Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit tehetünk, ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése?

2023.09.05.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 5. 12:53

A nyugdíjbiztosítás felmondása azzal járhat, hogy nem kapjuk vissza a teljes befizetett összeget sem, nemhogy a hozamokat. De mi a teendő, ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy nem tud fizetni? És mi van akkor, ha tud fizetni, csak kevesebbet? Vannak olyan megoldások, amikkel elkerülhető a veszteség. Mutatjuk, hogyan.

Mit tehetünk, ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése?

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egyre több ember számára lehet vonzó, főleg, hogy a nyugdíjrendszer egyre kevésbé látszik megbízhatónak, és az átlagosan kapható nyugdíjak önmagukban nem sokat érnek majd.

A nyugdíjbiztosítás éppen ezt a problémát oldja meg úgy, hogy az évek során összegyűlt befizetéseket növeli meg valamennyi hozammal, és 65 év felett járadékként, vagy egy összegben kiutalja azt a biztosított félnek.

A nyugdíjbiztosítás biztonságot ad. A nyugdíjbiztosítás egy hatékony eszköz az időskori öngondoskodásra. A nyugdíjba vonulást követően a legtöbb ember számára nem elegendő az állami nyugdíjrendszer által biztosított ellátás, ezért népszerűek a nyugdíjbiztosítások.

A nyugdíjbiztosítási szerződés ideje alatt havonta befizetett díjakat a nyugdíjba vonuláskor megkaphatjuk kamatostul, egyben, vagy akár általunk meghatározott kisebb összegekben. A nyugdíjbiztosítás adójóváírással éri meg legjobban.

A nyugdíjbiztosítás feltételei egyszerűek. A nyugdíjbiztosítás állami támogatás mellett is működik. A nyugdíjbiztosítás hozamok plusz bevételhez juttathatnak bennünket.

Mi történik, ha nem fizetünk?

A nyugdíjbiztosítás megszüntetése esetén több olyan hátrány is lehet, ami másik megoldással elkerülhető.

A befizetett pénz egy része elveszhet. A nyugdíjbiztosításnál a speciális költségszerkezet miatt a legtöbb költség a konstrukció elején keletkezik. Az első időszakban kiemelten hátrányos lehet a visszavásárlás.

Az adókedvezmény visszafizetésének kötelezettsége is felmerül megszüntetéskor. A már megkapott adójóváírás visszafizetendő lesz, ráadásul 20 százalékos büntetőkamattal. A nyugdíjbiztosításnál az éves adó visszatérítés akár 130 ezer forint is lehet, így néhány év alatt összejöhet egy nagyobb összeg.

Az adómentesség elvesztése egy plusz büntetés. Ha a tízedik év előtt veszi ki valaki a pénzt, akkor a megtakarítás elért hozama után meg kell fizetni a 15 százalékos kamatadót is.

Biztosító által garantált kínált bónusz is elveszik. A biztosítótársaságok bónuszokat építenek be az ajánlatukba, hogy vonzóvá tegyék azokat. A bónusz legnagyobb része a kezdeti időszakot követően kerül jóváírásra, ez pedig el is veszhet a biztosítás megszüntetése esetén.

Költségekkel is jár a megszüntetés. A megszüntetés az úgynevezett visszavásárlási táblázat alapján történik, a visszakapott összeg így alacsonyabb lesz a befizetettnél, ráadásul adminisztrációs költségekkel is megterhelhetik az ügyfelet, ha az idő előtt felmondja a szerződést.

Mit tehetünk, ha nem tudunk fizetni, és elkerülnénk a visszavásárlást?

Több lehetőségünk is van:

  • Szerződő változtatása: Nyugdíjbiztosításnál is van lehetőség módosítani a megtakarítási idő alatt a szerződőt. A szerződő az, aki megtakarít a biztosítottnak. A szerződő módosítás az adójóváírás igénybevétele esetén is lényeges, mert a kedvezmény a szerződő befizetett személyi jövedelemadójából kerül levonásra.
  • Díjcsökkentés: A első öt éves időszak után lehetőség van a rendszeres befizetés mértékét csökkenteni, alacsonyabb összegre. A kisebb összeg nem lehet alacsonyabb a biztosító által meghatározott minimum díjnál. Lényeges, hogy díjcsökkentéskor elveszhet a bónusz, ami hosszú távon akár több százezer forintot is jelenthet.
  • Díjmentesítés: A szerződés hatályban marad a be nem következett biztosítási eseményre (ebben a konstrukcióban ez a nyugdíjba vonulás), de nem kell tovább rendszeresen díjat fizetni. Ennek az a hátránya, hogy a kiegészítő életbiztosítás ebben az esetben már nem nyújt védelmet, és a hűségbónusz is elveszik. A biztosítás fenntartásának költségét a már befizetett díjból vonja le a biztosító. Fontos, hogy a díjfizetés bármikor újra kezdhető.
  • Díjszüneteltetés: A díj fizetés átmenetileg teljesen szüneteltethető, akár több hónapra is, bizonyos biztosítóknál akár évekre is. A költségeket az eddig befizetett összegből vonják le, és ez a megoldás is, mint a díjmentesítés, a hűségbónusz elvesztésével járhat.

Az Akölcsön szakértői szerint, hogy ha van rá lehetőség, akkor érdemes fizetni a nyugdíjbiztosítást. Ha semmiképpen sem tud valaki tovább fizetni, akkor a visszavásárlás helyett érdemes megvizsgálni a fenti megoldásokat.

Összefoglalás

A nyugdíjbiztosítás lehetővé teszi az emberek számára, hogy összegyűjtsenek egy összeget nyugdíjas éveikre, amelyet később járadékként vagy egy összegben megkapnak. A nyugdíjbiztosítás a nyugdíjrendszer bizonytalansága miatt válik népszerűvé. Ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése, a felmondás sok veszteséggel jár, mint például a befizetett összeg és a hozamok elvesztése, illetve az adókedvezmény visszafizetése. Azonban vannak olyan lehetőségek, mint a szerződő változtatása, a díjcsökkentés, a díjmentesítés vagy a díjszüneteltetés, amelyek lehetővé teszik a felmondás elkerülését. Az Akölcsön szakértői szerint, hogy ha lehetséges, továbbra is fizessük a nyugdíjbiztosítást, de ha ez nem megoldható, érdemes megfontolni a felmondás helyett más megoldásokat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

Miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

2021.12.08.

Az otthonunkat érdemes biztosítanunk. A családok többségének a legnagyobb értéke az az ingatlan, amelyikben él. Ezt az értéket mindenáron meg kell óvni. Egy lakásbiztosítással nyugodtan aludhatunk. A lakásbiztosítások azonban nem egyformák. Megnéztük, hogy miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás.

Tovább olvasom
Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

2020.06.08.

Sokféle pénzügyi termékhez tartozik kiegészítésként valamilyen balesetbiztosítás, ezzel együtt érdemes átgondolni, hogy nincs-e esetleg szükségünk egyénre szabott ajánlatra. Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

Tovább olvasom
Kárrendezés menete – mik a teendők?

Kárrendezés menete – mik a teendők?

2020.03.30.

A baleset nem olyasmi, ami velünk történik – mindenki így gondolkodik, de sajnos tévesen. Mindenkivel történhet akár egészen kismértékű baleset is, de sajnos a súlyos esetek sem ritkák. Elsődleges az emberi élet védelme. De azon túl természetesen az autót ért sérüléseket is orvosolni kell.

Tovább olvasom
Síbiztosítás: minden tudnivaló egy helyen

Síbiztosítás: minden tudnivaló egy helyen

2023.01.06.

Síbiztosítást mindenképpen köss, mielőtt síelni indulnál, mivel rengeteg problémát előzhetsz meg vele, és a költségek miatt sem kell aggódnod!

Tovább olvasom