarítási formák kulcsfontosságúak lehetnek a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtésében.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

2018.06.13.

Ha megtakarítási lehetőséget keresel, akkor előbb-utóbb eljutsz a lakás-takarékpénztár megtakarításhoz, mert ezzel elérheted a 10% feletti hozamot, ráadásul biztonságosan, bár a korlátozással számolnod kell, hiszen csak ingatlancélra fordíthatod.

Tovább olvasom
Érdemes babakötvényt nyitni?

Érdemes babakötvényt nyitni?

2021.03.03.

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Tovább olvasom
Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

2021.03.22.

Lakásra gyűjtesz, és szeretnél a lehető leghatékonyabb lenni, hogy mielőbb költözhess? Alábbi írásunk neked szól!

Tovább olvasom
5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

2023.10.24.

Az értékpapírszámla alapja lehet a befektetéseinknek. Megnéztük, hogy miért érdemes értékpapírszámlát nyitni, és azt is, hogy milyen előnyei lehetnek a használatának. Utánajártunk a lehetőségeknek, a kedvezményeknek és az értékpapír befektetések hasznának – az életünkre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával