Hirdetés

Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

2022.05.24.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 24. 10:25

A nyugdíj-megtakarítás elindítását nem szabad sokáig halogatni, hiszen könnyen kifuthatsz az időből – érdemes akár egy kisebb összeggel is elkezdened!

Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

A nyugdíj-megtakarítás elindítása alacsonyabb összeggel is elindítható, mint elsőre gondolnád, és érdemes is, hiszen az összeget a későbbiekben bármikor megnövelheted, ha a lehetőségeid engedik. Érdemes is, hiszen egyre több jele mutatkozik meg annak, hogy néhány évtizeden belül komoly válság alakul ki a nyugdíjak terén.

A társadalom elöregedése évtizedek óta tartó folyamat, ami egyre nehezebbé teszi az idősek nyugdíjának kitermelését – épp ezért kiemelt jelentőségű a kormány számára a családpolitika és a gyermekvállalás támogatása, illetve ez az oka annak is, hogy egyre többször kerül szóba a nyugdíjkorhatár emelése is.

Miért érdemes elindítani a nyugdíj-megtakarítást?

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a fentebb vázolt problémák a Te életedre is hatással legyenek, minél előbb érdemes elindítanod egy nyugdíj-megtakarítási formát – ugyanis többféle megoldás közül választhatsz.

Az általad befizetett összegek minden esetben valamilyen befektetésbe kerülnek, amelyek hozamából részesülsz, emellett pedig állami támogatás is jár melléjük, ezek összessége pedig komoly segítséget nyújthat nyugdíjas korodban, hiszen kiegészíti majd a nyugdíjadat, sőt, akár a többszörösét is kaphatod az állami nyugdíjnak, hiszen ez csak rajtad áll.

Milyen nyugdíj-megtakarítási formák közül választhatsz?

Jelenleg három típus érhető el: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. Közös bennük, hogy mindegyiknél 20%-os állami támogatás jár a befizetésekre, ezen túl azonban számtalan különbség is akad, amelyeket érdemes ismerni a helyes választás érdekében.

A nyugdíj-előtakarékossági számla egy értékpapírszámla; ennél neked kell foglalkoznod a befektetésekkel, vagyis nem árt hozzá némi szaktudás és tapasztalat, míg az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás esetében a szolgáltató kezeli a befizetéseidet. Emellett meg kell még említeni, hogy az elvárt minimum-befizetés csak e két utóbbi esetében létezik, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál nem.

Mekkora tehát a minimumösszeg, amivel elindíthatod a nyugdíj-megtakarítást?

A minimális tagdíj szolgáltatónként eltérő, de annyi elmondható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az átlagos befizetés a 10 ezer forintot sem éri el, a nyugdíjbiztosításoknál pedig valamivel 20 ezer forint fölé esik. Ebből levonható a következtetés, miszerint egy nyugdíj-megtakarítás elindítása alacsony összegből is gond nélkül megoldható.

Havi 10 ezer forint is több, mint a semmi, ám érdemes magasabb összeget választani, illetve számolni a nyugdíjig hátralévő hónapokkal és a megtakarítási forma által biztosított kamatokkal is. Minél később kezded ugyanis, annál magasabb összeget kell befizetned, ha egy tisztességes jövedelemkiegészítést szeretnél elérni.

Ha még a húszas éveidet taposod, a havi 10 ezer forint egész komoly összeget is eredményezhet 65 éves korodra, ám, ha már 40 is elmúltál, nagyon kevés lesz az eredménye. Éppen ezért fontos, hogy a kalkulációban szerepeljen a hátralévő idő is, hiszen ez alapján dől el igazán, hogy mennyit érdemes havonta félretenned. Lényeges még a kamatos kamat is, aminek köszönhetően a többszörösére növelheted a számlád egyenlegét, ha már fiatalon elindítod a nyugdíj-megtakarításodat.

Ha viszont tudod növelni a havi összeget, tedd is meg, hiszen ezzel a többszörösére növelheted a vagyonodat, ami a nyugdíjadon is látszani fog!

Oldalunkon nyugdíjbiztosításokat találhatsz, amelyek rögtön kétféle módon segíthetnek neked abban, hogy a nyugdíjas korodat anyagi biztonságban tölthesd. Az egyik esetében a hozam fix és garantált, ám ez nem kifejezetten magas – ha kerülöd a kockázatot, ez a neked való.

A másik az úgynevezett befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítás, amihez egy értékpapír-számla tartozik, és különböző befektetési alapok közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt. A hozam változó, de hosszú távon kedvezőbb lehet, mint a másik típusnál.

Amennyiben szeretnél nyugdíjbiztosítást kötni, tekintsd meg ajánlatainkat, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

2018.06.22.

Minden szülő a legjobbat szeretné adni a gyermekének; ez tulajdonképpen természetes. Érdemes már akkor elkezdened takarékoskodni, amikor még kicsi, így segítheted őt abban, hogy nagykorúvá válásakor saját otthonhoz juthasson, de egyéb lehetőségeid is vannak! Használd ki a lakástakarék lehetőségeit.

Tovább olvasom
Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

2018.06.13.

Ha megtakarítási lehetőséget keresel, akkor előbb-utóbb eljutsz a lakás-takarékpénztár megtakarításhoz, mert ezzel elérheted a 10% feletti hozamot, ráadásul biztonságosan, bár a korlátozással számolnod kell, hiszen csak ingatlancélra fordíthatod.

Tovább olvasom
Melyik lakástakarék a megfelelő?

Melyik lakástakarék a megfelelő?

2018.04.16.

Ha befektetést keresel, akkor talán a lakástakarék, vagyis az LTP a legjobb választás, mert mással gyakorlatilag nem érhető el 10% feletti hozam ekkora biztonság mellett; igaz, némileg korlátozott, hiszen ingatlancélra kell fordítanod.

Tovább olvasom
Érdemes babakötvényt nyitni?

Érdemes babakötvényt nyitni?

2021.03.03.

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Tovább olvasom