Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Tudj meg mindent a statisztikai értékbecslésről!

2022.10.28.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. október 28. 08:28

A statisztikai értékbecsléssel akár több tízezer forintot is spórolhatsz egy lakáshitel igénylése során; tudj meg róla mindent alábbi cikkünkből!

Tudj meg mindent a statisztikai értékbecslésről!

A nemrég bevezetett statisztikai értékbecslés jelentősen egyszerűbb, mint a hagyományos szemle, azonban érdemes tudni, hogy bizonyos helyzetekben jobban megéri az utóbbi, ráadásul az előbbi nem mindenhol érhető el. Ettől függetlenül érdemes megismerkedni vele, hiszen több tízezer forintnyi megtakarítás is elérhető vele, és gyorsabb is, mint a hagyományos módszer.

A főbb tudnivalók

Az statisztikai értékbecslést kizárólag a 150 m² alapterületet meg nem haladó ingatlanokra lehet alkalmazni, de csak bizonyos, előre meghatározott településeken: Budapesten, a megyeszékhelyeken, a megyei jogú városokban és a budapesti agglomerációban.

A település elhelyezkedésén túl két további feltétel is vonatkozik a teljes lakóközösségre a korábban megvalósuló lakásvásárlásokra támaszkodó statisztikai értékbecslés megbízható eredménye érdekében:

  • legalább tíz ingatlan gazdát kellett cseréljen az értékbecslést megelőző évben ugyanazon a településen, vagy Budapest esetében a kerületben, illetve
  • az eladott ingatlanok esetében a fajlagos árnak 30%-nál kisebb mértékben kell eltérnie egymástól.

Nem valószínű, hogy e fenti, két szabály amúgy problémát okoz majd, hiszen a statisztikai értékbecslés többnyire népszerű és nagyobb lakosságú településeken érhető el.

Mikor előnyösebb a statisztikai értékbecslés?

A helyszíni szemlével járó, akár 30 ezer forintos összeget is meghaladó – és akár hetekig is elhúzódó –értékbecslés helyett az ingatlan értéke egy adásvételi adatállomány alapján, néhány kattintással megbecsülhető, ami komoly időmegtakarítást jelent, nem is beszélve a pénzről.

A statisztikai értékbecslés során a környékbeli ingatlanok átlagos négyzetméterára az, ami a megvásárolni kívánt lakás értékét adja. Az egyszerűsített értékbecslés akkor ad helyes eredményt, ha az ingatlan minősége a környékbeli házakéhoz hasonló, vagyis nem veszi figyelembe az esetleges állagromlást és felújítást sem.

Érdemes tehát alaposan felmérni az ingatlant, hiszen előfordulhatnak olyan helyzetek is – mint például, ha csak a csupasz falak állnak, vagy akár csak, ha a fürdőszobai csaptelepek nincsenek beszerelve –, a statisztikai értékbecslés akár magasabb összeget is megadhat, mint a valós, piaci ár, sőt, egyes esetekben még pontosabb is lehet, mint a hagyományos procedúra.

Mikor nem jó megoldás a statisztikai értékbecslés?

Mint a fentebbiekből kiderült, a statisztikai értékbecslés a környékbeli adásvételeket veszi alapul, ám azok nem adnak pontos képet a megvásárolni kívánt ingatlanról; emiatt az új módszert sajnos csak módosított fedezetértékelési szabályok mellett lehet alkalmazni.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a túlzott eladósodást gátló, úgynevezett hitelfedezeti mutató – HFM – csak az ingatlan értékének 60%-a lehet egyszerűsített értékbecslés és forint jelzáloghitel esetén. Ezzel szemben a hagyományos értékbecslésnél az ingatlan értékének 80%-a is lehet a felvett hitel összege, ezért alacsonyabb önerő esetén érdemesebb a helyszíni szemlével egybekötött, hagyományos értékbecslést választani.

Ha az ingatlan olyan extrákkal van felszerelve, ami a környékbeli házak és lakások esetében nem, vagy csak elvétve fordul elő – például úszómedence –, a statisztikai értékbecslés a piacinál alacsonyabb értéket is adhat.

További tudnivalók

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a hagyományos és a statisztikai értékbecslés között lehet-e szabadon választani, egy viszont biztos: mindenképpen 30 napnál nem régebbi tulajdonlapot kell benyújtani hozzá. A kész értékelési szakvéleménynek tartalmaznia kell, hogy az értékbecslés milyen adatok felhasználásával készült.

Adósságrendezés esetén viszont lazább szabályok mellett is lehetséges a statisztikai értékbecslés. Már meglévő hitel kiváltásánál több településen is elérhető: az összes város és a Balaton kiemelt üdülőkörzetének esetében, a 150 négyzetméternél nagyobb lakóingatlanokra is lehet ezt a módszert alkalmazni.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Tudj meg mindent a hitelbiztosítéki értékről!

Tudj meg mindent a hitelbiztosítéki értékről!

2022.05.06.

A hitelbiztosítéki érték kiemelkedően fontos tényező egy lakáshitel igénylése során, amire mindenkinek oda kellene figyelnie, mégis csak kevesen teszik.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumokra van szükség az értékbecsléshez?

Milyen dokumentumokra van szükség az értékbecsléshez?

2021.03.23.

Lakásvásárlás során az értékbecsléshez dokumentumokra is szükséged lesz – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom