Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Másodpercek alatt megérkezhetnek az utalások az EU-n belül

2024.02.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. február 21. 14:05

Az azonnali utalás már működik Magyarországon. Forintban, magyar bankszámlák között. Az Uniós szabályok szerint ez minden Európai Uniós bank között is működni fog rövidesen, euróban. De mit jelent ez a változás? Miért lehet ez fontos, és miért lesz jó? Mutatjuk szakértőink válaszait.

Másodpercek alatt megérkezhetnek az utalások az EU-n belül

Azonnali utalás az Európai Unión belül

Az Európai Unión belüli azonnali utalások várhatóan 2024-ben elérhetőek lesznek az euróban denominált tranzakciók esetében.

Ez azt jelenti, hogy a bankoknak biztosítaniuk kell, hogy az eurós átutalások 10 másodpercen belül megérkezzenek a címzett számlájára, napszaktól függetlenül.

Csak az eurós tranzakciókra vonatkozik majd

Az azonnali utalási rendszer csak az euróban denominált tranzakciókra lesz elérhető. Más valutákban történő utalásokat továbbra is az eddigi sebességgel fogják feldolgozni.

Minden EU-tagállamban elérhető lesz

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint fontos tudni, hogy az azonnali utalási rendszer az EU valamennyi tagállamában elérhető lesz, beleértve Magyarországot is.

Azoknak a tagállamoknak viszont, amelyek pénzneme nem euró, csak egy átmeneti időszak után kell alkalmazniuk ezeket a szabályokat.

A bankoknak fel kell készülniük. A bankoknak frissíteniük kell rendszereiket, hogy megfeleljenek az azonnali utalási rendszer új szabályainak.

A díj változatlanok marad

A bankok díjat számíthatnak fel az azonnali utalásiért. Azonban az EU felszólította a pénzintézeteket, hogy tartsák alacsonyan ezeket a díjakat.

Miért lesz ez jó?

  • Gyorsabb lesz: a pénz 10 másodpercen belül megérkezik a címzett számlájára.
  • Kényelmesebb lesz: a nap bármely szakában, hétvégén is utalhatunk pénzt.
  • Hatékonyabb lesz: a vállalkozások számára javítja a likviditást.

Már most is van azonnali utalás Magyarországon – az AFR

De mi az az Azonnali Fizetési Rendszer? Az Azonnali Fizetési Rendszerrel (AFR) történő utalás olyan, mintha készpénzt adnánk át.

Az utalásunk néhány másodpercen belül megérkezhet.

A mindenki által csak azonnali utalásnak nevezett szolgáltatás egy igazi huszonegyedik századi megoldás. Az elindított utalás ugyanis öt másodpercen belül megérkezik a fogadó bankszámlaszámára. Vagyis azonnal.

Ez a pénzügyi megoldás sok esetben jöhet jól. Hiszen egy nagyobb vásárlásnál nem kell készpénzt vinni, vagy a másik félnek az utalásra várni.

Bár az azonnali utalás csak 10 millió forint alatt működik, a Magyar Nemzeti Bank további fejlesztéseket ígér az elkövetkező években.

A rendszer nagy előnye, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában működik.

Nem csak munkanapokon munkaidőben. Éjszaka és hétvégén is lehet azonnal utalni. Akár ünnepnapokon is.

Az azonnali utalás elektronikusan indítható és fogadható, két magyarországi bankszámla között, forintban.

Külföldre egyelőre nem lehet utalni, ahogy papír alapon sem lehet azonnali utalást indítani.

Az utalások száma nincs korlátozva. Akárhányszor lehet azonnal utalni.

Az azonnali utalást csak technikai hiba akadályozhatja, vagy az, ha nincs elegendő fedezet a bankszámlán.

E-mail címre és telefonszámra is lehet azonnal utalni. Ezek az úgynevezett másodlagos azonosítók. Az utalás fogadásához előzetes regisztráció szükséges. Akár az adószámot is meg lehet adni másodlagos azonosítóként.

A másodlagos azonosítók működése egyszerű. Ugyanúgy a bankszámlához tartoznak, mint a bankszámlaszám. Egy számlaszámhoz több másodlagos azonosító is megadható, azonban ha például egy telefonszám már meg van adva egy számlaszámhoz, azt már nem lehet egy másik számlaszámhoz rendelni.

A másodlagos azonosító megadása biztonságos. Az utaló fél csak utalhat, a számla adataihoz nem férhet hozzá.

És egyszerűsíti is az életet, hiszen nem kell 24 számjegyből álló bankszámlaszámot megadni az utaláshoz. Elég egy telefonszám.

A fizetési kérelem is egy új lehetőség. Nem kell a partnerre várni, el lehet küldeni neki a szükséges adatokat, neki csak jóvá kell hagynia azt.

Ezzel csökkennek a partner terhei, és nincs hibalehetőség sem.

Az, hogy ezeknél a fizetési módoknál nincs hibalehetőség, az biztonságossá teszi a fizetést. Az azonnali utalásnál ugyanis felmerülhet, hogy mi van akkor, ha az utalás rossz számlára érkezik. Ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az utalást a küldő visszautaltassa a saját számlájára.

Az ilyen hibák ugyanakkor kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Mikor lehet jó az azonnali utalás? Mikor érdemes használni? Sok olyan élethelyzet van, amikor az azonnali utalás kényelmes és gyors megoldást nyújt. Bárhol használható az azonnali utalási rendszer, ahol korábban nagyobb összegű készpénzes fizetésre volt szükség.

És ez rövidesen euróban, és az egész Európai Unióban működni fog.

Összefoglalás

Az azonnali utalás, amely már működik Magyarországon forintban és magyar bankszámlák között, hamarosan az egész Európai Unióban elérhetővé válik euróban, köszönhetően az uniós szabályoknak. Ez a változás lehetővé teszi, hogy az euróban történő tranzakciók mindössze 10 másodpercen belül elérjék a címzettet, függetlenül az időszaktól. Az új rendszer, amely kizárólag az euróban denominált tranzakciókra vonatkozik, minden EU-tagállamban hozzáférhető lesz, így Magyarországon is, bár az eurót nem használó országok számára egy átmeneti időszakot biztosítanak a szabályok alkalmazására. A bankoknak frissíteniük kell rendszereiket az új előírásoknak megfelelően, míg a díjszabás változatlan maradhat, bár az EU arra ösztönzi a pénzintézeteket, hogy tartsák alacsony szinten a tranzakciós díjakat. Az utalások az EU-n belül így gyorsabbá, kényelmesebbé és hatékonyabbá válnak mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával