Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen esetekben nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

2023.04.28.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. április 28. 13:49

Nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya bizonyos helyzetekben, azaz nem támaszkodhatsz pusztán erre, ha külföldre utazol.

Milyen esetekben nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kifejezetten hasznos, amikor külföldi utazást tervezel, de nem hagynád el Európát. Bizonyos egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosít fel, ám nem nyújt teljes körű védelmet, ezért érdemes alaposabban is megismerkedned vele, és, ha szükséges, kiegészítened egy utasbiztosítással.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos tudnivalókat, így az előnyeit és a hátrányait is.

Mire használható fel az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya Európán belül biztosít ingyenes orvosi ellátást azok számára, akik jogosultak a magyar egészségügyi szolgáltatásokra, azaz rendelkeznek TB-vel. Fontos kiemelni, hogy az egyes országokban eltérő lehet az ingyenes egészségügyi szolgáltatások köre, tehát nem minden országban vagy jogosultak ugyanazokra a kezelésekre.

Az EU kártyára tekinthetünk tehát úgy, mint egy nemzetközi TAJ-kártyára. Ha kiváltod az utazásod előtt, olyan feltételekkel veheted igénybe a célország orvosi ellátását, mint az ott élők, de csak orvosilag indokolt esetben, vagyis általános egészségügyi vizsgálatra nem nyújt fedezetet, csak akkor, ha külföldön ér baleset, vagy megbetegedés.

Hogyan lehet Európai Egészségbiztosítási Kártyát igényelni?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát bármelyik kormányablakban, személyesen, vagy ügyfélkapun keresztül, online igényelheted teljesen ingyen; ehhez mindössze egy igénylőlapot kell kitöltened, illetve be kell mutatnod az egyik személyazonosító okmányodat – személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél –, valamint a TAJ- és lakcímkártyádat.

Lényeges tudnivaló, hogy az EU kártya csak 36 hónapig érvényes, az ügyintézés pedig akár hosszabb időt is igénybe vehet, ezért érdemes hetekkel az indulás előtt elindítani annak folyamatát.

Mikor nyújt védelmet az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Sajnos több olyan helyzet is adódhat, amikor az EU kártya nem biztosít védelmet; ilyen például a hegyi mentés, a kórházi napi térítés, vagy a poggyász eltűnése, de orvosi asszisztencia szolgáltatásra sem jogosít fel.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya mindig az adott ország rendszerének megfelelően biztosít egészségügyi ellátást, és vannak olyan szolgáltatások is, amelyek hazánkban ugyan ingyenesek, ám más országokban nem.

Emellett a kártya által biztosított szolgáltatásokat csak bizonyos egészségügyi intézményekben lehet igénybe venni, így például a magánorvosi rendelőkben történő kezelést az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem finanszírozza.

Ráadásul az önrész is eltér hazai rendszertől, mivel számos országban kizárólag egy bizonyos mértékű önrész megfizetésével kaphatsz orvosi ellátást.

Mi a megoldás?

Az EU kártyát mindenképp érdemes kiváltani, hiszen ingyenes, és bizonyos mértékű segítséget jelenthet, ám fontos, hogy egy utasbiztosítással is megtámogasd, hiszen így gyakorlatilag minden eseményre felkészülhetsz a balesetektől és megbetegedésektől kezdve, a poggyászod elvesztésén, vagy lopáskáron át, egészen a jogvédelemig!

Az utasbiztosítás által olyan káresetekre is bebiztosíthatod magad, amelyeknél az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem tud segítséget nyújtani, ráadásul az orvosi ellátás mellett számos egyéb helyzetben is biztonságban tudhatod magadat és az értékeidet, amelyeket magaddal viszel az utazásra.

Összefoglalás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya segítséget nyújt Európán belüli utazások esetén, ingyenes orvosi ellátást biztosítva azok számára, akik jogosultak a magyar egészségügyi szolgáltatásokra. Az EU kártya kiváltása ingyenes, de csak 36 hónapig érvényes. Az ellátást a célországban olyan feltételekkel veheted igénybe, mint az ott élők, azonban csak orvosilag indokolt esetekben. Az egyes országokban eltérő lehet az ingyenes egészségügyi szolgáltatások köre, és az EU kártya nem nyújt védelmet minden helyzetben, mint például hegyi mentés, kórházi napi térítés vagy poggyász eltűnés esetén. Az EU kártya által biztosított szolgáltatások csak bizonyos egészségügyi intézményekben vehetők igénybe, a magánorvosi rendelőkben történő kezelést például nem finanszírozza. Az önrész mértéke is eltérhet a hazaitól. Az EU kártya mellé érdemes utasbiztosítást kötni, amely szélesebb körű védelmet nyújt.

Amennyiben tehát utazást tervezel valamelyik európai államba, és szeretnéd biztonságban tudni magadat, a családodat és az értékeidet, mindenképp köss egy utasbiztosítást is az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé. Mielőtt elhamarkodottan döntenél, hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, válaszd ki az elképzeléseidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden, amit a kombinált hitelekről tudni kell!

Minden, amit a kombinált hitelekről tudni kell!

2021.02.19.

A kombinált hitelek olyan konstrukciók, amelyek a kölcsönt valamilyen megtakarítással ötvözik; a legismertebb típus a jelzáloghitel és lakástakarék párosa.

Tovább olvasom
Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

2020.12.09.

Nem csak a hitelek, de a pénzpiac más termékei is érdekelnek? Nálunk a helyed, hiszen oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, ráadásul mindenből a legjavát válogattuk össze Neked, hogy biztosan jó döntést hozhass meg!

Tovább olvasom
Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

2020.06.08.

Sokféle pénzügyi termékhez tartozik kiegészítésként valamilyen balesetbiztosítás, ezzel együtt érdemes átgondolni, hogy nincs-e esetleg szükségünk egyénre szabott ajánlatra. Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

Tovább olvasom
Biztosítót váltani mikor és hogyan lehet?

Biztosítót váltani mikor és hogyan lehet?

2020.02.20.

Ahogy a hitelkiváltásnak, úgy a biztosítóváltásnak is megvannak a maga okai, és hasonlóak mindkét esetben: az elégedetlenség a szolgáltatásokkal, illetve azok minőségével, a magas díjak, és persze az, hogy léteznek jobb lehetőségek is. Mivel egy biztosító számára adott a lehetőség, hogy évente többször is módosíthasson a díjain, a legtöbb ügyfél többnyire egyik biztosítótól a másikig lépked, amikor csak lehetősége van rá, és ezt maximálisan meg tudjuk érteni. Lássuk, hogy mikor és hogyan lehet biztosítót váltani!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával