fbpx
Hirdetés

Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

2022.05.24.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 24. 10:25

A nyugdíj-megtakarítás elindítását nem szabad sokáig halogatni, hiszen könnyen kifuthatsz az időből – érdemes akár egy kisebb összeggel is elkezdened!

Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

A nyugdíj-megtakarítás elindítása alacsonyabb összeggel is elindítható, mint elsőre gondolnád, és érdemes is, hiszen az összeget a későbbiekben bármikor megnövelheted, ha a lehetőségeid engedik. Érdemes is, hiszen egyre több jele mutatkozik meg annak, hogy néhány évtizeden belül komoly válság alakul ki a nyugdíjak terén.

A társadalom elöregedése évtizedek óta tartó folyamat, ami egyre nehezebbé teszi az idősek nyugdíjának kitermelését – épp ezért kiemelt jelentőségű a kormány számára a családpolitika és a gyermekvállalás támogatása, illetve ez az oka annak is, hogy egyre többször kerül szóba a nyugdíjkorhatár emelése is.

Miért érdemes elindítani a nyugdíj-megtakarítást?

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a fentebb vázolt problémák a Te életedre is hatással legyenek, minél előbb érdemes elindítanod egy nyugdíj-megtakarítási formát – ugyanis többféle megoldás közül választhatsz.

Az általad befizetett összegek minden esetben valamilyen befektetésbe kerülnek, amelyek hozamából részesülsz, emellett pedig állami támogatás is jár melléjük, ezek összessége pedig komoly segítséget nyújthat nyugdíjas korodban, hiszen kiegészíti majd a nyugdíjadat, sőt, akár a többszörösét is kaphatod az állami nyugdíjnak, hiszen ez csak rajtad áll.

Milyen nyugdíj-megtakarítási formák közül választhatsz?

Jelenleg három típus érhető el: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. Közös bennük, hogy mindegyiknél 20%-os állami támogatás jár a befizetésekre, ezen túl azonban számtalan különbség is akad, amelyeket érdemes ismerni a helyes választás érdekében.

A nyugdíj-előtakarékossági számla egy értékpapírszámla; ennél neked kell foglalkoznod a befektetésekkel, vagyis nem árt hozzá némi szaktudás és tapasztalat, míg az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás esetében a szolgáltató kezeli a befizetéseidet. Emellett meg kell még említeni, hogy az elvárt minimum-befizetés csak e két utóbbi esetében létezik, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál nem.

Mekkora tehát a minimumösszeg, amivel elindíthatod a nyugdíj-megtakarítást?

A minimális tagdíj szolgáltatónként eltérő, de annyi elmondható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az átlagos befizetés a 10 ezer forintot sem éri el, a nyugdíjbiztosításoknál pedig valamivel 20 ezer forint fölé esik. Ebből levonható a következtetés, miszerint egy nyugdíj-megtakarítás elindítása alacsony összegből is gond nélkül megoldható.

Havi 10 ezer forint is több, mint a semmi, ám érdemes magasabb összeget választani, illetve számolni a nyugdíjig hátralévő hónapokkal és a megtakarítási forma által biztosított kamatokkal is. Minél később kezded ugyanis, annál magasabb összeget kell befizetned, ha egy tisztességes jövedelemkiegészítést szeretnél elérni.

Ha még a húszas éveidet taposod, a havi 10 ezer forint egész komoly összeget is eredményezhet 65 éves korodra, ám, ha már 40 is elmúltál, nagyon kevés lesz az eredménye. Éppen ezért fontos, hogy a kalkulációban szerepeljen a hátralévő idő is, hiszen ez alapján dől el igazán, hogy mennyit érdemes havonta félretenned. Lényeges még a kamatos kamat is, aminek köszönhetően a többszörösére növelheted a számlád egyenlegét, ha már fiatalon elindítod a nyugdíj-megtakarításodat.

Ha viszont tudod növelni a havi összeget, tedd is meg, hiszen ezzel a többszörösére növelheted a vagyonodat, ami a nyugdíjadon is látszani fog!

Oldalunkon nyugdíjbiztosításokat találhatsz, amelyek rögtön kétféle módon segíthetnek neked abban, hogy a nyugdíjas korodat anyagi biztonságban tölthesd. Az egyik esetében a hozam fix és garantált, ám ez nem kifejezetten magas – ha kerülöd a kockázatot, ez a neked való.

A másik az úgynevezett befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítás, amihez egy értékpapír-számla tartozik, és különböző befektetési alapok közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt. A hozam változó, de hosszú távon kedvezőbb lehet, mint a másik típusnál.

Amennyiben szeretnél nyugdíjbiztosítást kötni, tekintsd meg ajánlatainkat, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Érdemes babakötvényt nyitni?

Érdemes babakötvényt nyitni?

2021.03.03.

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Tovább olvasom
Melyik lakástakarék a megfelelő?

Melyik lakástakarék a megfelelő?

2018.04.16.

Ha befektetést keresel, akkor talán a lakástakarék, vagyis az LTP a legjobb választás, mert mással gyakorlatilag nem érhető el 10% feletti hozam ekkora biztonság mellett; igaz, némileg korlátozott, hiszen ingatlancélra kell fordítanod.

Tovább olvasom
Lakáshitelt egyszerűen?

Lakáshitelt egyszerűen?

2018.12.18.

Lakáshitelt szeretnél felvenni, ráadásul a lehető legegyszerűbben? Van egy jó hírünk: megoldható! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pillanatok alatt megkapod a kölcsönt, és semmit sem kell tenned ezért, de a hitelfelvételi folyamat mostanra meglehetősen leegyszerűsödött.

Tovább olvasom
A magyar pénzügyi helyzet javulása és a jövőbeli megtakarítás

A magyar pénzügyi helyzet javulása és a jövőbeli megtakarítás

2021.07.14.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe áprilisban megközelítette, sőt faképnél is hagyta a pandémia előtti paramétereket, viszont a lakossági bizalmi indexe a jövőbeli megtakarítási képességek viszonylatában jelentősen a várt alatt maradt.

Tovább olvasom